mentalne barijere u mostaru

Post Reply
apoksiomen

#301 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by apoksiomen »

Šveđanin wrote:Pitanje za Mostarce i ostale upucene: koji dio grada je razvijeniji, uredjeniji, sa vise sadrzaja i sve ostalo sto jedan grad cini gradom? Davno sam bio u Mostaru, a i to vrlo kratko.
Pa čisto 'nako da se informiraš :D , namjestiš pitanje na željeni odgovor. Da te pitam ja, u kojem dijelu se nalazi jedina stvar koja Mostar čini Mostarom, prva asocijacija na grad, jedini razlog da iko iz zap. Evrope uopće dođe tamo itd. - Stari most? U onom dijelu u kojem ovakvi ko Hafis ne zalaze (a neko pola svijeta proputuje da ode tamo). E jbm ti takvu uljudbu.

Uzroci urbanosti zap. Mostara (koja se vrlo često iznosi kao argument nekih velikih zapadnokulturnih težnji Hrvata i civiilizacijskoj zaostalosti Bošnjaka) u odnosu na istočni su višestruki: prirodni faktor (zap. obala ravnija, ist. odmah ide u brdo), historijski (ist. obala je starija, logično s time idu uže ulice, manje zgrade itd.), ratni (ko je bio jači, taj je biro šta ide njemu, ko je imo više oružja više je razorio drugoj strani), poslijeratni (u zap. se ulaže, a i ono što bi išlo u istočni se vjerojatno preusmjeri na drugu stranu) itd. I onda dođe neko i kaže da se radi o "mentalitetskim razlikama" dvaju straa, naroda, vjera, čega li već.
jao_situacije

#302 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by jao_situacije »

bleee_sa wrote:
jao_situacije wrote:Ja bih samo iskoristio temu da pohvalim Mostarke. Nisam bio ove godine u Mostaru, ali kad god sam dolazio lijepo je bilo. Ima neka čar, sjesti popiti kahvu čuti huk Neretve i družiti se s Mostarkama. :mrgreen:
Đe ćeš ovo napisati, sad će te odma Hafis na foe listu staviti. :mrgreen:
Već sam na toj listi :mrgreen: Inače uvijek kažem kahva nema veze gdje naručujem :mrgreen:
Nisam čitao o čemu je riječ, ali naslućujem.. Sve najbolje o Mostarkama one ne šire mržnju :mrgreen:
Hafis

#303 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Hafis »

bleee_sa wrote:
Hafis wrote:
Šveđanin wrote:Pitanje za Mostarce i ostale upucene: koji dio grada je razvijeniji, uredjeniji, sa vise sadrzaja i sve ostalo sto jedan grad cini gradom? Davno sam bio u Mostaru, a i to vrlo kratko.
ZNA SE :)
Evo odgovorio ti je Mostarac iz Ilića.
PredjeS i ti preko Starog jelde? Nema veze bola što je taj na Radobolji. ;-)
Ma kojih ilića crnih.
Proberi mostarsku mahalu koju hoćeš pa da se igramo tko zna ljudi više iz nje?
Sad ozbiljno, Rođen i odrastao bliže starom mostu od bilo koga na ovom forumu. možeš me provjeriti s bilo kojim pitanjem...sve znam :)
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#304 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by crysis »

hafise dje je kanara bila.
bleee_sa

#305 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by bleee_sa »

Tako da se igramo?
Pa nećemo prijatelju, davno smo to prevazišli. ;-)

Nego kako su mi Vaha i Forca? Kako im je "tamo" ? ;-)
Fudo387

#306 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Fudo387 »

apoksiomen wrote:
Pa čisto 'nako da se informiraš :D , namjestiš pitanje na željeni odgovor. Da te pitam ja, u kojem dijelu se nalazi jedina stvar koja Mostar čini Mostarom, prva asocijacija na grad, jedini razlog da iko iz zap. Evrope uopće dođe tamo itd. - Stari most? U onom dijelu u kojem ovakvi ko Hafis ne zalaze (a neko pola svijeta proputuje da ode tamo). E jbm ti takvu uljudbu.

Uzroci urbanosti zap. Mostara (koja se vrlo često iznosi kao argument nekih velikih zapadnokulturnih težnji Hrvata i civiilizacijskoj zaostalosti Bošnjaka) u odnosu na istočni su višestruki: prirodni faktor (zap. obala ravnija, ist. odmah ide u brdo), historijski (ist. obala je starija, logično s time idu uže ulice, manje zgrade itd.), ratni (ko je bio jači, taj je biro šta ide njemu, ko je imo više oružja više je razorio drugoj strani), poslijeratni (u zap. se ulaže, a i ono što bi išlo u istočni se vjerojatno preusmjeri na drugu stranu) itd. I onda dođe neko i kaže da se radi o "mentalitetskim razlikama" dvaju straa, naroda, vjera, čega li već.
:thumbup:

Jbg, ja sam mu dao sansu da se bar pokusa iscupati, al' ti ga dokrajci.
Hafis

#307 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Hafis »

crysis wrote:hafise dje je kanara bila.
Nemam stvarno pojma, ali znam gdje je Popovina bila, Spile, Malo misto, Tarčukijeva kuća, Gunga, Marinko ubojica, Durađik, Hara Crni, Hara Pekso, Braća Pašalići, Aga, Sejo Muslibegović, Filduz, Safa, i Šela poštar kad je birvaktile držao Čardak. Jel' dosta?
titinho

#308 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by titinho »

Mislim da svako treba pogledati ovaj dokumentarac u 5 epizoda, a u kojem mozemo pronaci uzroke danasnje situacije

bez predrasuda o nazivu pogledajte bar 1 epizodu koja je se bavi simbolima Mostara i vremenu prije rata
apoksiomen

#309 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by apoksiomen »

Martinez_ wrote:
Usađeni stav o moralnoj superiornosti ''naših'' (kao mi smo predodređeni da budemo manji nacionalisti od njih) uz stav da smo mi najveće žrtve što dalje vodi do zaključka da se mi ne moramo menjati već tamo oni - najjači je simptom narastajućeg nacionalizma.
Nisu Bošnjaci predodređeni da budu tolerantniji, ali Bošnjaci su jedini koji uopće promoviraju takav model. Ne bih stereotipizirao jer ima i kod nas svakojakog šovinističkog hamelja, kao i kod ostalih dobronamjernih i otvorenih ljudi, ali dok drugi etnosi promoviraju isključivo svoj etnokonfesionalni identitet i neku priču po kojoj su im svi ostali dušmani, a oni ugroženi, kod Bošnjaka jedino dolazi do izražaja da se promovira koegzistencija kao neka vrsta etnonacionalnog interesa.
Banksy

#310 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Banksy »

Kako vas je lako naložit', to je strašno ...
Banksy wrote:
Gandra_1 wrote:
Kao prvo iza cijelog ovog serijala stoji nevladina organizacija, koja od međunarodnih institucija dobija ogromne pare da priča o ovakvim temama, jer tu svakako ima materijala o ugroženosti ovog i onog...
... a dok ima ugroženosti, mržnje i ovakvih priča, dotle će i njima da kaplje, pa što su priče crnje, njima je novčanik deblji, a angažman sigurniji.

Za info, autor ''serijala'' je Nenad Pejić, nekadašnji direktor TV Sarajevo s kojim smo ušli u rat, a on, dok je JNA s mirom ukopavala tenkove oko grada, do početka ljeta '92. telopom pozivao ''zaraćene strane da ne pucaju''.
bleee_sa

#311 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by bleee_sa »

Hafis wrote:
Nemam stvarno pojma, ali znam gdje je Popovina bila, Spile, Malo misto, Tarčukijeva kuća, Gunga, Marinko ubojica, Durađik, Hara Crni, Hara Pekso, Braća Pašalići, Aga, Sejo Muslibegović, Filduz, Safa, i Šela poštar kad je birvaktile držao Čardak. Jel' dosta?
Sjedi 5.
Jel' to po planu Nove il Stare gimnazije? :mrgreen:

Nego de ti onog dečka sa klipa pod ruku pa me sačekajte na Centrum pumpi u Centru 2, da ne prelazite sami "na lijevu" doći ću ja po vas, ponesite i meni jednu krunicu i vodi vas prika na kafu u ABC?
Jel' pošteno?

Poslije ćemo turu po staroj jezgri, vjerovatno ćemo usput i ogladniti dok ja vama to sve pojasnim i objasnim šta je šta, pa onda vi mene vodite u Gage na Staro na filete?

Jel pošteno ? :mrgreen:

EDIT:
Lako ćete me prepoznat', crn ko duša svakog mostarskog cigana. :mrgreen:
Danguba

#312 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Danguba »

stakasa wrote:
Danguba wrote:Fahra nije tema. Njemu je mjesto u zahodu. :D

Ovaj problem u Mostaru je nastao a isto tako se moze rijesiti na istom mjestu. Kuca/dom i skola.
Ovaj problem je nastao u Zagrebu devedeset druge i devedeset trece. Tada je pusten duh iz boce i to je jako tesko korigovat u skoli
Potpuno se slazem ali sa malo dobre volje sve se to moze ublaziti ili skroz eliminisati.
Dovoljno je da se bar 2-3 puta godisnje organizuju posjete skolama na jednoj i drugoj strani. Da se ucenici bar tu ''upoznaju'' da vide da na drugoj strani ne zive babaroge, da su svi isti...ali samo ako se ima volje.
Volje do sada nije bilo a to se ocito vidi preko komunalnog preduzeca do gradske uprave.

Roditeljski odgoj je druga prica.
JohnnyS

#313 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by JohnnyS »

ultima_palabra wrote:
JohnnyS wrote:
ultima_palabra wrote:Arijevci iz Cima, Ljutog doca, Lištice...

Kako se tvoj urbani rasizam razlikuje od debilizma ovog klinje? S time što si najvjerojatnije duplo stariji od njega što daje dodatnu crtu tragedije...
O kakvom urbanom rasizmu govoris? Meni je samo smijesno sto jedan Hercegovac, Slaven, Dinarid misli da je superiorniji od svog komsije koji je vjerovatno istog porijekla.

Pa trebao si tako napisati, s čime se i ja slažem, a ne takav komentar u kojem sam ironično pričaš o ljudima iz tih sela... S time da je ovaj neuk momak možda generacijama iz grada, da Ljutog Doca nije ni čuo ni vidjeo...
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#314 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by crysis »

bleee_sa wrote:
Hafis wrote:
Sjedi 5.
Jel' to po planu Nove il Stare gimnazije? :mrgreen:

Nego de ti onog dečka sa klipa pod ruku pa me sačekajte na Centrum pumpi u Centru 2, da ne prelazite sami "na lijevu" doći ću ja po vas, ponesite i meni jednu krunicu i vodi vas prika na kafu u ABC?
Jel' pošteno?

Poslije ćemo turu po staroj jezgri, vjerovatno ćemo usput i ogladniti dok ja vama to sve pojasnim i objasnim šta je šta, pa onda vi mene vodite u Gage na Staro na filete?

Jel pošteno ? :mrgreen:

EDIT:
Lako ćete me prepoznat', crn ko duša svakog mostarskog cigana. :mrgreen:

babe jes to ti
stakasa

#315 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by stakasa »

Danguba wrote:
stakasa wrote:

Ovaj problem u Mostaru je nastao a isto tako se moze rijesiti na istom mjestu. Kuca/dom i skola.
Ovaj problem je nastao u Zagrebu devedeset druge i devedeset trece. Tada je pusten duh iz boce i to je jako tesko korigovat u skoli
Potpuno se slazem ali sa malo dobre volje sve se to moze ublaziti ili skroz eliminisati.
Dovoljno je da se bar 2-3 puta godisnje organizuju posjete skolama na jednoj i drugoj strani. Da se ucenici bar tu ''upoznaju'' da vide da na drugoj strani ne zive babaroge, da su svi isti...ali samo ako se ima volje.
Volje do sada nije bilo a to se ocito vidi preko komunalnog preduzeca do gradske uprave.

Shvati da je politicki i ekonomski isplativo biti Hrvat u Mostaru. Dok god bude tako nece biti incitamenta za upoznavanje drugacijeg
cyprus

#316 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by cyprus »

hizo ramidovic wrote:koliko god se pojedini salonci trudili da ublaze stvar, ipak ne mogu osporiti da je daleko, daleko manje nacionalizma, sovinizma itd sa bosnjacke strane spram ostalih.
Al se neki svojski trude da izjednače :mrgreen: :oops:

Nego, pade mi na um kad je uvaženi forumaš urdch (nema ga odavno) pisao kako on svakog Srbina/Vlaha može prepoznati po fizionomiji...
bleee_sa

#317 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by bleee_sa »

Ćao babe. :mrgreen:
Znal' Hafis tavle šta misliš?
Fudo387

#318 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Fudo387 »

Banksy wrote:Kako vas je lako naložit', to je strašno ...
Banksy wrote:
Gandra_1 wrote:
Kao prvo iza cijelog ovog serijala stoji nevladina organizacija, koja od međunarodnih institucija dobija ogromne pare da priča o ovakvim temama, jer tu svakako ima materijala o ugroženosti ovog i onog...
... a dok ima ugroženosti, mržnje i ovakvih priča, dotle će i njima da kaplje, pa što su priče crnje, njima je novčanik deblji, a angažman sigurniji.

Za info, autor ''serijala'' je Nenad Pejić, nekadašnji direktor TV Sarajevo s kojim smo ušli u rat, a on, dok je JNA s mirom ukopavala tenkove oko grada, do početka ljeta '92. telopom pozivao ''zaraćene strane da ne pucaju''.
Dobro, po vama je sve ovo propaganda i stvarnost je ustvari puno bolja nego sto se u ovom dokumentarcu pokusava prikazati?
crysis

#319 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by crysis »

bleee_sa wrote:Ćao babe. :mrgreen:
nezna on kako tavla izgleda
bleee_sa

#320 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by bleee_sa »

crysis wrote:
:lol: :lol: :lol:

Neka bola još će reć da ga hakamo, odma majorizacija, šuti. :mrgreen:
crysis

#321 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by crysis »

bleee_sa wrote:
crysis wrote:
:lol: :lol: :lol:

Neka bola još će reć da ga hakamo, odma majorizacija, šuti. :mrgreen:
ako ga odvedes u abc na kafu hakanje mu sleduje htjeo ne htjeo
bleee_sa

#322 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by bleee_sa »

Misliš da će ga poznat' ?
Ma neće bola on je svjetlije puti. :lol: :lol:
muha_sa

#323 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by muha_sa »

Danguba wrote:
stakasa wrote:

najbitnije---ovaj šmokljo sa klipa predrasude nosi iz kuce, valjda im je uz rucak jal veceru to tema :-)
da je moj sin ovako pricAo obje bi mu noge polomio a dijete djetinjstvo proveo pod svakodnevnom kišom granata.
crysis

#324 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by crysis »

bleee_sa wrote:Misliš da će ga poznat' ?
Ma neće bola on je svjetlije puti. :lol: :lol:
ma i oni su tamnije puti al po ledjima od okopavanja paprika i kavada u ilićima.

:D :D :D
bleee_sa

#325 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by bleee_sa »

Nego Hafise, maloprije spomenu Rondo i heroje...

Zdravo ma gdje bili.. ;-)

Image
Post Reply