Zadnja posta Orasje ili?

Post Reply
uglavnomja

#301 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by uglavnomja »

ovo ne znadoh :oops:

"...a 1970 Jugoslavija je potpisala ugovor o ekonomskoj suradnji sa Evropskom ekonomskom zajednicom. [3]"

ko ima zivaca da cita i skonta sta su oour, sour, siz itd :D

http://sh.wikipedia.org/wiki/Samoupravni_socijalizam
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#302 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by KatarinaKosaca »

:-) :-) :-) Opet o Yugoslaviji. Yu je imala privrednu reformu 1965, koja jeste propala, ali je od 1965 do početka 70-tih mnogo radnika ostalo bez posla. Međutim, bile su drugačije okolnosti, Europa je trebala radnu snagu pa su ti ljudi , kasnije poznati kao gasterbajteri otišli u Njemačku, Švicu itd.. Dakle, od idealnog kako se predstavlja ništa.
70-te jesu bile donekle godine uspona, jeste postojao socijalni program zbrinjavanja, jeste postojalo tržište nesvrstanih za nemjensku industriju koja je zapošljavala hiljade i hiljade ljudi. Ali, ovo nema baš nikakve veze sa temom, jer je Yuga propala i koliko god netko plakao za njom neće je vratiti, nemamo tržište nesv rstanih, Europa se bori sa recesijom nema posla ni za svoje građane i potpuno je trollati temu sad ovdje pisati o Yugi. Jedino konstatacija da se dobivao otkaz i ako čistačica kaže "Ovaj ne radi" može na temu "Vic dana". Upravo slušam na AJ Umihanića.... nešto svašta govori, ništa rekao nije.
I opet postavljam pitanje da li će odgovarati odgovorno lice ili više njih tvornice Aida koje nije ispoštovalo zakonsku obvezu i 18 godina nisu plaćeni p+d?
bh.tornjak

#303 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by bh.tornjak »

Hajvan wrote:ne cekaju, ne bojse..
to je recidiv prošlog sisteme… radim (pardon -prijavljen i "zaposlen" sam) u fabrici, a radim na njivi, zanatskoj radnji uporedo (dakako, na crno)…
eh, što su ti vozovi prošli, ja nisam kriv…

Ono što nam svima treba je malo više samosvijesti i samopoštovanja…
Ovde se prosipaju demagogiju i patetiku roneći (krokodilske) suze za unesrećenim radnicima (između ostalih fabrika) i DITE, dok na temama o kupovini domacih proizvoda su se ismiajavale teze o kupovini Arixa, jer je to kao smeće…

ovo društvo je smiješno, bolesno i jadno.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
svaka ti je na mjestu.....

na samo spominjanje kupovine domaceg.....svi ovi dusebriznici ti iznesu 1001 "kontraargument"......
a upravo su i oni uveliko doprinijeli sudbini ovih (i njima slicnih radnika)...
a i ovi radnici su oni koji za 1 KPf gledaju da kupe tudje...tako da su (smo) sjekli granu na kojoj sjedimo....
shibonja

#304 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by shibonja »

Nego jel dosla vlada "experata" na poklon ugrozenoj radnickoj masi koja je u Orasju?
It_is_a_Leclerc

#305 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by It_is_a_Leclerc »

Ovi sindikati su u TK i doveli Bahriju Umihanića i njegove "stručnjake". Eto im ga sad.

Hej, grupa od 200 ljudi odredila ko će biti premijer, kao da su njihovi problemi bogom dani i veći od problema svih drugih ljudi.
KatarinaKosaca

#306 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by KatarinaKosaca »

It_is_a_Leclerc wrote:Ovi sindikati su u TK i doveli Bahriju Umihanića i njegove "stručnjake". Eto im ga sad.

Hej, grupa od 200 ljudi odredila ko će biti premijer, kao da su njihovi problemi bogom dani i veći od problema svih drugih ljudi.
Mislim da nisi u pravu. Koliko znam Umihanića je na prijedlog unije poslodavaca istog kantona izabrala skupština, nakon što je predhodna vlada dala ostavku. Ovako površno data informacija daje potpuno pogrešnu sliku.
homega

#307 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by homega »

KatarinaKosaca wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Ovi sindikati su u TK i doveli Bahriju Umihanića i njegove "stručnjake". Eto im ga sad.

Mislim da nisi u pravu. Koliko znam Umihanića je na prijedlog unije poslodavaca istog kantona izabrala skupština, nakon što je predhodna vlada dala ostavku. Ovako površno data informacija daje potpuno pogrešnu sliku.

http://tuzla.danas.info/2014/02/24/burn ... na-spisku/

Umihanić je "pun k'o brod" ušao na poziciju premijera TK :-)
KatarinaKosaca

#308 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by KatarinaKosaca »

homega wrote:http://tuzla.danas.info/2014/02/24/burn ... na-spisku/

To ne sumnjam, ali si linkom baš potvrdio ono što sam rekla, dakle nije onako kako je napisao @It is Led...
Udruženje poslodavaca Tuzlanskog kantona (UP TK) predložilo je Kolegiju Skupštine Tuzlanskog kantona prof.dr. Bahriju Umihanića za mandatara Vlade TK. „Imajući u vidu kvalitet i rezultate rada profesora Umihanića, kako u Udruženju poslodavaca, tako i u akademskoj zajednici te u privredi u dužem proteklom periodu, a uvažavajući činjenicu da je vodio značajan broj međunardonih i domaćih naučnih i stručnih projekata, daje nam za pravo da, uz punu odgovornost, vještine i stručnost profesora Umihanića (ka timskom radu, vođenju, motiviranju, pregovaranju, komuniciranju i odlučivanju,) promoviramo kao snažan argument prijedloga za mandatra Vlade Tuzlanskog kantona.
homega

#309 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by homega »

KatarinaKosaca wrote:
homega wrote:http://tuzla.danas.info/2014/02/24/burn ... na-spisku/

To ne sumnjam, ali si linkom baš potvrdio ono što sam rekla, dakle nije onako kako je napisao @It is Led...
Udruženje poslodavaca Tuzlanskog kantona (UP TK) predložilo je Kolegiju Skupštine Tuzlanskog kantona prof.dr. Bahriju Umihanića za mandatara Vlade TK. „Imajući u vidu kvalitet i rezultate rada profesora Umihanića, kako u Udruženju poslodavaca, tako i u akademskoj zajednici te u privredi u dužem proteklom periodu, a uvažavajući činjenicu da je vodio značajan broj međunardonih i domaćih naučnih i stručnih projekata, daje nam za pravo da, uz punu odgovornost, vještine i stručnost profesora Umihanića (ka timskom radu, vođenju, motiviranju, pregovaranju, komuniciranju i odlučivanju,) promoviramo kao snažan argument prijedloga za mandatra Vlade Tuzlanskog kantona.

Kako vrijeme prolazi, ispostavlja se da je Beli bio potpuno u pravu na svim plenumima i poslije. Međutim, nekom je zasmetao, neko ga je pretukao poslije :(
palermo

#310 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by palermo »

homega wrote:
Poenta je na "demokratizaciji" društva... jer je tranzicijom jednog državnog sistema u drugi, pod krinkom demokratizacije, učinjena najveća pljačka društvene - državne imovine u istoriji svijeta. Ne znam da li je ijedno društvo doživjelo prevaru kakva je učinjena BiH društvu privatizacijom državnog vlasništva otkupom bezvrijednim certifikatima i njegovom daljnjom prodajom u bescijenje. I bez ijednog sudskog procesuiranja krivaca i učesnika u uništenju privrede... Ili uništavanje proizvodnje podn uticajima raznih bjelosvjetskih i domaćih trgovaca i stvaranje privrede od 70-tak % budžetskih korisnika - parazita.

Ti odlično znaš o čemu sam pisao, znaš razlog preduboke socijalno-ekonomsko-privredne krize BiH.
Ne bih ulazio u diskusiju oko ovoga što si napisao. Sasvim je druga tema,a i mislim da se nećemo složiti, jer ja još uvijek vidim glavni problem u nedefinisanom rješenju osnovnog pitanja, ima li i kakva je država Bosna i Hercegovina. A da je dat odgovor na to pitanje,i dalje bi mi imali ttranziciju i gubitnike unutar tog procesa, ali bi se barem lakše stvarali mehanizmi rješavanja nekih od pitanja.
Mister Yes

#311 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by Mister Yes »

Klavikula wrote: hajde bogati.
od cega da stvore sebi posao kad nemaju dovoljno za osnovne zivotne potrebe. njihov izbor je bio tih 400KM svako pola godine ili nista. sasvim logicnu odluku su donijeli.
Da se stave u oglase da čiste kuće zaradile bi više od toga. Ja ne mogu naći žene u Sarajevu da čisti kuću. Ili da čuvaju djecu parovima koji rade. Što se tiče muških mogu krečiti stanove (brzo se nauči ako ne znaju) ili prekopavati bašte ili popravljati nešto. Mogli su i posuditi pa kupiti kakve krave (znam da neki od njih i jesu). Sve je bolje od sjedenja u mjestu i čekanja 400 KM svako pola godine. Da su prosili na ulici zaradili bi neuporedivo više.
Zeljoooo

#312 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by Zeljoooo »

Bahrija Umihanic je SDA-ov covjek.
Ima pekaru koja je kad je Konjuh radio dostavljala hljeb ibjedini je on uspio naplatiti svoja potrazivanja od Konjuha. Bio je valjda ibu nadzornom odboru.
homega

#313 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by homega »

Mister Yes wrote:
Klavikula wrote: hajde bogati.
od cega da stvore sebi posao kad nemaju dovoljno za osnovne zivotne potrebe. njihov izbor je bio tih 400KM svako pola godine ili nista. sasvim logicnu odluku su donijeli.
Da se stave u oglase da čiste kuće zaradile bi više od toga. Ja ne mogu naći žene u Sarajevu da čisti kuću. Ili da čuvaju djecu parovima koji rade. Što se tiče muških mogu krečiti stanove (brzo se nauči ako ne znaju) ili prekopavati bašte ili popravljati nešto. Mogli su i posuditi pa kupiti kakve krave (znam da neki od njih i jesu). Sve je bolje od sjedenja u mjestu i čekanja 400 KM svako pola godine. Da su prosili na ulici zaradili bi neuporedivo više.
Evo šta nam je nepismena tranzicija donijela, poput poplave :( :( :(

Poništenje ljudskih vrijednosti i njihovo poniženje, zarad sitnih interesa skorojevićkih kapitalista :(
palermo

#314 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by palermo »

homega wrote:

Poništenje ljudskih vrijednosti i njihovo poniženje, zarad sitnih interesa skorojevićkih kapitalista :(
Nije pošten i častan posao čistiti kuću, čuvati nekome djecu ? Pa bolan to su svugdje u svijetu zove podjela poslova.......vjerovatno ipak samo trolaš..
homega

#315 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by homega »

palermo wrote:
homega wrote:

Nije pošten i častan posao čistiti kuću, čuvati nekome djecu ? Pa bolan to su svugdje u svijetu zove podjela poslova.......vjerovatno ipak samo trolaš..
Naravno da je pšošten posao, ali poštenije je tim ljudima isplatiti pošteno zarađeno, ili ih vratiti na poslove za koje su stručni i osposobljeni?

Ili ih treba poništiti iz društva, jer su došli novi, tranzicioni...

I ne kači mi trolanje, ako ti ne odgovara što pišem, ne čitaj.
Mister Yes

#316 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by Mister Yes »

homega wrote: Evo šta nam je nepismena tranzicija donijela, poput poplave :( :( :(

Pa hebiga momak. Eno danas onaj jedan kaže da će se nekoliko njih sutra spaliti ako ih ne puste da prođu. Hej spaliti! Samoubistvo. Pa radije bih prosio nego se ubio. Radije bih i opljačkao banku nego se ubio. Radije bih sjedio u zatvoru nego se ubio. Čovjek računa na to da nekoga može ucjenjivati svojim životom? Pa valjda je njegov život njemu najvažniji?

Ja uvijek polazim od sebe. Ako nemam nikakvog drugog načina da preživim prosiću na ulici ali neće se ubiti hebote :-)
pemanapemani

#317 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by pemanapemani »

palermo wrote:
homega wrote:
Poenta je na "demokratizaciji" društva... jer je tranzicijom jednog državnog sistema u drugi, pod krinkom demokratizacije, učinjena najveća pljačka društvene - državne imovine u istoriji svijeta. Ne znam da li je ijedno društvo doživjelo prevaru kakva je učinjena BiH društvu privatizacijom državnog vlasništva otkupom bezvrijednim certifikatima i njegovom daljnjom prodajom u bescijenje. I bez ijednog sudskog procesuiranja krivaca i učesnika u uništenju privrede... Ili uništavanje proizvodnje podn uticajima raznih bjelosvjetskih i domaćih trgovaca i stvaranje privrede od 70-tak % budžetskih korisnika - parazita.

Ti odlično znaš o čemu sam pisao, znaš razlog preduboke socijalno-ekonomsko-privredne krize BiH.
Ne bih ulazio u diskusiju oko ovoga što si napisao. Sasvim je druga tema,a i mislim da se nećemo složiti, jer ja još uvijek vidim glavni problem u nedefinisanom rješenju osnovnog pitanja, ima li i kakva je država Bosna i Hercegovina. A da je dat odgovor na to pitanje,i dalje bi mi imali ttranziciju i gubitnike unutar tog procesa, ali bi se barem lakše stvarali mehanizmi rješavanja nekih od pitanja.
Trenutno imamo kantone koji imaju 70% ovlaštenja prosječne države.
S druge strane, sistem je napravljen tako da te iste kantonalne vlasti mogu legitimno prati ruke i odbijati odgovornost za sve i svašta.

Da je postojala i da postoji istinski dobra volja, ne vidim argument protiv da bilo koji kanton bude razvijen poput Monaca.

Nema te vanjske sile koja je mogla sjebati Ditu i Konjuh da je postojala dobra volja da te fabrike opstanu.
It_is_a_Leclerc

#318 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by It_is_a_Leclerc »

Čuj - spaliti se, ako ih ne puste da onako, bez pasoša i nikakvi, pređu granicu ?!

Zamislite koliko i kakvo je to nerazumijevanje pravila, propisa i zakona. Strašno.
Hajvan

#319 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by Hajvan »

sve PRVEDNICI na baterije…
kad im spomeneš ARIX, kažu. "ne kupujem ja to sranje..ostaju fleke od njega…", jebote

ostale vam fleke na đon-obrazima :izet:
tandmand

#320 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by tandmand »

Hajvan wrote:sve PRVEDNICI na baterije…
kad im spomeneš ARIX, kažu. "ne kupujem ja to sranje..ostaju fleke od njega…", jebote

ostale vam fleke na đon-obrazima :izet:
Biva, domaci prozivod imena Arix. Asocira na Asterix. Koliko je ljudi uopce znalo da je to domaci proizvod, jer po imenu to nikad ne bi pretpostavili. Kao prvo zakazao je menadžment firme u marketingu. Drugo, konkurencija i trziste su globalni. Nema vise nesvrstanih, visokih carina, preniskog kursa dinara, Berlinskog zida i Varsavskog ugovora. Sada svi igraju po skoro istim pravilima. Radnici Aide ako zele pokrenuti proizvodnju, moraju znati da im je najveca konkurencija na pijaci gdje se prodaje obuca sa dalekog istoka. Ali to takodje ne treba biti njihova briga, vec menadžmenta.
Moraju imati prozvod konkurentan na pijaci, niskih troskova proizvodnje, jeftin i kvalitetan, od cije prodaje mogu izaci plate. To je teorija koju su prezvakali nasi mnogobrojni doktori znanosti i hiljade zaposlenih i nezaposlenih ekonomista. Na papiru mi znamo sve a u praksi smo 0.
homega

#321 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by homega »

KatarinaKosaca wrote:

Da, uz prethodnu saglasnost tuzlanskih profesora matematike i prava, i prijatelja im u plenumu, i podršku plenuma iz Sarajeva, jer je Umihanićevo imenovanje bilo uspjeh plenuma. A onda je SDA pokrenula svoje instrumente zaštite... :(
Mister Yes

#322 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by Mister Yes »

tandmand wrote: Biva, domaci prozivod imena Arix. Asocira na Asterix. Koliko je ljudi uopce znalo da je to domaci proizvod, jer po imenu to nikad ne bi pretpostavili. Kao prvo zakazao je menadžment firme u marketingu. Drugo, konkurencija i trziste su globalni. Nema vise nesvrstanih, visokih carina, preniskog kursa dinara, Berlinskog zida i Varsavskog ugovora. Sada svi igraju po skoro istim pravilima. Radnici Aide ako zele pokrenuti proizvodnju, moraju znati da im je najveca konkurencija na pijaci gdje se prodaje obuca sa dalekog istoka. Ali to takodje ne treba biti njihova briga, vec menadžmenta.
Moraju imati prozvod konkurentan na pijaci, niskih troskova proizvodnje, jeftin i kvalitetan, od cije prodaje mogu izaci plate. To je teorija koju su prezvakali nasi mnogobrojni doktori znanosti i hiljade zaposlenih i nezaposlenih ekonomista. Na papiru mi znamo sve a u praksi smo 0.
Ama naravno da se sve zna ali šta da se radi. Kada je trebalo firme likvidirati i u stečaj radnici nisu dali. Da si tada pokušao nasilno da ih likvidiraš imao bi još veće proteste. Pokušava se što je duže moguće održavati socijalni mir ali došlo je do grla.

Ovo je država koja se od 95-te namjerno sabotira od strane domaćih izdajnika sa cilljem da se njeni dijelovi pripoje susjednim zemljama. Znalo se odmah nakon Daytona da će biti tako. Pa Karadžić je javno na TV rekao da će sabotirati zemlju dok Muslimani ne prihvate da je zajednički život nemoguć. Jedno vrijeme se živjelo od donacija ali čim su one presušile naravno da je propast. Naravno da nismo konkurentni velikim zemljama na tržištu. Naravno da imamo uvozne lobije susjednih zemalja kada u vlasti moramo imati njihove ljude (domaće izdajnike).

Većinski hrvatski krajevi imaju izdašnu pomoć iz Hrvatske. RS može živjeti od poljoprivrede i srbovanja. Ono malo fabrika što su imali Rusi im pomažu da ne propadnu. Posluju sa gubitkom ali posluju da ne gube radna mjesta. I naravno da će pući u Tuzlanskom kantonu gdje je bilo najviše industrije.

Vjerujem da je vrijeme da se izvuče zadnji as iz rukava a to je privatizacija BH Telekoma. Od tih para uvezati staž svima iz propalih giganata i ljudima dati penziju. Prodati i sve ostale državne firme ako treba izuzev Elektroprivrede naravno. U suprotnom imaćemo 2015-te krvi na ulicama i biće svega.
uglavnomja

#323 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by uglavnomja »

bh telecom je krava muzara simentalka :-)

to je zadnje cega ce se odreci. mozda kad ih narod zamota u katran i perje ... ali prije toga nece
KatarinaKosaca

#324 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by KatarinaKosaca »

Mister Yes wrote:Vjerujem da je vrijeme da se izvuče zadnji as iz rukava a to je privatizacija BH Telekoma. Od tih para uvezati staž svima iz propalih giganata i ljudima dati penziju. Prodati i sve ostale državne firme ako treba izuzev Elektroprivrede naravno. U suprotnom imaćemo 2015-te krvi na ulicama i biće svega.
Slažem se, staž se mora uvezati jer je to obveza poslodavca. Mora se i tražiti odgovornost onih koji to nisu učinili, mada će biti teško, jer su postavljani od strane politike. Ostatke tvornica rasparčati, prodati ako netko hoće (gotovo sam sigurna da će Konjuh biti kupljen kada ne bude milionskih potraživanja radnika i Dita slično). Ipak, bojim se, da će pare BIH Telecoma otići na krpljenje budžetskih rupa, kao i ogromne otpremnine njihovim djelatnicima. Nemam, jednostavno, povjerenja da će vlast kanalizirati novac u ove svrhe. Obučavaju policiju već skoro godinu svakodnevno za antidemonstracije, tako da će lako ugušiti svaki pokušaj bunta. Uz režimske medije, jaku muriju i dobru spiku strašenjem od rata, lako će to postići.
KatarinaKosaca

#325 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by KatarinaKosaca »

uglavnomja wrote:bh telecom je krava muzara simentalka :-)

to je zadnje cega ce se odreci. mozda kad ih narod zamota u katran i perje ... ali prije toga nece
Vrlo mršava krava... svaki dan izgubi po nekoliko desetina korisnika. Tako da raspolažeš, kao i u svemu, informacijom starom jedno 7 godina :D
Post Reply