Ali Kemal wrote:
To i dalje tvrdim, jer u ovakvoj situaciji koja predstavlja stanje stalne konfrotacije na medjunacionalnom nivou, bi Treći omogućio razvoj gradjanskog društva, jer nacionalne vodje ne žele da ga naprave zajedno, te bi svako u svom toru bio ostavljen sam sebi.
Ne moraš da se slažeš, niti da razumiješ koliko bi to pomoglo običnom čovjeku, ali bez toga teško da može da se bilo šta riješi.
Ja sam generalno za brisanje granica, prije svega u glavama. Ako ne možeš da izbrišeš granicu u svojoj glavi, a ti to očigleno ne možeš, jer ne bi razvijao strategiju nataliteta jednog naroda, onda se npr glupo zalagati za ukidanje entiteta. Kontaš?
ILVIIR wrote:...a sto se kosova tice, svi mi znamo, da je prije nezavisnosti to bilo mjesto, gdje tece med i mlijeko

Kako može da bilo gdje poteče med i mlijeko, ako je osnovna strategija natalitet
Navedi bar jednu prosperitetnu državu na svijetu sa visokim natalitetom. Kako ne razumiješ da tvoja ideja ne vodi računa o pojedincu, tebe ne interesira kako će da živi neki prosječan čcovjek, nego te samo interesira da tvog naroda bude više
Takva strategija dovodi do toga da prvo obrazovani ljudi ne žele da žive u takvom društvu i napuštaju zemlju, a za njima i ostali, jer na kraju svako počne da misli prije svega o sebi i svojoj porodici. Jel tako?
Mmmm... Ja se ne bih mogao sloziti s ovim da ce bilo koja vrsta daljnjeg divizioniranja BiH, pa ma na koji nacin to bilo, nekako pomoci gradjanima u globalu... To je prilicno nategnuta teza...
A sto se politike "natalitetom cemo Hin" tice - tu se slazem. Prilicno blesava postavka. Ali, i tu se radi o dugorocnom planu bacanja prasine u oci, a sve u cilju ostanka na vlasti.
I to ne samo jednih, nego svih, posto se to bacanje prasine u oci sastoji iz 3 usko povezana i dogovorna elementa:
1. Bosnjaci se pumpaju da se mnoze k'o zecevi, cime se obicnom narodu daje lazna nada da ce bolje zivjeti ako ih je vise. S druge strane, na duge staze se osigurava glasacko tijelo Bosnjackih etno-nacionalistickih politickih opcija.
2. Gornjim pumpanjem istovremeno se pumpaju i S i H komponenta, tako sto im se stvara fiktivni osjecaj ugrozenosti radi brojnosti B komponente, cime se direktno utice na odrzavanje Srpskih i Hrvatskih etno-nacionalistickih politickih opcija.
Drugim rijecima, na sve nacine se pokusava odrzati trojna bajka o ugrozenosti jednih od drugih, cime se osigurava dugotrajni ostanak na vlasti jednih te istih politka i opcija, i tim fabrikacijama se konstantno prolongira bilo kakav konstruktivan pomak prema promjenama Ustava u skladu s EU zahtjevima.
A realnost je da, s Ustavom kakav je sada, niko nije ugrozen ni od koga jer upravo Ustav tim etno-nacionalistickim mamlazima garantuje dozivotnu vladavinu. Zato i nece da ga mijenjaju.
Ali, tenzije treba odrzavati, jer - ako bi se desilo da na izborima pobijede opcije koje nemaju etno-nacionalisticke pozicije, pa jos i da se te opcije udruze i nekako ostvare natpolovicnu vecinu u parlamentima, to bi dovelo do toliko nezeljene promjene Ustava.
Jer, i sve druge politicke opcije-stranke, osim ovih vladajucih, u svojim redovima imaju etnicke i Bosnjake i Srbe i Hrvate.
I onda bi oni bez problema mogli kreirati nove sastave Domova naroda, posto nigdje ne pise da clanovi tih Domova moraju biti iz SDA/SDS/SNSD/HDZ, nego samo da moraju biti Bosnjaci, Srbi i Hrvati. Sto je i po - Ustavu