Vehabizam, porijeklo i posljedice

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#301 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Smrcak15 »

sahara1428 wrote:
Smrcak15 wrote:
sahara1428 wrote: Nemojte nikoga da zbuni to što su govorili da se oni bore protiv ŠIRKA oni se bore protiv širka onako kako su ga oni razumjeli i niko više.
kako su ga razumjeli, de nam pojasni, gdje u pogresnom razumjevanju?

Zasto ostajete nedoreceni, uvijek se mora traziti dodatno pojasnjenje sa primjerima kako bi se moglo razumjeti sta se hoce da se kaze.

Barem kad nesto tvrdim, iznesem reference i dokaze, to je zbog toga i toga, nalazi se tu i tu. i tacka

a ne polovicne izjave gdje se nezna sta se hoce da se kaze.
Tebi sam ja mnoge reference iznio pa veliš ne znam je li to ako je to ne slažem se itd itd

Kada u Ed-dureru-s-senijje nadješ da je naklon prilikom selama (kod pozdrava, ne namaza) od ibadeta i da kada to neko učini da je to širk jer je to eto rukuu ili da je npr vojnički pozdrav rukom na čelu od širka kao što je to u fetwama Muhammeda ibn Ibrahima bivšeg saudijskog muftije, ili pak sedžda prema kaburu od velikog širka ne gledajući suštinu te sedžde, zato se vehabije snebivaju kada nadju kod imama Zehebija da je sedžda prema kaburu od grijeha a ne od širka ili kada to čak Ibn Tejmijje spomene i kaže sedžda prema kipu sa nijjetom sedžde Allahu itd itd. Ne razlikuju ljudi sedždu ibadeta i sedždu pozdrava. Ili traženje šefaata od mrtvog Poslanika alejhi selam je li na nivou velikog širka ili manje od toga. Dosta su to oni bukvalistički shvatali.

Npr davanje sadake danas kod nas u turbe nije zbog uvjerenja da taj dotični mrtvi sam po sebi moze štetu otkloniti ili dobro pribaviti već što naš narod vjeruje da je učinio dobro djelo pa će Allah mu npr. dati posao, dati da polozi ispit, a ne da će to dotični mrtvi odraditi mimo Allaha. Zato treba biti precizan u tim stvarima a ne parole ruši sve redom i ubijaj pod izgovorom širka.

Preče bi ti bilo da se "izdoktiriniraš" razumjevanjem arapskog jezika i otvoriš knjige i sam a ne preko "prenosilaca" upoznaš sa kitabom i sunnetom i mišljenjima uleme.
Kada u Ed-dureru-s-senijje nadješ da je naklon prilikom selama (kod pozdrava, ne namaza) od ibadeta i da kada to neko učini da je to širk jer je to eto rukuu ili
problem je u pregibu koji se radi samo prema Allahu, ru'ku, zato nemozes takav pokret raditi prema drugom covjeku ma koliko ga postovao, i ja se upotpunosti slazem sa tim.

ili da je npr vojnički pozdrav rukom na čelu od širka kao što je to u fetwama Muhammeda ibn Ibrahima bivšeg saudijskog muftije
sa ovim se neslazem, jer ako to vojnicki pozdrav a nema nigdje u ibadetu, onda nemoze biti sirk, dok pregibanje ima u ibadetu i sad takav pokret kad radis prema stvorenju to se moze logicki smatrati sirk, jer radis isti pokret prema covjeku i prema Allahu.

dok vonicki pozdrav rukom na celo nemoze se smatrati sirkom, pa nezna se ko da kaze jer nema logicku pozadinu da okarakterise kao sirk kao sto ima logicka pozadina za pregib stvorenju kao sto se radi pregib prema Stvoritelju.
ili pak sedžda prema kaburu od velikog širka ne gledajući suštinu te sedžde, zato se vehabije snebivaju kada nadju kod imama Zehebija da je sedžda prema kaburu od grijeha a ne od širka ili kada to čak Ibn Tejmijje spomene i kaže sedžda prema kipu sa nijjetom sedžde Allahu itd itd. Ne razlikuju ljudi sedždu ibadeta i sedždu pozdrava.
neznam ko da kaze pa i ibn tejmije ako je zaista to rekao, (hocu dokaz za ovo) nemoze se to opravdati nikako

nemozes nesto sto je iskljucivo samo za Boga raditi prema drugom osim u slucaju da ti Bog licno naredi kao ui primjeru Meleka i Adema.

Kad na svoju ruku uzimas dio namaza, sedzda, koji je najvrjednji dio namaza i to cinis necem drugo mimo Boga, to je klasicni Sirk, nemoze se isto odnositi prema Bogu i stvorenjima, jer poistovjecivanje BOga i stvorenja je upravo sirk.

Ili traženje šefaata od mrtvog Poslanika alejhi selam je li na nivou velikog širka ili manje od toga. Dosta su to oni bukvalistički shvatali.

upravo tako, nemoze gore sirk

Sirk nastaje kad mrtvom poslaniku dajes osobinu samo koju BOg posjeduje, a to je "Onaj koji sve cuje"

jer ako dozivas poslanika i vjerujes da te cuje, ti fakticki Boziju osobinu prilijepis poslaniku , onda fraza "Onaj koji sve cuje" vise se neodnosi samo na Boga nego i na druge.

razumijes li problematiku ovdje, cim bozanske osobine pripisujes nekom drugom, ti si pridodao partnera Bogu u njegovim svojstvima , a to je teska klasa Shirka.
Npr davanje sadake danas kod nas u turbe nije zbog uvjerenja da taj dotični mrtvi sam po sebi moze štetu otkloniti ili dobro pribaviti već što naš narod vjeruje da je učinio dobro djelo pa će Allah mu npr. dati posao, dati da polozi ispit, a ne da će to dotični mrtvi odraditi mimo Allaha. Zato treba biti precizan u tim stvarima a ne parole ruši sve redom i ubijaj pod izgovorom širka.
cim dajes sadaku na odredjenoj lokaciji, ti si prikopcao neku specijalnost sa tom lokacijom, kao da je neko sveto mjesto

a poslanik kaze nema hodoscsa ili svetih mjesta osim, Mekka, Medina i Jeruzalem.

Ako vezujes davanjem sadake na mjestu gdje je ukpan neko, ti fakticki cinis to mjesto svetim , kao nesto bolje od drugih mjesta i odmah to postaje problematicno sa vjerske strane.

Opasnost se velika krije u takvom razmisljanju jer covjek lahko moze da vjeruje nadnaravne moci tog kabura, kao da se tu nesto extra uslisuju dove, kao da mrtvac ima moc nekakvu.

Ovako gledano samo sa logicke strane to su jako problematicne stvari gledajuci kroz prizmu vjere, jer put u shirk je tu otvoren i sejtan samo moze da ceka zrtve koje ce upasti u to.

Zar nije bolje dati sadaku sa nijetom da Allah pomoze, pa dadnes nekom siromahu na ulici, to bi ti daleko korisnije bilo nego davanje sadake na mjestu gdje su turbeta.
KB9

#302 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by KB9 »

daleko je to od teme koja se okrece na takav pokusaj humora al nema veze, to dovoljno govori o tebi i odlican je znak da ti se u buducnosti ne treba odgovarat
Smrcak15

#303 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Smrcak15 »

Point. wrote: Vehabije su sektasi, vehabizam je sekta.
sekta znaci odstupanje od izvornog puta, i kad pocne razgarnjavanje onda to postaje sekta

nemozes sektu nazvati recimo poslanika i njegove ashabe jer su oni zacetnici izvornog puta, tako ako neko odstupa od njihovog puta u djelima i vjerovanju to postaje sekta.

Sta to onda te crne vehabije rade da se kosi sa izvornim islamom.

Ako kazes Isil su vehabije, nije tacno nego su haridzije koje cak ubijaju takozvane vehabije po siriji i iraku.
Point.

#304 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Point. »

Smrcak15 wrote:
sekta znaci odstupanje od izvornog puta, i kad pocne razgarnjavanje onda to postaje sekta

nemozes sektu nazvati recimo poslanika i njegove ashabe jer su oni zacetnici izvornog puta, tako ako neko odstupa od njihovog puta u djelima i vjerovanju to postaje sekta.

Ako kazes Isil su vehabije, nije tacno nego su haridzije koje cak ubijaju takozvane vehabije po siriji i iraku.
Oblace se isto, izgledaju isto, klanjaju na svoj nacin, zive u svojim zajednicama odvojeni od domaceg stanovnistva, ne priznaju zakone drzave u kojoj su. Kakvo je ovo ponasanje ako nije sektasko?

Dosta vehabija je otislo u Siriji ubijajuci druge muslimane za Isil. Zar ne padose drug Bosnic i ahbabi upravo zbog toga?
Smrcak15

#305 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Smrcak15 »

Point. wrote:
Smrcak15 wrote:

Oblace se isto, izgledaju isto, klanjaju na svoj nacin, zive u svojim zajednicama odvojeni od domaceg stanovnistva, ne priznaju zakone drzave u kojoj su. Kakvo je ovo ponasanje ako nije sektasko?

Dosta vehabija je otislo u Siriji ubijajuci druge muslimane za Isil. Zar ne padose drug Bosnic i ahbabi upravo zbog toga?
Oblace se isto, izgledaju isto, klanjaju na svoj nacin,
pokusavaju da rade onako kako im je polanik Muhammed naredio, nisu to oni od sebe smisli, hajmo sad ovako furati pa kud puklo da puklo.
zive u svojim zajednicama odvojeni od domaceg stanovnistva,
mozda neki ali ne svi, nemozes sve na jednu kamu, odvajati se od stanovnistva nije uredu.
ne priznaju zakone drzave u kojoj su.
nije tacno, jer po islamu moras da radis po zakonu drzave, jer si u kontraktu sa drzavom ako dobijes pasos od te drzave

a kontrakt se nesmije krsiti po islamu.
to onda po mom shvatanju nisu vise vehabije nego haridzije, znaci Ovako ja to gledam, vehabije su onako kako je poslanik radio, dok ovi sto se odvoje od njih i postanu haridzije(isilovci) to je sekta koju je i poslanik najavio i upozorio.

Zar ne padose drug Bosnic i ahbabi upravo zbog toga?
ako odes u haridzizam nisi vise kao ove standardne takozvane "vehabije" kuduzovic, pezic i ostali, oni su se odvojili davno od bosnica.
Point.

#306 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Point. »

Kako je moguce u danasnjem vaktu zivjeti ko u doba Poslanika? To je besmisleno.

Zar vehabije ne idu u "svoje" dzamije?
Smrcak15

#307 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Smrcak15 »

Point. wrote:Kako je moguce u danasnjem vaktu zivjeti ko u doba Poslanika? To je besmisleno.

Zar vehabije ne idu u "svoje" dzamije?
Kako je moguce u danasnjem vaktu zivjeti ko u doba Poslanika? To je besmisleno.
nemisli se tu da zivis bas doslovno kao u vaktu poslanika, da jedes bez kasika, viljuska i nozeva, da se prevozis kamilama, ostavis avione auta i ostalo. to je van svake pameti.

kad se kaze da zivis kao u doba poslanika misli se da slijedis primjere poslanika u ibadetima i djelima koje odgovaraju ovom vremenu, da primjenjujes stvari koje se i danas mogu primjeniti a to sve radi sto koristi i pojednicu i zajednici.

imas nesto sto se zove primarno tumacenje Kurana i sekundarno tumacenje

primarno kaze primpremite za boj puno konja i opreme , drugo razredno, to se vise ne tumaci u nasem vremenu kao konji za boj nego moras tumaciti, pripremi sto vise tenkova za boj. tako se to radi.
sahara1428

#308 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by sahara1428 »

oridjidji wrote:
sahara1428 wrote: Tebi sam ja mnoge reference iznio pa veliš ne znam je li to ako je to ne slažem se itd itd

Kada u Ed-dureru-s-senijje nadješ da je naklon prilikom selama (kod pozdrava, ne namaza) od ibadeta i da kada to neko učini da je to širk jer je to eto rukuu ili da je npr vojnički pozdrav rukom na čelu od širka kao što je to u fetwama Muhammeda ibn Ibrahima bivšeg saudijskog muftije, ili pak sedžda prema kaburu od velikog širka ne gledajući suštinu te sedžde, zato se vehabije snebivaju kada nadju kod imama Zehebija da je sedžda prema kaburu od grijeha a ne od širka ili kada to čak Ibn Tejmijje spomene i kaže sedžda prema kipu sa nijjetom sedžde Allahu itd itd. Ne razlikuju ljudi sedždu ibadeta i sedždu pozdrava. Ili traženje šefaata od mrtvog Poslanika alejhi selam je li na nivou velikog širka ili manje od toga. Dosta su to oni bukvalistički shvatali.

Preče bi ti bilo da se "izdoktiriniraš" razumjevanjem arapskog jezika i otvoriš knjige i sam a ne preko "prenosilaca" upoznaš sa kitabom i sunnetom i mišljenjima uleme.
I kako se po tebi trazi sefaet od poslanika s.a.v.s.? Odes na njegov kabur i molis od njega, okacis njegovu laznu sliku, pa molis? Ne kontam. Koji su to ispravni nacini koje spominjes? Recimo meni je poznato onome ko uci dovu poslje ezana i moli Allaha da poslaniku s.a.v.s. da najbolje mjesto u dzenetu, poslanik s.a.v.s. mu je obecao svoje zauzimanje za njega na sudnjem danu i u hadisu koji Buhari spominje, poslanik s.a.v.s. kaze sljedece: "Ko zatraži meni vesilet biće mu dozovljen šefa'at".

Nama nisu poznati nijeti ljudi, niti ono sto je covjeku u srcu, medjutim ako neko ode do sedam brace i kaze da mu je to pomoglo, a ne Allah dz.s. ili njih mrtve uzme kao sebebom sto se to kod Allaha primilo, gdje takve da svrstamo? Isto tako vazi za sve stvari poput amajlija, zapisa i drugih stvari kojim se ljudi pouzdaju da ce im pomoci mimo Allaha. Gdje je tu onaj postulat vi mimo Allaha nemate zastitnika i posrednika ili vjerovanje u sefaet na sudnjem danu onih kojima je Allah dz.s. dozvolio da se zauzimaju za ostale Njegovom voljom?

Od toliko Kur`ana ne pronadjoh nigdje, da je receno koga vi smatrate dobrim, tom idite na mezar i trazite sefaet od njega, pravite od pomenutog zastitnika i posrednika. Rekao bi covjek nema kod nas takvih zastranjenja, sve go musliman sa valjanim nijetima i praksom.

De budimo realni, zar bi zapali u ovo stanje u kakvom smo da smo dobri, kako se hvalimo?
Ako su neki muslimani na osnovu hadisa koji se nalazi u Tirmizijevom Sunenu od Enes ibn Malika u kojem stoji Allahov Poslaniče tražim od tebe šefaat dokazali da se od njega moze direktno tražiti sefaat u smislu da traži da Allahov Poslanik alejhi selam trazi od Allaha ili da mu je već odobren kako to stoji u Buhariji, te potom uzeli i predaje u kojima se govori da je Allahov Poslanik živ u svome kaburu i na tome zasnivali svoj idžtihad to nikako ne može biti veliki širk koji izvodi iz vjere i zbog čega se ubijaju ljudi,ali znaš šta je belaj kada imam Zehebi dozvoli teberruk sa kaburom Allahova Poslanika, onda npr muhadis iz Saudije Abdullah Saad kaže Allah mu oprostio dozvolio je veliki širk, a kada to kaze "obični čovjek" takvom je sablja kada im se to omoguci.

Niko normalan neće reći da mrtvi neovisno od Allaha daje ljudima npr da polože ispit pa to malo dijete muslimana zna, Allah je onaj koji jedini oživljava, ali je On Uzvišeni dao mogućnost i Isaau alejhi selam da to može ali ne NEOVISNO od njega. Pa većina muslimana i kada spominje "evlije" smatra da on to radi tako što mu je to Allah dao a ne neovisno jer bi taj evlija u protivnom bio BOG, eh sada jesu li neke stvari novotarija ili grijeh i slično to je drugo, ali veliki širk da bude eh teško.
sahara1428

#309 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by sahara1428 »

Smrcak15 wrote: ili pak sedžda prema kaburu od velikog širka ne gledajući suštinu te sedžde, zato se vehabije snebivaju kada nadju kod imama Zehebija da je sedžda prema kaburu od grijeha a ne od širka ili kada to čak Ibn Tejmijje spomene i kaže sedžda prema kipu sa nijjetom sedžde Allahu itd itd. Ne razlikuju ljudi sedždu ibadeta i sedždu pozdrava.

neznam ko da kaze pa i ibn tejmije ako je zaista to rekao, (hocu dokaz za ovo) nemoze se to opravdati nikako

nemozes nesto sto je iskljucivo samo za Boga raditi prema drugom osim u slucaju da ti Bog licno naredi kao ui primjeru Meleka i Adema.
Evo DOKAZA

Kaže Ibn Tejmijje u El-Fetawa (14/120.):

„...ono što biva kufrom od vanjštinskih djela poput sedžde kipu, psovanja Poslanika i slično tome, to je zbog toga što to neophodno ukazuje na kufr nutrine, pa ako je neko u mogućnosti da učini sedždu prema kipu, ali ne želeći sa SVOJIM SRCEM sedždu njemu, nego želi sedždu Allahu sa SVOJIM SRCEM, to NE BIVA KUFROM. To je dozvoljeno kada biva među mušricima bojeći se za sebe, pa se poistvojeti sa njihovim vanjštinskim djelom, a sa srcem želi sedždu Allahu, kao što se spominje da je DIO ULEME MUSLIMANA i sljedbenika knjige poput ovoga radili sa narodom od mušrika, KAKO BIH IH POZVALI U ISLAM, pa su primi islam preko njih...“
sahara1428

#310 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by sahara1428 »

Smrcak15 wrote:
to onda po mom shvatanju nisu vise vehabije nego haridzije, znaci Ovako ja to gledam, vehabije su onako kako je poslanik radio, dok ovi sto se odvoje od njih i postanu haridzije(isilovci) to je sekta koju je i poslanik najavio i upozorio.

Zar ne padose drug Bosnic i ahbabi upravo zbog toga?
ako odes u haridzizam nisi vise kao ove standardne takozvane "vehabije" kuduzovic, pezic i ostali, oni su se odvojili davno od bosnica.
ZANIMLJIVO zašto te HARIDŽIJE uvijek iz vehabizma nastanu??? Ima tu nešto što se prešućuje!!!
Fudo Bosna

#311 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Fudo Bosna »

POJAŠNJENJE WEHABIJSKIH VELIKIH POGEŠAKA I PROIZVOLJNOSTI , U KOJIM SE NE SLAŽU SA PREKO 90 % EHLI SUNNETTA :

Citati:

"TUMACENJE JEDA KOD SELEFA

Rijec Jed (koju vehabije prevode kao ruka) je jos jedna u nizu rijeci koje se spominju u Kur'anu a koje imaju vise od 50 znacenja.
Allah dz.s. nam je u svojoj savrsenoj Knjizi spomenuo da su te rijeci i ti nejasni ajeti osnova razilazenja ehli sunnet vel dzemata i raznoraznih sekti koje uzimaju ove ajete za osnovu svoje akide.

Allah dz.s. kaze:" On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni- oni su glavina Knjige, a i drugi- nejasni. Oni cija su srca pokvarena - zeljni smutnje i svog tumacenja slijede one sto su nejasni. A tumacenje njihovo zna samo Allah i oni koji su u nauku dobro upuceni - oni govore: Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara naseg. A samo razumom obdareni shvataju." ( Ali Imran, 7.ajet)

Od tih sekti je i sekta Vehabija koja je kao osnovu svoje akide uzela Vasitijsku akidu od Ibn Tejmijje i slicne knjige koje su sastavljene iskljucivo od nejasnih ajeta i hadisa.Ista ta sekta,sve te nejasne ajete i hadise tumaci shodno svom ogranicenom znanju arapskog jezika i islamskih nauka pa kaze da rijec JED u Kur'anu znaci RUKA pripisujuci tako Allahu Uzvisenom nesto sto sam sebi nije pripisao i poredeci Ga sa stvorenjima.

Mozda nikada ne bi bilo problema izmedju ehli sunnet vel dzemata i vehabija po ovom pitanju da vehabije nisu LAZNO svoj stav pripisale Selefu Salihu koji je od takvih izmisljotina cist.

Iz tog razloga,u narednom tekstu cemo vidjeti kako su ustvari pravi selefije tumacili ove ajete i hadise u kojima se spominje rijec JED:

- Kaze Imam Bejheki: "Rekli su ucenjaci ove nauke: Od znacenja rijeci JED je KUVVET tj. SNAGA,kao sto to kaze Allah dz.s. u Kur'anu: واذكر عبدنا داود ذا الأيد" I spomeni naseg roba Davuda,vlasnika JEDA" (Sad,17) odnosno vlasnika snage.( El Esmau Ve Sifat, Bejheki, str.336)

-Kaze Imam Bejheki: "Takodje,nekada rijec JED biva u znacenju MULKA i KUDRETA tj. Vlasnistva i Moci,kao npr. u ajetu: قل ان الفضل بيد الله يؤتيه من بشاء - "Reci: Zaista je blagodat u Allahovom JEDU i On je daje onome kome hoce." ( Ali Imran,73)- tj. Zaista je blagodat u Allahovom VLASNISTVU. ( El Esmau Ve Sifat, Bejheki, str. 336)

- Kaze Imam Bejheki: "Nekada, JED dolazi u znacenju NI'META tj. blagodati kao kada covjek kaze: كم يد لي عند فلان - " Koliko JEDA sam ja ucinio toj i toj osobi" tj. Koliko BLAGODATI sam ja ucinio toj i toj osobi. ( El Esmau ve Sifat, Bejheki, str.336)

- Kaze Imam Bejheki: " A nekada, rijec JED dolazi u znacenju SILEH,kaze Allah dz.s u Kur'anu: مما عملت ايدينا- Ono sto je nas JED stvorio( Jasin 71.) Odnosno " Ono sto smo Mi stvorili." ( El Esmau ve Sifat, Bejheki, str.336)

- Kaze Imam Bejheki: " A sto se Allahovih rijeci: ياابليس ما منعك ان تسجد لما خلقت بيدي - " O Iblisu sta te je sprecilo da ucinis sedzdu onome sto sam stvorio sa JEDEJJE." ( El Feth, 10) tice, istina je da se JEDEJJE ne smije protumaciti kao "dvije ruke" jer Allah dz.s. je Jedan, Jedinstveni i nije sastavljen iz dijelova. ( El Esmau Ve Sifat, Bejheki, str.337)

- Kaze Imam Bejheki: " Isto tako,ajet: يدالله فوق ايديهم - (koji vehabije prevode kao: Allahova ruka je iznad njihovih ruku) znaci uzdizanje znacenja prisege koju su davali Bozijem Poslaniku. ( El Esmau Ve Sifat, Bejheki, str.339)

- Kaze Imam Bejheki: "Kaze Poslanik a.s.: يد الله مع القاضي حين يقضي - " Allahov JED je sa kadijom kada sudi" tj. Allahova POMOC je sa kadijom kada sudi." ( El Esmau Ve Sifat, Bejheki, str. 340)

- Kaze Ibn Dzevzi: "Od nejasnih ajeta je i ajet: لما خلقت بيدي . Znaj,da rijec JED u arapskom jeziku dolazi u razlicitim znacenjima. Od tih znacenja je NI'MET i IHSAN. Kaze Allah dz.s. u Kur'anu navodeci govor jevreja: يد الله مغلولة - "Allahov JED je stisnut"( El Maide , 63) Sto znaci: " Njegovi NI'METI su malobrojni." ( Def'u Subheti Tesbih, Abdurrahman ibn Dzevzi, str. 6)

- Kaze Ibn Dzevzi: " JED je u arapskom jeziku takodje i KUVVET tj. Snaga. Arapi kazu: له بهذا الأمر يد - " On ima JED za to" tj. On ima snage za to. ( Def'u Subheti Tesbih, Ibn Dzevzi, str.6)

- Kaze Ibn Dzevzi: "Allahov dz.s. govor: لما خلقت بيدي - "Ono sto sam stvorio sa JEDAJE." ( Sad, 75) znaci: " Ono sto sam Svojim Kudretom i Ni'metom stvorio." ( Def'u Subheti Tesbih, Ibn Dzevzi, str.6)

- Kaze Ibn Dzevzi: " Kaze Hasen El Basri: يدالله فوق ايديهم - "Njegov Ihsan i uzvracanje na dobro." Tj. On daje vise nego sto zasluzujemo. ( Def'u Subheti Tesbih, Ibn Dzevzi, str.6)

- Kaze Ibn Dzevzi: " Kaze Ebu Ja'la El Ferra ( Mudzessim): " Jedani su dvije ruke zato sto,ako to nisu dvije ruke onda Adem nije odlikovan nad ostalim stvorenjima jer je sve stvoreno Kudretom Njegovim." Kazem (Ibn Dzevzi) : " Ovo je govor bez ikakvog dokaza. Zaista Arapi koriste izraz JEDANI za KUDRET kao sto je to u stihovima Urve ibn Hazima : فقالا شفاك الله و الله ما لنا بما ضمنت منك يدان - Ma Lena JEDANI tj. Mi nemamo Kudreta za to. A sto se njegovog govora : " Allah je stvorio Adema svojim JEDOM odlikujuci ga time nad ostalim stvorenjima." tice, i on je neispravan jer Allah dz.s. kaze: خلقنا لهم مما عملت ايدينا انعاما - "Stvorili smo njima nasim JEDOM stoku." ( Jasin,71) pa to ne znaci da je stoka odlikovana nad ostalim stvorenjima. ( Def'u Subheti Tesbih, Ibn Dzevzi, str.7) Kazem ( Sami Dzeko) : " Odlikovanost Adema nad ostalim stvorenjima nije zato sto ga je Allah dz.s. stvorio svojom rukom (kako to vehabije kazu) nego zato sto ga je obasuo raznim blagodatima koje nije dao nikome mimo njega. Adem je prvi covjek, otac covjecanstva, stanovnik Dzenneta, Boziji Poslanik... sve ga to cini odlikovanim nad ostalim stvorenjima."

- Kaze Ibn Dzevzi: " Kaze Allah Dz.s.: و السماء بنيناها بأيد - " I nebesa smo svojim JEDOM stvorili."( Ez Zarijat, 47) Sto znaci: " I nebesa sam svojom Moci stvorio." ( Def'u Subheti Tesbih, Ibn Dzevzi, str. 7 )

- Kaze Imam Bejheki: " I nije znacenje JEDA, kada ga ubrajamo u sifate, ruka pa da kazemo da On ima ruke, prste i sl. Nego On ima JED i mi mu pripisujemo JED upotrebljavajuci samo rijec koja je dosla u Kur'anu tj. JED.( El Esmau Ve Sifat, Bejheki, str. 352)

- Prenosi Imam Ebu Bekr Muhammed ibn Muhammed El Kasani od Ebu Bekr Alauddin Muhammed ibn Ahmed Es Semerkandi a on od Ebu Muin Mejmun ibn Muhammed El Mekhul En Nesefi a on od Ebu Abdullah El Husejn ibn Ali El Kasgiri ( El Fadl) a on od bu Malik Nasran ibn Nasr El Hatlija a on od Ali ibnul Hasen ibn Muhammed El Gazalija a on od
Ebul Hasen Ali ibn Ahmed El Farisija a on odNesir ibn Jahja El Fekiha a on kaze:Cuo sam Ebu Muti' El Belhija da kaze:Pitao sam Nu'man ibn Sabita Ebu Hanifu o Fikhul Ekberu pa je rekao:"Allahov dz.s. JED je iznad njihovog Jeda, nije kao Ejd Njegovih stvorenja, i nije RUKA dzariha. On je stvoritelj Ejda. Njegov Vedzh nije kao vedzh njegovih stvorenja. On je stvoritelj svakog Vedzha. Njegov nefs nije kao Nefs njegovih stvorenja, On je stvoritelj svakog Nefsa. Nista nije kao On.Rekao sam ( Ebu Muti') Sta mislis kada bi i rekli: Gdje je Allah?Pa je rekao: "Reci ce mu se: " Postojao je Allah i nije postojalo mjesto prije nego je On stvorio tvorenja. Postojao je Allah dz.s. i nijepostojalo "Gdje" niti su postojala stvorenja niti bilo sta. On je Stvoritelj svega."( Fikhul Ebsat)

- Kaze imam Ebu Hanife:" On je nesto sto nije slicno nicemu. A kada kazemo: " Nesto" mislimo potvrdjivanje Njegovog postojanja bez tijela, bez forme, bez akcidencije. On nema granicu,nema suparnika niti sudruga. Njemu nista nije slicno. On ima jed, Vedzh i nefs onako kako je to Allah dz.s. spomenuo u Kur'anu."( Fikhul Ekber)

- Kaze Imam Taberi: "Pricao mi je Ali kaze: Pricao mi je Ebu Salih, kaze: Pricao mi je Muavija,kaze: Pricao mi je Alija,kaze: Pricao mi je Abdullah ibn Abbas kaze: "Allahove rijeci :و السماء بنيناها بأيد znace BI KUVVEH tj. Snagom."(Tefsir od Ibn Dzerir Et Taberija 11/472)

- Kaze Ibn Dzerir Et Taberi: "Pricao mi je Muhammed ibn Amr,kaze: Pricao mi je Ebu Asim,kaze: Pricao mi je Isa i El Haris,kaze: Pricao mi je El Hasen,kaze: Pricao mi je El Verka,kaze: Pricao mi je Ibn Ebi Nedzih,kaze: Pricao mi je Mudzahid: " Allahove rijeci و السماء بنيناها بأيد znace: " Ves semae benejnaha bi KUVVEH" (Tefsir od Ibn Dzerir Et Taberija 11/472)

- Kaze Ibn Dzerir Et Taberi : "Pricao mi je Bisr,kaze: Pricao mi je Jezid,kaze: Pricao mi je Seid od Katade da je rekao: و السماء بنيناها بأيد znaci " Ve semae benejnaha bi KUVVEH" tj. "I nebo smo svojom moci sagradili" (Tefsir od Ibn Dzerir Et Taberija 11/472)

- Kaze Imam Taberi: "Prenosi se od Sufjana:و السماء بنيناها بأيد - Sagradili smo ga svojom SNAGOM." (Tefsiru TABERI, od Ibn Dzerir Et Taberi, 11/472)

Kaze Ibn Burhan: “Musebbihe uzimaju bukvalno znacenje ajeta I hadisa pa jed tumace kao ruka a istiva kao smjestanje.” ( El Vusul ila ilmil usul, Ibn Burhan, 1/ 377)

Kaze Ibn Akil: “ لما خلقت بيدي - znacenje ovoga je: “Ono sto sam ja licno stvorio. Ovaj ajet je poput ajeta ذلك بما قدمت يداك - “Eto to je zbog tvojih djela” ( El Hadzdz, 10) ( Def’u Subehi Tesbih, str, 115)

Kaze Imam Sujuti: “Kaze Ibnul Esir u En Nihaje (5/ 293): “ Jedullah je metafora za Njegovo cuvanje.” ( Serh Sunenin Nesai, Sujuti, 7/ 94; Mektebetul matbu’atil islamijje, Haleb, 1986.g., 2. izdanje)

Kaze Ibn Mukrim El Efriki: “ Ti nemas za ovo beded znaci: Ti nemas za ovo snage niti “jedani” tj. Moci. “ ( Lisanul Arab, Ibn Mukrim El Efriki, 3/ 81)

Kaze Ibn Mukrim el Efriki: “Ja nemam za tog covjeka “jedani” – odnosno snage.” ( Lisanul Arab, Muhammed ibn Mukrim ibn Menzur el Efriki, 15/ 422; Darus Sadir, Bejrut, 1. izdanje)

Kaze Ibn Mukrim: “A Arapi govore: Ja nemam za ovo jed – odnosno nemam za ovo snage, I govore: Ja nemam za ovo “jedani” I oni nemaju za to “ejd” odnosno snage.” (Lisanul Arab, Ibn Mukrim El Efriki, 15/ 423)

Kaze Fahruddin Er Razi: “ Allahove rijeci يد الله فوق ايديهم – znace de je Njegov Kudret iznad njihovog kudreta a Njegove rijeci koje prenosi od Jevreja يدالله مغلولة – su u znacenju ni’meta. Dokaz tome je da su Jevreji ili potvrdjivali postojanje Stvoritelja ili negirali. Pa ako su potvrdjivali Njegovo postojanje nije dozvoljeno da se kaze da su Ga oni smatrali nesposobnim. To ne kaze razuman covjek. A ako su Ga negirali onda u spominjanju te nesposobnosti ne bi bilo nikakve koristi

Utvrdjeno je da su oni vjerovali d aim Allah dz.s. ne daje od svojih blagodati pa je ovaj ajet od najjacih dokaza da se rijecju “jed” zeli ukazati na ni’met. Ako je znacenje يدالله مغلولة – “Allah nam ne daje od svojih blagodati” nuzno je onda da Njegov odgovor na to tj. Rijeci بل يداه مبسوطتان budu u znacenju blagodati odnosno da znace; “ Ne,nego su Njegove blagodati mnogobrojne.”

Zatim,ako bismo uzeli bukvalno znacenje ovih rijeci I rekli da one znace “Ne,nego su Njegove ruke ispruzene” onda bi Allah dz.s. bio kao neki hendikep koji ne moze da skupi svoje ruke. Uzvisen je Allah dz.s. od toga.
Sto se Allahovih dz.s. rijeci ما منعك ان تسجد لما خلقت بيدي – tice, ucenjaci po ovom pitanju imaju dva stava:

Prvi je, (a to je neispravan stav) da su dva “jeda” dva svojstva Allahovog dz.s. bica kojima On stvara odlikujuci time ono sto stvara tim svojstvima kao u slucaju Adema a.s. Oni koji zagovaraju ovo misljenje dokazuju to sledecim stvarima:

1.)Ove Allahove dz.s. rijeci ukazuju na to da je Allah dz.s. ucinio Adema onim kome su meleki ucinili sedzdu a uzrok te sedzde je u stvaranju Adema “jedom”. Ako bi nekim slucajem “jed” znacio kudret onda bi uzrok zbog kojeg su meleki ucinili sedzdu Ademu bio prisutan u svim stvorenjima pa bi naredba obuhvatala sedzdu svim stvorenjima ane samo Ademu. Iz tog razloga “jed” nije kudret.

2.) Allahov kudret je jedan a “jed” je upotrebljen u dvojini.

3.) Allahove rijeci لما خلقت بيدي – ukazuju na specifikaciju Adema odnosno da je on izuzetak od drugih. Iz tog razloga,nuzno je da sve mimo Adema ne bude stvoreno “jedom” a posto nema sumnje da je sve ostalo stvoreno kudretom iz toga proizilazi da “jed” nije isto sto I kudret.

I drugi stav (a to je ispravan stav) d aje “jed” u ovom ajetu metafora za kudret. Oni svoje misljenje dokazuju sledecim dokazima:

1.)Kudret je ono sto stvari uzdize iz stanja nepostojanja na stanje postojanja a “jed” je isto to I iz tog razloga “jed” je isto sto I kudret.

2.)Allahov dz.s. kudret je Njegovo bespocetno obavezno postojece svojstvo. Kao takvo, nuzno je da se ono veze za sve ono sto je moguce jer bi u suprotnom ono bilo u potrebi za nekim determinantom. Ovo znaci da je sve ono sto je moguce, u Allahovom dz.s. kudretu. Nema sumnje da je postojanje Adema od mogucih stvari pa se Allahov dz.s. kudret veze I za njega. A ako transcendentalno od kudreta gledamo na “jed” nuzna je influksija dva influenta nad jednom stvari a ovo je nemoguce.

3.) Pripisivanje Allahu dz.s. influenta pored kudreta je pripisivanje necega bez dokaza a takvo pripisivanje nije dozvoljeno po idzmau.

Zatim,u odgovoru na prvi stav (da su to dva svojstva) kazemo:
Ako je Adem distingviran zato sto je stvoren sa dva “jeda” koja su posebna svojstva, onda su zivotinje distingviranije od njega jer su one stvorene sa vise jedova. (Prilikom opisa stvaranja Adema spominje se dvojina imenice jed “jedani” a prilikom opisa stvaranja stoke upotrebljava s emnozina te rijeci tj. “ejd” )Kaze Allah dz.s. u Kur’anu: “ Kako oni ne vide da mi njima dajemo stoku koju smo svojim EJDOM stvorili.’ (Jasin, 71)

Zatim kazemo: Zbog cega znacenje ajeta: ما منعك ان تسجد لما خلقت بيدي – ne moze da bude ukazivanje na paznju koju mu je Allah dz.s. podario prilikom stvaranja? Covjek,kada hoce da ukaze na paznju koju je pridodao pravljenju neke stvari kaze: “Ovo sam napravio svojim rukama” (Cak I ako taj covjek mozda nema ruke jer je akcenat na posvecenoj paznji a ne na rukama) Poznato je da ovolika paznja prilikom stvaranja nije pridodata nikome mimo Adema a.s.

Odgovor na njihov drugi dokaz je: Dvojina ne upucuje na obaveznost postojanja dvije stvari jer Allah dz.s. kaze: “ O vjernici,kada hocete da se s Poslanikom posavjetujete prije “bejne jedej’ savjetovanja milostinju udijelite.” (El Mudzadeleh, 12) (Vidimo da iako se upotrebljava dvojina rijeci “jed” to ne znaci postojanje dvije stvari) I kaze: “ On je taj koji salje vjetrove kao radosnu vijest “bejne jedej” mislosti svoje.” ( El A’raf, 57)
A odgovor na njihov treci dokaz je: “ Odlikovanost Adema a.s. je u mnogim kerametima I blagodatima koje sum u date a ne u njegovom stvaranju “jedom koji je posebno svojstvo” kako oni kazu. Ove blagodati I kerameti koji su dati Ademu a.s. nisu dati nikome drugom mimo njega.” ( Esasu Takdis, Fahruddin Er Razi, 99- 101)

Kaze Kurtubi: " Kaze Mudzahid: Jed je ovdje (u ajetu lima halektu bi jedejj) u znacenju veze i potvrde.tj. ono sto sam Ja stvorio"

Kaze Bejdavi: "Lima halektu bi jedejje - Ono sto sam ja stvorio bez oca i bez majke a dvojina je upotrebljena zbog dodatnih blagodati koje su mu date" (Envaru Tenzil ve esraru Te'vil)

Kaze El Maverdi: " Lima helektu bi jedejje - ono sto sam stvorio svojom snagom ili kudretom , ili ono sto sam sam stvorio" ( En Nektu vel Ujun)

Kaze Ibn Atijje: " Sve ovo ukazuje na kudret i na kuvvet a spomenuo je jed da bi ljudima bolje objasnio je je obicno jed znak za kudret i snagu" (El Muharrerul vedziz fi tefsiri kitabil Aziz)

Kaze Es Sealibi: " Bi Jedejje- je oznaka za kudret i kuvvet" (El Dzevahirul hasan fi tefsiril Kur'an)

Kaze Sevkani: " Lima halektu bi jedejje - sta te je sprijecilo da se poklonis onome koga sam ja licno stvorio bez ikakvih posrednika, allah dz.s. je pripisao stvaranje Adema Sebi iako je On Stvoritelj svega kao pocast njemu kao sto je dodao uz svoje ime Kabu, devu, dusu..." ( Fethul Kadir)

Vidjeli smo iz navedenih govora uleme selefa ovog ummeta da niko od njih nije pripisao Allahu dz.s. ruku nego da je svako od njih ili prenio rijec onako kako je do njega dosla bez tumacenja i prevodjenja ili je protumacio ovu rijec shodno njenoj upotrebi u arapskom jeziku....""

"
Uostalom glavni začetnici ovoh novog pokreta u islamu su se pokajali od svojih stavova, pa zašto daijje i dalje forsiraju ovaj islamski pravac, pitanje je više za "psihoanalizu":

Ibn Tejmijjino pokajanje
"

Ibn Tejmijje, covjek za cije se knjige vehabije i ostale sekte hvataju prilikom dokazivanja svojih zabludjelih ideja,mnogo puta u zivotu se kajao za ono sto je govorio i pisao. Ovo je jedno od njegovih pokajanja koje smo nasli u knjizi Nedzmul Muhtedi i u Komentaru knjige "Sejfu Sakil fi reddi ala Ibn Zefil" od Sejhul Islama Muhammed Zahid El Kevserija, str. 477.

POKAJANJE IBN TEJMIJJE

" Hvala Allahu u ciji Kur'an vjerujem...
Vjerujem da je Kur'an Allahov dz.s. govor, vjerujem da je on svojstvo od Njegovih vjecnih svojstava. I vjerujem da Allahov dz.s. govor nije stvoren.On nije slovo niti glas, niti je on nesto unutar stvorenja. On nije na papiru niti u mastilu niti je u necem mimo toga.
Ono sto vjerujem po pitanju Allahovih rijeci " Er Rahman Alel Arsi Isteva " je ono sto su rekli prisutni ucenjaci u ovom medzlisu, i vjerujem da se ove rijeci ne uzimaju bukvalno,kao sto vjerujem da ja ne znam znacenje ovih rijeci i da niko osim Allaha ne zna pravu sustinu tih rijeci. Moj govor o nuzulu je isti kao govor o Istivau,kazem o njemu ono sto kazem o istivau.Ne znam njegovo znacenje i ne tumacim ga bukvalno vec ga tumacim i vjerujem u njega onako kako ga tumace i vjeruju u njega ovdje prisutni.
Sve ono sto se suprotstavlja ovakvom vjerovanju je NEISPRAVNO. Sve ono sto sam ja rekao ili napisao a sto se suprotstavlja ovome je NEISPRAVNO. Sve ono sto sam ja rekao ili napisao a sadrzi neku zabludu ili pripisivanje Allahu dz.s. onog sto Mu ne dolikuje,ja se odricem toga i kajem se Allahu dz.s. zbog toga.
Ovo je napisao Ahmed Ibn Tejmijje, u cetvrtak 6. Rebiul Ahira 707. godine.
Sve sto sam napisao gore,napisao sam po slobodnoj volji,bez prisile."

Ahmed Ibn Tejmijje

Svjedoci pokajanja:
- Glavni Kadija Bedruddin Ibn Dzema'ah
- Muhammed ibn Ibrahim Es Safi'i
- Abdul Ganijj ibn Muhammed El Hanbeli

Ovo priznanje su uz prisustvo kadije prepisali i potvrdili:

- Ahmed ibn Ruf'ah
- Abdul Aziz En Nemravi
- Ali ibn Muhammed ibn Hatib El Badzi Es Safi'i
- El Hasen ibn Ahmed ibn Muhammed El Husejni
- Abdullah ibn Dzema'ah
- Muhammed ibn Osman El Buridzi

Da dodam jos da se ovo pokajanje biljezi i u:

1.)Durerul Kamineh, Ibn Hadzer El Askalani,tom 1. str. 148.Izdavacka Kuca: Darul Dzil, 1414.H.g.
2.) Nihajetul Erbi fi Fununil Edeb, Kadi Sihabuddin En Nuvejri ( Umro 733.G), tom 32. str. 115, Izdavacka kuca: Darul Kutubil Misrijjeh, 1998 god"

....Kraj citata

Samo dio literature o wehabijama i njihovim brojnim proizvoljnim, po ocjeni velikog broja uleme, vrlo, diskutabilnih tumačenja...

Čak je i uvaženi alim šejh Ibn Tejmije preispitao svoje stavove, i zato se treba čuvati ovih vrlo sumnjivih i novih pokreta u islamu .
Fudo Bosna

#312 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Fudo Bosna »

Još nekoliko velikih grešaka "selefija" sa kojima se ne slaže 90-95% uleme svijeta!

Citat:

"Selefijski" šejh I vođa, Abdul Aziz bin Baz dokazivao je svoju tvrdnju da se Zemlja ne okrece oko Sunca sledecim dokazima:

1. “Slozila se ulema selefa poput Ibn Tejmijje, Ibn Kesira I Ibn Kajjim El Dzevzijje da se Zemlja ne pomera.”
2. “ Mnogi ucenjaci astronomije tvrde da se Sunce ne okrece oko Zemlje vec obrnuto a ovo je ociti kufr, zabluda I nijekanje jasnih Kur’anskih I hadiskih dokaza kao I govora ucenjaka selefa. Slozila se po ovom pitanju velika grupa: ucenjaci, obican narod I svi oni koji vide svojim ocima da se Sunce pomera a ne Zemlja. Pa kako da ne bude onaj koji tvrdi suprotno kafir?”
3. “ Da se Zemlja okrece covjek bi uvijek bio u jednom mjestu I ne bi mogao da stigne do mjesta do kojeg zeli ici.” ( Ovo je najveca od svih gluposti)
4. “ Da se Zemlja okrece onda zemlje I drvece I rijeke ne bi bile postojane na jednom mjestu nego bi ljudi vidjeli zapadne zemlje na istoku a istocne na zapadu, promijenila bi se kibla jer okretanje Zemlje prouzrokuje pomeranje kible u odnosu na neku drzavu. Takodje, da se Zemlja okrece I pokrece ljudi bi to osecali kao sto osjecaju pokretanje rijeka,automobila I sl.”

( Na kraju da objasnimo zasto "selefije" nece da priznaju da se Zemlja okrece I da je ona elipsoidna a ne pljosnata: Vehabije, antropomorfisti, mudzessimi su stava da je Bog tjelesno iznad ljudi I da se On uzdize I spusta. Ako je Zemlja okrugla I ako se okrece onda vehabija ne moze da digne ruku ka nebu I da kaze Bog je gore,na odredjenom mjestu jer bi se Zemljinim okrecanjem I njenim okruglim oblikom to “Bozije mjesto” uvijek mijenjalo.)

Kraj citata...

Da Allah dž š uputi ovu grupicu muslimana, da dođu tobe od ovih pogrešnih stvaova i okrenu se večini ummeta , a ne sektaštvu...

Amin! Ja Rabbi !!!
Smrcak15

#313 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Smrcak15 »

sahara1428 wrote:
Smrcak15 wrote: ili pak sedžda prema kaburu od velikog širka ne gledajući suštinu te sedžde, zato se vehabije snebivaju kada nadju kod imama Zehebija da je sedžda prema kaburu od grijeha a ne od širka ili kada to čak Ibn Tejmijje spomene i kaže sedžda prema kipu sa nijjetom sedžde Allahu itd itd. Ne razlikuju ljudi sedždu ibadeta i sedždu pozdrava.

Evo DOKAZA

„...ono što biva kufrom od vanjštinskih djela poput sedžde kipu, psovanja Poslanika i slično tome, to je zbog toga što to neophodno ukazuje na kufr nutrine, pa ako je neko u mogućnosti da učini sedždu prema kipu, ali ne želeći sa SVOJIM SRCEM sedždu njemu, nego želi sedždu Allahu sa SVOJIM SRCEM, to NE BIVA KUFROM. To je dozvoljeno kada biva među mušricima bojeći se za sebe, pa se poistvojeti sa njihovim vanjštinskim djelom, a sa srcem želi sedždu Allahu, kao što se spominje da je DIO ULEME MUSLIMANA i sljedbenika knjige poput ovoga radili sa narodom od mušrika, KAKO BIH IH POZVALI U ISLAM, pa su primi islam preko njih...“

ovo mijenja koncepciju skroz, i nerazumijem kako ste ovo promasili,

znaci ako se nalazis medju musricima i uopasnosti si, ako bi to uradio samo da bi sacuvao zivot a u srcu znas da je samo Allah Bog a to obican isklesan kip nema smetnje , pa Allah licno dozvoljava ovakve stvari ako se zivot ugrozi, cak i svinjetina je dozovljena muslimanu kad hara glad i nema se sta drugo jesti.

A drugo je onako iz cista mira , bez ikakve opasnosti po zivot samo tek tako sedzdu uciniti, to nema oparvdanja , isto kao sto iz cista mira svinjetine se najesti bez opravdanja.
sahara1428

#314 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by sahara1428 »

Smrcak15 wrote:

znaci ako se nalazis medju musricima i uopasnosti si, ako bi to uradio samo da bi sacuvao zivot a u srcu znas da je samo Allah Bog a to obican isklesan kip nema smetnje , pa Allah licno dozvoljava ovakve stvari ako se zivot ugrozi, cak i svinjetina je dozovljena muslimanu kad hara glad i nema se sta drugo jesti.

A drugo je onako iz cista mira , bez ikakve opasnosti po zivot samo tek tako sedzdu uciniti, to nema oparvdanja , isto kao sto iz cista mira svinjetine se najesti bez opravdanja.

zato sam ja tebi PODEBLJAO "KAKO BI IH POZVALI U ISLAM" da se ne uvučeš u grešku u koju si ipak nažalost PAO, a druga stvar jasan širk nije dozvoljeno počiniti u strahu ukoliko nisi prisiljen jer svinjetina se može jesti u prinudi, ali se širk ne moze počiniti u prinudi ali moze u prisili. Darura i ikrah u šerijatu nisu isto!!!
Smrcak15

#315 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Smrcak15 »

sahara1428 wrote:
Smrcak15 wrote:

zato sam ja tebi PODEBLJAO "KAKO BI IH POZVALI U ISLAM" da se ne uvučeš u grešku u koju si ipak nažalost PAO, a druga stvar jasan širk nije dozvoljeno počiniti u strahu ukoliko nisi prisiljen jer svinjetina se može jesti u prinudi, ali se širk ne moze počiniti u prinudi ali moze u prisili. Darura i ikrah u šerijatu nisu isto!!!
nema to veze kako bi ih pozvali u islam, poenta je da se boje za svoj zivot, a to hoce li poslije pozvati u islam ili nece nema veze sa tim, jer po Kur'anu ako je u pitanju zivot moze se prekrsiti pravila ali vazno je da srce ostane u vjeri.

dokaz od Allaha licno da je nevjerovanje u Allaha dozvljeno ispoljiti ako budes primoran na to ali vazno je da u srcu vjerujes u Allaha.

16:106 Onoga koji zaniječe Allaha, nakon što je u Njega vjerovao – osim ako bude na to primoran, a srce mu ostane čvrsto u vjeri – čeka Allahova kazna. One kojima se nevjerstvo bude mililo stići će srdžba Allahova i njih čeka patnja velika.

u istoj suri dozovljeno je i jesti zabranjeno ako si primoran na to

6:115 On vam zabranjuje jedino strv, i krv, i svinjsko meso, i onu stoku koja je zaklana u nečije drugo, a ne u Allahovo ime. A onome ko bude primoran, ali ne iz želje, samo toliko da utoli glad – pa, Gospodar tvoj će, zaista, oprostiti i samilostan biti
Towelie

#316 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Towelie »

Smrcak15, kako ti uklapas svoju sklonost ka racionalistickom tumacenju Kur'ana i naslanjanje na nauku i naucne dokaze u Kur'anu, sa fetvama vehabijskih sejhova (cije ucenje branis) koje su u direktnoj suprotnosti sa naukom, poput ove fetve Bin Baza o staticnosti Zemlje?
sahara1428

#317 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by sahara1428 »

Smrcak15 wrote:
sahara1428 wrote:
nema to veze kako bi ih pozvali u islam, poenta je da se boje za svoj zivot, a to hoce li poslije pozvati u islam ili nece nema veze sa tim, jer po Kur'anu ako je u pitanju zivot moze se prekrsiti pravila ali vazno je da srce ostane u vjeri.

dokaz od Allaha licno da je nevjerovanje u Allaha dozvljeno ispoljiti ako budes primoran na to ali vazno je da u srcu vjerujes u Allaha.

16:106 Onoga koji zaniječe Allaha, nakon što je u Njega vjerovao – osim ako bude na to primoran, a srce mu ostane čvrsto u vjeri – čeka Allahova kazna. One kojima se nevjerstvo bude mililo stići će srdžba Allahova i njih čeka patnja velika.

6:115 On vam zabranjuje jedino strv, i krv, i svinjsko meso, i onu stoku koja je zaklana u nečije drugo, a ne u Allahovo ime. A onome ko bude primoran, ali ne iz želje, samo toliko da utoli glad – pa, Gospodar tvoj će, zaista, oprostiti i samilostan biti
:lol: po tvom znači boje se za život pa čine sedždu kipu, a istovremeno se NE BOJE pozivati u islam, ili su pozivali u islam čineći sedždu kipu :D

Ibn Tejmijje ti spominje dvije situacije i govoriti da puko činjenje sedžde prema kipu u vanjštinskoj formi nije KUFR

de malo kako ti kažeš "izdoktriniraj" pojmove darura (prinuda) i prisila (ikrah) u šerijatu
sahara1428

#318 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by sahara1428 »

Towelie wrote:Smrcak15, kako ti uklapas svoju sklonost ka racionalistickom tumacenju Kur'ana i naslanjanje na nauku i naucne dokaze u Kur'anu, sa fetvama vehabijskih sejhova (cije ucenje branis) koje su u direktnoj suprotnosti sa naukom, poput ove fetve Bin Baza o staticnosti Zemlje?

Prvo će da posumnja da je nešto rečeno, pa će onda da to odbije ako se dokaže da je neko to rekao, ali kad nagura da veliki procenat tog vehabijskog tumačenja mora odbaciti eh onda će da prestane da brani vehabije, a do tada će da nagura veliki broj godina...
Smrcak15

#319 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:Smrcak15, kako ti uklapas svoju sklonost ka racionalistickom tumacenju Kur'ana i naslanjanje na nauku i naucne dokaze u Kur'anu, sa fetvama vehabijskih sejhova (cije ucenje branis) koje su u direktnoj suprotnosti sa naukom, poput ove fetve Bin Baza o staticnosti Zemlje?
volio bi to vidjeti jasan tekst gdje on to kaze

a evo i da jeste to rekao to se odbacuje, i normalno da bi u tom slucaju izgubio kredibilitet u pojasnjavanju ajeta o nauci i normalno da ga nebi niko uzimao za ozbiljno da objasnjava ajete o nauci sledeci put.

Nema nikakvog slijepog slijedjenja nikoga, pa ni Bin Baza. sve mora proci filter sa dokazima, analizama i logikom itd
Smrcak15

#320 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Smrcak15 »

sahara1428 wrote:
Smrcak15 wrote:
sahara1428 wrote:

:lol: po tvom znači boje se za život pa čine sedždu kipu, a istovremeno se NE BOJE pozivati u islam, ili su pozivali u islam čineći sedždu kipu :D

Ibn Tejmijje ti spominje dvije situacije i govoriti da puko činjenje sedžde prema kipu u vanjštinskoj formi nije KUFR

de malo kako ti kažeš "izdoktriniraj" pojmove darura (prinuda) i prisila (ikrah) u šerijatu
ja sam misljenja zbog ajeta ako si prisiljena zbog zivota mozes to uraditi

ako to radis da bi se umilio i priveo nekoga u islam, totalno sam protiv i zabranjeno je, pa makar bio i ibn tejmije
Towelie

#321 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Towelie »

Smrcak15 wrote:
volio bi to vidjeti jasan tekst gdje on to kaze

a evo i da jeste to rekao to se odbacuje, i normalno da bi u tom slucaju izgubio kredibilitet u pojasnjavanju ajeta o nauci i normalno da ga nebi niko uzimao za ozbiljno da objasnjava ajete o nauci sledeci put.

Nema nikakvog slijepog slijedjenja nikoga, pa ni Bin Baza. sve mora proci filter sa dokazima, analizama i logikom itd
Imas gore tekst tog njegovog dostignuca u astronomiji. :D
Samo da znas da je Bin Baz bivsi saudijski muftija, covek cije se knjige izucavaju u Saudiji na univerzitetima, od njega studenti "uce Islam" (da Allah sacuva toga), i njegova se pika medju vehabijama.
Zato, sledeci put kad budes branio Saja ili Peza, znaj da se oni pozivaju na ovog istog Bin Baza, Fevzana i njima slicne "autoritete".
Smrcak15

#322 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Smrcak15 »

evo malo proguglao da vidim sta se prica o tome i odmah nasao sta je Bin baz napisao

http://en.islamtoday.net/node/927

Sheikh Ibn Bâz on the roundness of the Earth
Question
Al-Salam-`alaykum. I read a fatwâ purportedly by the Sheikh Ibn Bâz (may Allah forgive him) wherein he said: "The Earth is flat. Whoever claims it is round is an atheist deserving of punishment." Sheikh Ibn Bâz was one of the greatest scholars of today. However, I do not understand this fatwâ. Please explain it to me.

Answered by
Sheikh `Abd al-Wahhâb al-Turayrî, former professor at al-Imâm University in Riyadh

All praise is due to Allah, and may peace be upon His Messenger.

Here is Sheikh Ibn Bâz’s fatwâ on the matter:
According to the people of knowledge the Earth is round. Indeed, Ibn Hazm and other scholars have declared that there is consensus on this matter among the people of knowledge This means that all of the surface of the Earth is connected together so that the form of the planet is like a sphere.

Nevertheless, Allah has spread out the Earth's surface in relation to us, and He has placed upon it firm mountains, the seas, and life as a mercy for us. For this reason, Allah said: "And (do they not look) at the Earth, how it was spread out flat (sutihat)." [Sûrah al-Ghâshiyah:20]

Therefore, the Earth has been made flat for us in regards to our relationship to it to facilitate our lives upon it and our comfort. The fact that it is round does not prevent that its surface has been made flat for us. This is because something that is round and very large, then its surface will become very vast or broad, having a flat appearance to those who are upon it
."

This is the fatwâ of Sheikh Ibn Bâz about the shape of the Earth. So do not listen to those who lie against him and try to make it seem as though he was some "old fool" who did not even know that the Earth is round. Such people are rumor mongers who narrate whatever they hear without verification the accuracy of what they say.

As the Prophet (peace be upon him) said: "It is sufficient to consider a man a liar when he narrates everything that he hears." [Sahîh Muslim]

znaci licno Bin baz je je vjerovao da je zemlja okrugla, ali zato sto smo mi tako mali u odnosu na zemlju, ucinjena nam je ravnom. jer u odnosu na zemlju mi smo tako mali da nam je ravna

Image

znaci kad vidis malo bolje sta je covjek napisao, nema nikakve smetnje ali jok, valja prepricavati bljuvotine svakakve na ulemu i kaljati njihovu cast
Last edited by Smrcak15 on 25/02/2016 16:18, edited 2 times in total.
Fudo Bosna

#323 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Fudo Bosna »

Ma sve je to "laž" , podmeću "selefu",( takozvanom), rekao Kuduz, Pezo i ostale daijje, a i ovo su neki "anomnini" predstavnici "selefija" zar ne ??? :D

Šejh Salih , (član vijeća Saudi uleme), mora da je i ovo šijjska ili sufijska "podvala" ? :lol:
Last edited by Fudo Bosna on 25/02/2016 16:17, edited 1 time in total.
Towelie

#324 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Towelie »

sahara1428 wrote:

Prvo će da posumnja da je nešto rečeno, pa će onda da to odbije ako se dokaže da je neko to rekao, ali kad nagura da veliki procenat tog vehabijskog tumačenja mora odbaciti eh onda će da prestane da brani vehabije, a do tada će da nagura veliki broj godina...
Poslednjim upisom je pokazao da je trenutno u ovoj fazi, videcemo koliko ce mu biti potrebno da napravi kvanti skok i pocne da preispituje vehabijsku ideologiju u celosti. :D
Towelie

#325 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Towelie »

Sheikh Ibn Bâz on the roundness of the Earth
Question
Al-Salam-`alaykum. I read a fatwâ purportedly by the Sheikh Ibn Bâz (may Allah forgive him) wherein he said: "The Earth is flat. Whoever claims it is round is an atheist deserving of punishment." Sheikh Ibn Bâz was one of the greatest scholars of today. However, I do not understand this fatwâ. Please explain it to me.
:lol:
Pa ovde se uopste ne radi o istoj fetvi. Ne znam kakvo je tvoje poznavanje engleskog, ali ovde je Bin Baz navodno izrekao da je Zemlja ravna, pa je to ovaj sejh pobio.
Medjutim, sporna fetva je ova
"Selefijski" šejh I vođa, Abdul Aziz bin Baz dokazivao je svoju tvrdnju da se Zemlja ne okrece oko Sunca sledecim dokazima:

1. “Slozila se ulema selefa poput Ibn Tejmijje, Ibn Kesira I Ibn Kajjim El Dzevzijje da se Zemlja ne pomera.”
2. “ Mnogi ucenjaci astronomije tvrde da se Sunce ne okrece oko Zemlje vec obrnuto a ovo je ociti kufr, zabluda I nijekanje jasnih Kur’anskih I hadiskih dokaza kao I govora ucenjaka selefa. Slozila se po ovom pitanju velika grupa: ucenjaci, obican narod I svi oni koji vide svojim ocima da se Sunce pomera a ne Zemlja. Pa kako da ne bude onaj koji tvrdi suprotno kafir?”
3. “ Da se Zemlja okrece covjek bi uvijek bio u jednom mjestu I ne bi mogao da stigne do mjesta do kojeg zeli ici.” ( Ovo je najveca od svih gluposti)
4. “ Da se Zemlja okrece onda zemlje I drvece I rijeke ne bi bile postojane na jednom mjestu nego bi ljudi vidjeli zapadne zemlje na istoku a istocne na zapadu, promijenila bi se kibla jer okretanje Zemlje prouzrokuje pomeranje kible u odnosu na neku drzavu. Takodje, da se Zemlja okrece I pokrece ljudi bi to osecali kao sto osjecaju pokretanje rijeka,automobila I sl.”
Za nekog ko se poziva na nauku, skandalozno je da ne znas razliku izmedju okretanja Zemlje oko svoje ose ili oko Sunca, i samog oblika Zemlje.
Post Reply