Tri puta sam ponovio da ne govorimo o "ostrašćenom ekstremnom tipu", nego samo o polarizovanim politickim preferencijama, odnosno o tipovima za koje se prema politickim stavovima moze zakljuciti kom narodu pripadaju ili gdje zive. Takvih je barem 97-98%, nikako ih ne mozemo nazvati "ostrašćenim ekstremnim tipovima".Mister Yes wrote: Ok, ali ti onda definitivno nisi tip ostrašćenog ekstremnog tipa o kojem govori bole1st.
Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
-
bole1st
#301 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
- Skijaš
#302 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Nije tačno, evo kaže da će u vlasti predstavljati Srbe i ostale.bole1st wrote:Komsic se nije odrekao hrvatske kvote, nego je pristao da kvote odgovaraju broju dobijenih glasova.Skijaš wrote: Dakle još jednom, nije problem ta spremnost na koalicije, to je neizbježno, problem je Komšićevo odricanje od hrvatske kvote.
Zaklaše vola zbog kile mesa.
- Mister Yes
#303 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Pa evo kolega @parangal smatra da su svi isti. Kako je onda moguće da ima polarizovane političke preferencije?bole1st wrote:Tri puta sam ponovio da ne govorimo o "ostrašćenom ekstremnom tipu", nego samo o polarizovanim politickim preferencijama, odnosno o tipovima za koje se prema politickim stavovima moze zakljuciti kom narodu pripadaju ili gdje zive. Takvih je barem 97-98%, nikako ih ne mozemo nazvati "ostrašćenim ekstremnim tipovima".Mister Yes wrote: Ok, ali ti onda definitivno nisi tip ostrašćenog ekstremnog tipa o kojem govori bole1st.
-
bole1st
#304 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Znaci da nece predstavljati Hrvate jer nije dobio njihove glasove. Tacno to sam i rekao.Skijaš wrote:Nije tačno, evo kaže da će u vlasti predstavljati Srbe i ostale.bole1st wrote:
Komsic se nije odrekao hrvatske kvote, nego je pristao da kvote odgovaraju broju dobijenih glasova.
-
parangal_
#305 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
ne mislim ja da su svi isti, vec da im je po defoltu ogranicen prostor sustinskog djelovanja. sta briga bankare sto se ti bavis politikom identiteta? ona je zato izmisljena, da se prava politika izbaci iz politike.Mister Yes wrote:Pa evo kolega @parangal smatra da su svi isti. Kako je onda moguće da ima polarizovane političke preferencije?bole1st wrote:Tri puta sam ponovio da ne govorimo o "ostrašćenom ekstremnom tipu", nego samo o polarizovanim politickim preferencijama, odnosno o tipovima za koje se prema politickim stavovima moze zakljuciti kom narodu pripadaju ili gdje zive. Takvih je barem 97-98%, nikako ih ne mozemo nazvati "ostrašćenim ekstremnim tipovima".Mister Yes wrote: Ok, ali ti onda definitivno nisi tip ostrašćenog ekstremnog tipa o kojem govori bole1st.
-
bole1st
#306 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Ne razumijem kakve veze ima @parangal?Mister Yes wrote:Pa evo kolega @parangal smatra da su svi isti. Kako je onda moguće da ima polarizovane političke preferencije?bole1st wrote:Tri puta sam ponovio da ne govorimo o "ostrašćenom ekstremnom tipu", nego samo o polarizovanim politickim preferencijama, odnosno o tipovima za koje se prema politickim stavovima moze zakljuciti kom narodu pripadaju ili gdje zive. Takvih je barem 97-98%, nikako ih ne mozemo nazvati "ostrašćenim ekstremnim tipovima".Mister Yes wrote: Ok, ali ti onda definitivno nisi tip ostrašćenog ekstremnog tipa o kojem govori bole1st.
Mozda je on jedan od rijetkih kojima na osnovu kratkog upita o politickim stavovima ne bismo mogli odrediti gdje pripada (Sarajevo, Bl, Mo). Ja samo kazem da je takvih jako malo bez pokusaja da @parangala negdje smjestim.
- Mister Yes
#307 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Pa super mu je fol moraš priznati?Skijaš wrote:Nije tačno, evo kaže da će u vlasti predstavljati Srbe i ostale.bole1st wrote:Komsic se nije odrekao hrvatske kvote, nego je pristao da kvote odgovaraju broju dobijenih glasova.Skijaš wrote: Dakle još jednom, nije problem ta spremnost na koalicije, to je neizbježno, problem je Komšićevo odricanje od hrvatske kvote.
Zaklaše vola zbog kile mesa.
-Neću tražiti hrvatske pozicije u vlasti
-ali to onda znači da je DF bošnjačka stranka?
-neću tražiti ni bošnjačke pozicije u vlasti
-???
Šta da mu sad čovjek prigovori? Hoćete li ga optužiti da je srpska stranka?
Lagumdžija je dokazivao da nije bošnjačka stranka tako što je tražio i hrvatsku kvotu a Komšić dokazuje da nije bošnjačka stranka tako što ne traži bošnjačku kvotu. Izbjegao je konflikte, dobio 3 ministra u vladi Federacije plus onog jednog "ostalog" u VM, izbacio Dodika. Hebem mu miša počinje mi se sviđati
-
parangal_
#308 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
umjeren sam samo ako politiku shvatas, a izgleda da shvatas, kao politiku identiteta (bosnjaci, srbi, hrvati, gejevi, zene, afro-amerikanci, i sl.) ali sam radikalan i ekstreman kad je klasno pitanje i ekonomija na vagi. a time se demokratija/glasanje ne bave od cirka 1990.Mister Yes wrote:Ok, ali ti onda definitivno nisi tip ostrašćenog ekstremnog tipa o kojem govori bole1st. Samim tim što misliš "svi su isti" ne možeš biti ekstreman na način kako to bole1st reče. Samim tim spadaš u "umjerene" a to se imalo dokazatiparangal_ wrote:zanima me kako se ljudi primaju na to da se ko biva za nesto pitaju. ni u americi vise nema bitne razlike između republikanaca i demokrata. u krajnjoj liniji za sve se pitaju bankari. kako i ne bi, pa kod nas drzava zavisi od kredita komercijalne banke? proslo je vrijeme demokratije. u danasnjem kapitalizmu najuspjesnije su zemlje bez demokratije (kina singapur) moderni kapitalizam nema vremena za to. s druge strane, ljudi koji ovo ne kontaju, nepismeni seljaci, najvise glasaju i obavezno glasaju, a u zivotu nisu ni clanak u novinama o politici procitali. dok ja politiku zderem citajuci i analize i recenzirane clanke u zurnalima i dnevnu politiku pa evo i internet forume.Mister Yes wrote:
Znači tebe ne zanima domaća politika jer sve gledaš globalno. Ok, ali pošto ovdje govorimo o domaćoj politici onda i ti potvrđuješ teoriju da ne glasaju oni koje ne zanima (domaća) politika
tesko da me politika ne zanima samo zato sto sam skontao da je glasanje i lokalno djelovanje ubleha, naprotiv.
- Mister Yes
#309 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Znači zavadili nas dušmani? Pa bravo, upravo o tome govorim. Ti nikako ne odgovoraš opisu radikalnog tipa kojeg opisuje bole1st jer ti ne smatraš da su tvoji dobri a anamooni loši. Zavadili nas dušmani jebigaparangal_ wrote:
ne mislim ja da su svi isti, vec da im je po defoltu ogranicen prostor sustinskog djelovanja. sta briga bankare sto se ti bavis politikom identiteta? ona je zato izmisljena, da se prava politika izbaci iz politike.
-
bole1st
#310 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Ja nikakvog radikalnog tipa nisam opisivao, naprotiv. Ako ne mozes da razumijes makar prestani da prepricavas moje rijeci uvijek praveci istu pocetnicku gresku.Mister Yes wrote:
Znači zavadili nas dušmani? Pa bravo, upravo o tome govorim. Ti nikako ne odgovoraš opisu radikalnog tipa kojeg opisuje bole1st jer ti ne smatraš da su tvoji dobri a anamooni loši. Zavadili nas dušmani jebiga
- Mister Yes
#311 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Pa prati diskusiju. @parangal pokušava potvrditi tvoju teoriju time što je on kao zainteresovan za politiku ali ne glasa. Ja dokazujem da i on odgovora mojoj teoriji jer način na koji on ima interes za politiku nije način koji bi doveo do glasanja jer nije tip kojeg ti opisuješ kao "polarizovanog". On nije polarizovan na taj način i to je to. Pokušao je @parangal u priču ubaciti i svoju bivšu ali kada smo utvrdili da se radi o monstrumu tipa Karadžić opravdano smo je izbacili iz priče.bole1st wrote:
Ne razumijem kakve veze ima @parangal?
Mozda je on jedan od rijetkih kojima na osnovu kratkog upita o politickim stavovima ne bismo mogli odrediti gdje pripada (Sarajevo, Bl, Mo). Ja samo kazem da je takvih jako malo bez pokusaja da @parangala negdje smjestim.
Hajmo ovako. To što ti pričaš se može uporediti sa onim što je pisalo u izvještaju ICG-a o tome da u BiH postoje tri zajednice. I sve je to tačno. Ali ja se samo ne mogu složiti sa tvojom konstatacijom da je samo 2-3% umjerenih. Kosi mi se sa životnom filozofijom jebiga. Ja sam ipak Mister Yes a ne Mister No.
- Mister Yes
#312 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Pa o toj politici identiteta svo vrijeme i pričamo gosn @bole1st i ja. Čovjek je više puta naglasio da samo na to i misli kada govori o umjerenim i ekstremnim. A naravno da politika uključuje puno više stvari.parangal_ wrote: umjeren sam samo ako politiku shvatas, a izgleda da shvatas, kao politiku identiteta (bosnjaci, srbi, hrvati, gejevi, zene, afro-amerikanci, i sl.)
-
bole1st
#313 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Mister Yes wrote: Pa prati diskusiju. @parangal pokušava potvrditi tvoju teoriju time što je on kao zainteresovan za politiku ali ne glasa.
Ja nisam zainteresiran da odgovaram na tvoje replike njemu. Ne mogu nekriticki da usvojim sve sto on kaze samo zato obojica mislimo razlicito od tebe, sasvim mi je svejedno da li je to sto on prica tacno ili ne.
Umjerene smo definirali kao one koji po svojim stavovima ne pripadaju ni jednoj od tri zajednice. U okviru svake zajednice ima umjerenih, ali njih ne racunamo u ovom kontekstu u umjerene, sto sam vec 4 ili 5 puta ponovio.Hajmo ovako. To što ti pričaš se može uporediti sa onim što je pisalo u izvještaju ICG-a o tome da u BiH postoje tri zajednice. I sve je to tačno. Ali ja se samo ne mogu složiti sa tvojom konstatacijom da je samo 2-3% umjerenih.
- Skijaš
#314 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Ma nije ni srpska, čitaj komentar na koji odgovaram. DF je oportunistička politička opcija, ako dođe do toga da se SDS-u treba prepustiti srpske pozicije u federalnoj vlasti, nije problem, Komšić će naći još manji i mračniji čošak u kojem će glabati kost uz nadu da ga gospodari neće istjerati metlom na kišu.Mister Yes wrote:Pa super mu je fol moraš priznati?Skijaš wrote:Nije tačno, evo kaže da će u vlasti predstavljati Srbe i ostale.bole1st wrote:
Komsic se nije odrekao hrvatske kvote, nego je pristao da kvote odgovaraju broju dobijenih glasova.![]()
-Neću tražiti hrvatske pozicije u vlasti
-ali to onda znači da je DF bošnjačka stranka?
-neću tražiti ni bošnjačke pozicije u vlasti
-???
Šta da mu sad čovjek prigovori? Hoćete li ga optužiti da je srpska stranka?
- Mister Yes
#315 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Ako tako definišeš umjerene onda je moje mišljenje da umjereni u BiH NE POSTOJEbole1st wrote: Umjerene smo definirali kao one koji po svojim stavovima ne pripadaju ni jednoj od tri zajednice.
-
parangal_
#316 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
hmm, ne mislim da su nas zavadili dušmani... otkud ti to?Mister Yes wrote:Znači zavadili nas dušmani? Pa bravo, upravo o tome govorim. Ti nikako ne odgovoraš opisu radikalnog tipa kojeg opisuje bole1st jer ti ne smatraš da su tvoji dobri a anamooni loši. Zavadili nas dušmani jebigaparangal_ wrote:
ne mislim ja da su svi isti, vec da im je po defoltu ogranicen prostor sustinskog djelovanja. sta briga bankare sto se ti bavis politikom identiteta? ona je zato izmisljena, da se prava politika izbaci iz politike.
- Mister Yes
#317 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
"sta briga bankare sto se ti bavis politikom identiteta? ona je zato izmisljena, da se prava politika izbaci iz politike"parangal_ wrote:hmm, ne mislim da su nas zavadili dušmani... otkud ti to?Mister Yes wrote:Znači zavadili nas dušmani? Pa bravo, upravo o tome govorim. Ti nikako ne odgovoraš opisu radikalnog tipa kojeg opisuje bole1st jer ti ne smatraš da su tvoji dobri a anamooni loši. Zavadili nas dušmani jebigaparangal_ wrote:
Bankari=dušmani
Ili ne?
-
bole1st
#318 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Odatle je i pocela cijela diskusija, samo sam rekao da su takvi ljudi preduvjet da se napravi istinska multietnicka stranka koja ce da obuhvati ljude iz cijele BiH podjednako i da taj preduvjet za sada nije ispunjen. Ako nema dovoljno takvih gradjana onda je svaka multietnicka stranka prinudjena da bude sasvim nebitna ili da se dominantno bazira na stavovima jedne od tri tacke polarizacije.Mister Yes wrote:Ako tako definišeš umjerene onda je moje mišljenje da umjereni u BiH NE POSTOJEbole1st wrote: Umjerene smo definirali kao one koji po svojim stavovima ne pripadaju ni jednoj od tri zajednice.
Na koncu sam ja ipak veci Mister Yes od tebe
- Danguba
#319 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Pustio Cova da prenoci a ne zna sta nosi dan a sta noc. 
-
parangal_
#320 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
ne baš. nisu bankari kovali nikakvu zavjeru.Mister Yes wrote:"sta briga bankare sto se ti bavis politikom identiteta? ona je zato izmisljena, da se prava politika izbaci iz politike"parangal_ wrote:hmm, ne mislim da su nas zavadili dušmani... otkud ti to?Mister Yes wrote:
Znači zavadili nas dušmani? Pa bravo, upravo o tome govorim. Ti nikako ne odgovoraš opisu radikalnog tipa kojeg opisuje bole1st jer ti ne smatraš da su tvoji dobri a anamooni loši. Zavadili nas dušmani jebiga
Bankari=dušmani
Ili ne?
uzrok raspada jugoslavije i rata, zapravo je vrlo jednostavan i unutrašnji. početkom sedamdesetih unutrašnjoj nomenklaturi oko tita postaje jasno da jugoslavija ima duboke ekonomsko strukturne probleme i da neminovno tone u duboku krizu. čisto da ne bi nasekirali tita, da ne umre razočaran, odlučili su da odgode to izbijanje ekonomske krize na artificijelan način zaduživanjem i pospremanjem problema pod tepih, da vještački zadrže standard. kada je tito umro, to izbijanje je bilo dozvoljeno da se desi i tada počinje inflacije, redukcije, nestašice. komunistička nomenklatura u tom trenutku ima problem legitimiteta, kako opravdati ostanak na vlasti? jedini je način da napravi pakt sa nacionalistima i to se desilo.
te mitološke priče o vjekovnoj mržnji su retroaktivno podebljane da ispadne kao da su one uzrok i kao da su bile neminovne. "dušmani" su krivi samo utoliko što i danas vjeruju i tako objašnjavaju ovaj fenomen, jer misle da je klanje normalno za primitivni plemenski balkan. domaći idoti poput kusturice i njegovih glupih filmova o strastvenim balkancima potpomogli su taj narativ, ali to je sad ruga priča.
- Mister Yes
#321 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
E sad opet ideš na drugu stranu. One tri zajednice o kojima smo pričali su sve do jedne MULTIETNIČKE. Neke manje a neke više ali sve tri imaju pripadnike sva tri konstitutivna naroda i ostalih. Može se napraviti istinska multietnična stranka ali će u njoj opet biti 100% pripadnici iste zajednice.bole1st wrote: Odatle je i pocela cijela diskusija, samo sam rekao da su takvi ljudi preduvjet da se napravi istinska multietnicka stranka koja ce da obuhvati ljude iz cijele BiH podjednako i da taj preduvjet za sada nije ispunjen. Ako nema dovoljno takvih gradjana onda je svaka multietnicka stranka prinudjena da bude sasvim nebitna ili da se dominantno bazira na stavovima jedne od tri tacke polarizacije.
Tri zajednice su:
-zajednica onih koji su navijali za ArmijuBiH ili čiji su roditelji navijali za ArmijuBiH
-zajednica onih koji su navijali za VRS ili čiji su roditelji navijali za VRS
-zajednica onih koji su navijali za HVO ili čiji su roditelji navijali za HVO
Ono što je nemoguće napraviti je stranka u kojoj bi bili pripadnici više tih zajednica.
Sve do maloprije ti si se fokusirao na "da se iz njihovih stavova ne može zaključiti iz kojeg naroda dolaze" i dok si to radio ja sam ti oponirao jer vjerujem da postoji veliki procenat ljudi koje boli neka stvar za etničku pripadnost i narodnost. Ali ne postoje oni koje boli neka stvar za zajednicu iz koje dolaze. Odanost zajednici je 100% čak i kod onih koje politika nimalo ne zanima. Ili drugim riječima svi imaju jasan stav o prošlom ratu u smislu ko su bili "naši" a ko "njihovi" ali kada je rječ o etničkoj pripadnosti tu već ima ljudi koje to ne zanima.
Ali da, izgleda da si ti ipak veći optimista od mene po pitanju toga da li se može napraviti stranka koja će objediniti većinu građana BiH. Ja smatram da je apsolutno nemoguće napraviti stranku za koju bi glasao veliki broj pripadnika barem dvije od one gore tri zajednice.
-
bole1st
#322 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Ja sam aproksimirao zajednice sa etnijama jer se vecinom podudaraju, svjestan da ipak pravim manju gresku prilikom takve aproksimacije.
Multietnicko u ovom kontekstu je za mene ono sto obuhvaca sve tri zajednice podjednako, a ne samo jednu. Recimo "multietnicka" stranka iz Sirokog koja se zalaze za treci entitet nije multietnicka, makar obuhvacala gradjane svih narodnosti, niti je "multietnicka" stranka iz BL koja se zalaze za jacanje nezavisnosti RS-a makar obuhvacala gradjane svih narodnosti.
Multietnicko u ovom kontekstu je za mene ono sto obuhvaca sve tri zajednice podjednako, a ne samo jednu. Recimo "multietnicka" stranka iz Sirokog koja se zalaze za treci entitet nije multietnicka, makar obuhvacala gradjane svih narodnosti, niti je "multietnicka" stranka iz BL koja se zalaze za jacanje nezavisnosti RS-a makar obuhvacala gradjane svih narodnosti.
-
bole1st
#323 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Ja isto kazem da nema dovoljno ljudi da bi se opravdalo osnivanje takve stranke, na kraju smo sve razlike sveli na terminologiju, sto je dobar trenutak da prekinemo o ovomeMister Yes wrote: Ali da, izgleda da si ti ipak veći optimista od mene po pitanju toga da li se može napraviti stranka koja će objediniti većinu građana BiH. Ja smatram da je apsolutno nemoguće napraviti stranku za koju bi glasao veliki broj pripadnika barem dvije od one gore tri zajednice.
- webby-x
#324 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Zanimljivo rezoniranje.bole1st wrote:Recimo "multietnicka" stranka iz Sirokog koja se zalaze za treci entitet nije multietnicka, makar obuhvacala gradjane svih narodnosti, niti je "multietnicka" stranka iz BL koja se zalaze za jacanje nezavisnosti RS-a makar obuhvacala gradjane svih narodnosti.
- Mister Yes
#325 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
E jbg prijatelju. Nisu bankari ali očigledno jeste neko drugi. Svaki tvoj post ima taj "šta nam uradiše" stil. Znači neko jeste dušmanin ko god da je.parangal_ wrote: ne baš. nisu bankari kovali nikakvu zavjeru.
uzrok raspada jugoslavije i rata, zapravo je vrlo jednostavan i unutrašnji. početkom sedamdesetih unutrašnjoj nomenklaturi oko tita postaje jasno da jugoslavija ima duboke ekonomsko strukturne probleme i da neminovno tone u duboku krizu. čisto da ne bi nasekirali tita, da ne umre razočaran, odlučili su da odgode to izbijanje ekonomske krize na artificijelan način zaduživanjem i pospremanjem problema pod tepih, da vještački zadrže standard. kada je tito umro, to izbijanje je bilo dozvoljeno da se desi i tada počinje inflacije, redukcije, nestašice. komunistička nomenklatura u tom trenutku ima problem legitimiteta, kako opravdati ostanak na vlasti? jedini je način da napravi pakt sa nacionalistima i to se desilo.
te mitološke priče o vjekovnoj mržnji su retroaktivno podebljane da ispadne kao da su one uzrok i kao da su bile neminovne. "dušmani" su krivi samo utoliko što i danas vjeruju i tako objašnjavaju ovaj fenomen, jer misle da je klanje normalno za primitivni plemenski balkan. domaći idoti poput kusturice i njegovih glupih filmova o strastvenim balkancima potpomogli su taj narativ, ali to je sad ruga priča.
Mislim da se previše fokusiraš na ekonomiju. Jeste bitna ali ne toliko koliko joj ti daješ važnost. Jugoslavija se raspala jer nije mogla nikako preživjeti višestranački sistem. Čim se raspao komunizam i jednostranačje jasno je bilo i da se mora raspasti Jugoslavija. Samo je sistem jedne stranke koja ima svoje predstavnike iz svih krajeva mogao na okupu držati 6 naroda i tri religije jer čim ima više stranaka jasno je da će narod kojeg je više (ili skup naroda iste religije) sa svojom strankom doći u poziciju da vlada narodima (i religijama) kojih je manje.
Priče o vjekovnoj mržnji nisu bez osnova jer mržnja je rezultat straha a strah je prirodna pojava gdje god ima različitosti i gdje se ne zna "šta je čije". Zahvaljući tome što na ovim prostorima stotinama godina imamo okupatore nisu se uspjeli na vrijeme isprofilirati nacije sa jasno utvrđenim granicama pa se to moralo dešavati tek u devedesetim godinama a u BiH još nije ni završeno. I nije BiH jedina sa tim problemom. Širom planete imaš ratove i mržnju gdje god se miješaju narodi i identiteti (prije svega na religijskoj osnovi). To je sasvim normalna pojava jer čovjekov osnovni instinkt je nagon sa samoodržanjem pri čemu se on ispoljava ne samo na očuvanje golog života već i na očuvanje sistema vrijednosti jer je podsvjesno sistem vrijednosti u glavama ljudi povezan sa očuvanjem života. A religija je jedan od elemenata tog sistema vrijednosti. Zato je tako dobra osnova za mržnju i ratove jer nije teško čovjeku da se osjeti ugroženim ako osjeti da mu je religija ugrožena. Da ne duljim dalje odoh spavati