Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
-
radostan dan
#301 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
ništa te ja ne kontam...hipotetički, biL ti da uzmemo sutorinu ako možemo?
da ili ne?
da ili ne?
- reis1
#302 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Ma nema nista od Sutorine...radostan dan wrote:ništa te ja ne kontam...hipotetički, biL ti da uzmemo sutorinu ako možemo?
da ili ne?
Mi mozemo uzeti samo Bar, ali ako bi se uzimao Bar, onda bi morali uzet i Novi Pazar.
Bez Novog Pazara, nema ni Bara, kao sto ni bez Bara, nema Novog Pazara. To ovi pametniji i kicmeniji malo bolje kontaju...
-
radostan dan
#303 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
ne vrdaj...da ili ne?
- Danguba
#304 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
hocemo li radosni...
zajedno smo skupa...
zajedno smo skupa...
-
Pokajnik
#305 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
To isto kaže Kurtćehajić ,stručnjak opšte prakse.Mister Yes wrote:Mogle su da mijenjaju ali se to moralo na kraju aminovati u saveznoj skupštini. Ovo se nije aminovalo.Pokajnik wrote:Avnoj je nebitan jer su nakon Avnoja republike sporazumno mogle da mijenjaju svoje međusobne granice.
Jeste ustupanje Sutorine nesumnjivo štetno po BiH ali ne postoji nikakav pravni osnov da se dato traži nazad.
Last edited by Pokajnik on 10/11/2014 22:55, edited 1 time in total.
-
dane07
#306 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Ti si budala, sa četnicima koji rasturaju BiH da se ujedinjavamo? Koji počiniše genocid? O čemu ti pričaš? Kakav dogovor kad nas srbi ne mogu smisliti, tamo vlada fašizam koji se neće iskorijenit nikad sad kad imaju svoju državu u državi.reis1 wrote: Akcenat ove teme ustvari i nije toliko na rijeci "Sutorina" koliko na rijeci "ujediniti". Ujedinjavanje Bosnjaka i Srba u BiH bi ne samo stabiliziralo unutarnje bh prilike, vec bi omogucilo i projiciranje moci u region: konkretno u CG, ali i u Hrvatsku, i u Srbiju. Dakle nesto sto bi i bh Bosnjacima i bh Srbima dalo ogroman vjetar u ledja politicki gledano, ali i u svakom drugom smislu.
-
radostan dan
#307 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
do reisa je, nije do mene...Danguba wrote:hocemo li radosni...![]()
zajedno smo skupa...
-
Hafis
#308 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Ja bih ovu temu privremeno zamrznuo dok se ne usuglase ovi oprečni stavovi.
Jesmo li za ujedinjavanje Srba i Bošnjaka i vraćanje Sutorine, ili ćete stalno zvocati o ranijim nesporazumima.
Ne može i jedno i drugo istodobno.
Jesmo li za ujedinjavanje Srba i Bošnjaka i vraćanje Sutorine, ili ćete stalno zvocati o ranijim nesporazumima.
- reis1
#309 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
dane07 wrote:Ti si budala, sa četnicima koji rasturaju BiH da se ujedinjavamo? Koji počiniše genocid? O čemu ti pričaš? Kakav dogovor kad nas srbi ne mogu smisliti, tamo vlada fašizam koji se neće iskorijenit nikad sad kad imaju svoju državu u državi.reis1 wrote: Akcenat ove teme ustvari i nije toliko na rijeci "Sutorina" koliko na rijeci "ujediniti". Ujedinjavanje Bosnjaka i Srba u BiH bi ne samo stabiliziralo unutarnje bh prilike, vec bi omogucilo i projiciranje moci u region: konkretno u CG, ali i u Hrvatsku, i u Srbiju. Dakle nesto sto bi i bh Bosnjacima i bh Srbima dalo ogroman vjetar u ledja politicki gledano, ali i u svakom drugom smislu.
Tacno je da u posljednjih cetvrt stoljeca, medju Srbima vlada jedan totalno promasen politicki diskurs. Mozda bi se to moglo prosiriti i na cijelo stoljece, u kojem su Srbi smatrali da mogu sami, ili da trebaju graditi partnerstva sa Hrvatima i Crnogorcima, a kontra Bosnjaka ili Albanaca, i slicne eskapade. Rezultat tih promasenih politika unutar srpskog korpusa, je 5 miliona pripadnika njihove nacije ispod zemlje u posljednjih 100 godina, od strane tih njihovih partnera koje su oni sami izabrali.
Medjutim, nije sve kod Srba cetnicko. Ima tu i nekih drugih solucija, npr. imaju i one solucije koje su smatrale da treba ukinuti srpstvo i uvesti jugoslavenstvo (1929.), a ima i onih koji su napravili NOB, ZAVNOBIH, AVNOJ, i sl. To su oni Srbi sa kojima bi se i moglo i razgovarati, oni koji za razliku od cetnickih budala razumiju da cetnistvo zavrsava pogubno po Srbe, vec cetiri puta vidjeno, 14-18, 41-45, 91-99, 06-08.
Last edited by reis1 on 10/11/2014 22:54, edited 1 time in total.
-
dane07
#310 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Ti kuš, nemoj da o vama počmem zapadnim Ercegovcima.Hafis wrote:Ja bih ovu temu privremeno zamrznuo dok se ne usuglase ovi oprečni stavovi.
-
dane07
#311 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Nije sve četničko, ali ono šta je bilo partizansko sad se pretvorilo u nacionalističko i velikosrpsko, najveći krvnici nad Bošnjacima u proteklom ratu su bili porijeklom iz partizanskih obitelji, eno ti mladić, Dodik koji negira genocid je isto dijete srpskih partizana, te solucije o jugoslavenstvu su među srbima propale. Koliko Srba priznaje genocid u Srebrenici, toliko ima tih sa kojima možeš praviti savez, iluzorno i previše za očekivati od njih. Pogotovo sad kad imaju svoju mini nacističku državu u BiH.reis1 wrote: Medjutim, nije sve kod Srba cetnicko. Ima tu i nekih drugih solucija, npr. imaju i one solucije koje su smatrale da treba ukinuti srpstvo i uvesti jugoslavenstvo (1929.)
-
radostan dan
#312 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
dupli
Last edited by radostan dan on 10/11/2014 23:00, edited 1 time in total.
- reis1
#313 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Hafis wrote:Ja bih ovu temu privremeno zamrznuo dok se ne usuglase ovi oprečni stavovi.
A tesko je Srbima sad, njih su citavo vrijeme svi ucili da Mehmed-pasa Sokolovic ne valja, a Josip Broz Tito valja - a u reali, sjebali ste im i Pecku patrijarsiju, sto smo im je mi napravili.
Najteze je priznat vlastite si pogreske, a to je pogotovo tesko jednoj naciji uraditi. To je bilo tesko i Njemcima, koji su svjetska krema po vise nivoa, poslije Hitlera. Trebalo je vremena da dodju sebi i otkriju nove paradigme.
Last edited by reis1 on 10/11/2014 23:00, edited 1 time in total.
-
radostan dan
#314 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
do reisa je, nije do mene...Danguba wrote:hocemo li radosni...![]()
zajedno smo skupa...
reis tvrdi - novo jedinstvo i interesi...ja ga zovem da udarimo na sutorinu i priljepimo trebinju gdje joj je i mjesto, on kaže - neću tako, daj da je pokupimo sa sve morskom vodom i ukotvimo iza rajlovca, da mi bude bliže, a to je i tvoj interes...e jbg,...ja se već brčkam u hercegnovom, ne moram nešto mjenjati, aL rekoh - ruka ruku mije, dogovor kuću gradi i ostalo.
-
Hafis
#315 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
E hajde o nama počmi zapadnim Ercegovcimadane07 wrote:Ti kuš, nemoj da o vama počmem zapadnim Ercegovcima.Hafis wrote:Ja bih ovu temu privremeno zamrznuo dok se ne usuglase ovi oprečni stavovi.
- Mister Yes
#316 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Niđe vezePokajnik wrote:Ta odredba ustava savezne države imala je za cilj da zaštiti interese jedne ili više drugih republika koje nisu strane ugovornice.
To što je u prethodnoj državi bilo izdvojeno od Trebinja nema težinu jer je nova Jugoslavija poništila sve takve odluke prve JugoslavijePokajnik wrote:Pošto se radilo o manjoj korekciji granice i to područja koje je u prethodnoj državi već bilo izdvojeno iz nadležnosti područne jedinice Trebinje i pripojeno Kotoru,strane nisu ni smatrale da je potrebno da traže saglasnost savezne skupštine.
Naravno da nisu imale prigovor. Radi se samo o još jednoj u nizu odluka kojom se išlo na "sputavanje srpske hegemonije". Od formiranja Crne Gore, Makedonije, BiH, Kosova, Vojvodine pa na dalje. Jasno je bilo da su Srbi ogromna većina u Trebinju i da bi to nekada moglo postati srpsko more. A kao što sam rekao, osnovni razlog zašto Crna Gora uopšte postoji je da Srbija nema izlaz na more. I da, ja se slažem sa tobom. Prošlo je skoro 70 godina. Water under bridge. Crna Gora je prijateljska zemlja i saveznik. Zemlja koja je priznala Kosovo. Neka bude crnogorsko i ćao.Pokajnik wrote:Jasno je i da su sve druge republike imale informaciju o tome i da nisu istakle nikakve prigovore pa taj osnov otpada.Pored toga,ugovor je izvršen prije skoro 70 godina.
-
radostan dan
#317 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
a ko veliku je korist imala kad je direkt izlazila na more? 
- Danguba
#318 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
onda je bolje da ne sedlam konja...posalji mi jedan kanister vode ali iz sutorine i moje pretenzije zadovoljene...radostan dan wrote:do reisa je, nije do mene...Danguba wrote:hocemo li radosni...![]()
zajedno smo skupa...
reis tvrdi - novo jedinstvo i interesi...ja ga zovem da udarimo na sutorinu i priljepimo trebinju gdje joj je i mjesto, on kaže - neću tako, daj da je pokupimo sa sve morskom vodom i ukotvimo iza rajlovca, da mi bude bliže, a to je i tvoj interes...e jbg,...ja se već brčkam u hercegnovom, ne moram nešto mjenjati, aL rekoh - ruka ruku mije, dogovor kuću gradi i ostalo.
-
dane07
#319 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Ustvari rekao je hag dovoljno u presudi šestorci. Zločinački poduhvat.Hafis wrote: E hajde o nama počmi zapadnim Ercegovcima
- reis1
#320 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
dane07 wrote:Nije sve četničko, ali ono šta je bilo partizansko sad se pretvorilo u nacionalističko i velikosrpsko, najveći krvnici nad Bošnjacima u proteklom ratu su bili porijeklom iz partizanskih obitelji, eno ti mladić, Dodik koji negira genocid je isto dijete srpskih partizana, te solucije o jugoslavenstvu su među srbima propale. Koliko Srba priznaje genocid u Srebrenici, toliko ima tih sa kojima možeš praviti savez, iluzorno i previše za očekivati od njih. Pogotovo sad kad imaju svoju mini nacističku državu u BiH.reis1 wrote: Medjutim, nije sve kod Srba cetnicko. Ima tu i nekih drugih solucija, npr. imaju i one solucije koje su smatrale da treba ukinuti srpstvo i uvesti jugoslavenstvo (1929.)
Niko ne spori da za vrijeme Jugoslavije ste ih vi Hrvati ,na celu s copavim Zagorcem Titom, toliko izbezumili, da su oni totalno pogubili racionalan politicki kurs. Fantasticno je da i poslije svih tih pokolja i progoa u posljednjih 100 godina nad njima, oni hoce jos. Nevjerovatno je to koliko su politicki nezreli u izboru partnera na Balkanu, i to poslije nekoliko temeljni pogresaka, kako rekoh 14-18, 41-45, 91-99, 06-08.
-
radostan dan
#321 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
pregoniš, reis...koji izbor partnera?
koga su srbi mogli izabrati, kad su vas hrvati prisvojili i 14 i 18 i 41.
koga si ti birao za partnera 14. 18. 41. 91?
-
dane07
#322 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Ako sam ja hrvat ti si četnik, nema ujedinjavanja sa fašistima, tek kad ih se vojno porazi, inače će nas tretirati ko zadnje smeće i topovsko meso.reis1 wrote: Niko ne spori da za vrijeme Jugoslavije ste ih vi Hrvati ,na celu s copavim Zagorcem Titom, toliko izbezumili, da su oni totalno pogubili racionalan politicki kurs. Fantasticno je da i poslije svih tih pokolja i progoa u posljednjih 100 godina nad njima, oni hoce jos. Nevjerovatno je to koliko su politicki nezreli u izboru partnera na Balkanu, i to poslije nekoliko temeljni pogresaka, kako rekoh 14-18, 41-45, 91-99, 06-08.
- reis1
#323 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Paa, birao si onoga ko te je zvao cvijecem i gradio dzamiju u svom glavnom gradu, zasigurno ne onoga ko ti je prijetio handzarom i palio dzamiju u svom glavnom gradu.radostan dan wrote:pregoniš, reis...koji izbor partnera?
Tu su vas Hrvati, tj. zapad, dobili i unistili.
Medjutim, problem srpstva je u tome sto se to desilo i 14., i 41., i 91., i 06. Cetiri puta ici istim putem, koji je promasen, u stotinu godina da ne idemo dalje u poviijest, je vec pokazatelj nekih vecih temeljnih pukotina u srpstvu.
-
dane07
#324 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Šta se ti brineš toliko za genocidaše? Da nisi možda neki urbani genocidaš u Sarajevu? Premazani ste svim mastima, prvo ukinite republiku srpsku pa ćemo napraviti savez kakav hoćete.reis1 wrote:Paa, birao si onoga ko te je zvao cvijecem i gradio dzamiju u svom glavnom gradu, zasigurno ne onoga ko ti je prijetio handzarom i palio dzamiju u svom glavnom gradu.radostan dan wrote:pregoniš, reis...koji izbor partnera?
Tu su vas Hrvati, tj. zapad, dobili i unistili.
Medjutim, problem srpstva je u tome sto se to desilo i 14., i 41., i 91., i 06. Cetiri puta ici istim putem, koji je promasen, u stotinu godina da ne idemo dalje u poviijest, je vec pokazatelj nekih vecih temeljnih pukotina u srpstvu.
- Mister Yes
#325 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Srbija izlazila direkt na more? Kada? Prije Turaka?radostan dan wrote:a ko veliku je korist imala kad je direkt izlazila na more?