tutku wrote:Hvala ti puno na osvrtu prije svega. Svjestan sam da je malo relativno auto ali ja sam jos uvijek momak pa mislim da mi u narednom periodu moze dosta dobro sluziti automobil te velicine. Otprilike sam na takve utiske naisao sto se tice odnosa 116d-118d i definitivno cu u trazenju prednost dati 118d. Jos uvijek sam u dilemi oko auta (valjda je to vazda tako), pa vagam pro and cons izmedju golfa VI i bmw 1 serije. Iskreno nikada nisam vozio bmw (a kazu da je auto koje je najbolje za volanom), pa mozda zbog toga se jos uvijek dvoumim i oko golfa VI. S druge strane, golfovi se strasno puno kradu (rekao bih bez obzira na zastite), a to je nesto sto pri kupovini bih svakako da izbjegnem. Pogledacu malo po piku kakvi se bmw 1 prodaju kod nas, a imam i opciju uvoza i Svicarske - koliko sam shvatio sad je svejedno odakle se uvozi, mora se placati i tih 10% carine.
Nemoj se puno vezati za motor. Tesko je naci to auto da je kako treba inace, znaci ako mozes naci 118d idi na njega, cisto zbog toga sto to auto bez problema podnosi duplo vise snage nego sto 116d ima, ali nemoj bjezati od 116d. S obzirom da mi nemamo bas autoputa i da je ogranicenje 140, to je sasvim adekvatan motor i motor koji moze pruziti dosta uzitka jer super reaguje na gas, nema izrazenu turbo-rupu kao drugi dizelasi, ima 260 Nm, a kec je lagan. Ja bih samo prekrizio osnovni 116i, to vec nije to.
Vjeruj mi iz iskustva "definitivno" i BMW kec kad kupujes u Bosni ne ide u istu recenicu. Znaci zacrtaj nekoliko stvari ispod kojih ne bi isao i to je to, ostalo varijabilno. Bolje kupiti auto za 2 mjeseca pa voziti 2 godine nego traziti auto 2 godine, ako me kontas.
Sto se tice Golfa, BMW i VW su dvije razlicite stvari. U stvarima kao sto su polozaj za volanom, ovjes, upravljanje, zvuk motora, pogon,
nema tog VWa koji ce ti pruziti isto sto i kec, cak ni Passat, Golf da ne govorim. Prednost Golfa je vise prostora u unutrasnjost i izbor neke modernije dodatne opreme
(kamera za parking, parking asistent, touch screen, itd) koju na 95% polovnih Golfova svakako neces naci. Eventualno da je jeftinija zastita i kasko, to provjeri. Cijena je tu negdje posto Golf tradicionalno drzi cijenu, a sestica je noviji model od keca sto isto utice na cijenu.
Ja sam se isto dvoumio, ali sve sto vise vrijeme prolazi sve vise kontam da bih se zezno da sam odabro Golfa.
Slazem se s Golfistom, bolje od keca tog godista u toj klasi jednostavno nema. Po meni jedina konkurencija jer A3, koji super izgleda, kvalitetno je uradjen, izolovan, po meni isto odlicno auto, ali na koncu vozi se isto ko i Golf, znaci ni blizu keca.
Btw carina je 15%, a vani su oni skupi i pod tim uslovima jednostavno ti se ne isplati. Gledaj Kramar, Dalmi, itd.