BMW 118

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#301 Re: BMW 118

Post by ado-šampion »

lavic wrote:
madner wrote:Nego mene zanima, da li bar mislite da su E90 i F30 bolji ili jos niko nema u raji?
Ja sam vozio E 90, 330xi karavan i 330d limuzinu, F30 320 d sa automatskim mjenjace i e60 530 XD sa automatskim mjenjacem.

Serija jedan se ne moze s njima porediti, to je kompaktno auto, tako je koncipiran, mali, okretan, tvrd, skucen, jednostavno kao karting.

E 90 je jednostavno bolji "e46", dok F30 je manji E60 ili ide u tom pravcu.

Ali oni su ne bitni u poredjenju sa meganom expresion.
I E46 je pravo tvrd, makar sa sportskim ovjesom, na sahtovima zubi ispadaju. :-) Ne vidim prostora da kec bude jos tvrdji, mozda jedino s RFT gumama. Navodno je kod keca uticaj RFT guma na udobnost puno izrazeniji nego kod trice i petice. Isto tako navodno (bazirano na testovima), verzije 116 koje su imale "obicne" gume, su puno mekse (kad kazem "mekse" mislim udobnije), nego one s RFT. Evo primjeri:

http://www.topgear.com/uk/bmw/1-series/ ... 116d-sport
http://www.autozeitung.de/vergleichstes ... r-getriebe

Nemoj me pogresno shvatiti, ja nisam vozio ni jedno od gore nabrojanih osim E46, tako da nije da ti kontriram, samo zelim da zadrzim diskusiju na pravom kursu, jer me interesuje tema.
Po tvom iskustvu ispade da je razlika izmedju keca i trice (E46 i E90) puno veca od same velicine. Kolika je, po tvom misljenju, fakat razlika generalno, zanemarajuci velicinu, izmedju keca E87 i trica (E46 ili E90)? U udobnosti prije svega, zvucna izolacija i slicno. Znam da je kec srozan sto se tice materijala cak i u odnosu na E46 i da ima tipicnu vozacku poziciju za BMW, meni subjektivno bolju i od E46 i E90. Ono sto ne znam je kad gurnes kljuc i krenes. :-)
lavic

#302 Re: BMW 118

Post by lavic »

ado-šampion wrote:
lavic wrote:
madner wrote:Nego mene zanima, da li bar mislite da su E90 i F30 bolji ili jos niko nema u raji?
Ja sam vozio E 90, 330xi karavan i 330d limuzinu, F30 320 d sa automatskim mjenjace i e60 530 XD sa automatskim mjenjacem.

Serija jedan se ne moze s njima porediti, to je kompaktno auto, tako je koncipiran, mali, okretan, tvrd, skucen, jednostavno kao karting.

E 90 je jednostavno bolji "e46", dok F30 je manji E60 ili ide u tom pravcu.

Ali oni su ne bitni u poredjenju sa meganom expresion.
I E46 je pravo tvrd, makar sa sportskim ovjesom, na sahtovima zubi ispadaju. :-) Ne vidim prostora da kec bude jos tvrdji, mozda jedino s RFT gumama. Navodno je kod keca uticaj RFT guma na udobnost puno izrazeniji nego kod trice i petice. Isto tako navodno (bazirano na testovima), verzije 116 koje su imale "obicne" gume, su puno mekse (kad kazem "mekse" mislim udobnije), nego one s RFT. Evo primjeri:

http://www.topgear.com/uk/bmw/1-series/ ... 116d-sport
http://www.autozeitung.de/vergleichstes ... r-getriebe

Nemoj me pogresno shvatiti, ja nisam vozio ni jedno od gore nabrojanih osim E46, tako da nije da ti kontriram, samo zelim da zadrzim diskusiju na pravom kursu, jer me interesuje tema.
Po tvom iskustvu ispade da je razlika izmedju keca i trice (E46 i E90) puno veca od same velicine. Kolika je, po tvom misljenju, fakat razlika generalno, zanemarajuci velicinu, izmedju keca E87 i trica (E46 ili E90)? U udobnosti prije svega, zvucna izolacija i slicno. Znam da je kec srozan sto se tice materijala cak i u odnosu na E46 i da ima tipicnu vozacku poziciju za BMW, meni subjektivno bolju i od E46 i E90. Ono sto ne znam je kad gurnes kljuc i krenes. :-)
Ja imam e46 sa normalnim ovjesom i 16" felgama i meni je OK, ne odbija bubrege a opet je dovoljno tvrd za moj ukus.
Razlike u udobnosti izmedju 1 i 3 trice ima, ali nije tolika da bi se trebao zabrinuti ili reci da se vozis u neudobnom autu.
Ostale stvari, izolacija, tisina, kvalitet, posebno u bolje opremljenom modelu ne postoje.
Ja sam razmisljao i gledao "keca" ali mi je sad mali, sa dvoje djece mi vise odgovara"5".

Kec se vozi odlicno, kao karting, sa dobrim motorom se zaljubis odmah.
RFT gume su tvrde, i to se osjeti i na E90, a na E60 se ne osjeti do duse ovaj je X drive pa je njegov ovjes malo drugaciji od normalnog ali po meni RFT gume imaju vise perdnosti no mana.
emko1234

#303 Re: BMW 118

Post by emko1234 »

jefferson wrote:
ado-šampion wrote:
Pitanje je retoricko, ali nema veze, ja cu ti odgovoriti. Kod mene u raji nema niko. U E90 sam sjedio u salonu i sve izgleda puno bolje nego kod E46. Ali sumnjam da je izmedju E90 i E46 tolika razlika, generalno gledajuci. Ako je vjerovati ljudima koji su vozili i E90 i F30, a vole BMW, E90 je vise BMW. F30 je prevelik i premalo sportski.

Ja da mogu birati ne bih gledao dalje od E90, odgovara svim mojim kriterijima osim sto mi je preskup, bez ulazenja u to vrijedi li ili ne, a meni ne treba toliko auto, zato i gledam keca.

Da da dodam, X5 3.0d ima "neko u raji" i za mene je E46 bolji. X5 je prevelik. Kome treba luksuz za njega je X5. Kome treba dinamicno auto za njega je trica. To je moj dojam.
F30 je bolji kao komplet auto. Manje trosi, ima daleko bolji automatski mjenjac cime se dovodi u pitanje postojanje mjenjaca sa dvostrukim kvacilom itd. BMW verzija ZF mjenjaca koji se moze naci i u Audiju, VW-u je daleko bolja nego ona koja se ugradjuje u VW grupaciju (prvenstveno Audi i VW Touareg). Agresivniji je mjenjac, mjenja brze u D modu, i dok VW/Audi verzija ima malo dugacak prenos u trecoj brzini, kod BMW-a je super odmjerena.
E sad, sto je ljudima E90 vise pravi BMW nego F30? Elektricni volan! Jbg, svi idu ka tom pravcu. Od svih auta koje sam vozio sa elektro volanom BMW ima najbolju izbalansiranost kada je u pitanju povrat informacija sa ceste. Ali, istina je da se osjecaj na volanu izmedju E90 i F30 ne moze porediti.
I da stoji da je F30 velik. ALi svi idu u tom pravcu. Zato postoji serija 2 koja je vise trica nego F30 pa i E90.
Automatik koji ide u F30 i automatik koji ide u A4B8 su nebo i zemlja. Ne znam na koji model i koji motor misliš kad pišeš da je automatik u trici bolji od ovoga u četvorci, ja ti samo mogu reći da griješiš. Automatik mjenjači koji idu u A4 B8 su svi redom audijevi mjenjači, radi se o multitronicu i stronicu. Klasični tiptronic koji se ugrađuje u F30 koji je pravio ZF nema nijedan audi prije a6 3.otdi motorom s 313ks. Sve ostalo su s tronic mjenjači i multironic.

Što se tiče F30, vozio sam ga. Na mene taj auto nije ostavio nikakav specijalan dojam. Dobro ide, dobro izgleda, malo troši. AL sve u svemu nema ništa specijalno što nema svaki model te klase (premium) koji košta od 55k km pa naviše.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#304 Re: BMW 118

Post by mali_milojica »

emko1234 wrote: Automatik koji ide u F30 i automatik koji ide u A4B8 su nebo i zemlja. Ne znam na koji model i koji motor misliš kad pišeš da je automatik u trici bolji od ovoga u četvorci, ja ti samo mogu reći da griješiš. Automatik mjenjači koji idu u A4 B8 su svi redom audijevi mjenjači, radi se o multitronicu i stronicu. Klasični tiptronic koji se ugrađuje u F30 koji je pravio ZF nema nijedan audi prije a6 3.otdi motorom s 313ks. Sve ostalo su s tronic mjenjači i multironic.

Što se tiče F30, vozio sam ga. Na mene taj auto nije ostavio nikakav specijalan dojam. Dobro ide, dobro izgleda, malo troši. AL sve u svemu nema ništa specijalno što nema svaki model te klase (premium) koji košta od 55k km pa naviše.
Ne tako davno si govorito da si na predstavljanju F30 vozao taj auto i da je to trenutno najbolji auto u srednjoj klasi. Sta se promjenilo? Novu C klasu nisi vozao,a novi A4 svakako nije izasao.
emko1234

#305 Re: BMW 118

Post by emko1234 »

mali_milojica wrote:
emko1234 wrote: Automatik koji ide u F30 i automatik koji ide u A4B8 su nebo i zemlja. Ne znam na koji model i koji motor misliš kad pišeš da je automatik u trici bolji od ovoga u četvorci, ja ti samo mogu reći da griješiš. Automatik mjenjači koji idu u A4 B8 su svi redom audijevi mjenjači, radi se o multitronicu i stronicu. Klasični tiptronic koji se ugrađuje u F30 koji je pravio ZF nema nijedan audi prije a6 3.otdi motorom s 313ks. Sve ostalo su s tronic mjenjači i multironic.

Ne tako davno si govorito da si na predstavljanju F30 vozao taj auto i da je to trenutno najbolji auto u srednjoj klasi. Sta se promjenilo? Novu C klasu nisi vozao,a novi A4 svakako nije izasao.
Nisi dobro pročitao. Auto je odličan, ali je odlična i nova C klasa, mislim na predzadnju koja je bila aktuelna kad i f30, a isto tako je odličan i A4 kosto mi je odličan i is220d. Košto sam napisao, nema ništa specijalno što nemaju ostali auti u tom cjenovnom rangu.
Jaki dizel imaju svi, vw sad ima najjaci s tom kubikazom, svi dobro izgledaju, svi imaju odlicne mjenjace. Gluposti tipa osjećaja u vožnji su za mene preseravanje, prosječnom kupcu osjećaj u vožnji itekako mogu sjebati col veće felge, a "znancima" ga mogu popraviti.
Na to sam mislio.
ado-šampion

#306 Re: BMW 118

Post by ado-šampion »

lavic wrote: Ja imam e46 sa normalnim ovjesom i 16" felgama i meni je OK, ne odbija bubrege a opet je dovoljno tvrd za moj ukus.
Razlike u udobnosti izmedju 1 i 3 trice ima, ali nije tolika da bi se trebao zabrinuti ili reci da se vozis u neudobnom autu.
Ostale stvari, izolacija, tisina, kvalitet, posebno u bolje opremljenom modelu ne postoje.
Ja sam razmisljao i gledao "keca" ali mi je sad mali, sa dvoje djece mi vise odgovara"5".

RFT gume su tvrde, i to se osjeti i na E90, a na E60 se ne osjeti do duse ovaj je X drive pa je njegov ovjes malo drugaciji od normalnog ali po meni RFT gume imaju vise perdnosti no mana.
Hvala na odgovoru.

Mah meni ni dvije trice E46 sa sportskim ovjesom i 17-kama koje sam probao nisu bile nepodnosljivo tvrde, ali se na nasim cestama po gradu itekako osjete rupe. Ja nisam pretjerano zahtjevan glede toga, posebno zato sto ne volim da auto "pliva" i da se ljulja i naginje ko parobrod. Meni recimo Passat B6 koji je mnogima pretvrd nudi sasvim dobar nivo udobnosti vjesanja, odnosno za moj ukus je pravo dobro izbalansiran.

Ja trenutno nemam djece, zato i gledam keca. S djetetom i kolicima bojim se da bi i trica bila premala, osim ako nije karavan. Znam covjeka koji ima E90 i sad kad je dobio dijete hoce da ga mijenja jer mu je malen :-) , nisam nesto zapitkivao ali vjerovatno ima problema s malim otvorom gepeka tipicnim za 4-vratna auta. Doduse, mozda je tome pridonijelo i to sto su mu ga dvaput obijali za godinu dana. :-)

Salu na stranu, vodim se logikom da mi je bezveze da dajem 5 milja vise za tricu, cisto zato sto je veca, pa da mi za godinu-dvije i ona bude premala. Nego sad keca, a kasnije karavan. :D
AdnanSA

#307 Re: BMW 118

Post by AdnanSA »

Jedno dijete dolazi i odmah se treba kupiti auto od 5 metara. Jadi moji.
Kada se samo sjetim kako je bilo prije. Petero u Fiću sjedne i na more idu svi sretni i veseli. Ali eto standardi se mijenjaju i prohtjevi su sve veći i veći. Bolje je tako, da se napreduje ali treba se sjetiti i probati kako je bilo prije čisto da se ne zaboravi jer bi nam se svima moglo desiti da se vratimo gdje smo bili .
ado-šampion

#308 Re: BMW 118

Post by ado-šampion »

AdnanSA wrote:Jedno dijete dolazi i odmah se treba kupiti auto od 5 metara. Jadi moji.
Kada se samo sjetim kako je bilo prije. Petero u Fiću sjedne i na more idu svi sretni i veseli. Ali eto standardi se mijenjaju i prohtjevi su sve veći i veći. Bolje je tako, da se napreduje ali treba se sjetiti i probati kako je bilo prije čisto da se ne zaboravi jer bi nam se svima moglo desiti da se vratimo gdje smo bili .
Ne bih da kvarimo temu raspravljajuci o ovim stvarima. Neki dan je jedna tema tako usrana. Ja cu ti odgovoriti da je prije bilo normalno da se dijete vozi nazad bez sjedalice, da stoji ispred zadnjeg sjedista, ili sjedi na zadnjem sjedistu, ili cak sjedi na prednjem sjedistu, da ne govorim ocu u krilu za volanom. I cak i ako stavis dijete na zadnje sjediste, pored njega se nagura stvari koje mu ugrozavaju sigurnost. To nisu nikakvi prohtjevi, nego je to bio manjak svijesti - u civilizovanom svijetu je odavno normalno da dijete ide u sjedalicu. Dakle to nije nikakav napredak, nego nesto sto je normalno jaako dugo vremena, iako kod nas svijest o tome donedavno nije bila razvijena.

Iako su svi bili "sretni i zadovoljni" kako kazes, vjerujem da bilo mama kojim bi dijete pri sudaru ispalo iz ruku pa sa zadnjeg sjedista poletilo prema sofersajbi (ne moram valjda objasnjavati kako je to moguce), one sigurno nisu bile tako sretne.

Ne bih zelio da se sad na ovom nadovezuje deset ljudi pa da useremo temu, posto znam da ce biti onih koji zive u ubjedjenju da to nije bilo tako, ili ako i jeste bilo tako, onda je svijet bio zaostao za nama, i danas je. :-) Ko je jos lud da za troje djece kupuje tri sjedalice, i auto u koje te tri sjedalice mogu stati, zadjeno s prtljagom. :-)
lavic

#309 Re: BMW 118

Post by lavic »

Ja cu samo reci da imam dvoje djece i cetiri sjedalice.

Necu da mislim, sta bi bilo kad bi bilo i kako je moglo prije. Prije nije bilo "mindzusara" sa nasviranim barakama, itd...

Kad idem na more sve uspijem stavit u gepek i sa te strane nije mali, ali ne bi skodila "5" sa sestakom pod haubom.
lavic

#310 Re: BMW 118

Post by lavic »

ado-šampion wrote:
lavic wrote: Ja imam e46 sa normalnim ovjesom i 16" felgama i meni je OK, ne odbija bubrege a opet je dovoljno tvrd za moj ukus.

Hvala na odgovoru.

Mah meni ni dvije trice E46 sa sportskim ovjesom i 17-kama koje sam probao nisu bile nepodnosljivo tvrde, ali se na nasim cestama po gradu itekako osjete rupe. Ja nisam pretjerano zahtjevan glede toga, posebno zato sto ne volim da auto "pliva" i da se ljulja i naginje ko parobrod. Meni recimo Passat B6 koji je mnogima pretvrd nudi sasvim dobar nivo udobnosti vjesanja, odnosno za moj ukus je pravo dobro izbalansiran.

Ja trenutno nemam djece, zato i gledam keca. S djetetom i kolicima bojim se da bi i trica bila premala, osim ako nije karavan. Znam covjeka koji ima E90 i sad kad je dobio dijete hoce da ga mijenja jer mu je malen :-) , nisam nesto zapitkivao ali vjerovatno ima problema s malim otvorom gepeka tipicnim za 4-vratna auta. Doduse, mozda je tome pridonijelo i to sto su mu ga dvaput obijali za godinu dana. :-)

Salu na stranu, vodim se logikom da mi je bezveze da dajem 5 milja vise za tricu, cisto zato sto je veca, pa da mi za godinu-dvije i ona bude premala. Nego sad keca, a kasnije karavan. :D
Ako ti sad kec odgovara, sto da ne?
A kasnije ako ti bas nisu dobra priomanja, iz iskustva ti govorim, tesko ces uspjet odvojiti sta za auto, ali ima opcija Thule.
Pocnu se javljati troskovi za koje nisi ni znao da postoje, ali i to je merak.
ado-šampion

#311 Re: BMW 118

Post by ado-šampion »

lavic wrote:
Ako ti sad kec odgovara, sto da ne?
A kasnije ako ti bas nisu dobra priomanja, iz iskustva ti govorim, tesko ces uspjet odvojiti sta za auto, ali ima opcija Thule.
Pocnu se javljati troskovi za koje nisi ni znao da postoje, ali i to je merak.
Ma dobro, o tom po tom. Bitno je da sad ne uzimam karavana. :-)
jefferson

#312 Re: BMW 118

Post by jefferson »

Automatik koji ide u F30 i automatik koji ide u A4B8 su nebo i zemlja. Ne znam na koji model i koji motor misliš kad pišeš da je automatik u trici bolji od ovoga u četvorci, ja ti samo mogu reći da griješiš. Automatik mjenjači koji idu u A4 B8 su svi redom audijevi mjenjači, radi se o multitronicu i stronicu. Klasični tiptronic koji se ugrađuje u F30 koji je pravio ZF nema nijedan audi prije a6 3.otdi motorom s 313ks. Sve ostalo su s tronic mjenjači i multironic.

U Audi A4 idu sljedeci mjenjaci:
S-Tronic: Kao sto je ZF-ov mjenjac BMW-ov tako je i Audijev BorgWarner (isti kao i onaj u VW-u)
8-brzina ZF: Ide i u A4 , A6 i A8. S tim sto svaka kompanija ima svoje zahtjeve jer isti mjenjac koji ide u recimo Seriju 5, A6 mozes naci i u JEEP-u.
CVT: U Audiju i to mozes naci, a vozi otprilike kao i svaki prosjecni Nissan.

Sto se tice F30. Ni na mene nije ostavio neki poseban dojam jer je klasicni BMW, ali bolji od Audija A4, jer jedan od ta dva kontam uzeti. A4 i dalje vozi kao klasicno auto sa prednjim pogonom, BMW i dalje kao klasicno auto sa zadnjim pogonom, s tim sto BMW ima DALEKO bolji volan i kocnice, I tu se otprilike prica zavrsava.
tutku

#313 Re: BMW 118

Post by tutku »

Zapao mi za oko ovaj BMW 116d/118d neko 2010 godiste, pa samo par pitanja za upucenije - koji motor je zahvalniji za odrzavanje od dva gore pomenuta i kakva je razlika u potrosnji (koliko sam uspio naci na netu, tu su negdje s potrosnjom). I sta mislite o ovom autu u poredjenju sa golf VI istog godista i kilometraze - do 130k, posebno me interesuje kako stoji ovaj kec sa opasnosti od kradje - za golfa je tu vec sve jasno :mrgreen:
ado-šampion

#314 Re: BMW 118

Post by ado-šampion »

Ja imam 116d, ali 2011. 116d i 118d je isti motor 2.0, s tim da je u 118d 20-ak KS jaci. I 116d je odlican motor, ali ja da mogu birati isao bih na 118d radije. Potrosnja je u pola litra.

Ja sam birao izmedju ta 2 auta, meni je kec dosta bolje auto si samac, ili ako vas je dvoje. Ako vec imas jedno dijete i planiras se siriti onda je malen.

Taj motor kod keca je bullet proof osim sto se lanac moze cuti, tad ga treba zamijeniti a to zadovoljstvo je oko 1000 maraka. Golf 1.6 TDI navodno ima dosta problema s diznama.
Kod mene je na 116d trenutno oko 165 k i sve je originalno, lanac, kvacilo, turbina, EGR, DPF (nikakva propuhivanje i ciscenja), sve. Jedino sto je dosad zamijenjeno vanredno je nekakvo crijevo prije nego sto sam ga ja uzeo.

Sto se tice kradje, kecevi nisu toliko na meti koliko su trice, ali... Sve za njega je skupo. Servis je mislim tu negdje, mali servis je 250-300 maraka ako uzimas kvalitetne dijelove i ulje, 6 litara ulja i filteri ulja, klime i zraka (goriva na svakom drugom), ali mozes 20 hiljada komotno jedan servis. Veliki servis nema, ako ne budes morao mijenjati lanac. Hudini je 670 maraka (sto se tice kradje mislim da si s njim miran). Kasko je 1400 maraka najjeftiniji sa svim mogucim popustima. Provjeri koliko su te stvari na Golfu. Za Focusa slicnog godista kasko je recimo oko 800 maraka u istoj kuci.

Kec je ukratko premium auto koje puno daje ali puno i kosta. Ko nije previse zahtjevan bice sasvim ok i s Golfom i Focusom.
tutku

#315 Re: BMW 118

Post by tutku »

Hvala ti puno na osvrtu prije svega. Svjestan sam da je malo relativno auto ali ja sam jos uvijek momak pa mislim da mi u narednom periodu moze dosta dobro sluziti automobil te velicine. Otprilike sam na takve utiske naisao sto se tice odnosa 116d-118d i definitivno cu u trazenju prednost dati 118d. Jos uvijek sam u dilemi oko auta (valjda je to vazda tako), pa vagam pro and cons izmedju golfa VI i bmw 1 serije. Iskreno nikada nisam vozio bmw (a kazu da je auto koje je najbolje za volanom), pa mozda zbog toga se jos uvijek dvoumim i oko golfa VI. S druge strane, golfovi se strasno puno kradu (rekao bih bez obzira na zastite), a to je nesto sto pri kupovini bih svakako da izbjegnem. Pogledacu malo po piku kakvi se bmw 1 prodaju kod nas, a imam i opciju uvoza i Svicarske - koliko sam shvatio sad je svejedno odakle se uvozi, mora se placati i tih 10% carine.
gidra

#316 Re: BMW 118

Post by gidra »

Najruznije auto za vidjeti na cesti i najruzniji BMW ikad napravljen, subjektivno.
golfiista

#317 Re: BMW 118

Post by golfiista »

Ako je kompakt, bolje od BMW-a nema. Probaj sjesti za volan i malo opipati i doživjeti unutrašnjost, odmah ce ti biti jasno zasto je najbolji izbor. Drugo, napravi probnu vožnju i sljedece pitanje za prodavca ce biti, koja je zadnja i bez obzira na odgovor, pazar ce pasti.
Ovo sto pričaju lanac, servis, ružan, mali Itd. takvi nikada nisu sjeli ni vozili ni sličan automobil, jer da jesu znali bi da to sto pričaju i pišu nema veze sa stvarnošću. Evo Ado ti je napisao da bukvalno ni nakon 160k km nema posebnog održavanja na tim vozilima sem redovnog. Na kraju krajeva, najbliža konkurencija jedinici jeste Golf ( Audi 3 nije jer je to golf sa malo boljim tepihom , a ni Mercedes A klase tih godina-znamo zasto), a Golf je dobar ali dosadan auto, I porediti ga sa BMW 1 je neozbiljno. Dakle, probaj auto i nećeš imati dileme.
golfiista

#318 Re: BMW 118

Post by golfiista »

gidra wrote:Najruznije auto za vidjeti na cesti i najruzniji BMW ikad napravljen, subjektivno.
Presubjektivno, nema Svabe da umire u ljepoti dizajna, pa tako ni jedinica, ali probaj je usporediti sa Mercedesom A klase tih godina ili možda sa Opel Astrom te generacije ili Fiat Stilom ili Golfom 5, subjektivan ili ne, moraš priznati da nema konkurenciju.
ado-šampion

#319 Re: BMW 118

Post by ado-šampion »

tutku wrote:Hvala ti puno na osvrtu prije svega. Svjestan sam da je malo relativno auto ali ja sam jos uvijek momak pa mislim da mi u narednom periodu moze dosta dobro sluziti automobil te velicine. Otprilike sam na takve utiske naisao sto se tice odnosa 116d-118d i definitivno cu u trazenju prednost dati 118d. Jos uvijek sam u dilemi oko auta (valjda je to vazda tako), pa vagam pro and cons izmedju golfa VI i bmw 1 serije. Iskreno nikada nisam vozio bmw (a kazu da je auto koje je najbolje za volanom), pa mozda zbog toga se jos uvijek dvoumim i oko golfa VI. S druge strane, golfovi se strasno puno kradu (rekao bih bez obzira na zastite), a to je nesto sto pri kupovini bih svakako da izbjegnem. Pogledacu malo po piku kakvi se bmw 1 prodaju kod nas, a imam i opciju uvoza i Svicarske - koliko sam shvatio sad je svejedno odakle se uvozi, mora se placati i tih 10% carine.
Nemoj se puno vezati za motor. Tesko je naci to auto da je kako treba inace, znaci ako mozes naci 118d idi na njega, cisto zbog toga sto to auto bez problema podnosi duplo vise snage nego sto 116d ima, ali nemoj bjezati od 116d. S obzirom da mi nemamo bas autoputa i da je ogranicenje 140, to je sasvim adekvatan motor i motor koji moze pruziti dosta uzitka jer super reaguje na gas, nema izrazenu turbo-rupu kao drugi dizelasi, ima 260 Nm, a kec je lagan. Ja bih samo prekrizio osnovni 116i, to vec nije to.

Vjeruj mi iz iskustva "definitivno" i BMW kec kad kupujes u Bosni ne ide u istu recenicu. Znaci zacrtaj nekoliko stvari ispod kojih ne bi isao i to je to, ostalo varijabilno. Bolje kupiti auto za 2 mjeseca pa voziti 2 godine nego traziti auto 2 godine, ako me kontas. :)

Sto se tice Golfa, BMW i VW su dvije razlicite stvari. U stvarima kao sto su polozaj za volanom, ovjes, upravljanje, zvuk motora, pogon, nema tog VWa koji ce ti pruziti isto sto i kec, cak ni Passat, Golf da ne govorim. Prednost Golfa je vise prostora u unutrasnjost i izbor neke modernije dodatne opreme
(kamera za parking, parking asistent, touch screen, itd) koju na 95% polovnih Golfova svakako neces naci. Eventualno da je jeftinija zastita i kasko, to provjeri. Cijena je tu negdje posto Golf tradicionalno drzi cijenu, a sestica je noviji model od keca sto isto utice na cijenu.
Ja sam se isto dvoumio, ali sve sto vise vrijeme prolazi sve vise kontam da bih se zezno da sam odabro Golfa. :-)

Slazem se s Golfistom, bolje od keca tog godista u toj klasi jednostavno nema. Po meni jedina konkurencija jer A3, koji super izgleda, kvalitetno je uradjen, izolovan, po meni isto odlicno auto, ali na koncu vozi se isto ko i Golf, znaci ni blizu keca.

Btw carina je 15%, a vani su oni skupi i pod tim uslovima jednostavno ti se ne isplati. Gledaj Kramar, Dalmi, itd.
gidra

#320 Re: BMW 118

Post by gidra »

golfiista wrote:
gidra wrote:Najruznije auto za vidjeti na cesti i najruzniji BMW ikad napravljen, subjektivno.
Presubjektivno, nema Svabe da umire u ljepoti dizajna, pa tako ni jedinica, ali probaj je usporediti sa Mercedesom A klase tih godina ili možda sa Opel Astrom te generacije ili Fiat Stilom ili Golfom 5, subjektivan ili ne, moraš priznati da nema konkurenciju.
jeste ali se zadržao haman isti od 2004 do 2010/11..
Ja ne vidim razliku od onog sa pocetka proizvodnje i ovog iz 2011.. (novi f20 je perverzija)
Podsjeca me na losu kopiju golfa 4.
Isti se zadrzao godinama dok su ostali izbacivali FL i nove modele (Golf 5,6; Astra H,J).
Suludo je dati 20k+ KM za ovog BMW-a koji je dizajnom u 2004. godini. (ne pričamo o teh. kvaliteti, gdje ne sumnjam da je kvalitetan, već samo o dizajnu)
madner

#321 Re: BMW 118

Post by madner »

Mnogo skup taj kasko. Ovi moji sto vozaju Golfove tvrde da je ispod 1000 za njih.

Samo bez ofiranja sto se druzim sa takvim ljudima. :D

Inace, Golf je puno bolje auto. Kec je bolja igracka.
gidra

#322 Re: BMW 118

Post by gidra »

evo jednog finog keca.
http://www.olx.ba/artikal/22034232/bmw- ... dell-2011/
23k-1k popusta + 2k (registracija, zaštita, servis) ≈ 24000 KM na cesti... A voziš auto iz 2004 godine.
Znaš li kakvih auta imaš za ove pare? Pa Golf 6 GTD je space shuttle za ovo.
ado-šampion

#323 Re: BMW 118

Post by ado-šampion »

Jbg ukusi se razlikuju, meni izgleda odlicno, odlicno se odrzao kroz godine. F20 pre-FL je meni ruzan, naprijed buljav, nazad ko Polo. Ovaj F20 FL je moderan ali je opet malo ukakljen pozadi. Golf 6 je izasao 3-4 godine poslije, auto ne moze biti dosadnije sto se tice izgleda, sto vani sto unutra. Astra ko napuhana proteinima. Focus, da ne govorim, djeca se igrala.

Dje ima Golf 6 GTD s ovakvom opremom (koza, navigacija) 2011. godiste za ove pare, da odmah uzmem jedan. :shock: :-)

Evo jednog Golfa u istoj kuci, 1.6 TDI, godinu noviji, ima DSG, nema koze, 40 KS slabiji... za iste pare:

http://www.olx.ba/artikal/22436762/vw-g ... port-2012/

Vidi ga kako izgleda unutra ko da ima 300 k a ne 123 k. A pogledaj keca s linka, ko nov unutra. Tako je vecina starih 5-6 godina, bez packe unutra. A obidji malo vise sestica tih godista, ima svega, pa i ovaj na linku svjedoci dovoljno. Da dodam, A3 moze biti tehnicki isti Golf 6, ali je unutra 10x kvalitetnije uradjen. Drugo, izolacija, stavi neke bezvezne gume recimo Sava na A3 pa stavi na G6, pa se provozaj par km u jednom i u drugom. Ja sam bio prekrizio A3 kad sam uzimao jer kontam A3 je ko Golf 5, Golf 6 je noviji, lafo gledao testove, sad nakon godinu dana kad se vratim, trebao sam prekriziti sesticu a ne A3.

Dobar GTD kosta jedno 3 milje na ovu cijenu. Auto izaslo 2003., malo vise od facelifta 2007. Bezveze udarati cijene napamet, ne pomazete covjeku tako.
Last edited by ado-šampion on 17/08/2016 11:35, edited 3 times in total.
golfiista

#324 Re: BMW 118

Post by golfiista »

gidra wrote:evo jednog finog keca.
http://www.olx.ba/artikal/22034232/bmw- ... dell-2011/
23k-1k popusta + 2k (registracija, zaštita, servis) ≈ 24000 KM na cesti... A voziš auto iz 2004 godine.
Znaš li kakvih auta imaš za ove pare? Pa Golf 6 GTD je space shuttle za ovo.
http://www.olx.ba/artikal/22268072/opel ... -facelift/
http://www.olx.ba/artikal/21649215/audi ... gistrovan/
http://www.olx.ba/artikal/22169461/golf ... imatronik/

Evo je konkurencija, dizajnom ne zaostaje, a ako i zaostaje ( mada je to stvar ukusa ), vozne karakteristike, kvalitet samog automobila, ovjes, zadnji pogon daleko su ispred konkurencije. Preteška Astra sa slabim motorom, Golf sa super dosadnom evolucijom i sačuvaj Bože opremom ko iz 90-tih, dok ovaj Audi ima samo deblji tepih i motor iz Seata, pardon, Škode. Eto to je konkurencija jedincii iz 2004.g. :run:
golfiista

#325 Re: BMW 118

Post by golfiista »

ado-šampion wrote:Jbg ukusi se razlikuju, meni izgleda odlicno, odlicno se odrzao kroz godine. F20 pre-FL je meni ruzan, naprijed buljav, nazad ko Polo. Ovaj F20 FL je moderan ali je opet malo ukakljen pozadi. Golf 6 je izasao 3-4 godine poslije, auto ne moze biti dosadnije sto se tice izgleda, sto vani sto unutra. Astra ko napuhana proteinima. Focus, da ne govorim, djeca se igrala.

Dje ima Golf 6 GTD s ovakvom opremom (koza, navigacija) 2011. godiste za ove pare, da odmah uzmem jedan. :shock: :-)

Evo jednog Golfa u istoj kuci, 1.6 TDI, godinu noviji, ima DSG, nema koze, 40 KS slabiji... za iste pare:

http://www.olx.ba/artikal/22436762/vw-g ... port-2012/

Vidi ga kako izgleda unutra ko da ima 300 k a ne 123 k. A pogledaj keca s linka, ko nov unutra. Tako je vecina starih 5-6 godina, bez packe unutra. A obidji malo vise sestica tih godista, ima svega, pa i ovaj na linku svjedoci dovoljno.

Dobar GTD kosta jedno 3 milje na ovu cijenu. Auto izaslo 2003., malo vise od facelifta 2007. Bezveze udarati cijene napamet, ne pomazete covjeku tako.

Astra nije napuhana, astra je takva, debela, ružan i pretežak automobil, jednostavno van konkurencije.
Post Reply