Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#301 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Post by Matijevic_Vlado »

Havatar wrote:Toliko "Srbijanac" i "Vojvodjanin" nemaju pojma da su išli kao dobrovoljci da ratuju u Hrvatsku i u Bosnu a i na Kosovo. Plus što su glasali za koga su glasali jednoglasno u vrijeme ratova.
Image
Bodkin

#302 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Post by Bodkin »

Havatar wrote:Toliko "Srbijanac" i "Vojvodjanin" nemaju pojma da su išli kao dobrovoljci da ratuju u Hrvatsku i u Bosnu a i na Kosovo. Plus što su glasali za koga su glasali jednoglasno u vrijeme ratova.
Ajd bosna i hrvatska, ali isli da ratuju na kosovo? U svojoj zemlji ratovali. Majku im
Zokipfc

#303 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Post by Zokipfc »

goodbar wrote:
Zokipfc wrote:
Havatar wrote: Ne bih rekao da je ovo istina, historija govori da je bilo skroz suprotno.
Internet heroju, predlazem ti da odes u NS za 2-3 sedmice i da se uvjeris u suprotno.
Ne znam kome je ovo upuceno,ali ako je meni,da razjasnim neke stvari-
1.Ne mislim da sam heroj,cak ni internet heroj.
2.Stojim iza toga sto sam rekao,da ove stvari ne rade Vojvodjani,vec dodjosi(kako Lale za njih kazu).U NS sam,prije rata bio masu puta,poslije rata par puta,dovoljno da osjetim razliku izmedju Vojvodjana i dodjosa iz Krajine,Bosne,Kosova.Vidi se to po ponasanju,po izgovoru.Ima Balasevic jednu finu pjesmicu,jos od prije rata,u kojoj proziva dodjose i kaze"...j...te voz koji te don'o".I Firci,bivsi bubnjar EKV,je jednom rekao da Bosanci(misleci na one iz Bosne koji nikako ne vole da ih se zove "Bosancima"),dakle,da "Bosanci usmrdise Novi Sad".
Ta demoliranja albanskih i goranskih radnji rade dodjosi,za njih nema razlike,kad su u pitanju muslimani.Vojvodjanin,kao i Srbijanac,nema toliko predrasuda,zabolje njih za medjuetnicke odnose u BiH,Hrvatskoj ili Kosovu.Srbijanac iz,na primer,Bele Palanke,ne zna ni da postoje neki muslimani kojima je maternji(nekadasnji)srpsko-hrvatski jezik(ja se uvjerio u to ).
Nije bilo upuceno tebi vec drugu Havataru ;) I mojne generalizirati, znam par porodica iz Drvara koji zive u NS i to su sasvim kulturni ljudi
Bambi_na_kofeinu

#304 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Post by Bambi_na_kofeinu »

Jel' ovo priča evoluirala do momenta kad postaje opravdano ugnjetavanje albanaca?
Ono k'o nije fino...ali razumijemo, kome ba oni "Kosovo republjik" a ni maršal se nije ohladio, jel' to?
A i u NS sve fina gradska raja?
Jarane :/
Havatar

#305 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Post by Havatar »

Da ne pričam koliko je smiješno na ovoj temi za sve zlo u Srbiji kriviti Bosance, Krajišnike,Kosovare a pričati kako kod Vojvodjanina i Srbijanca toga nije imalo pošto ako je priča iz uvodnog posta tačna , od koga je Zoran branio Albance , od Bosanaca , Krajišnika, Kosovara ili od "kultunih Beogradjana" :?: Tad nije bilo izbjeglica .
NeenaSa

#306 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Post by NeenaSa »

KENJAC wrote:Dakle , imaju stvari koje su podlozne misljenjima i imaju stvari koje su takve gdje necije misljenje ne igra nikakvu ulogu! Na ogromnu zalost mnogih datumi u istoriji su ostali zapisani. Prije svega , tacka u kojoj praistorija postaje istorija je pocetak pisma ! Dakle o nasoj bogatoj istoriji se mogu raspredati razne stvari i dodavati licno misljenje. O datumima se na zalost ne moze bas puno diskutovati jer su ih sami akteri tih dogadjanja zapisali. Dakle poslije Titove smrti nakon nepunu godinu dana pocinju , na Pristinskom univerzitetu, poznata dogadjanja. U Aprilu 1981 pocinju demonstracije poznate kao "Kosovo -Republjika" ! Vise od 500.000 Albanaca prolazi kroz informativne razgovore po clanu 131 KZ SFRJ (verbalni delikt) Desetine hiljada su osudjeni. Stariji se sigurno sjecaju "Ko pali Mahmut Bakali- ko gasi Azem Vlasi" Kao reakcija na te dogadjaje pocinju sikaniranja Albanaca van Kosova! U zimu 1981 razbijeni su prvi izlozi na prodavnicama Albanskih vlasnika. Stariji se sigurno sjecaju da se to desilo za vrijeme kad je Albanska partija izdala proglas da podrzava zahtjeve Albanaca sa Kosova. Od tada pa do danas ne prestaju "incidenti" sa Albanskim prodavnicama po Srbiji.
Dakle prica o tome dali je Zoran Radmilovic zivio u periodu kada su se dogadjala nacionalisticka divljanja po Srbiji je bez osnova. Ovo govorim zbog mladjih ucesnika. Stariji to svakako znaju no da bi umanjili ovaj gest izbjegavaju da kazu. Dakle to je nesto o cemu se ne moze diskutovati.
Diskutovati o tome sto se neko drznuo da se pobuni protiv "Svi su oni isti , izmislise pricu za jednoga da bi opravdali milione" , se moze. Moze se najnormalnije diskutovati o tome da su Srdjan i Zoran (pa taman da su samo dvojica) ispunjavali samo svoju ljudsku duznost , a mi nikad nismo imali potrebu za takvim gestovima jer se kod nas nikad nije desilo da je neko platio glavom samo sto se zovo Milojko ili Radojica.To je dio price u koju mozete s vremena na vrijeme , bez trunke grize savjesti, ubaciti rijec cetnik , ubica, koljac.... To je podlozno subjektivnom misljenju i tu je dopusteno sve.
Dakle , nastavite. Ni prvi ni posljednji sto su me cetnikom nazvali. I dan danas u gradu gdje su rodjeni moji roditelji me zovnu "fundamentalistom" aludirajuci na moju proslost, jer pobogu, za njih ste vi isto ono sto su oni za vas. Sve olos i ubice. Ni jedno ni drugo mi ni u dzep ni iz dzepa.
:thumbup:

Bambi na chemu si josh, osim, kofeinu ?
Ne trebash odgovorit'. :mrgreen:
Havatar detto. :mrgreen:
Bambi_na_kofeinu

#307 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

NeenaSa wrote:
K'o ono retoričko pitanje?

Pa jebi ga ja kad bih htjela šuknuti izabrala bih inovativniji način od pasivne agresije na :hamo vidi mu glave: fazon, al' cijenim pokušaj, o'lčan je fazon :mrgreen:
Bodkin

#308 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Post by Bodkin »

Bambi_na_kofeinu wrote:
NeenaSa wrote:
K'o ono retoričko pitanje?

Pa jebi ga ja kad bih htjela šuknuti izabrala bih inovativniji način od pasivne agresije na :hamo vidi mu glave: fazon, al' cijenim pokušaj, o'lčan je fazon :mrgreen:
Ne treba tebi veci suk od tvojih postova :D
Bambi_na_kofeinu

#309 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Bodkin wrote:
Ad hominem reakcija mi je uvijek bila pokazatelj da sam na dobrom putu :D
Sezam

#310 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Post by Sezam »

Dakle, tema je Srbonostalgija :mrgreen:
goodbar

#311 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Post by goodbar »

Havatar wrote:Da ne pričam koliko je smiješno na ovoj temi za sve zlo u Srbiji kriviti Bosance, Krajišnike,Kosovare a pričati kako kod Vojvodjanina i Srbijanca toga nije imalo pošto ako je priča iz uvodnog posta tačna , od koga je Zoran branio Albance , od Bosanaca , Krajišnika, Kosovara ili od "kultunih Beogradjana" :?: Tad nije bilo izbjeglica .
Nema vise ni kulturnih,ni nekulturnih Beogradjana,to je izumrla kategorija.Beograd ' 80-ih je bio metropola(kao i Sarajevo),sada je poseljacen grad,nigdje ne mozes cuti,ni na ulici,ni u kafani,taj beogradski sleng.Cujes samo bosanski i crnogorski.Bio sam u Beogradu,prije rata dosta puta,poslije rata nekoliko puta,nema vise onog Beograda.Nema vise ni onog Sarajeva,mada mislim da je Sarajevo ostavilo "ono malo duse"...da se nadje.A sto se tice Zorana,mislim da je ova njegova"izjava"lazna,neko je to izmislio.Bez obzira,sto je Zoran bio glumcina,nesto mislim,da bi se i on uhvatio u to kolo,koje je opilo Srbiju krajem ' 80-ih,imao je takav stav,harizmu,da bi ipak otisao na tu stranu.SPC i SANU su u to vrijeme odredjivali ponasanje i misljenje,dosta ljudi su bili tu iz zablude,pa kako su vidjeli,pocetkom ' 90-ih,kuda sve to vodi,napustili su projekat,ali su bili tihi,vecina je uvijek tiha.U Vojvodinu nisu tek ' 90-ih dosli dodjosi,oni su tu od poslije W W 2.Komunisti su istjerali vrijedne i kulturne Shvabe,a u njihove kuce doselili nepismene... iz Krajine,Hercegovine,Crne Gore.Osma ofanziva.Kada su dosli u te shvapske kuce,prvo nisu znali za sta sluze 2.jastuka,mislili su da je jedan za ispod nogu.Tako su i spavali,tako spavaju i danas,jedan ispod glave,jedan ispod nogu,drukcije ne mogu ni zaspati.Ali najgore im je bilo sto nema drveca u Vojvodini,kako da vrse nuzdu u prirodi?Partizani ih doveli,a njihovi potomci postadose zesci cetnici.Zna li se da je bilo i muslimana iz Hercegovine i juznog Sandzaka(malo,ali ih je bilo)koji su takodje dobili te shvapske kuce.Ima ih i danas(jos manje,ali ih ima,nisu se svi asimilirali)i cime se bave? Svinjogojstvom.
detroit-mercy

#312 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Post by detroit-mercy »

Havatar wrote:Da ne pričam koliko je smiješno na ovoj temi za sve zlo u Srbiji kriviti Bosance, Krajišnike,Kosovare a pričati kako kod Vojvodjanina i Srbijanca toga nije imalo pošto ako je priča iz uvodnog posta tačna , od koga je Zoran branio Albance , od Bosanaca , Krajišnika, Kosovara ili od "kultunih Beogradjana" :?: Tad nije bilo izbjeglica .
Sto be reko Jergovic " Svi mi imamo svoje Hercegovce" :mrgreen:
Bodkin

#313 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Post by Bodkin »

Bambi_na_kofeinu wrote:
Bodkin wrote:
Ad hominem nisu tvoji postovi. To je tvoje misljenje ;)
CungaLunga

#314 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Post by CungaLunga »

"Hoćeš malo bratwursta i sauerkrauta Horste? Jesi li gladan?"

"Jesam, majku li vam nacističku!"
- Horst Wessel, Berlin, 1929.
Bambi_na_kofeinu

#315 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Bodkin wrote:
Bambi_na_kofeinu wrote:
Bodkin wrote:
Hjoj, hajde što ne kontaš šta mislim pod ad hominem napad, ali što nisi bar zanimljiviji ako se već pokušavaš prepucavati?

O čemu mi pričamo, o "toploj ljudskoj priči" nezavisno od posljednjih dešavanja u Srbiji?
A što?
Što to žmirimo na vandalizam protiv običnog albanskog pekara, širom Srbije, dok širimo pozitivne vibracije Zoranovim primjerom?
Ne nalaziš to neukusnim u ovom momentu?
Ne nalaziš to neprimjerenim u ovom momentu?
Ne nalaziš da je nešto truhlo u državi Danskoj da 30 godina poslije Zorana još uvijek se razbijaju albanske pekare?
Ne nalaziš ništa truhlim u tome što je tih 80-ih Bekim Fehmiu napustio kazalište u znak protesta protiv antialbanske propagande?

Razumijem i opraštam ti (idi s Bogom, neka sila bude s tobom) ako sam ti ja zanimljivija da me napadaš kao osnovoškolac, ali de se bar pri tom drži neke teme.
detroit-mercy

#316 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Post by detroit-mercy »

Bambi_na_kofeinu wrote:
Bodkin wrote:
Bambi_na_kofeinu wrote:

Hjoj, hajde što ne kontaš šta mislim pod ad hominem napad, ali što nisi bar zanimljiviji ako se već pokušavaš prepucavati?

O čemu mi pričamo, o "toploj ljudskoj priči" nezavisno od posljednjih dešavanja u Srbiji?
A što?
Što to žmirimo na vandalizam protiv običnog albanskog pekara, širom Srbije, dok širimo pozitivne vibracije Zoranovim primjerom?
Ne nalaziš da je nešto truhlo u državi Danskoj da 30 godina poslije Zorana još uvijek se razbijaju albanske pekare?
Ne nalaziš ništa truhlim u tome što je tih 80-ih Bekim Fehmiu napustio kazalište u znak protesta protiv antialbanske propagande?

Razumijem i opraštam ti (idi s Bogom, neka sila bude s tobom) ako sam ti ja zanimljivija da me napadaš kao osnovoškolac, ali de se bar pri tom drži neke teme.
Jah i tebe bambi, nemoj da kvaris tek uspostavljenu idilu :mrgreen: Vidis da ih je krenulo, pa su ko pozitivan momenat u svom ovome crnilu izvukli navodnu izjavu staru preko 30 godina :mrgreen: . Veoma pozitivna prica :skoljka: .
Mozda je bolje da se vratimo jos malo unatrag, pa da raspravljamo o Titinoj izjavi iz 1956 "Cuvati bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga" :mrgreen:
Gojeni H

#317 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Post by Gojeni H »

Bambi_na_kofeinu wrote: Hjoj, hajde što ne kontaš šta mislim pod ad hominem napad, ali što nisi bar zanimljiviji ako se već pokušavaš prepucavati?

A što?

@Bodkin da je svjestan sta je neukus, nikada ne bi izjavio stvari koje zna izjaviti ... samo da bi bio "kontra Splita".
detroit-mercy

#318 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Post by detroit-mercy »

radostan dan wrote:
detroit-mercy wrote: Jos ne odgovori, odkuda toliki nacionalizam u ta zlatna doba da je i jedan Zoran morao digne glas, posebno u kulturnim krugovima :mrgreen: .
pa nije me niko pitO...
Btw, tema nije o Zoranu kao glumcu nego njegova izjava u svezi nacionalizma koju su urbani poletili da prenesu kao nesto pozitivno. A covjek umro kad smo mislili da nacionalizam ne postoji :mrgreen: .
ehhh, mislili...onda ste pogrešno mislili.
nacionalizam je uvjek postojao, od prvog dana fnrj/sfrj, pa do zadnjeg...samo je tad bio donji, a sad - gornji.
Vidis, tu si u pravu da smo pogresno mislili. Ja sam odrastao u jednonacionalnoj porodici gdje nacionalizam nikada nije bio prisutan. Stari je vjerovao u brtastvo i jedinstvo, u drzavu, vojsku i sl., prijatelje, komsije i sl. Isto tako je i nas u kuci odgajao.
Iskreno, meni je najveci sok bila JNA, tek tu sam osjetio sta je nacinalizam, ovdje ne govorim o komandnom kadru vec o prasinarima :skoljka:, obicnoj raji.
Glede ovog drugog da je bio donji, ovako sa distance mogu reci da nije bio donji, samo se je plasio pendreka i robije :mrgreen: Cim je stega malo popustila, eto ga, vratio se gdje je uvijek i bio :mrgreen: .
stakasa

#319 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Post by stakasa »

detroit-mercy wrote:
radostan dan wrote:
detroit-mercy wrote: Jos ne odgovori, odkuda toliki nacionalizam u ta zlatna doba da je i jedan Zoran morao digne glas, posebno u kulturnim krugovima :mrgreen: .
pa nije me niko pitO...
Btw, tema nije o Zoranu kao glumcu nego njegova izjava u svezi nacionalizma koju su urbani poletili da prenesu kao nesto pozitivno. A covjek umro kad smo mislili da nacionalizam ne postoji :mrgreen: .
ehhh, mislili...onda ste pogrešno mislili.
nacionalizam je uvjek postojao, od prvog dana fnrj/sfrj, pa do zadnjeg...samo je tad bio donji, a sad - gornji.
Vidis, tu si u pravu da smo pogresno mislili. Ja sam odrastao u jednonacionalnoj porodici gdje nacionalizam nikada nije bio prisutan. Stari je vjerovao u brtastvo i jedinstvo, u drzavu, vojsku i sl., prijatelje, komsije i sl. Isto tako je i nas u kuci odgajao.
Iskreno, meni je najveci sok bila JNA, tek tu sam osjetio sta je nacinalizam, ovdje ne govorim o komandnom kadru vec o prasinarima :skoljka:, obicnoj raji.
Glede ovog drugog da je bio donji, ovako sa distance mogu reci da nije bio donji, samo se je plasio pendreka i robije :mrgreen: Cim je stega malo popustila, eto ga, vratio se gdje je uvijek i bio :mrgreen: .
Da, pogresno smo mislili. I platili gresku. Koliko god da smo glupi, a jesmo, ipak smo naucili lekciju.
A posebno si u pravu ovo za JNA
omar little

#320 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Post by omar little »

tema kao tema me ne zanima, mislim na osnovu prvog posta, ali ono sto me zapanjuje je da zaista postoje ljudi koji govore kako osamdesetih ili u jugoslaviji "nije bilo nacionalizma". i to, sto je najgore od svega, je krenulo s pricom u kontekstu albanaca! pa, jebote zivot, koliki je to prosjek godina ovdje? jel' iko ista cita o bivsoj jugoslaviji?

jel vi uopce znate kakav je bio polozaj albanaca prvenstveno na kosovu, gdje su bili vecina, pa onda i u srbiji ciji su dio bili? aleksandar rankovic, za pocetak, helou? institucionalizirana i ustavna diskriminacija protiv albanaca od strane srba. decenijama. ali nije to zbog nacionalizma, to je zbog mog cace. :-)
madner

#321 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Post by madner »

Jah, Srpsko Albanska ljubav je starija od SFRJa. Propagande protiv Albanaca jeste svakako bilo, no na kakvu institucionaliziranu i ustavnu diskriminaciju mislis i kada?
uglavnomja

#322 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Post by uglavnomja »

iskreno, ne da mi se citati politicko nacionalna preheravanja o necemu kad vecina ni spermatozoid nije bila :oops:

ako je neko vec stavio, izvinjavam se.

bekim fehmiu o velikom glumcu

Image
omar little

#323 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Post by omar little »

na rankovica. i na cinjenicu da su bili vecina a manjina u vlasti, funkcije su vecinom drzali srbi. da se skoro do 1970. nisu mogli skolovati na vlastitom jeziku, recimo, pa se to izborilo '68. a, tek ustav '74. im daje reprezentaciju. znaci, proveli su decenije u diskriminiranoj poziciji.

da ne spominjem, otkako znam za sebe, ispiranje mozga o potlacenim i jadnim srbima koji moraju napustati kosovo. :roll:
madner

#324 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Post by madner »

Rankovic je 80ih vec bio mrtav, a politicki nije bio faktor par decenija.
Ustav iz '74 je pak bio ziv.

Diskriminarana pozicija implicira da postoje neka zagarantovana prava sto nije slucaj.
uglavnomja

#325 Re: Žedan, Zorane? - Jesam, majku li vam nacionalističku!

Post by uglavnomja »

eno vam na politiKi 50 tema o srbima, albancima, sfrj, blablabla

ovo je tema o glumcu, o ovome :D i drugim velikim ulogama koje je imao i kao covjek i kao glumac.

https://www.youtube.com/watch?v=RagW2wtLhD8
Post Reply