"Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
stakasa

#301 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by stakasa »

julisiz es grant wrote:Opet ovaj o uticaju šverca duhana na formiranje zločinačke psihe Maksa Luburića i izmišljenom pokolju u Cimu i Ilićima u "travanjskom" ratu.
Ni ja nisam cuo za Ilice i Cim
KENJAC

#302 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by KENJAC »

Znao sam , da ce se , prije ili poslje, pojaviti ovakvi elementi kao ovi gore. Mojih par postova je bilo usmjerona ka "desilo se ne ponovilo se" I sam sam sumnjao da je moguce razvijat pacifizam , a narocito na ovakvim temama. Pouzdano znam da su danas ovakvi elementi u manjini u svojm torovima. Problem je sto u teskim vremenima "pametan zacuti, budala progovori....." Evo ovaj gore sad ima 43 godine, kad je uzeo pusku imo je 21. Izmanipulisat nekog takvog nije bas vrhunac psihologije. Formula je "pripizdina + nedostatak obrazovanosti na kvadrat sa tezinom opste situacije" takvim racunom dobijemo nova masovna ubistva zasnovana na religijskoj ili rasnoj osnovi ! Nesto sto je napredni Svijet davno osudio i odbacio a mi ga gajimo i prenosimo sa koljena na koljeno. Mislim da Prebilovce svak od nas tereba u sebi da nosi i posmatra ih kako mu njegova savjest nalaze. Ubjedjivati druge u to , vodi samo u dublja prepucavanja , mrznju i zvjerstva.Ovome sto je junacki napado na Prebilovce 92 , zelim samo nakratko da se nadje u nekim od Prebilovaca kad drugi junacki jurisaju na njih , samo zato sto se on zove drugacije od onih koji hrabro jurisaju. Ja moga sine ne vaspitam tako !
stakasa

#303 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by stakasa »

KENJAC wrote:Znao sam , da ce se , prije ili poslje, pojaviti ovakvi elementi kao ovi gore. Mojih par postova je bilo usmjerona ka "desilo se ne ponovilo se" I sam sam sumnjao da je moguce razvijat pacifizam , a narocito na ovakvim temama. Pouzdano znam da su danas ovakvi elementi u manjini u svojm torovima. Problem je sto u teskim vremenima "pametan zacuti, budala progovori....." Evo ovaj gore sad ima 43 godine, kad je uzeo pusku imo je 21. Izmanipulisat nekog takvog nije bas vrhunac psihologije. Formula je "pripizdina + nedostatak obrazovanosti na kvadrat sa tezinom opste situacije" takvim racunom dobijemo nova masovna ubistva zasnovana na religijskoj ili rasnoj osnovi ! Nesto sto je napredni Svijet davno osudio i odbacio a mi ga gajimo i prenosimo sa koljena na koljeno. Mislim da Prebilovce svak od nas tereba u sebi da nosi i posmatra ih kako mu njegova savjest nalaze. Ubjedjivati druge u to , vodi samo u dublja prepucavanja , mrznju i zvjerstva.Ovome sto je junacki napado na Prebilovce 92 , zelim samo nakratko da se nadje u nekim od Prebilovaca kad drugi junacki jurisaju na njih , samo zato sto se on zove drugacije od onih koji hrabro jurisaju. Ja moga sine ne vaspitam tako !
Stipu patetiku
julisiz es grant

#304 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by julisiz es grant »

stakasa wrote:
julisiz es grant wrote:Opet ovaj o uticaju šverca duhana na formiranje zločinačke psihe Maksa Luburića i izmišljenom pokolju u Cimu i Ilićima u "travanjskom" ratu.
Ni ja nisam cuo za Ilice i Cim
U aprilskom ratu 1941. došlo je do sukoba jugoslovenske vojske i pobunjenih ustaša u selima Ilići i Cim kod Mostara. Prema ustaškom izvoru (knjiga "Odmetnička zvjerstva i pustošenja u NDH" iz 1942) tom prilikom je spaljeno 85 hrvatskih kuća (pa se navode imena vlasnika) i ubijena 4 (slovima: četiri) civila (navode se njihova imena). Teško da se moglo nazvati pokoljem. Ponavljam da se radi o USTAŠKOM izvoru, izrazito propagandistički pisanoj knjizi, tako da je moglo biti samo uvećavanja, a ne umanjenja broja hrvatskih žrtava.
radostan dan

#305 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by radostan dan »

simptomatično je ko se i kako javlja na ovu temu...

žulja...smeta...bode...gutaju se knedle...trza se...breca se...
nelagoda...neprijatnost...
šta se desilo...zašto se desilo...

to se nije desilo...
ako se desilo, nije se desilo u tolikoj mjeri.

ako se desilo u tolikoj mjeri, ima razlog što se desilo, i u tolikoj mjeri...

stalna unutrašnja borba - ubjeđivanje sebe da se nije desilo, da se desilo u manjem obimu, i da se desilo kao reakcija na akciju.

time se aboliram, time se čistim, time se čist svrsavam među one bez bola, bez unutrašnjih sukoba, bez dilema, bez nelagoda, bez onog što me žulja...

...i onda nemam straha prići ogledalu. šta ću vidjeti nego rega lika, ok ličnost...stavovi i mišljenja - čisti mejnstrim.
ima li dilema? nema...

tako to ide...aL u kurcu.
bode i žulja i dalje, čim se priča okrene na ono što se želi zaboraviti /opravdati.

naravoučenije (ali uzaludno) za strojničare, postrojbničare i duvandžije -
nemati ni jedan post na temi tomašica ne znači - nemati stav o tome, ne znači - negirati zločin, ne znači - opravdavati ga nečim drugim...
nemati ni jedan post na temi tomašica znači - prihvatiti, ćutati i sramiti se tog čina.

ps.
psiha je zajebana stvar...pogotovu kad ima crv sumnje koji nagriza uspostavljen sistem. taman misliš - zabetoniran je(sistem), a ovaj gricka, gricka...
pričaš sa njim, zavaravaš ga, uspavaš, opiješ...on opet, čim mu se ukaže prilika - gric, gric...

i kao kod svakog bola, što jači bol, to veće brecanje, presavijanje, znojenje.
Martinez_

#306 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Martinez_ »

strojnica wrote:Puno ste toga ovdje nabacali. Klanje, pokrstavanje, jame, drugi svjetski pa osvrt na ovaj rat 1992 i tako redom sve u tonu srpske propagande i zlopojki za vasom decom. Pa evo da krenemo redom. Prvo da se predstavim da znate s kim pricate, isto bih volio za ove istoricare i ostale ljude na temi da kazu makar koliko godina imaju da znam s kim pricam. Ja sam Hrvat iz Hercegovine, imam 43 godine, bio sam u ratu u devedesetim kao hrvatski vojnik i bio sam na oslobadjanju Klepaca, Prebilovaca i Tasovcica 1992. Samo da kazem ljudima koji citaju temu da su ta sela bila uporiste cetnika 1992, ovo znam iz osobnog iskustva a sto se tice drugog svjetkog rata to znam iz prica starijih ljudi iz Hercegovine koji su prosli drugi svjetski.
Oni traze svoju decu, jos pred rat jedino Srbi otkopavaju kosti, prenose, pokapaju, kukaju, pitaju se gde su njihova deca dok Hrvati i Bosnjaci sve to promatraju preko TV-a i u strahu se pitaju a gdje su njihova djeca? Gdje su djeca i 400 ljudi pobacanih u Bileci? Gdje su ljudi, Hrvati i Bosnjaci pobacani u jame u Trebinju, Gacku, Nevesinju? Oni gledaju preko TV-a i u strahu se pitaju sta se to dogadja dok Srbi otkapaju jame po Hercegovini a po noci skupa s JNA i rezervistima pjevaju cetnicke pjesme. E pa zar to nije malo licemjerno od vase strane istoricari? Znaci evo ja postavljam pitanje, GDJE SU NASA DJECA? Gdje su nasa djeca koja su nestala prije vase dece? Gdje su djeca i ljudi poklani u Avtovcu 1941? Tko je zapalio Cim i Ilice sredinom Travnja 1941 poklao ljude? Gdje su ti ljudi i mogu li njihova djeca da se pitaju makar u sebi ne mora javno preko TV-a? Tko pokla cijele obitelji Marka i Frane Vege? Moze li se mom zapovjedniku iz 1992 ista prigovoriti sto je jedan od prvih zagazio Neretvu 1992 kad smo krenuli na Klepce, Prebilovce i Tasovcice, samo da napomenem da se covjek prezivao Vego. Sta je bilo pred ovaj rat sad? Nije se moglo na more otici zbog vas i vasih barikada i gluposti nego je narod isao na Capljinski most pa preko Gabele na Metkovic. I onda se nakon svega pitate, imate morala da se pitate gde su vasa deca? I ovaj sto je pomenuo duhan. Covjek je u pravu. Duhan je jedan od razloga frustracije Hrvata. 15 godina prije rata, znaci 15 godina prije vi Srbi skupa s vasim kraljem tlacite, ubijate, radite sta hocete Hrvatima i Bosnjacima po Hercegovini koji 90% od duhana preizvljavaju. Namecete im namete i takse i razne globe da ljudi ne mogu preziviti, da im djeca od gladi umiru. Postavljate svoje srpske zandare, dovodite srpske ucitelje iz Srbije da srbuju Hrvatima po hrvatskim selima, na kraju uvodi vas kralj diktaturu koja je postala nesnosljiva za Hrvate i Bosnjake i zbog te diktature i tlacenja Hrvata i Bosnjaka nastaje Ustaski Pokret. Ovo su cinjenice i povijesni fakti a vi sto hranite svoj ego ovim namontiranim fotografijama to je vas problem. Nije hrvatski zandar otisao u Nis pa tlacio Srbina i prebrojavao mu redove duhana vec je srpski zandar iz Nisa dosao u Ljubuski pa prebrojavao redove duhana Hrvatu pa umjesto 580 redova i strukova, zapise 750 onako radi zajebancije. Jer moze i hoce. Pa na jesen na vagi Hrvati muku muce da podmire drzavu, i jos im na kraju fali pa po selu skupljaju da namire globu i kuci se vrate placuci. Eto, zato je duhan jedan od uzoraka frustracije Hrvata. O ostalim tlacenjima i maltretiranjima ne bih jer bi mi uzelo jako puno vremena, uostalom koliko ste bahati bili govori cinjenica da ste u pola bijela dana kako se kaze, u skupstini u Beogradu vi Srbi ubili 1928 Hrvatske zastupnike! Znaci Srbin se ustao, izvadio pistolj i u skupstini u Beogradu pobio Hrvatske zastupnike. I nikom nista. Eto tako je vrijeme bilo za Hrvate, onda mozes zamisliti sta je srpski zandar radio po Hrvatskom selu. I to je uzrok problema, to je uzrok nastajanja Ustaskog Pokreta i zlocina koja se se kasnije dogadjala. Ali pazi, to je dobrih 13 godina prije rata. Znaci 13 godina frustracije, tlacenja, i sikaniranja Hrvatskog narod od strane Srba i njihovog kralja. E odatle nastaje Ustaski Pokret, odatle dolaze Ustase i pokolji. Odatle dolazi Maks Luburic. Jer kad covjeku u toj kraljevini ubijes oca na pravdi Boga, pa ga iskasapis na komade i slozis u bacvu i nakiselis kao sto kiselis kiseli kupus onda o cemu da pricamo? A ovo su upravo uradili Srbi ocu Maksa Luburica. I tako to ide, tako to krene, jos od Odese nas koljete ali imate hrabrosti pitati gde su vasa deca? Snimati dokumentarce i javno propagirati vasu zrtvu? Ja da sam na vasem mjestu pokupio bih se od srama :run:
Gde je na kraju ono ''ZA DOM'' ?
daxon

#307 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by daxon »

Ma šta mu citiraš ovu bljuvotinu od upisa, dovoljno je bilo citirati samo nick, eventualno prvu riječ.
Ajde popravi ovo da kad svratim na temu bezveze ne prolazim ovo.
stakasa

#308 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by stakasa »

radostan dan wrote:simptomatično je ko se i kako javlja na ovu temu...

žulja...smeta...bode...gutaju se knedle...trza se...breca se...
nelagoda...neprijatnost...
šta se desilo...zašto se desilo...

to se nije desilo...
ako se desilo, nije se desilo u tolikoj mjeri.

ako se desilo u tolikoj mjeri, ima razlog što se desilo, i u tolikoj mjeri...

stalna unutrašnja borba - ubjeđivanje sebe da se nije desilo, da se desilo u manjem obimu, i da se desilo kao reakcija na akciju.

time se aboliram, time se čistim, time se čist svrsavam među one bez bola, bez unutrašnjih sukoba, bez dilema, bez nelagoda, bez onog što me žulja...

...i onda nemam straha prići ogledalu. šta ću vidjeti nego rega lika, ok ličnost...stavovi i mišljenja - čisti mejnstrim.
ima li dilema? nema...

tako to ide...aL u kurcu.
bode i žulja i dalje, čim se priča okrene na ono što se želi zaboraviti /opravdati.

naravoučenije (ali uzaludno) za strojničare, postrojbničare i duvandžije -
nemati ni jedan post na temi tomašica ne znači - nemati stav o tome, ne znači - negirati zločin, ne znači - opravdavati ga nečim drugim...
nemati ni jedan post na temi tomašica znači - prihvatiti, ćutati i sramiti se tog čina.

ps.
psiha je zajebana stvar...pogotovu kad ima crv sumnje koji nagriza uspostavljen sistem. taman misliš - zabetoniran je(sistem), a ovaj gricka, gricka...
pričaš sa njim, zavaravaš ga, uspavaš, opiješ...on opet, čim mu se ukaže prilika - gric, gric...

i kao kod svakog bola, što jači bol, to veće brecanje, presavijanje, znojenje.
Jednostavnije ti je cinjenicama kao na prethodnim stranama. Nisam znao puno o Prebilovcima dosad - po tvojoj prici ispa saucesnik zbog toga. Jos imam knedlu od pocetka - egzekutor
Martinez_

#309 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Martinez_ »

strojnica wrote: Ja bih molio moderatora da brise ovakve provokatore. Ako nema što argumentirano replicirati neka se ne javljaju.
Stvarno ne znam šta si očekivao na ovo pravdanje genocida nad Srbima u NDH, između ostalog i bacanje civila u Prebilovačke jame, atentatom u skupštini i duhanom. Možda diskusiju?

Da ne kažem u kakvom besnom tonu si izneo sve što te tišti.

A još jednom valja napomenuti da su diskutanti na prvim stranama poveli nikad bolju diskusiju o ovako osetljivoj stvari, bez generalizacija i optuživanja Hrvata da su ''genocidan narod'' što je neverovatno dostignuće na ovakvim temama.

Ali onda kreće navala ''prozvanih'' da se brane od nečega za šta ih niko nije ni optužio. Čak i da si praunuk ustaše, niko tebi ništa ne prebacuje, opusti se.
julisiz es grant

#310 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Martinez_ wrote:
strojnica wrote: Ja bih molio moderatora da brise ovakve provokatore. Ako nema što argumentirano replicirati neka se ne javljaju.
Stvarno ne znam šta si očekivao na ovo pravdanje genocida nad Srbima u NDH, između ostalog i bacanje civila u Prebilovačke jame, atentatom u skupštini i duhanom. Možda diskusiju?

A još jednom valja napomenuti da su diskutanti na prvim stranama poveli nikad bolju diskusiju o ovako osetljivoj stvari, bez generalizacija i optuživanja Hrvata da su ''genocidan narod'' što je neverovatno dostignuće na ovakvim temama.

Ali onda kreće navala ''prozvanih'' da se brane od nečega za šta ih niko nije ni optužio. Čak i da si praunuk ustaše, niko tebi ništa ne prebacuje, opusti se.
Ne treba s njim raspravljati, treba ga maknuti s teme. Prijavite njegov drugi post, pa će ići. Ja sam prijavio prvi, ali neće piti vode bojim se, jer sam posebno "obljubljen" kod moderatora.
stakasa

#311 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by stakasa »

Julisize grijesis ovde. Edukacija/argument (link, dokument, slika...) je puno djelotvornije od represije (ban).
Pogotovo kad dolazi od forumasa kojima se vjeruje i cija se slusa- ti i radostan dan npr
julisiz es grant

#312 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

stakasa wrote:Julisize grijesis ovde. Edukacija/argument (link, dokument, slika...) je puno djelotvornije od represije (ban).
Pogotovo kad dolazi od forumasa kojima se vjeruje i cija se slusa- ti i radostan dan npr
Jeste, ali kada je očito da je neko došao isključivo sa namjerom da provocira (dakle trol), najbolje ignorisati ga. Kako se međutim ljudi lako lijepe na provokativne postove i time se tema zatrpa nepotrebnom diskusijom, i tako izgube "zdravi" postovi, po meni je bolje onda pobrisati.
KENJAC

#313 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by KENJAC »

Martinez_ wrote:

I ja sam se cudio na civilizovanosti vodjenja teme. A jos vise sam se cudio kako to da se nije javio neki od "osvijestenih junosa" da nam u stvari objasni kako je to bilo ! Al covjece !!! Braniti Vjekoslava Maksa Luburica !!! E to stvarno nisam ocekivao! Mogu da shvatim kad bi branio Antu Pavelica... covjek nije licno bacao novorodjencad u jame, nije licno krvario ruke djecom i trudnicama. Politicki pogledi ne mogu biti za sve isti te s toga diskusija se moze i razviti. Sve treba staviti u kontekst vremena i sve treba pokusati shvatiti. Ali , hej, braniti Luburica ! Ja kao Srbin, mogu diskutovati o Karadzicu. Koliko se meni svidjala politika Karadzica govori cinjenica da sam odbio da idem u njegovu vojsku !!! O Batku Vlahovicu, nemam sta da diskutujem. Ubica je blaga rijec. Jadna i bijedna osoba koja je iskoristila trenutak u svom zivotu da lijeci svoje komplekse nad ljudima mnogo vecih vrijednosti od njega samog! Gnjida koja ne zasluzuje ikakve diskusije !!! A ovaj brani Maksa Luburica ! Ej jebo te zivot naso se on da Brani Maksa Luburica. Gnjidu koja je prije rata bila beskucnik, propalica i lezo u zatvorima (Hrvatskim) zbog raznih kokosarskih djela. I ovaj sad se nadje da kaze "Srbi neradnici i nasilnici" A za svog idola uzima klosara , prevaranta i bez ikakvog stalnog zaposlenja ! Prvo zaposlenje mu je bilo upravnik logora Jasenovac. Sudeci po prvom zaposlenju , pred njim je bila velika karijera. Mene samo interesuje gdje rastu ovi elementi. Hodam svugdje po svijetu. Drugova imam najmanje moje vjere. Veceras su mi na veceri tri Hrvata i jedan za koga nisam ni siguran sta je... Jos ne nadjoh Srbina sto ce predamnom Arkana branit (kontam predamnom bi mozda i rekli da misle tako) a kamo li nekog ko ce za Maksa , ej jebo te Maksa Luburica naci rijeci opravdanja. Bolest jebo te , nista drugo nego opasna bolest. Il ja zivim van Mlijecnog Puta ili ovi elementi sto se izmigolje ovdje zasticeni "slobodom govora" su mutanti koje ja ne primjecujem u svakodnevnoj komunikaciji !
Ja ne mogu da vjerujem! On brani i opravdava Maksa Luburica ! Dijete drago ako je i zajebancija ,debilna ti je zajebancija !!!
Martinez_

#314 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Martinez_ »

strojnica wrote:A gdje ja branim Maksa Luburica? Pa dajte molim vas uozbiljite se. Gdje sam ja to branio Luburica? Dajte ako cete diskutirati diskutirajte normalno a ne imputirati mi nešto što nisam rekao.
strojnica wrote:Odatle dolazi Maks Luburic. Jer kad covjeku u toj kraljevini ubijes oca na pravdi Boga, pa ga iskasapis na komade i slozis u bacvu i nakiselis kao sto kiselis kiseli kupus onda o cemu da pricamo? A ovo su upravo uradili Srbi ocu Maksa Luburica. I tako to ide, tako to krene, jos od Odese nas koljete ali imate hrabrosti pitati gde su vasa deca? Snimati dokumentarce i javno propagirati vasu zrtvu? Ja da sam na vasem mjestu pokupio bih se od srama :run:
Jadni Maks, svi bi na njegovom mestu isto tako :(
radostan dan

#315 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by radostan dan »

stakasa wrote:

žulja...smeta...bode...
Jednostavnije ti je cinjenicama kao na prethodnim stranama. Nisam znao puno o Prebilovcima dosad - po tvojoj prici ispa saucesnik zbog toga. Jos imam knedlu od pocetka - egzekutor
sve mi je jasno, al kako se ti nađe u mom postu?
precizirao sam na koga se odnosi -
naravoučenije (ali uzaludno) za strojničare, postrojbničare i duvandžije
Bodkin

#316 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Bodkin »

strojnica wrote:A gdje ja branim Maksa Luburica? Pa dajte molim vas uozbiljite se. Gdje sam ja to branio Luburica? Dajte ako cete diskutirati diskutirajte normalno a ne imputirati mi nešto što nisam rekao.
smijesan si sa pricom srbi ustali 91. nije to tema. tema su ustaski pokolji gdje forumasi pokusavaju da shvate zasto. srbi su poludili 91 uz pricu necemo 41. hrvati su poludili 41 uz pricu necemo...sta? da nas zandari tuku dok svercamo duhan u bosnu iz hercegovine?
Martinez_

#317 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Martinez_ »

strojnica wrote:
Martinez_ wrote:
strojnica wrote:Odatle dolazi Maks Luburic. Jer kad covjeku u toj kraljevini ubijes oca na pravdi Boga, pa ga iskasapis na komade i slozis u bacvu i nakiselis kao sto kiselis kiseli kupus onda o cemu da pricamo? A ovo su upravo uradili Srbi ocu Maksa Luburica. I tako to ide, tako to krene, jos od Odese nas koljete ali imate hrabrosti pitati gde su vasa deca? Snimati dokumentarce i javno propagirati vasu zrtvu? Ja da sam na vasem mjestu pokupio bih se od srama :run:
Jadni Maks, svi bi na njegovom mestu isto tako :(
Ovo je fakt. A gdje ti vidis da ga ja branim ili opravdavam zločine?
Pravdanje 1/1. Jer ''nemamo o čemu pričati pošto ste ubili oca Maksa Luburića. Pokupite se od srama''

Na stranu što se sve vreme obraćaš valjda forumskim Srbima i njima kačiš duvan i ubistvo Maksovog oca. :lol:

Šou.

No razumem ja to, vas nekoliko je očigledno lično pogođeno optužbama ustaškog pokreta. U razloge neću da ulazim :)
julisiz es grant

#318 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

strojnica wrote:
Bodkin wrote:
smijesan si sa pricom srbi ustali 91. nije to tema. tema su ustaski pokolji gdje forumasi pokusavaju da shvate zasto. srbi su poludili 91 uz pricu necemo 41. hrvati su poludili 41 uz pricu necemo...sta? da nas zandari tuku dok svercamo duhan u bosnu iz hercegovine?
Hrvati su poludili 1941 uz priču necemo 1929. Necemo Srbe, srpskog kralja i njegovu diktaturu.
I pobacali u jame čitava sela i zatrli porodice, zato što su oni povezani sa srpskim kraljem i ubistvom Stjepana Radića preko...?
stakasa

#319 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by stakasa »

radostan dan wrote:
stakasa wrote:

žulja...smeta...bode...
sve mi je jasno, al kako se ti nađe u mom postu?
precizirao sam na koga se odnosi -
naravoučenije (ali uzaludno) za strojničare, postrojbničare i duvandžije
:D
Ne mogu precizirat s mobitela. A i nasekirali me kuci bili

P.S.
Naso sam se jer sam eksplicitno spominjao da imam knedlu, da imam mucninu. A i postavljo sam pitanja tipa sta (iz prostog razloga jer nisam znao sta se je tacno desilo, nisam bio tu kad su se jame otkopavale, kosti nosile i kad je bilo medijski eksponirano) a jos vise zasto se je desilo (pa komplet tema je na pitanju zasto se je desilo, sve upucuje na cisto zvjerstvo ali kad se ukazu argumenti u pokusaju vrlo rado bih da se rasvjetle, pobiju, prodiskutuju, stagodsamonekasenebriseustartu. Sto me ne cini advokatom pocinilaca. Pobili su i nacisti tolike Jevreje pa se cesto upitam zasto se je to desilo, kako se je moglo desiti, ipak je Njemacka tridesetih bila razvijena, edukovana (sumnjam da smo mi u Jugi ikad uspjeli dostic nivo Njemacke iz tamo neke 1936-e) nacija, nije ih Hitler mogao bas tako zedne preko vode prevest... Pa se ipak desilo sta se desilo. Hocu da kazem kolega radosni, hocu da zamolim da mi se dozvoli mogucnost logickog sagledavanja stvari iz prostog razloga sto se izvan tih okvira slabo snalazim
S potovanjem
.
.
.
Last edited by stakasa on 05/10/2014 13:16, edited 1 time in total.
Martinez_

#320 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Martinez_ »

Ipak je najbolje kako smatra Ljubuški i danas svetom hrvatskom zemljom (''nisam ja išao u Niš terorisati Srbe nego je Srbin došao terorisati Hrvate u Ljubuški'') :mrgreen:
radostan dan

#321 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by radostan dan »

daj ba martinez, mani se diskusije...pusti.

boli, smeta, žulja...
radostan dan

#322 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by radostan dan »

da vidimo prvo koliko je sati...
KENJAC

#323 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by KENJAC »

Pokusav da te shvatim. Nije lako kad nekog iz tvog naroda optuzuju , sa svim mogucim argumentima, za ovakva zlodjela. Jel mislis da je meni lako kad mi neko pomene Prijedor , Visegrad i Srebrenicu. Ako bih za Srebrenicu trazio opravdanje (u svakom slucaju debilno opravdanje) to bi bilo :Kravice, tu je bila vojska naoruzana...! Kazem debilno opravdanje jer ... u ostalom tu nema sta da se pravda i brani. Braniti pokolje u Visegradu je u stvari govoriti vise o sebi i svom intelektu.
Tebe ovdje niko ne nazva ustasom. Niko tebi ne rece da si u stanju djeci od tri godine crijeva vadit, sto nije slucaj na drugim temama samo kad saznaju da si Srbin !!!! Tema je bila krenula u smislu otkrivanja uslova koje dovode do takvog neceg. Shvatam tvoju zelju da se ne gleda sve iz jednog ugla. Reci da su zandari bili vaspitacice u vrticu je glupost jer dovoljno je pogledati zandare svih zemalja i dan danas i bit ce jasno da oni ondasnji imaju svojih "aferima" . To su stvari koje se daju diskutovati. Al ti nadje za shodno da pravdas Maks Luburica onom tvojom cuvenom recenicom sta su uradili njegov ocu. Oh da , molim te navedi link gdje si to procitao ! Ti nadje za shodno da djecicu (imal li ti djecu ??) rasporenu i bacenu u jame stavljas na isti tas vage sa pola kile duvana... Ti nisi normalnan i moj ti je ocinski savjet da malo paznje obratis na mentalno zdravlje. Nije to cinjenica za stidit se. Bolest kao i svaka druga. Ja sam imao velikih problema kad sam morao napustiti moju kucu i otici u inostranstvo. Uzimao sam , skoro godinu dana neke pilulice (svaki drugi dan). I pomogle su mi.Ovo ti govorim da ti objasnim da nisi sam koji ima takve probleme. Nije to nista novo. Vidjet ces da se ni doktori nece iznenadit. Otidji, popricaj... bit ces mi zahvalan.
Čitalac

#324 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Čitalac »

U Kraljevini SHS bilo je i policijske i vojne torture i svakojakog kriminala. Bilo je i nekažnjenih zločina nad ljudima (na primer u Šahovićima i u Crnoj Gori nakon Božićne pobune), ali evo sada prvi put čujem za "pokolje u Hercegovini" pa bi bilo dobro da o tome saznamo i neki konkretan podatak te da ne ostane sve na "rekla jedna žena" ili "pričaju ljudi".
Mislim, naravno, na "pokolje Hrvata pre NDH" koje spominje onaj poštovalac Luburića.
Last edited by Čitalac on 05/10/2014 19:39, edited 1 time in total.
wuztre

#325 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by wuztre »

Čitalac wrote:U Kraljevini SHS bilo je i policijske i vojne torture i svakojakog kriminala. Bilo je i nekažnjenih zločina nad ljudima (na primer u Šahovićima i u Crnoj Gori nakon Božićne pobune), ali evo sada prvi put čujem za "pokolje u Hercegovini" pa bi bilo dobro da o tome saznamo i neki konkretan podatak te da ne ostane sve na "rekla jedna žena" ili "pričaju ljudi".
http://pravoslavlje.spc.rs/broj/948/tek ... /print/lat

http://sh.wikipedia.org/wiki/Prebilovci

http://www.intermagazin.rs/zlocin-u-pre ... aboravilo/

http://www.mycity-military.com/Drugi-sv ... asakr.html

http://mojahercegovina.com/prebilovci-m ... g-vaskrsa/

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Z ... ovna45.htm

https://www.stormfront.org/forum/t917059/

Image

http://www.forum.hr/showthread.php?t=704051&page=3

http://forum.burek.com/da-se-ne-zaborav ... .wap2.html

http://prebilovci.blogspot.com/2012/02/ ... enika.html
Post Reply