"Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post Reply
Alfons Kauders

#301 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

yaoming wrote:E vidices nakon izbora kako ces imati Federaciju.
Nece ti vise Incko formirati vlast u Federaciji nego ces HDZu pod noge.
Brrr bas nas je strah :D
tandmand

#302 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by tandmand »

Da nece opet biti kakva naredba da se Bosnjaci potcine?
15. januara 1993. godine predsjednik odjela odbrane Hrvatske zajednice Herceg Bosna Božo Rajić izdao zapovjed o potčinjavanju jedinica Armije RBiH Glavnom stožeru HVO-a (Hrvatsko vijeće obrane).

Zapovjed se odnosila na provincije (teritorijalne oblasti prema Vens-Ovenovom mirovnom planu sa većinskim hrvatskim stanovništvom) 3, 8 i 10.
Helikopter

#303 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Helikopter »

Manje prijeti a jos manje ako te svoje prijetnje ne mozes ostvariti. Mi Bosnjaci/Bosanci nismo nikada pa ni u ratu bili pod nicijim nogama a najmanje HDZ-a. Bio nam je nametnut nefer rat i otimacina teritorije i resursa, ali o tom potom.

Nego zemljace (a nije krompir) trebas biti zahvalan na velikodusnoj ponudi, svaka ponuda je ponuda, uzmi ili ostavi ili pregovaraj i normalno se kulturno i argumentovano dogovaraj. Mi Bosnjaci/Bosanci ne tolerisemo nicije prijetnje bez ikakvog razloga i na nasu stetu i da ispunjavamo tudje pokvarene zelje, snove i kradju teritorija i reursa. Pregovaraj i Dogovaraj se a ne da Bosnjacima sa nekim i necim prijetis. Imas ponudu da Hrvati od Bosnjaka/Bosanaca za treci entitet u Federaciji BiH dobiju 6 000 km2, ova ponuda vrijedi 3 mjeseca. Ako je Hrvatima ovo mala teritorijalna ponuda od Bosnjaka/Bosanaca za svoj treci entitet neka se za vise teritorije i resursa obrate svom pokrovitelju Miloradu Dodiku i entitetu Republici Srpskoj pa sa njima pregovarajte dalje o vise teritorije.

Inace su Hrvati u BiH odnosno entitetu FBiH kroz Federaciju BiH teritorijalno i na sve druge nacine dobili i previse jer nisu trebali dobiti nista posto vas je Tudjman, HDZ i Medunarodna zajednica ostavila zbog dogovora o razmjeni teritorije i ljudi u Hrvatskoj. Protjerali ste Srbe iz Hrvatske i uzeli njihov entitet. Za razmjenu toga teritorija i protjerivanje Srba na stetu Bosnjaka/Bosanaca vam je medunarodna zajednica dala da zivite zajedno sa Bosnjacima/Bosancima u entitetu Federacije BiH, da ste konstitutivni narod, da odlucujete ravnopravno sa svima zajedno ali vam je sada i to malo pa bi na stetu Bosnjaka uzeli i pola teritorije FBiH. Samo izgleda teska macku teleca glava.
Lincoln-Burrows

#304 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Lincoln-Burrows »

joli wrote: Bosnjaci imaju svoj entitet a to je cijelokupna federacija BIH.To je minimum minimuma,zadnja crta ili crvena linija,nema dalje ispod.
Treba raditi na ucrscivanju federacije i jacanju njenih nadleznosti na ustrb kanotna,do konacnog cilja ukidanja kantona.Drzimo se logike bolje vrapac u ruci nego golub na grani.Do sada se radilo samo da se primaknemo tom golubu a vrapca kojeg smo imali u ruci smo zanemarilvali.Mi smo trebali vrapca odnosno federaciju BIH da uredimo i ojacamo ali politicari su se opredjelili da jure goluba odnosno drzavu BIH.

Drzava BIH je jaka onoliko koliko je jaka federacaija BIH.
Zbog ovakvih likova je i potreban hrvatski entitet.
Alfons Kauders

#305 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

Lincoln-Burrows wrote:
joli wrote: Bosnjaci imaju svoj entitet a to je cijelokupna federacija BIH.To je minimum minimuma,zadnja crta ili crvena linija,nema dalje ispod.
Treba raditi na ucrscivanju federacije i jacanju njenih nadleznosti na ustrb kanotna,do konacnog cilja ukidanja kantona.Drzimo se logike bolje vrapac u ruci nego golub na grani.Do sada se radilo samo da se primaknemo tom golubu a vrapca kojeg smo imali u ruci smo zanemarilvali.Mi smo trebali vrapca odnosno federaciju BIH da uredimo i ojacamo ali politicari su se opredjelili da jure goluba odnosno drzavu BIH.

Pa napravite ga, sta cekate?
Lincoln-Burrows

#306 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Alfons Kauders wrote:
Lincoln-Burrows wrote:

Pa napravite ga, sta cekate?
Podržavaš li ti kume ovo gore izboldano?
Alfons Kauders

#307 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

yaoming wrote:Niste vi u poziciji da odredjujete sta je cije.
Niti ste u poziciji da Hrvate otjerate sa 20.000 km2.
A znaju svi kako izgleda ravnopravnost iz vaseg ugla. Izabrali ste Hrvatima Zlatnog ljiljana u Predsjednistvo i Ustase koje nisu dobile ni 5% glasova u Vladu FBiH. Isto bi to uradili i Srbima da mozete.
Necete moci nikad vise, pustla vas je MZ i Incko niz vodu. Otkrili ste sve karte.

A sto se tice protjerivanja... dupo vise ste vi protjerali Srba i Hrvata sa bosnjacke teritorije nego sto je Hrvatska protjerala Srba iz RSK. Mislis da se to ne zna? Mislite da ste vjecno mogli lagati sve oko sebe i sami sebe o nekoj tobozoj multietnicnosti Bosnjaka i bosnjackih teritorija?
Ko je igdje pomenuo protjerivanje i rat... Osim tebe?

Uzalud se nadate. Nece dolaziti gardijske brigade HV ni tenkovi Bundeswhera da vam ispunjavaju zelje. Nece biti rata, nece biti poklapanja, pljacke, protjerivanja. Nece biti nicega za CNN. Nece biti nikakvog poklanjanja teritorija, razmjena stanovnistva, jer toga nema bez rata, a rata nece biti.

A ako mislis da ste "vi" u poziciji da nesto odredjujete, pusku u ruke, u sumu i pravi drzavu po svojoj mjeri. Samo se zapitaj koliko ce ljudi biti s tobom, da se ne ponovi 1972.

U protivnom se nastavite nadati da ce se naci neko da vam u miru da ono sto niste mogli uzeti 1993. To gledamo vec 20 godina, slobodno kmecite jos 20 ili 50, cekajuci da vam neko drugi rijesi vase probleme i ispuni mokre snove s pocetka devedesetih.

Mene zivo zaboli kurac.
Alfons Kauders

#308 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

Bosnjaci imaju svoj entitet a to je cijelokupna federacija BIH.To je minimum minimuma,zadnja crta ili crvena linija,nema dalje ispod.
Lincoln-Burrows wrote: Podržavaš li ti kume ovo gore izboldano?
Naravno da ne podrzavam.

Entitet je cijela BiH, ne samo FBiH. Tako pise u Ustavu, tako je potpisano 1995. Ako Srbi i Hrvati smatraju da polazu pravo na dijelove BiH, onda ne vidim zasto Bosnjaci ne mogu traziti da imaju jednaka prava na teritoriji cijele BiH.

Ako se Srbi i Hrvati pitaju, valjda je red da se pitaju i Bosnje, zar ne?
Lincoln-Burrows

#309 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Alfons Kauders wrote:
Bosnjaci imaju svoj entitet a to je cijelokupna federacija BIH.To je minimum minimuma,zadnja crta ili crvena linija,nema dalje ispod.
Naravno da ne podrzavam.

Entitet je cijela BiH, ne samo FBiH. Tako pise u Ustavu, tako je potpisano 1995. Ako Srbi i Hrvati smatraju da polazu pravo na dijelove BiH, onda ne vidim zasto Bosnjaci ne mogu traziti da imaju jednaka prava na teritoriji cijele BiH.

Ja ne negiram državu BiH i u Ustavu trenutnom piše da se sastoji od dva entiteta.
BiH je moja država i ja ne vidim nikakav sporan detalj u izvještaju ICG.
Nitko ne zahtjeva ništa više od onoga što ima a hrvatski entitet ili hrvatska
izborna jedinica nije ništa drugo nego jednakopravnost sa druga dva politička subjekta.
Lincoln-Burrows

#310 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

yaoming wrote: Dobicete ista ona prava koja ste dali Srbima i Hrvatima u bosnjackom dijelu BiH, dakle nikakva.
To recimo ne odgovara meni, ja sam za to da se dade sva prava i za druga dva politička subjekta,
zar nije ugodnije i sigurnije živjeti ako imaš prava nego kad nemaš nikakva?

Taj princip ukidanja prava je i doveo do izvještaja ICG.
Alfons Kauders

#311 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

Lincoln-Burrows wrote:
Alfons Kauders wrote:
Naravno da ne podrzavam.

Ja ne negiram državu BiH i u Ustavu trenutnom piše da se sastoji od dva entiteta.
BiH je moja država i ja ne vidim nikakav sporan detalj u izvještaju ICG.
Nitko ne zahtjeva ništa više od onoga što ima a hrvatski entitet ili hrvatska
izborna jedinica nije ništa drugo nego jednakopravnost sa druga dva politička subjekta.
Pa u cemu je onda problem? Ako je jedna drzava, ako ja placam u njoj porez, pa red je valjda da se i ja pitam nesto u njoj?

Kada HDZ-u ili SNSD-u nesto ne odgovara, oni blokiraju cijeli drzavni nivo, a indirektno i ostale nivoe vlasti. Mislis da samo oni imaju pravo to raditi, ili da se eto i ovi neki iz mrskog Sarajeva i Tuzle trebaju pitati?

Ne sefe. Izabrali ste konfrontaciju ocekujuci da ce samo jedna strana popustati. Nece. Ili ce popustati svi, ili nece niko, a druga opcija je sve izglednija.

A ako hocete da realizirate ratne ciljeve s pocetka devedesetih, bojim se da je to nemoguce ako se pocnu primjenjivati iste metode. Dakle ili dizite oruzanu pobunu i ratujte, ili se pomirite sa sistemom i cinjenicom da dijelite drzavu s dva miliona ljudi koji takodjer imaju pravo glasa.
Alfons Kauders

#312 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

yaoming wrote:
Alfons Kauders wrote:onda ne vidim zasto Bosnjaci ne mogu traziti da imaju jednaka prava na teritoriji cijele BiH.

Samo se nadaj. Rastjerali ste, unistili Srbe i Hrvate na bosnjackom dijelu BiH i sad bi da se sirite dalje. Da od Banja Luke pravite Sarajevo a od Mostara Tuzlu. E pa nece moci druskane.
Dobicete ista ona prava koja ste dali Srbima i Hrvatima u bosnjackom dijelu BiH, dakle nikakva.
Mi ta prava vec imamo. U Ustavu su, te u brojnim zakonima.

Svaki pokusaj da se ista ogranice ili umanje ce biti oboren na sudu, parlamentu. Svaki nasilni pokusaj da se ogranice ili ukinu ce biti docekan nasiljem. Bujrum, pokusajte.

Sta je nejasno?
Lincoln-Burrows

#313 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Alfons Kauders wrote:
Pa u cemu je onda problem? Ako je jedna drzava, ako ja placam u njoj porez, pa red je valjda da se i ja pitam nesto u njoj?

Kada HDZ-u ili SNSD-u nesto ne odgovara, oni blokiraju cijeli drzavni nivo, a indirektno i ostale nivoe vlasti. Mislis da samo oni imaju pravo to raditi, ili da se eto i ovi neki iz mrskog Sarajeva i Tuzle trebaju pitati?

Ne sefe. Izabrali ste konfrontaciju ocekujuci da ce samo jedna strana popustati. Nece. Ili ce popustati svi, ili nece niko, a druga opcija je sve izglednija.

A ako hocete da realizirate ratne ciljeve s pocetka devedesetih, bojim se da je to nemoguce ako se pocnu primjenjivati iste metode. Dakle ili dizite oruzanu pobunu i ratujte, ili se pomirite sa sistemom i cinjenicom da dijelite drzavu s dva miliona ljudi koji takodjer imaju pravo glasa.
O kakvim ratnim ciljevima pričaš i to još meni koji sam protjeran,
ja sam samo za ravnopravnost a ona je na ovim prostorima izgleda moguća
samo ako se nametne izvana.

Jesi li pročitao izvještaj ICG,

Piše i slijedeća rečenica:

Traces of Herceg- Bosna persist, notably in the electricity ut ility Elektroprivreda HZ H-B, which covers most areas of Croat habitation.
Alfons Kauders

#314 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

yaoming wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
yaoming wrote: Dobicete ista ona prava koja ste dali Srbima i Hrvatima u bosnjackom dijelu BiH, dakle nikakva.
To recimo ne odgovara meni, ja sam za to da se dade sva prava i za druga dva politička subjekta,

To je bosnjacki izum. Bosnjacima niko nije birao predstavnike. Cak ni u RS.
A oni su Srbima u Hrvatima birali predstavnike i ukidali prava kad god su bili u mogucnosti.
Bosnjacima mrznja ne dozvoljava da istrpe ni minimum jednakopravnosti Srba i Hrvata. Dobro je da je to primjeceno od strane ICG.
I onda imaju jos obraza da spominju kako se zalazu za jedakopravnost.
Ja se ne zalazem za jednakopravnost naroda vec gradjana. To nije ista stvar.

Da bi narod bio ravnopravan, onda bi npr. podjednak broj Hrvata i Bosnjaka morao raditi u javnom sektoru FBiH, prihodi od poreza bi se morali dijeliti 1:1, vrijednost glasa bi bila 4:1.

Ja se zalazem za jednakost ljudi. Ako bas insistiras na tome da imas veca prava od mene kao gradjanina i poreskog obveznika iste drzave, ni to nije problem - pod uslovom da sve to i finansiras. Ja godisnje platim preko 10,000 doprinosa i ostalih sranja na platu. Mimo toga firma plati oko 35-50k PDV-a, a opet mimo toga platim 17% PDV-a na svaku marku koju licno unesem u drzavu i potrosim, sto ce reci 7-9k godisnje.

Plati cetiri puta vise i ne vidim nikakav problem. Onda cemo biti jednaki. Dakle cca 280,000 godisnje, ili dozvoli meni da platim samo 10,000. I hvala ti. :)
Alfons Kauders

#315 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

yaoming wrote:
Alfons Kauders wrote: Mi ta prava vec imamo. U Ustavu su, te u brojnim zakonima.

Svaki pokusaj da se ista ogranice ili umanje ce biti oboren na sudu, parlamentu. Svaki nasilni pokusaj da se ogranice ili ukinu ce biti docekan nasiljem. Bujrum, pokusajte.

Sta je nejasno?
E kako imate sad tako cete i imati i u buduce.
I ne trazi nista vise.
Budi srecan sto Srbi i Hrvati ne postupaju sa vama na 70% BiH kako vi postupate sa njima u svom dijelu BiH.
Ono sto vi jos uvijek niste shvatili je da mi nismo najebali sto dijelimo drzavu s vama, vec vi sto je dijelite s nama.

Svake godine ce se traziti sve vise, svake godine ce se pristajati na sve manje, svake godine, svakog dana cemo vam raditi o glavi, dok si ziv. I kad umres, ako budes imao djecu, i njima cemo raditi o glavi.

To se nikad nece promijeniti, dok god su zive politicke ideje koje su dovele do rata. Pomiri se s tim i opusti se. Nikakvog kompromisa i nagodbe nece biti.
Alfons Kauders

#316 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

Lincoln-Burrows wrote:
Alfons Kauders wrote:

O kakvim ratnim ciljevima pričaš i to još meni koji sam protjeran,
ja sam samo za ravnopravnost a ona je na ovim prostorima izgleda moguća
samo ako se nametne izvana.

Jesi li pročitao izvještaj ICG,

Piše i slijedeća rečenica:

Traces of Herceg- Bosna persist, notably in the electricity ut ility Elektroprivreda HZ H-B, which covers most areas of Croat habitation.
Naravno da je moguca. Hoces cetiri puta vise politicke moci od mene, na konto svog imena, a ja zauzvrat trazim da placas cetiri puta vise poreza kako bi finansirao svoje ideje.

Sta je tu nepravedno?
nikad_vise

#317 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by nikad_vise »

:lol: :lol: :lol:
Daj ljudi nemoj da se zezate,pa jel se stvarno ovaj Mister Yes prestavlja lafo ko Bosnjak :lol: :lol:
I ljudi opet o Bosni i nekom raspadu..stedite zdravlje,dzaba sebi cir na zeludcu da navucete od toga nema nista. :bih:
Nakupilo se ovih sa poskoka i prosipaju suplju,i cuj jos se lafo prestavlja kao Bosnjak :lol: Prejak je i onaj sto mu je nik "hafiz" kamuflirao se hahaha :lol:
I ja stvarno ne kontam koja je svrha ovog nekom ubjedjivanja u treci entitet,pa covjek mjesecima pokusava naci jednu osobu koja ce mu podrzati ove prijedloge i jos ni jednog nije nasao a da ne kazem kako bi ga nasao na terenu.Ovdje su ljudi jos liberalni po forumima kako je to u realnosti :D

Cijela poena je u tome da su Hrvati postali totalno nebitan faktor i mala zajednica u BiH na nivou federacije i sad iz petnih zila pokusavaju da zapisaju neki svoj ćoščic al ne vidim u Bosnjaka nikog ko bi smijeo takvo nesto potpisati.Regionalizacija BiH moze al samo sto je rekao zavrzlama,da sve bude pod obiljezjima BiH i da u istu regionalizaciju ulazi RS.

Mi Bosnjaci nemamo druge domovine,i nemamo se bas negdje seliti,cak i ako odselimo znamo gdje se moramo vratiti i kupovati zemlju.Za druge ne znam,tako da rahat patnja.. :thumbup:
seln

#318 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by seln »

yaoming wrote:
Alfons Kauders wrote: Mi ta prava vec imamo. U Ustavu su, te u brojnim zakonima.

Sta je nejasno?
E kako imate sad tako cete i imati i u buduce.
I ne trazi nista vise.
Budi srecan sto Srbi i Hrvati ne postupaju sa vama na 70% BiH kako vi postupate sa njima u svom dijelu BiH.
Budi sretan sto si u Zagrebu...kad krenu veljace, bice deranja.
Lincoln-Burrows

#319 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Alfons Kauders wrote: Naravno da je moguca. Hoces cetiri puta vise politicke moci od mene, na konto svog imena, a ja zauzvrat trazim da placas cetiri puta vise poreza kako bi finansirao svoje ideje.

Sta je tu nepravedno?
Nepravedno je i to je prepoznato u izvještaju ICG in to mi je posebno drago.

Pročitali su oni priču o građanima i centaraliziranoj državi i nema više prevare na račun građanštine.

Evo ti tekst:
The problem lies in how the Bosnians define their country and themselves. The constitutional phrasing “Bosnia[k]s, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), and citizens of Bosnia and Herzegovina” is correct but misleading. There are five separate identities in that preambular clause: three peoples, all of whom are citizens, and (capital “O”)Others, citizens who do not belong to a people.

Yet, the noise and confusion are misleading. The reality is simpler: Bosnia has three, and only three, political communities that are not precisely identical to the three constituent peoples named in the constitution. Each is loyal to a set of political
institutions that represent it, centred on a capital city. Bosnian patriots, the largest community, are loyal to the BiH state and Sarajevo. They disagree on much but want that state to thrive, as they see in it the representation and protection of their interests. The second community is loyal to RS and Banja Luka; it wants the best for that entity and dreams of its independence. The third and smallest community lacks a clear institutional focus but has a capital of sorts in Mostar and an aspiration to some kind of self-rule for Croat-populated areas. Political communities overlap with constituent peoples but are not identical. The constituent peoples are nations in the formal, ethnic sense, and the political communities
are nations in the informal, civic sense. The mismatch between constituent peoples and political communities is unsurprising, but in BiH’s constitutional system it makes room for mischief. Loyalty to a political community determines basic political orientation, but membership in a constituent people brings specific benefits and supports claims to general rights. Employment in state institutions follows a constitutionally mandated quota system. Each political community corresponds to one of the political projects – a strong Bosnia, a strong RS or a Croat unit – and their competition constitutes Bosnia’s political struggle. Each has its own political parties, civil society organisations, media and patron-client networks. Individuals, factions and parties within a community fight over issues, spoils and the like but agree on the overall political agenda and cooperate easily when it is threatened.42 Multi-ethnic parties exist, but none cross the
divide between the political communities.43 There is little variation on basic national issues within each political community’s leadership. Whether in power or opposition, whether praised as progressive or criticised as nationalistic and corrupt, leaders agree on each community’s core issues.
Mister Yes

#320 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

The main obstacle to a Croat-majority entity is political: it is highly offensive to Bosniaks.
Yet, rationales for their rejection ring hollow.
Indeed
joli

#321 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by joli »

Lincoln-Burrows wrote:

Hrvata u BIH ima sve manje,i polako prestaju biti znacajan politicki subjekt do onog momenta kad ce im biti ukinuta konstitutivnost.Imali smo nesto slicno 1990 u Hrvatskoj kad su Hrvati ukinuli Srbima konstutativnost u SR Hrvatskoj.
Mislim da je to savim ok jer nije u redu da jedna minorna manjina od 300 hiljada Hrvata drzi vecinu od 2 miliona Bosnjaka u blokadi.

Usatalom federacija BIH i drzava BIH bi trebale biti uredjene kao gradjanske drzave,gde ce svi gradjani biti jednaki i imati ista prava.
Federaciju treba urediti kao modernu gradjansku funkcionalnu drzavu,kantone bi trebalo ukinuti a njihove ovlasti prenjeti na federaciju BIH.
Mislim da nema nista od crtanja novih karta i novih entiteta,ovako je kako je,dok se boje ne rastope
Mister Yes

#322 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

Alfons Kauders wrote: Naravno da je moguca. Hoces cetiri puta vise politicke moci od mene, na konto svog imena, a ja zauzvrat trazim da placas cetiri puta vise poreza kako bi finansirao svoje ideje.

Sta je tu nepravedno?
Pročitaj tekst dobri čovječe. Prestani se provaljivati. Mene je sramota zbog tebe :sad:
Alfons Kauders

#323 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

yaoming wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ono sto vi jos uvijek niste shvatili je da mi nismo najebali sto dijelimo drzavu s vama, vec vi sto je dijelite s nama.

Svake godine ce se traziti sve vise, svake godine ce se pristajati na sve manje, svake godine, svakog dana cemo vam raditi o glavi, dok si ziv. I kad umres, ako budes imao djecu, i njima cemo raditi o glavi.

To se nikad nece promijeniti, dok god su zive politicke ideje koje su dovele do rata. Pomiri se s tim i opusti se. Nikakvog kompromisa i nagodbe nece biti.
Prepoznato je to davno od Srba.
Nesto kasnije i od Hrvata.
A danas ocigledno i od MZ.
Pa gdje je onda problem? Ako su i Srbi i Hrvati i MZ slozni po tom pitanju, dje ba zapelo? :D
moon_walker_90

#324 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by moon_walker_90 »

yaoming
koji si ti panj,pa to je cudo jedno... :( Stid me tebe :roll:
Alfons Kauders

#325 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Alfons Kauders »

Lincoln-Burrows wrote:

Sta je tu nepravedno?
Nepravedno je i to je prepoznato u izvještaju ICG in to mi je posebno drago.

Pročitali su oni priču o građanima i centaraliziranoj državi i nema više prevare na račun građanštine.

Evo ti tekst:
The problem lies in how the Bosnians define their country and themselves. The constitutional phrasing “Bosnia[k]s, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), and citizens of Bosnia and Herzegovina” is correct but misleading. There are five separate identities in that preambular clause: three peoples, all of whom are citizens, and (capital “O”)Others, citizens who do not belong to a people.

Yet, the noise and confusion are misleading. The reality is simpler: Bosnia has three, and only three, political communities that are not precisely identical to the three constituent peoples named in the constitution. Each is loyal to a set of political
institutions that represent it, centred on a capital city. Bosnian patriots, the largest community, are loyal to the BiH state and Sarajevo. They disagree on much but want that state to thrive, as they see in it the representation and protection of their interests. The second community is loyal to RS and Banja Luka; it wants the best for that entity and dreams of its independence. The third and smallest community lacks a clear institutional focus but has a capital of sorts in Mostar and an aspiration to some kind of self-rule for Croat-populated areas. Political communities overlap with constituent peoples but are not identical. The constituent peoples are nations in the formal, ethnic sense, and the political communities
are nations in the informal, civic sense. The mismatch between constituent peoples and political communities is unsurprising, but in BiH’s constitutional system it makes room for mischief. Loyalty to a political community determines basic political orientation, but membership in a constituent people brings specific benefits and supports claims to general rights. Employment in state institutions follows a constitutionally mandated quota system. Each political community corresponds to one of the political projects – a strong Bosnia, a strong RS or a Croat unit – and their competition constitutes Bosnia’s political struggle. Each has its own political parties, civil society organisations, media and patron-client networks. Individuals, factions and parties within a community fight over issues, spoils and the like but agree on the overall political agenda and cooperate easily when it is threatened.42 Multi-ethnic parties exist, but none cross the
divide between the political communities.43 There is little variation on basic national issues within each political community’s leadership. Whether in power or opposition, whether praised as progressive or criticised as nationalistic and corrupt, leaders agree on each community’s core issues.
S tim sto odgovor nema veze s onim sto sam rekao.
Post Reply