Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
-
pelcer224
#301 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Cijena putovnice u konzulatu?
Da li su smanjili cijene po konzulatima jer su u HR skoro smanjili cijene osobnih i putovnica?
Da li su smanjili cijene po konzulatima jer su u HR skoro smanjili cijene osobnih i putovnica?
-
Hawk3
#302 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Najbolje bi ti ih bilo nazvati, jako su susretljivi. Evo ti broj od konzulata u Mostaru...+38736316630pelcer224 wrote:Cijena putovnice u konzulatu?
- mayab
#303 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
72 KMpelcer224 wrote:Cijena putovnice u konzulatu?
-
pelcer224
#304 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Hvala za info.mayab wrote:72 KMpelcer224 wrote:Cijena putovnice u konzulatu?
Realno nije skupo kad se uzme u obzir mogucnosti putovnice u EU i da je to cijena van HR odnosno u konzulatu.
-
LOLO11
#305 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Pozdrav,
šta mislite je li dovoljan dokument za dobijanje državljanstva upisni list i svjedočaostvo iz osnovne škole iz 94-te gdje sam se izjasnio kao Hrvat-tj.roditelji su me tako upisali? i upisni list s faxa star otp.8 godina gdje sam se i sam tako izjasnio.
Moji roditelji nemaju domovnicu, djed i baka da...žena i kćer također imaju...
hvala
šta mislite je li dovoljan dokument za dobijanje državljanstva upisni list i svjedočaostvo iz osnovne škole iz 94-te gdje sam se izjasnio kao Hrvat-tj.roditelji su me tako upisali? i upisni list s faxa star otp.8 godina gdje sam se i sam tako izjasnio.
hvala
-
suza81
#306 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Mislim da je sasvim dovoljno. Nakiti zivotopis i prilozi sve sto ima ikakve veze sa hrvatskom narodnoscu....izjasnjavanje je na prvom mjestu ali je vazno i da dokazes da zivis u duhu tog naroda po pitanju tradicije, kulture, vjere....ili da si odgojen u tom duhu.LOLO11 wrote:Pozdrav,
hvala
-
suza81
#307 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Mislim da je sasvim dovoljno. Nakiti zivotopis i prilozi sve sto ima ikakve veze sa hrvatskom narodnoscu....izjasnjavanje je na prvom mjestu ali je vazno i da dokazes da zivis u duhu tog naroda po pitanju tradicije, kulture, vjere....ili da si odgojen u tom duhu.LOLO11 wrote:Pozdrav,
hvala
-
LOLO11
#308 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
suza81 wrote:Mislim da je sasvim dovoljno. Nakiti zivotopis i prilozi sve sto ima ikakve veze sa hrvatskom narodnoscu....izjasnjavanje je na prvom mjestu ali je vazno i da dokazes da zivis u duhu tog naroda po pitanju tradicije, kulture, vjere....ili da si odgojen u tom duhu.LOLO11 wrote:Pozdrav,
hvala
Hvala! imam tih nekih papira cijelu hrpu...
Koliko inače traje proces provjere kada se predaju papiri? zna li neko?
- Filter
#309 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
LOLO11 wrote: Koliko inače traje proces provjere kada se predaju papiri? zna li neko?
do pet godina.
-
LOLO11
#310 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
iz iskustva konkretnog znate? prije par godina provjereno znam da je trajao nekolicini ljudi oko 1,5godinu. to se sad nešto duže čeka?Filter wrote:LOLO11 wrote: Koliko inače traje proces provjere kada se predaju papiri? zna li neko?
do pet godina.
- Filter
#311 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
kljucni dio mog odgovora je doLOLO11 wrote:
iz iskustva konkretnog znate? prije par godina provjereno znam da je trajao nekolicini ljudi oko 1,5godinu. to se sad nešto duže čeka?
-
LOLO11
#312 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
tako je i shvaćeno, prije je bilo isto DO, ali do 1,5god...hvalaFilter wrote:kljucni dio mog odgovora je doLOLO11 wrote:
iz iskustva konkretnog znate? prije par godina provjereno znam da je trajao nekolicini ljudi oko 1,5godinu. to se sad nešto duže čeka?
- hrle1976
#313 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
U poznanika stari katolik, Hrvat iz SA. Djeca mu krstena u nekoj katolickoj crkvi, najvjerovatnije na Stupu, tamo negdje 1991 god. Jos kao klipani krsteni. Odu vani SvedCku dobiju gore drzavljanstvo, i kad su kupovali imovinu u HR za mjesec dana sredili sebi HR dravljanstvo. Nije tako davno. Kaze vazno bilo prezime, krsni list i posto si vec bili unutar EU. Valjda da izbjegnu porez na nekretnine kao stranci 
-
LOLO11
#314 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Da, prije je bilo čak i dovoljno izjasniti se u ZG...hrle1976 wrote:U poznanika stari katolik, Hrvat iz SA. Djeca mu krstena u nekoj katolickoj crkvi, najvjerovatnije na Stupu, tamo negdje 1991 god. Jos kao klipani krsteni. Odu vani SvedCku dobiju gore drzavljanstvo, i kad su kupovali imovinu u HR za mjesec dana sredili sebi HR dravljanstvo. Nije tako davno. Kaze vazno bilo prezime, krsni list i posto si vec bili unutar EU. Valjda da izbjegnu porez na nekretnine kao stranci
Mislim da imam dovoljno "papira" da dobijem državljanstvo, nadam se samo da rok nije baš 5 godina
-
pinkman
#315 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Ima li kakve sanse da i ja izganjam ovaj zlatni papir, a da nije zenidba
Gledam nesto, nema ko nema HR drzavljanstvo, ali licno nemam nikakav osnov, nisam se znao ni izjasniti na popisu stanovnistva 
-
LOLO11
#316 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
teško...ostaje "vješanje"pinkman wrote:Ima li kakve sanse da i ja izganjam ovaj zlatni papir, a da nije zenidbaGledam nesto, nema ko nema HR drzavljanstvo, ali licno nemam nikakav osnov, nisam se znao ni izjasniti na popisu stanovnistva
a to sa popisa se svakako ne može dobiti potvrda-sve i da si se izjasnio kao Rvat na kvadrat
- sagosen
#317 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Sad kad budem upisivao fakultet da li da stavljam da sam Hrvat (iako, iskreno, nemam veze sa Hrvatskom), hoće li šta pomoći u borbi da se pobjegne odavde?

-
pinkman
#318 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Obavezno! Nemoj uciniti gresku poput meneIkaIJ wrote:Sad kad budem upisivao fakultet da li da stavljam da sam Hrvat (iako, iskreno, nemam veze sa Hrvatskom), hoće li šta pomoći u borbi da se pobjegne odavde?![]()
![]()
-
suza81
#319 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Oko godinu dana.Filter wrote:LOLO11 wrote: Koliko inače traje proces provjere kada se predaju papiri? zna li neko?
do pet godina.
-
LOLO11
#320 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
kaže lik u konzulatu treba mi pismo prporuke od firme u kojoj radim. je li neko to predavao?
-
miran525d
#321 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Kakve veze ima preporuka firme za sticanje državljanstva R. Hrvatske? Tocno su pobrojani dokumenti na stranici Veleposlanstva R. Hrvatske u BiH koje je potrebno priloziti. Jedino na stranici ne stoji da prilikom zaprimanja zahtjeva je potrebno sačiniti Zapisnik o svim relevantnim činjenicama, kao i to da se daje pismena suglasnost da nadležna tijela R. Hrvatske mogu provjeriti sve dokumente koje ste u zahtjevu prilozili, kao i navode koje ste u zahtjevu i zapisniku naveli. Također, upravna pristojba nije 273KM (koliko na stranici stoji), nego je 190KM. Naprijed napisano se odnosi ako se državljanstvo stiče na osnovu pripadnosti hrvatskom narodu.
-
LOLO11
#322 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Da...lik očigledno nije bio raspoložen za stranke pa lupeta. Ipak dao je ovo sto ste naveli (suglasnost i zapisnik) da se ispune i jest- naknada je sa 279KM snižena na 195KM.miran525d wrote:Kakve veze ima preporuka firme za sticanje državljanstva R. Hrvatske? Tocno su pobrojani dokumenti na stranici Veleposlanstva R. Hrvatske u BiH koje je potrebno priloziti. Jedino na stranici ne stoji da prilikom zaprimanja zahtjeva je potrebno sačiniti Zapisnik o svim relevantnim činjenicama, kao i to da se daje pismena suglasnost da nadležna tijela R. Hrvatske mogu provjeriti sve dokumente koje ste u zahtjevu prilozili, kao i navode koje ste u zahtjevu i zapisniku naveli. Također, upravna pristojba nije 273KM (koliko na stranici stoji), nego je 190KM. Naprijed napisano se odnosi ako se državljanstvo stiče na osnovu pripadnosti hrvatskom narodu.
Predajem sve do kraja sedmice...
-
severing77
#323 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Ima li neko da je uspio 100% da dobije državljanstvo Hrvatske samo uz izjavu o narodnosti pri upisu na fax ili semestralnom listu i uz članstvo u nekom hrvatskom sportskom ili kulturnom društvu i da je voljan pomoći?
Da mi da još neke dodatne info u DM...
Unaprijed hvala. Lijep pozdrav
Unaprijed hvala. Lijep pozdrav
-
LOLO11
#324 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Pozdrav,
još jedno pitanje: je li netko dobio potvrdu o izjašnjavanju na popisu iz 2013.godine?
nažalost ia sam se "krivo" obratio Agenciji za statistiku, umjesto Federalnom zavodu
Izdaje li Federalni zavod za statistiku navedenu potvrdu i ako da koliko se čeka?
Pošto na obrascima iz Konzulata piše da se njima obratimo-bilo bi malo bezveze predavati zahtjev, a oni odbijaju izdati.
evo odgovora od Agencije-od prije par dana pa sad ne znam važi li isto i za Federalni zavod, budući nisu odgovorili da pišem na krivu adresu, nego da ne mogu izdati potvrdu
[Poštovani,
U vezi sa Vašim zahtjevom kojim tražite da Vam dostavimo potvrdu sa vašim osobnim podacima koji se odnose na nacionalno izjašnjavanje sa Popisa stanovništva BiH 2013. godine, obavještavamo Vas da u skladu sa Zakonom o statistici Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH” br.26/04 i 42/04), na osnovu člana 16. Zakona o popisu stanovištva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine (“Službeni glasnik BiH” br. 10/12 i 18/13) koji glasi:
”Podaci prikupljeni popisom koristit će se isključivo u statističke svrhe” i na osnovu Zakona o zaštiti ličnih podataka, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine prikupljene podatke na popisu tretira kao strogo povjerljive i koristi ih isključivo u statističke svrhe.
U skladu sa navedenim, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine nije u mogućnosti dostavljati informacije o izjašnjavanju.
S poštovanjem,
Agencija za statistiku BiH
još jedno pitanje: je li netko dobio potvrdu o izjašnjavanju na popisu iz 2013.godine?
nažalost ia sam se "krivo" obratio Agenciji za statistiku, umjesto Federalnom zavodu
Izdaje li Federalni zavod za statistiku navedenu potvrdu i ako da koliko se čeka?
Pošto na obrascima iz Konzulata piše da se njima obratimo-bilo bi malo bezveze predavati zahtjev, a oni odbijaju izdati.
evo odgovora od Agencije-od prije par dana pa sad ne znam važi li isto i za Federalni zavod, budući nisu odgovorili da pišem na krivu adresu, nego da ne mogu izdati potvrdu
[Poštovani,
U vezi sa Vašim zahtjevom kojim tražite da Vam dostavimo potvrdu sa vašim osobnim podacima koji se odnose na nacionalno izjašnjavanje sa Popisa stanovništva BiH 2013. godine, obavještavamo Vas da u skladu sa Zakonom o statistici Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH” br.26/04 i 42/04), na osnovu člana 16. Zakona o popisu stanovištva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine (“Službeni glasnik BiH” br. 10/12 i 18/13) koji glasi:
”Podaci prikupljeni popisom koristit će se isključivo u statističke svrhe” i na osnovu Zakona o zaštiti ličnih podataka, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine prikupljene podatke na popisu tretira kao strogo povjerljive i koristi ih isključivo u statističke svrhe.
U skladu sa navedenim, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine nije u mogućnosti dostavljati informacije o izjašnjavanju.
S poštovanjem,
-
LOLO11
#325 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
LOLO11 wrote:Pozdrav,
evo odgovora od Agencije-od prije par dana pa sad ne znam važi li isto i za Federalni zavod, budući nisu odgovorili da pišem na krivu adresu, nego da ne mogu izdati potvrdu![]()
![]()
![]()
![]()
[Poštovani,
S poštovanjem,
UPDATE: Odgovor Federalnog zavoda za statistiku
Poštovani,
Obavještavamo Vas da se neće izdavati potvrde o nacionalnom izjašnjavanju iz Popisa 2013. godine. Članom 16. Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, 2013.godine (“Službeni glasnik BiH”, broj 10/12 i 18/13) propisano je da će se podaci prikupljeni popisom koristiti isključivo samo u statističke svrhe.
S poštovanjem,