Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pelcer224

#301 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by pelcer224 »

Cijena putovnice u konzulatu?
Da li su smanjili cijene po konzulatima jer su u HR skoro smanjili cijene osobnih i putovnica?
Hawk3

#302 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Hawk3 »

pelcer224 wrote:Cijena putovnice u konzulatu?
Da li su smanjili cijene po konzulatima jer su u HR skoro smanjili cijene osobnih i putovnica?
Najbolje bi ti ih bilo nazvati, jako su susretljivi. Evo ti broj od konzulata u Mostaru...+38736316630
mayab

#303 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by mayab »

72 KM
pelcer224

#304 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by pelcer224 »

mayab wrote:
72 KM
Hvala za info.
Realno nije skupo kad se uzme u obzir mogucnosti putovnice u EU i da je to cijena van HR odnosno u konzulatu.
LOLO11

#305 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by LOLO11 »

Pozdrav,
šta mislite je li dovoljan dokument za dobijanje državljanstva upisni list i svjedočaostvo iz osnovne škole iz 94-te gdje sam se izjasnio kao Hrvat-tj.roditelji su me tako upisali? i upisni list s faxa star otp.8 godina gdje sam se i sam tako izjasnio.
Moji roditelji nemaju domovnicu, djed i baka da...žena i kćer također imaju...
hvala :)
suza81

#306 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by suza81 »

LOLO11 wrote:Pozdrav,
šta mislite je li dovoljan dokument za dobijanje državljanstva upisni list i svjedočaostvo iz osnovne škole iz 94-te gdje sam se izjasnio kao Hrvat-tj.roditelji su me tako upisali? i upisni list s faxa star otp.8 godina gdje sam se i sam tako izjasnio.
Mislim da je sasvim dovoljno. Nakiti zivotopis i prilozi sve sto ima ikakve veze sa hrvatskom narodnoscu....izjasnjavanje je na prvom mjestu ali je vazno i da dokazes da zivis u duhu tog naroda po pitanju tradicije, kulture, vjere....ili da si odgojen u tom duhu.
suza81

#307 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by suza81 »

Mislim da je sasvim dovoljno. Nakiti zivotopis i prilozi sve sto ima ikakve veze sa hrvatskom narodnoscu....izjasnjavanje je na prvom mjestu ali je vazno i da dokazes da zivis u duhu tog naroda po pitanju tradicije, kulture, vjere....ili da si odgojen u tom duhu.
LOLO11

#308 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by LOLO11 »

suza81 wrote:

Hvala! imam tih nekih papira cijelu hrpu...
Koliko inače traje proces provjere kada se predaju papiri? zna li neko?
Filter

#309 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Filter »

LOLO11 wrote: Koliko inače traje proces provjere kada se predaju papiri? zna li neko?

do pet godina.
LOLO11

#310 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by LOLO11 »

Filter wrote:
LOLO11 wrote: Koliko inače traje proces provjere kada se predaju papiri? zna li neko?

do pet godina.
iz iskustva konkretnog znate? prije par godina provjereno znam da je trajao nekolicini ljudi oko 1,5godinu. to se sad nešto duže čeka?
Filter

#311 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Filter »

LOLO11 wrote:
iz iskustva konkretnog znate? prije par godina provjereno znam da je trajao nekolicini ljudi oko 1,5godinu. to se sad nešto duže čeka?
kljucni dio mog odgovora je do
LOLO11

#312 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by LOLO11 »

Filter wrote:
LOLO11 wrote:
kljucni dio mog odgovora je do
tako je i shvaćeno, prije je bilo isto DO, ali do 1,5god...hvala
hrle1976

#313 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by hrle1976 »

U poznanika stari katolik, Hrvat iz SA. Djeca mu krstena u nekoj katolickoj crkvi, najvjerovatnije na Stupu, tamo negdje 1991 god. Jos kao klipani krsteni. Odu vani SvedCku dobiju gore drzavljanstvo, i kad su kupovali imovinu u HR za mjesec dana sredili sebi HR dravljanstvo. Nije tako davno. Kaze vazno bilo prezime, krsni list i posto si vec bili unutar EU. Valjda da izbjegnu porez na nekretnine kao stranci :D
LOLO11

#314 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by LOLO11 »

hrle1976 wrote:U poznanika stari katolik, Hrvat iz SA. Djeca mu krstena u nekoj katolickoj crkvi, najvjerovatnije na Stupu, tamo negdje 1991 god. Jos kao klipani krsteni. Odu vani SvedCku dobiju gore drzavljanstvo, i kad su kupovali imovinu u HR za mjesec dana sredili sebi HR dravljanstvo. Nije tako davno. Kaze vazno bilo prezime, krsni list i posto si vec bili unutar EU. Valjda da izbjegnu porez na nekretnine kao stranci :D
Da, prije je bilo čak i dovoljno izjasniti se u ZG...
Mislim da imam dovoljno "papira" da dobijem državljanstvo, nadam se samo da rok nije baš 5 godina :-) :-)
pinkman

#315 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by pinkman »

Ima li kakve sanse da i ja izganjam ovaj zlatni papir, a da nije zenidba :D Gledam nesto, nema ko nema HR drzavljanstvo, ali licno nemam nikakav osnov, nisam se znao ni izjasniti na popisu stanovnistva :D
LOLO11

#316 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by LOLO11 »

pinkman wrote:Ima li kakve sanse da i ja izganjam ovaj zlatni papir, a da nije zenidba :D Gledam nesto, nema ko nema HR drzavljanstvo, ali licno nemam nikakav osnov, nisam se znao ni izjasniti na popisu stanovnistva :D
teško...ostaje "vješanje" :D :D
a to sa popisa se svakako ne može dobiti potvrda-sve i da si se izjasnio kao Rvat na kvadrat :evil:
sagosen

#317 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by sagosen »

Sad kad budem upisivao fakultet da li da stavljam da sam Hrvat (iako, iskreno, nemam veze sa Hrvatskom), hoće li šta pomoći u borbi da se pobjegne odavde? :D :D :D
pinkman

#318 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by pinkman »

IkaIJ wrote:Sad kad budem upisivao fakultet da li da stavljam da sam Hrvat (iako, iskreno, nemam veze sa Hrvatskom), hoće li šta pomoći u borbi da se pobjegne odavde? :D :D :D
Obavezno! Nemoj uciniti gresku poput mene :D Uclani se i u HKD Napredak.
suza81

#319 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by suza81 »

Filter wrote:

do pet godina.
Oko godinu dana.
LOLO11

#320 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by LOLO11 »

kaže lik u konzulatu treba mi pismo prporuke od firme u kojoj radim. je li neko to predavao?
miran525d

#321 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by miran525d »

Kakve veze ima preporuka firme za sticanje državljanstva R. Hrvatske? Tocno su pobrojani dokumenti na stranici Veleposlanstva R. Hrvatske u BiH koje je potrebno priloziti. Jedino na stranici ne stoji da prilikom zaprimanja zahtjeva je potrebno sačiniti Zapisnik o svim relevantnim činjenicama, kao i to da se daje pismena suglasnost da nadležna tijela R. Hrvatske mogu provjeriti sve dokumente koje ste u zahtjevu prilozili, kao i navode koje ste u zahtjevu i zapisniku naveli. Također, upravna pristojba nije 273KM (koliko na stranici stoji), nego je 190KM. Naprijed napisano se odnosi ako se državljanstvo stiče na osnovu pripadnosti hrvatskom narodu.
LOLO11

#322 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by LOLO11 »

miran525d wrote:Kakve veze ima preporuka firme za sticanje državljanstva R. Hrvatske? Tocno su pobrojani dokumenti na stranici Veleposlanstva R. Hrvatske u BiH koje je potrebno priloziti. Jedino na stranici ne stoji da prilikom zaprimanja zahtjeva je potrebno sačiniti Zapisnik o svim relevantnim činjenicama, kao i to da se daje pismena suglasnost da nadležna tijela R. Hrvatske mogu provjeriti sve dokumente koje ste u zahtjevu prilozili, kao i navode koje ste u zahtjevu i zapisniku naveli. Također, upravna pristojba nije 273KM (koliko na stranici stoji), nego je 190KM. Naprijed napisano se odnosi ako se državljanstvo stiče na osnovu pripadnosti hrvatskom narodu.
Da...lik očigledno nije bio raspoložen za stranke pa lupeta. Ipak dao je ovo sto ste naveli (suglasnost i zapisnik) da se ispune i jest- naknada je sa 279KM snižena na 195KM.
Predajem sve do kraja sedmice...
severing77

#323 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by severing77 »

Ima li neko da je uspio 100% da dobije državljanstvo Hrvatske samo uz izjavu o narodnosti pri upisu na fax ili semestralnom listu i uz članstvo u nekom hrvatskom sportskom ili kulturnom društvu i da je voljan pomoći? :) :) Da mi da još neke dodatne info u DM...

Unaprijed hvala. Lijep pozdrav
LOLO11

#324 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by LOLO11 »

Pozdrav,
još jedno pitanje: je li netko dobio potvrdu o izjašnjavanju na popisu iz 2013.godine?
nažalost ia sam se "krivo" obratio Agenciji za statistiku, umjesto Federalnom zavodu :(
Izdaje li Federalni zavod za statistiku navedenu potvrdu i ako da koliko se čeka?

Pošto na obrascima iz Konzulata piše da se njima obratimo-bilo bi malo bezveze predavati zahtjev, a oni odbijaju izdati.
evo odgovora od Agencije-od prije par dana pa sad ne znam važi li isto i za Federalni zavod, budući nisu odgovorili da pišem na krivu adresu, nego da ne mogu izdati potvrdu :? :? :? :?

[Poštovani,

U vezi sa Vašim zahtjevom kojim tražite da Vam dostavimo potvrdu sa vašim osobnim podacima koji se odnose na nacionalno izjašnjavanje sa Popisa stanovništva BiH 2013. godine, obavještavamo Vas da u skladu sa Zakonom o statistici Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH” br.26/04 i 42/04), na osnovu člana 16. Zakona o popisu stanovištva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine (“Službeni glasnik BiH” br. 10/12 i 18/13) koji glasi:
”Podaci prikupljeni popisom koristit će se isključivo u statističke svrhe” i na osnovu Zakona o zaštiti ličnih podataka, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine prikupljene podatke na popisu tretira kao strogo povjerljive i koristi ih isključivo u statističke svrhe.

U skladu sa navedenim, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine nije u mogućnosti dostavljati informacije o izjašnjavanju.

S poštovanjem,

Agencija za statistiku BiH
LOLO11

#325 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by LOLO11 »

još jedno pitanje: je li netko dobio potvrdu o izjašnjavanju na popisu iz 2013.godine?
nažalost ia sam se "krivo" obratio Agenciji za statistiku, umjesto Federalnom zavodu :(
Izdaje li Federalni zavod za statistiku navedenu potvrdu i ako da koliko se čeka?

Pošto na obrascima iz Konzulata piše da se njima obratimo-bilo bi malo bezveze predavati zahtjev, a oni odbijaju izdati.
evo odgovora od Agencije-od prije par dana pa sad ne znam važi li isto i za Federalni zavod, budući nisu odgovorili da pišem na krivu adresu, nego da ne mogu izdati potvrdu :? :? :? :?

[Poštovani,

U vezi sa Vašim zahtjevom kojim tražite da Vam dostavimo potvrdu sa vašim osobnim podacima koji se odnose na nacionalno izjašnjavanje sa Popisa stanovništva BiH 2013. godine, obavještavamo Vas da u skladu sa Zakonom o statistici Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH” br.26/04 i 42/04), na osnovu člana 16. Zakona o popisu stanovištva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine (“Službeni glasnik BiH” br. 10/12 i 18/13) koji glasi:
”Podaci prikupljeni popisom koristit će se isključivo u statističke svrhe” i na osnovu Zakona o zaštiti ličnih podataka, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine prikupljene podatke na popisu tretira kao strogo povjerljive i koristi ih isključivo u statističke svrhe.

U skladu sa navedenim, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine nije u mogućnosti dostavljati informacije o izjašnjavanju.

S poštovanjem,

Agencija za statistiku BiH

UPDATE: Odgovor Federalnog zavoda za statistiku
Poštovani,

Obavještavamo Vas da se neće izdavati potvrde o nacionalnom izjašnjavanju iz Popisa 2013. godine. Članom 16. Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, 2013.godine (“Službeni glasnik BiH”, broj 10/12 i 18/13) propisano je da će se podaci prikupljeni popisom koristiti isključivo samo u statističke svrhe.

S poštovanjem,
Post Reply