Ti mozda pokusavas biti duhovit, ali u svakom velikom Volvu dizelu do unazad 15-ak god ces ih sigurno naci i ne samo spanere nego komplet sestaka 2,4 d iz VW LT-a.citroen xm wrote:Možda nađe španere iz VW-a
ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v
#301 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
-
citroen xm
#302 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Ajd vrati se nazad pa vidi o čemu se radi.
-
goran16v
#303 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Nema potrebe, poenta je da ces smetljavog i precjenjenog VW-a naci u Volvu i to ni manje ni vise nego kompletan motor i to skoro 20 godina. Kako, zasto?!
-
citroen xm
#304 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Ne znam ni ja zašto im je to trebalo. Pogotovo onaj nesretni 2.4 D.
-
goran16v
#305 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Znam ja, zato sto je i taj nesretni 2,4 D bio bolji od onoga sto su imali.
-
mrki09
#306 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Koji je to motor i jos sestak dizel?
-
citroen xm
#307 Re: Odg: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i
Dobro i šta sad?goran16v wrote:Znam ja, zato sto je i taj nesretni 2,4 D bio bolji od onoga sto su imali.
-
goran16v
#308 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Pa zar je moguce da jedan superiorni premium u vrhuncu svoje slave uzme motor od smecavog, precjenjenog i kvalitetom (ispod)prosjecnog VW-a i to nesretni 2,4d? Tu nesto ne stima...
-
citroen xm
#309 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Svako ima pravo na grešku. Ali eto neki isprave vremenom tu grešku. A neki i dalje tvrde da su premijum, a koriste sve od tog istog smećarskog VW-a.
-
romeomoraprezivjeti
#310 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Ja sam cuó od par majstora,da je taj motor 2.4D jedan od boljih dizelasa,nepoderiv,i da je nadmasio originalni audijev motor od kojeg vuce porijeklo.
-
zrakomlat
#311 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Moj poznanik vozi neki Saab, ne znam koji model, ali sudeći po slikama Saab automobila na Piku, mislim da je 93. Odlično auto, on prezadovoljan. Kaže, dosta djelova ima zajedničkih sa nekim modelima Opela pa, kao, ako bude potrebe, nema se razloga sekirati oko nabavke djelova. Ono što mene zanima je kako nabaviti dijelove u slučaju nekog oštećenja za takvo vozilo, recimo, šta ja znam, vrata, branici, retrovizori, i sl, što se za većinu drugih auta može na otpadu naći.
- stakasa
#312 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Joj supljakaromeomoraprezivjeti wrote:Ja sam cuó od par majstora,da je taj motor 2.4D jedan od boljih dizelasa,nepoderiv,i da je nadmasio originalni audijev motor od kojeg vuce porijeklo.
-
romeomoraprezivjeti
#313 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Nije nikakav supljak,volvo je taj motor preradio i uzduz i poprijeko,te ubacio common rail ubrizgavanje i onda,bingo!!!!!!!;-)stakasa wrote:Joj supljakaromeomoraprezivjeti wrote:Ja sam cuó od par majstora,da je taj motor 2.4D jedan od boljih dizelasa,nepoderiv,i da je nadmasio originalni audijev motor od kojeg vuce porijeklo.
- Ommadawn
#314 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
U tom slucaju imas E-bay pa narucuj. Ili ako imas nekog u Svedskoj, neka ti potrazi i posalje. SAAB nije bas bio zastupljen u BiH, a bogami nije ih bilo ni u SFRJ. Ja se sjecam da sam samo dva vidio u Banja Luci prije rata i to one stare modele 96.zrakomlat wrote:Moj poznanik vozi neki Saab, ne znam koji model, ali sudeći po slikama Saab automobila na Piku, mislim da je 93. Odlično auto, on prezadovoljan. Kaže, dosta djelova ima zajedničkih sa nekim modelima Opela pa, kao, ako bude potrebe, nema se razloga sekirati oko nabavke djelova. Ono što mene zanima je kako nabaviti dijelove u slučaju nekog oštećenja za takvo vozilo, recimo, šta ja znam, vrata, branici, retrovizori, i sl, što se za većinu drugih auta može na otpadu naći.
-
hostapler
#315 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Redni sestak iz LT koji je isao u Volva je ustvari motor od Golfa kojem su dodata jos 2 cilindra,nema veze sa Audijem.romeomoraprezivjeti wrote:Ja sam cuó od par majstora,da je taj motor 2.4D jedan od boljih dizelasa,nepoderiv,i da je nadmasio originalni audijev motor od kojeg vuce porijeklo.
-
romeomoraprezivjeti
#316 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Nemas ti pojma.hostapler wrote:Redni sestak iz LT koji je isao u Volva je ustvari motor od Golfa kojem su dodata jos 2 cilindra,nema veze sa Audijem.romeomoraprezivjeti wrote:Ja sam cuó od par majstora,da je taj motor 2.4D jedan od boljih dizelasa,nepoderiv,i da je nadmasio originalni audijev motor od kojeg vuce porijeklo.
- stakasa
#317 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
2.4D je motor za sebe, Volvo konstrukcija from scratch, nije nista nadodavano, ne vuce nikakva porjekla. Dizel prije toga je pozajmljivan od Audija. Do 99 uopste nisu imali svoje dizelaseromeomoraprezivjeti wrote:Nemas ti pojma.hostapler wrote:Redni sestak iz LT koji je isao u Volva je ustvari motor od Golfa kojem su dodata jos 2 cilindra,nema veze sa Audijem.romeomoraprezivjeti wrote:Ja sam cuó od par majstora,da je taj motor 2.4D jedan od boljih dizelasa,nepoderiv,i da je nadmasio originalni audijev motor od kojeg vuce porijeklo.2.4D je petak.
-
hostapler
#318 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
A ko je pricao o Volvo 2.4d petaku?romeomoraprezivjeti wrote:Nemas ti pojma.hostapler wrote:Redni sestak iz LT koji je isao u Volva je ustvari motor od Golfa kojem su dodata jos 2 cilindra,nema veze sa Audijem.romeomoraprezivjeti wrote:Ja sam cuó od par majstora,da je taj motor 2.4D jedan od boljih dizelasa,nepoderiv,i da je nadmasio originalni audijev motor od kojeg vuce porijeklo.2.4D je petak.
-
romeomoraprezivjeti
#319 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Dobar,ti?!:-D ajde se vrni malo unazad,precesljaj napisano.hostapler wrote:A ko je pricao o Volvo 2.4d petaku?romeomoraprezivjeti wrote:Nemas ti pojma.hostapler wrote: Redni sestak iz LT koji je isao u Volva je ustvari motor od Golfa kojem su dodata jos 2 cilindra,nema veze sa Audijem.2.4D je petak.
![]()
-
romeomoraprezivjeti
#320 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Jesi siguran???? Edukacija!!!!! Misli se na 2.4 D5 motor,koji je izveden iz audijevog. To mi je receno nekad kad je predstavljen volvo S60,talic auto kuca?!stakasa wrote:2.4D je motor za sebe, Volvo konstrukcija from scratch, nije nista nadodavano, ne vuce nikakva porjekla. Dizel prije toga je pozajmljivan od Audija. Do 99 uopste nisu imali svoje dizelaseromeomoraprezivjeti wrote:Nemas ti pojma.hostapler wrote: Redni sestak iz LT koji je isao u Volva je ustvari motor od Golfa kojem su dodata jos 2 cilindra,nema veze sa Audijem.2.4D je petak.
-
goran16v
#321 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
D24 motor je redni sestak sa sa komorom za predsagporjevanje sa i bez turnine upotpunosti preuzet iz VW LT-a, Volvo ga nikad nije preradjivao, pogotovo nije primjenjivao CR, a ugradjivao ga je u serije 200, 700 i 900 skoro 20 god.romeomoraprezivjeti wrote:Nije nikakav supljak,volvo je taj motor preradio i uzduz i poprijeko,te ubacio common rail ubrizgavanje i onda,bingo!!!!!!!;-)stakasa wrote:Joj supljakaromeomoraprezivjeti wrote:Ja sam cuó od par majstora,da je taj motor 2.4D jedan od boljih dizelasa,nepoderiv,i da je nadmasio originalni audijev motor od kojeg vuce porijeklo.
Motor na koji ti mislis 2,4d (D5) koji ima cilindar manje (petak) je nastao 20 god kasnije i sa pomenutim djeli samo zaokruzenu zapreminu i nista vise.
-
goran16v
#322 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
The Volvo D5 is a type of turbocharged diesel engine developed by Volvo Car Corporation for use in its passenger cars.romeomoraprezivjeti wrote: Jesi siguran???? Edukacija!!!!! Misli se na 2.4 D5 motor,koji je izveden iz audijevog. To mi je receno nekad kad je predstavljen volvo S60,talic auto kuca?!
It is an all aluminium five-cylinder engine with 20 valves and double overhead camshafts. In all but one late version it has a VGT turbocharger of the type VNT (Variable Nozzle Turbine), common rail direct injection and cooled exhaust gas recirculation. Bolje citaj nego slusaj prevarante tipa Talica...
-
romeomoraprezivjeti
#323 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
S obzirom da je volvo u proslosti koristio dizel motore drugih proizvodjaca,ovo je dobra vijest.goran16v wrote:The Volvo D5 is a type of turbocharged diesel engine developed by Volvo Car Corporation for use in its passenger cars.romeomoraprezivjeti wrote: Jesi siguran???? Edukacija!!!!! Misli se na 2.4 D5 motor,koji je izveden iz audijevog. To mi je receno nekad kad je predstavljen volvo S60,talic auto kuca?!
It is an all aluminium five-cylinder engine with 20 valves and double overhead camshafts. In all but one late version it has a VGT turbocharger of the type VNT (Variable Nozzle Turbine), common rail direct injection and cooled exhaust gas recirculation. Bolje citaj nego slusaj prevarante tipa Talica...
- stakasa
#324 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Sta kaze Talic, zavarili mu common rail, ispa motor ko bonbona 
-
hostapler
#325 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Edukacija kazes?romeomoraprezivjeti wrote: Jesi siguran???? Edukacija!!!!! Misli se na 2.4 D5 motor,koji je izveden iz audijevog. To mi je receno nekad kad je predstavljen volvo S60,talic auto kuca?!
Poserem ti ucitelja pa ti svakakve gluposti naprica.