Bog nije svemguc u radjenju nebozanskih stvari, tipa moze li BOg postati glup, moze li Bog postati lud, moze li Bog odreknuti se svog bozanstva da nema moci i osobine BOga itd nemoze jednostavno receno.Invincible wrote:Ako je Bog svemoguć, zašto onda ne može biti i sam sebi sin, lagati, umrijeti, uskrsnuti, jer svemogućnost, kako sama riječ kaže, podrazumijeva sve mogućnosti, zanimljiva je varijanta i s onim pitanjima tipa može li zapaliti vatru, koju onda ne može ugasiti i nemoj mi odgovoriti riječima, jer onda ne bi bio Bog, naravno da bi bio i to svemogući ili ga ipak nešto ograničava, a onda nije svemoguć..
Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
- Smrcak15
#301 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Last edited by Smrcak15 on 14/04/2016 15:09, edited 1 time in total.
- Smrcak15
#302 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Ima cak i hadis gdje potvrdjiva poslanik da se Allah smije kad mu covjek postavi smijesno pitanje, naprimjer kad Allah govori covjeku sta ce sve dobiti u Dzennetu, a jadan covjek misli da se Allah sprda sa njim, pa ce pitati Allaha jeli se ti izigravas samnom a ti si gospodar svih svjetova, pa ce se Allah nasmijati. znaci imamo dokaze od poslanika, tako da Allahu nije strano nasmijati se na smijesne stvari iako je Bog.arzuhal wrote:Haj da ja tebe pitam, kad uvažavaš temelje i principe logike: kako to mi, eto ti pitaš, kao bića ograničenih moći u svakom pogledu - intelektualno, kognitivno, duhovno, fizički, fiziološki, etc. - možemo postaviti valjano pitanje o - svemogućnosti, sveznanju, sveobuhvatnoj volji, etc? Bilo da mislimo na Boga ili da se tek pitamo o samim tim osobinama.
Na čemu mi to temeljimo ispravnost svojih pitanja osim što - pitamo? I ako bismo znali i da smo postavili ispravno pitanje - da li bismo razumjeli i shvatili odgovor?
Od doba patristike u kršćanskoj teologiji (a to je preuzeto od neoplatoničara i nije prisutno samo u kršćanstvu) je prisutna i negativna teologija koja nam kazuje: o Ljepoti mi ne može razgovarati niti je pojmiti jer ona nije tek Ljepota, ona je Nadljepota, ona je nešto što izmiče mogućnosti našeg poimanja, što god mi o Njoj rekli - Ona to nije. Imaju Rumijevi stihovi koji o tome govore.
I ti sad postavljaš pitanja o svemogućnosti Boga iz budžaka jednog organizma čiji se materijalni bitak temelji u ugljiku kao praelementu, jednog bića čiji je bitak tek moguć ali ne i nužan, koji se pojavio i koji će zgasnuti.
Postoji teorijska vjerovatnoća da Boga ovakva pitanja koja mi sebi i jedni drugima postavljamo o Njemu - doista nasmijavaju.
-
patriot_1
#303 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
A realno je da je svijet nastao iz ničega?Invincible wrote:Kakvo genijalno pitanje, imam i ja takvih pitanja, šta je teže pretvoriti štap u zmiju ili štapom rastaviti more? Odgovor je vrlo jednostavan, oboje je nemoguće.
Koliko komplikovano može biti shvatiti da se čovjek ne rađa bez oplodnje, da je to jednostavno nemoguće i onda temeljiti bilo šta na tome je besmisleno, postavimo konstrukciju koja je fikcijska, mitološka i onda nadogradnja. Ako su vile stvorile svijet, i sve oko nas je vilinska prašina, kojoj su vampiri dali formu, a vukodlaci se bore protiv istine.. Zašto ne možete shvatiti da to sa Isusom nije realno, kao i ovaj primjer s vilama?
-
Nocty
#304 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
spore nisu sjemeMalo si ga zakomplicirao!
od tud bezsjemena oplodnja
sta spore proizvode?
i na koji nacin?
ako se ne zna esencija uvjek ce i bit komplikovano
-
Invincible
#305 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Ti bi mogao biti hodžica definitivno, nešto tipa onog cirkusanta Velića, sam sebe dovodiš u kontradiktoran položaj ovim izjavama, koje naizgled djeluju smisleno, a ustvari su demagogija kojom se odmiče od pitanja. Imaš religiju koju slijediš na osnovu razumijevanja navodnih božijih propisa, i onda kažeš mi to ne možemo razumjeti.. Zašto onda klanjaš, postiš, slijediš neki set pravila, ako nisi u stanju da razumiješ svrhu svega toga, reci pošteno slijedimo jer razuma nemamo, treba nam pastir i iluzije koje nam ispunjavaju život.
Ja pišem i pitam konkretne stvari, ako u nekoj knjizi piše da štap postaje zmija i to bukvalno, ta knjiga ne može biti temelj racionalnog promišljanja, ako piše da je Isus začet duhom, to je iracionalnost i sve što se dalje temelji na tome je suludo.Naravno ostavljam mogućnost da mi dokažeš kako šĆap može postati zmija, koja onda pojede druge male šĆapove zmije.
Bog ako postoji, onda je vjerovatno veliki zajebant, jer to bi objasnilo dosta stvari, a mislim da se najviše smije ljudima koji doslovno vjeruju u ono što piše u tzv. svetim spisima, pored mogućnosti analitičkog promišljanja, oni se zadovoljavaju pustinjskim mitovima.
Ja pišem i pitam konkretne stvari, ako u nekoj knjizi piše da štap postaje zmija i to bukvalno, ta knjiga ne može biti temelj racionalnog promišljanja, ako piše da je Isus začet duhom, to je iracionalnost i sve što se dalje temelji na tome je suludo.Naravno ostavljam mogućnost da mi dokažeš kako šĆap može postati zmija, koja onda pojede druge male šĆapove zmije.
Bog ako postoji, onda je vjerovatno veliki zajebant, jer to bi objasnilo dosta stvari, a mislim da se najviše smije ljudima koji doslovno vjeruju u ono što piše u tzv. svetim spisima, pored mogućnosti analitičkog promišljanja, oni se zadovoljavaju pustinjskim mitovima.
- Smrcak15
#306 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Invincible wrote:Ti bi mogao biti hodžica definitivno, nešto tipa onog cirkusanta Velića, sam sebe dovodiš u kontradiktoran položaj ovim izjavama, koje naizgled djeluju smisleno, a ustvari su demagogija kojom se odmiče od pitanja. Imaš religiju koju slijediš na osnovu razumijevanja navodnih božijih propisa, i onda kažeš mi to ne možemo razumjeti.. Zašto onda klanjaš, postiš, slijediš neki set pravila, ako nisi u stanju da razumiješ svrhu svega toga, reci pošteno slijedimo jer razuma nemamo, treba nam pastir i iluzije koje nam ispunjavaju život.
klanjam se stvoritelju zato sto me je stvorio, i dao mnoge blagodati i moras se zahvaliti klanjanjem, klanjanje je jedan vid zahvaleZašto onda klanjaš,
jer je post dobar za tjelesno zdravlje a ujedno se priblizajemo Bogu kroz post, i ne samo to nego se i vise priblizavamo siromasima jer kad ne jedes 20 sahata na dan niti pijes tek onda shvatis blagodati hrane, i imas vise i razumjevanja i sazaljenja za siromahe. znaci mnogostruke su koristi sa postom. Post preporucivaju i nevjernici jedni drugima iz zdravstvenih razloga a ti neznas poentu sa postom samo zato sto si slijep pored ociju i neces da razumijes jer se "racionalista" od glave do petepostiš,
sve je to za nase bolje a ne sto to Bogu treba.slijediš neki set pravila,
Last edited by Smrcak15 on 15/04/2016 12:36, edited 1 time in total.
- arzuhal
#307 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Da, naravno da štap postaje zmija, more se razdvaja, Muhammed se na buraku uzdiše do Sidretu-l-munteha, itd. sve to što je Bog rekao jest, bilo je ili će bitiInvincible wrote:Ti bi mogao biti hodžica definitivno, nešto tipa onog cirkusanta Velića, sam sebe dovodiš u kontradiktoran položaj ovim izjavama, koje naizgled djeluju smisleno, a ustvari su demagogija kojom se odmiče od pitanja. Imaš religiju koju slijediš na osnovu razumijevanja navodnih božijih propisa, i onda kažeš mi to ne možemo razumjeti.. Zašto onda klanjaš, postiš, slijediš neki set pravila, ako nisi u stanju da razumiješ svrhu svega toga, reci pošteno slijedimo jer razuma nemamo, treba nam pastir i iluzije koje nam ispunjavaju život.
Međutim, da bi odbacio vjeru na način na koji to ti radiš, dovoljno je odmah, dok još i ne dođemo do "štapozmije", čim u prvom ajetu pročitaš u ime Allaha, da kažemo: Kojeg Allaha, gdje je On, ne vidimo Ga! - i riješili smo stvar. Zašto? Zato što nije u skladu s razumom i racionalnošću na koju se pozivaš: razum svojim kategorijalnim aparatom (kvalitet, kvantitet, modalitet...) od iskustvene, empirijske građe koja dolazi do njega posredstvom čula gradi i stvara pojmove. Kako će razum izgraditi pojam Boga? I, voila, razum odmah odbacuje ideju Boga. Čekaj, kakvu ideju, odakle sad ideja, zar nije pojam? Da, razum stvara pojmove, ali um, kao viša spoznajna instanca ljudskog duha, stvara - ideje. Tu smo već napustili cartsvo razuma i ušli u područje uma...Ali, to je sad druga priča...
Na samom početku Kur'ana, na početku sure el-Bekare veli se da je Knjiga o kojoj ti pričaš Uputa za one koji u nevidljivi svijet budu vjerovali...Sve kazano.
Ja razumijem svrhu svog namaza, svog posta, svog zikra, svoje dove, itd. I uživam u tome i uživam u svom razumjevanju i shvatanju svega toga
-
hajib
#308 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
dok sam citao bibliju naisao sam na jednu vrlo cudnu poruku...."Zaista vas ja vodim u propast" koju izgovara Isus
-
Invincible
#309 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Možeš li shvatiti da štap ne može postati zmija, bez obzira vjerovao ti u to ili ne? To je nemoguće i ako vjeruješ u to imaš distorziju realnosti, koja je uslovljena određenim zakonima, koji djeluju bez obzira da li ih ti priznaješ ili ne priznaješ.
Ideja Boga svakako jest produkt uma, i proizašla je iz nemogućnosti razumijevanja procesa koji se dešavaju oko nas, shvatanja da smo smrtni i niza drugih faktora, ali je kao ideja dio metafizičkog svijeta, i kao takva ostavlja prostor za vjeru, pošto nema manifestni oblik koji se može testirati, Allah, Zeus, Višna, Pan, Odin, međutim kada nekome od njih pripišeš djela koja se manifestuju u realnom svijetu, to se već može testirati.
Na samom početku te sure ti se isključuje kritičko promišljanje, uputa za one koji u nevidljivi svijet budu vjerovali, postavlja se fikcijska konstrukcija, možeš ti vjerovati u džine, vile, vukodlake i slično, ali ako tvrdiš da postoje, onda ih moraš dokazati kao takve, znam da će hazreti Smrle sad postaviti egzorcizme, kao dokaz mentalnih oboljenja, koja se neadekvatno liječe i potvrđuju samo postojanje ljudske gluposti.
Ideja Boga svakako jest produkt uma, i proizašla je iz nemogućnosti razumijevanja procesa koji se dešavaju oko nas, shvatanja da smo smrtni i niza drugih faktora, ali je kao ideja dio metafizičkog svijeta, i kao takva ostavlja prostor za vjeru, pošto nema manifestni oblik koji se može testirati, Allah, Zeus, Višna, Pan, Odin, međutim kada nekome od njih pripišeš djela koja se manifestuju u realnom svijetu, to se već može testirati.
Na samom početku te sure ti se isključuje kritičko promišljanje, uputa za one koji u nevidljivi svijet budu vjerovali, postavlja se fikcijska konstrukcija, možeš ti vjerovati u džine, vile, vukodlake i slično, ali ako tvrdiš da postoje, onda ih moraš dokazati kao takve, znam da će hazreti Smrle sad postaviti egzorcizme, kao dokaz mentalnih oboljenja, koja se neadekvatno liječe i potvrđuju samo postojanje ljudske gluposti.
- arzuhal
#310 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Po svim nama poznatim zakonima prirode, doista se štap ne može nikada pretvoriti u zmiju.Invincible wrote:Možeš li shvatiti da štap ne može postati zmija, bez obzira vjerovao ti u to ili ne? To je nemoguće i ako vjeruješ u to imaš distorziju realnosti, koja je uslovljena određenim zakonima, koji djeluju bez obzira da li ih ti priznaješ ili ne priznaješ.
-
Invincible
#311 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Nije valjda da Allah laže u svojoj knjizi, koju je objavio kao uputu razumnima? Možda Muhamed nije dobro čuo Džibrila..
U toj knjizi postoje desetine takvih primjera i onda se kaže da je za razumom obdarene, to je stvarno uvreda za razum, zmija-štap,štap i more, Junus i riba, Nuhova barka, Ibro i hladna vatra, Sulejman i mravi, džini, kontrola vjetra.. doista je to pouka onima koji pameti imaju i koji su razumom obdareni
Na osnovu takve knjige se formira svjetonazor, sistem vrijednosti, da je samo zbirka mitova kao takva, nikakav problem, ali ova utiče na milijardu ljudi, društveni je faktor i kao takva je podložna kritici, ismijavanju i svemu drugom, a vi imate mogućnost da dokažete kako je u pitanju nepatvorena istina, i zatvorite usta kritičarima. Hazreti Smčkovi dokazi nisu baš uvjerljivi, mada on ne odustaje, evo prilike i ostalima da potvrde autentičnost riječi božije, ili priznaju da samo vjeruju u mitove i na osnovu njih stvaraju sliku svijeta.
U toj knjizi postoje desetine takvih primjera i onda se kaže da je za razumom obdarene, to je stvarno uvreda za razum, zmija-štap,štap i more, Junus i riba, Nuhova barka, Ibro i hladna vatra, Sulejman i mravi, džini, kontrola vjetra.. doista je to pouka onima koji pameti imaju i koji su razumom obdareni
Na osnovu takve knjige se formira svjetonazor, sistem vrijednosti, da je samo zbirka mitova kao takva, nikakav problem, ali ova utiče na milijardu ljudi, društveni je faktor i kao takva je podložna kritici, ismijavanju i svemu drugom, a vi imate mogućnost da dokažete kako je u pitanju nepatvorena istina, i zatvorite usta kritičarima. Hazreti Smčkovi dokazi nisu baš uvjerljivi, mada on ne odustaje, evo prilike i ostalima da potvrde autentičnost riječi božije, ili priznaju da samo vjeruju u mitove i na osnovu njih stvaraju sliku svijeta.
- Smrcak15
#312 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Po prirodnim zakonima stap se nemoze nikad pretvorit u zmiju ali taj slucaj sa musaovim stap to je bozije djelo, bog dao da se pretvori pred ocim faraona i njegovih najvjestih vracara pa kad su vracar vidjeli to cudo koje je iz njihovog domena magije povjerovali su odmah. Bog je davao cuda narodima zavisno sta je u tom periodu bilo popularno, u mojsijevo vrijeme magija bila popularna pa je Allah davao cuda iz tog domena, za vrijeme Isusa medicina je bila popularna pa je davao Isusu cuda medicinske prirode, kao ozivljavanje mrtvih, izlijecenje slijepih i gubavih itd za vrijeme muhammeda pjesnistvo bilo popularno pa je kuran poslat kao pjesnicko nadnaravno cudo bez premca koje mi mozemo sad analizirati u detalje i vidjeti da je to bozanski govor a ne obicnih ljudi.Invincible wrote:Nije valjda da Allah laže u svojoj knjizi, koju je objavio kao uputu razumnima? Možda Muhamed nije dobro čuo Džibrila..
U toj knjizi postoje desetine takvih primjera i onda se kaže da je za razumom obdarene, to je stvarno uvreda za razum, zmija-štap,štap i more, Junus i riba, Nuhova barka, Ibro i hladna vatra, Sulejman i mravi, džini, kontrola vjetra.. doista je to pouka onima koji pameti imaju i koji su razumom obdareni![]()
-
Invincible
#313 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
A jbt Ilija, ti si najjači lik na forumu
- Smrcak15
#314 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Jest vala misici mi udarili u mozak od silne snageInvincible wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
A jbt Ilija, ti si najjači lik na forumu![]()
![]()
- arzuhal
#315 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Ne, Allah ne laže u Knjizi ništa, ona je Uputa onima koji pameti imaju, tačno. Ne vidim u čemu je problem s tim?Invincible wrote:Nije valjda da Allah laže u svojoj knjizi, koju je objavio kao uputu razumnima? Možda Muhamed nije dobro čuo Džibrila..
U toj knjizi postoje desetine takvih primjera i onda se kaže da je za razumom obdarene, to je stvarno uvreda za razum, zmija-štap,štap i more, Junus i riba, Nuhova barka, Ibro i hladna vatra, Sulejman i mravi, džini, kontrola vjetra.. doista je to pouka onima koji pameti imaju i koji su razumom obdareni![]()
Primjeri iz Kur'ana (štap, mravi, itd) koje ti navodiš su zaista neshvatljivi, potpuno onkraj razuma, neobjašnjivi, neobični, čudesni, bajkoviti. Kako, dakle, da razum pojmi i samog Boga ako ne može tako nešto manje od Njega kao što je razumjevanje govora životinja od strane jednog čovjeka koji je bio Božji glasonoša, naprimjer?
Jel tako?
- Smrcak15
#316 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Pitanje za Invincible, dali mravi komuniciraju akusticno jedni sa drugima?
- Towelie
#317 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Ovi "ekstremni primeri" koji prkose prirodnim zakonima fizike nastaju upravo u ekstremnim situacijama i predstavljaju jedan vid Bozije intervencije u zakonima koje je On sam propisao. Kao takvi su izuzeci, a ne pravilo. Svi ljudi imaju oca i majku, i to je pravilo, a rodjenje Isa as je izuzetak od tog pravila.Invincible wrote:Nije valjda da Allah laže u svojoj knjizi, koju je objavio kao uputu razumnima? Možda Muhamed nije dobro čuo Džibrila..
Slican primer imas u astronomiji. Opste je pravilo da vreme tece dok se krecemo odredjenim brzinama, dok u ekstremnoj situaciji (kada se krecemo brzinom svetlosti) vreme za nas stane. Dakle, imamo pravilo i ekstremnu situaciju kod koje se pojavljuje izuzetak od tog pravila. I niko od naucnika ne pravi nikakav problem u vezi toga.
Licno smatram da sve ove pojave koji vi smatrate nemogucim (pretvaranje stapa u zmiju, razdavajanje mora, hladna vatra) imaju svoje naucno objasnjenje kao ekstremne situacije, samo sto mi ne poznajemo dovoljno zakone prirode i ekstremne situacije vezane za te zakone.
-
Invincible
#318 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Opet ti miješaš metafizički svijet i realni svijet, Bog je idejna konstrukcija, u našoj mašti može biti kakvim ga mi zamislimo i raditi čega god se dosjetimo, međutim u realnom svijetu mravi i ljudi ne mogu komunicirati, štaviše implicira se da mravi imaju samosvijest i to toliki stepen da su svjesni sebe i svih događaja koji ih okružuju, da imaju izgrađen jezički sistem koji je u rangu ljudskog.. Gomila gluposti sa aspekta realnosti.
Jedan mrav reče ostalim:
“O mravi, ulazite u stanove svoje da vas ne izgazi Sulejman i vojske njegove, a da to i ne primijete.” (En-Neml, 18)
Šta tek reći za pobješnjelog Sulejmana, koji se okomio na pupavca? I naravno opet priča s pticama, bez problema.
I on se nasmija, glasno riječima njegovim i reče: “Gospodaru moj, omogući mi da budem zahvalan na blagodati tvojoj, koju si ukazao meni i roditeljima mojim, i da činim dobra djela na zadovoljstvo tvoje, i uvedi me, milošću Svojom, među dobre robove Svoje!”
I on izvrši smotru ptica, pa reče: “Zašto ne vidim pupavca, da nije odsutan? Ako mi ne donese valjano opravdanje, teškom ću ga kaznom kazniti ili ću ga zaklati!(En-Neml, 19-21)
Koliko teško može biti razumjeti da je ovo nemoguće, osim u našoj mašti? Zašto ne možete da razbijete fikcijski ugovor, koji sklapate dok čitate neko djelo? Svjesni ste da Džim i sjeme graška nisu mogući, ali za Kur'anske fikcije nemate hrabrosti to priznati, a ako imate mrvicu razuma, svjesni ste da je podjednako suludo kao realni konstrukt.
Nema naučnog objašnjenja za štap koji se pretvara u zmiju, osim sa psihijatrijske strane, teški poremećaj svijesti, smijete se hazreti Smrčku, a samo ste pismeniji od njega i naizgled racionalniji u odgovorima, mada je to puka iluzija, jer vjerujete u isti set gluposti kao i on.
Jedan mrav reče ostalim:
“O mravi, ulazite u stanove svoje da vas ne izgazi Sulejman i vojske njegove, a da to i ne primijete.” (En-Neml, 18)
Šta tek reći za pobješnjelog Sulejmana, koji se okomio na pupavca? I naravno opet priča s pticama, bez problema.
I on se nasmija, glasno riječima njegovim i reče: “Gospodaru moj, omogući mi da budem zahvalan na blagodati tvojoj, koju si ukazao meni i roditeljima mojim, i da činim dobra djela na zadovoljstvo tvoje, i uvedi me, milošću Svojom, među dobre robove Svoje!”
I on izvrši smotru ptica, pa reče: “Zašto ne vidim pupavca, da nije odsutan? Ako mi ne donese valjano opravdanje, teškom ću ga kaznom kazniti ili ću ga zaklati!(En-Neml, 19-21)
Koliko teško može biti razumjeti da je ovo nemoguće, osim u našoj mašti? Zašto ne možete da razbijete fikcijski ugovor, koji sklapate dok čitate neko djelo? Svjesni ste da Džim i sjeme graška nisu mogući, ali za Kur'anske fikcije nemate hrabrosti to priznati, a ako imate mrvicu razuma, svjesni ste da je podjednako suludo kao realni konstrukt.
Nema naučnog objašnjenja za štap koji se pretvara u zmiju, osim sa psihijatrijske strane, teški poremećaj svijesti, smijete se hazreti Smrčku, a samo ste pismeniji od njega i naizgled racionalniji u odgovorima, mada je to puka iluzija, jer vjerujete u isti set gluposti kao i on.
- Towelie
#319 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Kako god. Ne vredi se ubedjivati. Neka nama nasih "gluposti".
- Smrcak15
#320 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Odgovori na pitanje dali komuniciraju akusticno?Invincible wrote:Opet ti miješaš metafizički svijet i realni svijet, Bog je idejna konstrukcija, u našoj mašti može biti kakvim ga mi zamislimo i raditi čega god se dosjetimo, međutim u realnom svijetu mravi i ljudi ne mogu komunicirati, štaviše implicira se da mravi imaju samosvijest i to toliki stepen da su svjesni sebe i svih događaja koji ih okružuju, da imaju izgrađen jezički sistem koji je u rangu ljudskog.. Gomila gluposti sa aspekta realnosti.
Jedan mrav reče ostalim:
- arzuhal
#321 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Ja se ne smijem @Smrcku osim što vidim da se ti oholiš nad njim s tim upornim "hazreti", ne valja ti to, bespotrebno je. Što se, dakle, forumaša @Smrcka tiče juče sam bio zadivljen, na jednom primjeru, njegovim interesom za Kur'an
Inače, i tvoj savremeno naučni, pa i književno teorijski pristup hermeneutici Kur'ana, iz ugla nekog ateiste, je pažnje vrijedan
Inače, i tvoj savremeno naučni, pa i književno teorijski pristup hermeneutici Kur'ana, iz ugla nekog ateiste, je pažnje vrijedan
- Smrcak15
#322 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Kojim primjerom junacearzuhal wrote:Ja se ne smijem @Smrcku osim što vidim da se ti oholiš nad njim s tim upornim "hazreti", ne valja ti to, bespotrebno je. Što se, dakle, forumaša @Smrcka tiče juče sam bio zadivljen, na jednom primjeru, njegovim interesom za Kur'an![]()
- arzuhal
#323 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Neću ti kazatSmrcak15 wrote:Kojim primjerom junacearzuhal wrote:Ja se ne smijem @Smrcku osim što vidim da se ti oholiš nad njim s tim upornim "hazreti", ne valja ti to, bespotrebno je. Što se, dakle, forumaša @Smrcka tiče juče sam bio zadivljen, na jednom primjeru, njegovim interesom za Kur'an![]()
Inače, i tvoj savremeno naučni, pa i književno teorijski pristup hermeneutici Kur'ana, iz ugla nekog ateiste, je pažnje vrijedanako se smije znati?
-
Invincible
#324 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Sam temelj vjerovanja, sveta knjiga je zbirka mitologije i modificiranih verzija biblijskih priča, ne govorim to iz ugla ateiste, niti sam negdje naglasio da sam ateista, na pitanje postoji li Bog, nemam konačan odgovor, ovo govorim kao stručnjak iz oblasti društveno-humanističkih nauka,između ostalog se bavim i religijama.
Jednostavno iznosim činjenično stanje i sad kad tražim objašnjenje, naravno da ga nemate, nisu ga imali ni doktori teologije, hafizi, sveštenici i ostali vjerski službenici, s kojima sam se susretao, kako u obrazovnom procesu, tako i privatno, i sami ste svjesni da su neke teze neodbranjive i bilo bi korektno da priznate kako vjerujete u kolekciju mitova i bajki, što je naravno vaše pravo i onda nema više rasprave, ali nećete naravno jer vam to ruši cjelokupni koncept vjerovanja.
Što se tiče hazreti Smrčka, stvarno ga ne omalovažavam, vidno je ograničen u mogućnosti razmišljanja i ne zamjerim mu, iskreno me nasmije svojim objašnjenjima, evo i sad će mi vjerovatno ponuditi neko za komunikaciju mrava i ljudi, naravno da će biti suludo, ali ako ikad bude izbor za najboljeg forumaša, moj glas ima.
Jednostavno iznosim činjenično stanje i sad kad tražim objašnjenje, naravno da ga nemate, nisu ga imali ni doktori teologije, hafizi, sveštenici i ostali vjerski službenici, s kojima sam se susretao, kako u obrazovnom procesu, tako i privatno, i sami ste svjesni da su neke teze neodbranjive i bilo bi korektno da priznate kako vjerujete u kolekciju mitova i bajki, što je naravno vaše pravo i onda nema više rasprave, ali nećete naravno jer vam to ruši cjelokupni koncept vjerovanja.
Što se tiče hazreti Smrčka, stvarno ga ne omalovažavam, vidno je ograničen u mogućnosti razmišljanja i ne zamjerim mu, iskreno me nasmije svojim objašnjenjima, evo i sad će mi vjerovatno ponuditi neko za komunikaciju mrava i ljudi, naravno da će biti suludo, ali ako ikad bude izbor za najboljeg forumaša, moj glas ima.
- Smrcak15
#325 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Ja jos cekam na odgovor koji ti vjesto izbjegajes, sto li da mi je znati?Invincible wrote:Sam temelj vjerovanja, sveta knjiga je zbirka mitologije i modificiranih verzija biblijskih priča, ne govorim to iz ugla ateiste, niti sam negdje naglasio da sam ateista, na pitanje postoji li Bog, nemam konačan odgovor, ovo govorim kao stručnjak iz oblasti društveno-humanističkih nauka,između ostalog se bavim i religijama.