Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post Reply

Kako ce Kusturicu historija opisati?

Kao izdajicu svog naroda, svoje mahale, svog grada, svoje drzave, ukratko petokolonasa u toku agresije
78
64%
Ili nekako drugcije
44
36%

Total votes: 122

stakasa

#301 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by stakasa »

Edin H. wrote:Neimar i graditelj :D
Prije svega neimar. I veleposjednik. Meni je Stribor najveca legenda. Nikako da mu mjesto nade :D
Nomo

#302 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Nomo »

Havatar wrote:
Point. wrote:Gdje su njegovi roditelji? Ima li brata, sestru? Kako oni podnose ovog podbuhlog smrdu?
Zatisnu nos i saburaju . Šta će drugo ipak su mu familija .
on je jedinac . roditelji mrtvi . samo ima nekog rodjaka . nikog vise . covjecanstvo jos nije zapamtilo da pripadnik jednog naroda nad kojim je izvrsen genocid ode u redove dzelata . kao da jevrej 1946 predje na krscanstvo i kaze ja sam njemac i jos pljuje po svom narodu . kusturica nije Srbin kao sto ni Karadjic nije Englez . hocu reci , vjeru mozes promijeniti ali naciju ne . Ne mozes biti ono sto ti hoces . Mogu da razumijem da mu se dijete rodi u srbiji i tamo zivi i tako to ....ali on je rodjen u Sarajevu , tamo je zivio do svoje cetrdesete godine , ime Emir , bio Bosanac i preko noci kaze ,, ne ja sam srbin ,, to ne moze . Sve sto radi i govori radi iskljucivo zbog novca . Dzelatu lize skute za novac . Da ga je rat zatekao na Grbavici 92 godine Batko i cetnici bi ga ritaulno pogubili .Sada mu takvi likovi pisu hvalospjeve . Sve skupa jadno i odvratno . Koliko ja poznajem narav prosjecnog Srbina ( svaka cast casnim ljudima koji ima jako puno ) kusturica je njihovim ocima balija i turcin . Tako mu govore iza ledja a nemali broj je onih koji bi mu to rekli u lice ali on ne zalazi svugdje nego hoda po Srbiji i i tzv rs kao po jajima . Ako ikada Bosanci oslobode okupirani dio biH kusturici ce biti zabranjen ulaz u BiH a vlast ce morati ga sluzbeno proglasiti za neprijatelja i izdajnika drzave . to ce biti poraz za njega . I ovako je porazen . Rodni grad moze samo gledati na razglednici .
Yug

#303 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Yug »

Nomo wrote:
Yug wrote:Gledao sam skoro Kusturicu u "cirilici" kod Marica.Jednostavno covjek je genije i uopste mali je broj ljudi koji moze na njegovom nivou voditi dijalog sa njim.Malo je ljudi koje je Marlon Brando pozivao u svoju vilu na druzenja bio je jako izbirljiv,mogu zamisliti Branda,Kustu,Son Pena i Johny Depa na terasi.:).
a to kako ce ga istorija opisati njega zaboli,zna da ce ga istorija njegovog naroda staviti u ravan sa velikim srpskim umjetnicima i licnostima i to mu i pripada.
Da je Kusturica ostao u Sarajevu i da se izjasnjava kao Bosnjak i da snima filmove o tome kako su u Visegradu srpski vonjnici zaplali 70 ljudi u jednoj kuci , da snima film o tome kako je srpska vojska nabila na kolac covjeka pored Zvornika a drugog potkovala ...da Bosnjak Kusturica snima film o genocidu u Srebrenici i logorima ...da li bi tada pisao da je genije kojeg bi Brando zvao na pice . Bi qurac moj . Vecina srpskih forumasa bi pisala da je obicni balija i lazov a njegovi filmovi bi bili zabranjeni ( cak i oni stari ) kao sto je zabranjen film Jasmile Zbanic u genocindnom entitetu .
Naravno da bi i tada bio genije,neko bi ga manje simpatisao samo..I sta Kusturica ima sa zlocinima u cijeloj BiH sa tim vojskama tada i zlocincima koji imaju ime i prezime...Sami komentari koji dolaze iz jednog dijela FBIH na svaki spomen GENIJA KUSTE pokazuju da Bosna o kojoj je Andric pisao i taj mentalitet i dalje egzistira u njegovom najgorem primitivnom obliku,zbog kojeg su mnogi velikani bjezali odavde kao Selimovic i Andric npr.Zato Kusturica ne bjezi jer je fajter i GENIJE ,ne dozvoljava da sitni uhljupi iz mracnih mahala koje je Andric davno opisao otjeraju.
Nomo

#304 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Nomo »

jos kada bi ti i slicni naucili i shvatili da je andric pisao romane , price , novele i pripovjetke a ne istoriju i psiho sociolosku analizu jednog naroda , gdje bi vam karaj bio
Havatar

#305 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Havatar »

Nomo wrote:jos kada bi ti i slicni naucili i shvatili da je andric pisao romane , price , novele i pripovjetke a ne istoriju i psiho sociolosku analizu jednog naroda , gdje bi vam karaj bio
Takvi misle da je "Pukni zoro" pjesma iz prvog svjetskog rata a ne pjesma koja je napisana i komponovana za potrebe filma .
Nomo

#306 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Nomo »

Yug wrote:
Nomo wrote:
Yug wrote:Gledao sam skoro Kusturicu u "cirilici" kod Marica.Jednostavno covjek je genije i uopste mali je broj ljudi koji moze na njegovom nivou voditi dijalog sa njim.Malo je ljudi koje je Marlon Brando pozivao u svoju vilu na druzenja bio je jako izbirljiv,mogu zamisliti Branda,Kustu,Son Pena i Johny Depa na terasi.:).
a to kako ce ga istorija opisati njega zaboli,zna da ce ga istorija njegovog naroda staviti u ravan sa velikim srpskim umjetnicima i licnostima i to mu i pripada.
Da je Kusturica ostao u Sarajevu i da se izjasnjava kao Bosnjak i da snima filmove o tome kako su u Visegradu srpski vonjnici zaplali 70 ljudi u jednoj kuci , da snima film o tome kako je srpska vojska nabila na kolac covjeka pored Zvornika a drugog potkovala ...da Bosnjak Kusturica snima film o genocidu u Srebrenici i logorima ...da li bi tada pisao da je genije kojeg bi Brando zvao na pice . Bi qurac moj . Vecina srpskih forumasa bi pisala da je obicni balija i lazov a njegovi filmovi bi bili zabranjeni ( cak i oni stari ) kao sto je zabranjen film Jasmile Zbanic u genocindnom entitetu .
Naravno da bi i tada bio genije,neko bi ga manje simpatisao samo..I sta Kusturica ima sa zlocinima u cijeloj BiH sa tim vojskama tada i zlocincima koji imaju ime i prezime...Sami komentari koji dolaze iz jednog dijela FBIH na svaki spomen GENIJA KUSTE pokazuju da Bosna o kojoj je Andric pisao i taj mentalitet i dalje egzistira u njegovom najgorem primitivnom obliku,zbog kojeg su mnogi velikani bjezali odavde kao Selimovic i Andric npr.Zato Kusturica ne bjezi jer je fajter i GENIJE ,ne dozvoljava da sitni uhljupi iz mracnih mahala koje je Andric davno opisao otjeraju.
cuj ne bjezi . a sta radi ? zivi u sarajevu jede baklavu kod sltkog coseta i prica o ugrozenom i slobodarskom srpskom narodu 8)
ps selimovic i andric su otisli tamo gdje su mislili da ce im biti bolje . ako je neko pobjegao od divljih zvijeri (koji su prijetili smrcu i pisali ,, ustasa ,, na vratima ) to su bili bogdan bogdanovic , mirko kovac .. . onaj ko se usudio dici svoj glas protiv slobine veliko srpske fasisticke masinerije taj je bio skracen za glavu osim ako nije na vrijeme zdimio kao mirko i bogdan . e sada sto nije puno glava odletilo to samo znaci da ooooohhhoho broj srba bio uz slobu .
ti nesto guras ove glumce uz kusturicu a svaki od njih bi pljunuo tog prljavog cetnika da znaju sta radi . pogotovo Brando i Sean Penn
spreca

#307 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by spreca »

A joj skime je poceo da poredi onog ushlju :lol: :lol: :lol:
Danguba

#308 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Danguba »

Zasto kada procitam naslov, prvo sto mi padne na um je KONJ i to onaj brdsko-planinski. :D
spreca

#309 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by spreca »

Bosnaski brdski autohtoni :lol:
hAZNADAR

#310 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by hAZNADAR »

Pokajnik wrote:Zašto onima koji smeta Kusturica ne smetaju etnički Srbi marionete bošnjačke politike - Miro Lazović,Tatjana Ljujić,Jovan Divjak... ?
Postoji ipak razlika. Miro Lazović,Tatjana Ljujić,Jovan Divjak jesu Srbi i dalje, niti su imali potrebe mijenjati vjeru,nacionalnost, jezik,... niti bi se iko u Bosnjaka na to rastopio. Imamo jednostavno razlicite standarde - nisu Bosnjaci bolesnici pa da pate od toga da im se neko "vrati" i da prestane sebe lagati i kriti bolnu istinu o srednjem vijeku,... :D

Miro Lazović,Tatjana Ljujić,Jovan Divjak su nesto kao Fatima Fetibegovic, Omer Brankovic, Bakir Ajanovic,... u dodikovoj vladi i njih malo ko proziva. To su ljudi koji su se oprjedjelili. Kusta je unikatan i nema nijednog primjera.

Nije nikada bio Bosnjak pa prema tome nije ni izdajica necega.

Smeta naravno njegova promocija fasizma i branjenje politike koju je cijeli svijet osudio i bombardovao koliko se sjecam. On je samo jedan od kvaziintelektualaca u sluzbi fasizma poput Cosica, Crncevica, Kapora, Beckovica,... a naravno da se smijemo malo sprdati nad njegovim srpstvom posto se zna kako ga je naplatio i kako se ulizivao politicarima koji su ga finansirali.

Tako da to poredjenje sa Lazovicem, Divjakom,.. ne pije vode. Mislim da Kustu moze slaviti samo bolesnik u Srba jer mu oprasta svo poltronstvo, izigravanje srpstva, lizanje dupeta, prikaz Srba kao divljaka u filmovima, novcane malverzacije, rusenja,... samo dok prica onu pricu o vracanju vjeri pradjedovskoj i genetskom otpadu. Mnogi se jednostavno loze na to i pate za tim - naobjasnjivo - ali se da primijetiti. Svaki ljigavac moze kupiti na tu pricu.
Vipsilon

#311 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Vipsilon »

Meni nije jasno kako Srbi dozvoljavaju sebi da ih jedan Emir Kusturica onoliko loži.
U cijeloj priči Srbi ispadaju "glupi Bosanci" jer su sebi dozvolili da im onakve nebulozne priče prodaje, uzima im pare, planine.
Emira je mnogo pogodilo to što mu je poslan revizor da pita za račune - zar bi jedan pošten Srbin kao što je Emir krao od svog naroda? Odakle im pravo da pitaju gdje su pare? Bukva Emir je vjerovatno mislio da će ostati u svom drvoredu do kraja života.
Pa onda izađe malo na tv u neki talk show da plače kako je razočaran u Srbe i vlast jer su mu poslali revizore - sad mu ne Srbi ne valjaju.
Što se mene lično tiče Emir je dobar manipulator i glumac - mislim da mu gluma bolje ide od režiranja - i ubjeđen sam da su mu kinezi ponudili koji metar kineskog zida i malo juana, on bi sada bio kinez, kleo se u Kineze i iskopo bi nekog rođaka iz šang dinastije.

Njemu lično odgovara sva mržnja koju dobija iz BiH jer time opravdava svoje postojanje i lopovluk koji radi. Onog dana kada se prosječni Bošnjo prestane interesovati za Emira, i ono što Emir kaže, sami Srbi će ga smaknuti kada se ohavizaju.
Naravno za uspjeh i opstanak Emira su krivi naši mediji koji svaku njegovu nebulozu prenose kao neku bombastičnu vijest, a i dosta naših šabana koji se primaju na njegove riječi.

Pogledao sam neke njegove filmove, dva njegova filma su korektna, malo se ističu, ostali su prosjek/ispod.

I da odgovorim na pitanje iz naslova teme. On će biti opisan kao prosječan režiser koji je promjenio vjeru da bi dobio simpatije drugog naroda te zahvaljujući političkim vezama uspio je dobiti zeleno svjetlo za neke svoje građevinske projekte na račun tog naroda.
Njegove ideje su plitke te nerijetko spominje Hegela u svojim govorima kako bi im dao neki ozbiljan prizvuk.
ljevoruki

#312 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by ljevoruki »

Danguba wrote:Zasto kada procitam naslov, prvo sto mi padne na um je KONJ i to onaj brdsko-planinski. :D
Meni vise naginje na "supak", nekako mi to konj nije primjereno.
Konj je plemenita zivotinja a supak je supak. :oops:
LBVIEW

#313 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by LBVIEW »

Yug wrote:
LBVIEW wrote:
Nije ni cudo da ga takvi smatraju genijem, par otrcanih fraza o globalistickoj posasti, opasnosti od "katolicke" EU, prednosti "domacinske" Srbije, belosvetskoj zaveri protiv naroda najpravednijeg i najnapacenijeg, pa red slavospjeva o pr'cedniku, red stihova o "Rasi i kari", malo negiranja srpskih zlocina i relativiziranja krivice srpskog vodstva, i postanes priznat srpski intelektualac- kandidat za kakav orden.
A to sto ce historija "njegovog naroda" ustvrditi, kao sto je vec ustvrdila za mnogobrojne pacijente poput cica Draze, Velimirovica je relevantno samo za"njegov narod" i mozda clanove kakvog srpsko-kozackog bratstva, niko drugi tu "moralnu i intelektualnu velicinu " niti je prepoznao niti ce priznati, jedna lujka vise u moru drugih.
Ipak pratis mjegov rad :)..Nije ni meni cudno da takvi kao Ti i danas ozivljavaju likove iz Andricevih romana,one iste sto se sakrivaju u mracnim mahalama uvjek spremni da pljuju,bace kamenicu,napadnu hinjski u gomili,puni mrznje prema svemu sto napreduje,sto se mjenja ,sto ne odgovara njihovim uskogrudnim i umisljenim interesima.
Aha, Andric, likovi iz mracnih mahala, protivnici napretka(u vidu antiglobalistickog naprdivanja mokrogorskog serifa s kubom u ruci :mrgreen: ) i tako to. Nakon onog hvalospjeva budaletini koji je spreman javno pricati gluposti i braniti neodbranjivo zarad sake para i slave na srpskom nacionalistickom zvezdanom nebu,sto se drugo moglo i ocekivati do potezanje jednog od par ultimativnih argumenata svakog "nacionalno osvescenog Srbina" koji po obicaju ne razaznaje fikciju od stvarnosti. :mrgreen: A vama i jeste prava mjera ona mastokosna luda koju smatrate genijem. :lol:
Kruler

#314 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Kruler »

Ko je taj Kusturica i po čemu je zaslužio da ga ta neka tamo historija opisuje?
Neregistrirani

#315 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Neregistrirani »

Nomo wrote: Tako mu govore iza ledja a nemali broj je onih koji bi mu to rekli u lice ali on ne zalazi svugdje nego hoda po Srbiji i i tzv rs kao po jajima .

Nemas pojma sta pises. Srbi svrsavaju kad cuju njegovo ime, on im je veci "lik" i od Neleta i Corbe skupa, mozda im je jedino Novak iznad. A on ne hoda, leti, ili svojim helikopterom po onoj svojoj planini u Srbiji ili ga Milorad voza helikopterskim servisom od narodnih para.
hAZNADAR

#316 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by hAZNADAR »

Neregistrirani wrote:
Nomo wrote: Tako mu govore iza ledja a nemali broj je onih koji bi mu to rekli u lice ali on ne zalazi svugdje nego hoda po Srbiji i i tzv rs kao po jajima .

Nemas pojma sta pises. Srbi svrsavaju kad cuju njegovo ime, on im je veci "lik" i od Neleta i Corbe skupa, mozda im je jedino Novak iznad. A on ne hoda, leti, ili svojim helikopterom po onoj svojoj planini u Srbiji ili ga Milorad voza helikopterskim servisom od narodnih para.
Ne svi Srbi - samo bolesnici. Ja licno poznajem Srbe kojima se taj lik gadi. I ne radi se o tkzv bosnjackim Srbima.

Kusturica u ovoj prici kao lik i nije toliko bitan pa da njega analiziramo - on je vise primjer koji pokazuje jednu srpsku bolest i oko njega ta bolest najbolje ispliva. A to je mit o Srbima kao precima ostalih naroda, srpski jezik kao preteca ostalih,... i za Bosnjake najvie bitno - rasisticki odnos prema Bosnjacima gdje su prikazani kao genetski otpad, prevjere, poturice(u kontekstu danasnjice kroz poveznice sa srednjim vijekom), i sto je najbizarnije - da Bosnjaci navodno znaju bolnu istinu o porijeklu a to kriju, nece da priznaju i Srbe mrze samo sto ih na to podsjecaju. Kao sto prikazuje film Noz uostalom sto je manifest istim bolesnicima sto svrsvaju na Kustu.

Kusturica nije izmislio taj mit - to je stvoreno pocetkom devedesetih i Kusta se samo uklopio u taj standard kao neka vrsta pozitivnog primjera. Suludo je tu pricati o historiji i koliko je bitna, - pojedini likovi u Srba pate za tim, jednostavno imaju potrebu da se taj mit odrzava i da imaju "opravdanog" razloga za mrznju i rasizam. I jos vecem ljigavcu od Kuste, jos vecem lopovu ce sve oprostiti dokle god daje goriva za taj mit.

E posto se nas to itekako tice, posto taj fasizam u sjeni mitova itekako osjetimo na kozi - zato Kusta i jeste bitan za nas. Ne kao lik, osoba, karakter,... - vec kao najbolji pokazatelj toga.
raskopusa

#317 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by raskopusa »

ljevoruki wrote:
Danguba wrote:Zasto kada procitam naslov, prvo sto mi padne na um je KONJ i to onaj brdsko-planinski. :D
Meni vise naginje na "supak", nekako mi to konj nije primjereno.
Konj je plemenita zivotinja a supak je supak. :oops:
:pisnula: :pisnula: al pjenite....
sve sto radi,kako se osjeca,kako se izjasnjava je njegova licna stvar. :kakoste:
Hadzi Lojo

#318 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Hadzi Lojo »

Kako rece neko ranije, sami ce ga Srbi likvidirati kada im ne bude potreban, pa oni su likvidirali mnoge svoje koje su ranije kovali u zvezde!
Idite molim vas lepo, pa o tome firaunu ne treba trositi reci, u stvari on je postao upravo kao oni sto ih je ismejavao u svojim filmovima breeee!
Kaligula I

#319 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Kaligula I »

Nomo wrote:
Havatar wrote:
Point. wrote:Gdje su njegovi roditelji? Ima li brata, sestru? Kako oni podnose ovog podbuhlog smrdu?
Zatisnu nos i saburaju . Šta će drugo ipak su mu familija .
on je jedinac . roditelji mrtvi . samo ima nekog rodjaka . nikog vise . covjecanstvo jos nije zapamtilo da pripadnik jednog naroda nad kojim je izvrsen genocid ode u redove dzelata . kao da jevrej 1946 predje na krscanstvo i kaze ja sam njemac i jos pljuje po svom narodu . kusturica nije Srbin kao sto ni Karadjic nije Englez . hocu reci , vjeru mozes promijeniti ali naciju ne . Ne mozes biti ono sto ti hoces . Mogu da razumijem da mu se dijete rodi u srbiji i tamo zivi i tako to ....ali on je rodjen u Sarajevu , tamo je zivio do svoje cetrdesete godine , ime Emir , bio Bosanac i preko noci kaze ,, ne ja sam srbin ,, to ne moze . Sve sto radi i govori radi iskljucivo zbog novca . Dzelatu lize skute za novac . Da ga je rat zatekao na Grbavici 92 godine Batko i cetnici bi ga ritaulno pogubili .Sada mu takvi likovi pisu hvalospjeve . Sve skupa jadno i odvratno . Koliko ja poznajem narav prosjecnog Srbina ( svaka cast casnim ljudima koji ima jako puno ) kusturica je njihovim ocima balija i turcin . Tako mu govore iza ledja a nemali broj je onih koji bi mu to rekli u lice ali on ne zalazi svugdje nego hoda po Srbiji i i tzv rs kao po jajima . Ako ikada Bosanci oslobode okupirani dio biH kusturici ce biti zabranjen ulaz u BiH a vlast ce morati ga sluzbeno proglasiti za neprijatelja i izdajnika drzave . to ce biti poraz za njega . I ovako je porazen . Rodni grad moze samo gledati na razglednici .
...to je činio i Kustin čukundjed koji je iz istih razloga prešao na islam pa eto njega i njegovu izdaju ne osuđuješ, ali si našao za shodno da pljuješ samo po njegovom čukununuku...ako je za pohvalu čukundjedov postupak, a koji se ogledao u prelasku na islam, onda je za pohvalu i čukununukov postupak koji se ogleda u prelasku na pravoslavlje...a ako je za osudu čukununukov, Kustin, prelazak na pravoslavlje, onda je za osudu i čukundjedov prelazak na islam...je li, ako ćemo biti principijelni...
Hajvan

#320 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Hajvan »

Short-O-doksi je kenjocidan
Havatar

#321 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Havatar »

hAZNADAR wrote:
Neregistrirani wrote:

Ne svi Srbi - samo bolesnici. Ja licno poznajem Srbe kojima se taj lik gadi. I ne radi se o tkzv bosnjackim Srbima.

Kusturica u ovoj prici kao lik i nije toliko bitan pa da njega analiziramo - on je vise primjer koji pokazuje jednu srpsku bolest i oko njega ta bolest najbolje ispliva. A to je mit o Srbima kao precima ostalih naroda, srpski jezik kao preteca ostalih,... i za Bosnjake najvie bitno - rasisticki odnos prema Bosnjacima gdje su prikazani kao genetski otpad, prevjere, poturice(u kontekstu danasnjice kroz poveznice sa srednjim vijekom), i sto je najbizarnije - da Bosnjaci navodno znaju bolnu istinu o porijeklu a to kriju, nece da priznaju i Srbe mrze samo sto ih na to podsjecaju. Kao sto prikazuje film Noz uostalom sto je manifest istim bolesnicima sto svrsvaju na Kustu.

Kusturica nije izmislio taj mit - to je stvoreno pocetkom devedesetih i Kusta se samo uklopio u taj standard kao neka vrsta pozitivnog primjera. Suludo je tu pricati o historiji i koliko je bitna, - pojedini likovi u Srba pate za tim, jednostavno imaju potrebu da se taj mit odrzava i da imaju "opravdanog" razloga za mrznju i rasizam. I jos vecem ljigavcu od Kuste, jos vecem lopovu ce sve oprostiti dokle god daje goriva za taj mit.

E posto se nas to itekako tice, posto taj fasizam u sjeni mitova itekako osjetimo na kozi - zato Kusta i jeste bitan za nas. Ne kao lik, osoba, karakter,... - vec kao najbolji pokazatelj toga.
:thumbup:
Sve što si napisao u ovom postu je Kaligula potvrdio samo nekoliko postova kasnije
Kaligula I

#322 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Kaligula I »

Yug wrote:
Nomo wrote:
...apsolutna istina, zato bi pripovjetku "Pismo iz 1920" trebalo svakodnevno isčitavat u svim bh školama...no, nažalost, istina je dijametralno suprotna...Andrić se 'protjeruje' iz škola...blago nama sa nama...dok god emocija bude cjenjenija od razuma mi ćemo ostat ''tamni vilajet'...a to će da potraje, što dokazuje i ova tema...
Havatar

#323 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Havatar »

I dobro je što se izbacuje pa ako hoće neko da pravi ljude koji su spremni da vrše genocide neka to rade od svom trošku a ne da im žrtve tih genocida to finansiraju da bi ti isti koji bi da genocidišu pričali o nekom mentalitetu od kog je podržavaoc genocida Neokupani pobjegao. Stvarno loš taj mentalitet u kom je genocid nad muslimanima nešto loše :oops:
Kaligula I

#324 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Kaligula I »

Havatar wrote:I dobro je što se izbacuje pa ako hoće neko da pravi ljude koji su spremni da vrše genocide neka to rade od svom trošku a ne da im žrtve tih genocida to finansiraju da bi ti isti koji bi da genocidišu pričali o nekom mentalitetu od kog je podržavaoc genocida Neokupani pobjegao. Stvarno loš taj mentalitet u kom je genocid nad muslimanima nešto loše :oops:
...da si ikada pročitao navedenu pripovjetku ne bi tako pisao...pročitaj, možda promjeniš mišljenje o genijanom piscu...nije on kriv ako ga poneko i pogrešno tumači...
hAZNADAR

#325 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by hAZNADAR »

Kaligula I wrote: ...apsolutna istina, zato bi pripovjetku "Pismo iz 1920" trebalo svakodnevno isčitavat u svim bh školama...no, nažalost, istina je dijametralno suprotna...Andrić se 'protjeruje' iz škola...blago nama sa nama...dok god emocija bude cjenjenija od razuma mi ćemo ostat ''tamni vilajet'...a to će da potraje, što dokazuje i ova tema...
Jos jedno od jeftinih opravdanja. Navodno si imamo usadjenu mrznju u sebi i sve sto se desilo je zbog nase prirode. :D

Historijski gledano - svaki narod je imao vise sansi da istrijebi druge - i to skroz, etnicka ciscenja su se mogla neprimjetno desiti od 19-og vijeka pa sve do modernog doba. Pa se to ipak nije desilo - tako da Andric koji usput receno nije Bog - je i u tome fulio - ako cemo uzeti da njegovo pismo nije umjetnost vec politicki elaborat.

Hajde budi iskren pa reci. Dali u ovom trenutku mislis da ja i ostali Bosnjaci ovdje imamo ulavnom srpske korijene(evt kandilo i ikonu na tavanu) i da sto je najbitnije - to nesmijemo priznati jer je istina isuvise bolna - pa Emira mrzimo jer je priznao?

Tek da vidim koliko si iskren.
Post Reply