Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
100ck

#301 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by 100ck »

Djeca koja su rođena od hazreti Adema, a.s., i hazreti Have stupala su u brak. Incest ili sta?
Adam i eva su imali tri sina. Kako sad, ko je tu koga dalje?
Mislim religija je od pocetka nejasna tj. nema smisla kad citas s razumijevanjem.
nemezis

#302 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

schnappi wrote:nemezis...
Bosnjakinja, Bosanka i muslimanka istovremeno, jedno ne iskljucuje drugo, mada ima i drugih kombinacija, neko moze biti Bosnjak i ateista itd. Svaka osoba se identifikuje sa vise toga u zivotu, pa moze biti zena suprugu, a majka djeci, ovo se ne iskljucuje.
Šta IZ ima sa bošnjaštvom?
nasa

#303 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nasa »

schnappi wrote:Toweli, kako bi ti protumacio onaj ajet iz Kurana u kojem pise da se zenimo od iste vrste, da li se tu misli ljudi sa ljudima a ne zivotinjama, ili se to podrazumijeva, pa se misli na rase, nacije...ne mogu da nadjem ajet da vidim sta tacno pise.
Protumacen je u samom Kur'anu npr.
Bludnik se ne treba ženiti osim bludnicom ili mnogoboškinjom, a bludnica ne treba biti poželjna osim bludniku ili mnogobošcu, to je zabranjeno vjernicima.
Towelie

#304 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Towelie »

Toweli, kako bi ti protumacio onaj ajet iz Kurana u kojem pise da se zenimo od iste vrste, da li se tu misli ljudi sa ljudima a ne zivotinjama, ili se to podrazumijeva, pa se misli na rase, nacije...ne mogu da nadjem ajet da vidim sta tacno pise.
Ljudi s ljudima, naravno. I crni i beli i zuti i Bosnjaci i Arapi i Kinezi i ovi i oni. Svi su ista vrsta i tu Kur'an ne pravi razliku. U kontekstu osobina takodjer vazi ovo sto je nasa napisala, vernik s vernicom, bludnik s bludnicom.
alibegoa

#305 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by alibegoa »

nemezis wrote:Da se podsjetimo.

Kuran
[4:23] Prohibited for you (in marriage) are your mothers, your daughters, your sisters, the sisters of your fathers, the sisters of your mothers, the daughters of your brother, the daughters of your sister, your nursing mothers, the klix who nursed from the same woman as you, the mothers of your wives, the daughters of your wives with whom you .have consummated the marriage - if the marriage has not been consummated, you may marry the daughter. Also prohibited for you are the women who were married to your genetic sons. Also, you shall not be married to two sisters at the same time - but do not break up existing marriages. GOD is Forgiver, Most Merciful.
[4:24] Also prohibited are the women who are already married, unless they flee their disbelieving husbands who are at war with you.* These are GOD's commandments to you. All other categories are permitted for you in marriage, so long as you pay them their due dowries. You shall maintain your morality, by not committing adultery. Thus, whoever you like among them, you shall pay them the dowry decreed for them. You commit no error by mutually agreeing to any adjustments to the dowry. GOD is Omniscient, Most Wise.
Porodični zakon
Član 12.
(1) Brak se ne može sklopiti između krvnih srodnika u ravnoj i pobočnoj liniji do četvrtog
stepena uključivo.
(2) Odredba iz stava 1. ovog člana primjenjuje se i na odnos nastao potpunim usvojenjem.
Član 13.
Brak ne mogu sklopiti usvojilac i njegov usvojenik u slučaju nepotpunog usvojenja.
Član 14.
(1) Brak se ne može sklopiti između: svekra i snahe, zeta i tašte, očuha i pastorke i maćehe i
pastorka, bez obzira na to da li je prestao brak čijim je sklapanjem nastalo ovo srodstvo.
2) Izuzetno, sud može u vanparničnom postupku dozvoliti sklapanje braka srodnicima iz stava 1. ovog člana ako utvrdi da postoje opravdani razlozi.
Koji je razlog ove zabrane dvije sestre istovremeno?
fatamorgana

#306 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by fatamorgana »

Towelie wrote: ....U kontekstu osobina takodjer vazi ovo sto je nasa napisala, vernik s vernicom, bludnik s bludnicom.
Znači svijet se dijeli na vjernike i na bludnike? :roll:
Towelie

#307 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Towelie »

Moje neko razmisljanje je da bi eventualni brak istog coveka sa dve sestre trajno pokvario medjusobnu njihovu ljubav i sestrinsku paznju jer koliko god da cenile jedna drugu ipak ce zeleti da se takmice medjusobno.
Jok, samo sam dao primer gde svako treba gledati da trazi bracnog druga prema sebi. Imas to u kapitalistickog drustvu takodje, bogatasi se uglavnom zene bogatasicama. Imas i podele po profesijama, doktori sa medicinskim sestrama, umetnici sa umetnicima, mada ovde ima vise odstupanja.
arslanbey

#308 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by arslanbey »

Nena mog jednog jarana se udala za 2 brata,prvi covjek umro,i ona se uda za njegovog brata nakon smrti,tako da njena djeca su imala amidju i ocuha u jednom covjeku

ovo je u Bosni bilo,prije rata davno,i dan danas se prica.Ona se po stare dane kaje sto je to uradla
fatamorgana

#309 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by fatamorgana »

Towelie wrote:
Jok, samo sam dao primer gde svako treba gledati da trazi bracnog druga prema sebi. Imas to u kapitalistickog drustvu takodje, bogatasi se uglavnom zene bogatasicama. Imas i podele po profesijama, doktori sa medicinskim sestrama, umetnici sa umetnicima, mada ovde ima vise odstupanja.
Ni to nije tako striktno, nerijetko se baš suprotnosti privlače, a opet privlačnost polova je zapravo biološka i to preko mehanizma feromona a koji nam sugerišu koji je partner za pojedinu osobu genetski pogodniji od drugog a u svrhu boljeg preživljavanja i produžetka vrste.
nemezis

#310 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

Towelie wrote:
Moje neko razmisljanje je da bi eventualni brak istog coveka sa dve sestre trajno pokvario medjusobnu njihovu ljubav i sestrinsku paznju jer koliko god da cenile jedna drugu ipak ce zeleti da se takmice medjusobno.
Je li smatraš da je u redu promovisati biranje partnera tako kako si naveo? Na primjer, ti si bogat i sinu kažeš "nije ona za tebe, sirimašni su"? Sin ti doktor i kažeš "nemoj nju, ona je arhitekta"?
sinuhe

#311 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by sinuhe »

arslanbey wrote:Nena mog jednog jarana se udala za 2 brata,prvi covjek umro,i ona se uda za njegovog brata nakon smrti,tako da njena djeca su imala amidju i ocuha u jednom covjeku

ovo je u Bosni bilo,prije rata davno,i dan danas se prica.Ona se po stare dane kaje sto je to uradla
Nije li se jedna Bosnjakinja udala za djevera u Palestini prije par godina nakon sto joj je umro muz.
Nije ni to rijetkost na Bliskom Istoku.
Joe McCarthy

#312 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Joe McCarthy »

Towelie wrote: A ovo?
"O ljudi, mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji je najbogobojazniji. Allah, uistinu, sve zna i ništa Mu nije skriveno." (El-Hudžurat, 13)
Svakako da Islam podstice upoznavanje i mesanje sa drugim ljudima. Kako ces inace drugacije uzeti ono sto je dobro od Amerikanaca i inih ako ih ne upoznas?
Ja, licno, nisam ljubitelj ucaurenosti u bosnjastvo niti mi nacija predstavlja neku preterano vaznu kategoriju.
I pri tome gubi se bošnjački dio jednačine, bit će zatrt Turskim ili Arapskim običajima, zato ja zalažem da jednostavno se riješimo ove beduinske ludosti koja ništa drugo nije nego alat za arapski imperijalizam. Ili je modificirat dovoljno da bude prihvatljiva u modernom društvu, druge alternative nema. :bih:
Objektivni navijac

#313 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Objektivni navijac »

fatamorgana wrote:
Towelie wrote:
Ni to nije tako striktno, nerijetko se baš suprotnosti privlače, a opet privlačnost polova je zapravo biološka i to preko mehanizma feromona a koji nam sugerišu koji je partner za pojedinu osobu genetski pogodniji od drugog a u svrhu boljeg preživljavanja i produžetka vrste.
Mi smo indoevropski narod,mi se uvijek zenimo/udajemo unutar kaste. To je ionako pozeljno i dobro.
Towelie

#314 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Towelie »

Je li smatraš da je u redu promovisati biranje partnera tako kako si naveo? Na primjer, ti si bogat i sinu kažeš "nije ona za tebe, sirimašni su"? Sin ti doktor i kažeš "nemoj nju, ona je arhitekta"?
Ne, nikako. Shodno ajetu da se ljudi trebaju mesati i upoznavati. Ali, ne mozemo zatvarati oci i tvrditi da nema ovoga.
I pri tome gubi se bošnjački dio jednačine, bit će zatrt Turskim ili Arapskim običajima, zato ja zalažem da jednostavno se riješimo ove beduinske ludosti koja ništa drugo nije nego alat za arapski imperijalizam. Ili je modificirat dovoljno da bude prihvatljiva u modernom društvu, druge alternative nema. :bih:
Zasto bi morao da se gubi bosnjacki deo? U tom mesovitom braki moze biti predominantna bosnjacka strana, na primer. Ili ne mora biti niko dominantan uopste.
Mi smo indoevropski narod,mi se uvijek zenimo/udajemo unutar kaste. To je ionako pozeljno i dobro.
Zasto bi brak Bosnjak-Bosnjakinja morao biti kvalitetniji od braka Bosnjak-Arapkinja ili Turcin-Bosanka?
nasa

#315 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nasa »

:lol: jel se to brines za "Bosnjacki Islam" i poturice, zanimljiva kombinacija :-)

Imas opomenu pred ban

nemezis

#316 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

Towelie wrote:
Ne, nikako. Shodno ajetu da se ljudi trebaju mesati i upoznavati. Ali, ne mozemo zatvarati oci i tvrditi da nema ovoga.
Tvoj prošli post ukazuje na to da Kuran kaže da treba a sada kažeš "ne nikako".
Towelie

#317 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Towelie »

Jedno je da li se trebaju mesati ljudi razlicitih rasa, socijalnog statusa, profesija i to podrzavam u potpunosti. Ovo na sta se misli pod "treba" je da vernik ozeni vernicu,sto je preporuka Kur'ana, a to opet ne zadire u boju koze ili socijalni status, jedino merilo je bogobojaznost.
Joe McCarthy

#318 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Joe McCarthy »

Towelie wrote: Zasto bi morao da se gubi bosnjacki deo? U tom mesovitom braki moze biti predominantna bosnjacka strana, na primer. Ili ne mora biti niko dominantan uopste.
Pored ekavice u ovom argumentu, kao zamjerku vidim ovdje apsolutno nepoznavanje genetike i kocepta recesivni gena. A plod ovih unija najčešće se identificira sa jačom biološkom stranom.
Zasto bi brak Bosnjak-Bosnjakinja morao biti kvalitetniji od braka Bosnjak-Arapkinja ili Turcin-Bosanka?
Da, djeca iz stabilnih homogenih brakova nikad nisu u dilemi da kojoj strani više pripadaju ili će kod njih postojat neka "sekundarna domovina". A budući da Bošnjaci današnjice, kvazi Turci koji su iskompleksirani njihovim samim postojanjem i vlastitim jezikom i identitetom su zaboravili pokolje ne Sunitski Muslimana Bošnjaka, klanja naše aristokracije, uništenje naše jedine nade za obnovom državnosti za vijeme Zmaja od Bosne, komadanje Bosne da bi se zadovoljili Srbi i na kraju nakon 415 godine eksplotacije, stotina hiljada mrtvih Bošnjaka koji su dali živote za imperiju, toliko bogatstva izvedeno, uskraćeno od Bošnjačke dijece turska gamad prodaju Bosnu za 20,000 dukata i onda prije invazije na Bosnu oni uništavaju sve što se moglo koristi za odbranu, netreba puno da budu ono za što ih Srbi sa dobrim razlogom prozivaju već stoljećima.
Towelie

#319 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Towelie »

Pored ekavice u ovom argumentu, kao zamjerku vidim ovdje apsolutno nepoznavanje genetike i kocepta recesivni gena. A plod ovih unija najčešće se identificira sa jačom biološkom stranom.
Ako je to sto pisem ekavicom tvoj najbolji argument protiv mojih postova, ja sam zadovoljan.
Da, djeca iz stabilnih homogenih brakova nikad nisu u dilemi da kojoj strani više pripadaju ili će kod njih postojat neka "sekundarna domovina". A budući da Bošnjaci današnjice, kvazi Turci koji su iskompleksirani njihovim samim postojanjem i vlastitim jezikom i identitetom su zaboravili pokolje ne Sunitski Muslimana Bošnjaka, klanja naše aristokracije, uništenje naše jedine nade za obnovom državnosti za vijeme Zmaja od Bosne, komadanje Bosne da bi se zadovoljili Srbi i na kraju nakon 415 godine eksplotacije, stotina hiljada mrtvih Bošnjaka koji su dali živote za imperiju, toliko bogatstva izvedeno, uskraćeno od Bošnjačke dijece turska gamad prodaju Bosnu za 20,000 dukata i onda prije invazije na Bosnu oni uništavaju sve što se moglo koristi za odbranu, netreba puno da budu ono za što ih Srbi sa dobrim razlogom prozivaju već stoljećima.
Autosovinizam nikako nije dobra stvar.
¤ jelena ¤

#320 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by ¤ jelena ¤ »

apsidejzi wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Znači: kategorija iz uvodnog posta ove teme je dozvoljena.
Sad bi bio red da nam kolegica tresnjica-visnjica kaze jednom fuj?
Jest vala i ja sam primijetila da ima baš mnogo tih....takvih.... kojima pomisao na seks sa rođacima izaziva gađenje.

Svašta u Božijoj bašči...štaš. :|
Joe McCarthy

#321 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Joe McCarthy »

nasa wrote:
:lol: jel se to brines za "Bosnjacki Islam" i poturice, zanimljiva kombinacija :-)

Imas opomenu pred ban

Bošnjaci su moj narod, Bosna je moja zemlja, a moja familija je krvarila za Bosnu prije nego što većina današnjih loza postoji od kako smo se prezivali Draguljević. A poturica je dobar naziv za izrod koji je stao na stranu okupatora i klao svoj narod, dijelim isto mišljenje o njima kao i o papistima, od kojih su nastali danas Hrvati, koji su se pridružili Madžarima i Hrvatima tokom Bosanskih inkvizicija.

A moje anti-Islamske stavove koje iz nekog razloga ne podnosiš su razvijene nakon što sam proputovao čitavu sjevernu Afriku i malo sam više zašao u Tursku od njihove zlatne obale da vidim kakve društvene i ekonomske "blagodati" donosi Muhamedova vjera, od urođenih proizvoda Islamsko dopuštenog incesta do namjerne stagnacije društva kako bi diktatori i klergija zadržali moć. Pa vidio sam više Islamskog svijeta i devastiranih država zbog te vjere, nego ste vi vidjeli propagande vezane za blagodati nastale iz beduinske ideologije.

Ja to ne želim da vidim ovdje, sve moje kritike prema vjeri Muhamedovoj dolazi iz ljubavi prema Bosni i Bošnjacima. Želim da vidim jaku Bošnjačku naciju, a za to trebamo moralno i biološki zdrave Bošnjake, i tu Islam predstavlja ogroman problem, samo se trebaju da pogledaju prolongirani efekti Muhamedovog učenja na Arapske države i ta će sudbina zadesiti Bošnjake ako ostanemo u ludilu koje namjerno stagnira narod i na kraju dovodi do socijalnog, biološkog i ekonomskog kolapsa.
insomnia78

#322 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by insomnia78 »

:D

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
nemezis

#323 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

Towelie wrote:
Jedno je da li se trebaju mesati ljudi razlicitih rasa, socijalnog statusa, profesija i to podrzavam u potpunosti. Ovo na sta se misli pod "treba" je da vernik ozeni vernicu,sto je preporuka Kur'ana, a to opet ne zadire u boju koze ili socijalni status, jedino merilo je bogobojaznost.
Ali kada je neko pitao da li se ljudi dijele na vjernike i bludnike, što si ti pomenuo kao argument da treba "sa svojim", ti si rekao da se to ne odnosi samo na to pa si naveo primjer bogati-siromašni, doktori-sestre. Dakle implicirao si da se ajeti odnose i na ove kategorije. Ako sada to povlačiš, i dalje ostaje pitanje podjele ljudi na vjerjike i bludnike?
Joe McCarthy

#324 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Joe McCarthy »

Towelie wrote:
Ako je to sto pisem ekavicom tvoj najbolji argument protiv mojih postova, ja sam zadovoljan.
Zaboravi ekavicu, koju koristiš u argumentu za miješanje Bošnjaka sa narodima koji imaju više genetskih bolesti zbog više stoljetnog urađanja i incesta (zbog Islama) nego pas buha, već samo pogledaj drugi dio rečenice koju si izostavio.

http://www.bmj.com/content/333/7573/831

http://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_st ... nd_studies
Towelie wrote:Autosovinizam nikako nije dobra stvar.

Nije autošovinizam, već autokritika i poziv na razum. :bih:
nasa

#325 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nasa »

@Joe, s moje strane je to daleko jednostavnije nego vidim s tvoje...poturice je pogrdan naziv te time krsis pravila.... a ostalo ....imas pravo na svoj stav, ne moras ni objasnjavati ali suzdrzi se od izraza za koje vrlo dobro znas da nisu ok :wink:
Post Reply