On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jefferson

#301 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by jefferson »

satira wrote:
jefferson wrote: Najbolji primjer je kuca sa 4 sprata za svakog sina, umjesto da su se te pare ulozile da svako ima manju ali samostalnu kucicu.
:lol:

kad bi se svi vodili tim principom ne bi ostao ni jedan kvadratni metar neizgradjen, Boooze Petra! :roll:
Jah eto to je razlog :lol:
jefferson

#302 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by jefferson »

Ajatolah_ wrote:
jefferson wrote:
Ajatolah_ wrote:Evo vam jedna hipotetička situacija... :D
Recimo da mladić živi u Sarajevu s roditeljima i ima neki posao u svom gradu s platom, šta ja znam, 900 KM. Nema djevojku, ulazi polako u 30-te. Bi li bilo poželjno, ili normalno, zavisi s koje strane prilazite - da on odseli i bude podstanar u istom gradu gdje su mu roditelji?
Ne, ali ako radi na tome da se eventualno odvoji kada bude vise zaradjivao.
Ako misli da je 900km kranji domet, jbg onda, sutra taj posao moze lako da izgubi isto tako.
Taj visak para koji ostane, nek ulozi u dodatno obrazovanje.
Neka forumasica je to vec rekla: nije problem zivot sa roditeljima koliko nedostatak ambicije.
Možda bi bilo bolje da nisam naveo konkretnu platu, ali eto. Uglavnom recimo da se radi o osobi sa završenim fakultetom, plata je tu negdje oko prosjeka ali stabilan posao. Vrijedi li mu ići od roditelja čisto zarad osamostaljenja ako će ga to koštati nekih 50% svake plate?
Tako ustvari i prolaze ovi o kojima se govori u temi. Nezaposlene i one sa loše plaćenim poslovima nećemo ni gledati. Kad malo bolje razmislim, ne mogu se sjetiti nikoga da se osamostalio a da to nije bilo ili putem braka ili tako što je završio neki malo bolji faks u Sarajevu pa tamo našao i posao.

Šta ja znam, mislim da se na ovo ne može generalno odgovoriti već da svako zna kako njemu odgovara. Ja sam već rekao da bih, gledajući iz ove perspektive, vjerovatno bio nezadovoljan životom da uđem u 30-te a živim s roditeljima i da bih tražio način da to promijenim. Neko za tim ne vidi potrebu ako se nije vjenčao. Svako zna svoje, ne bih proglašavao budalama ni prve ni druge.
Jbg, to je sada do licnih pogleda na svijet. Nasa kultura ti govori ostani sa roditeljima, sto ima smisla, dok se nesto ne skonta.
S druge strane, na zapadu, ljudi obicno pronadju cimere i zive sa cimerima dok se ne budu mogli osamostaliti.
To je sad vec pitanje kulturoloskih navika.
Cimeri zbg svega sto ide sa cimerima, ce vrlo brzo doasaditi, pa ces traziti neko rjesenje. mamina supa je vrlo dobra, a i burek, pa se moze desiti da ces prolongirati dugo vremenea ono sto ce se kad tad desiti.
Sve je do tebe, mislim traziti takav savjet ovdje je malo bezze, jer ovdje svaki forumas ima svoju zivotnu pricu a time i pogled na svijet. Ja danas ne da ne bi mogao zajedno sa roditeljima zivjeti. Kada sam u biH, a cesto sam, par dana i odmah debata oko politik ovo ono, a godinama sam zivio sto sa cimerima, sto sam i sad sa djevojkom.
Keiko

#303 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Keiko »

Googlerica wrote:
Keiko wrote: Ovdje ocigledno fali razumijevanja da je osamostaljivanje put ka licnoj i finansijskoj odgovornost, jacanju discipline i radnih navika. Bez obzira na godine i bracni status, samostalni zivot mladog covjeka (ili zenu) jednostavno natjera da planira vrijeme i finansije, gura ih da budu vrijedni i marljivi jer su racuni i obaveze samo njihovi.

Rano sam se osamostalila i priznajem da imam odredjene predrasude prema odraslim ljudima koji se oslanjaju na roditelje da bi zadovoljili svoje elementarne potrebem. Jedna i jedina situacija u kojoj bih se obratila roditeljima za materijalnu pomoc (pod tim smatram i krov nad glavom) je da mi dijete nema sta jesti ili gdje spavati sto bi se moglo desiti iz nekih krajnje ekstremnih i nepredvidivih razloga.
ali,da bi se osoba mogla samostalno zivjeti,moraju postojati uslovi ,jer bez para i posla,nema sanse da se neko moze samostalan
Istina ALI ako nema mame i tate da daju koju markicu za izlazak, i da plate racun za struju, i da kupe namirnice za rucak i plate majstora za ves masinu,... Onda se covjek mora borit' k'o lav(ica) za sebe.

U ranoj mladosti sam konobarisala cijela tri dana. Cetvrti dan mi se nije dalo ustat' u prvu smjenu koja je mislim pocinjala u 6.30 ili 7.00. Pita me otac sto nisam na poslu a ja mu slozim kako me prethodni dan neko neumjesno gnjavio a tata k'o tata kaze 'nemoj ni radit' ako je tako'. Otkad sam se osamostalila, morala sam naucit' izmedju ostalog i kakvom tudjem ponasanju treba pridavat' vrijednost a kakvom ne. Svakodnevno se susrecem sa situacijama za koje bi moj tada i dan danas rekao 'nemoj, sjedi kod kuce da te niko ne pegla' ali me taj proces odrastanja i osamostaljenja naucio da imam izmedju ostalog dovoljno pameti, da sam sposobna i da bi mi roditeljska materijalna pomoc bila totalni neuspijeh. Iz njihove kuce sam izasla sa vrlo malo samopouzdanja i vjere u sebe a danas i jednog i drugog imam na pretek. Ima poprilicno postova na ovom forumu sa dijelovima moje 'uzbudljive' zivotne price.
Googlerica

#304 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Googlerica »

Keiko wrote:
Googlerica wrote:
ali,da bi se osoba mogla samostalno zivjeti,moraju postojati uslovi ,jer bez para i posla,nema sanse da se neko moze samostalan
Istina ALI ako nema mame i tate da daju koju markicu za izlazak, i da plate racun za struju, i da kupe namirnice za rucak i plate majstora za ves masinu,... Onda se covjek mora borit' k'o lav(ica) za sebe.

U ranoj mladosti sam konobarisala cijela tri dana. Cetvrti dan mi se nije dalo ustat' u prvu smjenu koja je mislim pocinjala u 6.30 ili 7.00. Pita me otac sto nisam na poslu a ja mu slozim kako me prethodni dan neko neumjesno gnjavio a tata k'o tata kaze 'nemoj ni radit' ako je tako'. Otkad sam se osamostalila, morala sam naucit' izmedju ostalog i kakvom tudjem ponasanju treba pridavat' vrijednost a kakvom ne. Svakodnevno se susrecem sa situacijama za koje bi moj tada i dan danas rekao 'nemoj, sjedi kod kuce da te niko ne pegla' ali me taj proces odrastanja i osamostaljenja naucio da imam izmedju ostalog dovoljno pameti, da sam sposobna i da bi mi roditeljska materijalna pomoc bila totalni neuspijeh. Iz njihove kuce sam izasla sa vrlo malo samopouzdanja i vjere u sebe a danas i jednog i drugog imam na pretek. Ima poprilicno postova na ovom forumu sa dijelovima moje 'uzbudljive' zivotne price.
mene iritira na temi,sto svako pise iz vlastitog isksutva,a ako cemo biti realni,licno iskustvo nije mjerilo tudjeg iskustva i zivota :)

a vodje,citma sve hejroji do heroja,otisli od roditelja,i niko im,ama bas niko nije pomogao , to je bullshit ;-)
iskreno receno,svaki primjer ima posebne uzrocno-posljedicne veze
motorna_pila

#305 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by motorna_pila »

_mufljuz_ wrote:ja sam vec davno rek'o da je pizda precijenjena... te ne valja jer zivi sa roditeljima, te ne valja ovo, te ne valja ono... a ona samo sa pizdom je savrsenstvo bez mane - jebo to sto nema nista u glavi uglavnom, jebo to sto ona zivi kod roditelja, jebo to sto nema posla, sto nema obrazovanja - al ona ima pizdu i ona je kompetentna da trazi sve - da je on situiran da je pametan da je fin, da je posten, iskren, da je gradjen k'o Adnan Ćatić, pametan k'o Teslin sin i situiran najmanje kao Nedzad Brankovic a porijeklo imovine je nece plaho zanimat je l posteno il neposteno stek'o, a po mogucnosti konsekventno bogat....

ona mora da ima pizdu - nebitno je l siroka k'o Remus, izjebana k'o Golf JGL 2 Diesel, i postena k'o Bicakcic....
Jarane, svaka ti dala za ovu izjavu!:D

Sent from my LT18i using Tapatalk 2
motorna_pila

#306 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by motorna_pila »

kakavdanakneiskustvu wrote:imam komšije,ženina ko neka prijateljica,34 joj godine,bratu 30 godina ,dana radnog staža nemaju,žive sa roditeljima u 28 kvadrata,otac u penziji,mati prodaje robu po firmama,ta cura ustaje u deset ujutro,ružno je reći ali parazit,u istoj zgradi ona i momak s kojim je 14 godina u vezi imaju stan koji čuvaju,žive tu ali ona ne spava u tom stanu nego ide u garsonjeru mami i tati i bratu,on bi dijete,brak ali ona ne može od mame se odvojiti jer joj je mama rekla ako se uda da je će se odreći,bolesno
Ja sranja u Bosni. Ovo je fakat za nepovjerovati! :shock:

Sent from my LT18i using Tapatalk 2
McMoy

#307 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by McMoy »

Iako je tema u jednom trenutku bila zastranila na muČko-žeMska prepucavanja, čini mi se da smo sad došli do drugog polariteta iliti "sukoba civilizacija". Vrlo jasno se vidi da su se na jednu stranu izdvojili oni što žive na zapadu, ojačani sa forumašima/cama koji su imali sreće da su im roditelji toliko imućni pa su ih konkretno finansijski podržali u tom osamostaljivanju i s druge strane "ostale" prosječne BiH građane.
Porediti standard, (ne)zaposlenost, kulturu, običaje, uređenost države i sve ostalo što može neposredno uticati na odgoj i obrazovanje mladih u jednoj Americi ili Švedskoj naspram BiH, oprostite, ali zvuči nebulozno i smiješno. I koliko god tvrdili, a baš često ćete to čuti, da naši ljudi koji žive na zapadu 1 godinu i više kažu kako nisu izgubili vezu sa BiH i kako oni veoma dobro znaju šta se ovamo dešava. Znati nešto o sexu i uživati u praktikovanju istog dvije su baš različite stvari. Morate "osjetiti" partnera, kao što ljudi u BiH na svakom koraku osjećaju jad i bijedu sistema u koji smo gurnuti.
Samo nekoliko primjera, iako bi mogli do sutra nabrajati:
- tamo negdje do 2008. god. u Americi je važilo geslo da nema posla samo za onoga koji neće da radi;
- moram spomenuti švedsku socijalu za sve one koji ne mogu da rade (nemoćni, nemaju posla, izbjeglice, pa npr. ako socijala roditelja nije dovoljna po njihovima standardima onda se djeci daje određeni iznos) koja je skoro izjednačena sa platom radnika sa VSS u mnogim firmama u BiH;
- Amerika i Švedska su zemlje sa ogromnim prostranstvom; tamo jednostavno nije razvijana kultura naslijeđivanja stanova. U Švedskoj je najmanje pola stanova pod zakup;
- u BiH te kuće na 4 sprata decenijama je pravila (i rijetko kad završila) sirotinja, jer nisu mogli dobiti stan od firme (pa poslije praviti vikendicu u Rakovici ili na Majevici), velike porodice, patrijarhalni način života, dobar dio naših roditelja je živi pod istim krovom sa svojim roditeljima i ljudi su mislili da će tako i ostati;
- zamislite situaciju da vam neko soli pamet s kim ćete živjeti (mislim na onaj prijedlog probnog braka) u Americi ili Švedskoj, odnosno da vam komšija zaviruje u spavaću sobu;
- 70% mladih u BiH nakon završene škole želi otići negdje na zapad. Njemačka npr. "plače" za inžinjerima i informatičarima, ovdje inžinjeru elektrotehnike nude platu od 1.000 KM, koliko ima i jedan revizor u GRAS-u. Pa za tu platu ni Nazif Mujić nije htio ostati da radi u BiH. :mrgreen:
....
Možemo još desetine primjera navoditi, ali mislim da je dovoljno.
Ovo je onako u globalu, a pojedinačnih primjera ekstrema ima i tamo i ovdje.
Na kraju, slažem se da ima jedan broj razmaženih tatinih i maminih sinova i kćeri, ali u većini slučajeva radi se o nekom prilično objektivnom razlogu.
Ako se u BiH nastavi ovaj trend besperspektivnosti, apatičnosti, odliv "mozAKA", a sve su šanse da hoće, ne samo da će ostati izgubljena ova generacija (ona prethodna je potrošena u ratu), već se i narednim ne piše baš najbolje.
Objektivni navijac

#308 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Objektivni navijac »

jefferson wrote:
satira wrote:
jefferson wrote: Najbolji primjer je kuca sa 4 sprata za svakog sina, umjesto da su se te pare ulozile da svako ima manju ali samostalnu kucicu.
:lol:

kad bi se svi vodili tim principom ne bi ostao ni jedan kvadratni metar neizgradjen, Boooze Petra! :roll:
Jah eto to je razlog :lol:
Jok :oops: Razlog je ekonomske prirode. Naime izgradnja 4 sprata umjesto 4 samostalne kuce pa makar i male ,nije naime malo jeftinija,niti 4x jeftinija ,nego najmanje 20-30 x jeftinija a to je za nas kokuzni narod ,jedino bitno.
Mada ,osim silne ekonomske prednosti,tu je i nasa kultura zivljenja. Imam kolegu,koji je parali i koji moze sebi praviti kucu ,bilo gdje oko Sarajeva ili kupiti stan ali nece ni da cuje,nego pravi kucu ,na bratovoj kuci,koja je na ocevoj zemlji a pored koje je kuca od oca i na spratu od sestre i sto je biser sa vecinom od njih ne prica ili je u zavadi ( zavada-eufemizam za pickaranje,idenje na sake i izvlacenje utoka :D ) . Bosnian way of life,mozda nije idealan,mozda ima mana ali mi je blizi,drazi i ljudskiji od zapadnoga nacina zivota,posebno od americkoga.
BadCopy

#309 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by BadCopy »

Jebes to kad ti nemas dana samackog zivota.sa majcine sise u zeninu picku.
Imas privatnosti 0,slobodnog vremena za sebe 0.
Sta je musko kad ono termin drkice mora tempirat po maminom odlasku u frizerski salon ;)

Od zla oca od gore matere
Tesla10

#310 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Tesla10 »

Moji roditelji se nisu nikada vjenčali baš zbog ovog "problema"...
fortaleza

#311 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by fortaleza »

x_lecter wrote:sprco 30 godina a nije uspio bar za stana zaraditi ... mrzim takve nesposobnjakovice
Ne generaliziraj, koliko god se slagao s činjenicom da postoje mladi ljudi bez ambicija, ljudi koji su se samo prepustili i kukaju, ona treća grupa isto tako postoje i oni koje život nije mazio ma koliko se borili i na kraju nisu uspjeli sami sebi osigurati stan i kuću. Ajd mi kaži koliki postotak ljudi u BiH je do 30-te godine zaradilo za stana ili kuće, a koji ne moraju još 10-15 godina vraćati kredite? Znači baš da imaju nešto svoje. Osobno ne volim neambicioznost i učmalost u postojeće stanje bez ikakve želje za promjenom, al da mrzim nekoga zbog svog legalnog izbora stila života..realno šta me briga.
kakavdanakneiskustvu

#312 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by kakavdanakneiskustvu »

Ajatolah_ wrote:Evo vam jedna hipotetička situacija... :D
Recimo da mladić živi u Sarajevu s roditeljima i ima neki posao u svom gradu s platom, šta ja znam, 900 KM. Nema djevojku, ulazi polako u 30-te. Bi li bilo poželjno, ili normalno, zavisi s koje strane prilazite - da on odseli i bude podstanar u istom gradu gdje su mu roditelji?

sve je to individualno
Alfons Kauders

#313 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

McMoy wrote:Iako je tema u jednom trenutku bila zastranila na muČko-žeMska prepucavanja, čini mi se da smo sad došli do drugog polariteta iliti "sukoba civilizacija". Vrlo jasno se vidi da su se na jednu stranu izdvojili oni što žive na zapadu, ojačani sa forumašima/cama koji su imali sreće da su im roditelji toliko imućni pa su ih konkretno finansijski podržali u tom osamostaljivanju i s druge strane "ostale" prosječne BiH građane.
Porediti standard, (ne)zaposlenost, kulturu, običaje, uređenost države i sve ostalo što može neposredno uticati na odgoj i obrazovanje mladih u jednoj Americi ili Švedskoj naspram BiH, oprostite, ali zvuči nebulozno i smiješno. I koliko god tvrdili, a baš često ćete to čuti, da naši ljudi koji žive na zapadu 1 godinu i više kažu kako nisu izgubili vezu sa BiH i kako oni veoma dobro znaju šta se ovamo dešava. Znati nešto o sexu i uživati u praktikovanju istog dvije su baš različite stvari. Morate "osjetiti" partnera, kao što ljudi u BiH na svakom koraku osjećaju jad i bijedu sistema u koji smo gurnuti.
Samo nekoliko primjera, iako bi mogli do sutra nabrajati:
- tamo negdje do 2008. god. u Americi je važilo geslo da nema posla samo za onoga koji neće da radi;
- moram spomenuti švedsku socijalu za sve one koji ne mogu da rade (nemoćni, nemaju posla, izbjeglice, pa npr. ako socijala roditelja nije dovoljna po njihovima standardima onda se djeci daje određeni iznos) koja je skoro izjednačena sa platom radnika sa VSS u mnogim firmama u BiH;
- Amerika i Švedska su zemlje sa ogromnim prostranstvom; tamo jednostavno nije razvijana kultura naslijeđivanja stanova. U Švedskoj je najmanje pola stanova pod zakup;
- u BiH te kuće na 4 sprata decenijama je pravila (i rijetko kad završila) sirotinja, jer nisu mogli dobiti stan od firme (pa poslije praviti vikendicu u Rakovici ili na Majevici), velike porodice, patrijarhalni način života, dobar dio naših roditelja je živi pod istim krovom sa svojim roditeljima i ljudi su mislili da će tako i ostati;
- zamislite situaciju da vam neko soli pamet s kim ćete živjeti (mislim na onaj prijedlog probnog braka) u Americi ili Švedskoj, odnosno da vam komšija zaviruje u spavaću sobu;
- 70% mladih u BiH nakon završene škole želi otići negdje na zapad. Njemačka npr. "plače" za inžinjerima i informatičarima, ovdje inžinjeru elektrotehnike nude platu od 1.000 KM, koliko ima i jedan revizor u GRAS-u. Pa za tu platu ni Nazif Mujić nije htio ostati da radi u BiH. :mrgreen:
....
Možemo još desetine primjera navoditi, ali mislim da je dovoljno.
Ovo je onako u globalu, a pojedinačnih primjera ekstrema ima i tamo i ovdje.
Na kraju, slažem se da ima jedan broj razmaženih tatinih i maminih sinova i kćeri, ali u većini slučajeva radi se o nekom prilično objektivnom razlogu.
Ako se u BiH nastavi ovaj trend besperspektivnosti, apatičnosti, odliv "mozAKA", a sve su šanse da hoće, ne samo da će ostati izgubljena ova generacija (ona prethodna je potrošena u ratu), već se i narednim ne piše baš najbolje.
nije se drustvo promijenilo, ovakvi smo vazda bili... samo sto je u sedamdesetim i osamdesetim bilo privrede... tako da se raja mogla zaposliti sa 20 ili 25, pa onda lagano u brak i samostalni zivot... plus migracije - gradovi su privlacili metar ljudi sa sela, jer je falilo radne snage... ljudi sa sela su nerijetko jos kao tinejdzeri isli "u zivot", u skolu, u vojsku, na faks, na posao, nerijetko daaaaleeeeko od kuce... danas to nije slucaj

sad je sve to otislo u kurac, niti raste privreda, niti raste zaposlenost, niti u gradovima ima nekakve nade, niti se mora ici daleko od kuce do skole ili fakulteta, jer je na svakom koraku fakultet

malo veci problem su ocekivanja i odgoj... momak u dvadesetim na selu vazda ima nekog posla, ili na svojoj zemlji, ili kod drugog, ili neki zanat... u gradu kita, ili redovni posao ili nista... i ta prica za mujica i milion slicnih... iskreno - nabijem ja njih na onu stvar

u srbiji je premija dobiti platu od 600-700... svuda osim u preskupom beogradu... u hrvatskoj je prosjecna plata 1400 mara, ali poznajem ljudi koji rade za 3000kn, odnosno 750 maraka - koje u hrvatskoj vrijede manje nego kod nas 500 mara... kod nas dodje covjek, podijeli krs plate nekvalifikovanim radnicima - ljudi nece da rade, a za iste pare ce raditi raja u makedoniji, srbiji, crnoj gori... jok, mi smo bolji, mi trebamo u najmanju ruku imati plate vece od hrvatske, inace necemo ni raditi, vec cemo kmecati

ove mlade generacije su totalno unistili mediji, skole, krs fakulteti i sveprisutna apatija koja izjeda nase drustvo kao rak... samo se prodaje beznadje, a ujedno se obecavaju bajke... i normalno je da stalno kmece i kukaju kako im je najgore kad nemaju pojma za kakve pare se radilo iza rata - mi smo ih takvim napravili, nisu sami
Alfons Kauders

#314 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

fortaleza wrote:
x_lecter wrote:sprco 30 godina a nije uspio bar za stana zaraditi ... mrzim takve nesposobnjakovice
Ne generaliziraj, koliko god se slagao s činjenicom da postoje mladi ljudi bez ambicija, ljudi koji su se samo prepustili i kukaju, ona treća grupa isto tako postoje i oni koje život nije mazio ma koliko se borili i na kraju nisu uspjeli sami sebi osigurati stan i kuću. Ajd mi kaži koliki postotak ljudi u BiH je do 30-te godine zaradilo za stana ili kuće, a koji ne moraju još 10-15 godina vraćati kredite? Znači baš da imaju nešto svoje. Osobno ne volim neambicioznost i učmalost u postojeće stanje bez ikakve želje za promjenom, al da mrzim nekoga zbog svog legalnog izbora stila života..realno šta me briga.
slazem se - rijetkost je da bilo gdje neko do 30te zaradi za krov nad glavom, osim ako se ne uvali u kredit... jbg da je VSS, da je poceo raditi sa 25, nakon pripravnickog, to je samo 5 godina rada...

dakle da je nekim cudom uzimao 20 milja godisnje, tih pet godina bi bilo dovoljno za stan, pod uslovom da marku ne potrosi :-) u vecini slucajeva raja u tim godinama moze namaknuti 10tak milja godisnje, eventualno 15... sto za ustedu ne ostavlja vise od par stoja, osim ako ne zivi kod roditelja i sve ne stavlja u stek, ko vjeverica

ali to nije razlog za ocaj - ni prosjecni britanac ni amerikanac nece zaraditi vise do 30te, vecina nece zaraditi stan, mnogi nemaju ni za auta, mnogi placaju studentske kredite... samo sto kod nas raja hoce sve, odmah...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#315 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by ladyblue18 »

Googlerica wrote:
mene iritira na temi,sto svako pise iz vlastitog isksutva,a ako cemo biti realni,licno iskustvo nije mjerilo tudjeg iskustva i zivota :)
:thumbup:
Ne znam zasto sebi ljudi dopustaju opcenito u zivotu da na osnovu svojih iskustava procjenjuju druge.
Neke stvari npr koje ovdje se navode da se steknu osamostaljenjem meni zvuce nevjerovatno, ali necu reci "hej ti si idiot i nesposoban jer ti je zato trebalo osamostaljenje".
Ubise vas ljudi dragi predrasude. :-)
BadCopy wrote:Jebes to kad ti nemas dana samackog zivota.sa majcine sise u zeninu picku.
Imas privatnosti 0,slobodnog vremena za sebe 0.
Sta je musko kad ono termin drkice mora tempirat po maminom odlasku u frizerski salon ;)
Pa mogao si odmah reci kako je to bio razlog tvog osamostaljenja. Ha ya.
yoda82

#316 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by yoda82 »

Koliko sam mogao pročitati dosta ljudi ovdje gleda samo iz svoje perspektive i ne pokušava razumjeti ''drugu stranu''.

Činjenica je da kod nas ima svega. Od onih koji stvarno ne mogu da se osamostale, do onih koji to neće. U ostalom šta znači osamostaliti se? Znam slučajeve gdje ljudi odsele od roditelja (kao da žive sami, u prevodu da imaju stan kad im zatreba), a malo malo su na ručku kod roditelja, ili nose veš na pranje i peglanje, pa čak i mama dođe da raspremi stan. Sa druge strane znam ljudi koji žive sa roditeljima, a samostaliniji su nego mnogi samci. Vode računa o roditeljima, o kući, o svemu.....nije sve crno ili bijelo ;-)
Alfons Kauders

#317 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

yoda82 wrote:Koliko sam mogao pročitati dosta ljudi ovdje gleda samo iz svoje perspektive i ne pokušava razumjeti ''drugu stranu''.

Činjenica je da kod nas ima svega. Od onih koji stvarno ne mogu da se osamostale, do onih koji to neće. U ostalom šta znači osamostaliti se? Znam slučajeve gdje ljudi odsele od roditelja (kao da žive sami, u prevodu da imaju stan kad im zatreba), a malo malo su na ručku kod roditelja, ili nose veš na pranje i peglanje, pa čak i mama dođe da raspremi stan. Sa druge strane znam ljudi koji žive sa roditeljima, a samostaliniji su nego mnogi samci. Vode računa o roditeljima, o kući, o svemu.....nije sve crno ili bijelo ;-)

toga ima i previse... znam masu ljudi u braku, pozne tridesete ili cetrdesete... a mama vazda visi tu, cuva djecu, kuha, donosi kese hrane itd...

i kaze samostalni mladi parovi - starci se ucipali za stan kad su se uzeli, punac sredio posao zetu, prija gura snahu, maltene hrane ih... a "samostalni" su...

ne treba generalizirati, ima dosta ljudi koji su i dalje kod matere a bore se ko lavovi, ulete staroj za hranu i rezije, guraju buraza ili sestru kroz faks itd... a mogli bi se pokupiti, placati kiriju i zaboraviti na svoje... mogli bi, ali zrtvuju se da ostatku porodice bude bolje... takve puno vise cijenim od onih koji se fol osamostale dok im starci placaju racune i kredite
WildRedRose

#318 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by WildRedRose »

Kinesko prkno wrote:Nemas gutu para ,svoj stan,ne koristis maliciju ,pa kakav si ti muskarac. Cisto sumnjam da je neko kad ga je uciteljica u osnovnoj pitala sta zelis da budes kad porastes,odgovorio onako djecje nevino:zelim da zivim sa roditeljima citav zivot.
Jbt,ovdje ljudi ko na kakvom tripu ,( svaka cast izuzecima),isto da se stanovi dijele uzduz i poprijeko,pa jel nemas svoj stan =parazit,karakter,nemas ambicija, a u stvari takvo osudjivanje i generalizacija je nedostatak empatije,oholost i skrivanje svojih kompleksa kod istih.
Svi su ljudi razliciti,imaju razlicite predispozicije a u zemlji kojoj pola stanovnistva ide gladno na spavanje,da bi neko mogao kupiti stan ,neko mora ostati kod kuce sa roditeljima,ali balansirati tezom imas stan-ou yeah,nemas stan -ua pederu, mogu ljudi koji su ogrezli u svojoj povrsnosti,a tu ne pomaze ni stotine kvadrata poplocanih superkvalitetnim mramorom,a iskreno meni je vise zao takvih nego ovih sto zive sa roditeljima.
Upravo.
Samo bih dodala, uvijek ima izuzetaka, kojima i jeste glavni cilj u zivotu da su na grbi roditelja cijeli zivot dok ne ''otegnu kapke''.. ali oni koji se trude cijeli zivot, rade sta mogu, a nemaju uslove da se odvoje i imaju svoj stan, nije uredu tako kritikovati i osudjivati. Bas kako rece, nedostatak empatije.. :roll:
WildRedRose

#319 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by WildRedRose »

Alfons Kauders wrote:
yoda82 wrote:Koliko sam mogao pročitati dosta ljudi ovdje gleda samo iz svoje perspektive i ne pokušava razumjeti ''drugu stranu''.

toga ima i previse... znam masu ljudi u braku, pozne tridesete ili cetrdesete... a mama vazda visi tu, cuva djecu, kuha, donosi kese hrane itd...

i kaze samostalni mladi parovi - starci se ucipali za stan kad su se uzeli, punac sredio posao zetu, prija gura snahu, maltene hrane ih... a "samostalni" su...

ne treba generalizirati, ima dosta ljudi koji su i dalje kod matere a bore se ko lavovi, ulete staroj za hranu i rezije, guraju buraza ili sestru kroz faks itd... a mogli bi se pokupiti, placati kiriju i zaboraviti na svoje... mogli bi, ali zrtvuju se da ostatku porodice bude bolje... takve puno vise cijenim od onih koji se fol osamostale dok im starci placaju racune i kredite
:thumbup: hajd nekako covjeku milo kad vidi da jos ima takvih ljudi :thumbup:
Kinesko prkno

#320 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Kinesko prkno »

Alfons Kauders wrote:
fortaleza wrote:
slazem se - rijetkost je da bilo gdje neko do 30te zaradi za krov nad glavom, osim ako se ne uvali u kredit... jbg da je VSS, da je poceo raditi sa 25, nakon pripravnickog, to je samo 5 godina rada...

dakle da je nekim cudom uzimao 20 milja godisnje, tih pet godina bi bilo dovoljno za stan, pod uslovom da marku ne potrosi :-) u vecini slucajeva raja u tim godinama moze namaknuti 10tak milja godisnje, eventualno 15... sto za ustedu ne ostavlja vise od par stoja, osim ako ne zivi kod roditelja i sve ne stavlja u stek, ko vjeverica

ali to nije razlog za ocaj - ni prosjecni britanac ni amerikanac nece zaraditi vise do 30te, vecina nece zaraditi stan, mnogi nemaju ni za auta, mnogi placaju studentske kredite... samo sto kod nas raja hoce sve, odmah...
Mislis u manjini slucajeva :-D ,avaj,odmaknimo se malo od Sarajeva i zavirimo u gradice gdje vecina ljudi koja radi kod privatnika dirinci za 300-500 km,pa da su na fotosintezi trebalo bi im 30 godina da ustede za stan.
Pasiflora

#321 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Pasiflora »

Alfons Kauders wrote: .... koji se fol osamostale dok im starci placaju racune i kredite
Generalno se u svemu slazem sa tobom, ali mislim da se na ovo gore treba osvrnuti. Naime, neophodno je da mladi ljudi zive sami, ali obzirom na njihov financijski potencijal (u najvise slucajeva) bolje je i da ih roditelji pomazu nego da zive sa roditeljima.
Alfons Kauders

#322 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

Kinesko prkno wrote:
Alfons Kauders wrote:
fortaleza wrote: Ne generaliziraj, koliko god se slagao s činjenicom da postoje mladi ljudi bez ambicija, ljudi koji su se samo prepustili i kukaju, ona treća grupa isto tako postoje i oni koje život nije mazio ma koliko se borili i na kraju nisu uspjeli sami sebi osigurati stan i kuću. Ajd mi kaži koliki postotak ljudi u BiH je do 30-te godine zaradilo za stana ili kuće, a koji ne moraju još 10-15 godina vraćati kredite? Znači baš da imaju nešto svoje. Osobno ne volim neambicioznost i učmalost u postojeće stanje bez ikakve želje za promjenom, al da mrzim nekoga zbog svog legalnog izbora stila života..realno šta me briga.

Mislis u manjini slucajeva :-D ,avaj,odmaknimo se malo od Sarajeva i zavirimo u gradice gdje vecina ljudi koja radi kod privatnika dirinci za 300-500 km,pa da su na fotosintezi trebalo bi im 30 godina da ustede za stan.
pa to i govorim - ogromna vecina ne moze zaraditi za stan do tridesete, ni blizu... mogu biti pod kirijom, ali da za 10 godina rada sklepaju dovoljno para za stan ili kucicu? ni pod razno... vrlo vrlo rijetko, cak ni relativno uspjesni to ne mogu, ili im se ne isplati

i to nije nista novo... na zapadu su domacini otplacivali hipoteku 30tak godina... kod nas su domacini pravili kuce 30 godina... svaki sprat drugom ciglom, bez fasade...

jebi ga, nije to nista novo - vazda je kod nas bio slican mentalitet, samo sto je prije drzava osiguravala stan i posao stotinama hiljada ljudi koji inace ne bi bili u stanju priustiti svoj stan, a pitanje je da li bi imali posao da nije bilo socijalizma
Alfons Kauders

#323 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

Pasiflora wrote:
Alfons Kauders wrote: .... koji se fol osamostale dok im starci placaju racune i kredite
Generalno se u svemu slazem sa tobom, ali mislim da se na ovo gore treba osvrnuti. Naime, neophodno je da mladi ljudi zive sami, ali obzirom na njihov financijski potencijal (u najvise slucajeva) bolje je i da ih roditelji pomazu nego da zive sa roditeljima.
svakako, ali ja nisam govorio o situaciji gdje dvoje mladih radi za krs pare, pa necija mama dolazi da pomogne, jer svakako nema pametnija posla i jeftinije je da ona cuva djecu nego da se nekome placa ili da se salju u obdaniste... to nije dobro ni za djecu, po mom misljenju bolje ih je uvaliti u obdaniste sto prije, radi socijalizacije itd... medjutim kod nas su i obdanista postala luksuz...

moj prijatelj ima dvoje djece... zena davno ostala bez posla i prestala traziti... daleko od toga da je nesposobna ili lijena - vec jednostavno sjeli, skontali kakav posao moze dobiti i za koliko para, a koliko bi kostalo da djecu neko drugi cuva... i jebi ga - na kraju ispalo da bi rintala a na kraju mjeseca bila dobra stoju i kusur, dok neko drugi "pokrije" te obaveze...

ono sto mi ide na kurac je kad vidim dvoje ljudi sa dobrim platama i rijesenim osnovnim pitanjima, kojima opet starci zavrsavaju pola stvari u zivotu... a takvih je nazalost dosta...
stakasa

#324 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by stakasa »

Vaznu ulogu ima i roditeljska sebicnost. Pod plastom pomoci djetetu se puno toga provuce
Alfons Kauders

#325 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

stakasa wrote:Vaznu ulogu ima i roditeljska sebicnost. Pod plastom pomoci djetetu se puno toga provuce
jednom sam se tako zakrvio sa starim... dosao komsiji sin, jos od prije rata zivi u americi, stariji malo od mene... lik super, carsijsko dijete, vazda bio raja, zgodan i pametan... i naravno super prosao u zivotu, ima super zenu, djecu, oboje rade top poslove - bas ono sto bi svako pozelio svom djetetu...

i stari meni kaze, eto kao nije komsija bas sretan, sin mu nije tu - isto kao da nema sina... pa reko u picku materinu, jel kucni ljubimac ili covjek? da li bi bilo bolje da je ostao tu, pa da nema ni posao, ni zenu, ni djecu, ali eto da je starcima "na ocima" 365 dana godisnje... a covjek fakat provede nekoliko sedmica u bosni svake godine, nekad i par mjeseci... vecina raje koja npr iz bihaca ode da radi u sarajevo se ne vidja sa starcima toliko dana u godini :-)

jebi ga, mnogim roditeljima bi haman bilo draze da im je dijete tu, da se mogu kurcit po kafama ili sta vec :D
Post Reply