ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Locked
colt

#301 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by colt »

Borba

#302 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Borba »

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#303 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Chmoljo »

bosna boy wrote: :lol: :lol:
koje gluposti
znači neka ljenčuga kao u najbolja socijalistička vremena bi nabrala jednu kilu, ono reda radi da se vidi da nešto radi, drugi vredniji bi ubrao 30 kg i po dobrom starom principu socijalističkog javašluka i jedan i drugi trebaju dobiti dnevnicu od 30 KM :lol:
možda je nekad tako i bilo u poljoprivrednim titinim dobrima :-)
ne nadobudni dječače.

nego je šuplja o dobroj dnevnici za branje svega i svačega samo to: šuplja priča.
bosna boy

#304 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by bosna boy »

Chmoljo wrote:
bosna boy wrote: :lol: :lol:
koje gluposti
znači neka ljenčuga kao u najbolja socijalistička vremena bi nabrala jednu kilu, ono reda radi da se vidi da nešto radi, drugi vredniji bi ubrao 30 kg i po dobrom starom principu socijalističkog javašluka i jedan i drugi trebaju dobiti dnevnicu od 30 KM :lol:
ne nadobudni dječače.

nego je šuplja o dobroj dnevnici za branje svega i svačega samo to: šuplja priča.
prelaziš na nešto što veze nema sa kontekstom o čemu smo nas dvojica poentirali
to što ti poentiraš veze nema sa prethodno napisanim, nadobudni dječaće
gdje dotični tvrdi da će i u Njemačkoj onome ko donese 10 kg nabranih malina ( iako na primjer vrijednost tog rada možda ne čini ni 1/3 zagarantovane dnevnice) biti isplaćena "zagarantovana" dnevnica što veze s mozgom nema
čovjek ne razlikuje rad po učinku i rad na satnicu
Last edited by bosna boy on 24/07/2015 13:28, edited 3 times in total.
GoldenSpoon

#305 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by GoldenSpoon »

Zakon o radu za robove, SDA i Novalić govore kako je zakon dobar je se tice ponajvise radnika iz javnog sektora :D

Dakle pričaju nam ono što narod želi da čuje, ali bojim se da nikada neće raditi protiv sebe, budžetlije su mirne i sigurne kao međedi.
madner

#306 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by madner »

Cuj gdje ima npr Austria, Svacjarska i Njemacka.

Cuj Kardelj izmislio, sto ne mogu ovih nepismenih mamlaza.
Chmoljo

#307 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Chmoljo »

bosna boy wrote: prelaziš na nešto što veze nema sa kontekstom o čemu smo nas dvojica poentirali
ja koliko vidim pici je pomenuo u smislu najniže satnice i neiskorištavanja tuđeg lošeg stanja za robovski rad.

to što si ti otišao u krajnost spominjanjem "socijalističkog javašluka" za neku svoju poentu koja nema veze ni sa člankom, ni sa konkretnim postom koji je pici napisao, nije moja greška, niti moj promašen kontekst.

dječače.

edituj svoj post još nekoliko puta, možda bude imao smisla.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#308 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by pici »

madner wrote:Cuj gdje ima npr Austria, Svacjarska i Njemacka.

Cuj Kardelj izmislio, sto ne mogu ovih nepismenih mamlaza.

SDA-HDZ kadar... samo jos ridjobradi fali da ukaze na gospu i et nam prosperiteta i naprdka
bosna boy

#309 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by bosna boy »

Chmoljo wrote:
bosna boy wrote: prelaziš na nešto što veze nema sa kontekstom o čemu smo nas dvojica poentirali
ja koliko vidim pici je pomenuo u smislu najniže satnice i neiskorištavanja tuđeg lošeg stanja za robovski rad.

to što si ti otišao u krajnost spominjanjem "socijalističkog javašluka" za neku svoju poentu koja nema veze ni sa člankom, ni sa konkretnim postom koji je pici napisao, nije moja greška, niti moj promašen kontekst.

dječače.
dječaće, editovo sam gornji post da bi skonto, jer očigledno nisi
znači po vama dvojici u Njemačkoj će biti isplaćena redovno dnevnica i onoj ljenčugi koja ubere 5 kg malina
hoće al u kurcu
ne razlikujete uopšte rad po učinku i rad na satnicu, on je kao i ti pobrkao lončiće
i u Njemačkoj i u Bosni i u Tunguziji, bit će isplaćeno PO KG onoliko koliko je ko UBRAO

a ne da li je "ubio" dnevnicu šetajući malinjakom, kao što ubijaju dnevnicu uhljebi po amdinistraciji i javnim preduzećima
Last edited by bosna boy on 24/07/2015 13:37, edited 1 time in total.
pici

#310 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by pici »

Chmoljo wrote:

dječače.

de .BA sHa se napdjujesH s likom vidisH da trola... SDA deMonkratija :mrgreen:

Image

Arbeit macht frei
bosna boy

#311 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by bosna boy »

:lol: :lol: :lol:
pa ti veze nemaš
ne bi te dalje zadržavao
Novak20

#312 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Novak20 »

Od glave riba smrdi .

A za neke se tačno vidi da su završili privatni poslijeratni desetominutni fakultet pa sad prosipaju pamet.
madner

#313 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by madner »

bosna boy wrote:
pa ti veze nemaš
ne bi te dalje zadržavao
Kollektivvertrag, Gesamtarbeitsvertrag i Tarifvertrag.

Zalosno.
channel10

#314 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by channel10 »

bosna boy wrote:
pa ti veze nemaš
ne bi te dalje zadržavao
Nije bolest sve sto boli!
Chmoljo

#315 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Chmoljo »

bosna boy wrote:dječaće, editovo sam gornji post da bi skonto, jer očigledno nisi
znači po vama dvojici u Njemačkoj će biti isplaćena redovno dnevnica i onoj ljenčugi koja ubere 5 kg malina
hoće al u kurcu
ne razlikujete uopšte rad po učinku i rad na satnicu, on je kao i ti pobrkao lončiće
i u Njemačkoj i u Bosni i u Tunguziji, bit će isplaćeno PO KG onoliko koliko je ko UBRAO
dječače,

pošto ti evidentno fulaš kontekst, da ti nacrtam.

nema potrebe praviti distinkciju rada prema učinku i po satnici ako je i jedno i drugo mizerno plaćeno. a pogotovo JER NIJE BITNO ZA KONTEKST.

poenta na članku je da je UBLEHA da ima posla ali neće NIKO da radi. poenta je da se treba spriječiti enormni ekstra profit vlasnika na PREJEFTINOJ radnoj snazi.

kakve veze sad za ovu priču ima koliko je ko ubrao, i de mi molim te citiraj ko je pisao da treba dati iste plate onome ko radi manje i onome ko radi više?
bosna boy

#316 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by bosna boy »

madner wrote:
bosna boy wrote:
pa ti veze nemaš
ne bi te dalje zadržavao
Kollektivvertrag, Gesamtarbeitsvertrag i Tarifvertrag.

Zalosno.

Opšti kolektivni ugovori danas postoje samo u Norveškoj, Belgiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, rečeno je ovo na jučer održanom okruglom stolu o temi Neophodnost izmjena kolektivnih ugovora, koji je organizovalo Udruženje poslodavaca FBiH u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada.

Kompromis

Naime, Udruženje poslodavaca FBiH je među svojim članicama provelo anketu na osnovu koje su poslodavci utvrdili ključne probleme vezano za postojanje kolektivnih ugovora u FBiH i ukazali na neophodnost njihovih izmjena.

- Mi smo spremni na kompromis što se tiče postojanja opšteg kolektivnog ugovora. Mislimo da je vrlo važno razgovarati, nalaziti kompromisna rješenja da se ni sindikat ni mi, niti bilo ko drugi, ne može osjetiti ni pobjednikom ni pobijeđenim. Kompromis bi značio da ne bismo tražili da se on ukine, nego bi pristali da on ostane i dalje na snazi. Sigurno on ne može biti mini zakon o radu nego mora regulisati tačno određene stvari kao što su minimalna plata, način kolektivnog pregovaranja i slične stvari, kazao je direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević.
Pregovori sa sindikatom o novom zakonu o radu još traju i početkom naredne sedmice će oni biti nastavljeni, a Pandurević očekuje da bi oni u utorak trebali biti završeni "ovako ili onako".

- Pregovori teku onako kako trebaju da teku, teško, mukotrpno i sporo, ali uz dozu međusobnog uvažavanja, jer ipak trebamo dogovoriti stvari koje će odgovarati i jednoj i drugoj strani. Mislim da smo do sada otprilike polovinu naših i sindikalnih prijedloga usaglasili. Polovinu nismo, ali ćemo pokušati naredne sedmice, istakao je Pandurević, te dodao kako je ostalo još da se dogovore oko minimalne i osnovne plate, te važenja kolektivnih ugovora.

Pandurević smatra kako se napredak u pregovorima ogleda i u tome što sindikat "više nije tako čvrst i zabetoniran u stavu da nema izmjene radnog zakonodavstva".

Zakon o radu je, smatra predsjednik UO Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić, prvi zakon koji treba biti usvojen.

Stečaji

- Po našoj procjeni on bi trebao biti usvojen u septembru jer nema nikakvog razloga da bilo koja politička opcija unutar Parlamenta bude protiv donošenja zakona koji će omogućiti povoljnije uslove za zapošljavanje i investiranje poslodavaca, kazao je Čengić.

Hazim Zečević, koordinator i član Stručnog tima Udruženja poslodavaca komunalne privrede, kazao je kako je ovo Udruženje imalo primjedbe na nekoliko članova novog zakona, koje je Udruženje poslodavaca prihvatilo. Kako je kazao, ono na čemu se insistira jeste da se moraju mijenjati sadašnji kolektivni ugovori, posebno kolektivni ugovor u komunalnoj privredi koji dovode do kolapsa ovih firmi.

- U stečaj je otišlo 13 od 70 firmi, a 5-6 firmi su pred stečajem i neophodno je da se ovo pitanje riješi što prije. Ukoliko se to ne desi u narednih nekoliko mjeseci nećemo imati na kome primijeniti taj kolektivni ugovor, kazao je Zečević.
http://www.oslobodjenje.ba/ekonomija/ud ... -mijenjati
Last edited by bosna boy on 24/07/2015 13:45, edited 1 time in total.
bosna boy

#317 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by bosna boy »

Chmoljo wrote:
bosna boy wrote:dječaće, editovo sam gornji post da bi skonto, jer očigledno nisi
hoće al u kurcu
dječače,

pošto ti evidentno fulaš kontekst, da ti nacrtam.

nema potrebe praviti distinkciju rada prema učinku i po satnici ako je i jedno i drugo mizerno plaćeno. a pogotovo JER NIJE BITNO ZA KONTEKST.

poenta na članku je da je UBLEHA da ima posla ali neće NIKO da radi. poenta je da se treba spriječiti enormni ekstra profit vlasnika na PREJEFTINOJ radnoj snazi.

kakve veze sad za ovu priču ima koliko je ko ubrao, i de mi molim te citiraj ko je pisao da treba dati iste plate onome ko radi manje i onome ko radi više?
jami šuplje, nego odgovori konkretno, da skratimo sranje, dječaće (otiđi malo na igrice na podforum, nisi dugo, vidi ima li kakvih novih :lol: :lol: dječaće)

da li će beraču malina u Njemačkoj biti plaćeno onoliko koliko je kg ubrao ili kolika je minimalna dnevnica određena po njemačkim zakonima ( o tome sam sa dotičnim razglabao a ti si s neba uletio sa komentarom koji veze nema sa kontekstom naše rasprave)
konkretno odgovori bez suvišnih pisanja i sranja
Last edited by bosna boy on 24/07/2015 13:47, edited 1 time in total.
pici

#318 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by pici »

Šef Delegacije EU u BiH: Trenutni zakon o radu je zaostavština titoizma, novi je bolji
Piše: N. N.
Premijer FBiH Fadil Novalić sastao se sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom, a sastanku je prisustvovala i ambasadorica Francuske Claire Bodonyi te predstavnik Njemačke ambasade Adrian Pollman.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Ključne teme sastanka koji je danas održan u zgradi Vlade FBiH su reforme koje su, kako je rečeno, već počele da se provode.

Premijer Novalić je rekao da je najeksponiranija reforma Zakona o radu koji je, kako kaže, kod nekih dočekan vrlo negativno. On pojašnjava da je Prijedlog zakona koji je utvrdila Vlada FBiH bukvalno prepisana pravna stečevina EU te je dio obaveza koje je BiH preuzela u pregovorima s EU.

“Mi smo htjeli i našoj javnosti i međunarodnoj zajednici pokazati da su reforme naš zadatak koji smo preuzeli, ne pod pritiskom EU ili međunarodne zajednice. Zakon o radu je proširenje prava radnika”, rekao je premijer Novalić.

Premijer Novalić ponovio je da su protiv novog zakona o radu povlašteni sektori privrede, prije svega sektor komunikacija i komunalne privrede.

"Novi zakon smanjuje prava povlaštenim, a povećava prava razvlaštenim kategorijama", dodaje Novalić.

Ključno pitanje koje je, čini se, dogovoreno je reformska agenda. Naime, jučer je u Vladi RS usvojena reformska agenda, danas će biti usvojena na Vijeću ministara BiH, a u ponedjeljak i na Vladi FBiH. Novalić kaže da je to 11. verzija koja će postati konačna te će u ponedjeljak biti prezentirana i građanima.

Novalić kaže da je na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH već razgovarano o četiri tačke koje su sadržane u reformskoj agendi.

Ambasador Wigermark rekao je da je u proteklih šest mjeseci bilo mnogo priča o reformama. Te reforme su obaveza, smatra ambasador, nakon prošlogodišnjih protesta kada su građani rekli da je ključni problem nemogućnost zaposlenja. Prema ambasadoru, rigidno tržište rada i nepostojanja rasta privrede su ključne prepreke novim radnim mjestima. To je bio poticaj EU da otvori novi pristup EU prema BiH, pri čemu je fokus na socio-ekonomskim reformama zajedno s borbom protiv korupcije, vladavinom prava...

Wigermark je ponovio da su početkom godine svi politički lideri u BiH preuzeli obavezu za zajednički rad na napretku BiH prema EU.

“Rekli smo da BiH mora provesti socijalne, ekonomske i pravne reforme da bi ostvarila napredak i to je navedeno i u pisanoj izjavi koju su potpisali svi politički lideri”, rekao je Wigermark koji dodaje da nakon mnogo rada konačno imamo završnu verziju reformske agende.

Kada se radi o zakonu o radu koji je predložen Wigermark kaže da je jasno da se radi o boljem rješenju od postojećeg zakona.

“Podsjetimo se da je cilj otvarati nova radna mjesta, a ne štiti one koji su privilegovani”, rekao je Wigermark navodeći primjer da novi zakon predviđa da porodiljsko odsustvo traje godinu dana, dok u nekim zemljama EU porodiljsko odsustvo traje jedva nekoliko sedmica.

"Sistem koji sada imamo je vrlo rigidan, iskreno govoreći to je zaostavština titoizma. Sada se trebaju svi zapitati da li želimo da se vratimo u ta vremena ili želimo nešto modernije”, navodi Wigermark.

On je potcrtao da je ipak važno održavati dijalog o ovom pitanju, ali i voditi računa o interesima svih grupa, a ne samo onih koji imaju dobro plaćene poslove i druge privilegije.

Wigermark je ispričao i svoje iskustvo iz jedne sarajevske ćevabdžinice gdje je jedan konobar usluživao veliki broj gostiju te nije mogao stići sve uslužiti na vrijeme. Prema Wigermarkovom mišljenju, sadašnje zakonodavstvo i opterećenje poslodavaca je razlog zašto u toj ćevabdžinici ne radi više konobara.

“Prekoputa ćevabdžinice u kafiću mnogo mladih je sjedilo, pušilo i razgovaralo, ali niko ne radi. Najmanje dvoje njih je moglo raditi, barem preko ljeta, ali je preskupo angažirati te ljude i to svi znamo”, rekao je Wigermark.

On je naveo i vlastito iskustvo kako je biti poslodavac u BiH.

"Imam neke ljude koji brinu o mojoj kući i za njih plaćam sve doprinose, ti doprinosi me koštaju skoro isto kao i njihova plaća”, pojasnio je Wigermark.

Wigermark je rekao da on podržava dijalog između sindikata, Vlade FBiH i poslodavaca.

“Kako smo mi informirani, sindikat je bio uključen, ali je posljednja sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća otkazana, jer nisu došli predstavnici sindikata. Svi se slažu da su promjene neophodne, ako sindikat želi zadržati trenutno stanje onda je to njihov izbor”, rekao je Wigermark, ali je naglasio da pored sindikata prava imaju i druge kategorije kao što su nezaposleni, radnici koji rade nacrno...

djes .BA GAZDA AMBASADORE sHA ima... jesil guziJo sobarice...
colt

#319 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by colt »

@bosnaboy.Veliš samo u nabrojanim zemljama ima kolektivni.

Hrvatski Zakon o radu
Vrijeme na koje se sklapa kolektivni ugovor
Članak 198.
(1) Kolektivni ugovor može se sklopiti na određeno ili na neodređeno vrijeme.
(2) Kolektivni ugovor sklopljen na određeno vrijeme ne smije se sklopiti za razdoblje duže od pet godina.
Bosanski zakon o radu
Forma i trajanje kolektivnih ugovora
Član 140.
(1)Kolektivni ugovor zaključuje se u pisanoj formi
(2)Kolektivni ugovor može se zaključiti na određeno vrijeme, koje ne može biti duže od tri godine.

Da li je isto kao u EU
Chmoljo

#320 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Chmoljo »

bosna boy wrote:
jami šuplje, nego odgovori konkretno, da skratimo sranje, dječaće (otiđi malo na igrice na podforum, nisi dugo, vidi ima li kakvih novih :lol: :lol: dječaće)

da li će beraču malina u Njemačkoj biti plaćeno onoliko koliko je kg ubrao ili kolika je minimalna dnevnica određena po njemačkim zakonima ( o tome sam sa dotičnim razglabao a ti si s neba uletio sa komentarom koji veze nema sa kontekstom naše rasprave)
@seyo boy

vidim da si se bavio istraživanjem mog lika i djela. hoće to kad nestane argumenata. pogotovo bude tada zgodno glumiti advokate anglosaksonske pravne škole... dječače (za ovo bi ti bilo primjerenije da konsultuješ pravopis)

ja još čekam taj citat gdje je neko spominjao jednakost u plaćanju bez obzira na učinak...

a ti navro na neki svoj kontekst i razliku između plaćanja po učinku i po satnici kao da su to nespojive kategorije :-) i kao da nije moguća kombinacija istih. a mašio si kontekst istog članka :thumbup:
jasmind

#321 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by jasmind »

Koga zanima nek čita:

http://parlamentfbih.gov.ba/dom_naroda/ ... EDNICE.pdf

Svjetliji tekst su izmjene. Kolektivni ugovori ostaju, ali se njihovo trajanje ogranicava na max 3. godine. Svi postojeci ugovori se moraju uskladiti u roku 90 dana od stupanja na snagu zakona.
Predvidjam haos, posebno u obrazovanju, administraciji, zdravstvu, policiji, komunalnim preduzecima, uglavnom tamo gdje su drzavne firme. Koliko se sjecam kada su se trenutno vazeci ugovori pravili na sve strane je bilo frustracija i strajkova. Da bi se nesto ugovorilo moraju se obe strane sloziti...
colt

#322 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by colt »

Bosnaboy

Vidiš da zakoni nisu isti kao u EU. Naveo sam dva člana. Jedan član u slučaju povrede gdje se vidi da je hrvatski radnik bolje zaštićen i evo navodim ti i kolektivni ugovor (da se razumijemo ja bi ga ukinuo). Za koletivni ugovor si naveo pojedine zemlje u kojem nisi spomenuo Hrvatski. Hrvatski ima opet bolje uvjete i u slučaju Kolektivnih ugovora. Kad bi ušao u ozbiljnu analizu svakog člana, na što bi ovo ličilo . .
ljuspica

#323 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by ljuspica »

jasmind wrote:Koga zanima nek čita:

http://parlamentfbih.gov.ba/dom_naroda/ ... EDNICE.pdf

Svjetliji tekst su izmjene. Kolektivni ugovori ostaju, ali se njihovo trajanje ogranicava na max 3. godine. Svi postojeci ugovori se moraju uskladiti u roku 90 dana od stupanja na snagu zakona.
Predvidjam haos, posebno u obrazovanju, administraciji, zdravstvu, policiji, komunalnim preduzecima, uglavnom tamo gdje su drzavne firme. Koliko se sjecam kada su se trenutno vazeci ugovori pravili na sve strane je bilo frustracija i strajkova. Da bi se nesto ugovorilo moraju se obe strane sloziti...
Ja bome vidim da se ne ukida rad na neodredjeno....fino pise ima rad na odredjeno i rad na neodredjeno...
bosna boy

#324 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by bosna boy »

Chmoljo wrote:
bosna boy wrote:

@seyo boy

vidim da si se bavio istraživanjem mog lika i djela. hoće to kad nestane argumenata. pogotovo bude tada zgodno glumiti advokate anglosaksonske pravne škole... dječače (za ovo bi ti bilo primjerenije da konsultuješ pravopis)

ja još čekam taj citat gdje je neko spominjao jednakost u plaćanju bez obzira na učinak...

a ti navro na neki svoj kontekst i razliku između plaćanja po učinku i po satnici kao da su to nespojive kategorije :-) i kao da nije moguća kombinacija istih. a mašio si kontekst istog članka :thumbup:
pici wrote:@colt sHo prebrisa bolan nebiJo... evo sa druge slicne teme pa daj "GAZDAMA" da senluce i lumpuju...
od obecanih 30KM dnevnice, prevoza, jela, pica i cigara spade na 6KM i to na kraju GAZDI poklonis ako te i isplati... Zakonom o radu MORA al pazite MORA se uspostaviti najmanja satnica i dnevnica sto u ovom novom nejma ni na mapi i daje se gazdama i stranackim direktorima da svojevoljno kreiraju po trzisnoj vjednosti... ko ce upratit stranackog majmuna il gazdu lihvara da firma taj mjesec je u dobitku 10 milijona a tebi plata 200KM... de imal iTko pametan da kaze ko.

Njemacka je nedavno usvojila najmanju dnevnicu tj satnicu... i nema ispod da si na krivi qurac nasadjen
:lol: :lol:
koje gluposti
a onda si ti sletio sa postom koji veze nema sa ovom raspravom
i PONOVO pitanje, ne piši bezveze, što je osobina onih koji ostanu bez argumenata a što meni kao spočitavaš
samo odgovori konkretno
da li će i u Njemačkoj beraču malina biti plaćenu po kg ili po dnevnici
pici

#325 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by pici »

stislo gazde nema koga da iskoristavaju da im poberu maline dok nije madjar osusijo :mrgreen:

Image

Image
Locked