SAH
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
-
El_Camino
Daj ba Komi nemoj se ovdje budalijesati. Sto bih ja tebi ili nekome ovdje lagao. Sigurno je da te se ne plasim ni u kom pogledu.komi wrote:ja izvlakuša nisam igrao 2 nedjelje
Samo je meni cudno da se ti ovdje busas sa 1700 poena a ne smijes samnom da igras. To mi je cudno.
-
Harrys
FISCHEROVI CITATI
Morate imati borben duh. Morate forsirati i koristiti prilike.? Bobby Fischer
Sve je to sah. Jednog dana dajete lekciju protivniku, a slijedeci dan on daje lekciju vama. ? Bobby Fischer
Volim da ih natjeram da se uvijaju kao crvi. ? Bobby Fischer
Volim trenutak kad lomim ego covjeka. ? Bobby Fischer
Kljucni momenat u mojoj karijeri je bio kad sam ustanovio da crni treba da igra na pobjedu umjesto da tezi izjednacenju. ? Bobby Fischer
Ako pobjedim na turniru, ucinicu to sam. To ostvarujem igrom. Niko mi ne pomaze. ? Bobby Fischer
Ako ne pobjedis, to nije velika tragedija - najgora stvar jeste da izgubis partiju. ? Bobby Fischer
U sahu je vazna delikatna procjena, poznavanje kada treba udariti a kada izbjeci udarac. ? Bobby Fischer
Jaka memorija, koncentracija, masta i snaga ce doci. ? Bobby Fischer (na pitanje kako postati jak sahista)
Znam ljude koji mogu da urade sve sto hoce na svijetu, ali ipak ne mogu igrati dobro sah. ? Bobby Fischer
Stvarno volim nocnu tamu. Ona mi pomaze da se koncentrisem. ? Bobby Fischer
To je kao polaganje petosatnog zavrsnog ispita. ? Bobby Fischer
Razliciti ljudi se osjecaju razlicito kad predaju partiju. ? Bobby Fischer
Morate imati borben duh. Morate forsirati i koristiti prilike.? Bobby Fischer
Sve je to sah. Jednog dana dajete lekciju protivniku, a slijedeci dan on daje lekciju vama. ? Bobby Fischer
Volim da ih natjeram da se uvijaju kao crvi. ? Bobby Fischer
Volim trenutak kad lomim ego covjeka. ? Bobby Fischer
Kljucni momenat u mojoj karijeri je bio kad sam ustanovio da crni treba da igra na pobjedu umjesto da tezi izjednacenju. ? Bobby Fischer
Ako pobjedim na turniru, ucinicu to sam. To ostvarujem igrom. Niko mi ne pomaze. ? Bobby Fischer
Ako ne pobjedis, to nije velika tragedija - najgora stvar jeste da izgubis partiju. ? Bobby Fischer
U sahu je vazna delikatna procjena, poznavanje kada treba udariti a kada izbjeci udarac. ? Bobby Fischer
Jaka memorija, koncentracija, masta i snaga ce doci. ? Bobby Fischer (na pitanje kako postati jak sahista)
Znam ljude koji mogu da urade sve sto hoce na svijetu, ali ipak ne mogu igrati dobro sah. ? Bobby Fischer
Stvarno volim nocnu tamu. Ona mi pomaze da se koncentrisem. ? Bobby Fischer
To je kao polaganje petosatnog zavrsnog ispita. ? Bobby Fischer
Razliciti ljudi se osjecaju razlicito kad predaju partiju. ? Bobby Fischer
-
FortunaBela
Kraljica je izgubljena, ostaje ti još samo da ponudiš kraljevstvo za konja.... 
-
FortunaBela
Ti reče da ti je kasno da se predaš, pa reko da nisi mijenjao kraljevstvo za konja....
Moj šah je malo jednostavniji, kralj i kraljevstvo ostaju jedini, ni jeda piun ne može zamjeniti kralj niti njegovo kraljevstvo...
Moj šah je malo jednostavniji, kralj i kraljevstvo ostaju jedini, ni jeda piun ne može zamjeniti kralj niti njegovo kraljevstvo...
-
Harrys
FortunaBela wrote:Ti recˇe da ti je kasno da se predasˇ, pa reko da nisi mijenjao kraljevstvo za konja....![]()
Moj sˇah je malo jednostavniji, kralj i kraljevstvo ostaju jedini, ni jeda piun ne mozˇe zamjeniti kralj niti njegovo kraljevstvo...
Po mom shvatanju ti si meni preporucila da ponudim kraljevstvo za konja.
PS.Ima nekih koji ne znaju pravila pa misle da se moze imati dva kralja.
Last edited by Harrys on 07/08/2005 19:40, edited 1 time in total.
-
FortunaBela
Samo ja i Hare, igramo neki naš šah iz života...MrSini wrote:Pa ljudi gdje ste. Igra li ko sah jos uvijek?
-
Harrys
SAH
igrajmo sˇah
na crno bijelom polju
nasˇih tijela
figurama od sedefa i zlata
igrajmo
mada unaprijed znam
da gubim
za tvoj pogled
zˇrtvujem pjesˇaka
lovca za osmjeh
konjicu i kule
mijenjam za tvoj dah
igrajmo
ova je partija samo zalog zˇelje
da te iznova ljubim

igrajmo sˇah
na crno bijelom polju
nasˇih tijela
igrajmo
mada unaprijed znam
da gubim
za tvoj pogled
zˇrtvujem pjesˇaka
lovca za osmjeh
konjicu i kule
mijenjam za tvoj dah
igrajmo
da te iznova ljubim
-
Harrys
Abdulah Sidran o sahu.
Sˇta je to u sˇahu sˇto ga cˇini tako opsesivnim?
- Sˇah je neodgonetnuta tajna, povijesno i kulturno otkric´e. Josˇ nisam siguran je li to mogao izmisliti cˇovjek. Ponekad mislim da je to izum Gospodara univerzuma, koji je u igru ugradio sˇifre i kodove. Sˇah je neprotumacˇeno i neprotumacˇivo cˇudo.
. U sˇahu je presudno:
a. sˇtrebanje,
b. iskljucˇivo talenat,
c. sabur,
d. broj odigranih partija,
e. blefiranje.
- Nesumnjivo talenat i u jednakoj mjeri rad. Godinama sam razmisˇljao sˇta je uopc´e talenat, mozˇe li se to definirati. Veliki cˇovjek i veliki sˇahist nasˇ, eks-jugoslovenski, Svetozar Gligoric´ rekao je da je talenat "sposobnost brzog ucˇenja". To je samo jedno od svojstava talenta, a ne kompletna definicija.
. Najbolji sˇahista me?u piscima?
- U nasˇim juzˇnoslavenskim prostorima mislim da je to Marko Vesˇovic´. Me?u svjetskim piscima to je Vladimir Nabokov, koga svi znaju po romanu Lolita, a malo ko zna za njegov genijalni roman Luzˇinova odbrana. Tu je 30 godina prije pojave Bobija Fisˇera stvorio lik svjetskog prvaka koji dozˇivljava izvjesnu vrstu ludila i tragicˇno skoncˇava. Nabokov je bio i izvrstan sˇahovski komponist, kreirao je probleme.
Sˇta je to u sˇahu sˇto ga cˇini tako opsesivnim?
- Sˇah je neodgonetnuta tajna, povijesno i kulturno otkric´e. Josˇ nisam siguran je li to mogao izmisliti cˇovjek. Ponekad mislim da je to izum Gospodara univerzuma, koji je u igru ugradio sˇifre i kodove. Sˇah je neprotumacˇeno i neprotumacˇivo cˇudo.
. U sˇahu je presudno:
a. sˇtrebanje,
b. iskljucˇivo talenat,
c. sabur,
d. broj odigranih partija,
e. blefiranje.
- Nesumnjivo talenat i u jednakoj mjeri rad. Godinama sam razmisˇljao sˇta je uopc´e talenat, mozˇe li se to definirati. Veliki cˇovjek i veliki sˇahist nasˇ, eks-jugoslovenski, Svetozar Gligoric´ rekao je da je talenat "sposobnost brzog ucˇenja". To je samo jedno od svojstava talenta, a ne kompletna definicija.
. Najbolji sˇahista me?u piscima?
- U nasˇim juzˇnoslavenskim prostorima mislim da je to Marko Vesˇovic´. Me?u svjetskim piscima to je Vladimir Nabokov, koga svi znaju po romanu Lolita, a malo ko zna za njegov genijalni roman Luzˇinova odbrana. Tu je 30 godina prije pojave Bobija Fisˇera stvorio lik svjetskog prvaka koji dozˇivljava izvjesnu vrstu ludila i tragicˇno skoncˇava. Nabokov je bio i izvrstan sˇahovski komponist, kreirao je probleme.
-
FortunaBela
Majii sviđa mi se ova pjesmica...Harrys wrote:SAH
igrajmo sˇah
na crno bijelom polju
nasˇih tijela
igrajmo
mada unaprijed znam
da gubim
za tvoj pogled
zˇrtvujem pjesˇaka
lovca za osmjeh
konjicu i kule
mijenjam za tvoj dah
igrajmo
da te iznova ljubim
![]()
Ja sam ti bolan jedno vrijeme visila u šahovskom klubu u Sa, dok nam nije bio zabranjen ulaz....