senainter wrote:
Ma sve si ti to meni lijepo srocio.

Samo mi reci kad se stvari mijenjaju izborima, sto onda Dodik i Izetbegovic vladaju vec decenijama?! Ali samo je jedan problem u svemu: Sto Bosnjaci koji su ustali na proteste, NISU protestvovali zbog RS-a ili sta ti ja znam tamo nekih Srba, vec zbog korupcije, neimastine i politicke stoke. Sta mislis kako se mi osjecamo kada smo prisiljeni gledati sjednice Kantonalne skupstine, a tamo Srba, Hrvata i otvoreno pljuju po drzavi od koje dobijaju 12.000 mjesecno! Istina, jesu kacili one zastave na zgradu i to, al to nije bio vjeruj nikakv znak protiv RS-a, vec znak da zele nekakvo jedinstvo koje bi dovelo do opsteg prosperiteta. Skandiralo se: "Ostavke, ostavke", niko ziv nije spomenuo RS. Na kraju krajeva, ako je brate takva i takva stvar, osjecate RS kao svoju, daj onda vise da se podjelimo, al prvo njih treba smaknuti. Al ti mora da si jedan od onih koji se negdje "ugradio" cim pricas da se nesto u ovoj zemlji iliti RSu i Federaciji, moze promijeniti izborima ...
Ja sam Bosnjak iz Banjaluke i ako podsjetim da su ovo samo bosnjacki protesti i da je razlog bosnjacka politicka nezrelost - to je samokritika a ne omalovazavanje. Jer se sve da ispraviti a sve vremenom i sazrije.
Nije tacno da Dodik i Izetbegovic vladaju decenijama. Samo u bosnjackom dijelu smo probali i SDA, pa onda Alijansu za promjene koju smo lupom posmatrali i kidisali na crvenu opasnost, pa smo imali i Hareta, pa SDP, pa djelomicno i Fahru,...
Probali smo sve sto imamo a nekima poput Liberala, SDU,.. nismo ni dali sansu.
Dakle - probali smo sve sto imamo i sta mozemo zakljuciti - niko nam ne valja.
A ne valja zato sto smo svi neposteni i svi ne sljivimo poreze, drzavu,... pa kada biramo politicare koji su dio nas, tj, od naroda - poslije nas uhvati huja vise od zavisti sto se neko uhljebio i ima platu od par milja a ne zato sto smo mi toboze posteniji. Nase licno postenje je posebna prica jer nigdje nisam vidio da se neko hvali pred svima kako ima stelu za posao ili skolu za dijete, ne placa porez ili kartu za gradski prijevoz - svi to kritikujemo a svi to radimo.
Onda prokleta zavist koja je kod nas najizrazenija jer smo svi individualci a ne slozna i homogena grupa.
Pa mrzimo politicare jer imaju vise. Mrzimo sve uspjesnije biznismene jer im zavidimo sto imaju. Mrzimo dijasporu jer mislimo da im je bolje. Mrze mali gradovi Sarajevo i Sarajlije jer misle da im je puno lakse i bezbjednije. Urbani mrze neurbane jer im prljaju grad, neurbani mrze urbane jer misle da su snobovi. Mrzimo u samoj familiji nekoga kome krene dobro pa prizeljkujemo da mu krene lose. Mrzimo Sandzaklije jer jedni druge pomazu i oni mrze nas. Mrzimo drzavu jer ocekujemo da nam samo daje a mi nista ne cinimo za nju. Mrze se ljevicari i desnicari i jedni druge kite za sitnicu epitetima poput izdajnik, komunjara, taliban, papak, kmer,..
Dalje - navikli smo se da SDA kupuje socijalni mir i radije bi sad kada nema donacija radije bi jos koje zaduzenje - ko hebe buducnost i sljedece generacije. Kolektivno pljujemo po drzavi, nazivamo je pogrdnim imenima poput rupa, prkno,... za sitnice poput redukcije vode - jer nas je uhvatio elitizam - i to niko drugi ne radi osim nas. Kad si cuo Srbina iz RS da pljuje po RS zbog ekonomije i lopovluka koji tamo nije nista bolji.
Prizivamo strance da nam vladaju, da uspostave red i ekonomski pomognu,..haman protektorat po uzoru na Austrijsko vrijeme - i to samo mi radimo - niko drugi ne priziva strance da uzmu sve poluge vlasti i ekonomije. Kad si cuo ostale da to rade.
Ekonomija ja u q svugdje danas, posebno u zemljama bivse YU, neznam jesi li bio na Kosovu, Makedoniji,.. pada vidis jos gori cemer. Nezaposlenost svugdje i korupcija koja je inace tipicna za ovaj dio Evrope(nista bolji nisu politicari ni u Italiji, Grckoj, Bugarskoj,. a kamoli bivsoj YU),... i opet pored svih nereda i demonstracija niko jos nikad nije u svom omjeru i obimu napravio ovoliku stetu kao mi sebi prekjucer. Dakle - nije nam puno gore a samo mi rusimo i samo mi mislimo da drustvena svojina nije isto nasa.
Usput receno - nema te osobe politickog, kulturnog, vjerskog, ekonomskog,.. sektora, intelektualca, medijske licnosti,... koju nismo popljuvali i kroz sito i reseto nasli stosta prljavo.
Sumasumanum - razlozi ovih protesta su prvenstveno zbog nase politicke i nacionalne nezrelosti. Hocemo drzavu a nismo sposobni sami da je vodimo jer nemamo ni slogu, ni disciplinu, niti nam iko valja od politicara,... a jos uvijek vodimo debatu kako se zovemo.
Mi smo super narod pun vrlina, hrabri, specificni i posebni, lijepi i pametni,.... ali smo jos politicki i nacionalno nezreli i radije bi bili poslusni podanici negoli da imamo drzavu. To se da ispraviti i to se vremenom ispravlja - zaboga gledaj gdje smo po svijesti bili samo prije 30 god. Ali ne kroz ovo rusenje i vandalizam. I u ovoj temi o Srbima u RS - je upravo ta nacionalna i politicka zrelost razlog sto oni ne ruse svoje. Mozemo se mi smijati njima sto su i ljevica i desnica, i urbano i neurbano, i obrazovano i neobrzovano,.. istog misljenja u mnogo toga i slozni i mozemo ih do vijeka nazivati da su telad - ali oni ce krize do daljnjega bolje podnositi i svoju "drzavnost" bolje graditi nego mi. Pa ko je tu onda vece tele?
I dokle god je drugima isto ekonomski lose i dokle god je drugima isto koruopcija i lopovluk na vlasti - nece proci socijalno-ekonomski razlozi za protest. Ovi protesti su samo bosnjacki i razlozi su takodjer samo u bosnjackoj svijesti.