Jedne prilike, bilo je to pocetkom rata, kuca neko na vrata (rimuje se, zar ne
Ovakvih dogadjaja bilo je napretek. Nemalo nakon toga, sjedimo na balkonu (bio je lijep junski dan) kad se pred zgradom preko puta nase uparkira kamion, bas onako pred ulaz. Izlaze trojica iz kamiona, u uniformama, i pocese da iznose stvari - ves masinu, frizider, zamrzivac, sporet, televizor, nesto zamotano u deku, pretpostavljam da je bio video-rekorder, portabl-stereo (iz jednog dijela), cak i gitara. Prepoznam jednog od te trojice, komsija - znam da je Bosnjak. Kcerke se obradovale stvarima, jedna uze i gitaru pa poce udarati po zicama. Sve su komsije izasli na balkone i gledale to, neki vrte glavu, neki se podsmjehuju, neki razmjenjuju poglede, ali niko nista ne komentarise (hajde stisni pa reci nesto) - zene su uglavnom pokrile rukama usta.
Uskoro sam mogao vidjeti neke drugove kako imaju "nova" bicikla, fudbalske ili kosarkaske lopte, autice, neki su se hvalili svojim novim muzickim linijama - niko mi nije trebao objasnjavati odakle to sve potice. Neki su bili "kulturniji" pa su stvari unosili nocu. Jedan je dosao u po bijela dana i jos me zovnuo da mu pomognem da unese - i sta cu, moram. S obzirom da se druzio sa mojim roditeljima, dade mi neki rucni sat na cijoj je poledjini bilo napisano "Janko" ali sam kulturno odbio. Njegova supruga koja je bas taj momenat bila u trgovini, sokirala se kada je dosla pred zgradu i vidjela da i njen suprug nosi ratni plijen. Nista nije rekla ali sam po njenom pogledu i govoru tijela mogao razaznati da joj nimalo nije drago sto se vrlo brzo i pokazalo - stvari je iznijela iz stana a gdje su zavrsile, ne znam. Najinteresantnije od svega toga je sto su neke stvari bile gotovo neupotrebljive - sjecam se da je jedan komsija donio ves masinu koja je, sudeci po dizajnu, bila iz sredine sezdesetih. Dakle uzmi i ponesi pa kakva god da je.