najbolje pivo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JThomas

#301 Re: Najbolje pivo

Post by JThomas »

ami8 wrote:Gdje u Sarajevu ima kupiti Tomislav u maloprodaji?
ja koliko znam nigdje.

volio bi da me neko ispravi.
Eborg

#302 Re: Najbolje pivo

Post by Eborg »

Guinness ubjedljivo najjače pivo, donedavno ga nije bilo kupiti nigdje, sada su krenuli sa staklenim flašama koje nisu baš isplative - 4.50 KM za flašu od 0.33 l.

Nažalost, u BiH nema nigdje kupiti draught verzije Guinnessa sa widgetom u limenci a to vani ima u svakoj samoposluzi.
Inter1908

#303 Re: Najbolje pivo

Post by Inter1908 »

Stella :pijani: :pijani: :pijani: :pijani: :pijani: :pijani: :pijani: i opet Stella
Pitarrr82

#304 Re: Najbolje pivo

Post by Pitarrr82 »

Eborg wrote:Guinness ubjedljivo najjače pivo, donedavno ga nije bilo kupiti nigdje, sada su krenuli sa staklenim flašama koje nisu baš isplative - 4.50 KM za flašu od 0.33 l.

Nažalost, u BiH nema nigdje kupiti draught verzije Guinnessa sa widgetom u limenci a to vani ima u svakoj samoposluzi.

Mislim da sam tebi bas i pricao na onoj drugoj temi da je ogromna razlika s pivom koja je ovdje i s limenkom, tj limenkom i kuglicom koja se nalazi u njoj.
brewer

#305 Re: Najbolje pivo

Post by brewer »

@zviz: pazi Guinness nije najbolji reprezent pivskog stila koji predstavlja, ima i daleko boljih dry stout piva. mozes li dobaviti američka craft piva (npr. sierra nevada brewery ili dogfish head?), ili engleske ale piva na primjer youngs seriju (koji je ajde relativno komercijalan, ali jako dobra, neki dan me oduševio njihov double chocolate stout) ili recimo fantastični fullers (bilo koji - ESB ili vintage ili london porter itd...), ili kvalitetne njemačke bockove ili doppel bockove? kolsch i alt piva? pa onda neki IPA ili APA, pa russian imperial stout, pa double IPA.... pa trapiste, pa ostale 'sekularne' belgijance, saison, witte itd...

a da se nadovežem na prethodni post, ovo što sam nabrojao je otprilike redovna ponuda u nekom klasičnom brew pub-u ili kvalitetnom pivskom baru i ovdje već možemo pričati o kvalitetu piva, o realnim razlikama, finesama, aromama i okusima, dok je na primjer ta priča kad se poredi bilo koje naše komercijalno pivo (s područja balkana) bespredmetna, jer kako sam već pisao radi se o potpuno istom pivu sa različitim etiketama - svijetlom industrijskom lageru najčešće pilsnerskog tipa, s puno kukuruza ili riže, dodanim vještačkim enzimima, uz minimalne razlike uz nekoliko izuzetaka - velebitsko (tamno i svijetlo) i kasačko, vukovarsko (dobro, kvalitetno, nepasterizirano i nefiltrirano čini mi se, ali preslatko za moj pojam), recimo tomislav isto.... mozda sam nekog i izostavio ali to je otprilike to. u ove izuzetke spadaju i sve mikro pivnice i brew pubovi koji ili prave odlično pivo ili pokušavaju da ga naprave, što je za pohvalu - na primjer livanjska pivara sa livanjskim pivom koje je dobro ali dosta oscilira i imali su par inficiranih tura puštenih na tržište, pa onda oldbridz ale mostarska nano pivara sa jako dobrim pivima (tri stalna i često izbacivanje specijala), pa po srbiji i hrvatskoj ima dosta mikro i nano pivara. u istri ima bujska pivara koja proizvodi San Servolo, nepasterizirano, nefiltrirano i refermentirano u boci ale pivo itd... ako se sjetim još nekih napisat ću.... Ž!
Russki

#306 Re: Najbolje pivo

Post by Russki »

Tuborg i Becks.
ami8

#307 Re: Najbolje pivo

Post by ami8 »

JThomas wrote:
ami8 wrote:Gdje u Sarajevu ima kupiti Tomislav u maloprodaji?
ja koliko znam nigdje.

volio bi da me neko ispravi.
Ja mislim da je Beck's uvoznik. Ako ima po kafanama trebalo bi biti i negdje u maloprodaji...
nosara

#308 Re: Najbolje pivo

Post by nosara »

Image

Zivjeli...! :D
Eborg

#309 Re: Najbolje pivo

Post by Eborg »

Kako bi bilo dobro u Sarajevu imati pivnicu sa nekoliko manje dostupnih komercijalnih piva poput Guinnessa plus razne sorte ovih domaćih. Ovako čovjek mora da se "zavlači" po vikendicama, manjim mjestima i slično.

Što se tiče moje favorizacije Guinnessa, meni jednostavno leži. Ona pjena je nešto fantastično.
statixx

#310 Re: Najbolje pivo

Post by statixx »

Gdje ima onaj plavi Paulaner, ja sam prije par sedmica bio kupio u DM-u, odlican je. Valjda psenicno, pa godi promjena. :D
Partijaner

#311 Re: Najbolje pivo

Post by Partijaner »

statixx wrote:Gdje ima onaj plavi Paulaner, ja sam prije par sedmica bio kupio u DM-u, odlican je. Valjda psenicno, pa godi promjena. :D
Ima u DP marketima.
4xl

#312 Re: najbolje pivo?

Post by 4xl »

Valjal ovo cemu :skoljka:

Image
Image
drndalo

#313 Re: najbolje pivo?

Post by drndalo »

Oba su sasvim pristojna...
statixx

#314 Re: Najbolje pivo

Post by statixx »

Partijaner wrote:
statixx wrote:Gdje ima onaj plavi Paulaner, ja sam prije par sedmica bio kupio u DM-u, odlican je. Valjda psenicno, pa godi promjena. :D
Ima u DP marketima.
Dobro si mislio sam na DP :D , znaci imaju.
Partijaner

#315 Re: Najbolje pivo

Post by Partijaner »

Ima psenicno i obicno u bijeloj limenci, ima i Krombacher. :-D
statixx

#316 Re: Najbolje pivo

Post by statixx »

Partijaner wrote:Ima psenicno i obicno u bijeloj limenci, ima i Krombacher. :-D
Ne znam jesi li znao, ali Krombacher u limenci 0,5 l u Hosi je 1 KM. Ako nije kakav dupljak. :D
Partijaner

#317 Re: Najbolje pivo

Post by Partijaner »

statixx wrote:
Ne znam jesi li znao, ali Krombacher u limenci 0,5 l u Hosi je 1 KM. Ako nije kakav dupljak. :D
Cuj to, nisam znao, ajd nek si mi rekao da uzmem za citavu Godinu. :lol:
avantgarde

#318 Re: Najbolje pivo

Post by avantgarde »

Bitburger...vrlo dobro pivo..al smeka nekako najbolje iz ove flase...ne znam zasto je tako ali je tako..:)
Image
Last edited by avantgarde on 11/01/2014 15:51, edited 1 time in total.
statixx

#319 Re: Najbolje pivo

Post by statixx »

Partijaner wrote:
statixx wrote:
Cuj to, nisam znao, ajd nek si mi rekao da uzmem za citavu Godinu. :lol:
Imaju i vina na akciji, recimo ona slovenacka vina Pullus i Halozen su oko 3,5 KM, a prodaju se i po 7-8 KM na drugim mjestima.
statixx

#320 Re: Najbolje pivo

Post by statixx »

Ne bi bilo lose kada se postavi neko novo pivo da se kaze da li i gdje se moze kupiti.
avantgarde

#321 Re: Najbolje pivo

Post by avantgarde »

statixx wrote:Ne bi bilo lose kada se postavi neko novo pivo da se kaze da li i gdje se moze kupiti.
ne zivim dole i zato ne mogu bas o tome pisati,ipak je ovo "domovinski" forum ...ali sad kad sam zadnji puta bio dole primijetio sam da imate prilicno bolji asortiman izbora pive nego recimo prije par godina...
..i to sve, uprkos teskopoboznima ;-)
statixx

#322 Re: Najbolje pivo

Post by statixx »

U lokalnom granapu ispred zgrade lik prodaje Lasko i Sarajevsko o,33 l po 1,3 KM. Neki dan udjem kad na polici Budweiser 0,5 flasa. Kontam sta se desaJe, otkud mu sada ovo.

Reko': "Posto ti je ova, jel' se vraca flasa?"
Kaze on: "Marka i seset buraz, ne vraca se."
Pitam ga: "Otkud ti ovo pivo?"
Kaze: "Ma donio neki komercijalista."
Reko': "Da ti nije malo jeftino?
Kaze on: "Ma haj reko' za pocetak da vidim kako ce se prodavati, ne zam kakvo je."

:D
Eborg

#323 Re: najbolje pivo?

Post by Eborg »

A da se spoje teme?
Pot Ingleb

#324 Re: najbolje pivo?

Post by Pot Ingleb »

Domaće Lav, strano Budweiser.
avantgarde

#325 Re: Najbolje pivo

Post by avantgarde »