Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
radostan dan

#301 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by radostan dan »

nema,nema...znaš ti dobro ko je tamo. :mrgreen:
madner

#302 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by madner »

Pa dobro, necemo se sada raspravljat sta je previse Srba.
Ukusi su razliciti. :D
radostan dan

#303 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by radostan dan »

jesu,jesu...taman si izabrao po mjeri...a imaš i koalicione usput. :D
tvile

#304 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by tvile »

Nijedan.
dustaban

#305 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by dustaban »

Najbolji grad za zivit je Sarajevo... ako si Valentin Incko!

A nije losh ni Mostar, ako si Dragan Chovic. Bogme bi se moglo izdurati i u Banjaluci ako si Dodik...

Mislim da ste skontali.
Nomo

#306 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Nomo »

dustaban wrote:Najbolji grad za zivit je Sarajevo... ako si Valentin Incko!

A nije losh ni Mostar, ako si Dragan Chovic. Bogme bi se moglo izdurati i u Banjaluci ako si Dodik...

Mislim da ste skontali.
a je l to Bakir Matrix preselio u tursku :?
mislim da si skonto :)
Bratov brat

#307 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Bratov brat »

Ljuba Moljac wrote:Nema sta, Novi Pazar u rangu sa Novim Sadom, Zagrebom, cak ispred Beograda :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A za 50 godina ce biti " kao predratno Sarajevo" . :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
FIDELCA

#308 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by FIDELCA »

sve vukojebina do vukojebine, realno... :D
Bratov brat

#309 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Bratov brat »

FIDELCA wrote:sve vukojebina do vukojebine, realno... :D

Nije bas. ali tu si negde. :mrgreen: Ali ne mogu da se otmem utisku o Novom Pazaru :lol: NP life style :lol: A kad citam neke stvari o Beogradu sticem utisak da to nije ovaj grad u kome sam rodjen vec neki BEOGRAD GLAVNI GRAD SVETA :mrgreen: Zamisli tek ovaj Beograd na vodi , ja i dalje mislim da je to zajebancija i da od toga nema nista iako su neki radovi zapoceti , kad sidjem dole niz Nemanjinu sav se buraz napregnem da zamislim to arhitektonsko cudo ali ne ide da ga j*bes :mrgreen:
Hajvan

#310 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Hajvan »

ne znam koji je najbolji, ali znam koji je najznačajniji :D
terror

#311 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by terror »

Ova diskusija je vise bazirana na pojedinacnim ukusima nego realno kako je

Ja zivim u Beogradu i za mene je on, naravno, najbolji u ex yu, jer prosto volim velike gradove. Ima u ex yu dosta gradova ali je samo jedna metropola - Beograd

Ono sto mi se svidja u Beogradu to je sto je grad miksovan - desna strana save je na brdu (centar Beograda), leva strana Save je ravnica (Novi Beograd), tu je jos istorijski Zemun, dve velike reke, stambeni blokovi, suma usred grada...Grad je raznolik, nije monoton niti depresivan

Sta mi se takodje svidja u BG to je sto ne moram uvek da skoknem do centra grada da bi se proveo ili kupio nesto, zato sto skoro svako naselje ima svoj "centar grada", soping zonu i slicno

Grad je jednostavno ogroman, ko nije bio u BG nema predstavu koliko je veliki centar grada, sto bi Ameri rekli downtown. Svako ima svoje ukuse, za mene je BG najbolji, nekom ce biti Zagreb, nekom Sarajevo...i svako ima razloge zbog cega voli taj grad
ime_kojeg_nema

#312 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by ime_kojeg_nema »

Rijeka i Pula. Općenito mi je taj dio Hrvatske jedina prihvatljiva opcija za život na Balkanu. Kada bih mogao birati, naravno :).
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#313 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Zviz »

Ma bilo bi sve bolje kad bi se ukinuli ovi YUGO jezici i silom nametnuli francuski ili njemacki. Ljepse bi zvucilo.
SStijena

#314 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by SStijena »

Ma svi ti glavni gradovi su leglo seljakluka i neobrazovanih ljudi,Sarajevo najviše.
Hajvan

#315 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Hajvan »

Misliš?
daaj studiju i disertacuju sa fusnotama koja pokrepljuje tvoju izjavu.

l
SStijena

#316 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by SStijena »

Eto je iznad ovog komentara. ↑
insomnia78

#317 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by insomnia78 »

Gračanica, stari

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Hajvan

#318 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Hajvan »

ništa to ne znaći- kao ni tvoje ili moje izolirano mišljenje.

tvoj stav (ukoliko jeste stav- tj ukoliko ne uspiješ dokazati nećijim ili vlastitim naučno-istraživčkim radom da je ovo ispod citirano fakt) je uzgred i prilično čist primjer bigotizma i netrpeljvosti.

SStijena wrote:Ma svi ti glavni gradovi su leglo seljakluka i neobrazovanih ljudi,Sarajevo najviše.
SStijena

#319 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by SStijena »

bla bla bla... :roll:
broj dva

#320 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by broj dva »

Split, najkvalitetnija droga.
korisnicc

#321 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by korisnicc »

Hrvatska (ako nju gledamo ko Balkan 8) ) je super zemlja za život.
U središtu Europe, spoj Mediterana i Srednje Europe; 1000 otoka, panonska ravnica.
Svaki grad ima svoj šarm.

Samo, đabe ti sve kad s ekonomijom nikako na zelenu granu! :D
Cassius Longinus

#322 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Cassius Longinus »

Zagreb je vrlo ugodan za zivot,onaj tko kaze da ne mozes banciti u njemu ako zelis-laze.Mislim da mozes uzeti vise manje sve sto zelis od tog grada,polivalentan je i mnogi profili osoba mogu biti zadovoljni u njemu.Zivim u ZG par godina,inace iz ST koji ima svoj sarm ali kvaliteta zivota je neusporedivo losija za moj ukus.

Prirode ima koliko hoces,Sljeme,Maksimir,more na 1h,Alpe na 1,5h,cak i malo skijaliste na Sljemenu.Ulaze se masovno u grad,iako ima cetvrti gdje je lose za zivjeti zbog oronulih zgrada.Nekretnine su puno dostupnije i kvalitetnije nego u Splitu,grad je sirok,klima mi je super(sva 4 godisnja doba),od sadrzaja nudi apsolutno sve(ducani,koncerti,aktivnosti,sportovi itd),opet geografski je izvrsno smjesten,blizu mora,blizu planina-i to kakvog mora i kakvih planina.Kulturna ponuda:od turbofolka,rocka do Andree Bocellija i gostovanja Beckog simfonijskog orkestra,za svakog po nesto,brdo festivala,gostovanja pop zvijezda.

Beograd-monumentalan,eklektican,arhitektonski zanimljiv,doduse vidi se da se nije ulagalo dugo,mentalitet ne mogu suditi,kratko sam bio.Geografski mi je usred nicega,ogroman,velicinom bez konkurencije,odlicni restorani,povoljne cijene-u svakom slucaju zanimljiv,ima svoj stimung.

Ljubljana-grad vrlo lijep,sreden,izvrsna lokacija podno Alpi,blizu mora,25% bolji standard nego u ZG,vise cijene,vrlo uljuden i kultiviran,velicinom manji ali to meni osobno nije bitno,vazni su sadrzaji,bez problema bi mogao zivjeti tamo,vrlo ugodno mjesto.Bled,Bohinj,Krvavec-milina.

Sarajevo-nisam bio,zalim,nadaleko su poznati cevapi i posebna raja,zao mi je Bosne i zelio bi da stane na svoje noge,sa sva 3 naroda.Simpatije spram Bosne i Bosanaca u Hrvatskoj su vrlo rasirene ako vec ne univerzalne.
homega

#323 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by homega »

Cassius Longinus wrote:Sarajevo-nisam bio ,zalim,nadaleko su poznati cevapi i posebna raja...

Nisi svjestan šta si propustio :-) :D
zg1911

#324 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by zg1911 »

savo_obur wrote:
vettel wrote:Definitivno Zagreb. Idealan polozaj, dobra saobracajna povezanost, EU, visok zivotni standard, blizina europe, dobra saobracajna infrastruktura (nije ciganluk ko u SA). civilizovan grad u kojem ima reda nekog, + dobar mentalitet ljudi.. taman velicina (750 000- 1 000 000 st.), za mene idealan :)
Relativno dobra autocestovna povezanost to je jedino sto Zagreb i ima, vozovi ocaj, autobusi ocaj, aerodrom seosko krkanski prve klase, kultura ucesnika u saobracaju ocajna, radi se o ciganskom balkanluku prve vrste, kao i u Sarajevu ili Beogradu, a to znaci da ucesnici u saobracaju ne samo da se mogu potuci na sred ulice, nego se nerijetko vade i nozevi, pistolji itd.

Zagreb nije civilizovan, apsolutno ne i mozda mozes prosipati suplje nekim drugim, medjutim oni koji znaju Zagreb, njih ne mozes folirati.

Zagreb se ne razlikuje puno od Sarajeva ili Beograda. Radi se o tome da je u posljednjih 20 godina imao priljev stanovnistva koji nije mogao podnjeti, tako da su nastali problemi, opet kao Beograd i Sarajevo. Iste bolesti, isti simptomi isti marifetluci, balkanluci i sve najgore. Zagreb se apsolutno ne izdvaja od Sarajeva ili Beograda.

Najbolji grad za zivjeti u bivsoj SFRJ, pod uslovom da imas pare, ne znam, nijedan, svi imaju velike mane. Rekao bih Ljubljana, medjutim Ljubljana je dosadna i depresivna, plus nakon ratova Slovenci su pokazali i dokazali da boluju od istih Balkanluka i marifetluka kao njihova "juzna braca".

Ne kaze se djaba, Balkan pocinje u tunelu Karavanke.
kakve su ovo beljezgarije?

1. što fali zetovim autobusima? za ostatak bivše SFRJ su space shuttleovi.

2. prometna kultura je definitivno daleko iznad one u dalmaciji, bih, beogradu ili italiji npr.

3. što se kulture tiče zg nije beč ali je ispred ostatka juge jugoistočno od njega. ti o zagrebu, dragi, nemaš pojma. da išta znaš onda ne bi laprdao o nekakvom abnormalnom priljevu stanovništva zadnjih 20 godina. prema popisu stanovništva iz 2011. godine zagreb ima 792.000 stanovnika. 1991. je imao 777.000.

da odgovorim na početno pitanje;

1. po ekonomskom kriteriju - ljubljana pa zagreb
2. po kriteriju opće kulturno/zabavne ponude koja proizlazi iz veličine ali i ekonomske snage grada - bg i zg
3. po kriteriju klime - split

sveukupno ipak zagreb. ekonomski je bliži ljubljani no beogradu, a po ponudi sadržaja je pak bliži beogradu nego ljubljani, često i iznad.
SHTEVELEC

#325 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by SHTEVELEC »

3. što se kulture tiče zg nije beč ali je ispred ostatka juge jugoistočno od njega. ti o zagrebu, dragi, nemaš pojma. da išta znaš onda ne bi laprdao o nekakvom abnormalnom priljevu stanovništva zadnjih 20 godina. prema popisu stanovništva iz 2011. godine zagreb ima 792.000 stanovnika. 1991. je imao 777.000.
Koliko je ljudi je otislo iz Zg 90-ih? Ima li tu nekog veceg priliva bosanaca/hercegovaca ili ljudi iz sela po Hr?
Post Reply