e onda bi im se neko mogo i najebat mame, pogotovo tim što ti dođu da cvikaju struju. Ljudi će ni krivi ni duži po labrnji dobit.rocco_siffredi wrote:I onda ti zbog duga za RTV taksu od 15 KM za dva mjeseca cvikaju struju i moras platiti ukljucenje 30 KM. Plus dug
RTV taksa
Moderator: _BataZiv_0809
- studiorum_tuzlaensis
#301 Re: RTV taksa
-
kakavdanakneiskustvu
#302 Re: RTV taksa
rocco_siffredi wrote:I onda ti zbog duga za RTV taksu od 15 KM za dva mjeseca cvikaju struju i moras platiti ukljucenje 30 KM. Plus dug
Jelde da se zezas,da ne mislis ozbiljno da ce se to desavati?
- rocco_siffredi
#303 Re: RTV taksa
Mene u ovoj zemlji odavno vise nista ne iznenadjuje.
Nece me ni to iznenaditi.
Na temi o BHT govore da se nece moci odvajati racun,pa platiti samo struju,sto me navodi da pomislim na ovo gore.
Nece me ni to iznenaditi.
Na temi o BHT govore da se nece moci odvajati racun,pa platiti samo struju,sto me navodi da pomislim na ovo gore.
-
kakavdanakneiskustvu
#304 Re: RTV taksa
rocco_siffredi wrote:Mene u ovoj zemlji odavno vise nista ne iznenadjuje.
Nece me ni to iznenaditi.![]()
Pa i sad mozes struju platiti posebnom.uplatnicom
- 4zr4
#305 Re: RTV taksa
Ja, naprimjer, nemam uopšte kablovsku, niti antenu niti šta drugo preko čega mogu da gledam bilo kakve kanale. TV isključivo koristim za gledanje filmova ili youtube sadržaja preko interneta. Ne razumijem zašto bih ja morala plaćati glupu taksu. Može li se to kako regulisati da se izbjegne plaćanje ili samo posjedovanje TV-a povlači za sobom obavezu plaćanja
- holowey
#306 Re: RTV taksa
fali ti R - RTV prijemnika... ako u svom objektu posjedujes bilo kakav rtv prijemnik duzan si placati rtv taksu...4zr4 wrote:Ja, naprimjer, nemam uopšte kablovsku, niti antenu niti šta drugo preko čega mogu da gledam bilo kakve kanale. TV isključivo koristim za gledanje filmova ili youtube sadržaja preko interneta. Ne razumijem zašto bih ja morala plaćati glupu taksu. Može li se to kako regulisati da se izbjegne plaćanje ili samo posjedovanje TV-a povlači za sobom obavezu plaćanja
- ExNihilo
#307 Re: RTV taksa
Evo, ja nemam RTV prijemnik. Kako mogu biti oslobođen plaćanja?
- holowey
#308 Re: RTV taksa
posaljes zahtjev... imaju oni svoje "inspektore" koji obilaze i donose rjesenje... vrlo brzo dodju kada trebaju da te uvedu u sistem ali kada trazis izlazak iz sistema treba im jako dugo da dodju...ExNihilo wrote:Evo, ja nemam RTV prijemnik. Kako mogu biti oslobođen plaćanja?
- fortaleza
#309 Re: RTV taksa
Dobra fora, grohotom se smijem...rocco_siffredi wrote:I onda ti zbog duga za RTV taksu od 15 KM za dva mjeseca cvikaju struju i moras platiti ukljucenje 30 KM. Plus dug
- Euridika
- Globalna šefica
#310 Re: RTV taksa
Neće se ovo dešavati. Možete platiti račun samo za el. energiju, ali morate imati uplatnicu. EP neće nikoga ganjati i cvikati struju zbog neplaćene RTV takse, a čisto sumnjam da će ih i BHRT ganjati (ili ko već prikuplja sredstva od RTV takse).kakavdanakneiskustvu wrote:rocco_siffredi wrote:I onda ti zbog duga za RTV taksu od 15 KM za dva mjeseca cvikaju struju i moras platiti ukljucenje 30 KM. Plus dug
Jelde da se zezas,da ne mislis ozbiljno da ce se to desavati?
Nije EP BiH sebi zadala zadaću naplate RTV takse, već ih je na to primorala Vlada FBiH koja je osnivač i vlasnik svih javnih federalnih preduzeća. Tako da ovo nije kršenje ugovora s njihove strane. Oni tebi (i svima nama) isporučuju el. energiju i za to imaš ugovor. A "isporuku" RTV signala radi državna i federalne RTV kuće i oni vrše naplatu RTV takse, EP BiH im u ovom slučaju dođe kao pošta za plaćanje ostalih računa - samo kao posrednik. Isto to su u zadnjih nekoliko godina radili telekom operateri u FBiH, ali je raskidima ugovora pretplatnika sa telekom operaterima i izbjegavanjem plaćanja RTV takse smanjen ukupan priliv sredstava po ovom osnovu. Pa se neko vrlo pametan u Vladi FBiH dosjetio da bi naplata možda bila viša ako bi se opet vratili na naplatu putem elektroprivrednih preduzeća.zenickaraja wrote:Klasicna diskriminacija i krsenje ugovora od strane EP BiH. Sa njima imam potpisan ugovor o isporuci elektricne energije tako da sam misljenja da njihov racun me ne obavezuje na uplatuRTV takse. Takoder ocita krada gradana koji koriste usluge EP BiH dok ostali nece placati. Navedeno ne zelim placati dok svi ne budu placali. Vidimo se na sudu !!!
Ali jeste apsolutna nepravda da se ova obaveza stavlja samo korisnicima usluga EP BiH, a ne i EP HZHB i EP RS.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#311 Re: RTV taksa
Prikupljanje RTV takse preko telekom operatera bilo je zakonski regulisano.
Prikupljanje preko EP BiH je poslovni ugovor izmedju EP i FTV,BHRT. Vjerovatno ce EP imati % od naplate. Neka bude 1 KM po racunu,500k racuna mjesecno,500k KM mjesecno,6 miliona godisnje. Za 6 miliona godisnje ja bih cvikao struju za neplacenu taksu. A onda jos dodatno zaradio na ponovnom prikljucenju struje.
Jednostavno imam jak i efikasan mehanizam naplate i iskoristio bi ga na najbolji nacin. Pritom i zaradio masnu lovu.
Prikupljanje preko EP BiH je poslovni ugovor izmedju EP i FTV,BHRT. Vjerovatno ce EP imati % od naplate. Neka bude 1 KM po racunu,500k racuna mjesecno,500k KM mjesecno,6 miliona godisnje. Za 6 miliona godisnje ja bih cvikao struju za neplacenu taksu. A onda jos dodatno zaradio na ponovnom prikljucenju struje.
Jednostavno imam jak i efikasan mehanizam naplate i iskoristio bi ga na najbolji nacin. Pritom i zaradio masnu lovu.
Last edited by mali_milojica on 02/08/2017 16:11, edited 1 time in total.
-
naseroric
#312 Re: RTV taksa
Ovdje se govori o Elektroprivredi BiH koja pokriva pola FBIH i nepotpunom Javnom servisu. Elektroprivreda NEMA dozvolu za platni promet, pa NE MOŽE naplaćivati potraživanja trećih lica! Ako postoji ugovor, kojim se osigurava PROFIT (provizija od naplate) za EP BiH, to spada i pod nadležnost Uprave za indirektno oporezivanje! Upravo pitanje poreza obara sudska utuživanja za plaćanje putem telekom operatera koji NEMAJU ni dozvolu za platni promet!
-
Tirkiz
#313 Re: RTV taksa
Ima li iko da nam objasni kako i kojim zakonom je regulisano ovo novo naplacivsnje rtv taksr
Ima li igdje ikakav clan zakona koji kaze da je svako fizicko ili pravno lice koje posjeduje elektricno brojilo duzno placati rtv taksu
Ima li igdje ikakav clan zakona koji kaze da je svako fizicko ili pravno lice koje posjeduje elektricno brojilo duzno placati rtv taksu
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#314 Re: RTV taksa
Meni to nema logike, a rekao bih ni zakonskog uporišta.mali_milojica wrote:Prikupljanje RTV takse preko telekom operatera bilo je zakonski regulisano.
Sad ti povežeš električnu energiju i RTV taksu
Kako?!
Platio čovjek struju, nije platio RTV taksu, isključiš mu struju
To bi bilo kao kad ne bi platio smeće, pa ti isključe kablovsku
RTV taksa treba da se plaća, ali ovakvim glupostima to raditi je smiješno.
- orinoco
#315 Re: RTV taksa
6 KM mjesečne RTV takse je puno novca za BiH stanovništvo, to je i glavni razlog izbjegavanja plaćanja takse. Taksu treba sniziti na 2-3 KM mjesečno, plaćat će je svi
-
Korisnikk
#316 Re: RTV taksa
I 2-3 KM je puno kad se uzme u obzir da ti država ništa ne daje a hoće sve od tebe. Razumijem ja da se i u zemljama Zapada na isti način finansira javna televizija, ali u tim istim zemljama Zapada država vodi ozbiljnu ekonomsku politiku i nudi svom stanovništvu mogućnost da zaradi taj novac. Ako ćemo se ugledati na Zapad, hajmo se u svemu ugledati na njih a ne samo kad treba uzeti pare od naroda. Kad mi država obezbijedi radno mjesto (kao što ga je obezbijedila mnogim parazitima u tom RTV servisu) ili mi obezbijedi dijasporašku platu kod privatnika onda može tražiti taksu od mene.
- Euridika
- Globalna šefica
#317 Re: RTV taksa
Ama ljudi, neće vas Elektroprivreda ganjati zbog neplaćene RTV takse, kakve su ovo teorije zavjere?
Elektroprivreda jeste sklopila poslovni ugovor sa BHRT i FTV o naplati RTV takse od svojih kupaca, ali zato što je to od njih tražila Federalna vlada, da se osigura kakav-takav priliv novca državnoj i federalnoj TV kući. Tačno je da ovo trebalo riješiti izmjenom Zakona o javnom RTV servisu, ali ko je imalo pratio novosti po ovom pitanju u zadnjih godinu dana, zna da je taj Zakon (na državnom nivou) prestao da važi još 01. 07. 2016. godine, a da u državnom Parlamentu sve dosad nisu došli do dogovora kako da izmijene Zakon (a na sjednicama Parlamenta se u različitim oblicima povlači još od januara prošle godine, možda čak i duže). Zato se i jeste pribjeglo ovoj opciji, kao privremeno rješenje, do donošenja novog Zakona (doduše, u BiH je "privremeno" relativan pojam
). Čak se po jednom prijedlogu zakona definira da bi naplatu RTV takse obavljale ili javne RTV kuće, putem svojih službi, ili druga javna preduzeća/agencije s kojima bi RTV kuće sklopile ugovore (na tragu toga je i ovaj ugovor sa EP).
U zakonskom smislu, ovdje jeste haos, ali gdje nije u ovoj državi?
A ove stvari o procentu od naplate i generalno detalji ugovora između RTV kuća i EP (i ostalih javnih preduzeća) ne bi trebali da plaho tangiraju domaćinstva. Zna se koliki je propisani iznos RTV takse (7.5 KM), zna se da je neoporeziv, da će sav prihod po tom osnovu ići RTV kućama, a sad hoće li RTV kuće i u kojem omjeru ovu uslugu plaćati javnim preduzećima, koja u njihovo ime vrše naplatu RTV takse, je građanima nebitan podatak (meni lično jeste, sve dok mi se ne uzima dodatni novac mimo propisanog). I konačno, dok postoji mogućnost izbora želim(o) li platiti tu RTV taksu ili ne (a postoji), ne vidim zašto je tolika pompa u medijima. OK, treba apelirati na vlade i parlamente BiH i entiteta da ovo pitanje riješe zakonski, ali to treba za čitav spektar nadležnosti zakonodavne i izvršne vlasti.
Elektroprivreda jeste sklopila poslovni ugovor sa BHRT i FTV o naplati RTV takse od svojih kupaca, ali zato što je to od njih tražila Federalna vlada, da se osigura kakav-takav priliv novca državnoj i federalnoj TV kući. Tačno je da ovo trebalo riješiti izmjenom Zakona o javnom RTV servisu, ali ko je imalo pratio novosti po ovom pitanju u zadnjih godinu dana, zna da je taj Zakon (na državnom nivou) prestao da važi još 01. 07. 2016. godine, a da u državnom Parlamentu sve dosad nisu došli do dogovora kako da izmijene Zakon (a na sjednicama Parlamenta se u različitim oblicima povlači još od januara prošle godine, možda čak i duže). Zato se i jeste pribjeglo ovoj opciji, kao privremeno rješenje, do donošenja novog Zakona (doduše, u BiH je "privremeno" relativan pojam
U zakonskom smislu, ovdje jeste haos, ali gdje nije u ovoj državi?
A ove stvari o procentu od naplate i generalno detalji ugovora između RTV kuća i EP (i ostalih javnih preduzeća) ne bi trebali da plaho tangiraju domaćinstva. Zna se koliki je propisani iznos RTV takse (7.5 KM), zna se da je neoporeziv, da će sav prihod po tom osnovu ići RTV kućama, a sad hoće li RTV kuće i u kojem omjeru ovu uslugu plaćati javnim preduzećima, koja u njihovo ime vrše naplatu RTV takse, je građanima nebitan podatak (meni lično jeste, sve dok mi se ne uzima dodatni novac mimo propisanog). I konačno, dok postoji mogućnost izbora želim(o) li platiti tu RTV taksu ili ne (a postoji), ne vidim zašto je tolika pompa u medijima. OK, treba apelirati na vlade i parlamente BiH i entiteta da ovo pitanje riješe zakonski, ali to treba za čitav spektar nadležnosti zakonodavne i izvršne vlasti.
- mali_milojica
#318 Re: RTV taksa
Ne znamo sta pise u tom ugovoru i na sta se EP obavezala.Tomahawk11 wrote:Meni to nema logike, a rekao bih ni zakonskog uporišta.mali_milojica wrote:Prikupljanje RTV takse preko telekom operatera bilo je zakonski regulisano.
Sad ti povežeš električnu energiju i RTV taksu![]()
Kako?!
Platio čovjek struju, nije platio RTV taksu, isključiš mu struju![]()
To bi bilo kao kad ne bi platio smeće, pa ti isključe kablovsku![]()
RTV taksa treba da se plaća, ali ovakvim glupostima to raditi je smiješno.
Ja bih,da vodim EP uradio ovo
Striktno bi se drzao,ne platis taksu (od koje ja imam %) iskljucim ti struju. Da bih te ponovo prikljucio naplatim ti 30 KM prikljucenje. Zaradio bih dodatne pare,firma bi mi jos bolje poslovala,imala jos bolju zaradu i profit. Lova do krova. Kapitalizam jebi ga
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#319 Re: RTV taksa
Recimo da vodiš EP i uradiš to. I onda te ljudi tuže, jer nemaš nikakvo uporište da to radiš.mali_milojica wrote: Ne znamo sta pise u tom ugovoru i na sta se EP obavezala.
Ja bih,da vodim EP uradio ovo![]()
Striktno bi se drzao,ne platis taksu (od koje ja imam %) iskljucim ti struju. Da bih te ponovo prikljucio naplatim ti 30 KM prikljucenje. Zaradio bih dodatne pare,firma bi mi jos bolje poslovala,imala jos bolju zaradu i profit. Lova do krova. Kapitalizam jebi ga
Šta kapitalizam? Isključe mi vodu, jer nisam, recimo, platio smeće?
- mali_milojica
#320 Re: RTV taksa
Za sta ce me tuziti?Tomahawk11 wrote:Recimo da vodiš EP i uradiš to. I onda te ljudi tuže, jer nemaš nikakvo uporište da to radiš.mali_milojica wrote: Ne znamo sta pise u tom ugovoru i na sta se EP obavezala.
Ja bih,da vodim EP uradio ovo![]()
Šta kapitalizam? Isključe mi vodu, jer nisam, recimo, platio smeće?
Kako nemam obavezu i uporiste,ako sam potpisao poslovni ugovor.
Kome se ne svidja,neka raskine ugovor i neka trazi novog isporucioca el. energije. Ima EP HZHB,ima EP RS. Pitanje je samo kad ce i hoce li i oni potpisati isti ugovor..
- Zavatoni
#321 Re: RTV taksa
RTV taksa je zakonska obaveza. Postoje dva zakona koja nas na to obavezuju....državni i federalni.
Plaćat je možete a ne morate, jer ne postoje dovoljno efikasni mehanizmi da vas natjeraju na to.
Program BHT i FTV-a je uglavnom nekvalitetan...a u slučaju FTV-a i nekorektan i neobjektivan...ali to nikoga ne amnestira od zakonske obaveze.
Kroz pitanje javnih servisa se rješavaju pitanja međunacionalnih odnosa u BiH, pa se i ovo pitanje otvara kao pitanje trećeg entiteta, podjele BiH, rješavanja hrvatskog pitanja...
Ovaj ugovor između elektroprivrede bih i javnih servisa je samo odgovor na eventualnu ucjenu opstanka javnih servisa usvajanjem zakona sa 3+1 javna servisa (3 nacionalna i 1 državni) koji je HDZ stavio u parlamentarnu proceduru....ovo nikako ne smije biti sistemsko i trajno rješenje.
Elektroprivreda neće nikoga tjerati da plaća RTV taksu...to joj zabranjuju zakoni i regulator. Svako može izuzeti RTV taksu sa računa za energiju kod plaćanja, a Elektroprivreda ne smije pokrenuti isključenja ili kamate....
Sve ostalo je špekuliranje...
Plaćat je možete a ne morate, jer ne postoje dovoljno efikasni mehanizmi da vas natjeraju na to.
Program BHT i FTV-a je uglavnom nekvalitetan...a u slučaju FTV-a i nekorektan i neobjektivan...ali to nikoga ne amnestira od zakonske obaveze.
Kroz pitanje javnih servisa se rješavaju pitanja međunacionalnih odnosa u BiH, pa se i ovo pitanje otvara kao pitanje trećeg entiteta, podjele BiH, rješavanja hrvatskog pitanja...
Ovaj ugovor između elektroprivrede bih i javnih servisa je samo odgovor na eventualnu ucjenu opstanka javnih servisa usvajanjem zakona sa 3+1 javna servisa (3 nacionalna i 1 državni) koji je HDZ stavio u parlamentarnu proceduru....ovo nikako ne smije biti sistemsko i trajno rješenje.
Elektroprivreda neće nikoga tjerati da plaća RTV taksu...to joj zabranjuju zakoni i regulator. Svako može izuzeti RTV taksu sa računa za energiju kod plaćanja, a Elektroprivreda ne smije pokrenuti isključenja ili kamate....
Sve ostalo je špekuliranje...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#322 Re: RTV taksa
Realno, nonsens je, ja platim električnu energiju, ne platim RTV taksu, ti me isključiš.mali_milojica wrote: Za sta ce me tuziti?
Kako nemam obavezu i uporiste,ako sam potpisao poslovni ugovor.
Kome se ne svidja,neka raskine ugovor i neka trazi novog isporucioca el. energije. Ima EP HZHB,ima EP RS. Pitanje je samo kad ce i hoce li i oni potpisati isti ugovor..
Šalji račun ko i svi ostali, ne platim, na sud sa mnom. Šta se imaš kačiti za EP, Telekom ili koga već?!
A eto, niko ne spominje ostale isporučioce da će i oni isto učiniti? Znači, samo dio Federacije je obavezan
- mali_milojica
#323 Re: RTV taksa
Naravno,ima FERK koji regulira trziste EN.
Ja bih volio da ljudi ne mogu odvajati racun.
Zasto?
Zato sto je narod navikao da nista ne placa,da izbjegava sve sto moze,naucio se na sadaku i na gotovanluk. Psuje ovima ili onima,a vec 25 godina isti ili slicni na vlasti.
Ne valja mu tv,a ne placa taksu.
Ne valja prijevoz,a sverca se.
Prljav grad,a ne placa se odvoz smeca.
Itd itd.
Ja bih volio da ljudi ne mogu odvajati racun.
Zasto?
Zato sto je narod navikao da nista ne placa,da izbjegava sve sto moze,naucio se na sadaku i na gotovanluk. Psuje ovima ili onima,a vec 25 godina isti ili slicni na vlasti.
Ne valja mu tv,a ne placa taksu.
Ne valja prijevoz,a sverca se.
Prljav grad,a ne placa se odvoz smeca.
Itd itd.
- Euridika
- Globalna šefica
#324 Re: RTV taksa
Niko ih ne spominje zato što je procenat naplate RTV takse u RS-u relativno dobar (preko m:tel-a), naravno zato što pare idu RTRS-u, a u Hercegovini je mizeran, i to je tako već godinama. Summa summarum, i hrvatskoj i srpskoj strani odgovara da stanje ostane kakvo jeste, i pristaće na izmjene zakona tek kad se udovolji i njihovim političkim nacionalnim interesima, kako reče Zavatoni iznad.Tomahawk11 wrote:A eto, niko ne spominje ostale isporučioce da će i oni isto učiniti? Znači, samo dio Federacije je obavezan
Najveći problem je FTV-u, jer ga plaćaju skoro isključivo Bošnjaci, i to ne svi, i BHRT-u koji treba da dobije dio prikupljene takse od RTRS i FTV, a ne dobija skoro ništa (RTRS ne uplaćuje skoro ništa, a FTV nema šta uplatiti). Mizerija, u svakom pogledu.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#325 Re: RTV taksa
Sve zajedno, konfuzno, zamršeno, neriješeno.Euridika wrote:Niko ih ne spominje zato što je procenat naplate RTV takse u RS-u relativno dobar (preko m:tel-a), naravno zato što pare idu RTRS-u, a u Hercegovini je mizeran, i to je tako već godinama. Summa summarum, i hrvatskoj i srpskoj strani odgovara da stanje ostane kakvo jeste, i pristaće na izmjene zakona tek kad se udovolji i njihovim političkim nacionalnim interesima, kako reče Zavatoni iznad.Tomahawk11 wrote:A eto, niko ne spominje ostale isporučioce da će i oni isto učiniti? Znači, samo dio Federacije je obavezan
Najveći problem je FTV-u, jer ga plaćaju skoro isključivo Bošnjaci, i to ne svi, i BHRT-u koji treba da dobije dio prikupljene takse od RTRS i FTV, a ne dobija skoro ništa (RTRS ne uplaćuje skoro ništa, a FTV nema šta uplatiti). Mizerija, u svakom pogledu.