Za koga cete glasati na izborima 2014?

Za koga ce te glasati na izborima?

Poll ended at 07/09/2014 14:33

SDP
33
11%
Demkratska Fronta (Zeljko Komsic)
120
38%
SDA
48
15%
Neka druga bosnjacka stranka
17
5%
HDZ
6
2%
Neka druga hrvatska stranka
2
1%
SNSD
8
3%
Neka druga srpska stranka
1
0%
Necu glasati
48
15%
Neku drugu stranku
30
10%

Total votes: 313

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#301 Re: Za koga cete glasati na izborima 2014?

Post by JoseMujica »

ne prebacuj odgovornost na MZ

što bi MZ bila kriva što su neki glupani pristali da pričaju o nečemu što uopće nije predmet presude "Sejdić-Finci vs. BiH" već obični predizborni spin KraDeZea?

Al pretpostavljam da i njima baš takav spin i treba pred izbore...o čemu bi inače svi srali a da ih ne bude stid?
Bodkin

#302 Re: Za koga cete glasati na izborima 2014?

Post by Bodkin »

ma uvijek je neko drugi kriv. srbi ili hrvati, mz, amerika, zeus i posejdon itd
uncas

#303 Re: Za koga cete glasati na izborima 2014?

Post by uncas »

za koga god budem glasao siguran sam da će na kraju ispasti šupak
zippoo87

#304 Re: Za koga ce te glasati na izborima 2014?

Post by zippoo87 »

Havatar wrote:
zippoo87 wrote:vidim i dalje ima dosta apstinenata
u ovakvom trenutku,u ovakavom stanju u kojem se nalazi narod i drzava,ne glasati za neku normalnu,gradjansku opciju je potpuno odsustvo pameti i najgrublje vrijedjanje ljudi koji zele dobro BiH a ne samo sebi (jer nacionalne stranke samo to zele)

a ko nije bio siguran,evo mu dokaz ovo sa presudom sejdic/finci i ukidanju IPA fondova za BiH a iole pametan clan foruma zna da je sejdic/finci tehnicki problem bio

znaci,"nase" politicare zaboli desno mudo i za IPA fondove i za sve a neki ce MORONI ovdje opet glasati za iste

nadam se da ce i u 2014. jos vece siromastvo malo "razrijediti" mozak i da ce neki doci pameti i konacno poceti glasati po zaslugama a ne po "famEliji" i za 50 KM
posebno apstinenti treba da prestanu apstinirati,jer procentualno,njih je negdje oko 45-50% i to je snaga koja moze srusiti gamad SDA,SDP,HDZ i ostale
Za to nisu krivi nasi politicari nego medjunarodna zajednica koja umjesto da natjera politicare da sprovedu odluku suda u djelo Sejdic -Finci pretvorila u pregovore o "hrvatskom pitanju" i nacinima kako da HDZ ima sigurnog clana predsjednistva cak su predlagali da glas jednog Hrvata vrijedi kao glas 15 Bosnjaka i sad kad to nije proslo krivi "nasi" politicari. :howyesno:
cuj nisu krivi nasi politicari...izvini kume,mora da su "marsovci" krivi
bilo ih je 6 (lidera) na sastanku,da ih je 5 odma odbilo prijedlog HDZa,ne bi se o ovom ni pricalo
ne mogu da vjerujem da neko napise da "nisu nasi politicari kriv"
almir90

#305 Re: Za koga cete glasati na izborima 2014?

Post by almir90 »

Ova tema bi trebala ponovo biti aktuelna. Ne bitno, da li imali redovne ili vanredne izbore.

Da li imamo kakvo riješenje za spas, tj. da li imamo za koga glasati, a, da nas isti neće prevariti?

Većina ih samo prodaje nacionalizam, a to se ne jede, niti se od istog živi.

Evo po anketi Komšić vodi, svi govore "dobar čovjek", al' je velik broj političke mafije poletio u njegovu stranku, naravno i lud čovjek može zaključiti da je striktno radi ličnog interesa. I to oni koji samo mijenjaju stranke, ali nikako da dođu do načina, kako da zagrabe koji milion. I ako Komšić priča, kako kriminalne radnje preko njegove stranke neće biti moguće, koliko će on u opšte biti u mogućnosti kontrolisati sve te lopove?
animus

#306 Re: Za koga cete glasati na izborima 2014?

Post by animus »

almir90 wrote:Ova tema bi trebala ponovo biti aktuelna. Ne bitno, da li imali redovne ili vanredne izbore.

Da li imamo kakvo riješenje za spas, tj. da li imamo za koga glasati, a, da nas isti neće prevariti?

Većina ih samo prodaje nacionalizam, a to se ne jede, niti se od istog živi.

Evo po anketi Komšić vodi, svi govore "dobar čovjek", al' je velik broj političke mafije poletio u njegovu stranku, naravno i lud čovjek može zaključiti da je striktno radi ličnog interesa. I to oni koji samo mijenjaju stranke, ali nikako da dođu do načina, kako da zagrabe koji milion. I ako Komšić priča, kako kriminalne radnje preko njegove stranke neće biti moguće, koliko će on u opšte biti u mogućnosti kontrolisati sve te lopove?
Ja sam ponudio neko rjesenje na drugoj temi ali nije bilo odgovora pa cu ovdje napraviti copy/paste.Mozda bi ovo moglo biti izlaz iz ove politicke situacije koja ne obecava nista dobro.

Nama trebaju jake kantonalne stranke koje ce zastupati interes radnika, nezaposlenih, penzionera i ostalih obespravljenih. Trenutno nema takve stranke. Ove stranke bi trebale da djeluju i koncentrisu se na lokakalno a takodjer bi imale i svoje predstavnike na federalnom nivou gdje bi pravile koalicije sa drugim licnim stranama koje bi zastupale svoje kantone. Problem dosadasnjih stranka je da nemaju pravi kadar na nizim nivoima, sve je razvodnjeno i dirigira se iz centra koji nema bas sluha sta se tamo desava. To je kod svih stranaka koliko sam primjetio. Ovim velikim strankama ostaviti nek se bore za drzavni nivo i federalni koliko mognu otkinuti od ovih reionalnih stranaka. nije to nista novo, u Njemackoj postoji CSU koji djeluje samou Bajernu ali je na drzavnom nivou u koaliciji sa CDU.
Velika prednost ovakvog politickog sistema bi bila da koalicije na kantonalnom nivou nebi bile opterecene koalicijama na visim nivoima. Ovako bi svi bili ravnopravno zastupljeni i nebi vise bilo nacionalno u prvom planu nego socijalno.
Interesuje me misljenje drugih forumasa o ovoj ideji. Hajde da je izresetamo pa da vidimo bili to moglo funkcionisati.
P.S. Ostavite stranacke interese sada po strani i budite realni.
Dozer

#307 Re: Za koga cete glasati na izborima 2014?

Post by Dozer »

Danas je evidentno da je u BiH NEOPHODNO I PRIJEKO POTREBNO dati sansu nekoj novoj politickoj opciji.
Po mom skromnom misljenju to je DF.
ALI - pod sansom se podrazumijeva da to bude podrska od preko 40% glasova, a PRAVA sansa je podrska od preko 50% glasova.
Tek tada izabrana opcija moze pokazati za sta je sposobna, a sve ostalo vodi u politicko prostituisanje jer je onda opet potrebno praviti kojekakve koalicije, a to, u ovakvoj BiH, opet vodi ostanku na vlasti onih koji to vise ne zasluzuju ni sa 1%.
Takodjer, nas narod mora shvatiti i da se sansa daje, ali i podrazumijeva, na svim nivoima vlasti u BiH. Ovo, konkretno, znaci da vlast na drzavnom i kantonalnom nivou ne znaci puno ukoliko ista ta vlast nije i na lokalnom nivou. Tada dolazi do opstrukcija na lokalnim nivoima i visi nivoi ispadaju nesposobni, a u stvari to uopste ne mora biti tako. Npr. na kantonalnom nivou vlast ima DF, a na opstinskim nivoima je SDA - ovo je recept za propast i nazadovanje jer ce SDA uraditi sve sto moze, bilo kakvu opstrukciju, a sve kako bi DF izblokirali i prikazali nesposobnim.

Zato, PAMET U GLAVU!!!

Na ovim izborima jednostavno NE SMIJE BITI 50% APSTINENATA kao sto je bilo do sada. Narodi konacno moraju shvatiti da ETNICKA, alias NACIONALNA pripadnost ne znace nista u stvarnom zivotu, da to ne hrani nikoga osim politicara koji pripadaju takvim opcijama, da te i takve politike nemaju potencijal, a ni volju za bilo kakvim ekonomskim razvojem jer tada neminovno gube snagu.
Ali - i na lokalnim izborima se sve mora ponovitit, i tek tada mozemo reci da smo nekome zaista dali sansu.

Zato je POTREBNO DA SE NARODI KONACNO PROBUDE i shvate da je njihova ugrozenost VJESTACKA, fabrikovana i dogovorena u centrima partija s bosnjackim, srpskim i hrvatskim predznakom, i da to ne sluzi apsolutno nikome ko nije u tim partijama ili na neki nacin povezan s njima.

A DF... mislim da poslije ovoga sto se sada izdesavalo sigurno nece napraviti iste stvari i greske kakve trenutne vlasti prave vec 20 godina.
JEDINO sto DF MORA ODMAH uraditi jeste da iz svojih redova eliminise sve politicke prelivode i da se na njihovim listama NE NADJE NI JEDNO JEDINO IME KOJE JE VEC BILO NA NEKOJ POLITICKOJ FUNKCIJI BILO GDJE.
Na ovaj nacin ce DF u startu pokazati da zaista misli ozbiljno i da zaista u BH politiku zeli uvesti nove snage i ljude.

P.S. Ja nisam clan ni jedne partije i ovo govorim kao politicki autsajder, neko ko sve posmatra 'sa strane', ako je to uopste moguce nekome ko zivi ovdje....
jastuk1

#308 Re: Za koga cete glasati na izborima 2014?

Post by jastuk1 »

Dozer,

Evo ja ti mogu garatnovat da ako izađem na izbore neću glasat za DF. Nisam izlazio na nekoliko zadnjih.

Đaba i ovaj Lucifer na forumu, sve se slažem s njim u vezi protesta, ali za "njegov" DF jednostavno ni slučajno. Komšić je relativno ok, mada bi se i oko njega dali debatisat, ali to nije dovoljno za mene.

Malo sam razmišljano o Našoj stranci, pa kad sam malo raskopao - strašno. Komentirao sam i u njihovom folderu na forumu.

Na ovim izborima mislim da će ljudi dosta biti vođeni onim za koga misle da je "najmanji izdajnik," u bilo kojem smislu (političkom, ekonomskom, itd)
Dozer

#309 Re: Za koga cete glasati na izborima 2014?

Post by Dozer »

To onda znaci samo dvije stvari:
- Ili ti je dobro ovako, pa ne izlazis na izbore s ciljem da se nista ne mijenja,
- Ili nedovoljno razumijes nas sistem i mislis da ces neglasanjem nesto promijeniti.

A, u oba slucaja, neglasanjem samo dajes glas postojecima. To ti je, valjda, jasno....
jastuk1

#310 Re: Za koga cete glasati na izborima 2014?

Post by jastuk1 »

Dozer wrote:To onda znaci samo dvije stvari:
- Ili ti je dobro ovako, pa ne izlazis na izbore s ciljem da se nista ne mijenja,
- Ili nedovoljno razumijes nas sistem i mislis da ces neglasanjem nesto promijeniti.

A, u oba slucaja, neglasanjem samo dajes glas postojecima. To ti je, valjda, jasno....
Jeste, sve mi je jasno. Valjda sa skoro 40 godina života bi mi trebalo biti jasno. Ja bih volio da se dese promjene na bolje ovdje, ali iskustvo mi govori da će nabolje biti jako teško. Tako da ako već nikako ne može na bolje, onda barem da nije na gore.

Znaš šta ja mislim da je najgore od svega. Što mislim da ovaj narod, svi mi u ovoj zemlji ustvari ne zaslužujemo bolje, jer smo generalno gledano fuj, pa onda fuj vlada nama.
hornet

#311 Re: Za koga ce te glasati na izborima 2014?

Post by hornet »

Great Cornholio wrote:
šefica wrote:Uvijek mjenjam stranku na izborima. Glasam za onu koja nije bila, pa ako upali, upali.
Ja mislim nda to nije mudro, jer u prvom mandatu je svakoj od stranak glavna preokupacija kako da se za 4 godine materijalno obezbjede do kraja života, pa zbog toga nije mudro birati ove " novokomponovane" stranke, koje prave uglavnom oni koji su istjerani iz nekih koje imaju duži staž, ili neki koji su nekako došli do velikih para pa sad žele da to bogatsvo još povećaju.
Onda se SDA obezbjedila za 5 života.
vee-jay

#312 Re: Za koga cete glasati na izborima 2014?

Post by vee-jay »

Dozer wrote:Danas je evidentno da je u BiH NEOPHODNO I PRIJEKO POTREBNO dati sansu nekoj novoj politickoj opciji.
Po mom skromnom misljenju to je DF.
ALI - pod sansom se podrazumijeva da to bude podrska od preko 40% glasova, a PRAVA sansa je podrska od preko 50% glasova.
Tek tada izabrana opcija moze pokazati za sta je sposobna, a sve ostalo vodi u politicko prostituisanje jer je onda opet potrebno praviti kojekakve koalicije, a to, u ovakvoj BiH, opet vodi ostanku na vlasti onih koji to vise ne zasluzuju ni sa 1%.
Takodjer, nas narod mora shvatiti i da se sansa daje, ali i podrazumijeva, na svim nivoima vlasti u BiH. Ovo, konkretno, znaci da vlast na drzavnom i kantonalnom nivou ne znaci puno ukoliko ista ta vlast nije i na lokalnom nivou. Tada dolazi do opstrukcija na lokalnim nivoima i visi nivoi ispadaju nesposobni, a u stvari to uopste ne mora biti tako. Npr. na kantonalnom nivou vlast ima DF, a na opstinskim nivoima je SDA - ovo je recept za propast i nazadovanje jer ce SDA uraditi sve sto moze, bilo kakvu opstrukciju, a sve kako bi DF izblokirali i prikazali nesposobnim.

Zato, PAMET U GLAVU!!!

Na ovim izborima jednostavno NE SMIJE BITI 50% APSTINENATA kao sto je bilo do sada. Narodi konacno moraju shvatiti da ETNICKA, alias NACIONALNA pripadnost ne znace nista u stvarnom zivotu, da to ne hrani nikoga osim politicara koji pripadaju takvim opcijama, da te i takve politike nemaju potencijal, a ni volju za bilo kakvim ekonomskim razvojem jer tada neminovno gube snagu.
Ali - i na lokalnim izborima se sve mora ponovitit, i tek tada mozemo reci da smo nekome zaista dali sansu.

Zato je POTREBNO DA SE NARODI KONACNO PROBUDE i shvate da je njihova ugrozenost VJESTACKA, fabrikovana i dogovorena u centrima partija s bosnjackim, srpskim i hrvatskim predznakom, i da to ne sluzi apsolutno nikome ko nije u tim partijama ili na neki nacin povezan s njima.

A DF... mislim da poslije ovoga sto se sada izdesavalo sigurno nece napraviti iste stvari i greske kakve trenutne vlasti prave vec 20 godina.
JEDINO sto DF MORA ODMAH uraditi jeste da iz svojih redova eliminise sve politicke prelivode i da se na njihovim listama NE NADJE NI JEDNO JEDINO IME KOJE JE VEC BILO NA NEKOJ POLITICKOJ FUNKCIJI BILO GDJE.
Na ovaj nacin ce DF u startu pokazati da zaista misli ozbiljno i da zaista u BH politiku zeli uvesti nove snage i ljude.

P.S. Ja nisam clan ni jedne partije i ovo govorim kao politicki autsajder, neko ko sve posmatra 'sa strane', ako je to uopste moguce nekome ko zivi ovdje....
sto vise ocekujes, sanse su vece da ces biti razocaran.

vec u vise navrata sam napisao da se za DF prvestveno radi jednog razloga treba glasati: nisu na vlasti. sta su cetiri godine koje ces kao sansu dati novoj stranci u usporedbi na 25 godina koje si dao strankama koje su ti upropastile zivot. ako se u tih cetiri godine nista ne pokrene na bolje, imaju novi izbori i glasa se za "stare".
Dozer

#313 Re: Za koga cete glasati na izborima 2014?

Post by Dozer »

@jastuk1
Pa kako onda mislis da dodje do bilo kakve promjene? Sve ti je jasno, znas da je ovo lose, ali sam, licno, ne zelis da uradis nista da to promijenis.... Ne kontam....
Kako mozemo znati da DF, ili bilo ko drugi ko nije do sada bio na vlasti, nece ili ne moze pokrenuti stvari u pozitivnom pravcu ako mu ne damo sansu...?

@vee-jay
Slazem se ja i s tim, ali opet se postavlja gornje pitanje. Naravno, ako je neko srao u jednu kantu 20 godina, i sada neko drugi hoce tu kantu da sredi i ocisti, iracionalno je ocekivati da to moze zavrsiti za 4 godine. Ali, u svakom slucaju, za te 4 godine tu kantu se moze dovesti u predstanje za njeno kvalitetno renoviranje u naredne jos 4 godine.
Svi mi moramo biti svjesni da uredjenje jedne drzave na neki nacin, bilo koji, nije ni kratkorocni, a ni srednjerocni proces, nego ipak dugoricni. Ovi su imali taj dugorocni period na raspolaganju, i svi vrlo dobro vidimo i znamo sta su napravili i postigli....
Zasto sada ne dati sansu nekome drugom da to renovira...?
coek

#314 Re: Za koga cete glasati na izborima 2014?

Post by coek »

.
Last edited by coek on 24/02/2014 07:21, edited 2 times in total.
Bogoje

#315 Re: Za koga cete glasati na izborima 2014?

Post by Bogoje »

Za SNSD
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#316 Re: Za koga cete glasati na izborima 2014?

Post by JoseMujica »

Esso a.s. Radeljaš :D
Chaush

#317 Re: Za koga cete glasati na izborima 2014?

Post by Chaush »

Sve dok je upitanju bioloski opstanak, zna se :)

almir90

#318 Re: Za koga cete glasati na izborima 2014?

Post by almir90 »

Dijaspori treba zabranit da glasaju, dok oni hlade muda po EU i SAD, redovno glasaju za SDA, da nas ima ko stalno ovdje jebavat' u zdrav mozak. I onda nam govore kako smo mi birali, šta kukamo!
Drvosjeca iz Dejcica

#319 Re: Za koga cete glasati na izborima 2014?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Bogoje wrote:Za SNSD
Možeš li ukratko obrazložiti zašto SNSD? Šta je to što je prevagnulo da daš svoj glas za tu stranku?
madner

#320 Re: Za koga cete glasati na izborima 2014?

Post by madner »

Senad je juce sve rekao o cetri najozbiljnije stranke.
stup metropola

#321 Re: Za koga cete glasati na izborima 2014?

Post by stup metropola »

ee halo sta ti je ? ko si ti da ti ja kazem za koga cu glasat ?! to je moja stvar i to se ne dijeli sa drugim ljudima !
vee-jay

#322 Re: Za koga cete glasati na izborima 2014?

Post by vee-jay »

Dozer wrote: @vee-jay
Slazem se ja i s tim, ali opet se postavlja gornje pitanje. Naravno, ako je neko srao u jednu kantu 20 godina, i sada neko drugi hoce tu kantu da sredi i ocisti, iracionalno je ocekivati da to moze zavrsiti za 4 godine. Ali, u svakom slucaju, za te 4 godine tu kantu se moze dovesti u predstanje za njeno kvalitetno renoviranje u naredne jos 4 godine.
Svi mi moramo biti svjesni da uredjenje jedne drzave na neki nacin, bilo koji, nije ni kratkorocni, a ni srednjerocni proces, nego ipak dugoricni. Ovi su imali taj dugorocni period na raspolaganju, i svi vrlo dobro vidimo i znamo sta su napravili i postigli....
Zasto sada ne dati sansu nekome drugom da to renovira...?
cetiri godine su dovoljne da se stekne prvi utisak.
Dozer

#323 Re: Za koga cete glasati na izborima 2014?

Post by Dozer »

To i kazem. Ali, ocekivati da se nesto moze promijeniti kada neko pobijedi na opstim izborima, tj. na drzavnom, entiteskom i kantonalnom nivou, a bez da je isto uradjeno i na lokalnom, tj. opstinskom nivou, opet ne pije vode. Nazalost, ali nas sistem je takav da svaka susa s najnizeg nivoa moze vrlo uspjesno opstruirati sve sta se zamisli na gornjim nivoima...
sha_ba

#324 Re: Za koga cete glasati na izborima 2014?

Post by sha_ba »

.
Zatamnjena stakla

#325 Re: Za koga cete glasati na izborima 2014?

Post by Zatamnjena stakla »

HDZ
Post Reply