Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
korisnik101

#301 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by korisnik101 »

Šveđanin wrote:
Da li su ovi što se javljaju prosjek ili predstavljaju više od prosjeka ne znam ali vidim da je većini stambeno pitanje luksuz i najzeznutija stavka.
Kome nije luksuz u Svedskoj ?
drug_profi

#302 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by drug_profi »

Statistika sve govori. Prosjecna plata najvisa je u Sarajevu, ali ponajvise zbog toga sto su uprava i monopolisti nabili sebi prosjeke, a oni su najvise koncentrisani u Sarajevu.

Stambeno pitanje je najteze rjesiti u SA, jer je kvadrat najskuplji, mada je i to bagatela u odnosu na druge glavne gradove.
Ipak, mnogo nas je odavde i naslijedili smo stanove ili polovice, pa je lakse sa necim startati.
Neko ko bi zapoceo zivot od nule ovdje, ne znam kakva da je plata, tesko ce mu biti brzo postici sve.
Jedino periferija, jeftina novogradnja manje kvadrature ili individualni objekat, za pocetak.
Šveđanin

#303 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Šveđanin »

korisnik101 wrote:
Šveđanin wrote:
Da li su ovi što se javljaju prosjek ili predstavljaju više od prosjeka ne znam ali vidim da je većini stambeno pitanje luksuz i najzeznutija stavka.
Kome nije luksuz u Svedskoj ?
Bilo biće i ostaće. :D

Ali ne znam šta pokušavaš reći, poslovi su sigurniji, mogućnost otkaza manja, krediti pristupačniji, a i ako ostaneš bez posla, imaš pomoć države i nećeš postati socijalni slučaj preko noći, da nemaš šta jesti. Da se to riješiti.

Pogledaš kamate i ostale stavke u BIH, sve ti bude jasno. :oops: I pročitaj naslov teme. :kiss:
julisiz es grant

#304 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by julisiz es grant »

Ova troll tema se pretvorila u mjerenje dužine kurca i čiji je veći.
mali_balon

#305 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by mali_balon »

julisiz es grant wrote:Ova troll tema se pretvorila u mjerenje dužine kurca i čiji je veći.
A sta cemo sa zemskinjem
korisnik101

#306 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by korisnik101 »

Šveđanin wrote:[

Ali ne znam šta pokušavaš reći, poslovi su sigurniji, mogućnost otkaza manja, krediti pristupačniji, a i ako ostaneš bez posla, imaš pomoć države i nećeš postati socijalni slučaj preko noći, da nemaš šta jesti. Da se to riješiti.

Pogledaš kamate i ostale stavke u BIH, sve ti bude jasno. :oops: I pročitaj naslov teme. :kiss:
Sve zavisi gdje radis. Drzavni poslovi u BiH su sigurniji nego kod privatnika u Svedskoj. Ako ostanes bez posla u Swerige, ne dobijas punu platu, tako da su ti sanse male da ces moci otplatiti kucu ako ne radis.
Niske kamate kredita imaju i svoju losu stranu. Naime kada su kamate niske onda cijena (auta, kuca i svega otalog sto kupujes na kredit) idu u nebesa. To se dogodilo sa cijenama kuca na zapadu koje su i proizrokovale ovu recesiju.
Ali da ne zachatavamo temu vise. Osjecam da ce me lady18 zviznuti preko usiju. Over and out.
Jokericious

#307 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Jokericious »

leet wrote:Moji imaju po 2.5k mjesečno i opet nam je malo + buraz donosi milju i po, dakle teško je ali se može se nekako.
A ti ljenguzo? :run:
drug_profi

#308 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by drug_profi »

Jokericious wrote:
leet wrote:Moji imaju po 2.5k mjesečno i opet nam je malo + buraz donosi milju i po, dakle teško je ali se može se nekako.
A ti ljenguzo? :run:
Nema potrebe da se on zamara. :D On razmislja.
respo

#309 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by respo »

drugi profil wrote:E imam i ja tetku vrhunski kardiolog u zemlji Europske Unije. Muz joj poduzetnik - naftas. Zive odlicno.
Samo ne znam kakve to veze ima sa temom.
ako ciljas na mene tetku sam pomenuo samo radu usporedbe konkretno sa mojim stanjem
i u poredjenju s njom sam najniza klasa koja postoji
a ako uzmemo i sve oko nas i skontas da sam ja eto kao neka srednja klasa ili niza srednja ona je ultra visoka

e fazon je sto takvih kao ona ima mozda 1-2 % u citavoj drzavi
ovih kao srednjih ima recimo 10-20% ostalo ti dodje sve kao niza klasa koja jedva sastavlja kraj s krajem
drug_profi

#310 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by drug_profi »

respo wrote:
drugi profil wrote:E imam i ja tetku vrhunski kardiolog u zemlji Europske Unije. Muz joj poduzetnik - naftas. Zive odlicno.
Samo ne znam kakve to veze ima sa temom.
ako ciljas na mene tetku sam pomenuo samo radu usporedbe konkretno sa mojim stanjem
i u poredjenju s njom sam najniza klasa koja postoji
a ako uzmemo i sve oko nas i skontas da sam ja eto kao neka srednja klasa ili niza srednja ona je ultra visoka

e fazon je sto takvih kao ona ima mozda 1-2 % u citavoj drzavi
ovih kao srednjih ima recimo 10-20% ostalo ti dodje sve kao niza klasa koja jedva sastavlja kraj s krajem
Ma ne ciljam. Shvatam kontekst u kojem si je pomenuo. Opaska je na postove nakon tvoga, koji odvedose pricu daleko.
respo

#311 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by respo »

nego da se vratimo gdje smo stali
koji trzni centar? :)
safran

#312 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by safran »

Cherry-Cherry wrote:ljudi, zar je beba baš toliko skupa? koliko treba mjesečno za bebu?
Ilustracije radi: imam dvoje djece - 8 i 2,5 godine. Imala sam sreću da oba puta imam po godinu dana porodiljnog. Za 7 godina sam samo za čuvanje djece (tete, jaslice, vrtići i produženi boravci) platila oko 22550 KM odn. oko 268 KM mjesečno.
HrvatMusliman

#313 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by HrvatMusliman »

safran wrote:
Cherry-Cherry wrote:ljudi, zar je beba baš toliko skupa? koliko treba mjesečno za bebu?
Ilustracije radi: imam dvoje djece - 8 i 2,5 godine. Imala sam sreću da oba puta imam po godinu dana porodiljnog. Za 7 godina sam samo za čuvanje djece (tete, jaslice, vrtići i produženi boravci) platila oko 22550 KM odn. oko 268 KM mjesečno.
Probaj naći negdje još prihoda. Prilika ima samo treba znati uzeti novce. Neće se promjenit sistem nego se ti trebaš prilagođavat i mjenjat. Sarajevo je veliki grad i bit će sve skuplje, a i djeca će da traže sve više što su starija. Zamisli kako ćebit kada i ako postane BIH EU.
safran

#314 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by safran »

HrvatMusliman wrote:
safran wrote:
Probaj naći negdje još prihoda. Prilika ima samo treba znati uzeti novce. Neće se promjenit sistem nego se ti trebaš prilagođavat i mjenjat. Sarajevo je veliki grad i bit će sve skuplje, a i djeca će da traže sve više što su starija. Zamisli kako ćebit kada i ako postane BIH EU.
Ma nisu u pitanju moji prihodi već samo ilustracija u odgovor na pitanje CC. Svi spominju pelene, kremice, odjeću i sl. a ovo je fiksna stavka ukoliko su oba roditelja zaposlena i nemaju baka/nana servis. Sada su ove cijene i veće jer prije 7 godina teta za bebu je koštala 250-300 KM danas je to 400-450 (ovo su cijene u Sarajevu). Alternativa su jaslice koje jesu jeftinije ali je beba češće bolesna pa "uštedeđenu razliku" ostaviš u apotekama i češće si na bolovanjima.
Ja računam da ću na ove servise platiti još nekih 17-18K u narednih 6 godina. Dakle, za 2 djece do neke 9. godine oko 40k. A problemi i izdaci će tek onda da počnu. Dijete od 9 godina ne možeš opet prepustiti samo sebi. Moraš mu naći neku zanimaciju dok su roditelji na poslu: treninzi, kursevi, čak i sekcije u školama - sve košta - ovdje 20, tamo 30, negdje 60 KM. Dakle, dijete košta priličnu sumu mimo hrane i odjeće.
korisnik101

#315 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by korisnik101 »

safran wrote:
safran wrote:
Ma nisu u pitanju moji prihodi već samo ilustracija u odgovor na pitanje CC. Svi spominju pelene, kremice, odjeću i sl. a ovo je fiksna stavka ukoliko su oba roditelja zaposlena i nemaju baka/nana servis. Sada su ove cijene i veće jer prije 7 godina teta za bebu je koštala 250-300 KM danas je to 400-450 (ovo su cijene u Sarajevu). Alternativa su jaslice koje jesu jeftinije ali je beba češće bolesna pa "uštedeđenu razliku" ostaviš u apotekama i češće si na bolovanjima.
Ja računam da ću na ove servise platiti još nekih 17-18K u narednih 6 godina. Dakle, za 2 djece do neke 9. godine oko 40k. A problemi i izdaci će tek onda da počnu. Dijete od 9 godina ne možeš opet prepustiti samo sebi. Moraš mu naći neku zanimaciju dok su roditelji na poslu: treninzi, kursevi, čak i sekcije u školama - sve košta - ovdje 20, tamo 30, negdje 60 KM. Dakle, dijete košta priličnu sumu mimo hrane i odjeće.
Normalno da djete kosta.
Ali ustedis na drugim stvarima.
Kada nema djece, onda se covjek baci raznim porocima. Drogi, alkoholu, izlascima, varanjima.
Koliko to samo kosta para ??> :-D

Bracni parovi sa djecom cesce ostanu kod kuce i cesce posjecuju rodbinu.
Nedostatak djece se kod bracnih parova ispoljuje kroz drustveni status. Kako su dodvoriti drugima, Izaci, biti vidjen. Vise je glamorozan zivot, A svaka glamoroznost kosta.
Ma sta ja znam. Samo buncam. :roll:
Mlad i Nevin

#316 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Mlad i Nevin »

Ma daj bježi...kako ste me isprepadali, ne smijem praviti ni dijete a kamoli djecu... :shock:
anonimnaosoba

#317 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by anonimnaosoba »

Nije ni čudo što se taj tvoj nick veže za tebe :D
tagomago

#318 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by tagomago »

poenta štednje za stan jeste porodica - šta ću crnjačiti 20kusur godina da bih imala stan od 60 kvadrata ako ne namjeravam svijet obradovati svojim potomstvom, kome ga ostaviti kad krepam
ovako sa sobom (i sebi potrebnom osobom) živjeti pod kirijom, prihvatljivije. uvijek se mogu vratiti svojima/djedovini/dakle, mom po naslijeđu
rentanje stana + režije na dvoje = 300-400 mjesečno po osobi, rata kredita 300-400 + stalni pritisak (otplati, dodaj, ima li plate) - mir i živci radi rahatluka i priče po mahali da imam stan u mojoj 48. ko živ ko mrtav

svaka čast ko se odluči djecu imati u ovaj vakat, a nije ga babo/tajo obradovo sa stančićima i novčićima :roll:
Post Reply