Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ExNihilo

#301 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by ExNihilo »

Hrulj wrote:
ExNihilo wrote:
Hrulj wrote:
Nemoj me mahnitim pravit, kad mi je majka umrla nisam niti jedan jedini fening platio bilo kome.
Druga je stvar ako ces ti pravit od dzenaze nakaradu pa sazivat narod da slavi i jede ili davati hodzi pare sto niti trebas niti je preporucljivo.
Nemoj ti mene budalom praviti. Znam ja šta sam plaćao. Nemoj da ovdje račune skeniram.

Kao što rekoh, ne računajući usluge pogrebnog društva u vlasništvu IZ, izlazak hodže i kalanjanje dženaze - preko 100 BAM.
Lazes. To cu ti sad otvoreno reci lazes. Ne znam sta si ti radio meni nije uzet niti jedan fening. Samo clanarinu placali. A ti lazes.
Meni je lahko dokazati svoju tvrdnju. Danas ili sutra ću ovdje postaviti račun i napraviti budalu od tebe. Samo me zanima kako ćeš ti dokazati svoju?
Hrulj

#302 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Hrulj »

ExNihilo wrote:

Meni je lahko dokazati svoju tvrdnju. Danas ili sutra ću ovdje postaviti račun i napraviti budalu od tebe. Samo me zanima kako ćeš ti dokazati svoju?
Hajde da vidim. Stavi te racune i stavi knjizicu IZ sa uplatama prije i u toku istog perioda.
Kako? Pretpostavljam da sam trebao primiti racun za neplacanje :lol:
ExNihilo

#303 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by ExNihilo »

Hrulj wrote:
ExNihilo wrote:

Hajde da vidim. Stavi te racune i stavi knjizicu IZ sa uplatama prije i u toku istog perioda.
Kako? Pretpostavljam da sam trebao primiti racun za neplacanje :lol:
Trebao si primiti neku potvrdu o obavljenoj dženazi bez naknade. Ipak je to zvanična usluga zvanične organizacije. Ništa ne ide "ispod stola". :wink: Bit će postavljena i potvrda o 40 godina uplaćene članarine :wink:
Hrulj

#304 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Hrulj »

ExNihilo wrote: Trebao si primiti neku potvrdu o obavljenoj dženazi bez naknade. Ipak je to zvanična usluga zvanične organizacije. Ništa ne ide "ispod stola". :wink: Bit će postavljena i potvrda o 40 godina uplaćene članarine :wink:
Samo ti, slobodno.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#305 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Truba »

Hrulj wrote:
Black swan wrote:postoji li neko osiguranje koje ćeš plaćati za života a da ti ukob bude potpuno besplatan
Placas clanarinu. Moja rahmetli mama je to placala a i ja placam. Kad je umrla nisam ni feninga platio nista. Pitali me samo hocu li tabut ili kovceg. Znaci Tabut, autobus da preveze one bez auta iz grada do harema, priprema rahmetlije, prevoz istog do harema, 3-4 hodze, nista se nije niti 1 fening platilo.
vlakovo?

jel to penzionersko nešto... ili pokopu?
Hrulj

#306 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Hrulj »

Black swan wrote:
Hrulj wrote:
Black swan wrote:postoji li neko osiguranje koje ćeš plaćati za života a da ti ukob bude potpuno besplatan
Placas clanarinu. Moja rahmetli mama je to placala a i ja placam. Kad je umrla nisam ni feninga platio nista. Pitali me samo hocu li tabut ili kovceg. Znaci Tabut, autobus da preveze one bez auta iz grada do harema, priprema rahmetlije, prevoz istog do harema, 3-4 hodze, nista se nije niti 1 fening platilo.
vlakovo?

jel to penzionersko nešto... ili pokopu?
Islamskoj zajednici placas clanarinu, 10 maraka po osobi ja mislim.
Innovation

#307 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Innovation »

Moj r. otac je uplacivao /clanarinu/Bakije i IZ. Sve je bilo besplatno. Nasa volja je bila, da li cemo mimo toga dati hodzama i bulama koverte. Mama je naslijedila knjizice i samo smo nastavili za nju uplacivati.
Innovation

#308 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Innovation »

Mi placamo /jer tako hocemo/ godisnje clanarinu IZ 40 KM i Bakije 48 KM.
Isti iznos smo placali i dok je tata bio na istoj knjizici /znaci bilo je dvoje/.
respo

#309 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by respo »

Citam malo ovo i vidim onaj bi dao povrat ako je IZ naplatila vise od 600 i onda kontam vjerovatno trazi racun kojeg ovi nikad ne izdaju kao sto je inace praksa kod vecine
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#310 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by pici »

grobari i vjerske zajednice deru na smrti...mašHala...još ako ne uplatiš održavanje groblja...ode insan u zajedniČku raku...da hoĆe višHe zaživit ovaj krematorium...čitao sam da Će bitnut pravo jeftino.

Image
graue_maus

#311 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by graue_maus »

pici wrote:grobari i vjerske zajednice deru na smrti...mašHala...još ako ne uplatiš održavanje groblja...ode insan u zajedniČku raku...da hoĆe višHe zaživit ovaj krematorium...čitao sam da Će bitnut pravo jeftino.

Image
:roll: samo da ne prepisu cijene iz njemacke nije velika razlika izmedju kremiranja i normalne sahrane .....sve ti treba za kremiranje ko za normalnu sahranu i kovceg i mjesto za urnu, malo grobno mjesto , ploca itd........ ono samo u holivudskim filmovima prosipaju pepeo okolo u prirodi , inace je to kaznjivo u EU,zagadjivanje okoline ......
theTruePath

#312 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by theTruePath »

Bio krematorijum u Visokom,i zbog nezainteresovanja valjda ukinuli
polacijela

#313 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by polacijela »

ovako je u Tuzli:

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=52248

...Članstvo u Medžlisu Islamske zajednice obuhvata mnoge vjerske usluge, a što se tiče samih dženaza cijena je vezana za članstvo u Islamskoj zajednici. Česti su slučajevi gdje pojedini građani tek nakon smrti bližnjeg uvide prednosti članstva.
O razlikama, kao i samim cijenama, govorio nam je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla - hfz. Ahmed-ef. Huskanović...

...članovi stiču pravo da usluge vjerskog i ukopnog sadržaja dženaze plaćaju u nižem iznosu, ovisno od dužine članstva. Prva tri mjeseca od datuma učlanjenja član nema pravo na umanjenje cijene dženaze. Protekom prva tri mjeseca stiče 10% popusta i za svaku narednu godinu članstva po 10%, dok ne navrši deset 10 godina članstva kada stiče pravo na besplatne usluge vjerskog i ukopnog sadržaja dženaze. Član je obavezan i nakon sticanja prava na besplatnu dženazu nastaviti sa redovnim plaćanjem godišnje članarine...
...Članovi mogu plaćati godišnju članarinu i u mjesečnim ratama. Iznos mjesečne rate je 6,58 KM...
...Za osobu koja nije član obavezni dio troškova dženaze obuhvata: gasuljenje - 165 KM, dženaza-namaz - 115 KM i usluge održavanja: pristupna naknada - 790 KM, ukopno mjesto - 350 do 500 KM ovisno od lokacije mezarja, i održavanje mezarja za deset godina 110 KM.
Pogrebne usluge pruža pogrebno preduzeće „Revda“ i iznose ukupno 700 KM. Neobavezni dio troškova dženaze obuhvata za osobu koja nije član: učenje salle 22 KM i učenje tevhida 66 KM. ..
polacijela

#314 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by polacijela »

dakle, za one koji nisu plaćali članarinu cijena dzenaze je najmanje 1530 KM.

Ne razumijem šta je pristupna naknada, nadoknada za desetogodišnje neuplaćivanje članarine?
uglavnomja

#315 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by uglavnomja »

theTruePath wrote:Bio krematorijum u Visokom,i zbog nezainteresovanja valjda ukinuli

:-)
jah, sta je babi milo, to se babi snilo

nikad nije ni proradio, gdje ce u reisovom visokom neko drugi da zaradjuje na smrti :roll:

dok vjerske zajednice vladaju, neJma krematorijuma :run:
MUNAFIK

#316 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by MUNAFIK »

Innovation wrote:
Moj r. otac je uplacivao /clanarinu/Bakije i IZ. Sve je bilo besplatno. Nasa volja je bila, da li cemo mimo toga dati hodzama i bulama koverte. Mama je naslijedila knjizice i samo smo nastavili za nju uplacivati.

Istina! ZA ČLANOVE IZ SVE JE BESPLATNO, A TI AKO ŽELIŠ MOŽEŠ POCASTITI HODZE ITD...

Stvarno mi nisu jasni ovi sto ovda lažu narod i pišu neke cifre i HILJADAMA... Ljudi ima nas ovdje što znamo da LAŽETE...

Vi bi da pljujete IZ cijeli život, da je napadate i da za tu zajednicu ni feninga ne izdvojite, a onda na kraju bi da IZ za VAS PLATI TROŠKOVE ukopa itd... :run:
JOINT_1921
Vozim: odlično

#317 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by JOINT_1921 »

Ne bi ni bilo zainteresovanih... Ako i 1 dnevno, jednostavno se ne isplati... Da se isplati, vec bi to neki od politicara i napravio...
respo

#318 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by respo »

A koji ce mi klinac IZ da bi me ukopali?
Jesu li oni ekskluzivni pa se bez njih ne moze ukopati?
MUNAFIK

#319 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by MUNAFIK »

respo wrote:A koji ce mi klinac IZ da bi me ukopali?
Pa i ne treba ti...

Onima kojima treba, clanovi su te zajednice, i onda naravno u takvom odnosu zajednica se za njih pobrine...

Ovi neki drugi koje za zivota IZ ne interesuje, sada zele da ih IZ ukopava itd... i to bi oni besplatno, tj da IZ za njih plati...
uglavnomja

#320 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by uglavnomja »

MUNAFIK wrote:
Pa i ne treba ti...

Onima kojima treba, clanovi su te zajednice, i onda naravno u takvom odnosu zajednica se za njih pobrine...

Ovi neki drugi koje za zivota IZ ne interesuje, sada zele da ih IZ ukopava itd... i to bi oni besplatno, tj da IZ za njih plati...
nije problem sto se placa, da je neka normalna cifra, ali sto su digli cijene, monopolisticki, bez ikakvog osjecaja za ekonomsko stanje u drustvu :roll:
Hrulj

#321 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Hrulj »

uglavnomja wrote:
MUNAFIK wrote:
Pa i ne treba ti...

nije problem sto se placa, da je neka normalna cifra, ali sto su digli cijene, monopolisticki, bez ikakvog osjecaja za ekonomsko stanje u drustvu :roll:
10 maraka ti monopolisticki za besplatnu dzenazu?
Ma treba oni nama da placaju jel tako, ionako cemo sluzit kao gnojivo, a gnojivo nigdje nije besplatno -_-
respo

#322 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by respo »

Jbg na mobitelu pisem pa akd dodjem kuci nastavit cemo
MUNAFIK

#323 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by MUNAFIK »

Hrulj wrote: 10 maraka ti monopolisticki za besplatnu dzenazu?
Ma treba oni nama da placaju jel tako, ionako cemo sluzit kao gnojivo, a gnojivo nigdje nije besplatno -_-
Ma našem narodu je uvijek neko drugi kriv, i stalno je neko drugi lopov, kriminalac, otima, uzima itd... Samo smo sam ja sam, ispravan, pravedan, pošten, iskren i jadan naivan kojeg drugi handre...

Nece da budu dio IZ, puno im 40 KM godišnje dati za rad zajednice, a onda bi kada nemaju prava koja članovi imaju, da kukaju i da pljuju... to samo kod nas ima...
Hrulj

#324 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Hrulj »

MUNAFIK wrote:
Ma našem narodu je uvijek neko drugi kriv, i stalno je neko drugi lopov, kriminalac, otima, uzima itd... Samo smo sam ja sam, ispravan, pravedan, pošten, iskren i jadan naivan kojeg drugi handre...

Nece da budu dio IZ, puno im 40 KM godišnje dati za rad zajednice, a onda bi kada nemaju prava koja članovi imaju, da kukaju i da pljuju... to samo kod nas ima...
Znam :D
Citav zivot pljuju po njoj, sto ce mi IZ ovo ono, a kad treba dzenaza ooops.. Nema se milja i po
MUNAFIK

#325 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by MUNAFIK »

Hrulj wrote:
MUNAFIK wrote:

Znam :D
Citav zivot pljuju po njoj, sto ce mi IZ ovo ono, a kad treba dzenaza ooops.. Nema se milja i po
Pa i tada evo natave pljuvat, nemaju obraza ni sekunde...

Nisi dio zajednice, jer nisi htio da budeš, ali sada hoces da zajednica za tebe placa ukope itd... :-)
Post Reply