Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
supercali

#301 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by supercali »

Naslovnica wrote:
Tercius wrote:
supercali wrote: Ali dobija kaznu na osnovu registracije ne po osnovu vin broja
:thumbup:

Eventualno kad situacija zahtjeva vrsi se provjera na osnovu broja sasije tj.VIN-a, a po potrebi i izuzimanje vozila radi vjestacenja VIN-a.Saobracajni prekrsaji idu vozacu,osim ako nisu kamere u pitanju jer tada ide obavjest vlasniku za doatavljanje podataka.
O tome ja i govorim.
Stoji auto mjesecima na nedozvoljenom mjestu, bez tablica. Kako se utvrđuje vlasništvo?
Pa preko VIN broja.
I u slučaju saobraćajne nezgode, kako se utvrđuje vlasništvo automobila (ako nije registrovan, a pun ih grad neregistrovanih koji vozaju sa čungalunga tablicama) koji je izazvao nesreću, a u odnosu na oštećenu stranu?
Moze se utvrditi vlasnik al ne moze dobiti kaznu za pogresno parkiranje
Utvrdjivanje vlasnika u saobracajnoj nesreci je skroz druga prica od ove sa parkiranjem
Naslovnica

#302 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by Naslovnica »

Moja je poenta bila kako se utvrđuje vlasništvo ako auto nema tablica, nevezano za kazne.
Radi se o tome da postoji mnogo neregistrovanih automobila (bez tablica) koji ne mogu ostati na javnim površinama zauvijek i tu trunuti.
Potrebno je utvrditi vlasništvo, kako bi se vlasnik, eventualno, mogao obavijestiti da će mu auto biti uklonjeno (o njegovom trošku).
To se kod nas nikada neće dogoditi jer smo mi banana država, ali u normalnim državama se automobili bez tablica uklanjaju (recikliraju) nakon određenog vremena. Mislim da u hrvatskoj obavijest ostave na šoferšajbi.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#303 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by bitanga_sa_otesa »

mislim da u hr nakon mjesec stajanja bez tablica ostave obavijest da se ukloni,ako se ne ukloni za 7 dana ode u metis u presu ...
Tercius

#304 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by Tercius »

Naslovnica wrote:Moja je poenta bila kako se utvrđuje vlasništvo ako auto nema tablica, nevezano za kazne.
Radi se o tome da postoji mnogo neregistrovanih automobila (bez tablica) koji ne mogu ostati na javnim površinama zauvijek i tu trunuti.
Potrebno je utvrditi vlasništvo, kako bi se vlasnik, eventualno, mogao obavijestiti da će mu auto biti uklonjeno (o njegovom trošku).
To se kod nas nikada neće dogoditi jer smo mi banana država, ali u normalnim državama se automobili bez tablica uklanjaju (recikliraju) nakon određenog vremena. Mislim da u hrvatskoj obavijest ostave na šoferšajbi.
E vidi tu sad ima jedan problem cudnovate prirode.Stariji modeli vozila nemaju ViN broj na vidljivom mjestu plus nakon duzeg stajanja i gume im ispuste zrak pa nema nacina ni da se ukloni a ni da se provjeri vlasnistvo, a sve je to opet problem zakonske regulative koja recimo ne dozvoljava da u takvim slucajevima se nasilno udje u unutrasnjost i izvrse provjere ili sto ti kazes da se zguzva onim kandjama i na otpad.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#305 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by Truba »

bitanga_sa_otesa wrote:mislim da u hr nakon mjesec stajanja bez tablica ostave obavijest da se ukloni,ako se ne ukloni za 7 dana ode u metis u presu ...
daš romima 2 marke i auto će biti rastavljeno za 7 sati :lol:
supercali

#306 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by supercali »

Naslovnica wrote:Moja je poenta bila kako se utvrđuje vlasništvo ako auto nema tablica, nevezano za kazne.
tvoja poenta na pocetku je bila da mu zakaci kaznu za parkiranje kao ostalima
kad si skontao da je nemoguce zakaciti kaznu neregistrovanom auto onda ti je poenta postala utvrdjivanje vlasnika
mada i takvom provjerom ne mozes utvrditi vlasnika vozila u datom trenutku nego samo zadnjeg na kojeg je registrovano
Naslovnica

#307 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by Naslovnica »

supercali wrote:
tvoja poenta na pocetku je bila da mu zakaci kaznu za parkiranje kao ostalima
kad si skontao da je nemoguce zakaciti kaznu neregistrovanom auto onda ti je poenta postala utvrdjivanje vlasnika
mada i takvom provjerom ne mozes utvrditi vlasnika vozila u datom trenutku nego samo zadnjeg na kojeg je registrovano
Zašto je nemoguće ispostaviti kaznu vlasniku neregistrovanog automobila? Naravno da nije nemoguće, pogotovu kod ovih što imaju vidljiv VIN broj. Potrebno je samo malo dobre volje i odlučnosti. Ja te opet pitam, ko će biti odgovoran ako neregistrovano auto učestvuje u udesu i vozač pobjegne? Vlasnik vozila. Kako će se utvrditi posljednji vlasnik vozila?
A ti sada nastavi da, ne znam iz kojeg razloga, kontriraš na moje konstatacije.
Možemo ovako do kada hoćeš.
supercali

#308 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by supercali »

Poredis 2 neuporedive stvari
Ako ja napravim udes neko me je valjda vidio i nacinio sam stetu na drugom vozilu
Ovo parkiranje na trotoaru nacelno nije napravilo stetu da bi tako ekspresno policija reagovala
Zasto je nemoguce?
Zato jer sam ja zadnji vlasnik istekla registracija i prodao tebi auto za 5000 maraka nebitno
Nismo prevodili jer meni mozda treba za dijelova i sl nebitno i ostavio ga na trotoar travu ili gdje je vec senic sharan koji je vec auto
Znaci po posljednjoj registraciji ti si vlasnik i ne moze tebi pisati kaznu za parkiranje
Prvo jer se kazna pise prego registracije ne preko vin broja
Da je tako reg ne bi ni postojale
Naslovnica

#309 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by Naslovnica »

supercali wrote:Poredis 2 neuporedive stvari
Ako ja napravim udes neko me je valjda vidio i nacinio sam stetu na drugom vozilu
Ovo parkiranje na trotoaru nacelno nije napravilo stetu da bi tako ekspresno policija reagovala
Zasto je nemoguce?
Zato jer sam ja zadnji vlasnik istekla registracija i prodao tebi auto za 5000 maraka nebitno
Nismo prevodili jer meni mozda treba za dijelova i sl nebitno i ostavio ga na trotoar travu ili gdje je vec senic sharan koji je vec auto
Znaci po posljednjoj registraciji ti si vlasnik i ne moze tebi pisati kaznu za parkiranje
Prvo jer se kazna pise prego registracije ne preko vin broja
Da je tako reg ne bi ni postojale
Itekako su uporedive.
Utvrđivanje vlasnika vozila (makar posljednjeg) nije nemoguće.
Zamisli voziš auto, neregistrovano, pijan, i opališ u banderu ? Tebi ništa, onako pijan napustiš mjesto udesa.
Dođe policija. Kako će utvrditi čije je auto?
Parkiranje na trotoar je itekako u domenu "štete", i kažnjivo je.
Neka bude kažnjen zadnji vlasnik, a on će putem kupoprodajnog ugovora dokazati svoju nevinost.
Registracije ne postoje samo zbog kazni.
supercali

#310 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by supercali »

izazivanje nesrece i pogresno parkiranje se ne moze porediti ni u paralelnom svijetu a kamoli ovdje
to su dvije stvari razlicite
i ne moze nikoga policija kazniti za pogresno parkiranje ako je auto neregistrovan
Naslovnica

#311 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by Naslovnica »

supercali wrote:izazivanje nesrece i pogresno parkiranje se ne moze porediti ni u paralelnom svijetu a kamoli ovdje
i ne moze nikoga policija kazniti za pogresno parkiranje ako je auto neregistrovan
To se u tvom svijetu ne može porediti, ali i za jedno i za drugo postoji odgovornost. Neko mora biti odgovoran.
Po tvojoj logici, bukvalno, ja mogu parkirati automobil u zabrani (gdje god nema pauka ili kandže da mi stave na točak). Fino parkiram, SKINEM TABLICE, i ne može mi niko ništa? :-)
supercali

#312 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by supercali »

Naslovnica wrote:
supercali wrote:izazivanje nesrece i pogresno parkiranje se ne moze porediti ni u paralelnom svijetu a kamoli ovdje
To se u tvom svijetu ne može porediti, ali i za jedno i za drugo postoji odgovornost. Neko mora biti odgovoran.
Po tvojoj logici, bukvalno, ja mogu parkirati automobil u zabrani (gdje god nema pauka ili kandže da mi stave na točak). Fino parkiram, SKINEM TABLICE, i ne može mi niko ništa? :-)
dici ce ga pauk i bit ces sankcionisan po nekoj drugoj tacki zakona al nikako za pogresno parkiranje
tipa ne mogu te kazniti sto nosis srp i cekic u ruci ako je komunizam kaznjiv al cu te kazniti jer nosis hladno oruzje
znaci niko ti na tom mjestu ne moze napisati kaznu za parkiranje al za ometanje saobracaja za blokiranje puta i sl ce pauk odnijeti auto

shvatas li razliku?
PM72

#313 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by PM72 »

Na stikeru imaš serijski broj a pozovu pauk ili šlep službu,natovare na kamion i odvuku pred stanicu.Otvore ti auto,vide broj motora i šasije i traže vlasnika.nakon toga auto ide na licitaciju. :lol:
ami8

#314 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by ami8 »

Tačno, ako auto ima stiker makar i stari, preko broja stikera može se utvrditi vlasnik vozila. Ali rijetko takva vozila koja nemaju tablice imaju stikere a unazad par mjeseci država je svakako ukinula stikere i umjesto njih daje neke potvrde na papiru formata a4.
Naslovnica

#315 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by Naslovnica »

supercali wrote:
Naslovnica wrote:
dici ce ga pauk i bit ces sankcionisan po nekoj drugoj tacki zakona al nikako za pogresno parkiranje
tipa ne mogu te kazniti sto nosis srp i cekic u ruci ako je komunizam kaznjiv al cu te kazniti jer nosis hladno oruzje
znaci niko ti na tom mjestu ne moze napisati kaznu za parkiranje al za ometanje saobracaja za blokiranje puta i sl ce pauk odnijeti auto

shvatas li razliku?
Ali nema pauka.
PM72

#316 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by PM72 »

Ima šlep služba...
supercali

#317 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by supercali »

ako hoce odnijet ce ga rukama al ne mogu pisati kaznu za parkiranje
dok u tvom slucaju gdje si skinuo moze jer je auto registrovano al bi uz to dobio kaznu za neposjedovanje tablica
Naslovnica

#318 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by Naslovnica »

supercali wrote:ako hoce odnijet ce ga rukama al ne mogu pisati kaznu za parkiranje
dok u tvom slucaju gdje si skinuo moze jer je auto registrovano al bi uz to dobio kaznu za neposjedovanje tablica
Otkud oni znaju da je auto registrovano?
Ja skinuo tablice, a sticker nikad nisam uslijedio.
8)
A u rukama ga ne mogu odnijeti nikako, pusti šuplju.
supercali

#319 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by supercali »

Naslovnica wrote:
supercali wrote:ako hoce odnijet ce ga rukama al ne mogu pisati kaznu za parkiranje
Otkud oni znaju da je auto registrovano?
Ja skinuo tablice, a sticker nikad nisam uslijedio.
8)
A u rukama ga ne mogu odnijeti nikako, pusti šuplju.
pa provjerit ce vin
i ima tamo jeli reg ili nije
ako je reg pise ti kaznu za parkiranje i ko zna sta jos
ako nije i ako bas hoce mogu ga odslepati mogu bilo sta kad se hoce

al to nije toliko vazan zadatak da se zajebavaju
muha_sa

#320 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by muha_sa »

hajd da ne pretražujem--mrsko mi :D

šta vam je taj VIN :? kako znam za sebe imam aVto a veze nemam šta je vin :lol:
holowey

#321 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by holowey »

muha_sa wrote:hajd da ne pretražujem--mrsko mi :D

vehicle identification number... identifikacioni broj vozila
direstraits0078

#322 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by direstraits0078 »

Neki tipovi ga čak zovu i broj šasije. Ne znam da li bi mi vjerovao kad bih ti pričao... :run:
muha_sa

#323 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by muha_sa »

holowey wrote:

vehicle identification number... identifikacioni broj vozila
gdje se nalazi taj broj :?
quarterback

#324 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima

Post by quarterback »

muha_sa wrote: