Bosanski jezik

Post Reply
Drvosjeca iz Dejcica

#301 Re: Bosanski jezik

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Na žalost Dodik i sličnih njemu ne određuju postojanje ili nepostojanje nekog jezika, pogotovo ne bosanskog. Oni mogu u svojoj prciji i zatucanim sredinama prditi i praviti važni u svojim novim limuzinama i parama opljačkanim od naroda, ali stvari već odavno ne idu kako su oni zamislili u svojim prljavim mozgovima bez trunke savjesti.
Dokaz u prilogu. :bih:

Image
Basvod

#302 Re: Bosanski jezik

Post by Basvod »

Ja sam za. Ali da ne ispadne da sam jugonostalgicar prihvacam i svaki drugi naziv, cak i neki rogobatni tipa SHBC, samo da jednom za svagda priznamo da nam je jezik isti.
Izgleda da smo blizu rjesenja
:roll:[/quote]

Nema od toga ništa. U Jugi smo zajedno živili tako da su nam se i jezici zbližili. U budućnosti će se SHBC jezici sve više razlikovati tako da iako smo pričali istim jezikom, za 100 godina ćemo pričati potpuno različitim jezicima. Dobro je da svako ima svoj jezik pa neka ga razvija u pravcu koji njemu odgovara.
Great Cornholio

#303 Re: Bosanski jezik

Post by Great Cornholio »

BHCluster wrote:
Image
Opetja033

#304 Re: Bosanski jezik

Post by Opetja033 »

Ja uopce ne znam zasto ulazite u raspravu oko bosanskog jezika sa isfrustriranim genocidasima i negatorima svega bosnjackog i bosanskog.

Bosanski jezik je historijska cinjenica koju niko ne moze poreci. Najstariji rijecnik ikada napisan na nekom od juznoslavenskih jezika - jeste upravo bosansko-turski rijecnik. Bosanski jezik je medjunarodno priznat jezik koji ima svoj posebni kod pri svim medjunarodnim lingvistickim institucijama.

I sada se vi raspravljate sa pobjesnjelim genocidasima i na taj nacin trosite svoje vrijeme.

Bosna, Bosnjaci i bosanski jezik su fakat koji ce na ovim prostorima zivjeti i biti vecina do Sudnjeg Dana.
bokakotorska

#305 Re: Bosanski jezik

Post by bokakotorska »

Basvod wrote:Ja sam za. Ali da ne ispadne da sam jugonostalgicar prihvacam i svaki drugi naziv, cak i neki rogobatni tipa SHBC, samo da jednom za svagda priznamo da nam je jezik isti.
Izgleda da smo blizu rjesenja
:roll:

Nema od toga ništa. U Jugi smo zajedno živili tako da su nam se i jezici zbližili. U budućnosti će se SHBC jezici sve više razlikovati tako da iako smo pričali istim jezikom, za 100 godina ćemo pričati potpuno različitim jezicima. Dobro je da svako ima svoj jezik pa neka ga razvija u pravcu koji njemu odgovara.[/quote]

Mmm, keve ti ?

Mislim da povlacis neke istorijske dijagonale i projekcije malo krivo tebra.
U buducnosti cemo jos vise citati, gledati, slusati produkcije svih Jugoslovena, jer su pojedine produkcije
male i nekvalitetne.
Tako da vec sada romorimo svi sve varijante samo da se razumijemo i sa kime.

Jedino ako se Rvati bas ne zainate i opet uvedu madzarski u pucke skole. Ali nece vec su poceli da balave o novoj
nepravednoj hegemoniji koja ih je snasla. Trenutno dele sudbinu najnerazvijenije opstine sa KiM u bivsoj nam Otadzbini...

Bosnjaci i Srbi vazda sa one strane europskog limesa imaju idealnu situaciju da zblize ovo laprdanje i hoce ja ti jemac !

:nargila:
dustaban

#306 Re: Bosanski jezik

Post by dustaban »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Na žalost Dodik i sličnih njemu ne određuju postojanje ili nepostojanje nekog jezika, pogotovo ne bosanskog. Oni mogu u svojoj prciji i zatucanim sredinama prditi i praviti važni u svojim novim limuzinama i parama opljačkanim od naroda, ali stvari već odavno ne idu kako su oni zamislili u svojim prljavim mozgovima bez trunke savjesti.
Image
Dokaz chega ?!
Bas ovoj naivi nema kraja. Cuj dokaz Google, Wikipedia, Facebook...
Jarane moj, stvari nazalost idu kako su Dodik i slicni njemu zamislili...
Evo ti jos jedan "dokaz" !
Image
Drvosjeca iz Dejcica

#307 Re: Bosanski jezik

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

dustaban wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Na žalost Dodik i sličnih njemu ne određuju postojanje ili nepostojanje nekog jezika, pogotovo ne bosanskog. Oni mogu u svojoj prciji i zatucanim sredinama prditi i praviti važni u svojim novim limuzinama i parama opljačkanim od naroda, ali stvari već odavno ne idu kako su oni zamislili u svojim prljavim mozgovima bez trunke savjesti.
Image
Dokaz chega ?!
Image
Dodik i slični su samo lokalne kabadahije koje mogu možda uticati na to da odrede gdje će proticati govna i kanalizacija, multinacionalne kompanije određuju naše živote na globalnom nivou pa tako i jezike. Ali kome govoriti...
BHCluster

#308 Re: Bosanski jezik

Post by BHCluster »

dustaban wrote: Dokaz chega ?!
Image
Sa hrvatske Wikipedije. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Image
Opetja033

#309 Re: Bosanski jezik

Post by Opetja033 »

dustaban wrote:
Image
Dokaz chega ?!
Image

Ne mozes porediti wikipediu na kojoj svako moze pisati sa recimo jednim Google-om. Dovoljan i najbolji dokaz po ovom pitanju su medjunarodne lingvisticke institucije koje dodjeljuju kodove jezicima svijeta. Sve ijedna od tih institucija tretira bosanski jezik sa zasebnim kodom i samim time ga priznaje. Prema tome bosanski jezik je cinjenica i fakat koji priznaju sve svjetske institucije koje se bave lingvistikom. To je nepobitan dokaz koji vjerovatno i najvise smeta genocidasima i negatorima bosanskog jezika.
ulciscorr

#310 Re: Bosanski jezik

Post by ulciscorr »

dustaban wrote: Dokaz chega ?!
Image
Hrvatska vikipedija? :roll:
BHCluster

#311 Re: Bosanski jezik

Post by BHCluster »

Image
Bosanski jezik je historijska i kulturološka činjenica!!!
KENJAC

#312 Re: Bosanski jezik

Post by KENJAC »

BHCluster wrote:Image
Jeli Bosanski jezik Historijsta ili Istorijska cinjenica ?
BHCluster

#313 Re: Bosanski jezik

Post by BHCluster »

KENJAC wrote:
Image
ulciscorr

#314 Re: Bosanski jezik

Post by ulciscorr »

KENJAC wrote:
Evo ti sa srpske vikipedije:

Историја је добила име по грчкој речи хисторија што је значило знање стечено распитивањем и слушањем. Појам хисторија касније су проширили на познавање прошлих догађаја и, на крају, на излагање збивања из прошлости. У овом значењу реч хисторија први пут срећемо код Херодота из Халикарнаса, који се сматра „оцем историје“.

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1% ... 1%98%D0%B0

:D
KENJAC

#315 Re: Bosanski jezik

Post by KENJAC »

ulciscorr wrote:
KENJAC wrote:
Evo ti sa srpske vikipedije:

Историја је добила име по грчкој речи хисторија што је значило знање стечено распитивањем и слушањем. Појам хисторија касније су проширили на познавање прошлих догађаја и, на крају, на излагање збивања из прошлости. У овом значењу реч хисторија први пут срећемо код Херодота из Халикарнаса, који се сматра „оцем историје“.

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1% ... 1%98%D0%B0

:D
Ne kontam , da objasnis neku rijec iz Bosanskog uzimas Srpsku vikipediju i Grcko porijeklo ...
ulciscorr

#316 Re: Bosanski jezik

Post by ulciscorr »

KENJAC wrote:Ne kontam , da objasnis neku rijec iz Bosanskog uzimas Srpsku vikipediju i Grcko porijeklo...
Uzeo sam srpsku vikipediju jer se na srpskom kaze "istorija", ne na bosanskom. Mi nismo alergicni na slovo H.
Paranoid

#317 Re: Bosanski jezik

Post by Paranoid »

ulciscorr wrote: Uzeo sam srpsku vikipediju jer se na srpskom kaze "istorija", ne na bosanskom. Mi nismo alergicni na slovo H.
...i sve to napisa ppk na "latiničnom" pismu... lol
ulciscorr

#318 Re: Bosanski jezik

Post by ulciscorr »

Paranoid wrote:
ulciscorr wrote: Uzeo sam srpsku vikipediju jer se na srpskom kaze "istorija", ne na bosanskom. Mi nismo alergicni na slovo H.
...i sve to napisa ppk na "latiničnom" pismu... lol
??
slogabn
Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.

#319 Re: Bosanski jezik

Post by slogabn »

Opšti podaci o BiH

Službeni naziv:

Bosna i Hercegovina (BiH)

Geografska lokacija:

Bosna i Hercegovina se nalazi na zapadnom dijelu Balkanskog poluotoka

Pogranične zemlje:

Srbija i Crna Gora na istoku i jugu, Republika Hrvatska na sjeveru, zapadu i jugu.

Površina:

Bosna i Hercegovina ukupno pokriva 51 209,2 km2

Kopno 51 197 km2

More 12,2 km2

Klima:

Pretežno kontinentalna, mediteranska na jugu

Broj stanovnika:

Procjena prisutnog stanovništva (30.06.2003) 3.832.301

Struktura stanovnika:

Bošnjaci, Hrvati i Srbi i pripadnici ostalih naroda.

Glavni grad:

Sarajevo

Službeni jezici:

Bosanski, hrvatski, srpski i dva pisma (latinica i ćirilica)

Zvanična valuta:

Konvertibilna marka (KM). (1 KM = 0,511292 Euro)

Administrativno uređenje:

BiH se sastoji od dva entiteta: Federacija Bosne i Hercegovine (F BiH) i Republika Srpska (RS) i Brčko distrikt BiH.

Entitetska struktura:

FBiH je administrativno podijeljena na 10 kantona-županija.

Kantoni-županije su podijeljeni na općine. Na području F BiH je 79 općina.

Republika Srpska je administrativno podijeljenja na 62 općine.

Grad Brčko je zasebna administrativna jedinica - Distrikt.

http://www.dei.gov.ba/o_bih/default.asp ... gTag=bs-BA
Krushna mrva

#320 Re: Bosanski jezik

Post by Krushna mrva »

Glupo je pricati o nekakvoj "opciji bosnjackog jezika jer je i sama opcija "Bosnjaka" Alijina i Tunjina turkofilna, kretenska umotvorina
Opetja033

#321 Re: Bosanski jezik

Post by Opetja033 »

Krushna mrva wrote:Glupo je pricati o nekakvoj "opciji bosnjackog jezika jer je i sama opcija "Bosnjaka" Alijina i Tunjina turkofilna, kretenska umotvorina
Ono sto je kretensko jeste negiranje bosnjastva i Bosnjaka - naroda koji je kicma ove drzave (neke fantomske i nepostojece narode ne mogu svrstati u tu kategoriju, bas kao sto ih ne svrstava ni Ustav ove drzave).
Koliko znam negiranje jednog od konstitutivnih naroda se na ovom forumu sankcionise, pa samim tim ovaj tvoj komentar je prijavljen.
cindrlimindrli

#322 Re: Bosanski jezik

Post by cindrlimindrli »

Opetja033 wrote:Ja uopce ne znam zasto ulazite u raspravu oko bosanskog jezika sa isfrustriranim genocidasima i negatorima svega bosnjackog i bosanskog.

Bosanski jezik je historijska cinjenica koju niko ne moze poreci. Najstariji rijecnik ikada napisan na nekom od juznoslavenskih jezika - jeste upravo bosansko-turski rijecnik. Bosanski jezik je medjunarodno priznat jezik koji ima svoj posebni kod pri svim medjunarodnim lingvistickim institucijama.

I sada se vi raspravljate sa pobjesnjelim genocidasima i na taj nacin trosite svoje vrijeme.

Bosna, Bosnjaci i bosanski jezik su fakat koji ce na ovim prostorima zivjeti i biti vecina do Sudnjeg Dana.
:thumbup:
Opetja033

#323 Re: Bosanski jezik

Post by Opetja033 »

Opetja033 wrote:
Krushna mrva wrote:Glupo je pricati o nekakvoj "opciji bosnjackog jezika jer je i sama opcija "Bosnjaka" Alijina i Tunjina turkofilna, kretenska umotvorina
Ono sto je kretensko jeste negiranje bosnjastva i Bosnjaka - naroda koji je kicma ove drzave (neke fantomske i nepostojece narode ne mogu svrstati u tu kategoriju, bas kao sto ih ne svrstava ni Ustav ove drzave).
Koliko znam negiranje jednog od konstitutivnih naroda se na ovom forumu sankcionise, pa samim tim ovaj tvoj komentar je prijavljen.

Zahvaljujem se osobi koja me preduhitrila sa prijavljivanjem ovog genocidaskog, cetnicko-ustaskog komentara.
Krushna mrva

#324 Re: Bosanski jezik

Post by Krushna mrva »

Opetja033 wrote:
Sad kad ne znas sta ce onda nesta kukas kako je u Ustavu. Do pojave Adilbega u zivotu niko nisam cuo to Bosnjak. Taj Ustav, poznat i kao Ludacka Kosulja sto se mene tice skoro da ne postoji jedino sto je rat zaustavio. Trebao bi imat kakav argument pa da i ja povjerujem da je kreten genije, da je felso zapravo najdrazi prvi predshjednik i tome slicno
Ne pravi se pita od vanago, zapravo moze i to, ali je ne valja jesti. Cudna je ta potreba da se crno predstavoi kao bijelo po svaku cijenu
Krushna mrva

#325 Re: Bosanski jezik

Post by Krushna mrva »

Opetja033 wrote:
Opetja033 wrote:

Zahvaljujem se osobi koja me preduhitrila sa prijavljivanjem ovog genocidaskog, cetnicko-ustaskog komentara.
Ispadas ba pravo jadan, kad ne znas sta ces isto kao dijete se tuzakas
Post Reply