Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

kakavdanakneiskustvu

#301 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by kakavdanakneiskustvu »

Bloo wrote:Interesantno je ovo.
O rasizmu crnaca diskutuje hrpa državljana zemlje u kojoj crnaca ni u tragovima, tako da lično iskustvo je zanemarljivo, a Internet se uzima kao jedini osnov...

Sve crnce u varikinu!

jy ne spomenuih rasizam crnaca nego rasizam,ako se to uopce smije spomenuti,jedne osobe crne boje koze
GandalfSivi

#302 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by GandalfSivi »

Bloo wrote:
Sve crnce u varikinu!
Ne ide tako nego Crnce u varikinu, Archie :)
mO k3

#303 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by mO k3 »

basicm wrote:
mO k3 wrote:
basicm wrote:Sta je problem ako ja ne volim crnce?
Ima negdje i crnac koji ne voli mene. Eto, nerijeseno.
:shock: ovaj forum je pun rasista
Nemoj da dramis i dizes tenzije. A sta ako ima rasista, sta se to moze uraditi po tom pitanju?
Bijelci su najmanje rasisti od svih, uvijek ce se karta rasizma povuci od strane crnog, pa indijca, pa zutog, ovim redosljedom, u slucaju bilo kakvog kurslusa.
Opravdano .... ili nije ??
hAZNADAR

#304 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by hAZNADAR »

triconja wrote:
vazi wrote:
hAZNADAR wrote:Citao sam jednom(sjeticu se od koga),... da su robovlasnici u Americi primjenjivali na crncima isti princip kao uzgajivaci zivotinja ili odredjene rase zivotinja.

Naime, da nisu dopustali svakome da ima djecu, one pametnije su ili ubijali ili im zabranjivali da imaju djecu. A samo odabrani "uzorci" misicavih i ne narocito pametnih su imali pravo na potomstvo. Cak su neki sluzili toj svrsi kao rasplodni za vise zena. Poslije vise generacija,.. jedna odredjena genetika takvom selekcijom ostane,.. iako ima naravno izuzetaka. Radna snaga koja slusa, izdrzi nehumane radne uslove, ne razmislja previse,.... Pa je to navodno razlog pojacane agresivnosti americkih crnaca i neobrazovanosti.

Rasisti juznih americkih drzava navodno svjesni takve prakse nisu mogli prihvatiti crnce kao slobodne jer su ih poredili sa psima. U prijevodu - moraju imati gospodara inace slobodni podivljaju.

Iako ima dosta primjera uspjesnih crnaca u USA po pitanju skolovanja i karijere(muzicke, sportske i filmske zvijezde se tu ne racunaju jer tu ne treba neka skola) - mozda ima to i logike.

Da li je moguce kod ljudi uzgojiti odredjeni tip ljudi? Istim principom kao kod zivotinja. Podsjecam da su americki crni robovi vjekovima bili tretirani nehumano i gore nego zivotinje.
Citala sam i ja da su im vlasnici odredivali vrijeme za seks, karlinka sigurno zna vise o tome.
Nekako mi to baca na teorije zavjere ala zemlja je ravna i slicno. Bas su americki robovlasnici bili toliko pametni da tako nesto rade, ma hajte molim vas, i jos u to doba ljudi nisu vjerovali ni u evoluciju a kamol nesta drugo :D
Vjerovanje u Boga il evoluciju nema veze sa ovim. Ljudi su uzgojili razne rase zivotinja kada nisu ni znali za evoluciju.
Pa i pas, cojekov najbolji prijatelj je uzgojen tako sto su samo odredjeni poslusni primjerci dobijali sansu da zive i imaju okot.
Vjerovatno iz tog razloga je postojao obicaj ubijanja prve stenadi iz prvog okota kuje - zato sto su imali manje osobine koje je covjek htio.

Covjek vrlo tesko danas moze imati pitomog tigra, leoparda, vuka, risa, lava, pumu, sakala, hijenu,.... cak ako ga pazi od rodjenja. Nesto u njima ima urodjeno sto prije ili poslije dodje do izrazaja i ne funkcionise kako bi covjek htio.

Robovlasnici su robove tretirali kao zivotinje - cak i gore jer i najgori ljudi pokazu ljubav prema zivotinji ali ne prema robu(ono da se ne obezobrazi i pomisli da nesto moze). A ostali su zapisi o prodaji namjenskih robova u Americi,... od kojih su neki bili rasplodni. Zasto bas neki rasplodni - skontaj sam.
triconja

#305 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by triconja »

hAZNADAR wrote: Robovlasnici su robove tretirali kao zivotinje - cak i gore jer i najgori ljudi pokazu ljubav prema zivotinji ali ne prema robu(ono da se ne obezobrazi i pomisli da nesto moze). A ostali su zapisi o prodaji namjenskih robova u Americi,... od kojih su neki bili rasplodni. Zasto bas neki rasplodni - skontaj sam.
Ma sve to stoji ali trebalo bi dosta duze raditi na umnozavanju da bi dobio neke osobine, pa nisu misevi da se pare svakih 6 mjeseci a bogami i tesko bi neke karakteristike bile vidljive do 20ih, eventualno tridesetih.

Jedino da se tako nesto radi 200-300 godina, onda bi mogo to uspjet nesta.

Da si reko da su oni u africi sto su robove prodavali kinezima i amerikancima se bavili tijem stvarima, mogo bih ti i povjerovat, jer ti sto su prodavali robove su imali iskustva sa tim vise od 500 godina.
¤ jelena ¤

#306 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by ¤ jelena ¤ »

basicm wrote:
mO k3 wrote:
basicm wrote:Sta je problem ako ja ne volim crnce?
Ima negdje i crnac koji ne voli mene. Eto, nerijeseno.
:shock: ovaj forum je pun rasista
Nemoj da dramis i dizes tenzije. A sta ako ima rasista, sta se to moze uraditi po tom pitanju?
Bijelci su najmanje rasisti od svih, uvijek ce se karta rasizma povuci od strane crnog, pa indijca, pa zutog, ovim redosljedom, u slucaju bilo kakvog kurslusa.
Čuj...šta se to može uraditi... :lol: :lol:

Izbjegavati u širokom luku, kao što izbjegavam onog ko kaže da ne voli Bošnjake/Srbe/Hrvate...itd.

Nešto slično...kao kad neko prdne u društvu pa zasmrdi...odmakneš se od izvora smrada...nećeš mu se smješkat u facu i uživat u njegovom društvu.
basicm

#307 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by basicm »

Ok, od danas se vise ne druzimo :-)

Ne mogu ja ovog na silu liberalizma i fol tolerancije sto se prosipa ovuda. Jel da sijelate se sa cigama i imate ih u familiji? Da ima crnih oko vas to bi vam kumovi bili?
Hajde ljudi budite iskreni, nije tesko, probajte.
mO k3

#308 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by mO k3 »

basicm wrote:Ok, od danas se vise ne druzimo :-)

Ne mogu ja ovog na silu liberalizma i fol tolerancije sto se prosipa ovuda. Jel da sijelate se sa cigama i imate ih u familiji? Da ima crnih oko vas to bi vam kumovi bili?
Hajde ljudi budite iskreni, nije tesko, probajte.
Stidim se za tebe ....
basicm

#309 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by basicm »

Ne moras sefe, sasvim normalna pojava, valjda i naslov teme kaze tako. Koliko prijatelja imas ili familije iz ovih drugih boja?
triconja

#310 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by triconja »

¤ jelena ¤ wrote:
Izbjegavati u širokom luku, kao što izbjegavam onog ko kaže da ne voli Bošnjake/Srbe/Hrvate...itd.
Ja izbjegavam one koji tvrde suprotno od boldiranog, pa ti vidi :lol:
triconja

#311 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by triconja »

basicm wrote:Ne moras sefe, sasvim normalna pojava, valjda i naslov teme kaze tako. Koliko prijatelja imas ili familije iz ovih drugih boja?
U mene se rodica vjencala za cigana i doso on i dao mu ja gitaru malo da svira, nema pojma (ono samo mlati ko maksim po diviziji) i pitam ga imal on kakvu gitaru. Kae imam bio neki bend i neko ukro gitaru i kupio ukranu ja pitam jesil ti ukro :lol: :lol: :lol: . Odose oni a mene otac i mati napadose :lol: .
hAZNADAR

#312 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by hAZNADAR »

triconja wrote:
hAZNADAR wrote: Robovlasnici su robove tretirali kao zivotinje - cak i gore jer i najgori ljudi pokazu ljubav prema zivotinji ali ne prema robu(ono da se ne obezobrazi i pomisli da nesto moze). A ostali su zapisi o prodaji namjenskih robova u Americi,... od kojih su neki bili rasplodni. Zasto bas neki rasplodni - skontaj sam.
Ma sve to stoji ali trebalo bi dosta duze raditi na umnozavanju da bi dobio neke osobine, pa nisu misevi da se pare svakih 6 mjeseci a bogami i tesko bi neke karakteristike bile vidljive do 20ih, eventualno tridesetih.

Jedino da se tako nesto radi 200-300 godina, onda bi mogo to uspjet nesta.

Da si reko da su oni u africi sto su robove prodavali kinezima i amerikancima se bavili tijem stvarima, mogo bih ti i povjerovat, jer ti sto su prodavali robove su imali iskustva sa tim vise od 500 godina.
Ovo ce mozda nekome zvucati rasisticki - ali sam citao da postoje odredjene antropoloske razlike medju nama gdje crnkinje u prosjeku ranije dobiju menstruaciju i udju u pubertet. Buduci da prije nije bilo etike kao danas i da su se cure svugdje udavale sa 15,16 - pogotovo ne treba ocekivati etiku kod robovlasnika. Sto znaci da svaka cura rodjena kao rob je vec sa svojih 11,12 bila prisiljena na oplodjivanje. Pa skontaj koliko je to generacija za par vjekova robovlasnistva u Americi
¤ jelena ¤

#313 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by ¤ jelena ¤ »

basicm wrote:Ok, od danas se vise ne druzimo :-)
Zaobilaženje u širokom luku isključuje mogućnost druženja i juče...a kamoli danas ili sutra.

Kad rasista u društvu izgovori kako ne voli crnce, bijelce ili, kako ti ono reče - žute...tad je već uveliko vakat za zabrinuti se nad svojim sistemom vrijednosti i zakržljalom sposobnošću procjene ljudi oko sebe.

To se mnoooogo prije otkanta iz svoje neposredne blizine....
insomnia78

#314 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by insomnia78 »

Bitno je samo da voli Sratka
¤ jelena ¤

#315 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by ¤ jelena ¤ »

Ključne riječi: druženje, neposredna blizina.
basicm

#316 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by basicm »

insomnia78 wrote:Bitno je samo da voli Sratka
Ko ti je ovaj?
Opet kazem manite modernih furki gdje vam je sve cool i super, ako ste bas takvi onda neka vam je cool da postoje i druga misljenja i stavovi.
Vidimo kroz temu koliko ih vole oni koji imaju kontakt s njima. Evo meni su npr. Eskimi super narod, volim ih bas. I one Serpe iz Nepala isto.
¤ jelena ¤

#318 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by ¤ jelena ¤ »

Meni vala nije sve cool i super, niti sam to igdje napisala.

Čak naprotiv:

kao što rekoh...ko izvali rasističku glupost tipa: ''ja ne volim crnce/bijelce/žute/Indijce/Rome...'' - daleko mu lijepa kuća...

A da ljudi koji tako misle postoje, to niko ovdje ne negira.

Svako može slobodno da misli i iznosi svoje mišljenje javno - što se mene tiče.

Niko nije ni umro niti će u zatvoru završiti zbog toga što ga tamo neka ja zaobilazi u širokom luku.
The 51st State

#319 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by The 51st State »

Rasizam je visa nauka za bosansko podneblje, dijelis drzavu sa dva nacisticka patrljka u vidu rs I herceg bosne, a ono bi o crncima I kinezima.
Laertes

#320 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by Laertes »

Čuj crnac ili afroamerikanac?
Ja koristim "ebony". Valjda xnxx zna :mrgreen:
Sara03

#321 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by Sara03 »

basicm wrote:Bijelci su najmanje rasisti od svih...
:lol: :lol: :lol: :-)
¤ jelena ¤

#322 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by ¤ jelena ¤ »

Čuj rasizam ''viša nauka'' za bosansko podneblje? :lol:

Pffff... piece of cake...

dovedite nam u što većem broju sve te obojene - more i ko turiste samo - paš vit šta je rasizam, majčin sine! Kaki Amerikanci i to....

Još ako se tim...colourful došljama svidi Bosna, pa odluče kupit komad zemlje ili kuće ovdje...onim glupim Amerima ćemo predavanja držat iz tog njihovog rasizma.
John Cleese

#323 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by John Cleese »

insomnia78 wrote:Kako djeca ne kontaju te stvari. Ja gledam tenis i hoce mi nesto objasniti za crnkinju kaze ona u bjelim patikama :-D
:lol: :thumbup: :-D
John Cleese

#324 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by John Cleese »

Bloo wrote:Interesantno je ovo.
O rasizmu crnaca diskutuje hrpa državljana zemlje u kojoj crnaca ni u tragovima, tako da lično iskustvo je zanemarljivo, a Internet se uzima kao jedini osnov...
Iz licnog, iznimno pozitivnog, iskustva - osjete ljudi kad je neko neopterecen tim stupidarijama, pa se shodno tome i ponasaju :)
detroit-mercy

#325 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by detroit-mercy »

daddy-kool wrote:
hAZNADAR wrote:Citao sam jednom(sjeticu se od koga),... da su robovlasnici u Americi primjenjivali na crncima isti princip kao uzgajivaci zivotinja ili odredjene rase zivotinja.

Naime, da nisu dopustali svakome da ima djecu, one pametnije su ili ubijali ili im zabranjivali da imaju djecu. A samo odabrani "uzorci" misicavih i ne narocito pametnih su imali pravo na potomstvo. Cak su neki sluzili toj svrsi kao rasplodni za vise zena. Poslije vise generacija,.. jedna odredjena genetika takvom selekcijom ostane,.. iako ima naravno izuzetaka. Radna snaga koja slusa, izdrzi nehumane radne uslove, ne razmislja previse,.... Pa je to navodno razlog pojacane agresivnosti americkih crnaca i neobrazovanosti.

Rasisti juznih americkih drzava navodno svjesni takve prakse nisu mogli prihvatiti crnce kao slobodne jer su ih poredili sa psima. U prijevodu - moraju imati gospodara inace slobodni podivljaju.

Iako ima dosta primjera uspjesnih crnaca u USA po pitanju skolovanja i karijere(muzicke, sportske i filmske zvijezde se tu ne racunaju jer tu ne treba neka skola) - mozda ima to i logike.

Da li je moguce kod ljudi uzgojiti odredjeni tip ljudi? Istim principom kao kod zivotinja. Podsjecam da su americki crni robovi vjekovima bili tretirani nehumano i gore nego zivotinje.
Ja sam čuo slične priče od amerikanaca (bijelaca) koje bi trebalo da objasne zašto su američki crnci krupniji i mišićaviji od recimo afričkih crnaca. Šta ja znam, može biti neka doza istine u svemu, birani su zdravi i jaki kao robovi i radnici. Ali koliko sam (površno) čitao ljude koje su otimali za porobljavanje iz generalno jednog dijela Afrike, a crnaca ima raznih veličina, od Pigmeja do izrazito visokih ljudi. Da li su ovi robovi i bili jači - to ne znam. Činjenica je da su u Americi doskora imali pristup boljoj i kaloričnijoj hrani, pa i zdravstvenoj njezi u odnosu na Afriku. Postojale su i razlike u visini i generalnom zdravlju bijelih amerikanaca u odnosu na evropljane. I to je važilo do skora, sad je pretpostavljam to tu negdje. Imao sam prilike upoznati i crnaca iz Ugande i drugih dijelova Afrike i fizički su bili slični(ji) nama.
To o genetskom modificiranu je obicna glupost. Crnce robove su dovodili uglavnom iz regiona u kojima su zivjeli oni sto su bili krupniji, misicaviji i slicno. Mislis da bi u ona doba robovlasnik mogo nekom utusit Pigmeja :mrgreen: i ovo drugo sto si dodao, hrana i dostupnost medicinskoj njezi su ucinili svoje u odnosu na Afrikance.
Post Reply