Pa na novoj A-klasi (i ostalim budućim MB vozilima na toj platformi), imaš direktan pristup podešavanju svih parametara grijanja/hlađenja i ventilacije:Ommadawn wrote: Problem je u tome sto pricaju da prave auta koja traju. Je li u to ulaze i elektro-komponente?
Mercedes je udobniji i stabilniji od Dacie. Daj mi manje opremljen Mercedes samo sa osnovnom opremom - ne interesuju me nikakvi ekrani i zajebancije kad vise od pola toga i ne koristim.
Nemam problema da i dalje povlacim parking-kocnicu rukom ili stiscem jednu papucicu nogom, sto je slucaj u Mercedesa. Nemam problem da pomocu poluge, zupcanika i federa namjestim sebi sjediste. Nemam problem da rukom ablendujem retrovizor i mogu parkirati sam bez parking senzora.
Ali zahtijevam dobar motor, mehanika koja se cesto ne kvari, karoserija koja nije lako podlozna koroziji, udobno, stabilno i sigurno vozilo, udobna sjedista...
Nedavno vozio novi Citroen C3 - jebote jedva namjestio temperaturu u autu. Udji prvo u "Menu", pa onda potrazi gdje se namjesta grijanje u kabini, pa onda prstom tipkaj ili povlaci dok ne namjestis zeljenu temperaturu i jacinu ventilatora. Morao stati na parking da to sve odradim jer ne mogu u voznji istovremeno paziti na saobracaj i drkat po displeju za nesto sto sam do sada sredjivao za max pet sekundi.

Čini se da je i na dobrom mjestu - niti prenisko (kao što je na dosadašnjoj), niti previsoko.
Ako hoćeš, može se podešavati i drugačije - kroz izbornike, a pri tome ne moraš skidati ruke sa volana jer se kroz izbornike može kretati preko komandi na desnoj strani volana. Suvozač(ica) može vršiti podešavanja ili direktno na komandama klima uređaja ili preko grafičkog interfejsa na touch-screen displeju.
A možete sva podešavanja uraditi i glasovnim komandama.
Pored svega nabrojanog, podešavanja se mogu izvršiti i sa touch-pada smještenog između prednjih sjedišta.
A mehanika i motori ... pa ako izbor motora snage od 75 kW do 300 kW (102 PS do 408 PS) nije dovoljan, onda ne znam šta jeste. I devetostepeni DCT automatski mjenjač (za nekoliko mjeseci, sada je još uvijek 7G-DCT), preko kojega se može birati pogon na prednje ili sva četiri točka.
I sve to upakovano u karoseriju klasičnog petovratog hatchbacka, klasičnog sedana, coupéa sa četvoro vrata, shooting-brakea, kompaktnog vana, crossover SUV-a, ili klasičnog "kockastijeg" SUV-a.