Mercedes-Benz ALL ABOUT

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Seawolf

#301 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by Seawolf »

Ommadawn wrote: Problem je u tome sto pricaju da prave auta koja traju. Je li u to ulaze i elektro-komponente?
Mercedes je udobniji i stabilniji od Dacie. Daj mi manje opremljen Mercedes samo sa osnovnom opremom - ne interesuju me nikakvi ekrani i zajebancije kad vise od pola toga i ne koristim.
Nemam problema da i dalje povlacim parking-kocnicu rukom ili stiscem jednu papucicu nogom, sto je slucaj u Mercedesa. Nemam problem da pomocu poluge, zupcanika i federa namjestim sebi sjediste. Nemam problem da rukom ablendujem retrovizor i mogu parkirati sam bez parking senzora.
Ali zahtijevam dobar motor, mehanika koja se cesto ne kvari, karoserija koja nije lako podlozna koroziji, udobno, stabilno i sigurno vozilo, udobna sjedista...

Nedavno vozio novi Citroen C3 - jebote jedva namjestio temperaturu u autu. Udji prvo u "Menu", pa onda potrazi gdje se namjesta grijanje u kabini, pa onda prstom tipkaj ili povlaci dok ne namjestis zeljenu temperaturu i jacinu ventilatora. Morao stati na parking da to sve odradim jer ne mogu u voznji istovremeno paziti na saobracaj i drkat po displeju za nesto sto sam do sada sredjivao za max pet sekundi.
Pa na novoj A-klasi (i ostalim budućim MB vozilima na toj platformi), imaš direktan pristup podešavanju svih parametara grijanja/hlađenja i ventilacije:

Image

Čini se da je i na dobrom mjestu - niti prenisko (kao što je na dosadašnjoj), niti previsoko.

Ako hoćeš, može se podešavati i drugačije - kroz izbornike, a pri tome ne moraš skidati ruke sa volana jer se kroz izbornike može kretati preko komandi na desnoj strani volana. Suvozač(ica) može vršiti podešavanja ili direktno na komandama klima uređaja ili preko grafičkog interfejsa na touch-screen displeju.

A možete sva podešavanja uraditi i glasovnim komandama.

Pored svega nabrojanog, podešavanja se mogu izvršiti i sa touch-pada smještenog između prednjih sjedišta.

A mehanika i motori ... pa ako izbor motora snage od 75 kW do 300 kW (102 PS do 408 PS) nije dovoljan, onda ne znam šta jeste. I devetostepeni DCT automatski mjenjač (za nekoliko mjeseci, sada je još uvijek 7G-DCT), preko kojega se može birati pogon na prednje ili sva četiri točka.

I sve to upakovano u karoseriju klasičnog petovratog hatchbacka, klasičnog sedana, coupéa sa četvoro vrata, shooting-brakea, kompaktnog vana, crossover SUV-a, ili klasičnog "kockastijeg" SUV-a.
jefferson

#302 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by jefferson »

amar1994 wrote:Ne , ja kazem da se moze napraviti jako dobar i upravljiv auto sa poprecnim motorom i uz to da bude zabavan :thumbup:

Prosla su vremena kad je to bilo rezervisano samo za RWD , kad pogledas nove prednje ovjese megana ili type R honde vidis koliko je to otislo i napredovalo od recimo mazdespeed3 koja ima katastrofalan torquesteer i ide kuda ona hoce .

Ja sam ostao razocaran bmw kecom , jer sam previse ocekviao .
Joj daj bolan sta sve navalja. Brdo auta sa prednjom vucom koja imaju dobar ovjes i ne vuku usljed velikog momenta. Moj Tguan sa 4Motion ne vuce kada slozis po gasu, sto bi EVO.
Uzduzni motor je daleko vise od toga vucel prednji ovjes u stranu ili ne. Jesil ti vozio Evo? Moj X5 je upravljiviji kroz krivinu od njega. Jel Evo brzi? ja sta je, ali je to daleko od mirnoce kojom ce vozilo sa uzduznim motorom i zadnjom vucom ili vozilo koje se oslanja na zadnju vucu i ima AWD, prolazi kroz krivinu. EVO je katasrofa na cesti. To je jedan od najgorih auta za voziti u nekoj normalnoj voznji. Moze proci kroz krivinu poprecno kad hoces, ali je gadan auto za voziti. Nije to uzitak u voznji. Imam osjecj da su inzinjeri Mitsubishija pravili auto sa ciljem da povrijede kupce.
Na kraju, Mitsubishi pravi i normalni Lancer na toj platformi kao i neke male SUV-e, i nista bolji nsu od prosjecnog Hyundaija. Ne zaboravi, da puno toga sto EVO moze uraditi je cista brutalna snaga i jebeno dobro nastiman Torsenov diferencijal. Ali brate, svuga ga po cesti ima na normalnim brzinama.
U tome je caka. napravi normalno auto a da je dobro u krivinama i na cesti. Mazda MX-5 je jedno od najbolih vozackih auta, a brdo dizela brzi od nje. Ali ta MX-5 ima uzduzni motor i zadnju vucu, i po Sarajevu ili do Mostara ili po auto putu do Zenice, 100 puta je bolja od EVO.Na Grobniku? to je druga stvar.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#303 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by konektovan »

E cuj inzinjeri naoravili auto da povrijede kupce?! :lol: :lol:
lavic

#304 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by lavic »

Ma ja ovdje sve po starom... Mecka je bas bez veze, ruzna unutrasnjost.
A BMW je grozan za vozit.... svi na pravac Renault, Dacia...Maple

Ali se slazem sa forumasima da mene kao vozaca ne zanima umrezenost, povezivost,,,, zelim normalan auto sa dobrim motorom, manuelnim mjenjacem i normalnim jednostavnim komandama "udobnosti" u vozilu.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#305 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by konektovan »

lavic wrote:Ma ja ovdje sve po starom... Mecka je bas bez veze, ruzna unutrasnjost.

Ali se slazem sa forumasima da mene kao vozaca ne zanima umrezenost, povezivost,,,, zelim normalan auto sa dobrim motorom, manuelnim mjenjacem i normalnim jednostavnim komandama "udobnosti" u vozilu.
Ovdje vecina nas moze samo maštati o mercedesu, ali valjda smijemo pisati o tome, sta nam se svidja ili ne????
Meni je ova unutrasnjost mercedesa sa potpuno digitalnom tablom sranje, a oblikom podsjeti na ladu rivu. :mrgreen:
To ne znaci da je auto loš, ali jednostavno mislim da pretjeruju sa ovim unutrašnjim uredjenjem.
lavic

#306 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by lavic »

konektovan wrote:
lavic wrote:Ma ja ovdje sve po starom... Mecka je bas bez veze, ruzna unutrasnjost.

Ovdje vecina nas moze samo maštati o mercedesu, ali valjda smijemo pisati o tome, sta nam se svidja ili ne????
Meni je ova unutrasnjost mercedesa sa potpuno digitalnom tablom sranje, a oblikom podsjeti na ladu rivu. :mrgreen:
To ne znaci da je auto loš, ali jednostavno mislim da pretjeruju sa ovim unutrašnjim uredjenjem.
Ma slazem se ja sa tobom i jos par slicnih, normalnih osoba malo starijih koji znaju sta zele, ali ima i ovih strucnjaka i inzinjera iza ekrana.

Jebo Loeba ili Schumahera, treba njih zvati da testiraju i auta i bolide....
madner

#307 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by madner »

Onda trazite malo od auta, dodatne opcije, pomocni sistemi, luksuz su tacke kao i motor i mjenjac. Manje bitne, ali bitne.

Nema sanse da vise ne uzmem auto bez automatskog drzanja odstojanja. Cisto da ne ubijem nekog po jutarnoj guzvi. :D
Rockefeller

#308 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by Rockefeller »

:lol:
kidney

#309 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by kidney »

Throttle wrote:Baterije koje su isle pod brendom Sanya su prebacene na Panasonic pa onda na Fujitsu. Konkretno punjive Eneloop, vjerovatno najbolje trenutno baterije na trzistu. E sad, da li ih pravi neka firma pa ih oni samo brendirajuil je na kraju taj dio preuzeo Fujitsu, ne znam tacno
Inace, Fujitsu u zadnje vrijeme rastura s baterijama
Anti-trust regulative. Pa ja Panasonic dio biznisa sa baterijama prodao ili prava na neke tehnologije. Čak su paralelno bile Fujitsu i te sada Panasonic Eneloop baterije. No prema onome što je Panasonic prodao bih rekao da Panasonica zanima dio sektora baterija za automobilsku industriju. To nisu prodavali. Koliko znam Panasonic baterije su i dalje top izbor za BEV ili PHEV vozila, no i skupe su.
kidney

#310 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by kidney »

jefferson wrote:Joj daj bolan sta sve navalja. Brdo auta sa prednjom vucom koja imaju dobar ovjes i ne vuku usljed velikog momenta. Moj Tguan sa 4Motion ne vuce kada slozis po gasu, sto bi EVO.
Uzduzni motor je daleko vise od toga vucel prednji ovjes u stranu ili ne. Jesil ti vozio Evo? Moj X5 je upravljiviji kroz krivinu od njega. Jel Evo brzi? ja sta je, ali je to daleko od mirnoce kojom ce vozilo sa uzduznim motorom i zadnjom vucom ili vozilo koje se oslanja na zadnju vucu i ima AWD, prolazi kroz krivinu. EVO je katasrofa na cesti. To je jedan od najgorih auta za voziti u nekoj normalnoj voznji. Moze proci kroz krivinu poprecno kad hoces, ali je gadan auto za voziti. Nije to uzitak u voznji. Imam osjecj da su inzinjeri Mitsubishija pravili auto sa ciljem da povrijede kupce.
Na kraju, Mitsubishi pravi i normalni Lancer na toj platformi kao i neke male SUV-e, i nista bolji nsu od prosjecnog Hyundaija. Ne zaboravi, da puno toga sto EVO moze uraditi je cista brutalna snaga i jebeno dobro nastiman Torsenov diferencijal. Ali brate, svuga ga po cesti ima na normalnim brzinama.
U tome je caka. napravi normalno auto a da je dobro u krivinama i na cesti. Mazda MX-5 je jedno od najbolih vozackih auta, a brdo dizela brzi od nje. Ali ta MX-5 ima uzduzni motor i zadnju vucu, i po Sarajevu ili do Mostara ili po auto putu do Zenice, 100 puta je bolja od EVO.Na Grobniku? to je druga stvar.

Ma naravno, što će jadni Japanac napraviti auto. To blondi arijevac složi da mu nema ravna. Since Hitler...

Sada za ozbiljno. Japanci kada su se trudili su slagali takve AWD pogone da Nijemac neće nikada. Pa i Tigi i X5 su smijurija za EVO.
vauvau

#311 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by vauvau »

Vidim da neki pljuju po lanceru evo a sigurno nisu sjeli u njega i vozili malo slobodnije pa da im odmah kažem da pojma nemaju
Japanska automobilska tehnika je daleko iznad ostalih
kidney

#312 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by kidney »

Seawolf wrote: Pa na novoj A-klasi (i ostalim budućim MB vozilima na toj platformi), imaš direktan pristup podešavanju svih parametara grijanja/hlađenja i ventilacije:

Image

Čini se da je i na dobrom mjestu - niti prenisko (kao što je na dosadašnjoj), niti previsoko.

Ako hoćeš, može se podešavati i drugačije - kroz izbornike, a pri tome ne moraš skidati ruke sa volana jer se kroz izbornike može kretati preko komandi na desnoj strani volana. Suvozač(ica) može vršiti podešavanja ili direktno na komandama klima uređaja ili preko grafičkog interfejsa na touch-screen displeju.

A možete sva podešavanja uraditi i glasovnim komandama.

Pored svega nabrojanog, podešavanja se mogu izvršiti i sa touch-pada smještenog između prednjih sjedišta.

A mehanika i motori ... pa ako izbor motora snage od 75 kW do 300 kW (102 PS do 408 PS) nije dovoljan, onda ne znam šta jeste. I devetostepeni DCT automatski mjenjač (za nekoliko mjeseci, sada je još uvijek 7G-DCT), preko kojega se može birati pogon na prednje ili sva četiri točka.

I sve to upakovano u karoseriju klasičnog petovratog hatchbacka, klasičnog sedana, coupéa sa četvoro vrata, shooting-brakea, kompaktnog vana, crossover SUV-a, ili klasičnog "kockastijeg" SUV-a.
Ja sam uvijek kontra rješenja gdje nema HVAC fizičkih kontrola. Čak ni zaseban ekran nije dobro rješenje. No to su uštede koje kupci valjda puše.

Meni više smeta što je na novoj A klasi izvedba sa multilinkom egzotika koju nema ni benzinac sa preko 160 KS. A Mercedes je kao marka ona koja je forsirala udobnost, ona koja je prva i ponudila multilink na jednom serijskom automobilu. No valjda vidjeli da mogu uštediti pa što ne bi.

Što se DCT-a tiče. Kod manjih motora je sada u igri Getragov DCT. Zato i manja masa koju ističu u press materijalu. Zanimljivo da ga je u slično vrijeme počeo i BMW ugrađivati na svoja FWD vozila.
hladan.preminger

#313 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by hladan.preminger »

.
madner

#314 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by madner »

kidney wrote:
jefferson wrote:Joj daj bolan sta sve navalja. Brdo auta sa prednjom vucom koja imaju dobar ovjes i ne vuku usljed velikog momenta. Moj Tguan sa 4Motion ne vuce kada slozis po gasu, sto bi EVO.

Ma naravno, što će jadni Japanac napraviti auto. To blondi arijevac složi da mu nema ravna. Since Hitler...

Sada za ozbiljno. Japanci kada su se trudili su slagali takve AWD pogone da Nijemac neće nikada. Pa i Tigi i X5 su smijurija za EVO.
Svabo i Francuz slazu auta, Hico se nije ni rodio.
Japanci kada se potrude naprave konzervu koja se ne kvari.
Amerikanci su nekad bas znali, ali su ih sjebali sa onih 55 milja ogranicenjima.
Seawolf

#315 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by Seawolf »

kidney wrote:...
Meni više smeta što je na novoj A klasi izvedba sa multilinkom egzotika koju nema ni benzinac sa preko 160 KS. A Mercedes je kao marka ona koja je forsirala udobnost, ona koja je prva i ponudila multilink na jednom serijskom automobilu. No valjda vidjeli da mogu uštediti pa što ne bi.

Što se DCT-a tiče. Kod manjih motora je sada u igri Getragov DCT. Zato i manja masa koju ističu u press materijalu. Zanimljivo da ga je u slično vrijeme počeo i BMW ugrađivati na svoja FWD vozila.
Gledaj to ovako:

Daimler želi svoj najmanji putnički automobil sa MB znakom, prodati i onim manje zahtjevnim (koji su spremni dati manje novaca) i onim više zahtjevnim (koji su spremni dati više novaca) kupcima.

Manje zahtjevni će kupiti automobil sa M 282 ili OM 608 motorom, Getragovim 7-stepenim DCT mjenjačem i jednostavnim ovjesom na stražnjim točkovima.

Oni zahtjevniji će kupiti automobil sa M 260 ili OM 654 motorom, MB 9-stepenim DCT mjenjačem (možda i u kombinaciji sa pogonom na sve točkove) i multi-link ovjesom na stražnjim točkovima.

A i jedni i drugi će dobiti automobile, koji i izvana i iznutra isto izgledaju
ElRe

#316 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by ElRe »

Shvatili su da danas automobile ne prodaju ni multilink ni karbon ni jacina motora. Automobile danas prodaju u prvom redu snaga i prestiz brenda, dizajn, multimedija. Danas mnogo manji broj kupaca gleda vozne osobine i naprednost platforme vozila nego prije 10ak godina. Za koju godinu kako vidimo takvi kupci ce biti u izrazitoj manjini i ceznuti sa npr BMW E46.
kidney

#317 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by kidney »

Seawolf wrote: Gledaj to ovako:

Daimler želi svoj najmanji putnički automobil sa MB znakom, prodati i onim manje zahtjevnim (koji su spremni dati manje novaca) i onim više zahtjevnim (koji su spremni dati više novaca) kupcima.

Manje zahtjevni će kupiti automobil sa M 282 ili OM 608 motorom, Getragovim 7-stepenim DCT mjenjačem i jednostavnim ovjesom na stražnjim točkovima.

Oni zahtjevniji će kupiti automobil sa M 260 ili OM 654 motorom, MB 9-stepenim DCT mjenjačem (možda i u kombinaciji sa pogonom na sve točkove) i multi-link ovjesom na stražnjim točkovima.

A i jedni i drugi će dobiti automobile, koji i izvana i iznutra isto izgledaju
Razumijem ja sve i to se ovdje kod nas kaže muda pod bubrige.

No valjda smo došli do statusa gdje se ne vodi računa o mehanici.
Zašto ne bi netko uzeo relativno jednostavno opremu, a želi vozači ugođaj sa 1.3 tce od cca 160 KS uz DCT mjenjač? Uostalom u Europi je 160 KS već jako puno, pogotovo za C segment i kada vidimo prodajne statistike C segmenta.
Isto tako očekujem kada se igra na ovaj način da se izlivela sa Audiem i Golfom, a ne Seatom i Škodom.

I da se razumijemo. Nisam napisao ništa protiv 1.5 dci ili 1.3 tce motora. Dapače Renault motore smatram u ovom trenutku jako dobrima. Možda samo čuđenje zašto Mercedes neće ići na nadolazeći 1.7 dci.
kidney

#318 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by kidney »

ElRe wrote:Shvatili su da danas automobile ne prodaju ni multilink ni karbon ni jacina motora. Automobile danas prodaju u prvom redu snaga i prestiz brenda, dizajn, multimedija. Danas mnogo manji broj kupaca gleda vozne osobine i naprednost platforme vozila nego prije 10ak godina. Za koju godinu kako vidimo takvi kupci ce biti u izrazitoj manjini i ceznuti sa npr BMW E46.

Znamo što radi i kako radi Kartel posebice VAG dio. Njima nije problem podmazati novinare da bude onakvi opinion makeri kakvi njima u datom trenutku trebaju.

Mislim da se malo pretjeruje sa tim E46. :lol:
Ommadawn

#319 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by Ommadawn »

lavic wrote: mene kao vozaca ne zanima umrezenost, povezivost,,,, zelim normalan auto sa dobrim motorom, manuelnim mjenjacem i normalnim jednostavnim komandama "udobnosti" u vozilu.
Eh tu smo isti.
Daj mi dobar motor, da trosi malo, daj mi stabilan auto, komforan na duge staze, siguran i to je to.
Od extra opreme dobar stereo sa dinamicnim ozvucenjem.
ElRe

#320 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by ElRe »

kidney wrote: Mislim da se malo pretjeruje sa tim E46. :lol:
Za nas koji cijene uzitak u voznji i jednostavno opsluzivanje, hajmo reci stara skola, to je jedan od zadnjih takvih modela. A u svoje vrijeme je bio i napredan. Od danasnjih vozila najbliza takvom dojmu je Giulia ili kada bi mogao G30 sa enterijerom F10 :). Ranije npr Alfa 75, E39, E34.
Mene licno ne interesuju displeji, hibridi, e-vozila, autonomna voznja, SUV, terenci, crossoveri. Ali vecina kupaca pod uticajem medija to danas stavlja na 1. mjesto uz sve ono sto taj odredjeni brend nosi.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#321 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by mali_milojica »

ElRe

#322 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by ElRe »

mali_milojica wrote:
To je to. :thumbup:
Seawolf

#323 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by Seawolf »

kidney wrote: Razumijem ja sve i to se ovdje kod nas kaže muda pod bubrige.

No valjda smo došli do statusa gdje se ne vodi računa o mehanici...
Nije tačno.

Onaj ko kupi A 250 4MATIC sa 9G-DCT automatskim mjenjačem, pogonom na sva 4 točka i muti-link ovjesom stražnjih točkova, sa 224 PS, platit će petnaestak hiljada maraka više od onog ko kupi A 200 sa ručnim 6-stepenim mjenjačem, prednjim pogonom i jednostavnijim ovjesom stražnjih točkova, sa 163 PS.

Dakle, svako će dobiti onoliko koliko je platio. Pošteno.
Seawolf

#324 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by Seawolf »

ElRe wrote:
mali_milojica wrote:
To je to. :thumbup:
Bez veze brkate voznu dinamiku sa korisničkim interfejsom.

Jedno s drugim nema veze i kvalitetna izvedba jednoga, ne isključuje kvalitetnu izvedbu drugoga.

I obratno, kvalitetna izvedba jednoga, ne može opravdati lošu izvedbu drugoga.
kidney

#325 Re: Mercedes-Benz ALL ABOUT

Post by kidney »

Neki vjeruju da je na novoj A klasi oboje loše i da se plača samo značka. :izet:
Post Reply