Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

drndalo

#301 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Post by drndalo »

Nema
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

#302 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Post by Faruk »

dobro večer svima :D
kakva je situacija sa maglom na tuzlanskom aerodromu ovih dana?
lete li avioni u zakazanim terminima ili je bilo kašnjenja i otkazivanja?

pozz
Connaisseur Karlin

#303 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Post by Connaisseur Karlin »

Amagon wrote:Malo pomoći, dobri ljudi, ne mogu listati temu a na zvaničnoj stranici nisam uspio naći informaciju (smotan),

da li postoji let za ISTANBUL iz Tuzle? Pošto vidim sve Njemačka, Švedska..

Hvala unaprijed! :)
prica se o Turkish letovima iz Motara ,raspitaj se :)
shake69

#304 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Post by shake69 »

aditon wrote:
drndalo wrote:
aditon wrote:Super je što imamo Wizzair i super je što se uvode nove linije a u planu je i proširenje aerodroma. Meni nije baš blizu niti jedan aerodrom u našj zemlji tako da mi je u principu svejedno, iako mi je tuzlanski aerodrom realno i najdalji. Međutim, ja bi volio da vidim još nekog niskobudžetnok avio prevoznika poput Ryanaira. U Hrvatskoj su napravili bum, naročito s zadarskog aerodroma. Imaju mnogo linija i izuzetno su povoljni..npr bilo je kupiti povratnih karata za Marsej po 4 eura ili za London-Getwick po 14 eura itd. Od Wizzaira očekujem samo da nastave ekspanziju kao do sada, i da i dalje uvode nove linije
U Zadru su poceli letjeti tek kada im je Grad/Zupanija/Turisticka zajednica ljuljnula vise stotina hiljada EUR subvencija da lete iz/za Zadar... Generalno, nije losa finansijska opcija za Zadar i region, medjutim da im to prestanu placati, vrlo vjerovatno bi prestali letjeti...
Pa sigurno da ne plaćaju te subvencije zato što nemaju gdje drugdje potrošiti te novce, očito je obostrani interes i korist za takvim poslovnim odnosnom. Pa i Wizzair je u Tuzlu došao jer je tamošnja Vlada imala najviše sluha za jedan takav projekat. Sad vidimo kako se tuzlanski aerodrom preporodio dolaskom Wizzaira te mislim da bi iz ovog primjera mogli svi pouke izvući. Ono što interesuje mene jeste da imam što više izbora prilikom odabira odakle i s kim da putujem. Žalosno je vidjeti da s sarajevksog aerodroma nem ožeš direktno skoro pa nigdje odletjeti. Sve neka presjedanja...baš sramota. Nek se ugledaju na beogradski aerodrom.
Ne znam bas je li to tacno da je Tuzlanski kanton kao imao sluha za projekat WizzAir jer oni su se nudili kao i Mostar mnogim aviokompanijama ali nije bilo interesa. Ne vjerujem da je tu ikakva vizija u pitanju jer toga malo ima kod nas, nazalost. Ovdje su nam Madjari pali ko budali samar. Njima trebao neki mali aerodrom sto blize srednjoj Evropi a Tuzli -daj sta das. Ljudi su pokupili kajmak i ne mogu vjerovati kakvu su zlatnu koku nasli pod nosom. Avioni puni, love koju nisu ni sanjali. Nasa dijaspora iz Cazina, Sanskog Mosta, Bihaca leti na tuzlanski aerodorm iz Skandinavije, kako sam cuo pa iznajmi rent a car i opet im se isplati.
Sve je ovo dobro dok raste aerodorom, napravit ce se i moderna zgrada, nova zaposljavanja, ali kada WizzAiru apetiti porastu doci ce s ucjenama koje ako ne prihvatis valja otpustati ljude, zapasti u ozbiljne probleme povrata kredita i sve moze doci u pitanje a njima je lako razguliti i otici u Laktase, bas ih briga.
Amagon

#305 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Post by Amagon »

Je li iko putovao iz Tuzle za Dortmund? Vidim imau često linije, 3 puta sedmično. Kako ide ovo sa prtljagama i taxama, to nikako ne kontam, je li moze manji kofer sa mnom, bez da plaćam dodatno
drndalo

#306 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Post by drndalo »

Sve pise, moze jako mali (pisu dimenzije) kao rucni prtljag... Besplatno...
shake69

#307 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Post by shake69 »

Zanimljivo saopcenje Vlade TK o prosirenju kapaciteta i poslovanja aerodroma Tuzla. Jos uvijek nije finansijski odrziv!? :shock:

Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas suglasnost na Plan poslovanja JP "Međunarodni aerodrom Tuzla" d.o.o. za 2017. godinu. U ovoj planskoj godini pored aktivnosti koje će se provoditi na povećanju obima putničkog saobraćaja, kroz proširenje broja destinacija u zemljama Evrope, intenzivno će se raditi i na razvoju cargo saobraćaja uz uspješno okončanje započetog projekta transporta friškog mesa u Republiku Tursku, kao i na projektima izgradnje i proširenja postojećih infrastrukturnih objekata.

Takođe, planirani su i pregovori sa drugim cargo avioprijevoznicima, u cilju pozicioniranja teretnih zrakoplova na Aerodromu Tuzla. Revidiranim akcionim planom predviđa se puštanje u probni rad i kalibriranje sistema prilazne i aerodromske rasvjete.

Servis snabdijevanja zrakoplova avio-gorivom na Aerodromu, će u planskoj godini biti značajno unaprijeđen izgradnjom carinskog skladišta kapaciteta cca 300 tona, čime će na Aerodromu biti omogućeno stabilno snabdijevanje avio-gorivom sa maksimalnim mjerama sigurnosti, navodi se u Planu.

Gledajući s finansijske strane, iako se još uvijek Aerodrom ne može samofinansirati, nivo planiranih prihoda u 2017. godini, veći je za cca 30% u odnosu na očekivanu realizaciju u tekućoj 2016.godini. Sa realizacijom planirane subvencije iz Budžeta TK i Budžeta Federacije BiH, kao podrške materijalnom poslovanju, izvršit će se pokriće svih očekivanih rashoda.

Ukupno planirani broj putnika za 2017. godinu na nivou cca 450.000 uticat će na povećanje sekundarnih prihoda koji će se realizovati pružanjem usluga prodaje aviokarata, zakupa aerodromskih površina, parking prostora i drugih.

Investiciona ulaganja neophodna za tehničko opremanje Aerodroma zahtijevaju planiranje izvora finansiranja, koje Aerodrom u ovom momentu ne može u cijelosti obezbjediti vlastitim poslovanjem, pa će se u 2017. godini pored planirane podrške Vlade Tuzlanskog kantona i pomoći iz Budžeta Federacije BiH, realizacija ulaganja vršiti i sredstvima vlastitog kreditnog zaduženja, stoji u planu poslovanja Aerodroma za 2017. godinu
MikroBelaj

#308 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Post by MikroBelaj »

Rodilo se ,valja ga ninat dok ne stane na noge :-D
Ridjobrki

#309 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Post by Ridjobrki »

Kakva su očekivanja u vezi magle u idućih par sedmica?
seln

#310 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Post by seln »

Ridjobrki wrote:Kakva su očekivanja u vezi magle u idućih par sedmica?
Kako Allah da, dok se ne narede sa Jakubom za zemlju...
Biene

#311 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Post by Biene »

Je li isao ko za Berlin? :D
Stari kenjac

#312 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Post by Stari kenjac »

Ima li neko iz Tuzle na forumu na ovoj temi? Treba mi info?
Hvala
muha_sa

#313 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Post by muha_sa »

kažu da nema magle
Stari kenjac

#314 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Post by Stari kenjac »

muha_sa wrote:
kažu da nema magle

E dobro je! A jel memli! :bih:
bluesjunior

#315 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Post by bluesjunior »

ma dje ce bit magle po ovim zvizdanima....
beobasket

#316 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Post by beobasket »

Aerodorom u Tuzli je vic viceva.

Na sjeveru Danske dvojica brace se kladila da ce ovaj autom ne tako puno zaostati za bratom, koji ce letiti do Tuzle.

Dok je ovaj sletio u Tuzlu, brat vec bio kod Ljubljane. Od vrata krenuli u isti cas.
zforumas

#317 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Post by zforumas »

beobasket wrote:Aerodorom u Tuzli je vic viceva.

Na sjeveru Danske dvojica brace se kladila da ce ovaj autom ne tako puno zaostati za bratom, koji ce letiti do Tuzle.

Dok je ovaj sletio u Tuzlu, brat vec bio kod Ljubljane. Od vrata krenuli u isti cas.

:-)

A brat poletio iz Nuremberga. Ajd beobasket smanjuj ribu pobit' cu djecu :-)
beobasket

#318 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Post by beobasket »

zforumas wrote:

Sta? Zive u Hirtshals (300km javnim trasnportom do Billund-a) gradicu, pogledaj koliko puta mora presjeti voz, pa onda busom jos do Billund gradica, gdje je aerodorom. Ako oni lazu lazem ja tebe. Ovaj morao pjeske do zeljeznicke, pa na voz do Hjørring grada, pa tu cekati kaze gotovo 30 minuta na voz do Aalborga, gdje je isto ceko 15-20 min. na treci voz koji ide do Århusa gdje ceka drugu kompoziciju, koji nastavlja za Kopenhagen, dok je dosao do Vejle grada ovaj vec poceo se penjati po Kasselu. Kaze u Vejletu cekao na bus preko 30 min. dok je do aerodorma dosao proslo sve skupa sat i po. Kaze dosao dva i po sata prije leta. Krenuli u 23:00 kako bi ovaj stigao na let u 8:30, ovaj ba nije poletio drugi je vec 9:30 sati presao. Ljubljana - Kopenhagen je 12, 13 sati voznje uklj. trajekt.

Ja opet ne kopcam ljude iza Wizz! Zasto imaju let iz Billund-a za Tuzlu, kad vecina nasih zivi blize Aalborg-u nego Billund-u. Citav zapadni dio Danske, tako reci Zapadni but, nema autoceste, od nekih srednjih gradova do Billunda imas se jebavati kao nekada Sarajevo - Zenica. Neki cak kao Tuzla - Sarajevo via Kladanj. Jos pogotovo u ovim "ljetnim" danima, kada brdo Njemacka navali na tu zapadnu obalu. Imas tablu pise, samo za vozace sa zivicima kao u konja. :D

Samo par primjera Ringkøbing - Billund 80km, Holstebro - Billund 100km. Thisted - Billund 175km. Skive - Billund 110km. Viborg - Billund 100km, Hjørring - Billund 250km, Hadsund - Billund 170km, Grenaa - Billund 160km. Ljudi iz Osla idu na trajek pa do Aalborg-a, Norvezani, zato sto imaju gratis parking dok Billund aerodorm skup kao i Kopenhagen, pa nasi moljakaju jedni druge da ih odbace, jer ko ce ici presedanjem s voza na autobus ili placati taksi 100km, ili parkirati 14 dana auto - skuplja pita od pekare :-)

Samo u Randers-u zivi vise ljudi iz Bosne nego u Esbjerg, Varde, Ribe, Vejle, Kolding i Fredericia skupa.
zforumas

#319 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Post by zforumas »

beobasket wrote:
zforumas wrote:

...
Samo ponovo procitaj sta sam ja napisao pa pokusaj to shvatiti u malo prenesenom znacenju. Nije aerodrom u Tuzli kriv sto ta dva brata zive daleko od aerodroma u Billundu.
Svako se prilagodjava situaciji koja njemu bolje pase. To je isto da ja kazem da su mi glupi tramvaji u Sarajevu jer ja moram prvo doci npr. iz Tesnja do Sarajeva autobusom da bih se vozio tramvajem od Ilidze do Bascarsije.
beobasket

#320 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Post by beobasket »

zforumas wrote:
Samo ponovo procitaj sta sam ja napisao pa pokusaj to shvatiti u malo prenesenom znacenju. Nije aerodrom u Tuzli kriv sto ta dva brata zive daleko od aerodroma u Billundu.
Svako se prilagodjava situaciji koja njemu bolje pase. To je isto da ja kazem da su mi glupi tramvaji u Sarajevu jer ja moram prvo doci npr. iz Tesnja do Sarajeva autobusom da bih se vozio tramvajem od Ilidze do Bascarsije.
Tacno. Nije kriv, ali da li je kritika bila upucena aerodormu u Tuzli ili Wizz kompaniji koja ima letove iz Billund-a? Zasto nemaju letove iz Aalborg-a, kojem je troduplo vise ljudi sa nasih prostora blize nego onom u BIllund-u. Jedina kritika tuzlanskog aerodorma je; brate mogli bi malo ga bolje urediti, isto kakav cargo hangar. Jos samo sto nisu poceli sa pasos kontrolom na sred piste.
zforumas

#321 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Post by zforumas »

beobasket wrote:
zforumas wrote:
Tacno. Nije kriv, ali da li je kritika bila upucena aerodormu u Tuzli ili Wizz kompaniji koja ima letove iz Billund-a? Zasto nemaju letove iz Aalborg-a, kojem je troduplo vise ljudi sa nasih prostora blize nego onom u BIllund-u. Jedina kritika tuzlanskog aerodorma je; brate mogli bi malo ga bolje urediti, isto kakav cargo hangar. Jos samo sto nisu poceli sa pasos kontrolom na sred piste.

De se ti dogovori sam sa sobom ;-)

Da WizzAir leti iz Aalborga ne bi bio povoljan kao sto jeste.
beobasket

#322 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Post by beobasket »

Ocigledno covjek mora crtati.

Tuzla aerodorm po pitanju fascilteta je obicna rupa. Time nije receno da je rupa kao destinacija.

Ne moze Aalborg aerodorm biti skuplji ako ce imati Ryanair let za London. Prije nekoliko godina je bio let Aalborg - Split, sve dok Norwegian nije poskupio. Islo sasvim super, tako pisali. Racunali su, da ce vecinom Danci ici u Hrvatsku na odmor, sto nije cinjenica bila, vec vecinom nasi isli preko Splita za Bosnu.
Connaisseur Karlin

#323 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

beobasket wrote:
Sta? Zive u Hirtshals (300km javnim trasnportom do Billund-a) gradicu, pogledaj koliko puta mora presjeti voz, pa onda busom jos do Billund gradica, gdje je aerodorom. Ako oni lazu lazem ja tebe. Ovaj morao pjeske do zeljeznicke, pa na voz do Hjørring grada, pa tu cekati kaze gotovo 30 minuta na voz do Aalborga, gdje je isto ceko 15-20 min. na treci voz koji ide do Århusa gdje ceka drugu kompoziciju, koji nastavlja za Kopenhagen, dok je dosao do Vejle grada ovaj vec poceo se penjati po Kasselu. Kaze u Vejletu cekao na bus preko 30 min. dok je do aerodorma dosao proslo sve skupa sat i po. Kaze dosao dva i po sata prije leta. Krenuli u 23:00 kako bi ovaj stigao na let u 8:30, ovaj ba nije poletio drugi je vec 9:30 sati presao. Ljubljana - Kopenhagen je 12, 13 sati voznje uklj. trajekt.

Ja opet ne kopcam ljude iza Wizz! Zasto imaju let iz Billund-a za Tuzlu, kad vecina nasih zivi blize Aalborg-u nego Billund-u. Citav zapadni dio Danske, tako reci Zapadni but, nema autoceste, od nekih srednjih gradova do Billunda imas se jebavati kao nekada Sarajevo - Zenica. Neki cak kao Tuzla - Sarajevo via Kladanj. Jos pogotovo u ovim "ljetnim" danima, kada brdo Njemacka navali na tu zapadnu obalu. Imas tablu pise, samo za vozace sa zivicima kao u konja. :D

Samo par primjera Ringkøbing - Billund 80km, Holstebro - Billund 100km. Thisted - Billund 175km. Skive - Billund 110km. Viborg - Billund 100km, Hjørring - Billund 250km, Hadsund - Billund 170km, Grenaa - Billund 160km. Ljudi iz Osla idu na trajek pa do Aalborg-a, Norvezani, zato sto imaju gratis parking dok Billund aerodorm skup kao i Kopenhagen, pa nasi moljakaju jedni druge da ih odbace, jer ko ce ici presedanjem s voza na autobus ili placati taksi 100km, ili parkirati 14 dana auto - skuplja pita od pekare :-)

Samo u Randers-u zivi vise ljudi iz Bosne nego u Esbjerg, Varde, Ribe, Vejle, Kolding i Fredericia skupa.
beosbasket, mogu pokusati obrazloziti problem:

Aalborg nije povezan zeljeznicom kao Billund, a Billund je blize Vejle ( bila sam u DK, CPH, kod prijatelja,a imaju roditelje u Vejle) :)

Wizz: ovo jedina njihova aiport destinacija u DK, i njima se jednostavno isplati,jer prevozi osobe ka BiH, MAK, Bugarskoj, PL, rumuniji i Lituaniji :)

naravno da je blize doci do zejeznice u Vejle i nastaviti vozomm putovati do Kopenhagena sat i po , dvva sata right :)
beobasket

#324 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

Post by beobasket »

Zeljeznicom? Billund? Kad prije? Ja sam znao da su 2013 ili 2014 imali ideju te da je odabrana VVM (tako se ovdje kaze) komisija, od strane Danske zeljeznice, te bi tek od 2019 mogla dionica biti otvorena odnonso zavrsena, koja jos nije kako treba zapoceta. Koliko poznajem i kako je sve do sada islo za bilo koji projekat, posebice kad je rijec o infrastrukturi, svaki su prekoracili za dvije do sedam godina.

Drugi problem koji vrlo lagano moze biti veci od promasenog datuma, je, ko ce koristiti prugu odnonos taj dio? U Danskoj je stvar slozena skroz. Dva igraca imas plus malo brdo lokalnih. Neka bude Arriva onda citava zapadan strana bi imala direktno povezianu liniju, neka bude DSB onda obrnuto. Jedini Århus, Herning, Holstebro te Bramming su kao zajednicki gradovi za obe na Jyllandu, pa bi prvo morali vozom da presjednu u tacnu kompaniju koja bi vozila do Billund-a. Kada se uzmu u obzir paprene cijene voznih karata dodje skuplja pita od tepsije, mislim za one koji idu sa namjerom da ustede. Sve u svemu Billund nema jos pruge niti stanice :D

Cesto sam znao biti u Aalborg-u te od zeljeznicke stanice Lindholm, na Nørresundby strani moze se doslovno pjeske ako treba do aerodorma. Od glavne zeljeznicke stanice vozi svako 10 minuta autobus prema aerodormu, svega 15 minuta voznja. Prednost je osigurani parking koji je, ako hoces, skroz na skroz da je u zatvorenom 250kr sedmicno ostalo je dzaba a pred ulazom aerodroma parking imas. Mozda jedini aerodorom na planeti koji nudi dzaba parking. Iz Aalborga svugdje u svijet se moze otici preko Amsterdama. KLM leti tri ili cetri puta dnevno. Kad Norvezani iz Osla koriste isti u velikom broju, sto nebi nasi. Norvezani kazu kako u Oslu parking kosta koliko jos tri karte za avion. Pa im se isplati platit trajekt. Nasi su koristili isti dok je bilo letova za Split.

Kad se poredi brojka nasih ljudi. Mislim da je smijesno porediti Kolding i Vejle sa samim Randers-om i okolicom. A gdje je Aalborg.

Sto se tice Wizz i povezanosti sa Bosnom, mislim iz Danske, Billund je skroz promasen. Hinnerup je negdje na pola puta izmedju Aalborg-a i Billund-a. U cemu je razlika; a nasih ima fina brojka u Hinnerupu, pogotovo u onom ghetto propalom kvartu! Za Aalborg kresne auto bez brige i ostavi ga na parkingu od aerodoma. Za Billund ili mora moljakati nekoga da ih odbaci pa opet dodje po njih ili da, sjednu na bus ili voz pa presjedanje u Århusu, pa do Vejle pa opet na autobus. Placanje parkinga u Billund-u nije opcija za nase, jer bi potrosili za jedan mjesec kao da su pet puta letili za Bosnu.

Nasih ima vise u Thisted-u nego u Varde, Billund i Vejen opcni.

Pa hajd da su odabrali Århus aerodorm, mada je za svoju velicinu gard mizerno povezan sa svjetom, pa nisu ni taj pisljivi aerodorm odabrali jos je svega 30km od grada u kojem je vise ljudi iz Bosne nego Kolding, Vejle i Esbjerg skupa.

Vecinu sa kojom sam i dalje u kontaktu, mislim od nasih na sjeveru Danske, svi od reda idu avionom do Kopenhagena pa iz Kopenhagena dalje za Sarajevo. Kazu cijena dodje ista. Obicno kazu ne mogu vise moljakati nekoga da nas vozi do Billunda, potrose ljudi citav dan naprijed nazad jos ih obavezu da opet dodju po njih. Ako ce javnim transportom treba kako kad od 6-8 sati samo da dodju do aerodorma pa onda cekanja i od debela dva sata da nebi slucajno kasnili. Sarajlija pricao, kaze u pet ujutro jednom isao za Billund da bi u Sarajevu bio tek oko 4 sata posljepodne - misli sa transportom. I na kraju ga izaslo isto kao da je iz Aalborg-a letio preko Kopenhagena za Sarajevo a ustedio bi bar 7 sati.
Connaisseur Karlin

#325 Re: Aerodrom u Tuzli-jeftini letovi iz Europe

beobasket wrote:Zeljeznicom? Billund? Kad prije? Ja sam znao da su 2013 ili 2014 imali ideju te da je odabrana VVM (tako se ovdje kaze) komisija, od strane Danske zeljeznice, te bi tek od 2019 mogla dionica biti otvorena odnonso zavrsena, koja jos nije kako treba zapoceta. Koliko poznajem i kako je sve do sada islo za bilo koji projekat, posebice kad je rijec o infrastrukturi, svaki su prekoracili za dvije do sedam godina.

Drugi problem koji vrlo lagano moze biti veci od promasenog datuma, je, ko ce koristiti prugu odnonos taj dio? U Danskoj je stvar slozena skroz. Dva igraca imas plus malo brdo lokalnih. Neka bude Arriva onda citava zapadan strana bi imala direktno povezianu liniju, neka bude DSB onda obrnuto. Jedini Århus, Herning, Holstebro te Bramming su kao zajednicki gradovi za obe na Jyllandu, pa bi prvo morali vozom da presjednu u tacnu kompaniju koja bi vozila do Billund-a. Kada se uzmu u obzir paprene cijene voznih karata dodje skuplja pita od tepsije, mislim za one koji idu sa namjerom da ustede. Sve u svemu Billund nema jos pruge niti stanice :D

Cesto sam znao biti u Aalborg-u te od zeljeznicke stanice Lindholm, na Nørresundby strani moze se doslovno pjeske ako treba do aerodorma. Od zeljeznicke stanice vozi svako 10 minuta autobus prema aerodormu, svega 15 minuta voznja. Prednost je osigurani parking koji je, ako hoces, skroz na skroz da je u zatvorenom 250kr sedmicno ostalo je dzaba a pred ulazom aerodroma parking imas. Mozda jedini aerodorom na planeti koji nudi dzaba parking. Iz Aalborga svugdje u svijet se moze otici preko Amsterdama. KLM leti tri ili cetri puta dnevno. Kad Norvezani iz Osla koriste isti u velikom broju, sto nebi nasi. Norvezani kazu kako u Oslu parking kosta koliko jos tri karte za avion. Pa im se isplati platit trajekt. Nasi su koristili isti dok je bilo letova za Split.

Kad se poredi brojka nasih ljudi. Mislim da je smijesno porediti Kolding i Vejle sa samim Randers-om i okolicom. A gdje je Aalborg.

Sto se tice Wizz i povezanosti sa Bosnom, mislim iz Danske, Billund je skroz promasen. Hinnerup je negdje na pola puta izmedju Aalborg-a i Billund-a. U cemu je razlika neko, a nasih ima fina brojka u Hinnerupu, pogotovo u onom ghetto propalom kvartu, za Aalborg kresne auto bez brige i ostavi ga na parkingu aerodoma. Za Billund ili mora moljakati nekoga da ih odbaci pa opet dodje po njih ili da, sjednu na bus ili voz pa presjedanje u Århusu, pa do Vejle pa opet na autobus.

Nasih ima vise u Thisted-u nego u Varde, Billund i Vejen opcni.

Pa hajd da su odabrali Århus aerodorm, mada je za svoju velicinu gard mizerno povezan sa svjetom, pa nisu ni taj pisljivi aerodorm odabrali jos je svega 30km od grada u kojem je vise ljudi iz Bosne nego Kolding, Vejle i Esbjerg skupa.

Vecinu sa kojom sam i dalje u kontaktu, mislim od nasih na sjeveru Danske, svi od reda idu avionom do Kopenhagena pa iz Kopenhagena dalje za Sarajevo. Kazu cijena dodje ista. Obicno kazu ne mogu vise moljakati nekoga da nas vozi do Billunda, potrose ljudi citav dan naprijed nazad jos ih obavezu da opet dodju po njih. Ako ce javnim transportom treba kako kad od 6-8 sati samo da dodju do aerodorma pa onda cekanja i od debela dva sata da nebi slucajno kasnili. Sarajlija pricao, kaze u pet ujutro jednom isao za Billund da bi u Sarajevu bio tek oko 4 sata posljepodne - misli sa transportom. I na kraju ga izaslo isto kao da je iz Aalborg-a letio preko Kopenhagena za Sarajevo a ustedio bi bar 7 sati.
da rezimiramo problem:
Danci trebaju pozuriti za seljeznicom
iz Aalborga , statistcki recneo, pola putika nastavi put u Kopenhagen :D
Bosanci zele proce jefiitnije, jer ne zele let u CPH, a ni to mi nije jasno, zasto je problem produziti put iz CP vozom ka unutrasnjosti Danske
Narod u DK korsiti javni prevoz i vozi bicikle iz iskjucivo jednog razloga: imati auto u DK je sinonim da imas malo bogatsvo i dobru platu , na zlaost
Post Reply