Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
dale cooper wrote:
Ništa druže ne fali Oldfieldu. Gledaj šta djeca danas slušaju. Tako da se starom možeš zahvaliti. Osim toga Moonlight Shadow
mi je super pjesma. Podsjeća me na moju omiljenu, drugu fazu Fleetwood Maca.
Lijepo se naći sa gomilom ostalih muzičkih fanatika pa rasplesti priču.
Ma imam ti ja dosta toga od Oldfielda, opusta me njegova muzika. A Moonlight Shadow me veze za jednu lijepu ratnu uspomenu.
1993-a, napokon saznamo nakon toliko mjeseci sta nam je sa rodbinom u Sarajevu, izmedju ostalog da mi je nena ipak ostala ziva (teska prica) i ja taj dan ostao sam kod kuce, starci presli kod komsija na kafu. Struje nema, baterije na tranzistoru se stede za vijesti i ja sjednem i upalim od srece, stavim na radijator i uhvatim Radio Sarajevo. Sta mislis koja je pjesma isla? Tad nisam znao ko je izvodjac. Nakon nekoliko mjeseci, obreli se u Svedskoj, na TV-u reklama Best of Mike Oldfield i ide Moonlight Shadow. Sta cu, CD player nemam, ma nemam ni kasetofon, ali kontam nabavit cu ga kad-tad. Ne prodje dugo, nabavim ja nekakav izdrkan korejski kasetofon, sad valja doci do Oldfielda... Ali doslo se polako...
Fleetwood Mac me podsjeca kad smo se jednom vracali iz Bosne za Svedsku, vozio sam kroz Austriju, na iPadu se naslo Best of F.Mac, "You can go your own waaayyy..."
Mene ovo podsjeti kako sam žudio čuti i nabaviti novu muziku u ratu kada kao što kažeš nije bilo ni struje ni bilo čega drugoga.
Ali jebiga, predeveralo se i danas se opet skupilo poprilično muzike. Valjda ću imati kome da to poslije prenesem.
Fleetwood Mac istoimeni, Rumours, Tusk i Tango In The Night. Nenadjebivi albumi te druge postave benda. Ne da je prva sa
Peter Greenom bila loša, naprotiv, ali ova mi je uvijek bila strašno draga. Jednostavne predivne i besmrtne pop pjesme.
Ommadawn wrote:
Ma imam ti ja dosta toga od Oldfielda, opusta me njegova muzika. A Moonlight Shadow me veze za jednu lijepu ratnu uspomenu.
1993-a, napokon saznamo nakon toliko mjeseci sta nam je sa rodbinom u Sarajevu, izmedju ostalog da mi je nena ipak ostala ziva (teska prica) i ja taj dan ostao sam kod kuce, starci presli kod komsija na kafu. Struje nema, baterije na tranzistoru se stede za vijesti i ja sjednem i upalim od srece, stavim na radijator i uhvatim Radio Sarajevo. Sta mislis koja je pjesma isla? Tad nisam znao ko je izvodjac. Nakon nekoliko mjeseci, obreli se u Svedskoj, na TV-u reklama Best of Mike Oldfield i ide Moonlight Shadow. Sta cu, CD player nemam, ma nemam ni kasetofon, ali kontam nabavit cu ga kad-tad. Ne prodje dugo, nabavim ja nekakav izdrkan korejski kasetofon, sad valja doci do Oldfielda... Ali doslo se polako...
Fleetwood Mac me podsjeca kad smo se jednom vracali iz Bosne za Svedsku, vozio sam kroz Austriju, na iPadu se naslo Best of F.Mac, "You can go your own waaayyy..."
Mene ovo podsjeti kako sam žudio čuti i nabaviti novu muziku u ratu kada kao što kažeš nije bilo ni struje ni bilo čega drugoga.
Ali jebiga, predeveralo se i danas se opet skupilo poprilično muzike. Valjda ću imati kome da to poslije prenesem.
Fleetwood Mac istoimeni, Rumours, Tusk i Tango In The Night. Nenadjebivi albumi te druge postave benda. Ne da je prva sa
Peter Greenom bila loša, naprotiv, ali ova mi je uvijek bila strašno draga. Jednostavne predivne i besmrtne pop pjesme.
Da se nadovezem na pricu oko gitarista. Nije nas . Al je bas Lindsey j..o gitari kevu na ovoj live verziji.
Lindsay je odličan gitarista, ali eto njega obično niko ne spominje kada su naj liste u pitanju.
Jer se frajer nikada nije pretjerano isticao, ali je brate pisao fenomenalne pjesme. A ovako
na koncertu da sebi oduška i improvizira.
dale cooper wrote:Lindsay je odličan gitarista, ali eto njega obično niko ne spominje kada su naj liste u pitanju.
Jer se frajer nikada nije pretjerano isticao, ali je brate pisao fenomenalne pjesme. A ovako
na koncertu da sebi oduška i improvizira.
I najvece iznenadjenje : Lindsey svirao na zadnjem albumu Nine Inch Nailsa.
Valja poraniti ujutro, spremiti dijete za obdanište, doručak, kafa, poslušati šta dobro prije nego krene dan na poslu...
Nego je li ko čuo za bend Tarantula? Nešto mi je fetiš zadnjih godina naći ploče bendova koji se nisu probili skroz. Ili su bili loši ili su imali malo sreće.
Dobar bend vrijedan pažnje je Terusi iz Tuzle. Imao sam čast popiti kafu sa njihovim pjevačom Besimom - zanimljiv razgovor o njihovom prvom singlu, snimanju istog....
Dakle: Pegi Su sa Matt Collinsom imam na jednoj EP koja se zove Hitovi radio Sljemena 1964. Tu imam još par naših obrada tadašnjih svjetskih hitova. Omot sam pomoću Discogsa uspio uraditi sam
Singl Minje Subote, ne znam koji je, također u kolekciji.
Suzanu Mančić sam čuo davne 1989 na Nedeljnom Popodne, čije je pjesme moja mama snimila na kaseti i ubijala nas par mjeseci sa "grade moj beli". Užas brate, užas.
Krčma na putu za Tenesi sam čuo jednom na ploči koju smo našli kod druga u podrumu, svega šta se sjećam je bing beng beng beng...
Ommadawn wrote:
Suzanu Mančić sam čuo davne 1989 na Nedeljnom Popodne, čije je pjesme moja mama snimila na kaseti i ubijala nas par mjeseci sa "grade moj beli". Užas brate, užas.
Krčma na putu za Tenesi sam čuo jednom na ploči koju smo našli kod druga u podrumu, svega šta se sjećam je bing beng beng beng...
suzana ima dosta drugih talenata pa nije za zamjerit' sto joj pjesme nisu cemu.
Ommadawn wrote:
suzana ima dosta drugih talenata pa nije za zamjerit' sto joj pjesme nisu cemu.
tu mozete naci album od pomenute tarantule sa fenomenalnim nazivom "zena zemljotres" - mozda su bas na suzanu mislili.
Hvala za link! A što se tiče Tarantule, nikad ne bih saznao za diskografsku kuću Velkaton iz V.Kladuše. Vjerujem da je Abdić imao umiješane prste u ovo.
Eh sad za Suzanu Mančić...al neću, nije tema.
dale cooper wrote:
Moj pokojni otac 70-tih regularno dobijao ploče iz Engleske. I to slao lovu kovertom (dinare) Nikada nije ništa zafalilo, ako bi
slučajno poslao više, stavljali su mu na kredit za sljedeći put.
Isto ...
Nemam vremena da pišem, ali odličnih par zadnjih stranica, pratim
dale cooper wrote:
Moj pokojni otac 70-tih regularno dobijao ploče iz Engleske. I to slao lovu kovertom (dinare) Nikada nije ništa zafalilo, ako bi
slučajno poslao više, stavljali su mu na kredit za sljedeći put.
Isto ...
Nemam vremena da pišem, ali odličnih par zadnjih stranica, pratim
nek mu je laka crna zemlja...
gledao sam ih uživo. za razliku od nekih ovdje pominjanih i glorifikovanih grupa sa par poslednjih strana, daleko uvježbaniji i profesionalniji...
Uvijek su mi bili simpatični ovi "genijalci" iz provincije
Svi se kunu da su to bili vanserijski talenti koji bi uzdrmali scenu bivše Juge, al eto, nije im se dalo, jer nisu iz velikih centara
julisiz es grant wrote:Uvijek su mi bili simpatični ovi "genijalci" iz provincije
Svi se kunu da su to bili vanserijski talenti koji bi uzdrmali scenu bivše Juge, al eto, nije im se dalo, jer nisu iz velikih centara
julisiz es grant wrote:Uvijek su mi bili simpatični ovi "genijalci" iz provincije
Otkad je to Banja Luka provincija?
Da se razumijemo: u čisto MUZIČKOM smislu, velikim centrima su smatrani isključivo Beograd, Zagreb, Sarajevo, Ljubljana i, tek zadnjih godina (nakon otvaranja najvećeg tonskog studija u Jugi do tada) Skoplje. To je iz razloga što su tu bila sjedišta medija, diskografskih kuća, studija za snimanje. Sve drugo bilo je "unutrašnjost" (od čega je kasnije odskočila Rijeka kao respektabilan centar Novog talasa).
Otkad je to Banja Luka provincija?
Da se razumijemo: u čisto MUZIČKOM smislu, velikim centrima su smatrani isključivo Beograd, Zagreb, Sarajevo, Ljubljana i, tek zadnjih godina (nakon otvaranja najvećeg tonskog studija u Jugi do tada) Skoplje. To je iz razloga što su tu bila sjedišta medija, diskografskih kuća, studija za snimanje. Sve drugo bilo je "unutrašnjost" (od čega je kasnije odskočila Rijeka kao respektabilan centar Novog talasa).
Osim SCH Sarajevo vala nista znacajno nije imalo. Sarajevska pop rock skola - . Skola koja je gusila sve sto je mirisalo na alternativu. Eto jedino je Teno uspio nesto uraditi na toj sceni.