100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
dale cooper

#301 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

Ommadawn wrote:
dale cooper wrote:
Ništa druže ne fali Oldfieldu. Gledaj šta djeca danas slušaju. Tako da se starom možeš zahvaliti. Osim toga Moonlight Shadow
mi je super pjesma. :thumbup: Podsjeća me na moju omiljenu, drugu fazu Fleetwood Maca. :-D

Lijepo se naći sa gomilom ostalih muzičkih fanatika pa rasplesti priču. :-D
Ma imam ti ja dosta toga od Oldfielda, opusta me njegova muzika. A Moonlight Shadow me veze za jednu lijepu ratnu uspomenu.
1993-a, napokon saznamo nakon toliko mjeseci sta nam je sa rodbinom u Sarajevu, izmedju ostalog da mi je nena ipak ostala ziva (teska prica) i ja taj dan ostao sam kod kuce, starci presli kod komsija na kafu. Struje nema, baterije na tranzistoru se stede za vijesti i ja sjednem i upalim od srece, stavim na radijator i uhvatim Radio Sarajevo. Sta mislis koja je pjesma isla? Tad nisam znao ko je izvodjac. Nakon nekoliko mjeseci, obreli se u Svedskoj, na TV-u reklama Best of Mike Oldfield i ide Moonlight Shadow. Sta cu, CD player nemam, ma nemam ni kasetofon, ali kontam nabavit cu ga kad-tad. Ne prodje dugo, nabavim ja nekakav izdrkan korejski kasetofon, sad valja doci do Oldfielda... Ali doslo se polako... ;)

Fleetwood Mac me podsjeca kad smo se jednom vracali iz Bosne za Svedsku, vozio sam kroz Austriju, na iPadu se naslo Best of F.Mac, "You can go your own waaayyy..."
Mene ovo podsjeti kako sam žudio čuti i nabaviti novu muziku u ratu kada kao što kažeš nije bilo ni struje ni bilo čega drugoga. :-?
Ali jebiga, predeveralo se i danas se opet skupilo poprilično muzike. Valjda ću imati kome da to poslije prenesem. :-D

Fleetwood Mac istoimeni, Rumours, Tusk i Tango In The Night. Nenadjebivi albumi te druge postave benda. Ne da je prva sa
Peter Greenom bila loša, naprotiv, ali ova mi je uvijek bila strašno draga. Jednostavne predivne i besmrtne pop pjesme.
dezurni_ucenik

#302 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

dale cooper wrote:
Ommadawn wrote:
Ma imam ti ja dosta toga od Oldfielda, opusta me njegova muzika. A Moonlight Shadow me veze za jednu lijepu ratnu uspomenu.
1993-a, napokon saznamo nakon toliko mjeseci sta nam je sa rodbinom u Sarajevu, izmedju ostalog da mi je nena ipak ostala ziva (teska prica) i ja taj dan ostao sam kod kuce, starci presli kod komsija na kafu. Struje nema, baterije na tranzistoru se stede za vijesti i ja sjednem i upalim od srece, stavim na radijator i uhvatim Radio Sarajevo. Sta mislis koja je pjesma isla? Tad nisam znao ko je izvodjac. Nakon nekoliko mjeseci, obreli se u Svedskoj, na TV-u reklama Best of Mike Oldfield i ide Moonlight Shadow. Sta cu, CD player nemam, ma nemam ni kasetofon, ali kontam nabavit cu ga kad-tad. Ne prodje dugo, nabavim ja nekakav izdrkan korejski kasetofon, sad valja doci do Oldfielda... Ali doslo se polako... ;)

Fleetwood Mac me podsjeca kad smo se jednom vracali iz Bosne za Svedsku, vozio sam kroz Austriju, na iPadu se naslo Best of F.Mac, "You can go your own waaayyy..."
Mene ovo podsjeti kako sam žudio čuti i nabaviti novu muziku u ratu kada kao što kažeš nije bilo ni struje ni bilo čega drugoga. :-?
Ali jebiga, predeveralo se i danas se opet skupilo poprilično muzike. Valjda ću imati kome da to poslije prenesem. :-D

Fleetwood Mac istoimeni, Rumours, Tusk i Tango In The Night. Nenadjebivi albumi te druge postave benda. Ne da je prva sa
Peter Greenom bila loša, naprotiv, ali ova mi je uvijek bila strašno draga. Jednostavne predivne i besmrtne pop pjesme.

Da se nadovezem na pricu oko gitarista. Nije nas :-) . Al je bas Lindsey j..o gitari kevu na ovoj live verziji.

dale cooper

#303 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

Lindsay je odličan gitarista, ali eto njega obično niko ne spominje kada su naj liste u pitanju.
Jer se frajer nikada nije pretjerano isticao, ali je brate pisao fenomenalne pjesme. A ovako
na koncertu da sebi oduška i improvizira.
dezurni_ucenik

#304 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

dale cooper wrote:Lindsay je odličan gitarista, ali eto njega obično niko ne spominje kada su naj liste u pitanju.
Jer se frajer nikada nije pretjerano isticao, ali je brate pisao fenomenalne pjesme. A ovako
na koncertu da sebi oduška i improvizira.
I najvece iznenadjenje : Lindsey svirao na zadnjem albumu Nine Inch Nailsa.

Beton stvar + Lindsey na gitari. :thumbup:
Ommadawn

#305 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Ommadawn »

Tip kojem nikada trzalica nije trebala.

Nego odosmo malo off-topic, momci :)
julisiz es grant

#306 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by julisiz es grant »

Sjebaste temu o YU sceni ćaskanjem o svjetskim gitaristima i gdje je ko kupovao ploče :(
dezurni_ucenik

#307 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

Ommadawn wrote:Tip kojem nikada trzalica nije trebala.

Nego odosmo malo off-topic, momci :)

E ne znas ti sta je off topic. Kad ja i dale pocnemo pricati o Aphex Twinu na temi o lucidnim snovima. :D
dale cooper

#308 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

@dezurni ucenik & Ommadawn Bilo je fino čavrljati sa vama večeras momci. :thumbup:

@julisiz U pravu si, izvini i halali. :)
dezurni_ucenik

#309 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

Sto ste se sad usutili svi :-)
mfeed

#310 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by mfeed »

da ne bi bio offtopic, na internetu se pojavila zanimljiva lista naj ex yu pjesama koje nikad niste culi:
http://www.planb.hr/najbolje-ex-yu-pjesme/
Ommadawn

#311 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Ommadawn »

dezurni_ucenik wrote:Sto ste se sad usutili svi :-)
Valja poraniti ujutro, spremiti dijete za obdanište, doručak, kafa, poslušati šta dobro prije nego krene dan na poslu...

Nego je li ko čuo za bend Tarantula? Nešto mi je fetiš zadnjih godina naći ploče bendova koji se nisu probili skroz. Ili su bili loši ili su imali malo sreće.
Dobar bend vrijedan pažnje je Terusi iz Tuzle. Imao sam čast popiti kafu sa njihovim pjevačom Besimom - zanimljiv razgovor o njihovom prvom singlu, snimanju istog....
Ommadawn

#312 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Ommadawn »

mfeed wrote:da ne bi bio offtopic, na internetu se pojavila zanimljiva lista naj ex yu pjesama koje nikad niste culi:
http://www.planb.hr/najbolje-ex-yu-pjesme/
Dakle: Pegi Su sa Matt Collinsom imam na jednoj EP koja se zove Hitovi radio Sljemena 1964. Tu imam još par naših obrada tadašnjih svjetskih hitova. Omot sam pomoću Discogsa uspio uraditi sam
Singl Minje Subote, ne znam koji je, također u kolekciji.
Suzanu Mančić sam čuo davne 1989 na Nedeljnom Popodne, čije je pjesme moja mama snimila na kaseti i ubijala nas par mjeseci sa "grade moj beli". Užas brate, užas.
Krčma na putu za Tenesi sam čuo jednom na ploči koju smo našli kod druga u podrumu, svega šta se sjećam je bing beng beng beng...
mfeed

#313 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by mfeed »

Ommadawn wrote: Suzanu Mančić sam čuo davne 1989 na Nedeljnom Popodne, čije je pjesme moja mama snimila na kaseti i ubijala nas par mjeseci sa "grade moj beli". Užas brate, užas.
Krčma na putu za Tenesi sam čuo jednom na ploči koju smo našli kod druga u podrumu, svega šta se sjećam je bing beng beng beng...
suzana ima dosta drugih talenata pa nije za zamjerit' sto joj pjesme nisu cemu.

za ono sto se tesko moze pronaci cak I na youtube evo preporuka
http://jugorockforever.blogspot.com/

tu mozete naci album od pomenute tarantule sa fenomenalnim nazivom "zena zemljotres" - mozda su bas na suzanu mislili.
Ommadawn

#314 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Ommadawn »

mfeed wrote:
Ommadawn wrote: Suzanu Mančić sam čuo davne 1989 na Nedeljnom Popodne, čije je pjesme moja mama snimila na kaseti i ubijala nas par mjeseci sa "grade moj beli". Užas brate, užas.
suzana ima dosta drugih talenata pa nije za zamjerit' sto joj pjesme nisu cemu.

za ono sto se tesko moze pronaci cak I na youtube evo preporuka
http://jugorockforever.blogspot.com/

tu mozete naci album od pomenute tarantule sa fenomenalnim nazivom "zena zemljotres" - mozda su bas na suzanu mislili.
Hvala za link! A što se tiče Tarantule, nikad ne bih saznao za diskografsku kuću Velkaton iz V.Kladuše. Vjerujem da je Abdić imao umiješane prste u ovo.
Eh sad za Suzanu Mančić...al neću, nije tema. ;)
Banksy

#315 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Banksy »

dale cooper wrote: Moj pokojni otac 70-tih regularno dobijao ploče iz Engleske. I to slao lovu kovertom (dinare) Nikada nije ništa zafalilo, ako bi
slučajno poslao više, stavljali su mu na kredit za sljedeći put.
Isto ...

Nemam vremena da pišem, ali odličnih par zadnjih stranica, pratim :thumbup:

Na temu, ne znam je li bilo ...

http://www.nezavisne.com/magazin/jet-se ... DEO/328923
Ommadawn

#316 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Ommadawn »

Banksy wrote:
dale cooper wrote: Moj pokojni otac 70-tih regularno dobijao ploče iz Engleske. I to slao lovu kovertom (dinare) Nikada nije ništa zafalilo, ako bi
slučajno poslao više, stavljali su mu na kredit za sljedeći put.
Isto ...

Nemam vremena da pišem, ali odličnih par zadnjih stranica, pratim :thumbup:

R.I.P. :sad:
radostan dan

#317 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by radostan dan »

ExNihilo wrote:Za one što im je mrsko čitati gornje rondanje, da sumiram: svi su karne osim dugmeta i bajage. :D :D
još niko nije napisao da se slaže sa listom, i onda dođe čovjek, popiša se na listu, i na ove što se ne slažu sa listom.
:D
radostan dan

#318 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by radostan dan »

Ommadawn wrote:

R.I.P. :sad:
:shock:

srce?

Image

nek mu je laka crna zemlja...
gledao sam ih uživo. za razliku od nekih ovdje pominjanih i glorifikovanih grupa sa par poslednjih strana, daleko uvježbaniji i profesionalniji...
Banksy

#319 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Banksy »

Uz sjećanje, zanimljiv tekst ...

http://www.startbih.info/Aktuelnost.aspx?id=65285
julisiz es grant

#320 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Uvijek su mi bili simpatični ovi "genijalci" iz provincije :D
Svi se kunu da su to bili vanserijski talenti koji bi uzdrmali scenu bivše Juge, al eto, nije im se dalo, jer nisu iz velikih centara :D
dezurni_ucenik

#321 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

julisiz es grant wrote:Uvijek su mi bili simpatični ovi "genijalci" iz provincije :D
Svi se kunu da su to bili vanserijski talenti koji bi uzdrmali scenu bivše Juge, al eto, nije im se dalo, jer nisu iz velikih centara :D
Otkad je to Banja Luka provincija?
julisiz es grant

#322 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

dezurni_ucenik wrote:
julisiz es grant wrote:Uvijek su mi bili simpatični ovi "genijalci" iz provincije :D
Da se razumijemo: u čisto MUZIČKOM smislu, velikim centrima su smatrani isključivo Beograd, Zagreb, Sarajevo, Ljubljana i, tek zadnjih godina (nakon otvaranja najvećeg tonskog studija u Jugi do tada) Skoplje. To je iz razloga što su tu bila sjedišta medija, diskografskih kuća, studija za snimanje. Sve drugo bilo je "unutrašnjost" (od čega je kasnije odskočila Rijeka kao respektabilan centar Novog talasa).
dezurni_ucenik

#323 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

julisiz es grant wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Da se razumijemo: u čisto MUZIČKOM smislu, velikim centrima su smatrani isključivo Beograd, Zagreb, Sarajevo, Ljubljana i, tek zadnjih godina (nakon otvaranja najvećeg tonskog studija u Jugi do tada) Skoplje. To je iz razloga što su tu bila sjedišta medija, diskografskih kuća, studija za snimanje. Sve drugo bilo je "unutrašnjost" (od čega je kasnije odskočila Rijeka kao respektabilan centar Novog talasa).

Osim SCH Sarajevo vala nista znacajno nije imalo. Sarajevska pop rock skola - :lol:. Skola koja je gusila sve sto je mirisalo na alternativu. Eto jedino je Teno uspio nesto uraditi na toj sceni.
julisiz es grant

#324 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Dobro, nemojmo sad bit' djeca.
dezurni_ucenik

#325 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

julisiz es grant wrote:Dobro, nemojmo sad bit' djeca.
Sad ima boljih grupa u Sarajevu, bilo je i u ratu boljih grupa nego za vrijeme Juge.

Ako je tebi pojam muzike Bijelo Dugme, onda te shvatam.
Post Reply