Radis 15 mah ne mogu da zborim... daj ne lazi ljudi eto toliko samo. Hos reci da si zavrsio za medicinsku sestru kako bi prao dupe stracima. Daj mi nadji tu medicinsku sestru u Njemackoj koja ce zamjeniti davanje infuzije sa pranjem govana.anonimni clan wrote:De ne lupaj gluposti ......radim ovaj posao 15 godina u Njemackoj i vidim da nemas pojma o onome sto pises.
Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#301 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
-
missko
#302 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
U Titino vrijeme imao si Jugo pasos i normalno si mogao raditi u Njemackoj sta si htio ali nisi smjeo biti smetljar i pfleger jer je to bilo sramotno za drzavu Jugoslaviju da cisti svapska govna a vidi sad.
- anonimni clan
#303 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Fakat lupas .....pa i medicinske sestre "peru govna" ili mislis da svi bolesni koji su u bolnici mogu sami vrsiti veliku nuzdu.Zviz wrote:Radis 15 mah ne mogu da zborim... daj ne lazi ljudi eto toliko samo. Hos reci da si zavrsio za medicinsku sestru kako bi prao dupe stracima. Daj mi nadji tu medicinsku sestru u Njemackoj koja ce zamjeniti davanje infuzije sa pranjem govana.anonimni clan wrote:De ne lupaj gluposti ......radim ovaj posao 15 godina u Njemackoj i vidim da nemas pojma o onome sto pises.
Ili mislis da se infuzije daju samo u bolnicama?
- Zviz
#304 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Nisam ja nigdje napisao da se infuzije daju samo u bolnicama... pa je moj odgovor ne. Pokraj njegovateljica ja tesko mogu zamisliti da medicinske sestre peru govna, jer onda cemu sluze njegovateljice ako ne za spremanje postelja, pravnje vesa, davanje hape i pranje guzica? Nisu ni prije medicinske sestre to sve radile, jer nebi imale vremena za svoje poslove nego su slicni poslovi i prije postojali samo se to pretezno odvijalo - uvijek je bio dovoljan broj na praksi za te stvari a i medicinske sestre bi prisle u pomoc. Ova "struka" ili kako god je ko nazivo je tek se pojavila krajem 90ih - sve prije je bilo na mnogo individualnijem nivou nego sto je to danas. Danas imas socijalno-zdravstvene asistente koji se bave malo svacim od infuzije do guzica jer ima i kucnih posjeta ali u zadnje vrijeme se pojavila i kategorija socijalno-zdravstveni pomocnik aka njegovateljica... koji iskjucivo se bavi prajem, hapom i guzicama. I ta skola koja se zavrsi u njemackoj ili bilo vec gdje ko to ima u ponudi nije ni blizu medicinske skole. I nemoj mi pricati da je to isto kad nije, to je u jednu ruku ponizavajuce za nekoga iz BiH sa visiom medicinskom skolom koja mu se trazi da bi obavljao posao u Njemackoj za koji treba 3-4 puta nizi stepen skolstva, a da ne pricam o tome sto to isti ne postoji u medicinskom faktoru. Njegovateljica je malo ljepsi izraz za nesto sto realno gleda i ne postoji.anonimni clan wrote:Fakat lupas .....pa i medicinske sestre "peru govna" ili mislis da svi bolesni koji su u bolnici mogu sami vrsiti veliku nuzdu.Zviz wrote:Radis 15 mah ne mogu da zborim... daj ne lazi ljudi eto toliko samo. Hos reci da si zavrsio za medicinsku sestru kako bi prao dupe stracima. Daj mi nadji tu medicinsku sestru u Njemackoj koja ce zamjeniti davanje infuzije sa pranjem govana.anonimni clan wrote:De ne lupaj gluposti ......radim ovaj posao 15 godina u Njemackoj i vidim da nemas pojma o onome sto pises.
Ili mislis da se infuzije daju samo u bolnicama?
"Spremačice koje se kratkim tečajevima prekvalificiraju za njegovateljice u većini bolnica obavljaju posao medicinskih sestara za što nisu obučene jer nisu završile medicinsku školu, ni srednju školu uopće.
Njihov je posao čišćenje bolničkih prostorija, no one umjesto sestara peru, hrane i presvlače bolesnike, što pacijenti ne znaju i misle da se o njima brinu zdravstveni djelatnici. Osim što nisu za to educirane, prema zakonu taj posao ne bi ni smjele raditi jer u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi tvrde kako njegovateljice u zdravstvu ne postoje.
Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata u zdravstvu i socijalnoj skrbi, potvrdila je da ravnatelji većine bolnica zapošljavaju “njegovateljice” koje se vode kao spremačice i time dobivaju manju plaću.
- Njihov je posao da peru, hrane, presvlače i čiste bolesnike, što ne bi smjele raditi jer nemaju potrebnu školu. Neke bolnice organiziraju interne tečajeve koji traju mjesec ili dva, gdje se educiraju spremačice, no ponekad ih samo presele na novo radno mjesto. Najveći su krivci ravnatelji koji to ne smiju dopustiti i moraju reagirati ako spremačice rade posao sestara - rekla je Avberšek.
Kako njegovateljice ne postoje u zakonu ni u kolektivnom ugovoru, kaže Avberšek, ne mogu ni dobiti veću plaću, odnosno koeficijent koji imaju sestre.
- Ti su ljudi iskorištavani, rade posao za koji nisu plaćeni. Imaju vrlo velik teret na leđima i sama je sreća što se dosad nije ništa dogodilo pacijentu. Zamislite što bi se dogodilo kada bi bolesnik pao njegovateljici, koja ondje, prema zakonu, ne bi ni smjela biti - rekla je Avberšek.
U Ministarstvu, naime, kažu kako su, sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, zdravstveni radnici osobe koje imaju obrazovanje zdravstvenog usmjerenja i neposredno u obliku zanimanja pružaju zdravstvenu zaštitu stanovništvu.
Njegovateljice nisu navedene jer nisu završile srednju školu zdravstvenog usmjerenja."
- Op3r4t0r
#305 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Ovaj Zviz je izgleda sa lakih presao na teske droge

- Zviz
#306 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Idi igraj bingo.Op3r4t0r wrote:Ovaj Zviz je izgleda sa lakih presao na teske droge![]()
![]()
- anonimni clan
#307 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Covjek lupa gluposti .....nigdje veze.....e sad jesu li lakse ili teske droge .....dobro pitanje.Op3r4t0r wrote:Ovaj Zviz je izgleda sa lakih presao na teske droge![]()
![]()
A mozda i nisu droge u pitanju .....mozda je sve to "nako".
- anonimni clan
#308 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
[quote="Zviz"][quote="anonimni clan"][quote="Zviz"][quote="anonimni clan"]
De se ti ostavi ovih njegovateljica ....jer fakat nemas pojma i samo dezorijentises ljude koji bi procitali nesto sto ih interesuje.
Fataj se ti svojih "laznih ranih penzionera" da ne kazem da cinkaris nase ljude koji pokusavaju da ostvare neka prava tamo po Skandinaviji...
I jos nesto .......samo pazi da ti se neki nas lola ne natovari na kosti ......nasa raje ne vole ove sto smekaju......pogotovo svoj narod.
De se ti ostavi ovih njegovateljica ....jer fakat nemas pojma i samo dezorijentises ljude koji bi procitali nesto sto ih interesuje.
Fataj se ti svojih "laznih ranih penzionera" da ne kazem da cinkaris nase ljude koji pokusavaju da ostvare neka prava tamo po Skandinaviji...
I jos nesto .......samo pazi da ti se neki nas lola ne natovari na kosti ......nasa raje ne vole ove sto smekaju......pogotovo svoj narod.
-
lusteruzraku
#309 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Vi ste ocigledno strucnjak za sve pa i za pravne stvari , imigracionu politiku , samo ne znam kako vam vrijeme dozvoljava, tolike lokacije da prakticki visite na forumu budete svakome loncu poklopac , i sirite lazne informacije , te se toliko trudite da ljude " ubijate " u pojam.Zviz wrote:Eto mogu. Posebna su to pravila za BiH drzavljane. Nisam ja jos nigdje procitao ovo je zakon a dole ispod da pise (izuzetak BiH) - ali u glavama prosjecnog bi to tako izgleda trebalo. Mani se tih demagogija... Nigdje ne pise da je BiH izuzeta zakona! Nauci njemacki i procitaj pravila sam...lusteruzraku wrote:Zviz wrote: Pa racunaj care. Najbrze moguce spajanje ti je poslje nepunih 6 goidna.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Gospodine Zviz prestanite davati pogresne informacije. Cuj nakon 6 godna moguce spajanje. Strasno kakve nebuloze pisete.
BiH drzavljani mogu zatraziti spajanje vec nakon dobijanja jednogodisnje dozvole boravka , uz ostale uvjete kvadratura stana , platne liste , A1 certifikat i sl. !!!
I u buduce savjetujem svima iz BiH, za BiH drzavljane ne posteje posebni zakoni.
- Kuna
#310 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Gospodine Zviz prestanite davati pogresne informacije. Cuj nakon 6 godna moguce spajanje. Strasno kakve nebuloze pisete.
BiH drzavljani mogu zatraziti spajanje vec nakon dobijanja jednogodisnje dozvole boravka , uz ostale uvjete kvadratura stana , platne liste , A1 certifikat i sl. !!![/quote]
Eto mogu. Posebna su to pravila za BiH drzavljane. Nisam ja jos nigdje procitao ovo je zakon a dole ispod da pise (izuzetak BiH) - ali u glavama prosjecnog bi to tako izgleda trebalo. Mani se tih demagogija... Nigdje ne pise da je BiH izuzeta zakona! Nauci njemacki i procitaj pravila sam...
I u buduce savjetujem svima iz BiH, za BiH drzavljane ne posteje posebni zakoni.[/quote]
Vi ste ocigledno strucnjak za sve pa i za pravne stvari , imigracionu politiku , samo ne znam kako vam vrijeme dozvoljava, tolike lokacije da prakticki visite na forumu budete svakome loncu poklopac , i sirite lazne informacije , te se toliko trudite da ljude " ubijate " u pojam.[/quote]
Ljudi, pa on je ambasador
- Zviz
#311 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Svi bi vi da se dokopate neke drzave, nebitno zivi ili mrtvi, samo da vam je guzovace - ono daj socijale, a ja cu jedno vrijeme raditi dok ne kazem bole me ljedja a onda cemo fino u BiH primati Njemacke penzije od 2.000DM i ziviti ko grofovi. Sto mo mi to gluplji od Semse koji je bio gastarbajter 1975 a nesto se nesjecam da je Semso i co. tada trazila spajanje porodica... ili se varam...
Vidim da neki vec mastaju i o drzavljanstvu pa su pisali budalestine kao ceka se godinu dana drzavljanstvo...
Primjer za drzavljanstvo je jos tezi, trebas 8 godina neprestano imati posao, i ne smijes niti jednog jedinog dana biti na socijali.
Nek vam je sa srecom u spajanju... i dobivanju ne ogranicene boravisne dozvole u roku od 3 mjeseca...
Njemacka najvise protjerala ljudi sa tih prostora pogotovo iz BiH i sad ce oni eto da imam izuzetke (povoljne) za BiH drzavljane... svaki dan deportuju vise nego sto dodje! Sto nepisu u BiH mediji o tome? Zato sto nije moguce iz politickih razloga, jer je lakse budzetu da idu i traze sadaku na salterima socijalnih sistema stranih drzava. Kad je bio zadnji put ozbiljan clanak o broji BiH drzavljana koji imaju zabranu ulaza u Schengen zonu ili koji su u zadnjih par godina protjerani iz Njemacke, Nizozemske, Austrije, Danske itd.?
Laprdite svi skupa u prazno, nemate pojma, neki od vas menju pojma gdje su suplji - ocigledno dok se provaljujete. Danska je drzava koja spajanje najbrze rijesava tj. 2 mjeseca traje obrada papira i sve tj. u roku od 60 dana (po zakonu mora u tom roku da rijesi) rijese upit, a Svedska druga po pitanju gdje traje pola godine! Procitajte sta pise u Njemackom zakonu ako znate citati! Valjda ako ste gluhi niste coravi!
Kakve Njegovateljice i p.m. otislo jih 100 iz BiH a pise se o tome kao da je 30.000 otislo! Kad se samo sjetim akcija, sredjujemo papire za posao u Njemackoj, garatujemo ono ovo bla bla... platis 200km - neki su kuce izgradili na moru na racun poletnih. Sta je ovo danas sa Njegovateljicama... isti cirkus samo malo drugacije preoblikovan... Sta je sljedece, vidim da su baustelci i varioci plai u vodu, od kako se traze brojni cetifikati, a i od kako Slovace i Poljaci rade isto za sicu te su unutar Schengena. Sad su Njegovateljice o kojima do ljeta sljedece godine i necete vise cuti, jer vecina se ipak odluci da vrati poslje kraceg perioda. Idite radite niko nema nista protiv toga - a ko sam ja da imam bilo sta protiv tog, nego nemojte one suplje price koja potice iz omalovazavanja drugih - vi znate ono ovo - sta ce oni tamo vamo. Vi ste ti koji pojma nemate i budaljacete a ne neko ko zivi vani 30-40 godina! Manite se corava posla da je to isto. Nije! Niti ce ikada biti. Nego ste sami sebi nabili neki kompleks viseg stepena, gdje su vam najvise krivi "dijaspora" a onda kad se iselite su vam krivi "starosjedioci iz ex-YU koji su tu 40 godina i imaju svorj ritam zivota" itd.
Ima tih famoznig njegovateljica i po danskoj dosla udala se ovdje dok je bilo lagano, ni halata ni zanata, imala izbora da je hebu za pare, da cisti ili da pere dupe. Dupe su malo bolje placene - kurs 2-3 mjeseca - tuc muc danskog jezika i onda hajd na odjel gdje ima neka sefica / sef sa ex-YU prostora koja/koji ovdje zivi 30 godina. Ova puze na sve cetri za 1/5 plate te iste sefice! Dok sefica naguzi sa 20 dana rada 4-5.000€ netto! Ova sa 30 dana rada i svim bonusima jedva ima 1.500€ na ruke. Vi mislite da samo u Njemackoj ima "njegovateljica" sa prostora YU.
Ista scena. Mora biti medicinska sestra da bi polozila kurs da bi prala dupe nekom, davala hapu stracu ili straici.
I kakvo spajanje kroz dva tri dana... sa kojih grana vi to silazite mati maila...
Vidim da neki vec mastaju i o drzavljanstvu pa su pisali budalestine kao ceka se godinu dana drzavljanstvo...
Nek vam je sa srecom u spajanju... i dobivanju ne ogranicene boravisne dozvole u roku od 3 mjeseca...
Njemacka najvise protjerala ljudi sa tih prostora pogotovo iz BiH i sad ce oni eto da imam izuzetke (povoljne) za BiH drzavljane... svaki dan deportuju vise nego sto dodje! Sto nepisu u BiH mediji o tome? Zato sto nije moguce iz politickih razloga, jer je lakse budzetu da idu i traze sadaku na salterima socijalnih sistema stranih drzava. Kad je bio zadnji put ozbiljan clanak o broji BiH drzavljana koji imaju zabranu ulaza u Schengen zonu ili koji su u zadnjih par godina protjerani iz Njemacke, Nizozemske, Austrije, Danske itd.?
Laprdite svi skupa u prazno, nemate pojma, neki od vas menju pojma gdje su suplji - ocigledno dok se provaljujete. Danska je drzava koja spajanje najbrze rijesava tj. 2 mjeseca traje obrada papira i sve tj. u roku od 60 dana (po zakonu mora u tom roku da rijesi) rijese upit, a Svedska druga po pitanju gdje traje pola godine! Procitajte sta pise u Njemackom zakonu ako znate citati! Valjda ako ste gluhi niste coravi!
Kakve Njegovateljice i p.m. otislo jih 100 iz BiH a pise se o tome kao da je 30.000 otislo! Kad se samo sjetim akcija, sredjujemo papire za posao u Njemackoj, garatujemo ono ovo bla bla... platis 200km - neki su kuce izgradili na moru na racun poletnih. Sta je ovo danas sa Njegovateljicama... isti cirkus samo malo drugacije preoblikovan... Sta je sljedece, vidim da su baustelci i varioci plai u vodu, od kako se traze brojni cetifikati, a i od kako Slovace i Poljaci rade isto za sicu te su unutar Schengena. Sad su Njegovateljice o kojima do ljeta sljedece godine i necete vise cuti, jer vecina se ipak odluci da vrati poslje kraceg perioda. Idite radite niko nema nista protiv toga - a ko sam ja da imam bilo sta protiv tog, nego nemojte one suplje price koja potice iz omalovazavanja drugih - vi znate ono ovo - sta ce oni tamo vamo. Vi ste ti koji pojma nemate i budaljacete a ne neko ko zivi vani 30-40 godina! Manite se corava posla da je to isto. Nije! Niti ce ikada biti. Nego ste sami sebi nabili neki kompleks viseg stepena, gdje su vam najvise krivi "dijaspora" a onda kad se iselite su vam krivi "starosjedioci iz ex-YU koji su tu 40 godina i imaju svorj ritam zivota" itd.
Ima tih famoznig njegovateljica i po danskoj dosla udala se ovdje dok je bilo lagano, ni halata ni zanata, imala izbora da je hebu za pare, da cisti ili da pere dupe. Dupe su malo bolje placene - kurs 2-3 mjeseca - tuc muc danskog jezika i onda hajd na odjel gdje ima neka sefica / sef sa ex-YU prostora koja/koji ovdje zivi 30 godina. Ova puze na sve cetri za 1/5 plate te iste sefice! Dok sefica naguzi sa 20 dana rada 4-5.000€ netto! Ova sa 30 dana rada i svim bonusima jedva ima 1.500€ na ruke. Vi mislite da samo u Njemackoj ima "njegovateljica" sa prostora YU.
Ista scena. Mora biti medicinska sestra da bi polozila kurs da bi prala dupe nekom, davala hapu stracu ili straici.
I kakvo spajanje kroz dva tri dana... sa kojih grana vi to silazite mati maila...
- friskyoreo
#312 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Ignorisite lika. Po mojoj licnoj procjeni, ocito da ima krizu identiteta i lijeci svoje komplekse po forumu. Kada shvatis i prihvatis da si ausländer u toj zemlji, koja god da je, lakse ce ti puno biti. To sto se trudis da budes veci katolik od Pape, vjeruj mi, nece ti pomoci. Vazda ostajes ausländer.
Sada, on topic.
Ko god ima zavrsenu srednju cetverogodisnju medicinsku skolu (opsti ili pedijatrijski smjer), polozen drzavni ispit, i poznavanje njemackog jezika na nivou B1 (negdje traze i B2 cak) moze se prijaviti i velike su sanse za uspjesnim pronalaskom posla.
Sto se tice spajanja porodice, i to se moze cim steknete uslove za to. Ako imate manju djecu onda ne moraju znati njemacki, starija djeca i supruznik moraju poznavati A1 nivo njemackog. Viza za spajanje porodice se izdaje clanovima porodice na trajanje koliko i vasa viza/ugovor o zaposljenju.
Sada, on topic.
Ko god ima zavrsenu srednju cetverogodisnju medicinsku skolu (opsti ili pedijatrijski smjer), polozen drzavni ispit, i poznavanje njemackog jezika na nivou B1 (negdje traze i B2 cak) moze se prijaviti i velike su sanse za uspjesnim pronalaskom posla.
Sto se tice spajanja porodice, i to se moze cim steknete uslove za to. Ako imate manju djecu onda ne moraju znati njemacki, starija djeca i supruznik moraju poznavati A1 nivo njemackog. Viza za spajanje porodice se izdaje clanovima porodice na trajanje koliko i vasa viza/ugovor o zaposljenju.
- x generation
#313 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Nemam obicaj javljati se i ispravljati " Krive Drine " forumasa pa i forumasa pod nickom Zviz , ali sam blago receno zatecen tolikim poluinformacijama koji doticni forumas ovdje iznosi i pise.
Malo sam iscitao temu , i zelim reci i napisati a u s vezi je medicinara ( srednjeg , viseg i vss osoblja - po " jugo nomenklaturi "
.
Sa gospodinom Zviz-om se nemam namjeru raspravljati niti ubjedjivati ga u suprotno , covjek ima pravo da zivi u svome svijetu i vjeruje u sto vjeruje i sl.
Nemam BH drzavljanstvo , imam jedno od EU zemlje , skolovao sam se u dvije razlicite zemlje , radio i stjecao iskustvo u par zemalja EU , trenutno sam u SR Njemackoj , lijecnik sam po profesiji ( isto tako mogao sam mozda biti pravnik , ekonomista , a mozda i propalica - da me netko ne bi pogresno shvatio ).
Radim kako sa domacim osobljem tako i sa stranim , imam kontakt sa medicinarima iz BiH , i jako sam dobro upucen u njihov dolazak i situaciju ( vezanu za boravak , vize , radnu dozvolu , priznavanje diploma i sl. )
Zelio bih reci gospodinu koji je pitao za spajanje familije ( bracni partner , djeca ) , da postoji mogucnost , ali dok je jedan supruznik na probnom radu ne postoji mogucnost za to. Tek nakon sto jedan od supruznika prodje probni rad i dobijanje vize na minimum godinu dana , onda moze zatraziti proces spajanja familije. ( platne liste , certifikat o poznavanju jezika A1 , kvadratura stana i sl. ).
Naravno uvijek postoje izuzeci : bilo je slucajeva da su nekima odbijali tu mogucnost sve dok osoba koja je u Njemackoj ne polozi Anerkennung - tj . izjednacavanje inozemne diplome sa njemackim sustavom:
To se sve lako da provjeriti u ZAV-u , Ausländeramtu , Ausländerbehörde.
Svim ostalima koji se odvaze za Njemacku , mora biti jasno bez obzira na veliku potraznju inozemnih kvalificiranih strucnjaka da se susrecu i sa konkurencijom , sa drugim drzavljanima EU koji konkuriraju za to mjesto , i naravno da ce se domaci poslodavac u vecini slucajeva odluciti za drzavljanina Njemacke , pa nekoga iz EU , pa tek onda za ostale.
Zdravstveni sektor u Njemackoj vapi za radnom snagom i tu imate sansu ( bez obzira imate li srednje , vise ili fakultetskom obrazovanje ) , ono sto morate posjedovati je vjeru u sebe , strucnost , odvaznost , poznavanje jezika ovisno od mjesta na koji aplicirate , i dozu srece.
Svi koji misle da imaju i posjeduju to , nemaju sto izgubiti , nego da apliciraju ( iz BiH to cini mi se ide zahvaljujuci bilateralnom ugovoru ) .
Sansu imate pitanje je samo kako cete i koliko cete to iskoristiti.
Svima koji se odvaze zelim svako dobro i svu srecu u pronalasku posla.
Malo sam iscitao temu , i zelim reci i napisati a u s vezi je medicinara ( srednjeg , viseg i vss osoblja - po " jugo nomenklaturi "
Sa gospodinom Zviz-om se nemam namjeru raspravljati niti ubjedjivati ga u suprotno , covjek ima pravo da zivi u svome svijetu i vjeruje u sto vjeruje i sl.
Nemam BH drzavljanstvo , imam jedno od EU zemlje , skolovao sam se u dvije razlicite zemlje , radio i stjecao iskustvo u par zemalja EU , trenutno sam u SR Njemackoj , lijecnik sam po profesiji ( isto tako mogao sam mozda biti pravnik , ekonomista , a mozda i propalica - da me netko ne bi pogresno shvatio ).
Radim kako sa domacim osobljem tako i sa stranim , imam kontakt sa medicinarima iz BiH , i jako sam dobro upucen u njihov dolazak i situaciju ( vezanu za boravak , vize , radnu dozvolu , priznavanje diploma i sl. )
Zelio bih reci gospodinu koji je pitao za spajanje familije ( bracni partner , djeca ) , da postoji mogucnost , ali dok je jedan supruznik na probnom radu ne postoji mogucnost za to. Tek nakon sto jedan od supruznika prodje probni rad i dobijanje vize na minimum godinu dana , onda moze zatraziti proces spajanja familije. ( platne liste , certifikat o poznavanju jezika A1 , kvadratura stana i sl. ).
Naravno uvijek postoje izuzeci : bilo je slucajeva da su nekima odbijali tu mogucnost sve dok osoba koja je u Njemackoj ne polozi Anerkennung - tj . izjednacavanje inozemne diplome sa njemackim sustavom:
Svim ostalima koji se odvaze za Njemacku , mora biti jasno bez obzira na veliku potraznju inozemnih kvalificiranih strucnjaka da se susrecu i sa konkurencijom , sa drugim drzavljanima EU koji konkuriraju za to mjesto , i naravno da ce se domaci poslodavac u vecini slucajeva odluciti za drzavljanina Njemacke , pa nekoga iz EU , pa tek onda za ostale.
Zdravstveni sektor u Njemackoj vapi za radnom snagom i tu imate sansu ( bez obzira imate li srednje , vise ili fakultetskom obrazovanje ) , ono sto morate posjedovati je vjeru u sebe , strucnost , odvaznost , poznavanje jezika ovisno od mjesta na koji aplicirate , i dozu srece.
Svi koji misle da imaju i posjeduju to , nemaju sto izgubiti , nego da apliciraju ( iz BiH to cini mi se ide zahvaljujuci bilateralnom ugovoru ) .
- Zviz
#314 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Moja matr uposljava jugovice kao njegovateljice i zbam o cemu je rijec. I znam sta je cilj tog projekta i sve. To so nemozete povjerovati da neko od ko zna sprskohrvatski, jugoslovenski, hrvatski, bosanski, srpaski, crnogorski jezik a ima odluku sa druge strane stola po tom pitanju je druga prica. Radnici su placeni na nivo ne skolovanog i ako imaju neku skolu koja nije za pocjeniti, ti kursevi to je bacanje pjeska u oci jer nigdje vam ne vaze osim u drzavi gdje ih polozite. Mojoj matari dolazi na stol sve i jedna vasa diploma vezano za medicinu... Ona olucije koje ispite morate na novo polozti i cemu je vrijedna vasa diploma, i nije da sama subjektivno odlucuje nego po imas naposano sta koliko vrijedi. Jeste vam sad lakse...? Jebe se meni za Bih, Hrvatskom, Srbijom pa i tom citavom sfrj. Sto se mene tice nemorate ni postojati, niti mi je u dzep ni iz dzepa ali to da se pojedini od vas imaju za bog zna sta je nista novo. Gora ja budala sto se upusti s vama u debatu. Neka vam je sa srecom.
Moja mati vam sa 60 godina cita diplome... Eto da i to znate! A ti u SA koji sklepaju ugovore sto bar nemaju muda pa da vam istinu kazu. U svakom slucaju nek vam je sa srecom... Sto mene tice neka vas 20.000€ netto placaju mjesecno ja nemam nista od tog.
Moja mati vam sa 60 godina cita diplome... Eto da i to znate! A ti u SA koji sklepaju ugovore sto bar nemaju muda pa da vam istinu kazu. U svakom slucaju nek vam je sa srecom... Sto mene tice neka vas 20.000€ netto placaju mjesecno ja nemam nista od tog.
- Uka
-
ma111
#316 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Ma ovaj zviz vala pravo zviznut haha
-
missko
#317 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Sto je zviznut? Zato sto ne pise ono sto bi ljudi volili cuti. 90% je upravu
-
NigHt_ElF
#318 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
missko wrote:Sto je zviznut? Zato sto ne pise ono sto bi ljudi volili cuti. 90% je upravu
missko, Zvizz nije u pravu
B1 certifikat, dokaz o 6 mjeseci rada u struci (sto je zapravo drzavni ispit ali nije eliminatorno ako nemate drzavni, bitno je da imate negdje na papiru- pripravnicka knjizica da ste odradili 6 mjeseci u nekoj ustanovi)- ovo dvoje je osnovno, one ostale stavke su lagane mislim samo prevodi dokumenata i ispunjavanje papira
NEMOJTE SIRITI DEZINFORMACIJE, "UBIJATE" LJUDE U POJAM!!!
ne peres ti nikome guzicu vise nego sto bi i ovdje u Bosni da kojim slucajem se uspijes zaposliti u bolnicu, to je sastavni dio njege. Ponavljam, govorim iz licnog iskustva, radis sve sto radi i Njemacka medicinska sestra!!! Nije bitan Annerkenung niti bilo sta drugo, ako ti pokazes da znas raditi svoj posao. Te administrativne poslove ce ti zavrsiti bolnica/pflegedienst ili vec gdje radis, jer te nece niko "na crno" barem sto se tice Njemaca.
Ukoliko neko ima nedoumica savjetujem da se raspita u Ageniji za zaposljavanje BiH jer bez njih ne mozes ni otici, zacudo ali odgovore brzo
-
ma111
#319 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
missko wrote:Sto je zviznut? Zato sto ne pise ono sto bi ljudi volili cuti. 90% je upravu
Ne, nego zato što lupeta gluposti, širi dezinformacije!! Niko od nas nije došao ovdje na forum da bi slušao nečije pametovanje i konstantno ''ubijanje u pojam''. Nema drugog posla izgleda nego da 24/7 liječi svoje frustracije i komplekse ovdje. Eto našli ste se, 100% zviznuti obojica ..
-
missko
#320 Re: AW: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Ovo je dovoljno za ovu temu, znaci realan postx generation wrote:Nemam obicaj javljati se i ispravljati " Krive Drine " forumasa pa i forumasa pod nickom Zviz , ali sam blago receno zatecen tolikim poluinformacijama koji doticni forumas ovdje iznosi i pise.
Malo sam iscitao temu , i zelim reci i napisati a u s vezi je medicinara ( srednjeg , viseg i vss osoblja - po " jugo nomenklaturi ".
-
Zazaaa
#321 Re: AW: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
slazem se, sve se moze kada radis ispravno i po pravilima a svaki dr pokusaj sigurno da nece uspjeti. Razlika je u tome sto neko zna ispravan nacin a neko misli da je ispravan nacin e tu nastaje konfuzija kao i na ovom forumu sto mozemo zakljuciti iz prilozenih postova. Sve vrste posredovanja su kradja obicnih gradjana, dal to bila zvizova mama ili neko dr.ljudi bez jezika ste nule, a kad znas jezik ukucaj npr.gigajob il neku dr str za pretrazivanje poslova ili direktno trazite bolnice i dr zdravstvene ustanove koje imaju na svojoj web str rubriku "stellenangebot" i svakako imaju posebno zaduzene osobe koje se bave zaposljavanjem stranih radnika a pogotovo krankenpfleger-a. Vjera u sebe, znanje i good luckmissko wrote: Ovo je dovoljno za ovu temu, znaci realan post
- Mannequin
#322 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Sramite se sta radite od teme..
Ima li neko da je otisao da nam prenese svoje iskustvo (oko samog cina odlaska, kao i svemu sto je prethodilo)?
Ima li neko da je otisao da nam prenese svoje iskustvo (oko samog cina odlaska, kao i svemu sto je prethodilo)?
- ćiribiribela
#323 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Dosla prije mjesec dana, hodala po starackim domovima I nasla poslodavca. Dobila ugovor I u cetvrtak cu u Sarajevo daa predam za vizu.Mannequin wrote:Sramite se sta radite od teme..
Sama sam otisla, sreca mi pa imam neke rodbine ovdje.
Jezik je najbitniji, najmanje B1, sa B2 je punoo lakse.
Radi se ko njegovatelj dok se ne uradi nostrifikacija.
Eto, jedino da me sad u ambasadi pocnu zajebavati.
Ako nekoga jos nesto zanima slobodno pp.
- graue_maus
#324 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
alles gute .........ćiribiribela wrote:Dosla prije mjesec dana, hodala po starackim domovima I nasla poslodavca. Dobila ugovor I u cetvrtak cu u Sarajevo daa predam za vizu.Mannequin wrote:Sramite se sta radite od teme..
Sama sam otisla, sreca mi pa imam neke rodbine ovdje.
Jezik je najbitniji, najmanje B1, sa B2 je punoo lakse.
Radi se ko njegovatelj dok se ne uradi nostrifikacija.
Eto, jedino da me sad u ambasadi pocnu zajebavati.![]()
Ako nekoga jos nesto zanima slobodno pp.
Last edited by graue_maus on 28/10/2014 11:40, edited 1 time in total.
-
Lillyy_Luu
#325 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
pozz "ma11" 
Ja sam takodje zavrsila prekvalifikaciju NJEGOVATELJICA STARIH I NEMOCNIH OSOBA u Centru za obrazovanje u Gracanici,
polozila Goethe-B2 i, volontirala 4 mj u jednom starackom domu (od kojih sam na kraju dobila potvrdu)
te sam sve papire(diplomu, svjedodzbe, Goethe certifikat, broj casova, sve prevedeno na njemacki od strane sudskog tumaca) poslala jednoj agenciji koja se bavi posredovanjem medicinara, njegovatelja itd...Dobila sam odgovor od njih da ce u ponedjeljak predati moje Unterlagen na dalju provjeru i naci odgovarajuci posao za mene
pa sad cekam sta ce dalje biti
Ako ima jos neko ko je zavrsio prekvalifikaciju u Gracanici i zaposlio se u Njemackoj, neka se javi
Ja sam takodje zavrsila prekvalifikaciju NJEGOVATELJICA STARIH I NEMOCNIH OSOBA u Centru za obrazovanje u Gracanici,
polozila Goethe-B2 i, volontirala 4 mj u jednom starackom domu (od kojih sam na kraju dobila potvrdu)
te sam sve papire(diplomu, svjedodzbe, Goethe certifikat, broj casova, sve prevedeno na njemacki od strane sudskog tumaca) poslala jednoj agenciji koja se bavi posredovanjem medicinara, njegovatelja itd...Dobila sam odgovor od njih da ce u ponedjeljak predati moje Unterlagen na dalju provjeru i naci odgovarajuci posao za mene
pa sad cekam sta ce dalje biti
Ako ima jos neko ko je zavrsio prekvalifikaciju u Gracanici i zaposlio se u Njemackoj, neka se javi