Citroen All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#301 Re: Citroen C5 All About
To ti je razlika od 2 milimetra i ne bi trebalo praviti probleme...ET ili offset označava poziciju centra felge, tzv. srca u odnosu na ostatak felge...
-
romeomoraprezivjeti
#302 Re: Citroen C5 All About
Jedino sa distancerima,more l' tako?:-)
- Ringhio
#303 Re: Citroen C5 All About
Izgleda da bi ovo mozda i moglo pasovati.
Malo sam googlao i izgleda da se sve do 7 MM moze halalit, tu su i neke racunice, kalkulacije, tako da ja sa ovom felgom i ovom dimenzijom gume dobijam sljedece, ivica nove gume ce biti 2mm dalje od blatobrana i dijelova ovjesa, te 2mm ce strsiti vani u odnosu na fabricku postavku koju bi imao sa felgom koja nosi ET32.
Daljim racunanjem dobija se da ce tocak sam od sebe biti skoro isti velicinom kao i 17-ka, samo sto ce guma imati vise " mesa " a felga biti malo manja ( skok sa 225 / 55 na 225 / 60 ), konacna razlika ce biti -8.75 milimetara na gumi pod opterecenjem, sto je opet -0.43 % manji tocak od 17-ke, i na kraju sat laze 0.3 km/h to jest ako pokazuje 70 ustvari se vozi 69.7.
Na kraju, haman da ce ove felge pasat, bez ikakvih distancera i kojekakvih poyebotina.
Ako ko zna sta drugo, neka ne skrtari sa znjanjem.
Malo sam googlao i izgleda da se sve do 7 MM moze halalit, tu su i neke racunice, kalkulacije, tako da ja sa ovom felgom i ovom dimenzijom gume dobijam sljedece, ivica nove gume ce biti 2mm dalje od blatobrana i dijelova ovjesa, te 2mm ce strsiti vani u odnosu na fabricku postavku koju bi imao sa felgom koja nosi ET32.
Daljim racunanjem dobija se da ce tocak sam od sebe biti skoro isti velicinom kao i 17-ka, samo sto ce guma imati vise " mesa " a felga biti malo manja ( skok sa 225 / 55 na 225 / 60 ), konacna razlika ce biti -8.75 milimetara na gumi pod opterecenjem, sto je opet -0.43 % manji tocak od 17-ke, i na kraju sat laze 0.3 km/h to jest ako pokazuje 70 ustvari se vozi 69.7.
Na kraju, haman da ce ove felge pasat, bez ikakvih distancera i kojekakvih poyebotina.
-
530i
#304 Re: Citroen C5 All About
Distanceri od 2 mm ne znam da li postoje...u principu +-10 mm je neko normalno rastojanje koje ne bi trebalo praviti problem. Ipak, ništa dok se ne proba na konkretnom autu, problematična je veličina kočionih kliješta...ako njih ne dodiruje ova 2 mm se neće ni primjetiti.romeomoraprezivjeti wrote:Jedino sa distancerima,more l' tako?:-)
-
citro
#305 Re: Citroen C5 All About
Bez uvrede, a kolika je razlika u novcu izmedju tih i originalnih ?Ringhio wrote:Izgleda da bi ovo mozda i moglo pasovati.
Nemoj se sada postidjeti, ipak vozis C5 a ne taljige.
- Ringhio
#306 Re: Citroen C5 All About
Shta se imam stidit, 21 marka po komadu, i druga razlika je sto su jeftinije aluminijske, ove druge celicne, a i jedne i druge su nove.
Mislim da obicne celicare ni u kom slucaju nemogu biti cjenovno rame uz rame sa stilskom alu felgom, al eto ovdje jeste.
Mislim da obicne celicare ni u kom slucaju nemogu biti cjenovno rame uz rame sa stilskom alu felgom, al eto ovdje jeste.
-
citro
#307 Re: Citroen C5 All About
Mislio sam na originalne alu, nisam htio porediti sa celicnim.
- Ringhio
#308 Re: Citroen C5 All About
Eh...to ti vec nebih znao reci
-
citro
#309 Re: Citroen C5 All About
Pa pitaj u prodavnici, mozda se iznenadis.
Ako se odlucis za te felge koje spominjes, razlika od 2 mm na ETu je nista, to zanemari.
Ono sto ne smijes zanemariti je promjer cetralne rupe na felgi. Ako je manja, felga ne ide na auto nikako. Ako je veca, moras nabaviti cilidricne komade (od plastike su uglavnom) odgovarajucih dimenzija da bi to sve pasovalo kako treba. Ovi sto prodaju felge znaju sve o tome, ili bi bar trebali.
Ako se odlucis za te felge koje spominjes, razlika od 2 mm na ETu je nista, to zanemari.
Ono sto ne smijes zanemariti je promjer cetralne rupe na felgi. Ako je manja, felga ne ide na auto nikako. Ako je veca, moras nabaviti cilidricne komade (od plastike su uglavnom) odgovarajucih dimenzija da bi to sve pasovalo kako treba. Ovi sto prodaju felge znaju sve o tome, ili bi bar trebali.
- em11r
#310 Re: Citroen C5 All About
Alu 16ke od Peugeota 607 pasu na C5 knap. Mogu se kod nas naci vrlo jeftino zbog same nepopularnosti 607-ce, na piku od 200 KM pa nadalje. Nikakvi prstenovi ili prepravke nisu potrebne. ET odgovara ne zapinje nigdje.

- Ringhio
#311 Re: Citroen C5 All About
Zakasnio si 
Narucen Alpin A4, a i pride auto mi " odbacuje " sve sem 225/55R17, tako veli ona naljepnica na stubu
Narucen Alpin A4, a i pride auto mi " odbacuje " sve sem 225/55R17, tako veli ona naljepnica na stubu
- pajero
#312 Servis - Citroen, gdje...?
Nisam do sada vozio Citroena pa me zanima gdje se mogu servisirati? Ovlasteni, privatno? U Sarajevu, u BiH? Gdje kupiti dijelove? Ja trenutno vozim C4, 2010 godina, 1,6HDI. 
-
AdnanSA
#313 Re: Servis - Citroen, gdje...?
1. Servisira se kod majstora kao i svaki drugi auto.
2. Gledaj da se sjaraniš sa njim. Trebaće ti veoma često u budućnosti.
3. Ko te nagovori da kupiš Citroena i to bez hidraulike? joj joj
4. Sretno ti bilo
4. Sretno ti bilo
-
citroen xm
#314 Re: Servis - Citroen, gdje...?
ABC 1968-ovlašteni servis, Sarajevo
206-privatni servis, Sarajevo
Ovnak-ovlašteni servis, Vitez
Svaki normalan majstor koji zna svoj posao jer je auto kao i svako drugo, pogotovo što nema ni hidrauliku za koju treba ipak malo stručnija osoba.
Usput, ako si kupio dobar primjerak nećeš imati nikakvih većih problema od bilo kog drugog auta.
206-privatni servis, Sarajevo
Ovnak-ovlašteni servis, Vitez
Svaki normalan majstor koji zna svoj posao jer je auto kao i svako drugo, pogotovo što nema ni hidrauliku za koju treba ipak malo stručnija osoba.
Usput, ako si kupio dobar primjerak nećeš imati nikakvih većih problema od bilo kog drugog auta.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#315 Re: Servis - Citroen, gdje...?
Servis Tomičić kod željinog stadiona. Meni održavaju citroena već 6 godina i prezadovoljan i autom i servisom.
- Ringhio
#316 Re: Servis - Citroen, gdje...?
Ja C5 servisiram kod Pavica, on je malo poslje Sickog Broda ( Tuzla ) mozda ti je daleko ali su dobri.
- pajero
#317 Re: Servis - Citroen, gdje...?
Hvala svima na odgovorima.
Ovi sto voze Mazde i nekog tamo Volva neka nedobacuju za susjedni sto...eto vama nikad nije trebao majstor, vi ni ulje nemjenjate...hahahahaaa
Kako ba ko me nagovorio, muka me nagovorila. Sta sam vozio ova mi lutkica dodje kao Obamina limuzina. I kako ba ti hidrauliku spominjes?
Za ovu 206-cu sa cuo i ranije da su odlicni. Moram svratiti kod njih jedan dan.
Ovi sto voze Mazde i nekog tamo Volva neka nedobacuju za susjedni sto...eto vama nikad nije trebao majstor, vi ni ulje nemjenjate...hahahahaaa
Kako ba ko me nagovorio, muka me nagovorila. Sta sam vozio ova mi lutkica dodje kao Obamina limuzina. I kako ba ti hidrauliku spominjes?
Za ovu 206-cu sa cuo i ranije da su odlicni. Moram svratiti kod njih jedan dan.
- Ned071
#318 Re: Servis - Citroen, gdje...?
pijacna ulicam na stupu. ima dole neki ciko sto servisira peugeot i citroen. mafko, mufko, tako nekako
- Drvosjeca iz Dejcica
#319 Re: Servis - Citroen, gdje...?
Čekaj samo još koji dan dok ja sjednem u 308.AdnanSA wrote:1. Servisira se kod majstora kao i svaki drugi auto.
4. Sretno ti bilo
-
zicer
#320 Re: Citroen C5 All About
Odlučio sam da uzmem C5, ali je bilo dosta upitnika dok nisam našao ovu temu (servisi, hidraulika, mjenjači, kubikaža...). Prošao sam kroz sve komentare, i stvarno riješio puno nedoumica. Hvala svima za informacije.
Iako sam bio pravo zagrijan za automatika, nakon svih mišljenja koje sam ovdje pročitao ipak mislim da će to biti manuelac. Ostaje mi još da probam automatika, jer citroene s tim mjenjačem nisam vozio.
Moja pitanja:
1. Da li je moguće da dizelski 2.0 motor (proizvodnja 2010 pa na gore) po gradu troši 7,0 litara? Zvuči mi malo. Kakva su iskustva vozača 2.0 motora?
2. Šta je sa e-Touch i mycitroen funkcijom? Nisam mogao naći previše informacija o tome i da li to funkcioniše kod nas? Koliko sam uspio vidjeti, to je oprema od neke 2012? Isplati li se to uopšte tražiti? Vidim da se spominju neke integrisane SIM-kartice itd.
Za sada ciljam na C5 2010-2012 godište, 2.0 hdi, po mogućnosti do 130.000 km. budžet je oko 20.000. Pratim naravno Kramara i ostale iole pouzdane, gledao sam malo i vani, ali s obzirom da nemam nekog velikog poznavaoca auta koji bi mi to na licu mjesta pogledao, ipak ću kupovati ovdje.
Ako neko može dati odgovore na pitanja bilo bi mi od velike pomoći. I naravno, ako znate za neko auto sa ovim karakteristikama, šaljite linkove.
Hvala
Iako sam bio pravo zagrijan za automatika, nakon svih mišljenja koje sam ovdje pročitao ipak mislim da će to biti manuelac. Ostaje mi još da probam automatika, jer citroene s tim mjenjačem nisam vozio.
Moja pitanja:
1. Da li je moguće da dizelski 2.0 motor (proizvodnja 2010 pa na gore) po gradu troši 7,0 litara? Zvuči mi malo. Kakva su iskustva vozača 2.0 motora?
2. Šta je sa e-Touch i mycitroen funkcijom? Nisam mogao naći previše informacija o tome i da li to funkcioniše kod nas? Koliko sam uspio vidjeti, to je oprema od neke 2012? Isplati li se to uopšte tražiti? Vidim da se spominju neke integrisane SIM-kartice itd.
Za sada ciljam na C5 2010-2012 godište, 2.0 hdi, po mogućnosti do 130.000 km. budžet je oko 20.000. Pratim naravno Kramara i ostale iole pouzdane, gledao sam malo i vani, ali s obzirom da nemam nekog velikog poznavaoca auta koji bi mi to na licu mjesta pogledao, ipak ću kupovati ovdje.
Ako neko može dati odgovore na pitanja bilo bi mi od velike pomoći. I naravno, ako znate za neko auto sa ovim karakteristikama, šaljite linkove.
Hvala
-
AdnanSA
#321 Re: Citroen C5 All About
Mor rođak vozi C5 2010 god. 2,0 HDI 163 KS automatic.
Prosječna potrošnja mu je oko 7-7,5 litara. Ima prilično tešku nogu na gasu i možda samo 10-15% gradske vožnje uključene.
Mislim da to auto mora trošiti najmanje 9 litara prave gradske vožnje gdje ti je prosjek brzine 25-30 km/h.
Prosječna potrošnja mu je oko 7-7,5 litara. Ima prilično tešku nogu na gasu i možda samo 10-15% gradske vožnje uključene.
Mislim da to auto mora trošiti najmanje 9 litara prave gradske vožnje gdje ti je prosjek brzine 25-30 km/h.
-
zicer
#322 Re: Citroen C5 All About
I meni se nekako čini premalo...zato pitam za iskustva. Mislim da razlika potrošnji manuelca i automatika ne bi trebala biti velika.
-
citroen xm
#323 Re: Citroen C5 All About
Ja bih lično išao na manuelca jer ga i daleko više volim, a i jednostavniji je u BiH za održavanje, mada su ti automatici dobri i nisu problematični. Pravi ih firma koja pravi i mjenjače za mnogo drugih auta.
Što se tiče potrošnje, mislim da je tih 7 litara za grad čista laž.
Što se tiče tog sistema sa SIM karticom, jednostavno je ubodeš i imaš telefon u autu.
Što se tiče cijena, nisam odavno pratio, ali mislim da nije velika mogućnost da za 20000 KM dobiješ baš dobar primjerak sa kilometražom do 130000 pravih km.
Što se tiče potrošnje, mislim da je tih 7 litara za grad čista laž.
Što se tiče tog sistema sa SIM karticom, jednostavno je ubodeš i imaš telefon u autu.
Što se tiče cijena, nisam odavno pratio, ali mislim da nije velika mogućnost da za 20000 KM dobiješ baš dobar primjerak sa kilometražom do 130000 pravih km.
- boogy
#324 Re: Citroen C5 All About
Imao bih jedno pitanje.
Što više gledam ovaj C5 druge generacije - pogotovo karavansku izvedbu, sve više mi se sviđa
Siguran sam da će mi to biti idući auto.
Međutim također mi se sviđa i c6
E sad, ono što mene interesuje jeste - ima li neke velike razlike u održavanju između C5 i C6 ?
Jer ako su tu negdje, onda bih išao na C6.
Također zadnji put sam imao Citroena BX 1992. godište, kupio ga negdje 1998. mensečini i fino me služio
Što više gledam ovaj C5 druge generacije - pogotovo karavansku izvedbu, sve više mi se sviđa
Siguran sam da će mi to biti idući auto.
Međutim također mi se sviđa i c6
E sad, ono što mene interesuje jeste - ima li neke velike razlike u održavanju između C5 i C6 ?
Jer ako su tu negdje, onda bih išao na C6.
Također zadnji put sam imao Citroena BX 1992. godište, kupio ga negdje 1998. mensečini i fino me služio
-
citroen xm
#325 Re: Citroen C5 All About
Prijatelj je imao C5 S1 ph1 2.0 HDI, zatim C5 s1 ph2 2.2 HDI(da bi ti bilo jasnije to je onaj sa bumerang svjetlima 2004.-2008., ovaj zadnji od 2008. ima oznaku X7), a sada ima C6 2.7 HDI. On kaže da nema nikakve značajne razlike u cijeni održavanja C5 i C6, a po prikazanim cijenama dijelova i servisa vidi se jasno da je održavanje i popravljanje C6 značajno jeftinije od njemačke premijum trojke.
Ako ti se sviđa i imaš mogućnost moja definitivna i dobronamjerna preporuka je C6 jer ćeš dobiti po smiješnoj cijeni veoma kvalitetnu, preudobnu, vanserijsku limuzinu koja ima poneku mušicu kao i svi drugi, ali zato ima kvalitete koji ubijaju svaku tu mušicu.
Ako ti se sviđa i imaš mogućnost moja definitivna i dobronamjerna preporuka je C6 jer ćeš dobiti po smiješnoj cijeni veoma kvalitetnu, preudobnu, vanserijsku limuzinu koja ima poneku mušicu kao i svi drugi, ali zato ima kvalitete koji ubijaju svaku tu mušicu.