BOŠNJACI KRŠĆANI

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Liga Rojalista

#301 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Liga Rojalista »

muniza wrote:
MuaDib wrote:Termin Bošnjanin je srednjovjekovna jezička forma koja je označavala stanovnike Bosne i koja je koegzistirala sa terminom Bosn-jak, Bosnac, čovjek Bosnski i sl., te nema nikakve veze sa savremenim terminom Bošnjak. Koji je samo turkofonski oblik riječi Bosanac, i nije slučajno tako, jer je isključivo vezan za nacionalno ime stanovnika Bosne koji pripadaju islamskom civilizacijskom krugu. I zato prestanite lupetati.
:thumbup:

Oni ubjeđujući nas počinju i sebe ubjeđivati da su današnji Bošnjaci isto kao i negdašnji...
Tako nekako i Srbi svoju mitologiju njeguju i prenose s koljena na koljeno, "100x izgovorena laž postaje istina", a internet je to samo olakšao.
Ja tebe ne ubjeđujem ja kažem činjenicu koja je istina,ti budi srbin na popisu(a znam da ćeš biti) ali nećeš ovdje spamat gluposti da bošnjaci nisu narod i da su pali sa marsa 1993 to ne dopuštam,na kraju ova tema je za bošnjake ne znam ni šta se javljaš ovdje.
muniza

#302 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by muniza »

Liga Rojalista wrote:
muniza wrote:
MuaDib wrote:Termin Bošnjanin je srednjovjekovna jezička forma koja je označavala stanovnike Bosne i koja je koegzistirala sa terminom Bosn-jak, Bosnac, čovjek Bosnski i sl., te nema nikakve veze sa savremenim terminom Bošnjak. Koji je samo turkofonski oblik riječi Bosanac, i nije slučajno tako, jer je isključivo vezan za nacionalno ime stanovnika Bosne koji pripadaju islamskom civilizacijskom krugu. I zato prestanite lupetati.
:thumbup:

Oni ubjeđujući nas počinju i sebe ubjeđivati da su današnji Bošnjaci isto kao i negdašnji...
Tako nekako i Srbi svoju mitologiju njeguju i prenose s koljena na koljeno, "100x izgovorena laž postaje istina", a internet je to samo olakšao.
Ja tebe ne ubjeđujem ja kažem činjenicu koja je istina,ti budi srbin na popisu(a znam da ćeš biti) ali nećeš ovdje spamat gluposti da bošnjaci nisu narod i da su pali sa marsa 1993 to ne dopuštam,na kraju ova tema je za bošnjake ne znam ni šta se javljaš ovdje.
Jarane ova tema je naučna fantastika a ja volim naučnu fantastiku. Nisam baš zagovarač teorije da su pali s marsa, ja više idem u frankenštajnskom smjeru, oživljen mrtvac koji ne zna jel pošo il došo, koji će raskomadati svog stvoritelja, zapaliti kuću.
Nekadašnji Bošnjani, Bošnjaci su evoluirali u Bosance to je i pticama na grani jasno, kongres '93 i vraćanje naziva Bošnjaci su bili tu da unesu pometnju među patriote i da olakšaju pokušaj islamizacije BiH.
Vi ste se posrali na Republiku BiH i ja ću to uvijek i svugdje govoriti bez grižnje savjesti i glume, za razliku od vas...
Halcyon

#303 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Halcyon »

Jedino na šta smo se posrali su vaši mokri snovi o Srboslaviji. :thumbup:
Liga Rojalista

#304 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Liga Rojalista »

muniza wrote:
Jarane ova tema je naučna fantastika a ja volim naučnu fantastiku. Nisam baš zagovarač teorije da su pali s marsa, ja više idem u frankenštajnskom smjeru, oživljen mrtvac koji ne zna jel pošo il došo, koji će raskomadati svog stvoritelja, zapaliti kuću.
Nekadašnji Bošnjani, Bošnjaci su evoluirali u Bosance to je i pticama na grani jasno, kongres '93 i vraćanje naziva Bošnjaci su bili tu da unesu pometnju među patriote i da olakšaju pokušaj islamizacije BiH.
Vi ste se posrali na Republiku BiH i ja ću to uvijek i svugdje govoriti bez grižnje savjesti i glume, za razliku od vas...
Dobro jel SF ili nije vidjet ćemo na popisu.A to što si napisao je tvoje mišljenje...skromno.
muniza

#305 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by muniza »

Liga Rojalista wrote:
muniza wrote:
Dobro jel SF ili nije vidjet ćemo na popisu.A to što si napisao je tvoje mišljenje...skromno.
Da, vidjet ćemo 0,5% kršćana Bošnjaka maksimalno ali to ne mjenja činjenicu da danas ne bi imali 20% kršćana Bosanaca da nije bilo preokreta '93. Nemam ja ništa protiv dok god volite i čuvate Bosnu ali preglasne su vam ove fildžanizacijske struje, radije energiju usmjerite na to.
Liga Rojalista

#306 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Liga Rojalista »

muniza wrote:
Liga Rojalista wrote:
muniza wrote:
Da, vidjet ćemo 0,5% kršćana Bošnjaka maksimalno ali to ne mjenja činjenicu da danas ne bi imali 20% kršćana Bosanaca da nije bilo preokreta '93. Nemam ja ništa protiv dok god volite i čuvate Bosnu ali preglasne su vam ove fildžanizacijske struje, radije energiju usmjerite na to.
Pojmovi fildžanijske struje,preokret 93 itd .sve to miriše na beogradsku školu KOS-a.
muniza

#307 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by muniza »

Liga Rojalista wrote:
muniza wrote:
Liga Rojalista wrote:
Pojmovi fildžanijske struje,preokret 93 itd .sve to miriše na beogradsku školu KOS-a.
Pa naravno, svaki pristanak na fildžanizaciju, islamizaciju, izdaju Republike BiH je produkt KOS-a, zato danas imamo podjeljenu zemlju a u njoj sretne Bošnjake, Srbe i Hrvate ;)
eman

#308 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by eman »

U BIH zive Bosnjaci,Srbi i Hrvati,i tako treba da bude.Sve ostalo vodi ka Jugoslaviji(i njenoj sudbini)
muniza

#309 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by muniza »

eman wrote:U BIH zive Bosnjaci,Srbi i Hrvati,i tako treba da bude.Sve ostalo vodi ka Jugoslaviji(i njenoj sudbini)
Vještačka tvorevina poput Jugoslavije nema ništa zajedničko sa BiH ma koliko to ovi iz RS-a to htjeli a i određena struja među Bošnjacima!
eman

#310 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by eman »

U BIH zive 3 grupe naroda,bez obzira sta ko zelio.I tako je uvijek i bilo,samo sto je onda religija bila sto je danas etnija
BatoS

#311 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by BatoS »

muniza wrote:Da, vidjet ćemo 0,5% kršćana Bošnjaka maksimalno ali to ne mjenja činjenicu da danas ne bi imali 20% kršćana Bosanaca da nije bilo preokreta '93.
Znaci 20% gradjana Bosne katolicke i pravoslavne vjeroispovijesti bi se izjasnilo kao Bosanci da smo 93. izabrali Bosanac umjesto Bosnjak?

Tih 20% u ukupnoj populaciji je 40% bosanskih Srba i Hrvata... znaci ti tvrdis da bi se skoro polovina Srba i Hrvata u Bosni izjasnili kao Bosanci da se mi nismo izjasnili kao Bosnjaci?

I nije te sramota ovakvu glupost da izvalis?
muniza

#312 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by muniza »

BatoS wrote:
muniza wrote:Da, vidjet ćemo 0,5% kršćana Bošnjaka maksimalno ali to ne mjenja činjenicu da danas ne bi imali 20% kršćana Bosanaca da nije bilo preokreta '93.
Znaci 20% gradjana Bosne katolicke i pravoslavne vjeroispovijesti bi se izjasnilo kao Bosanci da smo 93. izabrali Bosanac umjesto Bosnjak?

Tih 20% u ukupnoj populaciji je 40% bosanskih Srba i Hrvata... znaci ti tvrdis da bi se skoro polovina Srba i Hrvata u Bosni izjasnili kao Bosanci da se mi nismo izjasnili kao Bosnjaci?

I nije te sramota ovakvu glupost da izvalis?
Ne okreći očiju ti, nisam reko 20% države već 20% od broja Bosanaca u BiH. Uzimajući u obzir da Bosanci vjerovatno ni tada ne bi imali absolutnu većinu pored ostala 3 naroda ovo itekako ima smisla, pun je K ljudima više nacionalizma i stada.
Jedan dio ovih koji se danas izjašnjavaju kao Bošnjaci ne bi pristao biti Bosanac već bi i dalje bili muslimani il šta god...
eman

#313 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by eman »

Dobro ,vidjet cemo koliko ce ih biti krscana medju Bosancima .t.j ostalima
muniza

#314 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by muniza »

eman wrote:Dobro ,vidjet cemo koliko ce ih biti krscana medju Bosancima .t.j ostalima
Ne očekujem ih puno jer na žalost poslije '93 su mnogi prestali vjerovati u BiH ali svakako više nego kod Bošnjaka i to usudit ću se reć, ne samo procentualno već i brojčano.
animals

#315 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by animals »

eman wrote:Dobro ,vidjet cemo koliko ce ih biti krscana medju Bosancima .t.j ostalima
Nece ih biti uopce..da su Bosanci pa ajde..
animals

#316 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by animals »

animals wrote:
Nece ih biti uopce..da su Bosanci pa ajde..
Ovo je bilo ironicno, svi su narodi u Bosni automatski Bosanci, ali to je neko razjebao 1993, Hrvati i danas kazu da su Bosanci, ili Bosanski Hrvati..Srbi nazalost, stalno govore da su iz republike Srpske, ko da nisu u drzavi BIH..ko je tome kriv, mislim da su vecinom Bosnjacke vodje koje samo interesuje, njihova fildjan drzava i njihov muftija Ceric kojeg samo interesuje islam i nista drugo..niko se ne trudi da izbrise tu rebubliku Srpsku, niko ne protestuje protiv toga, nema nikakve diplomatske aktivnosti u tom pravcu, boli koga briga..
BatoS

#317 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by BatoS »

muniza wrote:Ne okreći očiju ti, nisam reko 20% države već 20% od broja Bosanaca u BiH.
A ko su ti "Bosanci" ? Ako nisu Srbi, nisu Hrvati, nisu Bosnjaci... o kome govorimo? Da nije mozda onima koji su se izjasnili kao Jugosloveni na popisu 91.?
muniza

#318 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by muniza »

BatoS wrote:
muniza wrote:Ne okreći očiju ti, nisam reko 20% države već 20% od broja Bosanaca u BiH.
A ko su ti "Bosanci" ? Ako nisu Srbi, nisu Hrvati, nisu Bosnjaci... o kome govorimo? Da nije mozda onima koji su se izjasnili kao Jugosloveni na popisu 91.?
Svi oni koji stavljaju domovinu il ti ga državu prije nacionalnih, vjerskih a i ličnih interesa, dakle ni srbi ni hrvati ni bošnjaci iako ste u konačnici, i vi bosanci
BatoS

#319 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by BatoS »

muniza wrote:
BatoS wrote:
Svi oni koji stavljaju domovinu il ti ga državu prije nacionalnih, vjerskih a i ličnih interesa, dakle ni srbi ni hrvati ni bošnjaci iako ste u konačnici, i vi bosanci
U redu, ali reci mi koliko iznosi tih 20% koje si gore spomenuo... o kojoj brojki govorimo?

Da se mi Bosnjaci nismo izjasnili kao Bosnjaci nego kao Bosanci 93. sta bi bilo drugacije?
omađijaj me

#320 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by omađijaj me »

Govoriti Hrvatima iz BiH da se izjasne Bošnjacima je isto kao govoriti Bošnjacima da se vrate na kršćanstvo-katolicizam.
Tu su još mnoge historijsko-sociološke činjenice koje govore o načinu stvaranja nacija, srednjovjekovnih država i krunske pripadnosti. Isto se tako javljaju i mnoge pogreške u govori, jeziku i izražavanju koje zbunjuju ljude kao što su pojmovi Bošnjanin, Bošnjak i Bosanac. Bošnjak je izolat turske izvedenice. Bošnjaci su narod koji se nakon pojavljivanja nacija i nacionalnog proljeća tijekom 19.st. oblikovao kao naziv za muslimane. No mnogi izvori govore da ni tada muslimani nisu htjeli prihvatiti naziv Bošnjaci već su se nazivali Pravi Turci ili nakon dolaska Austrougarske jednostavno muslimani. Vjera je glavna odrednica pojma Bošnjak. Bošnjak i Bošnjanin u današnjem i ondašnjem smislu nije isto. Jer je Bošnjak naziv nacije nakon 19.st a Bošnjanin krunska pripadnost.

Nametati Hrvatima da se izjašnjavaju Bošnjaci ne vodi nigdje kao što ne vodi nigdje da Hrvati i Srbi govore Bošnjacima da se vrate na kršćanstvo. Svi su svjesni svoje nacionalne pripadnosti jedino je malo veći problem u Bošnjaka jer pojam Bošnjak je relativno nov u nacionalno-terminološkom smislu.
Činjenica jest da nije 100% sigurno da su stari Bošnjani bili Bogumili. Pojam Bogumil i heretik imaju različita značenja ali je činjenica da su posljednji službeni bosanski kraljevi bili katolici.
omađijaj me

#321 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by omađijaj me »

BTW bogumilstvo, krstjanstvo nema nikakve veze sa učenjem Islama kao što neki muslimani pokušavaju da povijesno opravdaju prelazak sa kršćanstva na islam. Tu nema šta opravdavati.
Činjenica jest da se prelazak na islam nije događao masovno. Prelazak na islam je dio životnih prilika i kretanja tadašnjeg stanovništva.
Neki osmanlijski izvori govore o jednodnevnom prelasku 20 000 kršćana na islam i to je opovrgnuo i bošnjački povjesničar-historiograf Imamović. Prelazak na islam događao se kroz svih 5 stoljeća turske vladavine i dio je životnih prilika i kretanja.

Činjenica jest da su franjevci već postojali u Bosni nakon dolaska Osmanlija na ove prostore i nije se desilo to da su neki prešli sa krstjanstva na kršćanstvo a neki sa krstjanstva na islam. Prelazak sa krstjanstva na kršćanstvo se događao mnogo prije i tome svjedoče franjevačke biblioteke diljem BiH koji su jedini čuvali uspomenu na Bosansku srednjovjekovnu državu i u skladu s tim učili i svoju pastvu katolike koji i danas shvaćaju odakle potječu i tko su. Hrvati su nakon 19. st jer je 19. st stoljeće pojavljivanja nacija pa među time i Bošnjaka koji nisu bili baš svjesni stvaranja svoje nacije.
Hrvati BiH nikad se neće identificirati Bošnjacima jer im to ne dopušta višestoljetna historija i sociološko-povijesne pojave. Hrvati BiH su bili (od stvaranja nacija) i biti će Hrvati iz BiH a svoje si fašističke unionističke ideje okačite mačku o rep :wink:
omađijaj me

#322 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by omađijaj me »

kokise wrote:
Da ali period Turske je prosao. Vrijeme je da se ujedinimo pod staro Bosnjacko narodno ime a ne da se svadjamo. Vama je Hrvatstvo samo donijelo loseg jer ste postali stranci u svojoj zemlji.

Bosnjaci katolici i Bosnjaci-muslimani su jedan narod. Trebamo se u buducnosti ponasati kao braca. A provodjenje Hravtske nacionalne ideje u Bosni i dijeljenje Bosne ce samo izazvati mrzju Bosnjaka-muslimana.
Hipotetski govoreći to će se ujedinjavanje desiti kada se Bošnjaci vrate na kršćanstvo, dakle nikada a ni tada.

A provođenje bošnjačke nacionalne ideje će samo izazvati mržnju Hrvata, evo meni već se javlja ne mržnja nego odbojnost prema takvom stavu. (BTW provođenje hrvatske... se piše malim slovom)
Last edited by omađijaj me on 25/05/2013 22:05, edited 2 times in total.
omađijaj me

#323 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by omađijaj me »

Liga Rojalista wrote: Ja tebe ne ubjeđujem ja kažem činjenicu koja je istina,ti budi srbin na popisu(a znam da ćeš biti) ali nećeš ovdje spamat gluposti da bošnjaci nisu narod i da su pali sa marsa 1993 to ne dopuštam,na kraju ova tema je za bošnjake ne znam ni šta se javljaš ovdje.
Ne očekujem neke pametnije odbrane teza pokretača teme prema čijem pisanju vidim da i nije baš akademski obrazovan da bi ovdje nekome solio pamet tko je i šta je.

BTW jesmo'l to kao u Americi tijekom 50-setih godina prošlog stoljeća pa imamo buseve, škole, teme itd. samo za bijelce a druge posebno samo za crnce?
Mooooj paša... :zjev:
eman

#324 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by eman »

omađijaj me wrote:
kokise wrote:
Da ali period Turske je prosao. Vrijeme je da se ujedinimo pod staro Bosnjacko narodno ime a ne da se svadjamo. Vama je Hrvatstvo samo donijelo loseg jer ste postali stranci u svojoj zemlji.

Bosnjaci katolici i Bosnjaci-muslimani su jedan narod. Trebamo se u buducnosti ponasati kao braca. A provodjenje Hravtske nacionalne ideje u Bosni i dijeljenje Bosne ce samo izazvati mrzju Bosnjaka-muslimana.
Hipotetski govoreći to će se ujedinjavanje desiti kada se Bošnjaci vrate na kršćanstvo, dakle nikada a ni tada.
Pa jel ti mislis da je Bosnjacima toliko stalo da i vi budete bosnjaci da su spremni napustiti islam? :lol:

za 10 godina necete nam biti ni bitni,jer cete past ispod 10%
omađijaj me

#325 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by omađijaj me »

eman wrote:
omađijaj me wrote:
kokise wrote:

Pa jel ti mislis da je Bosnjacima toliko stalo da i vi budete bosnjaci da su spremni napustiti islam? :lol:

za 10 godina necete nam biti ni bitni,jer cete past ispod 10%
Narodi se rađaju a narodi i umiru, tako će uvijek biti i to je prirodno-društveni proces. No Hrvati još uvijek predstavljaju veliki faktor bitan za funkciju i opstojnost države kao političko-društvene tvorevine odnosno ugovora tako da će se nas još dugo vremena nešto pitati :wink:
Locked