Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Danguba

#301 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

neznanijunak wrote:@rovac13
Razumijem da mozda ne bi nista ni postigao ako se bude gasila,pa opet sve ponovo.
Al nisi me razumio za cijevi: ima ploca po kojoj su razvedene cijevi kao sto si vidio na slici,i na njih je stavljen stiropor 3cm (po cijeloj ploci je stiropor,a gdje su cijevi tu je urezano)i preko toga stiropora je stavljen opet stiropor 4cm,i onda glazura od 7,8 cm,razumijes?znaci nemaju dodira te cijevi sa gornjom glazurom,ima samo sa plocom.
Eh ne znam gdje vi to ocitate temperaturu izduva..?! ovo je moja pec...a kako bi mogao stupiti u kontakt sa tim husen kapetan?
http://lafat-komerc.com/index.php/bs/pr ... t-12-35-kw

E pa vidis, ona i treba da dize polako posle 40stepeni, i kad dodje npr 65, tebi je u kotlu i u svim radijatorima 65stepeni,cijeli ciklus vode,a kod mene nije,nego je tih 70 sto dostigne u kotlu,tj.voda koja je u kotlu a ima 92l. I cim se pocne pumpa na 65,dodje ona voda iz radijatora i rashladi i opadne na 55,i opet jovo nanovo guraj do 70. A onda bi trebala posle nekoga vremena da dostigne npr 67 i da vise nespada temperatura,nego da drzi stalno tu negdje oko 67 i pumpa bi radila sve dok nedostigne temperaturu sobnog termostata.
Nista zovem servisere,pa da ih driblam malo sa pitanjima,al prvo da ja vidim akko to sve funkcionise i kod vas da mi ne bi slagali neku pricu.
pozz
- pumpa bi trebala mnogo ranije da ukljucuje (43*-45*) i mnogo ranije mijesa vodu a ne ceka 65* (@pelletti ti je dobro objasnio pravi postupak kod startanja peci da ne ponavljam)
- pelet je kvalitetniji sto je svjetliji (znaci da ga rade od okorenog drveta)
- pepeo treba da bude praskast sive boje (znaci da je sagorijevanje dobro). ne smije biti crnih (tvrdih)cahura ili ne izgorenog peleta
- radijatore moras jos jednom ozraciti i sistem dopuniti. to sto se desava da je radijator samo do pola ugrijan moze biti i do slabe temperature koju postizes u kotlu. treba je nahajcati da probije vrela voda kroz radijatore.(meni se desavalo na dizajn radijatorima sve dok nisam digao temperaturu)

- najbolje je da ti dodje serviser i pregleda sve tvornicke postavke

p.s. ja koristim trgovirov (gracanica) pelet drugu zimu. provjereno dobar iako neki slovenski atesti kazu da ne odgovara ''nekim standardima''.
hulioko

#302 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hulioko »

Vezano za kotao Kovan Ekoline 35kw i parametre. Postavio sam temperaturu vode na 73* (do neki dan bilo na 70*), doziranje gorenja stavio na 25% jer grijem oko 140-150m2 (trenutno predimenzionirana peć za ovu kvadraturu pa sam smanjio da radi na 20kw odnosno doziranje 25%), doziranje gašenja na 13% i MOŽE ugrijati do 73* te se kotao ugasi nakon 1-1,5h. Prema radijatorima puštam 47*. Doduše od tih 140-tak kvadrata nisu svi radijatori na maksimumu jer imam termo glave na svim te su hodnici i stepenista postavljeni na 2 odnosno 3 od maksimalno 5.
Pozdrav.
neznanijunak

#303 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by neznanijunak »

Da, pritisak u peci je ok,ustvari, kad je hladna pec,onda je manji pa kad se zagrije onda se poveca negdje oko 0.5bara..i bude na 2.2
Da, postavljena je visoka temperatura vode za paljenje pumpe..nikome nije preko 45, a kod mene 65. Cuo sam se sa Trgovirom, pa cu sutra po pelet od njih,a onda servisere da zovem i da mi smanje tu temp.za pumpu. I da kazem da mi se smanjila potrosnja, sad mi je dosta toplija kuca i lakse zagrijem.
A sto se tice vazduha u radijatorima, sve je isto...al sada uzmem da izracim radijatore, ide voda a on zubori kao vodopad,tamo negdje na 3,4 koljenu. Jel moguce da je to nesto do radijatora? Al opet mozda i nemogu da izracim jer nemam stalan protok vode kroz radijatore- rekao sam vam vec da meni voda kruzi samo od 65-70 i dok ne opadne sa 70-65 gdje se pumpa i ugasi, a taj proces traje negdje oko minute...i sve ostalo vrijeme pumpa ne radi,tj. sve dok pada sa 65 do nekih 50stepeni,i dok se ne popne sa 50-65...
javljam vam se posle servisera kao i da vam prenesem utiske novog peleta.
pozz
rovac13

#304 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Imas li ti uputstvo od tog kotla.Sve mozes sam sebi sredit.Npr meni ljudi koji su ugradili termoflux kotao na pelet prije 6 godina nisu znali nista postimat,samo pustit fabricke postavke.Sve sam sam sebi prestimao.

Prilikom ozracivanja radijatora pumpa treba da ne radi.I ako imas termo glave trebale bi bit pustene do kraja.
shlauf

#305 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Ovih dana treba da kupim EkoLine 35KW. Grijaće se negdje oko cca 180 m2 kuće na 2 etaže. Fasada je klasična a zidovi su od cigle, prozori dobri - drveni. Zanima me potrošnja dnevna ako kotao radi 24 sata na nekoj normalnoj temperaturi. Do sada koristio grijanje na plin ili na termoblokove ali računi preveliki a pogotovo na struju. Više sam osjetio grijanje dok sam koristio plin.
Kakav je po kvalitetu pelet iz Olova (njihov proizvod) ???
Hvala unaprijed
mukimax

#306 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

@shlauf
Pozdrav,
Što se tiče Kovanovog premium peleta iz Olova nisam imao nikakvih problema, kotao(ekoline 50) radi savršeno sa ovim peletom. Čistim ga svakih 15 dana, nema puno pepela, kotao nema nikavih smetnji u radu. Sve je onako kako piše u uputstvima. Jedino kad budeš naručivao pelet probaj ranije, ja sam se malo zavukao prošle godine čekao avgust pa su mi isporučili u novembru. Znači probaj na vrijeme.
Što se tiče potrošnje tu utiče puno faktora. Najbitniji je koliko je hladno vani. Meni je reper bila potrošnja plina. Npr ako sam po sezoni trošio 2400 m3 plina znao sam da će mi trebati oko 4,8 tona peleta. Dakle, odprlike za 1 kubik plina treba 2 kg peleta. Ovo se u mom slučaju pokazalo apsolutno tačnim.Eh sad pošto je ova zima bila jako blaga tako mi je i peleta ostalo više.
shlauf

#307 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Montiran kotao i pušten u rad. Fercera 24 sata dnevno. Temperatura vode je 53 stepena i za 24 sata rada je potrošeno oko 2,5 vreća peleta. Pelet nabavio u Olovu po cijeni od 250,oo KM//tona. Vjerujem da će se potrošnja smanjiti kad se postigne stalna sobna temperatura jer proteklih dana nisam grijao sve prostorije kao što sada radim. Prerano je još donositi zaključke jer tek drugi dan koristim kotao.
Danguba

#308 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

shlauf wrote:Montiran kotao i pušten u rad. Fercera 24 sata dnevno. Temperatura vode je 53 stepena i za 24 sata rada je potrošeno oko 2,5 vreća peleta. Pelet nabavio u Olovu po cijeni od 250,oo KM//tona. Vjerujem da će se potrošnja smanjiti kad se postigne stalna sobna temperatura jer proteklih dana nisam grijao sve prostorije kao što sada radim. Prerano je još donositi zaključke jer tek drugi dan koristim kotao.
Sretno :thumbup:

Nije li malo 53 stepena?
Potrosnja nije losa ali me interesuje kako dobi pelet po 250 KM/toni?
Je li to na onaj njihov bon kao kupac kotla ili drugacije?

Cuo sam da je taj pelet izuzetno dobar pogotovu za njihove kotlove.
mukimax

#309 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

shlauf wrote:Montiran kotao i pušten u rad. Fercera 24 sata dnevno. Temperatura vode je 53 stepena i za 24 sata rada je potrošeno oko 2,5 vreća peleta. Pelet nabavio u Olovu po cijeni od 250,oo KM//tona. Vjerujem da će se potrošnja smanjiti kad se postigne stalna sobna temperatura jer proteklih dana nisam grijao sve prostorije kao što sada radim. Prerano je još donositi zaključke jer tek drugi dan koristim kotao.
Pozdrav,
Sretno i od mene, mislim da ce to biti jos jedna pozitivna prica.
Vezano za cijenu peleta, je li ta cijena sa prevozom ili bez, i ako nije koliko si placao prevoz?
Hvala
shlauf

#310 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Kontaktirao Gračanicu i oni mi tražili serijski broj kotla a ja izdiktirao i onda me uputili u Olovo i rekli da mogu odmah da isporuku realizuju. Nastupila im je ljetna cijena peleta pa sam ga i ja dobio po 250,oo KM/tona bez prevoza. Prevoz 2 tone platio do Sarajeva 120,oo KM. Opet jeftinije jer je taj isti pelet u Penny-u 400,oo KM/tona.

Evo brojeva telefona:
EkoLine Gračanica - Aida 035/705-233
Ekoline Olovo 032/828-540
shlauf

#311 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Danguba wrote:
Sretno :thumbup:

Nije li malo 53 stepena?
Potrosnja nije losa ali me interesuje kako dobi pelet po 250 KM/toni?
Je li to na onaj njihov bon kao kupac kotla ili drugacije?

Cuo sam da je taj pelet izuzetno dobar pogotovu za njihove kotlove.
53 stepena mi je konstantna temperatura vode u sistemu. Samo sam tu postavku mijenjao u meniju a sve ostale su od proizvodžača.
Filter

#312 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

shlauf wrote: 53 stepena mi je konstantna temperatura vode u sistemu. Samo sam tu postavku mijenjao u meniju a sve ostale su od proizvodžača.
pozz drug i sretno :)
kolika ti je sobna temperatura? koliko kvadrata?
cime regulises sobnu temperaturu?

zadana temp. kotla ti je preniska. sve ispod 65C stvara kondenz u kotlu tj belaj
belfy

#313 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

ja koliko znam kondenz se stvara tek ispod 50 stepeni u kotlu, ali to cesto zavisi od izvedbe kotla. takve stvari je najbolje i najlakse provjeriti u uputstvu za dati kotao. prema generalnim proracunima za grijanje ne bi trebalo niti jedan sistem da radi ispod 60 stepeni, ali u doba kada su ti proracuni radjeni nije postojao kotao na pelet. vjerujem da je svaki proizvodjac kotlova morao raditi testove prema kojima bi odredjivai te vrijednosti.
rovac13

#314 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Da ali kad navijete kotao da postize temp 60*C on kad postigne tu temp ugasi se.A ako imate sobni termostat on kad zatreba tople vode upali pumpu i ona kad pocne tjerat vodu,temp vode u kotlu pocinje da pada.Kotao se tad pali ali dok uspije potpalit vatru i pocet grijat voda u medjuvremenu zna pasti i ispod 50*C.

Zato nije lose imati mis ventil koji mijesa vodu direktno iz kotla i iz sistema radijatora,pa ne pada brzo temp vode u kotlu.
Danguba

#315 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

rovac13 wrote:Da ali kad navijete kotao da postize temp 60*C on kad postigne tu temp ugasi se.A ako imate sobni termostat on kad zatreba tople vode upali pumpu i ona kad pocne tjerat vodu,temp vode u kotlu pocinje da pada.Kotao se tad pali ali dok uspije potpalit vatru i pocet grijat voda u medjuvremenu zna pasti i ispod 50*C.

Zato nije lose imati mis ventil koji mijesa vodu direktno iz kotla i iz sistema radijatora,pa ne pada brzo temp vode u kotlu.
Upravo tako.

Pogotovu kada su vanjske temperature povecane. Mozes regulisati da ti kruzi samo voda iz radijatora ili dodavati koliko zelis vode iz kotla. Onoliko koliko otvoris odlaz vode iz kotla samo toliko vode dolazi u kotao na zagrijavanje i ne moras uvijek svu vodu protjerati kroz kotao.
Filter

#316 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

rovac13 wrote:Da ali kad navijete kotao da postize temp 60*C on kad postigne tu temp ugasi se.A ako imate sobni termostat on kad zatreba tople vode upali pumpu i ona kad pocne tjerat vodu,temp vode u kotlu pocinje da pada.Kotao se tad pali ali dok uspije potpalit vatru i pocet grijat voda u medjuvremenu zna pasti i ispod 50*C.

mis ventil izgleda kao dobra opcija. nakon ove sezone sigurno cu ga instalirati.

sto se tice kondenza, 50C je donja vrijednost. pumpa ne bi uopste trebala da pusta vodu u sistem ispod te vrijednosti.

ma ima milion nacina kontrole temperature. ja npr sad kontrolisem sobnim termostatom i termo ventilima.
kotao radi u zadatom vremenu, ne gasi se. temperatura u sobama je konstantna. kotao kad nabaci 70C u nekom programu, samo obara program, potrosnju peleta i dogrijava kotao. termo ventili na radijatorima odredjuju koliko ce vode ici prema njima. ostatak vode ostaje u kotlu.
belfy

#317 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

da, mis ventil je vrlo dobro i elegantno rjesenje. ja ga nemam, ali posto je kod mene centrometalov kotao on pumpu pali tek na 63C, tako da temperatura kotla nikada ne pada ispod 50, jer cim padne na 62C pumpa prestaje sa radom dok se ne postigne veca temperatura. to zna biti iritantno po prvom paljenju kotla, ali se pokazalo jako korisno u normalnom rezimu rada. u svakom slucaju se slazem da je 53C premala temperatura za rad kotla (osim ako se ne radi o podnom grijanju), ali i tada je mis ventil najbolje rjesenje.
mukimax

#318 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

U uputstvu za kotao Ekoline piše:
Presudan uticaj na stvaranje kondenzata ima temperatura
vode u kotlu. Preporučena min. radna temperatura vode u
kotlu je 40°C. Elektronskim upravljanjem vodenom pumpom
obezbijeđen je ovaj uslov tako što se pumpa ne uključuje prije
nego temperatura vode u kotlu ne dostigne minimalno
potrebnih 40°C.

Moje mišljenje je da svaka temp vode veća od 40°C, a koja može ugrijati, je dobra. Niža temperatura vode obezbjeđuje veću efikasnost kotla, jer se toplota sa izduvnih gasova bolje prenosi na vodu sa nižom temperaturom, odnosno manje toplote odlazi kroz dimnjak.
belfy

#319 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

mukimax wrote:U uputstvu za kotao Ekoline piše:
Presudan uticaj na stvaranje kondenzata ima temperatura
vode u kotlu. Preporučena min. radna temperatura vode u
kotlu je 40°C. Elektronskim upravljanjem vodenom pumpom
obezbijeđen je ovaj uslov tako što se pumpa ne uključuje prije
nego temperatura vode u kotlu ne dostigne minimalno
potrebnih 40°C.

Moje mišljenje je da svaka temp vode veća od 40°C, a koja može ugrijati, je dobra. Niža temperatura vode obezbjeđuje veću efikasnost kotla, jer se toplota sa izduvnih gasova bolje prenosi na vodu sa nižom temperaturom, odnosno manje toplote odlazi kroz dimnjak.
malo razmisljam o toj iskoristivosti kotla spram temperature vode i ne bih se slozio sa tobom. temperatura izlaznih gasova zavisi samo od nacina cirkulacije istih kroz kotao. sto je duzi njihov put i sto prolazi kroz poroznije konstruiran kotao to je iskoristivost veca. uostalom, temperatura vode u kotlu je jako mala stavka za porediti kada je iskoristivost u pitanju kada pricamo o donjoj granici od 40 ili 50 stepeni. mislim da ce pritisak vode u kotlu igrati puno vecu ulogu od ove donje granice. jednostavno ako zelis povecati iskoristivost - smanjis pritisak vode do najnize granice koju sistem dozvoljava bez stvaranja zracnih dzepova.

cak i sa dosta iskustva kod rada sa raznim kotlovima jako mi je tesko reci kakva bi razlika bila u iskoristivost izmedju samo 10 stepeni razlike u paljenju pumpe... tu bih se vjerovatno drzao "tradicionalne" granice od 50C, a cirkulaciju ostvarivao na nekih 60 (+/- koji stepen u zavisnosti od izvedbe kotla) zbog niske temperature povratne vode iz sistema (osim kod sistema sa podnim grijanjem). ovdje se sada moze ici nadalje u jako sitne detalje, kao sto su debljina stijenke kod cjevovoda kotla i kolicine toplote koju ista zadrzi prije paljenja pumpe prije nego hladna voda iz sistema dodje u kotao, pa nadalje koliko treba stijenci te debljine da se rashladi vodom, a koliko da ugrije preko gorionika... to je jednostavno previse posla za premalo ucinka. raspisah se vise nego sam mislio pa cu povuci kocnicu. za kraj cu samo reci da je temperaturu izlaznih gasove bolje iskoristiti kroz cijevi sprovedene kroz dimnjak (bilo primarne ili sekundarne) nego pokusavati hldaniju vodu pustati u sistem jer ce onda dogrijavanje istog trajati dosta duze iz jednostavnog razloga sto je lakse grijati vodu u jednoj posudi (kotlu) nego onu koja cirkulise. protocni bojler je, recimo, dobar primjer.

P.S. ako ima negdje kakvih podataka o iskoristivosti na tim razlikama donje granice ukljucivanja cirkulacije bio bih zahvalan za link ili sliku. hvala unaprijed.
PulleNo1

#320 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by PulleNo1 »

evo malo da aktueliziram ovu temu , sezona grijanja je "završena" ali bi trebalo već sada krenuti u nabavku koliko sam shvatio

ja sam novi u ovoj cijeloj priči , kotao termoflux 25 kw je sada tek posavljen i trebalo bi nabaviti pelet za sledeću grjenu sezonu

pa molim vas iskusnije za pomoć

gdje tražiti , koji je kvalitet i sl

može na pp a može i ovdje na temi

hvala unaprijed na pomoći ?
Korisnik imena

#321 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Korisnik imena »

Da li neko ima Lafat pec na pelet, to su ovi iz Kalesije?
Iskustva??
Jeftiniji su od Kovana preko 1000km.
Filter

#322 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

PulleNo1 wrote:evo malo da aktueliziram ovu temu , sezona grijanja je "završena" ali bi trebalo već sada krenuti u nabavku koliko sam shvatio

ja sam novi u ovoj cijeloj priči , kotao termoflux 25 kw je sada tek posavljen i trebalo bi nabaviti pelet za sledeću grjenu sezonu

dobrodosao :)
malo protrci kroz temu, dosta se pisalo o opisu kvalitetnog peleta. ujednacen oblik, svjetliji, bez prasine itd

mana trzista je sto je tesko potrefiti ujednacen kvalitet.
npr ove godine je trgovir dobar, sto ne mora da znaci da ce biti i iduce... svake sezone je potraga za boljim :)
kraj maja i pocetak juna je idealno vrijeme za nabavku peleta. najnize su cijene i ima ga na lageru kod vecine.

sretno :)
PulleNo1

#323 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by PulleNo1 »

Korisnik imena wrote:Da li neko ima Lafat pec na pelet, to su ovi iz Kalesije?
Iskustva??
Jeftiniji su od Kovana preko 1000km.
ja sam uzeo termoflux takođe jeftiniji a iz iskustva su mi drugi preporučili , za lafat ne znam ...
Filter wrote:
PulleNo1 wrote:evo malo da aktueliziram ovu temu , sezona grijanja je "završena" ali bi trebalo već sada krenuti u nabavku koliko sam shvatio

dobrodosao :)
malo protrci kroz temu, dosta se pisalo o opisu kvalitetnog peleta. ujednacen oblik, svjetliji, bez prasine itd

mana trzista je sto je tesko potrefiti ujednacen kvalitet.
npr ove godine je trgovir dobar, sto ne mora da znaci da ce biti i iduce... svake sezone je potraga za boljim :)
kraj maja i pocetak juna je idealno vrijeme za nabavku peleta. najnize su cijene i ima ga na lageru kod vecine.

sretno :)
kontaktirao sam trgovir ... do 26.04 im je cijena 270 bez prevoza ... posle ide vjerovatno na 300 ... dok ukalkulišem prevoz po to bi mogao uzeti i fisov ...

imam ponudu za neki iz Rogatice ... pa ne znam da li je neko uzimao tamo ?
rovac13

#324 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Juce narucen trgovirov 270KM sa prevozom.Vjerovatno sto je firma trgovir od mene nekih 20 km.Vec tri godine moji roditelji koriste njihov pelet bez zamjerki pa su tako i nastavili.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#325 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Hame_ »

Ubačeni elementi :D
Karabajaem

Prošle sezone grijanja jedina regulacija mi je bila sa sobnim termostatom (peć termoflux 50 kw ista zamjenjena poslije 2 mjeseca rada sa 25 kw eco termoflux). Peć se veoma često gasila i palila da bi se održala zadata temperatura, prosječna potrošnja je bila preko 2 vreće (33 kg) na dan s tim da se grijalo 150 mkv i peć je radila po nekih 9-10 sati /dan.

Ova sezona ( peć 25kw eco termoflux), postavljeni četvoroputni ventili i regulatori konstantne temperature (seltron ACC 10), izbačen sobni termostat, radna temperatura kotla 73*C, prema kući ide od 35-39*C zavisno od vanjske temperature u kući od 23-25*C, peć radi dvokratno ukupno 13 sati , troši 1,6 kg/h po danu oko 21 kg i radi na P1 ( mogućnost peći P1-P10). Ista površina grijanja 150mkv.
Ovih dana već razmišljam da prebacim na P2 ili čak P3 i smanjim vrijeme zagrijavanja vode u kotlu. Prema kući ću slati 40*C pa ću da vidim potrošnju, takođe ću pustiti da peć radi u kontinuitetu od 5i 30 do 21 i 30.
Sad se grijem duže a manje trošim a sve zahvaljujući tome što mogu regulisati temperaturu.
===

nikolajev
Ovakva potrosnja od 1,6 kg na sat je potrosnja koju bi teorijski mogao da ostvaris u stent baj rezimu rada kada su spoljasnje temperature visoke. Da pojasnim, teoretski pelet je gorivo koje ima 4,5-5 kw po kg, u praksi je to cesto mnogo manje ali uzmimo da ima 4,5 kw po kg, u idealnim uslovima sa 100 % iskoriscenjem peleta i kotla to bi znacilo da ti dobijas 1,6* 4,5kv= 7,2 kw toplote sa gubitcima uzmimo da je to 7 a i manje je. 7kw/ 150 m2 iznosi 46w po m2, sto je impozantno, da ne kazem nemoguce.
Teorija vam govori a vi buduci kupci verujte ili nemojte, jedina usteda je u komforu i u cinjenici da nema perioda odrzavanja vatre u kojima kotao sa drugim gorivima uludo trosi ogrev, ovo narocito kada su blaze zime ili prelazni periodi. Po mojoj racunici za kucu od 150m2 kakvu i ja imam prosecne izolovanosti, za sezonu u podrucju kakvo je entralna Srbija, potrebno je- ako imamo okvirno 1800 sati grejanja snagom od 22kw sto je vrlo ambiciozno, sa kotlom od 25 kw koji ima realno 22kw, potrebno je 22/4,5 = 4,888kg na sat*1800 = 8,8t peleta. Napominjem da je ovo minimalni broj sati rada kotla a racunao sam da je grejna sezona 6 meseci, od kojih 4 meseca grejanje u fulu radi prosecno 8 sati, a 2 meseca 15 sati u fulu, to okvirno izadje 1800 sati rada sa 22kw.
Ovo je otprilike idealna dimenzija kotla za prosecno izolovanu kucu od 150m2 ciji su gubitci 150w/m2.
Za podrucja koja imaju hladniju klimu ovaj koeficijent pa i potrosnja se povecavaju.
Rezime 9 t peleta * 200e = 1800e za vrhunski pelet
9 t peleta * 150e = 1350e za solidan pelet
9 t peleta * 120e = 1080e za agro pelet ili losiji pelet koji ne mogu svi gorionici da guraju.
Dakle ovo jeste komforno i cisto ali je skupo, nema alternative ukoliko dodje do fluktuacija na trzistu peleta, zavisite od par distributera, oprema je skupa i upitno je da li 'e i koliko dugo biti isplativo koristiti je, upitno je i trajanje iste. Pelet po prirodi sastava jeste eko gorivo ali po svemu ostalom daleko je od toga.
Na primer po nacinu fabrikovanja sirovina pa i transportu to je mleveno drvo koje je neophodno (preskacem stavke koje je potrebno uraditi i kod ogrevnog drveta)
1. dopremiti do fabrike
2. oprati
3. skinuti koru i istu otpremiti
4. samleti drvo
5. osusiti drvo
6. klasirati dobijeni granulat
7. peletirati granulat
8. spakovati pelet
9. transportovati do prodaj. obj.
za sve ove radnje trose se fosilna goriva struja iz termo elektrana, nafta benzin isl. a kora koja ima najvecu kalorijsku vrednost se odbacuje. Ogromna kolicina energije ulozi se u drobljenje i peletiranje, sto je mimo pameti, pravis struju da bi njome mleo i sabijao drvo.
Ovo ima smisla samo kao nus industrija drvnoj industriji koja proizvodi kompleksnije proizvode a otpad je sirovina za pelete i brikete, u tom slucaju cena bi bila visestruko manja i najvecim delom bi je cinio transport.
Izvinjavam se na opsirnosti.
===

boree
Sem poslednje rečenice da se pelet koristi od drvnog otpada sa malo stvari se slažem sa Vama nikolajev . 8.8 t peleta za kuću od 150m2 kao moja nikad al nikad ne bih mogao potrošiti toliko , ove sezone sam potrošio ispod 3 t a po vašoj računici 3x150e za solidan pelet =450e tj 52000 din ili 12m3 drva , nema šanse da sa 12 m3 drva meni u kući bude preko cele zime 24h 22°+ molim Vas nemojte iznositi ovakve stvari i buniti potrošače , jel se Vi grejete na pelet ?
===

nikolajev

boree nije mi io cilj da bilo koga dovedem u zabludu, u zabludu se dovode ljudi iznošenjem nepotpunih podataka, o tome koliko se sati aktivno grejete u kući i koliko prostora zaista grejete.
Ja sam odustao od peleta zbog sumnje da ga jednog dana neće biti i zbog mogućnosti trgovaca da manipulišu cenama, ali daleko od toga da nisam godinama pre nego što je većina ljudi ovde znala za pelet proučavao pa čak i napravio eksperimentalni gorionik..
Koleginica se greje na pelet, kuća 150 m2 prošle sezone 6-7 tona peleta, a to je sezona poput ove i ima odraslu decu. Pitaću kako je prošla ove godine, pa ću napisati.
Ali to je krajnje nebitno, bitna je matematika koja kaže da pelet koji ima 4,5kv po kilogramu ne može da da više energije nego što je to teorijski moguće. Znači da ako imate kotao koji radi snagom od 25 kv morate na sat trošiti 5,555 kg peleta i to je nesporno. E sad prednost peleta je što gorionik može raditi u slabijem režimu ukoliko to spoljašnje temperature dozvoljavaju. Ovo je najveća prednosti peleta, u odnosu na standardna čvrsta goriva.
Vaša potrošnja zavisi od ukupnog broja sati aktivnog grejanja, ukoliko ste u najvećem delu dana odsutni naravno da će se to odraziti na potrošnju, ali ako kao ja 24 sata ložite u fulu zbog sitne dece ta računica može otići na gore i biti veća i do 4 puta.
Pelet je odličan da me ne shvatite pogrešno za samce, ljude koji su često odsutni isl. ali kod konstantnog grejanja u fulu po ceo dan nemože da bude ekonomičan.
3 tone koje ukupno imaju 3000kg*4,5kv 13,500 kv / 5 meseci = 2700kv mesečno / 30,4 dana = 88,8 kv dnevno, što je zaista malo prosto za ne poverovati osim ako se niste aktivno grejali 4-5 sati dnevno i imate izolaciju 15-20 cm.
Ispada da vi trošite manje kilovata toplote koju daju peleti nego što biste potrošili struje za grejanje te površine u tom vremenskom intervalu.
Daj bože da nisam u pravu, ako je tako ja uskoro prelazim na pelet.
Inače grejem se kombinovano drva i ugalj oe sezone a inače ugalj, kotao viadrus u 24 koji ima najveću moguću iskorišćenost, kuća solidno izolovana, potrošili smo manje nego što je uobičajeno, do sada oko 3 t uglja sušeni vreoci i banovići mešano i 5m drva. Napominjem da se ova peć ne gasi od početka do kraja sezone, i da je podešena na 70 stepeni, u kući nikada nije ispod 24.

Drugo, upitno je kada ste započeli sezonu, ako je to bio decembar logično je da do sada kada ona još traje potrošite 3 t zato što ste se grejali 3 meseca, ali ako uzmete da ćete se kada bude prava zima grejati od septembra do aprila što je još 3 meseca, i ukoliko temperature bar 15 dana budu ispod -5, 6 što je vrlo uobičajeno, teško će vas pokrpiti i 6 tona. Pa i do kraja ove sezone ćete se grejati još mesec dana i potrošiti najmanje 500 do 700 kg peleta tako da će to biti oko 4 t.
Još jedna bitna stvar je područje u kome živite, ako ste na Kopaoniku, trošićete mnogo više nego ukoliko ste u Grčkoj ili Beogradu, Nišu...
Pelet je zakon u prelaznim periodima i kada su zime ovako blage, tada ja naprimer uludo trošim ogrev kako bih održavao temperaturu u kotlu a kod peleta toga nema.
===

boree

Više neću ovu temu da trujem samo da Vam odgovorim :
DOLNJA toplotna moć peleta je 4,7kw , grejem 145m2 solidno izolovane kuće sa svih strana (znači gore, dole i spolja 5cm stiropor) a još ću poraditi na izolaciji unutra. Sezonu sam započeo negde u novembru kao i ostali zbog vremena (ako se dobro sećam) znači 3,5 meseca , živim na severu a onaj ko živi na Kopaoniku će potrošiti ekvivalentno više drva nego li peleta (kad je hladno mora grejati dal drvima dal peletom) , prosečna potrošnja mi je bila recimo 2,2kg/h , peć je radila recimo 11h znači 24,2kgx30x6meseci=4,35t al sa tim da su mi ovo maximumi , nema šanse da se greje od prvog do poslednjeg dana na max (inače peć ako radi kao što kažete na 25kw non-stop tu nešto nije u redu , moja od 20kw radi na "leru" tj na najmanjoj snazi otuda i potrošnja od max 2,2kg/h) a temperatura u kući mi nije bila ispod 20° (ujutru) a preko dana oko 23-24°, a što se prelaznog perioda tiče to baš ne odgovara peletu jer peć ne može da radi kao što bi trebala tj dolazi do učestalijeg gašenja jer se brzo zagreje sistem .

Za dalje ima tema o peletu pa se tamo može prodiskutovati ovo-ono...
===

anon3017188

Naravno da mnogi " ulepsavaju " potrosnju peleta.Po mom misljenju nepostoji razlika izmedju GASA=PELETA -- cena grejanja je potpuno ista.E sada mnogi ljudi nemaju mogucnost prikljucenja na gas pa koriste pelet sto je dobro.Taj odnos pelet-gas bice jednak dok drzava dozvoljava NEKONTROLISANU secu " zdrave " sume.
===

nikolajev

Pitao koleginicu još jednom, prva rečenica je da je nije briga za potrošnju, muž je neki investitor.... ali da ako hoćeš lepo da se ogreješ da bude 23-24 troši prilično. Čim je temperatura ispod -5 guta pelet i prošle sezone potrošili su oko 7 tona, imali problema sa peletom isl.. za ovu sezonu će pitati muža pa ću vam preneti. Rekla mi je da komšija troši nešto manje ali da je on temperaturu podesio na 18 , 19 stepeni i noću mu radi na leru. Toliko o iskustvima.
Pelet ne može biti jeftiniji od drveta i uglja, on je jeftiniji od gasa i lož ulja za nijnsu, komforan je ali skup, Mada ni ostali vidovi ogreva više nisu jeftini.
Ja nisam ni očekivao da će neko ko je morao da obradi ženu raznim pričama da bi pljunuo 1000 evra za gorionik i još 1000 za ogrev sada olako priznati da je to skuplje, bilo bi dobro da budemo realni u konstatacijama a ne da nas optimizam i opčinjenost zaslepljuju. Ja sam do pre par godina bio ubeđen da je pelet neprikosnoven, čak sam umalo nabavio mašinu za peletiranje, ali sam vremenom zaključio da je to neisplativo osim ukoliko ne funkcioniše kao prateća pojava neke ozbiljne proizvodnje.
Post Reply