Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
iamia

#301 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by iamia »

Lacrosse wrote:[.
Ono u cemu se razlikujemo je da sam prelezao BiH i da 15 godina nisam morao gledati kako samo napreduju oni koji u pravom sistemu bi pali. Takodje sam gledao u dijaspori ko kako napreduje i vidim koje su prave vrijednosti koje vode uspjehu vani a koje u BiH. Mi nismo isti ljudi jer ja ne bih mogao zivjeti u BiH vise, ne ovakvoj BiH. Cak i da imam posao i da me placaju, ja tu nemam sta vidjeti, nauciti, cuti, nema napredka, ima samo regres, kod nekog se desi to s 18 a kod nekog s 30, ...
hmm,, tesko ces vidjeti velikog napretka u dijaspori. 90% ljudi koji su bili fukare u bosni, ostali su fukare u dijaspori.
Bosna danas je kao amerika prije 100 god.
u sve se mozes umuljat. zakon sposobnijeg i manjak regulacija je raj za entrepreneurs.
pefektno za ljude sa idejama.
amerika je propali dream. policijska drzava. gdje ce se poceti regulisati i vazduh koji dizes. a o zap. evropi da i ne pricam. porezni holokaust.
Lacrosse wrote:[
...". Za mene je BIH odstupnica ako nekad dodje do nekog kolapsa ili odem u penziju i bitno mi je da zadrzim standard s manjim primanjima, ali ja iskreno mrzim sistem koji postoji, mrzim ljude koji nose ikakvu funkciju i mrzim ovo cim smo postali. ...
dobro.
promjeni ga onda.
. Meni je bolje biti gladan u Americi jer znam kako cu zaraditi nego biti sit u Bosni, bez ikakvih prospekata i s pitanjem da li da se kompromitujem ili ne. ...
ovo je psihicki sklop. ima vise zajedno sa genima i nacinom na koji si odgojen. nema nista sa mnom., jer ja nisam odgojen kao ti.
Doslo je toliko daleko da moja identifikacija nije da sam Bosanac. Ja sam emigrant, i to je moja nacija. , ...
a sta radis ovdje ?
izgubljena dusa

#302 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by izgubljena dusa »

Lacrosse

Slazem se da je dijaspora nastala slucajnim uzorkom ljudi u ratu.
Ali takodje je jako mnogo onih koji su otisli svojom odlukom, a ne sto ih je neko otjerao i to masovno postratno.
20 godina kasnije ti ljudi i ovi u BiH nisu isti.
Ja nisam istim covjekom nakon 15 godina Amerike.
Mogu ja jesti sarmu i gledati repku BiH ali to je za mene folklor.
Ono u cemu se razlikujemo je da sam prelezao BiH i da 15 godina nisam morao gledati kako samo napreduju oni koji u pravom sistemu bi pali. Takodje sam gledao u dijaspori ko kako napreduje i vidim koje su prave vrijednosti koje vode uspjehu vani a koje u BiH. Mi nismo isti ljudi jer ja ne bih mogao zivjeti u BiH vise, ne ovakvoj BiH. Cak i da imam posao i da me placaju, ja tu nemam sta vidjeti, nauciti, cuti, nema napredka, ima samo regres, kod nekog se desi to s 18 a kod nekog s 30, iskreno, izgubilo se mnogo vremena u zivotima ljudi da se napravise samo fasade i plocice po zgradama "vlada ova, vlada ona...". Za mene je BIH odstupnica ako nekad dodje do nekog kolapsa ili odem u penziju i bitno mi je da zadrzim standard s manjim primanjima, ali ja iskreno mrzim sistem koji postoji, mrzim ljude koji nose ikakvu funkciju i mrzim ovo cim smo postali. Nekad sam mislio da smo na pravoj strani i bili neshvaceni, prije 20 godina je ubijeno 95 hiljada ljudi, da bi imali ovo? Ponosan sam na nasu borbu, ali tekovine ove borbe su uzasavajuce, kompromitovane su sve vrijednosti i drustvo smo kontinuirane krize gdje ljudi traze rijesenje u drugima a ne u sebi. Dijasporci su nasli rijesenje u sebi. Meni je bolje biti gladan u Americi jer znam kako cu zaraditi nego biti sit u Bosni, bez ikakvih prospekata i s pitanjem da li da se kompromitujem ili ne. Doslo je toliko daleko da moja identifikacija nije da sam Bosanac. Ja sam emigrant, i to je moja nacija. Onih koji su odnekud a otisli drugo. A sto se tice pomaganja, i to me je proslo, jer sam vidjeo da ono bitno se ne mjenja, a sad jel neko imao internet u skoli ili ne, nisam ni ja imao internet ni kompjuter iako sam zavrsio 2 gimnaziju, ne mozes ti sa 100 dollara zamjeniti najskuplji stup sistema u bilo kojoj zemlji a to je zdravstvo, dakle, nemam aluziju da mogu pomoci a dosao sam i do zakljucka da bilo kakvo pomaganje omogucava kontinuitet vlasti koja je nas manje vise istjerala, tako da mi ni na um ne pada da ja pomazem onima koji su 1 milion bosanaca preselili da bi oni mogli vladati po nasoj prciji. Ja imam samo obavezu da ako dodje dan da opet gruhne, u banku idem i dizem zajam za milion dollara da se kupi muncija. I od mene samo ispomoc u municiji stize. Kome bude trebala, kad bude trebala. Ostalo, ja se igrati nekog dobrog dijasporca dok dok vlast se voza u landroverima i zivi u apartmanima od milion dolara a ne zna kako izgleda 5 ujutro, to ostavljam kategoriji dijasporca blecka, i da, pomognem onim koje ja znam i kojima ja iz ruke u ruku dadnem pare, ali nikom drugom ne vjerujem niti uplacujem na racun, jednostavno, ja ne vjerujem a ni ne osjecam nikakavu satisfakciju tim nacinom pomoci, ko osjeca, neka pomaze...

Svaka cast za post :-D , a boldirano me najvise boli. Ostaje pitanje "da li je bas moralo ovako?"
zenny

#303 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by zenny »

neki dalji rodjaci ovih dana...
dodju jednom u godini iz belgije u posjetu familiji uz pricu kako im je tesko i valja nac vremena a dolaze ovamo na tekmu protiv grcke samo na 2-3 dana i vracaju se nazad. cuo sam za jos par identicnih situacija..
i opcenito me nervira sto dobar dio njih radi ko postavljaci krovova, dodavac kartona na traci u fabrici mlijeka, fasader, dadilja, privatna cistacica po kucama, berac jagoda......... i onda mi dodje ovamo sa mercedesom starim 3-4 godine iz kojeg izlazi u Filinoj trenerci kad dodje 'amo preko holideya :roll:
DZONPI

#304 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by DZONPI »

Pa sta bi ti da ti kazu kako su inzinjeri,kako izlaze svaku noc,kako nista nerade pare skakucu same u padze i u stvari ti nisi nikakav rodjak cim ocrnjujes vlastitu fameliju.Sta koga boli kurac ko sta vozi i sta nosi.Jel se to neko mora oblacit kako tebi odgovara ili kako se doticna osoba licno bolje osjeca.Prvo ako vozis dug put prikladna je trenerka jel ne steze dakle komotna,vozi Mercedesa znaci on dao svoje pare i kupio sta je problem.Doso na tekmu bas fino svaka mu cast.Okreni se ti pasa malo oko svoje mahale pa vidi ko sta nosi i ko sta voza.
Lacrosse

#305 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Lacrosse »

iamia wrote:
Lacrosse wrote:[.
Ono u cemu se razlikujemo je da sam prelezao BiH i da 15 godina nisam morao gledati kako samo napreduju oni koji u pravom sistemu bi pali. Takodje sam gledao u dijaspori ko kako napreduje i vidim koje su prave vrijednosti koje vode uspjehu vani a koje u BiH. Mi nismo isti ljudi jer ja ne bih mogao zivjeti u BiH vise, ne ovakvoj BiH. Cak i da imam posao i da me placaju, ja tu nemam sta vidjeti, nauciti, cuti, nema napredka, ima samo regres, kod nekog se desi to s 18 a kod nekog s 30, ...
hmm,, tesko ces vidjeti velikog napretka u dijaspori. 90% ljudi koji su bili fukare u bosni, ostali su fukare u dijaspori.
Bosna danas je kao amerika prije 100 god.
u sve se mozes umuljat. zakon sposobnijeg i manjak regulacija je raj za entrepreneurs.
pefektno za ljude sa idejama.
amerika je propali dream. policijska drzava. gdje ce se poceti regulisati i vazduh koji dizes. a o zap. evropi da i ne pricam. porezni holokaust.
...". Za mene je BIH odstupnica ako nekad dodje do nekog kolapsa ili odem u penziju i bitno mi je da zadrzim standard s manjim primanjima, ali ja iskreno mrzim sistem koji postoji, mrzim ljude koji nose ikakvu funkciju i mrzim ovo cim smo postali. ...
dobro.
promjeni ga onda.
. Meni je bolje biti gladan u Americi jer znam kako cu zaraditi nego biti sit u Bosni, bez ikakvih prospekata i s pitanjem da li da se kompromitujem ili ne. ...
ovo je psihicki sklop. ima vise zajedno sa genima i nacinom na koji si odgojen. nema nista sa mnom., jer ja nisam odgojen kao ti.
Doslo je toliko daleko da moja identifikacija nije da sam Bosanac. Ja sam emigrant, i to je moja nacija. , ...
a sta radis ovdje ?
Nije mi jasno sto se ti javljas na svaki moj post o dijaspori.
Ti sve sto imas stekao si u Americi. I sad kad si se vratio s to nesto parica, sinove izrodio s Americkim papirima, ti nesto strljecas, doveo si djecu u zemlju masovnih grobnica i 95 hiljada kostura za kojih je u zatvoru zavrsilo manje od 100 ljudi, i tu ti je lakse nego u Americi, jer ti nisi otisao iz Bosne zbog ideoloskih raskola, otisao si ono da probas, zaradis, iskoristis priliku e vidis, ja sam otisao ideoloski, ja ne mogu biti ljekar u Bosni dok Izetbegovicka je direktor bolnice, ista ona kojoj je Dr. Kurjak u Zagrebu morao namjestati ginekolosku specijalizaciju prije 20 godina, a danas bi da vodi bolnicu hirurga koji je sasio pola Sarajeva, ima ih barem 20 koje su iz mrtvacnice vratili u zivot radi Nakasa, a njegovog brata cusnuti iz iste bolnice, gotovo pa na ulicu, e to je Bosna u koju si se ti vratio, i kad se SDA kadar ovako obracunava izmedju sebe pitanje je ko si im ti? Nego dobro cuvaj djecije Americke pasose, mogli bi ti zatrebati kad sa 19 godina ti budu rekli da za njih nisi nista uradio, onda ces moci povuci pasose i reci evo vam otidjite dici kredite i skolujte se na najjacim univerzitetima ako mozete, ali sta ce prosjecni gradjanin ove zemlje koji nema tu sansu? Do tad, kad god ti naumpadne nesto protiv Amerike da kazes, budi jaci od pameti, pa presuti, kao sto se ovaj rat tek vidi s odstojanja od 20 godina, vidjeces i ti Ameriku s odstojanja od 20 godina malo bolje, dok se odmoris i u Bosni dok budes imao kakvih problema, ono krucijalnih, ko umire mater, djete upalo u problem, izgubis posao, i slicno, pa cemo onda popricati, do tad ostani mi pozdravljen i sretan ti Saint Patricks day, odoh malo u Boston da prospartam mahalom, poslusam Irski jedan bend, odem u muzej umjetnosti i jedem kod Lebanonca, gdje ces ti?
iamia

#306 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by iamia »

gdje cu ja za saint patrick day?
kako se kaze na engleskom, 'boli me **rac za taj dan ?/
bas zbog toga sam se i vratio. da mi djeca ne gledaju taj shit.

i ne javljam se samo tebi kad bacis bombu kao' ti si emigrant a nisi bosanac'. javljam se svakom padobrancu tvoje vrste. pocevsi od operatora, pa do jeffersona i detroita. itd, itd.

sta ce moja djeca biti, zavisi samo od njih i mene. sta im ja ponudim. ja znam mnogo ucenika u bosni koji su uspjesniji, pametniji, sposobniji nego mnogo ucenika u americi.
nemoj da ti nabrajam "inteligenciju" po raznim gethoima amerike,, ili redneck centrima znanja :lol: od tallahasseea do montane.
ne volim kad izmisljas da u bosni bas ne moze niko nista postici.
bacas shit po bosni iz tamo neke amerike (zemlja koja se meni osobno svidja, ali//.... postoji big 'ali' ),.,koja sama ima ogromnih problema.
sanse za uspjeh u americi su iste kao u bosni.
ti bi bio radije gladan u usa nego sit u bosni !??? wtf.
vidis djecak da ti imas osobnih problema sa ovom drzavom.

ps.
gdje si u bostonu. jel' onaj bosanski kafic u everetu jos uvijek radi ? ako da, pozdravi dachu.
jesi li bio u saburu ?
Op3r4t0r

#307 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Op3r4t0r »

E amerikanac kriminalac dosadio si i Bogu i narodu, hajd odjebaus! :run:

Lacrosse za tvoje postove :thumbup: :thumbup: :thumbup:
izgubljena dusa

#308 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

"iamia"...
sta ce moja djeca biti, zavisi samo od njih i mene. sta im ja ponudim. ja znam mnogo ucenika u bosni koji su uspjesniji, pametniji, sposobniji nego mnogo ucenika u americi.
nemoj da ti nabrajam "inteligenciju" po raznim gethoima amerike,, ili redneck centrima znanja :lol: od tallahasseea do montane.
Pa covjece, nije valjda Amerika samo geto do geta i nista vise. Uporedjujes svu djecu ovdje sa djecom iz geta po Americi. Hajde bar uporedi djecu iz siromasnih, rubnih naselja sa djecom iz takvih djelova Amerike. Droga, nasilje, ubistva... sva su geta ista ili bar slicna....
ne volim kad izmisljas da u bosni bas ne moze niko nista postici.
Moze se postici puno, kako da ne moze ... samo zavisi kako se prezivas, kojoj porodici pripadas, stranka, gdje si u talu.... koliko si u stanju da se prilagodis raznim marifetlucima (arhaicni naziv za snalazljive, podmitljive, korumpirane, sposobne, podobne...)
I onda kad neko ostane bez tala (ispadne iz igre) vec slijedece jutro osvane naslov u Avazu tipa "ukro...pokro...prevario..." tako da i obicna raja saznaju sta se desavalo i sta im rade cike iz vlasti....
bacas shit po bosni iz tamo neke amerike (zemlja koja se meni osobno svidja, ali//.... postoji big 'ali' ),.,koja sama ima ogromnih problema.
U drugim zemljama, nebitno da li se radi o Americi ili bilo kojoj drugoj zemlji, problemi se rjesavaju, ovdje se to samo gomila, slaze, uvecava....
Evo ja zivim ovdje i zeludac mi se prevrce k'o na rostilju....
sanse za uspjeh u americi su iste kao u bosni.
Ima nas puuunooooo koji tvrdimo da sanse nisu ni blizu. Pogledaj bilo koji parametar - npr ponudu radnih mjesta, visinu primanja... itd
andalib

#309 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by andalib »

Lacrosse wrote:Slazem se da je dijaspora nastala slucajnim uzorkom ljudi u ratu.
Ali takodje je jako mnogo onih koji su otisli svojom odlukom, a ne sto ih je neko otjerao i to masovno postratno.
20 godina kasnije ti ljudi i ovi u BiH nisu isti.
Ja nisam istim covjekom nakon 15 godina Amerike.
Mogu ja jesti sarmu i gledati repku BiH ali to je za mene folklor.
Ono u cemu se razlikujemo je da sam prelezao BiH i da 15 godina nisam morao gledati kako samo napreduju oni koji u pravom sistemu bi pali. Takodje sam gledao u dijaspori ko kako napreduje i vidim koje su prave vrijednosti koje vode uspjehu vani a koje u BiH. Mi nismo isti ljudi jer ja ne bih mogao zivjeti u BiH vise, ne ovakvoj BiH. Cak i da imam posao i da me placaju, ja tu nemam sta vidjeti, nauciti, cuti, nema napredka, ima samo regres, kod nekog se desi to s 18 a kod nekog s 30, iskreno, izgubilo se mnogo vremena u zivotima ljudi da se napravise samo fasade i plocice po zgradama "vlada ova, vlada ona...". Za mene je BIH odstupnica ako nekad dodje do nekog kolapsa ili odem u penziju i bitno mi je da zadrzim standard s manjim primanjima, ali ja iskreno mrzim sistem koji postoji, mrzim ljude koji nose ikakvu funkciju i mrzim ovo cim smo postali. Nekad sam mislio da smo na pravoj strani i bili neshvaceni, prije 20 godina je ubijeno 95 hiljada ljudi, da bi imali ovo? Ponosan sam na nasu borbu, ali tekovine ove borbe su uzasavajuce, kompromitovane su sve vrijednosti i drustvo smo kontinuirane krize gdje ljudi traze rijesenje u drugima a ne u sebi. Dijasporci su nasli rijesenje u sebi. Meni je bolje biti gladan u Americi jer znam kako cu zaraditi nego biti sit u Bosni, bez ikakvih prospekata i s pitanjem da li da se kompromitujem ili ne. Doslo je toliko daleko da moja identifikacija nije da sam Bosanac. Ja sam emigrant, i to je moja nacija. Onih koji su odnekud a otisli drugo. A sto se tice pomaganja, i to me je proslo, jer sam vidjeo da ono bitno se ne mjenja, a sad jel neko imao internet u skoli ili ne, nisam ni ja imao internet ni kompjuter iako sam zavrsio 2 gimnaziju, ne mozes ti sa 100 dollara zamjeniti najskuplji stup sistema u bilo kojoj zemlji a to je zdravstvo, dakle, nemam aluziju da mogu pomoci a dosao sam i do zakljucka da bilo kakvo pomaganje omogucava kontinuitet vlasti koja je nas manje vise istjerala, tako da mi ni na um ne pada da ja pomazem onima koji su 1 milion bosanaca preselili da bi oni mogli vladati po nasoj prciji. Ja imam samo obavezu da ako dodje dan da opet gruhne, u banku idem i dizem zajam za milion dollara da se kupi muncija. I od mene samo ispomoc u municiji stize. Kome bude trebala, kad bude trebala. Ostalo, ja se igrati nekog dobrog dijasporca dok dok vlast se voza u landroverima i zivi u apartmanima od milion dolara a ne zna kako izgleda 5 ujutro, to ostavljam kategoriji dijasporca blecka, i da, pomognem onim koje ja znam i kojima ja iz ruke u ruku dadnem pare, ali nikom drugom ne vjerujem niti uplacujem na racun, jednostavno, ja ne vjerujem a ni ne osjecam nikakavu satisfakciju tim nacinom pomoci, ko osjeca, neka pomaze...
slazem se ja s tvojim postom u cijelosti, samo ne shvatam, a mozda je to do mene, kakve veze ima s temom. kad pitaju sta ljudi "iz", a ispravno je valjda u BiH misle o dijaspori, ja pomislim to sto sam napisala. mi smo isti narod, i sta god mislili jedni o drugima, to je sve prenosivo na nas same da se nadjemo u obratnoj situaciji. ne bismo ni mi sami bili nista bolji ni gori da smo u dijaspori/ostali u bosni. i zato ne volim da citam osude.

istina je, sto ti kazes, da smo evoluirali. ovo sad "evoluirali" ima pozitivnu konotaciju, ono promijenili se na bolje :), a ja bih pokusala da ostanem neutralna. hm, eto, jeste nas promijenio zivot u dijaspori, kao sto su i narod u bosni promijenile tamosnje prilike. ali sustina je u ovome sto si napisao u drugom postu:
Nego dobro cuvaj djecije Americke pasose, mogli bi ti zatrebati kad sa 19 godina ti budu rekli da za njih nisi nista uradio, onda ces moci povuci pasose i reci evo vam otidjite dici kredite i skolujte se na najjacim univerzitetima ako mozete, ali sta ce prosjecni gradjanin ove zemlje koji nema tu sansu?
neki od nas su bili dovoljno sretni u zivotu da dobiju drugu sansu i zapocnu novi zivot u organizovanijim drzavama, a vecina nije. mnogi od njih koji su bili primorani da ostanu na balkanu bi jednako dobro ili lose iskoristili tu sansu. to je sve sto sam rekla, i ne bih vise da se ponavljam.

uzgred, svidja mi se ovo "emigrant po naciji".
iamia

#310 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by iamia »

izgubljena dusa wrote:[
Pa covjece, nije valjda Amerika samo geto do geta i nista vise. Uporedjujes svu djecu ovdje sa djecom iz geta po Americi. Hajde bar uporedi djecu iz siromasnih, rubnih naselja sa djecom iz takvih djelova Amerike. Droga, nasilje, ubistva... sva su geta ista ili bar slicna.... itd
to samo moze reci neko ko nije vidio zapadna gheta.
u americkim ghetoima, 10godisnji djecaci nose utoku za pasom i prodaju kokain na ulicnom cosku. gdje to kod nas ima ?
imas momke od 18 godina koji ne znaju citati i pisati. ali zato razlikuju dobro izmedju skunka i horsa. zna svaki flavor marihuane.
lakse ces danas izgubiti zivot u camdenu , new jersey, nego u kabulu.
izgubljena dusa wrote: Moze se postici puno, kako da ne moze ... samo zavisi kako se prezivas, kojoj porodici pripadas, stranka, gdje si u talu.... koliko si u stanju da se prilagodis raznim marifetlucima (arhaicni naziv za snalazljive, podmitljive, korumpirane, sposobne, podobne...).
svagdje je tako. moras biti sposoban i spreman na sve. jedni ljudi se rode spremni uhvatiti se u kostac sa zivotom, drugi nisu. i to je jednostavno tako.
poslije abiture, sam radio internship pola godine na deutsche telekomu.
zaprepastila bi se koliko rodjaka i uhljupa rade tamo. sve talovi.
a niko ne radi nista po cijeli dan. dodju na posao pola sata kasnije a idu pola sata ranije.
a rucak? normala je dva do tri sata za to. a pricamo o deutsche fakin telekomu..
zasto bi recimo u BiH telekomu bilo drugacije ??
izgubljena dusa wrote: U drugim zemljama, nebitno da li se radi o Americi ili bilo kojoj drugoj zemlji, problemi se rjesavaju, ovdje se to samo gomila, slaze, uvecava....
to samo moze reci neko ko nije bio u drugim drzavama.
problem prosjecnog gradjanina u njemackoj , belgiji, svedskoj je isti kao i tvoj. a on se svodi, nahraniti sebe i familiju svaki dan. samo sto je zapad bolje izglancan, pa se daje privid da je mnogo bolje, a u stvari je sve u pet deka.
onaj gore ti daje primjer o nekim rodjacima iz belgije koji voze merdzu i dodju u BiH na utakmicu a rade bezveze poslove ... i tebi odmah oci ispadnu.
kako je to moguce. merdzo, odmor tri dana. ritard posao. a pun dzep para.
kako je moguce ?
odgovor. visa i master card. i jedes pastetu svaki dan kada dodjes kuci.
graue_maus

#311 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by graue_maus »

iamia dobar komentar ........ali nemozes nasem svijetu objasnit i tacka , ovih dana imam posjetu iz italije nasi ljudi , vec 20 i kusur godina vani ........i bas se vodila ova diskusija , moze li se od drzave ziviti , koliko od plate ustedit itd ...... svi vide da je voce kod komsije ljepse i ukusnije nego u vlastitoj basci...............
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#312 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

Nisam znala da je Nakaš u disjapori :roll: A nisam ni znala da se ne smije protiv države po usvojenju, a da se mora protiv države po rođenju. A i mislila sam da je recesija, a ono prosperitet :D
Nevjerovatno je kako mnogi komentari odaju savršen brejn vošing koji se na prazno valjda bolje prima :roll:
Micaha

#313 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Micaha »

Kompleksi, kompleksi...
cehaja

#314 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by cehaja »

Misljenje i jednih i drugih, treba biti pozitivno, i trebamo se drzati jedni drugih. Medutim tako na zalost u praksi nije
izgubljena dusa

#315 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

iamia wrote:
izgubljena dusa wrote:[
Pa covjece, nije valjda Amerika samo geto do geta i nista vise. Uporedjujes svu djecu ovdje sa djecom iz geta po Americi. Hajde bar uporedi djecu iz siromasnih, rubnih naselja sa djecom iz takvih djelova Amerike. Droga, nasilje, ubistva... sva su geta ista ili bar slicna.... itd
to samo moze reci neko ko nije vidio zapadna gheta.
u americkim ghetoima, 10godisnji djecaci nose utoku za pasom i prodaju kokain na ulicnom cosku. gdje to kod nas ima ?
imas momke od 18 godina koji ne znaju citati i pisati. ali zato razlikuju dobro izmedju skunka i horsa. zna svaki flavor marihuane.
lakse ces danas izgubiti zivot u camdenu , new jersey, nego u kabulu.
Hajde, molim te, procitaj boldirano.
Ima li Amerika ista drugo osim "geta"... ima li bar jedan muzej, nacionalni park, tvornicu, skolu... ima li ista vrijedno pomena????
izgubljena dusa wrote: Moze se postici puno, kako da ne moze ... samo zavisi kako se prezivas, kojoj porodici pripadas, stranka, gdje si u talu.... koliko si u stanju da se prilagodis raznim marifetlucima (arhaicni naziv za snalazljive, podmitljive, korumpirane, sposobne, podobne...).
svagdje je tako. moras biti sposoban i spreman na sve. jedni ljudi se rode spremni uhvatiti se u kostac sa zivotom, drugi nisu. i to je jednostavno tako.
poslije abiture, sam radio internship pola godine na deutsche telekomu.
zaprepastila bi se koliko rodjaka i uhljupa rade tamo. sve talovi.
a niko ne radi nista po cijeli dan. dodju na posao pola sata kasnije a idu pola sata ranije.
a rucak? normala je dva do tri sata za to. a pricamo o deutsche fakin telekomu..
zasto bi recimo u BiH telekomu bilo drugacije ??
Uhljupe u Deutshe telecomu placa radnik u Njemackoj.
Cini mi se da je Njemacka "mala maca" za ovaj prostor i hiljade pravih pravcatih uhljupa u drzavnim firmama i institucijama, koje mi placamo kroz poreze i namete. Bila i vidjela...Veoma su spremni i sposobni, i sve po zakonu...
Pa kad im ponestane novca, oni trk u MMF po jos koji milion, a prije toga pokusaju osmisliti jos kakav porez ili "naknadu" za nesto.
Evo prije godinu-dvije dana su uveli "fiskalne kase" s tim sa su drzavne firme i javne ustanove oslobodjene jer je to "opterecenje za njihov budzet", ali nije opterecenje za firme koje jedva prezivljavaju. Onaj ko je htio da krije promet, njega ni fiskalna kasa nece sprijeciti da to uradi... prakticno je nametnuta obaveza kupovine i servisiranja koja nece dati nikakav poseban efekat. Ima dovoljno zakona koji regulisu tu oblast. Uostalom velike kradje se desavaju upravo u javnom sektoru... I toga sam se nagledala...

izgubljena dusa wrote: U drugim zemljama, nebitno da li se radi o Americi ili bilo kojoj drugoj zemlji, problemi se rjesavaju, ovdje se to samo gomila, slaze, uvecava....
to samo moze reci neko ko nije bio u drugim drzavama.
problem prosjecnog gradjanina u njemackoj , belgiji, svedskoj je isti kao i tvoj. a on se svodi, nahraniti sebe i familiju svaki dan. samo sto je zapad bolje izglancan, pa se daje privid da je mnogo bolje, a u stvari je sve u pet deka.
onaj gore ti daje primjer o nekim rodjacima iz belgije koji voze merdzu i dodju u BiH na utakmicu a rade bezveze poslove ... i tebi odmah oci ispadnu.
kako je to moguce. merdzo, odmor tri dana. ritard posao. a pun dzep para.
kako je moguce ?
odgovor. visa i master card. i jedes pastetu svaki dan kada dodjes kuci.
[/quote]

Bila sam u drugim drzavama - Svedska, Svicarska, Njemacka, Holandija.
Zemlje Ex-YU su takodje "druge drzave", a i entiteti i kantoni se ponasaju kao druge drzave :-D

Vidjela sam puno, puno toga... i kako zive oni koji su htjeli da se skoluji i hoce da rade, a isto tako i kako zive oni koji nece da se skoluju i nece da rade.

Moje oci su na svom mjestu. Ne "ispadaju" zbog bilo cijeg bogatstva (to je licna stvar), ali ovdje i kad zatvoris oci, opet vidis sve vecu i duhovnu i materijalnu bijedu.

Da se razumjemo, nisu svi za mene milijarderi, ali znam da mnogo lakse "disu" od ljudi koji imaju isto obrazovanje i posao i zive ovdje.
Koja struka je u Njemackoj placena 400 EUR ili u Americi 540 USD?
Prosjecan gradjanin ima prosjecan problem koji rjesava. Samo je veliko pitanje sta se u nekoj zemlji smatra prosjekom. Bojim se da ovdasnji "prosjek" veoma nisko kotira. (Pasteta kosta 1,5 EUR)

Kad pogledam oko sebe sve same trgovine i uvoz.
Proizvodnje, izvoza - nema. I ono malo fabrika je nestalo, a porasli su hoteli.
Ponekad pomislim da smo neka velika i bitna turisticka zemlja, da na tome baziramo privredu i dobro nam ide.

Istina je da se Visa i Master kartice koriste za placanje, ne samo godisnjih odmora nego i svega ostalog sto treba za zivot, ali isto tako te kartice nisu neogranicene, treba zaraditi i "poravnati saldo" na njima.
sneki712

#316 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by sneki712 »

Krenuh citati ispočetka , uspjela sam pročitati 10-ak postova, i previse.....nimalo me ne vuce da posjetim svoju dragu BiH. Jednom bila i nikad vise ako bog da ne zbog vecine nego zbog nadam se manjine ( a to je zaista suvise za mene ). Prvi razlog moje dijete prica i pise prvo srpsko-hrvatski , a tek onda sam je naučila bosanski , i jos uvijek ima kompleks zasto nije savrseno Sarajevki. Drugo zbog te iste manjine koja je samo kontala kako ce nas otresti svidjalo se to vama ili ne forumasi pola sam ih otkacila , nema vise ni bajramluka taj novac ide porodicama sa hayat tv "ispuni mi zelju direktno preko westerna union. Puna sam ko brod , jedva dijete skolujem masala uskoro zavrsava faks. Naravno da su nam caribi postali jadransko more ( sve se nema para ) , kao sto neko rece kreditne kartice pa se vadi. Zasto pratimo dogadjanja u Bosni pa i Kanadjani znaju ko su Dzeko, Ibrahimovic, salihovic, Miske itd. Moj Sastanak sa mojom rajom iz Shehera ce biti u Italiji a vi pojedinci , manjina pljujte i dalje po dijaspori ali moje dijete to nece gledati. Da bog da se vi meni svi zaposlili i uzimali vise od mene pa ja na vas bila ljubumorna, primam i bajramluka.
sinuhe

#317 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by sinuhe »

Ljut neki narod, onako uopste.
Cijena rata valjda.
sneki712

#318 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by sneki712 »

@iamia pobjego si ti iz amerika jer se tamo radi a dole se zavrce na guzove. Predpodstavljam da si zavrno malo na kreditnim karticama i lajnovima ( ni prvi ni zadnji ) pa otvorio privatni biznis. Ne laje pas zbog sela....samo ti uzivaj u tom prosperitetu a kad zagusti pasoši trj. Citizenship vazda spremni. Ali u sistem si usao imas li stelu u USA da te izbriše . Kome ti pričaš suplju , takvih na kamaru naci. Pozdravi mi sve patriote kao sto si ti , a ja znam porodicu shehida koja nije u stanju djeci za doručka dati kad krenu u skolu, a ti supljiras kako se ko snadje.Kad budeš kao mnogi sa zenom bolestan sjedio i cekao neku crkavicu da prezivite da bog da se ti mene sjetio. Kuni me koliko hoćeš a ja ti zelim sve najbolje.
iamia

#319 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by iamia »

ha ?

kredit, kartice ,, lajn.
sta ? o cemu ti ??

sto se tice porodice sehida, oni bi trebali imati neku penziju.
besplatno zdrastvo. beslatno skolstvo.
i vise ne bi ni na zapadu imali.

a ti?
ako mislis da to nije dovoljno,, dovedi ih na zapad. neka vide kako je svoj kruh zaraditi. tako sam ja nekim svojim daljnim rodjacima uradio.
toliko su sretni na zapadu, da nece vise da pricaju sa mnom. . :D

moj savjet,. pazi se bosanskog sadaka mentaliteta. nemaju obraza ni za sta. ogulit ce te dok si trepnula.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#320 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

Ne mogu ni da zamislim izjavu nekoga iz BIH "Pun sam kao brod, dijete mi završava faks", a pogotovo reakcije na to :D
sneki712

#321 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by sneki712 »

Relmir wrote:dobro bosnu moze i stranac voliti, ali ja sam rodjen u Bosni ja sam bio do 95 u Bosni prema tome ona je u meni i to mi niko ne moze uzeti... a sad gdje je ko i kome je kako grah pao to je prica za sebe... samo ja ne vidim smisao u ovoj temi.. valjda smo u sustini svi isti Bosanci i Hercegovci.. :cry:
Da li smi isti? Ime nam je DIJASPORA, zato ponosno kazem, PROUD TO BE CANADIAN svojoj raji a ne citavoj BiH. A moja raja su jos uvijek na Čaršiji koja znaju sta mislim.
sneki712

#322 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by sneki712 »

iamia wrote:ha ?

kredit, kartice ,, lajn.
sta ? o cemu ti ??

sto se tice porodice sehida, oni bi trebali imati neku penziju.
besplatno zdrastvo. beslatno skolstvo.
i vise ne bi ni na zapadu imali.
Izradise me oni iz hajata tv , pokupise svu sirotinju sa zapada , napravise biznis jedno 50akmalih videa sve šatro sirotinja iz Bosne. A i one slike iz Shehera 92" 95" ja gledala uzivo 2 god. Rata, ali eto da podsete malo na fb, YouTube itd. Da veoma je jaka penzija , socalno , foliraju me da nemaju ni za drva da prežive ( pa dobili ste ogrev prosle godine )...ne vidis ti @iamia ni komsijsko dijete da li je doruckovalo prije skole a ja ko levat nasjedam na te price,jer oni svi kontaju kako ce me oguliti.
a ti?
ako mislis da to nije dovoljno,, dovedi ih na zapad. neka vide kako je svoj kruh zaraditi. tako sam ja nekim svojim daljnim rodjacima uradio.
toliko su sretni na zapadu, da nece vise da pricaju sa mnom. . :D

moj savjet,. pazi se bosanskog sadaka mentaliteta. nemaju obraza ni za sta. ogulit ce te dok si trepnula.
Znam ja vrlo dobro ko ima ti su davno skinuti sa moje liste, vrlo dobro znam situaciju kome saljem u sarajevu ili su me opet isfolirali oni sa BiH tv sa Svjedocenjem u Hagu, sa memli sobom ,. ..Prva prilika da dovedem tu djecu cu iskoristiti . Dobice najbolju podrsku koju skolu zavrsiti i kako svoj hljeb zaraditi. PROUD to be Canadian .
Arteta

#323 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Arteta »

Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Svaka cast onim 1% pismenih, kulturnih i uspjesnih, ali o onih 99% seljanije ne treba trositi rijeci.

Neki dan me zove jedan bivsi prijatelj iz dijaspore na telefon i kao fol se kod njeg tamo cuje nekakva buka.
Ja ga upitam "Sta se to tamo cuje?"
On meni odgovara "Na poslu sam, nisam ja ko vi u Bosni da nista ne radite." :-)
iamia

#324 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by iamia »

nije te tvoj ex-prijatelj puno slagao.
u dijaspori se radi. od jutra do mraka.
a takve radne navike nisu uobicajene u BiH.

@sneki,
u bosni narod misli da pare rastu na drvetu u dijaspori.
samo se popnes na drvo i naberes tri kilograma eura /dolara. i uzivas. :roll:
zato kad dodjes ovdje, oni bi ti oderali kozu, bez imalo osjecaja griznje savjesti.
pazi se ljudi sa lovackim pricama o sehidima i slicnim bozijim kaznama (nije da nema pravo ugrozenih. ima, ali to je mozda 5% od svih prepricanih prica) .
skinuli bi kosulju sa tebe, i opet ti na kraju pljunuli u facu.
febo_acm

#325 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by febo_acm »

Vecina ljudi koje znam iz dijaspore, pogotovo omladine, su jako isfrustrirani i dodju ovdje da lijece komplekse. Sada bih mogao nabrojati jedno 20-30 slucajeva, ali mi je mrsko :D Recimo nedavno perem auto i dolazi lik sa stranim tablicama i veli da mu se opere auto. Onda, nicim izazvan, pocinje da prica kako je on platio BMW-a 30.000€ za kes, kako on ima svoj stan, kako njemu nije jasno kako neko ovdje moze da zivi i radi za 800 KM itd. Lik koji radi u praonici mu na kraju nije htio zavrsiti auto do kraja :D
Izadjem u grad u subotu i slusam kako lik prica curama kako je on iz Njemacke i on ima para da plati njima pice za razliku od domacij likova....

Ja imam priliku da skoro svake godine odem u Njemacku na 10-15 dana i razumijem ove likove. Oni rade ko crnci, nemaju nikakav zivot, imaju para za nase uslove, za njihove su bijeda i jad(cast odredjenom broju ljudi). Jednostavno ja o poremecnim likovima iz dijaspore ni mislim nista, samo ih zalim. Ovi drugi, koji su u manjini, su dobra raja skroz.
Locked