iamia wrote:izgubljena dusa wrote:[
Pa covjece, nije valjda Amerika samo geto do geta i nista vise. Uporedjujes svu djecu ovdje sa djecom iz geta po Americi. Hajde bar uporedi djecu iz siromasnih, rubnih naselja sa djecom iz takvih djelova Amerike. Droga, nasilje, ubistva... sva su geta ista ili bar slicna.... itd
to samo moze reci neko ko nije vidio zapadna gheta.
u americkim ghetoima, 10godisnji djecaci nose utoku za pasom i prodaju kokain na ulicnom cosku. gdje to kod nas ima ?
imas momke od 18 godina koji ne znaju citati i pisati. ali zato razlikuju dobro izmedju skunka i horsa. zna svaki flavor marihuane.
lakse ces danas izgubiti zivot u camdenu , new jersey, nego u kabulu.
Hajde, molim te, procitaj boldirano.
Ima li Amerika ista drugo osim "geta"... ima li bar jedan muzej, nacionalni park, tvornicu, skolu... ima li ista vrijedno pomena????
izgubljena dusa wrote:
Moze se postici puno, kako da ne moze ... samo zavisi kako se prezivas, kojoj porodici pripadas, stranka, gdje si u talu.... koliko si u stanju da se prilagodis raznim marifetlucima (arhaicni naziv za snalazljive, podmitljive, korumpirane, sposobne, podobne...).
svagdje je tako. moras biti sposoban i spreman na sve. jedni ljudi se rode spremni uhvatiti se u kostac sa zivotom, drugi nisu. i to je jednostavno tako.
poslije abiture, sam radio internship pola godine na deutsche telekomu.
zaprepastila bi se koliko rodjaka i uhljupa rade tamo. sve talovi.
a niko ne radi nista po cijeli dan. dodju na posao pola sata kasnije a idu pola sata ranije.
a rucak? normala je dva do tri sata za to. a pricamo o deutsche fakin telekomu..
zasto bi recimo u BiH telekomu bilo drugacije ??
Uhljupe u Deutshe telecomu placa radnik u Njemackoj.
Cini mi se da je Njemacka "mala maca" za ovaj prostor i hiljade pravih pravcatih uhljupa u drzavnim firmama i institucijama, koje mi placamo kroz poreze i namete. Bila i vidjela...Veoma su spremni i sposobni, i sve po zakonu...
Pa kad im ponestane novca, oni trk u MMF po jos koji milion, a prije toga pokusaju osmisliti jos kakav porez ili "naknadu" za nesto.
Evo prije godinu-dvije dana su uveli "fiskalne kase" s tim sa su drzavne firme i javne ustanove oslobodjene jer je to "opterecenje za njihov budzet", ali nije opterecenje za firme koje jedva prezivljavaju. Onaj ko je htio da krije promet, njega ni fiskalna kasa nece sprijeciti da to uradi... prakticno je nametnuta obaveza kupovine i servisiranja koja nece dati nikakav poseban efekat. Ima dovoljno zakona koji regulisu tu oblast. Uostalom velike kradje se desavaju upravo u javnom sektoru... I toga sam se nagledala...
izgubljena dusa wrote:
U drugim zemljama, nebitno da li se radi o Americi ili bilo kojoj drugoj zemlji, problemi se rjesavaju, ovdje se to samo gomila, slaze, uvecava....
to samo moze reci neko ko nije bio u drugim drzavama.
problem prosjecnog gradjanina u njemackoj , belgiji, svedskoj je isti kao i tvoj. a on se svodi, nahraniti sebe i familiju svaki dan. samo sto je zapad bolje izglancan, pa se daje privid da je mnogo bolje, a u stvari je sve u pet deka.
onaj gore ti daje primjer o nekim rodjacima iz belgije koji voze merdzu i dodju u BiH na utakmicu a rade bezveze poslove ... i tebi odmah oci ispadnu.
kako je to moguce. merdzo, odmor tri dana. ritard posao. a pun dzep para.
kako je moguce ?
odgovor. visa i master card. i jedes pastetu svaki dan kada dodjes kuci.
[/quote]
Bila sam u drugim drzavama - Svedska, Svicarska, Njemacka, Holandija.
Zemlje Ex-YU su takodje "druge drzave", a i entiteti i kantoni se ponasaju kao druge drzave
Vidjela sam puno, puno toga... i kako zive oni koji su htjeli da se skoluji i hoce da rade, a isto tako i kako zive oni koji nece da se skoluju i nece da rade.
Moje oci su na svom mjestu. Ne "ispadaju" zbog bilo cijeg bogatstva (to je licna stvar), ali ovdje i kad zatvoris oci, opet vidis sve vecu i duhovnu i materijalnu bijedu.
Da se razumjemo, nisu svi za mene milijarderi, ali znam da mnogo lakse "disu" od ljudi koji imaju isto obrazovanje i posao i zive ovdje.
Koja struka je u Njemackoj placena 400 EUR ili u Americi 540 USD?
Prosjecan gradjanin ima prosjecan problem koji rjesava. Samo je veliko pitanje sta se u nekoj zemlji smatra prosjekom. Bojim se da ovdasnji "prosjek" veoma nisko kotira. (Pasteta kosta 1,5 EUR)
Kad pogledam oko sebe sve same trgovine i uvoz.
Proizvodnje, izvoza - nema. I ono malo fabrika je nestalo, a porasli su hoteli.
Ponekad pomislim da smo neka velika i bitna turisticka zemlja, da na tome baziramo privredu i dobro nam ide.
Istina je da se Visa i Master kartice koriste za placanje, ne samo godisnjih odmora nego i svega ostalog sto treba za zivot, ali isto tako te kartice nisu neogranicene, treba zaraditi i "poravnati saldo" na njima.