Ali je zaista bilo nesto manje od 1000 Bosnjaka krscana na popisu u Hrvatskoj
Srbi - oprezno na popisu
-
OpusDei
#301 Re: Srbi - oprezno na popisu
Ma jasta ba
Djuro nam je Hrvat iz Hercegovine.
-
radostan dan
#302 Re: Srbi - oprezno na popisu
kliksovci.Djuro11 wrote: Sta ste vi onda po narodnosti kad me tako napadate?
-
theTruePath
#303 Re: Srbi - oprezno na popisu
Bilo ih 500,ali mjesani brakovi su drugo a neko ko je 100% katolik iz katolickog braka drugoOpusDei wrote:Ma jasta baDjuro nam je Hrvat iz Hercegovine.
-
OpusDei
#304 Re: Srbi - oprezno na popisu
Sumnjam da ih je bilo samo 500, bilo je 317 Bosnjaka pravoslavaca, a jos vise katolika.theTruePath wrote:
Bilo ih 500,ali mjesani brakovi su drugo a neko ko je 100% katolik iz katolickog braka drugo
A sasvim je nebitno (bar meni) da li su iz mjesovitog braka ili ne. Uostalom, kako uopste znamo iz kakvog su braka?
-
Djuro11
#305 Re: Srbi - oprezno na popisu
Hvala OpusDei za dobrodoslicu! konacno malo pozitive.
@TruePath
Ne vjerujem ti. Svi Bosnjaci muslimani s kim sam pricao preko interneta su me primili kao brata.
Providan si ti, cim si napisao to - Bosnjak - islam - bosanski. Probas izjednaciti Bosnjak i musliman.
Svatam da je ona kampanja potrebna za neke ljude koji nisu nacionalno osvijesceni i koji bi se mozda izjasnili kao Muslimani u nacionalnom smislu. I ona mi ne smeta!
@TruePath
Ne vjerujem ti. Svi Bosnjaci muslimani s kim sam pricao preko interneta su me primili kao brata.
Providan si ti, cim si napisao to - Bosnjak - islam - bosanski. Probas izjednaciti Bosnjak i musliman.
Svatam da je ona kampanja potrebna za neke ljude koji nisu nacionalno osvijesceni i koji bi se mozda izjasnili kao Muslimani u nacionalnom smislu. I ona mi ne smeta!
-
theTruePath
#306 Re: Srbi - oprezno na popisu
Bilo ih je oko 600 ,evo sad isao gledao popisnu kartuOpusDei wrote:Sumnjam da ih je bilo samo 500, bilo je 317 Bosnjaka pravoslavaca, a jos vise katolika.theTruePath wrote:
Bilo ih 500,ali mjesani brakovi su drugo a neko ko je 100% katolik iz katolickog braka drugo
A sasvim je nebitno (bar meni) da li su iz mjesovitog braka ili ne. Uostalom, kako uopste znamo iz kakvog su braka?
bilo je i cak i 2.391 srba katolika
http://www.dzs.hr/Hrv/censuses/census20 ... 01_12.html
Last edited by theTruePath on 17/02/2013 02:41, edited 1 time in total.
-
radostan dan
#307 Re: Srbi - oprezno na popisu
a zipa ovo
kad imas viziju, imas san
gutu para, koka povazdan
da budes Halid 'mjesto Halida
Al' sve se nekako predeveraNe treba zanemariti da sam do nedavno razmisljao kao prosjecni mladic iz RS.
kad imas viziju, imas san
gutu para, koka povazdan
da budes Halid 'mjesto Halida
-
OpusDei
#308 Re: Srbi - oprezno na popisu
Znaci vise je bilo Bosnjaka pravoslavaca nego katolikatheTruePath wrote:Bilo ih je oko 600 ,evo sad isao gledao popisnu kartuOpusDei wrote:Sumnjam da ih je bilo samo 500, bilo je 317 Bosnjaka pravoslavaca, a jos vise katolika.theTruePath wrote:
bilo je i cak i 2.391 srba katolika
http://www.dzs.hr/Hrv/censuses/census20 ... 01_12.html
Srba katolika ima oduvijek, pogotovo u Dalmaciji...
edit: katolika je bilo 317, na to sam valjda mislio
-
theTruePath
#310 Re: Srbi - oprezno na popisu
Ne ja sam Bosnjak koji postuje da ima i Srba,i hrvata...mom narodu negiraju identitet zadnjih 100 godina,tako da ja ne zelim to isto da radim drugimaDjuro11 wrote:Hvala OpusDei za dobrodoslicu! konacno malo pozitive.
@TruePath
Ali dobro eto ako se ti smatras tako,to je tvoje pravo i postujem
-
theTruePath
#311 Re: Srbi - oprezno na popisu
Nije to toliko mjerodavno kad se radi o manjinama,recimo Bugari 35% katolici ,makedonci 11% katolici
Srba katolika ima oduvijek, pogotovo u Dalmaciji...
edit: katolika je bilo 317, na to sam valjda mislio
zanimljivo je da ima toliki broj albanaca katolika,ja sam mislio da su njihovi albanci vecinom s KOSOVA(dakle muslimani)
-
OpusDei
#312 Re: Srbi - oprezno na popisu
Pa ima i na Kosovu Albanaca katolika.theTruePath wrote:
Nije to toliko mjerodavno kad se radi o manjinama,recimo Bugari 35% katolici ,makedonci 11% katolici
zanimljivo je da ima toliki broj albanaca katolika,ja sam mislio da su njihovi albanci vecinom s KOSOVA(dakle muslimani)
A u Hrvatskoj zive i Arbanasi, za koje ne znam da li se izjasnjavaju kao Hrvati, ali ako se izjasnjavaju kao Albanci onda su i to nekoliko hiljada Albanaca katolika.
Najzanimljivije kod Albanaca za mene je to da ima tako malo ateista medju njima. Ili su muslimani ili su katolici. Trece nema
-
theTruePath
#313 Re: Srbi - oprezno na popisu
Da ja sam mislio da je ateizam jak kod njih,ipak srbi su najveci ateisti s svojih 12,4% od nas balkanacaOpusDei wrote:Pa ima i na Kosovu Albanaca katolika.theTruePath wrote:
A u Hrvatskoj zive i Arbanasi, za koje ne znam da li se izjasnjavaju kao Hrvati, ali ako se izjasnjavaju kao Albanci onda su i to nekoliko hiljada Albanaca katolika.
Najzanimljivije kod Albanaca za mene je to da ima tako malo ateista medju njima. Ili su muslimani ili su katolici. Trece nema
slovence ne brojim,oni su zapad za nas
-
theTruePath
#314 Re: Srbi - oprezno na popisu
ustvari crnogorci su ateisti 32%
manjine nisu mjerodavne za narod opcenito,ne vjerujem da je ovo "reprezentativno" za crogorce
manjine nisu mjerodavne za narod opcenito,ne vjerujem da je ovo "reprezentativno" za crogorce
-
Bodkin
#315 Re: Srbi - oprezno na popisu
zabrini se ako te niko ne nazove saloncem.znaci da si dobro zastraniodon džonson wrote:ne nazivam e-novine, nego izjavu tog pojedinca, e-novine su respektabilan portal s moje strane, al s tim člankom su izgubili ugledCungaLunga wrote:Nazivaš e-novine fašističkim, krivo ti je zbog naziva republika Šumska,don džonson wrote:nije propaganda uopšte nikakva, i stvarno ne želim dizati nikakve tenzije, osim kad mi živci popuste![]()
stvarno želim normalnim razgovorom, kolko god to čudno zvučalo, neke stvari razjasniti, možda i ja nešto skontam, a i drugi koji imaju nedoumice, nekom zdravom diskusijom... ja pričam baš o tome, da samo u Bosni se pravi razlika između nacionalne, etničke pripadnosti... Da li se stanovnici SAD izjašnjavaju kao Englezi? ipak su doselili iz Engleske, tu su im korijeni? Ne, nego su Amerikanci... i ako Englez dođe u Amseriku ko turista, ovi Amerikanci kažu evo došo Englez, a niko mu neće reć pa i ti si Englez
ja ne želim ubjeđivat nikog niti to mogu...
kakav ba salonac, niđe veze, al hajd ti to dokaži na forumu jednom... po svim "obilježjima" bi kao trebo bit neki "Bošnjak", ako ćemo gledat ime, prezime, istoriju, al ne ide mi se u te "novokomponovane" torove, ono čuj Bošnjak, ne mogu se ni zamislit cijeli život da me neko smatra tim
Salonac na kvadrat.zbog naziva je naravno krivo i uvijek će bit i svim normalnim ljudima će bit, ne kontam zašto bi podržavo tako nešto :S... Ko sam i šta sam da bi dokazo trebo bi objavit neki zvanični dokument, a ko to na forumu objavljuje? U Republici Srpskoj niti sam rođen niti živim, a rijetko me i put vodi tamo, živim u Tuzlanskom Kantonu ako nešto znači... nemojmo o meni, tema ide u offtopic, koga nešto zanima ima PP
ako nemate šta reć osim Salonac, smiješni ste stvarno
-
dufresne
#316 Re: Srbi - oprezno na popisu
Dozer wrote:@dufresne
Znam ja vrlo dobro sta pise Ivan Franjo Jukic. Isto tako i sta se spominje u Nacertaniju, itd. itd. itd.
Ali, ljudi moji, stanite malo...povucite rucnu - pa nismo vise ni u 15, ni u 16, ni u 19, nego smo u 21. vijeku.
Dajte da stavimo stvari na realne noge i u okruzenje u kojem zivimo...
Polomiste se potezuci nekakve daleke istorije kako biste dokazali da su danasnji Bosnjaci u BiH nacija, a ne narod/etnicka grupa (ali isto tako i Srbi i Hrvati u BiH). Onda se potezu "dokazi" o postojanju Bosnjaka prije 300-400-500 godina, a pri tome se totalno zaboravlja da u to vrijeme nacije nisu ni postojale, ni kao termin, ni kao kategorija. Paradoks?
Onda se pozivaju na Ustav, i to danasnji, vazeci, i totalno kontra Ustavu se opet tvrdi isto - da su u BiH 3 nacije, a ne 3 naroda/etnije. Tendenciozno?
I u svemu tome, rijetki su u stanju napraviti distinkciju izmedju nacije u drzavnom smislu (koja je jedina bitna i mjerodavna kategorija na medjunarodnom planu), i definicije nacije u etnickom/narodnom smislu (koja je relevantna samo i jedino na lokalnom/drzavnom nivou).
A istina je, opet, malo drugacija - do prije 500 godina (kada vec hocete da se vracate u tu daleku istoriju i proslost i u tome trazite opravdanja danasnjeg stanja i kategorizacija) u Bosni nije bilo ni Srba, ni Hrvata, ni Bosnjaka nego su tu bili Bosnjani, pravoslavci i katolici (bilo je tu i Bogumila, Ilira, i svasta nesto, ali da ne sirimo, i ovako je mnogima prekonfuzno). S dolaskom Osmanlija dolazi i do islamizacije Bosanskog stanovnistva (da, Bosanskog, jer se i tada ova zemlja zvala - Bosna, ali tadasnji i danasnji jezik su prilicno razliciti, radi evolucije, valjda...inace bismo i danas pisali Bosancicom...), i pojave termina Bosnjak (koliko je meni poznato, to je bio turski pogrdni izraz... mozda i grijesim), a tek od 16. vijeka zapocinje hrvatizacija i posrbljavanje bosanskih katolika i pravoslavaca preko emisara koji su dolazili iz Srbije (Servie) i Hrvatske.
Ovdje se takodjer konstantno pokusavaju zamijeniti teze, odnosno onima koji nece da se "knjize" kao Bosnjaci automatski se lijepi etiketa da negiraju postojanje Bosnjaka, sto je totalna besmislica.
Bosnjaci u BiH postoje, tu su, isto kao i Srbi i Hrvati, medjutim taj termin je SDA rezervisala za bosanske muslimane i suludo je ocekivati da ce se bilo ko ko nije musliman poistovijetiti s tim narodnim/etnickim nazivom.
Jos jedna vrhunska besmislica, koja se godinama unazad plasira u javnost preko etno-nacionalistickih stranaka i politicara, jeste da je nacionalnost - stvar licnog izbora. Besmislica na kvadrat, ali - opet vrlo tendenciozna i dugorocno planirana strategija ispiranja mozga.
S druge strane, i sto je totalni paradoks i slobodno se moze reci - unikatan na planeti, Bosnjaci, koji govore BOSANSKIM jezikom (ne Bosnjackim), koji zive u drzavi koja se zove BOSNA (i Hercegovina, jasno, ali ne Bošnja i Hercegovina) - tvrde da ne postoje - BOSANCI...
Ono sto treba da shvate svi koji nemaju "rezervnu" domovinu, tj. svi kojima je BiH jedini dom i koji ne zele da se ona raspadne na 3 mini drzavice, etnicki ciste (a tada ce biti i nacionalno ciste), jeste da je jedina protivteza takvim nastojanjima NACIONALNO izjasnjavanje kao Bosanci i Hercegovci. Pri tome svi treba da shvate da takvo izjasnjavanje NE NEGIRA i NE UKIDA nicije NARODNO/ETNICKO bosnjastvo, srpstvo ili hrvatstvo (ili jevrejstvo, romstvo, itd.), jer to je prakticno NEMOGUCE.
Drugim rijecima, svi bismo trebali dici glas i zahtijevati da se popisno pitanje br. 24 preformulise, odnosno da se rastavi na dva dijela - nacionalno i etnicko izjasnjavanje, ili da se iz pitanja BRISE termin NACIONALNO, a ostavi samo ETNICKO izjasnjavanje.
Na taj nacin ce i dalje svi moci upisati sta zele, ali ce biti izbjegnuta sva daljnja konfuzija koja je, ocito, namjerno i tendenciozno fabrikovana upravo tom terminolosko-definicijskom vratolomijom koja glasi - ETNICKO/NACIONALNO IZJASNJAVANJE. Oboje ne moze. Ili je jedno, ili je drugo, ili je razdvojeno. Zajedno nikako.
Toliko od mene na ovim temama. Ko zeli, razmislice.
Dozer prijatelju,
Prvo bih ti cestitao na trudu da napises ovaj post, jer sam se ja dobro potrudio, da ga lijepo procitam...
O ovim stvarima, koje govoris ti na odredjeni nacin potvrdjujes ono sto ja govorim, samo neke stvari su nam vremenski puno blize, nego kao sto ti govoris prije 5 ili 6 stoljeca, ja cu reci jedno stoljece...
Ovdje si napravio, po mom misljenju dvije greske, a to je da baratas sa terminima, nacija, nacionalnost, etnicka pripadnost, narodnost i jos nekih par u pogresnom kontekstu, jer to su termini koji su se formirali i odredili kao socijalne kategorije u zadnjih 100 godina, i danas se nisu, jos hijerarhijski u socijalnom smislu dobro ustalile, tj. danas imamo od razlicito od drzave do drzave da se razlicito tumace, a ti hoces da te termine, koji su proizvodi moderne socilogije da primjenis na drustveno stanje u srednjem vijeku, sto je po mom misljenju nemoguce...
Druga pogreska, ti se vezuje za termin Bosna i Hercegovina, jer se termin "HERCEGOVINA" definise na skroz pogresan nacina, i to je prvenstveno zasluga Osmanlija, i ta posljedica prati Bosnu, do dana dasnjeg... Dacu ti jedan hint, "Rizvanbegovici" - pogledaj malo njihovu ulogu....
A s druge strane si potvrdio moje,
Da je u 19 stoljecu, u procvatu i definisanju, hrvatskog i srpskog nacionalnog pitanja, kad je odluceno, da Osmanlije gube Bosnu, kad su u Bosnu slane, hrvatske i srpske, diplomatske, kulturne, vjerske i razne druge delegacije, da katolicko i pravoslavno stanovnistvo definisu sa hrvatskim i srpskim nacionom... I u tim uslovima, su postojali ljudi, katolici, franjevci, koji su govorili, pisali i identifikovali se sa Bosnjackom nacijom, Ivan Franjo Jukic, ja najistaknutiji primjer, a ima ih jos dosta...
Zato se je danas, najezim (negativno naravno), kad na danima Katarine Kosace, vidim hrvatske zastave, a glavni organizator te manifestacije je HDZ, to je dokaz koliko su nacionalno Bosnjaci izgubljeni...
Da cu ti jos jednu tezu, koju mozes da citas, "ko je i zasto protjerao Stjepana Radica iz Sarajeva, pred kraj 19 stoljeca!"
Potvrdio si moju tezu i sa srpske strane, znaci Ilija Garasanin, koji je sa misijom poslat u Bosnu, navodi u svom najvecem zivotnom djelu, Nacertanije, koje postalo jedno od "bukvara", srpske nacionalne identifikacije, da u Bosni zive Bosnjaci, katolicke, pravoslavne, i kao sto on veli "muhamedanske vere"...
Ali ovo cemo sve zanemariti, apsolutno sve, ja sam u svom ubjedjenju okorjeli demokrata, vjerujem svaki pojedinac ima apsolutnu mogucnost izbora i da mu se nista ne moze i ne smije nametati, tako da nosioci ovih gradjanskih opcija, imaju apsolutnu slobodu da iznose svoje ideje i stvove, te da ih javno propagiraju, medjutim,
"Kad i ko je zvanicno narod u BiH nazvao - "Bosancima, Hercegovcima ili Bosancima i Hercegovcima", treba mi zvanicni pisani dokument, bilo koga, putopisca, pjesnika, drzavnika, kralja, bana, feudalca, vezira, sultana, svecenika, igumana, patrijarha, biskupa, obicnog covjeka?"
Kad mi ovo neko prilozi, ja mu obecevam, da cu se na popisu, izjasniti tako, kao Bosanac ili Bosanac i Hercegovac!!!
Jedva cekam odgovor, na moje pitanje, jer ja sam citajuci dosta toga, naisao na podatak, kad je prvi put koristen naziv Bosanac, i zasto je koristen, vremenska odrednica, druga polovina 15 stoljeca...!
-
Revoltage
#317 Re: Srbi - oprezno na popisu
@dufresne sta ti treba kao dokaz? Imas milijun austrijskih knjiga koje govore o Bosancima!?
-
dufresne
#319 Re: Srbi - oprezno na popisu
Da, i to je cinjenica, da je u drugoj polovini 19 stoljeca, hrvatsko i srpsko misionarstvo, uspjelo da zavrsi svoju misiju, te da vecinu tadasnjeg katolickog i pravoslavnog stanovnistva, poistovjeti sa hrvatskim i srpskim nacionalnim identitom...Revoltage wrote:@dufresne sta ti treba kao dokaz? Imas milijun austrijskih knjiga koje govore o Bosancima!?
Eh, u tom trenutku, to A-U nije svidjelo, pa je bio jedan pokusaj Benjamina Kalaja, da ipak koliko-toliko napravi jednu - "bosansku" naciju, u kojoj bi katolici imali, primat, ali nazalost taj projekat, je propao...Posto, je hrvatska i srpska komponenta postala pravo dominantna, medju katolicima i pravoslavcima, a muslimani su ionako postali kolateralna steta, koji se poceli da se rasipaju, uglavnom prema Turskoj...Imas dosta pisanih tragova i o ovome...
Hoces da kazes, da je "Bosanska nacija" nastala od perioda A-U?
-
Revoltage
#320 Re: Srbi - oprezno na popisu
Ne! Bosanska nacija je tek u nastanku i ona ovisi isključivo od opstanka Bosne kao države. Ovo nam je jedinstvena šansa da kažemo da je bosanska nacija tu! I biće je po prvi put u historiji, pa taman bili manjina. Kada odemo van Bosne, onda smo Bosanci, kada smu u Bosni onda smo sve, ali ne i Bosanci.dufresne wrote:Da, i to je cinjenica, da je u drugoj polovini 19 stoljeca, hrvatsko i srpsko misionarstvo, uspjelo da zavrsi svoju misiju, te da vecinu tadasnjeg katolickog i pravoslavnog stanovnistva, poistovjeti sa hrvatskim i srpskim nacionalnim identitom...Revoltage wrote:@dufresne sta ti treba kao dokaz? Imas milijun austrijskih knjiga koje govore o Bosancima!?
Eh, u tom trenutku, to A-U nije svidjelo, pa je bio jedan pokusaj Benjamina Kalaja, da ipak koliko-toliko napravi jednu - "bosansku" naciju, u kojoj bi katolici imali, primat, ali nazalost taj projekat, je propao...Posto, je hrvatska i srpska komponenta postala pravo dominantna, medju katolicima i pravoslavcima, a muslimani su ionako postali kolateralna steta, koji se poceli da se rasipaju, uglavnom prema Turskoj...Imas dosta pisanih tragova i o ovome...![]()
Hoces da kazes, da je "Bosanska nacija" nastala od perioda A-U?
Više Bosanaca više Bosne!!!
- Dozer
#321 Re: Srbi - oprezno na popisu
@dufresne
Ti i ja, ocito, pricamo o istim stvarima i cak ih i razumijevamo na isti nacin. Bar se meni tako cini...
Ali, onda mi je malo nejasno potezanje "dokaza" o koristenju termina "Bosanci", pogotovo ako uzmemo u obzir upravo tu modernu istoriju unazad 200-injak godina, a mozemo i malo blize, od postanka modernih drzava i modernih nacija. Evolucija cini svoje u svakom smislu, htjeli mi to ili ne, pa tako evoluiraju i politika, i jezici, i ljudi, i narodi, i drzave, i nacije, i tehnologija, i tehnika...sve, pa je najlogicnije pitanje - zasto mi sve to danas negiramo i od toga bjezimo, pokusavajuci se sakriti od toga, predstavljajuci sve to kao nesto negativno?
Nas iz BiH cijeli svijet percipira kao Bosance, i takve nas percipira u nacionalnom smislu, takvi smo prihvaceni i takvi smo priznati. Zasto mi sami to negiramo? Sta je poenta? Svrha?
Neko negdje napisa da su u Iranu svi nacionalni Iranci, a da se onda unutar Irana oni etnicki dijele na ove i one.
Ista je stvar i sa velikom vecinom ostalih drzava svijeta.
A zasto je onda to isto neprimjenjivo na BiH? Svi u BiH smo Bosanci (bosanskohercegovacka nacionalnost), a unutar BiH se etnicki mozemo onda dijeliti na 1000 drugih grupa. Nacionalnost i pripadnost drzavi nikada i nigdje nisu iskljucivali neciju etnicku pripadnost i religijsko opredjeljenje. Niti to moze, uostalom.
U realnosti ovo i jeste ovako, ali - sve se to, ipak, vec godinama u BiH fabrikuje i izvrce i pokusava terminoloski strpati u nesto drugo.
Ja sam siguran da je pozadina tih nastojanja vrlo negativna po sve nas u BiH, bez obzira ko smo u etnickom ili religijskom smislu, i da ta nastojanja nemaju nikakvu drugu svrhu osim dugorocnog materijalnog obezbjedjenja onih koji se izdaju za etnicke/narodne vodje u BiH. Istovremeno, to znaci odrzavanje postojeceg stanja za ko zna koji buduci period, a svi mi vrlo dobro znamo sta nam je to donijelo, kao i sta je i kako je sa svim tim danas.
Ono sto sam vec i ranije govorio jeste da ovakvo stanje i sva ta terminoloska manipulacija narodima, nacijama i religijama ne sluzi uopste narodu/ima, nego samo, jedino i iskljucivo BH politicarima, i to istim onim politicarima koji su nas strpali u krvavi rat, a koji na tim "lovorikama" vladaju i danas. Tom manipulacijom, koja im je jos jedina preostala kao "alat", oni i dalje pokusavaju odrzati postojece stanje podjela, ucvrstiti ratom podijeljena etnicka "stada", a time i dugorocno obezbijediti svoju vladavinu i ostanak na vlasti. Mi vec u BiH imamo dinastijsko vladanje, i to tripartitetno, a ukoliko se obicni narod tome ne suprotstavi buducnost BiH nije ni malo svijetla i neminovno vodi parcanju iste te BiH i monoetnickim dinastijskim diktaturama, izolaciji od strane ostatka svijeta, bijedi i jadu. Samo je pitanje da li ce se to parcanje desiti mirnim putem ili nekim novim sukobom... Ako pogledamo mapu BiH i teritorijalni raspored blentiteta, ja ne vidim mogucnost mirnog razdruzivanja...
Ja sam svjestan da mnogi u BiH, obicni ljudi, pa i mnogi na ovom forumu uopste ne razumiju o cemu pricam jer jednostavno nemaju prethodnih referenci na drugo i drugacije, ali upravo je to ono na sta ciljaju danasnje BH vodje. Svi vi mladji od nekih 33-34 godine, trebali biste se zapitati ko vas vodi. Pogledajte malo koliko godina imaju stvarne etnicke vodje u BiH - redom preko 55-60. Nece biti tesko progooglati sta je i kako je bilo kada su se oni rodili, kao i kada su oni imali 15-20-30 godina. Uvidjecete da su svi oni bili PONOSNI Titovi pioniri, da je dosta njih bilo cak i u redovima Titove KP, a samim tim da su se i zaklinjali u sve to i u taj ondasnji sistem, za koji danas punih usta tvrde da nije valjao, a u sebi se cerekaju i kontaju - "nije bilo boljeg vremena za zivot od tog tada, ali dok je ovih koji nam vjeruju, nama moze biti samo jos bolje danas". Shvaticete kakvi licemjeri su svi ti veliki danasnji Bosnjaci, Srbi i Hrvati, a mozda shvatite i koliko njih isti ti Bosnjaci, Srbi i Hrvati, obicni ljudi, tj. svi mi, uopste ne zanimamo.
Na kraju, EUROSTAT je odgodio popis za oktobar radi "tehnickih i politickih problema". To je zvanicno saopstenje plasirano u BH javnost. Na upit o detaljima, vlasti ne daju konkretan odgovor, tj. daju ga samo za tehnicki apekt, ali ne i za politicki. A taj politicki aspekt je upravo to famozno popisno pitanje u kojem su etnicka i nacionalna pripadnost poistovijecene, sto nije zabiljezeno ni na jednom popisu u svijetu. Samim tim, to i tako formulisano pitanje jednostavno nije u skladu s pravilima i legislativama ni EU ni ostatka demokratskog svijeta kojem, kao, tezimo...
Jedan veliki um je jednom rekao - "Samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost. Ja za ovu prvu nisam siguran..." (Albert Einstein)
Ti i ja, ocito, pricamo o istim stvarima i cak ih i razumijevamo na isti nacin. Bar se meni tako cini...
Ali, onda mi je malo nejasno potezanje "dokaza" o koristenju termina "Bosanci", pogotovo ako uzmemo u obzir upravo tu modernu istoriju unazad 200-injak godina, a mozemo i malo blize, od postanka modernih drzava i modernih nacija. Evolucija cini svoje u svakom smislu, htjeli mi to ili ne, pa tako evoluiraju i politika, i jezici, i ljudi, i narodi, i drzave, i nacije, i tehnologija, i tehnika...sve, pa je najlogicnije pitanje - zasto mi sve to danas negiramo i od toga bjezimo, pokusavajuci se sakriti od toga, predstavljajuci sve to kao nesto negativno?
Nas iz BiH cijeli svijet percipira kao Bosance, i takve nas percipira u nacionalnom smislu, takvi smo prihvaceni i takvi smo priznati. Zasto mi sami to negiramo? Sta je poenta? Svrha?
Neko negdje napisa da su u Iranu svi nacionalni Iranci, a da se onda unutar Irana oni etnicki dijele na ove i one.
Ista je stvar i sa velikom vecinom ostalih drzava svijeta.
A zasto je onda to isto neprimjenjivo na BiH? Svi u BiH smo Bosanci (bosanskohercegovacka nacionalnost), a unutar BiH se etnicki mozemo onda dijeliti na 1000 drugih grupa. Nacionalnost i pripadnost drzavi nikada i nigdje nisu iskljucivali neciju etnicku pripadnost i religijsko opredjeljenje. Niti to moze, uostalom.
U realnosti ovo i jeste ovako, ali - sve se to, ipak, vec godinama u BiH fabrikuje i izvrce i pokusava terminoloski strpati u nesto drugo.
Ja sam siguran da je pozadina tih nastojanja vrlo negativna po sve nas u BiH, bez obzira ko smo u etnickom ili religijskom smislu, i da ta nastojanja nemaju nikakvu drugu svrhu osim dugorocnog materijalnog obezbjedjenja onih koji se izdaju za etnicke/narodne vodje u BiH. Istovremeno, to znaci odrzavanje postojeceg stanja za ko zna koji buduci period, a svi mi vrlo dobro znamo sta nam je to donijelo, kao i sta je i kako je sa svim tim danas.
Ono sto sam vec i ranije govorio jeste da ovakvo stanje i sva ta terminoloska manipulacija narodima, nacijama i religijama ne sluzi uopste narodu/ima, nego samo, jedino i iskljucivo BH politicarima, i to istim onim politicarima koji su nas strpali u krvavi rat, a koji na tim "lovorikama" vladaju i danas. Tom manipulacijom, koja im je jos jedina preostala kao "alat", oni i dalje pokusavaju odrzati postojece stanje podjela, ucvrstiti ratom podijeljena etnicka "stada", a time i dugorocno obezbijediti svoju vladavinu i ostanak na vlasti. Mi vec u BiH imamo dinastijsko vladanje, i to tripartitetno, a ukoliko se obicni narod tome ne suprotstavi buducnost BiH nije ni malo svijetla i neminovno vodi parcanju iste te BiH i monoetnickim dinastijskim diktaturama, izolaciji od strane ostatka svijeta, bijedi i jadu. Samo je pitanje da li ce se to parcanje desiti mirnim putem ili nekim novim sukobom... Ako pogledamo mapu BiH i teritorijalni raspored blentiteta, ja ne vidim mogucnost mirnog razdruzivanja...
Ja sam svjestan da mnogi u BiH, obicni ljudi, pa i mnogi na ovom forumu uopste ne razumiju o cemu pricam jer jednostavno nemaju prethodnih referenci na drugo i drugacije, ali upravo je to ono na sta ciljaju danasnje BH vodje. Svi vi mladji od nekih 33-34 godine, trebali biste se zapitati ko vas vodi. Pogledajte malo koliko godina imaju stvarne etnicke vodje u BiH - redom preko 55-60. Nece biti tesko progooglati sta je i kako je bilo kada su se oni rodili, kao i kada su oni imali 15-20-30 godina. Uvidjecete da su svi oni bili PONOSNI Titovi pioniri, da je dosta njih bilo cak i u redovima Titove KP, a samim tim da su se i zaklinjali u sve to i u taj ondasnji sistem, za koji danas punih usta tvrde da nije valjao, a u sebi se cerekaju i kontaju - "nije bilo boljeg vremena za zivot od tog tada, ali dok je ovih koji nam vjeruju, nama moze biti samo jos bolje danas". Shvaticete kakvi licemjeri su svi ti veliki danasnji Bosnjaci, Srbi i Hrvati, a mozda shvatite i koliko njih isti ti Bosnjaci, Srbi i Hrvati, obicni ljudi, tj. svi mi, uopste ne zanimamo.
Na kraju, EUROSTAT je odgodio popis za oktobar radi "tehnickih i politickih problema". To je zvanicno saopstenje plasirano u BH javnost. Na upit o detaljima, vlasti ne daju konkretan odgovor, tj. daju ga samo za tehnicki apekt, ali ne i za politicki. A taj politicki aspekt je upravo to famozno popisno pitanje u kojem su etnicka i nacionalna pripadnost poistovijecene, sto nije zabiljezeno ni na jednom popisu u svijetu. Samim tim, to i tako formulisano pitanje jednostavno nije u skladu s pravilima i legislativama ni EU ni ostatka demokratskog svijeta kojem, kao, tezimo...
Jedan veliki um je jednom rekao - "Samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost. Ja za ovu prvu nisam siguran..." (Albert Einstein)
Last edited by Dozer on 18/02/2013 10:45, edited 1 time in total.
- Samir_01
#322 Re: Srbi - oprezno na popisu
Ma veze to nema sa terminima Bosanac... Bosnjak...dufresne wrote:Hoces da kazes, da je "Bosanska nacija" nastala od perioda A-U?
Za nas Bosnjake su nazivi Bosnjak i Bosanac sinonimi... odlucili smo se za Bosnjak zbog historijske tezine koju nosi to ime.
Ove Jugoslovene uopste ne zanima historija... njima je bitno samo da nisu sa muslimanima... to je sve.
Da smo umjesto Bosnjak izabrali Bosanac 93. oni se ne bi tako danas izjasnjavali.
I onaj genije Dozer spominje SDA i Aliju i kako su oni krivi za to sto su danas Bosnjaci vecinom muslimani... a ignorise asimilaciju pravoslavaca i katolika u Bosni od strane Srbije i Hrvatske kroz 19. vijek...
Samo sviraju qrcu...
- Dozer
#323 Re: Srbi - oprezno na popisu
Dozer se nacionalno Bosancem izjasnjava od momenta kada je BiH postala nezavisna drzava. Dakle - prilicno prije nego je SDA usvojila naziv "Bosnjak" za BH muslimane.
A Dozer ce se i nastaviti nacionalno izjasnjavati kao Bosanac, bez obzira na to sta SDA o tome misli i kaze. Dozer jos uvijek ima vlastiti mozak.
Isto tako, nista ja ne ignorisem iz 19. vijeka, pa tako ni asimilaciju BH, tj. Bosanskih pravoslavaca i katolika (koja je, btw, pocela i prije 19. vijeka).
Takodjer, malo je glupo nekome spocitavati da "mu je samo bitno da nije s muslimanima", a pri tome nemati pojma o onome kome se to spocitava
.
A Dozer ce se i nastaviti nacionalno izjasnjavati kao Bosanac, bez obzira na to sta SDA o tome misli i kaze. Dozer jos uvijek ima vlastiti mozak.
Isto tako, nista ja ne ignorisem iz 19. vijeka, pa tako ni asimilaciju BH, tj. Bosanskih pravoslavaca i katolika (koja je, btw, pocela i prije 19. vijeka).
Takodjer, malo je glupo nekome spocitavati da "mu je samo bitno da nije s muslimanima", a pri tome nemati pojma o onome kome se to spocitava
Last edited by Dozer on 18/02/2013 10:51, edited 2 times in total.
-
Revoltage
#324 Re: Srbi - oprezno na popisu
Dozer wrote:Dozer se nacionalno Bosancem izjasnjava od momenta kada je BiH postala nezavisna drzava. Dakle - prilicno prije nego je SDA usvojila naziv "Bosnjak" za BH muslimane.
- Samir_01
#325 Re: Srbi - oprezno na popisu
Dobar je Dozer.Dozer wrote:Dozer se nacionalno Bosancem izjasnjava od momenta kada je BiH postala nezavisna drzava. Dakle - prilicno prije nego je SDA usvojila naziv "Bosnjak" za BH muslimane.