Zivot u Austriji
-
dinob1000
#301 Re: Zivot u Austriji
molim odgovor na pitanje
KOLIKO MORA TRAJATI BRAK IZMEDJU AUSTRIJANCA /AUSTRIJANKE SA BOSANSKIM DRZAVLJANINOM DA BI SE DOBILA BORAVISNA I RADNA DOZVOLA I NA KOJI PERIOD(OGRANICENO NEOGRANICENO ILI USLOVLJENO)
UNAPRIJED HVALA
PS
ISTI USLOVI SAMO SA NEKIM KO POSJEDUJE NEOGRANICENU BORAVISNU DOZVOLU U AUSTRIJI
KOLIKO MORA TRAJATI BRAK IZMEDJU AUSTRIJANCA /AUSTRIJANKE SA BOSANSKIM DRZAVLJANINOM DA BI SE DOBILA BORAVISNA I RADNA DOZVOLA I NA KOJI PERIOD(OGRANICENO NEOGRANICENO ILI USLOVLJENO)
UNAPRIJED HVALA
PS
ISTI USLOVI SAMO SA NEKIM KO POSJEDUJE NEOGRANICENU BORAVISNU DOZVOLU U AUSTRIJI
-
mouton noir
#302 Re: Zivot u Austriji
hej ljudi malo vedrije teme.. Gdje bi se mogla gledati utakmica Litvanija-BiH u Becu sad 15 oktobra?? imali neki kafic, kafana, restoran gdje ce prikazivati tekmu? Predpostavljam da ima dosta nase raje gore...
hvala.
hvala.
- Bilki
#303 Re: Zivot u Austriji
Cafe Maximus
Schönbrunnerstrasse 27
1050 Wien
Schönbrunnerstrasse 27
1050 Wien
- fatality
#304 Re: AW: Zivot u Austriji
Al dodji u ponedjeljak ako mislis zauzet dobro mjestoBilki wrote:Cafe Maximus
Schönbrunnerstrasse 27
1050 Wien
Gesendet von meinem GT-I9300 mit Tapatalk 2
- szlava
#305 Re: Zivot u Austriji
Imali kakvog sezonskog posla cistiti snjeg bilo sta 
- newlevel
#306 Re: AW: Zivot u Austriji
Nemoj samo da te neko nagovori na posao u EGR, taj se posao vrti na svim siteovima. U opisu posla je sve kao iz bajke, a realnost je surova.szlava wrote:Imali kakvog sezonskog posla cistiti snjeg bilo sta
Sent from my Sony Xperia
- szlava
#307 Re: AW: Zivot u Austriji
Da nema mozda neki web gdje ima neki sezonski radova bilo sta pranje sudja bar 3 mjeseca kad nema ovako nistanewlevel wrote:Nemoj samo da te neko nagovori na posao u EGR, taj se posao vrti na svim siteovima. U opisu posla je sve kao iz bajke, a realnost je surova.szlava wrote:Imali kakvog sezonskog posla cistiti snjeg bilo sta
Sent from my Sony Xperia
- muminovic
#308 Re: Zivot u Austriji
Ako ima ko ko zna, neka pomogne nasem svijetu iz BiH, zanatski poslovi u Austriji i Njemackoj su odlicno placeni...
Ko zna moleraj, krecit, prat, gradit, varit, taj moze da dobre pare zaradi za 3 mjeseca rada...
Ko zna moleraj, krecit, prat, gradit, varit, taj moze da dobre pare zaradi za 3 mjeseca rada...
- hrle1976
#309 Re: Zivot u Austriji
muminovic wrote:Ako ima ko ko zna, neka pomogne nasem svijetu iz BiH, zanatski poslovi u Austriji i Njemackoj su odlicno placeni...
Evo ti tlf. brojevi. Ova dvojica, bar po rijecima ljudi iz SLO su sredili ljudima dosta poslova po Austriji i Skandinavskim drzavama.
Mob. br: 41 665 466 Boštjan u Danskoj - za istu, Norvesku i Island / 70 319 522 Bojan u Austriji - za istu i Dansku.
Pokausaj svoju srecu.
-
AlicS
#310 Re: Zivot u Austriji
Dragi moji,evo mene u At,
sad sam tu kao turista ali cekam na pasos koji ce biti na novom prezimenu,molila bi ako neko zna gdje mogu dobiti formulare koji se popune i predaju,pisala sam u ambasadu ali nema odgovora.(mada su mi telefonski rekli da ce ih poslati na mail)Inace sve ostale dokumente sam prikupila jos cekam taj formular pa da idem ovdje predati,mislila sam iz bosne ali su nam u ambasadi rekli da mozemo ovdje.Ako zna neo i gdje tacno da idem ..Danas su me p svekar i svekrva prijavili na svoju adresu i rekli su da je sve ok samo kad odbijem pasos da odnesem dokumenta ostala i nebi trebalo biti problema..PS koji sir da kupim za sirnicu
Osjecam se ko Kinez u Bosni
Topli pozdravi i selami 
- Bilki
#311 Re: Zivot u Austriji
ev imas dole u linku nekoliko adresa gdje mozes podici taj formular, vidjet ces stoje po hodnicima u plasticnim stalazama, a predajes na Dresdnerstrasse 93 5.sprat
http://www.wien.gv.at/bh-hr-sr/pravo/se ... centar.htm
http://www.wien.gv.at/bh-hr-sr/pravo/se ... centar.htm
- Bilki
- hrle1976
#313 Re: Zivot u Austriji
AlicS wrote:Dragi moji,evo mene u At,sad sam tu kao turista ali cekam na pasos koji ce biti na novom prezimenu,molila bi ako neko zna gdje mogu dobiti formulare koji se popune i predaju,pisala sam u ambasadu ali nema odgovora.(mada su mi telefonski rekli da ce ih poslati na mail)Inace sve ostale dokumente sam prikupila jos cekam taj formular pa da idem ovdje predati,mislila sam iz bosne ali su nam u ambasadi rekli da mozemo ovdje.Ako zna neo i gdje tacno da idem ..Danas su me p svekar i svekrva prijavili na svoju adresu i rekli su da je sve ok samo kad odbijem pasos da odnesem dokumenta ostala i nebi trebalo biti problema..PS koji sir da kupim za sirnicu
Osjecam se ko Kinez u Bosni
Topli pozdravi i selami
Pojedi Becku sniclu, Kaiserschmarrn, Sachertorte, Germknödel, Schweinsbraten, Tiroler speckknödelsuppe, Salzburger nockerln, Linzer torte, Marillenknödel etc.
Sada si u Austiji nema vise piturina
-
AlicS
#314 Re: Zivot u Austriji
Hvala puno za info...A ja bih rekla da se ovdje pita vikendom trazi vise nego snicla 
-
_Sarajka
#315 Re: Zivot u Austriji
Pitu mozeš pojesti u XXL- u u 1160 
A u Merkuru imaš raznoraznih sireva, takodje i naših pa izaberi neki ako već sama namjeravaš razvijati
A u Merkuru imaš raznoraznih sireva, takodje i naših pa izaberi neki ako već sama namjeravaš razvijati
- pirmin
-
_Sarajka
#317 Re: Zivot u Austriji
Moram ovo posjetiti
Mada me mrzi voziti se. Pošvabila se totalno.
- hrle1976
#318 Re: Zivot u Austriji
AlicS wrote:Hvala puno za info...A ja bih rekla da se ovdje pita vikendom trazi vise nego snicla
Ubi se 7 mil. Austrijanci jeduci zeljanice, sirnice i bureke
-
cayman
#319 Re: Zivot u Austriji
Narode za neko vreme bih trebao da predjem u Bec da zivim pa me zanimaju osnovne infirmacije tipa karte za gradski prevoz gde se vadi i koliko kosta, osiguranje koliko kosta i koje preporucujete, u kojoj banci otvoriti racun (koja ima najmanje marze), koju mobilnu karticu uzeti........
Molim one koji su bolje upuceni za pomoc. Hvala!
Molim one koji su bolje upuceni za pomoc. Hvala!
- Bilki
#320 Re: Zivot u Austriji
mjesecnu mozes uzeti na svakoj stanici Ubhan(metro), i na svakom Tabaku(trafici)cijena 45 eura,godisnju na edbergu, cijena 365 eura, karte vaze za sve prevoze bez obzira kakvu god da kupis:bus,strassenbahn, ubhan i schnellbahn. kakvo osiguranje, zdravstveno? auto? svejedno je u kojoj ces ako gledas samo marze kod svih je u pet deka, mobilna kartica 3
-
cayman
#321 Re: Zivot u Austriji
Mozes li mi navesti bar par osiguranja po imenu da znam st d trazim i gde da se javim? U kojoj banci je najbolje racun otvoriti?
-
cayman
#322 Re: Zivot u Austriji
dodatk....treba mi zdravstveno osiguranje verovatno samo da ga platim par meseci a onda bi to bilo preko posla ko sam dobro razumeo
- Bilki
#323 Re: Zivot u Austriji
idi na ovu odresu http://www.wien.gv.at/sozialinfo/conten ... enseid=153
i trazi da uradis Selbstversicherung da se sam osiguras, kosta nekih 80 eura mjesecno i imat ces potpuno ista prava kao i drugi koji rade, a za banke stvarno neznam sta da ti kazem, naj bolje ti je posjeti njihove sajtove i sam razledaj mada je to sve isto
i trazi da uradis Selbstversicherung da se sam osiguras, kosta nekih 80 eura mjesecno i imat ces potpuno ista prava kao i drugi koji rade, a za banke stvarno neznam sta da ti kazem, naj bolje ti je posjeti njihove sajtove i sam razledaj mada je to sve isto
- hrle1976
#324 Re: Zivot u Austriji
cayman wrote:dodatk....treba mi zdravstveno osiguranje verovatno samo da ga platim par meseci a onda bi to bilo preko posla ko sam dobro razumeo
Tko vam je to slagao? Ako je rijec o poslu sa placom iznad minimale, te ako firma ima glavnu kancelariju (registraciju) u Austriji, onda po ZAKONU poslodavac je DUZAN da registruje radnika na zavodu za zdravstevno osiguranje te da plati oblikatorne doprinose za socialno osiguranje! A ako je rijec o placi ispod odredjene minimalne kolicine onda stupa na snagu ograniceno socialno osiguranje. Od 2012, ova granica, takozvani "Geringfügigkeitsgrenze" je cca. 375€ mjesecno. U tim slucajevima, zaposlenici samo moraju biti osigurani u slucaju nesreca i isplate od 1,4% od place vrsi poslodavac. Poslodavci s po nekoliko marginalno zaposlenika (zaposlenih osoba ili davatelji usluga), cija ukupna mjesecna masa placa prelazi cca. 565€, moraju im platiti dodatnu naknadu od 16,4% na place, sto iznosi ukupno 17,8%, ukljucujuci i osiguranje u slucaju nezgode.
Vi ako zelite dodatno zdravstveno osigiranje, onda je to vas licni izbor i luksuz te nije povezan s ugovorom o poslu.
- Bilki
#325 Re: Zivot u Austriji
Covjek treba zdravstveno osiguranje jer nece raditi par mjeseci, koliko sam svatio nije pitao za dodatna osiguranja