KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
slino

#301 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by slino »

zlata wrote:@Slino

Fala puno na odgovoru :D

i nadam se da ces nam kasnije OPSIRNIJE opisat sta si sve naucio, :thumbup:
i kako mi obicni gradjani, moRemo bar djelomicno primjenit neke od Passivhaus principa
pri gradnji ili obnovi nasih kuca i stanova.

Cula sam da su u BanjaL. nedavno izgradili jednu Passivhaus zgradu.
nema na cemu ;)
a sto se tice opsirnijeg opisa, slobodno pitajte sta vas zanima. Jer je to i previse opsirno da bi sve ispocetka pisao po forumu.
Vezano za pasivnu kucu u Sarajevu, koliko sam ja upoznat tek se treba krenuti u realizaciju tog projekta u saradnji sa opsitnom Stari grad. Zato je jos rano govoriti, kao da vec postoji...
A za BL, jos nista nisam cuo.
Ali se i nadam da ce doci do promjene pa da ce se narod napokon okrenuti buducnosti. A ne takmiciti ko ce vise uglja i plina potrositi na manje kvadrata :D
lovacs

#302 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by lovacs »

slino wrote: nema na cemu ;)
a sto se tice opsirnijeg opisa, slobodno pitajte sta vas zanima. Jer je to i previse opsirno da bi sve ispocetka pisao po forumu.
Vezano za pasivnu kucu u Sarajevu, koliko sam ja upoznat tek se treba krenuti u realizaciju tog projekta u saradnji sa opsitnom Stari grad. Zato je jos rano govoriti, kao da vec postoji...
Ali se i nadam da ce doci do promjene pa da ce se narod napokon okrenuti buducnosti. A ne takmiciti ko ce vise uglja i plina potrositi na manje kvadrata :D
Mozes li mi reci dali se kod nas ima kupiti ventialcioni sistem sa (wärmerückgewinnung) i gdje bi se to moglo pogledati jer koliko sam citao to je jako bitno kad se kuca dobro izoluje jer dosta se ustedi na provjetravanju i kvalitet zraka je savrsen.
zlata

#303 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by zlata »

slino wrote:
zlata wrote:@Slino

Fala puno na odgovoru :D

i nadam se da ces nam kasnije OPSIRNIJE opisat sta si sve naucio, :thumbup:
i kako mi obicni gradjani, moRemo bar djelomicno primjenit neke od Passivhaus principa
pri gradnji ili obnovi nasih kuca i stanova.

Cula sam da su u BanjaL. nedavno izgradili jednu Passivhaus zgradu.
nema na cemu ;)
Vrlo me zanimaju sve novosti vis-a-vis passivahaus gradnje u BiH. OSTANI UKLJUCEN, da nas obavjestavas o svim novostima na toj temi. Mislim da je takva gradnja idealna za Hercegovinu. Sunca ima. Samo treba kucu okrenut ispravno, i zatvorit "kutiju" kuce kako treba, ugradit odgovarajuce prozore, i vjerojatno ne treba ni plin, ni kamin, osim za ukras.
zlata

#306 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by zlata »

Nisam Hercegovka. Ne reklamiram Hercegovinu! :lol:

Iako bi se po mnogo cemu,
taj dio BH mogao reklamirat. :wink:
%tacno*

#307 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by %tacno* »

zlata wrote:

nisam mislio na to :D
neko rece da se te stvari ne isplate ni u hercegovini a kamo li negdje drugo pa reko da to demantujem. :-) :D
zlata

#308 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by zlata »

%tacno* wrote:
zlata wrote:

nisam mislio na to :D
neko rece da se te stvari ne isplate ni u hercegovini a kamo li negdje drugo pa reko da to demantujem. :-) :D
Evo sad, nove standard "Aktivne gradnje"
http://www.greenbuildingadvisor.com/blo ... s-us-debut
slino

#309 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by slino »

lovacs wrote:
slino wrote: nema na cemu ;)
Mozes li mi reci dali se kod nas ima kupiti ventialcioni sistem sa (wärmerückgewinnung) i gdje bi se to moglo pogledati jer koliko sam citao to je jako bitno kad se kuca dobro izoluje jer dosta se ustedi na provjetravanju i kvalitet zraka je savrsen.

To svakako stoji, i postoje jako dobri sistemi koji mogu nadoknaditi vecinu izgubljene toplote (kroz rekuperaciju oko 90%). Ali isto tako, daba ti je najbolji sistem ventilacije, ako ti kuca nije izgradena od temelja kako treba,tj ako sve ne dihtuje savrseno. I za to postoje testovi, kada su pasivne kuce u pitanju, kojim se provjerava zaptivenost kuce.
Poredenja radi, mozes imati najskuplje i najtoplije cipele, al ako pustaju vodu daba ti sve to kad ce ti se noge zimi smrznuti.

Pasivna kuca, ne samo da je idealna za hercegovinu, nego i za citavu BiH. To je ono cemu se tezi i ne samo u Njemackoj, nego cak i u hladnoj Svedskoj, koja takode vec ima nekoliko pasivnih kuca.

Sto se tice solanirh kolektora i solarnih elektrana, to je skupa oblast za pocetna ulaganja. Puno vise se moze dobiti na nekim drugim stvarima nego na kolektorima. Oni kod pasivnih kuca obicno imaju veoma mal uticaj,al bitan kada se zeli postici potrosnja ispod <15kW/m2godisnje (sto je uslov za pasivnu kucu).
mO k3

#310 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by mO k3 »

Izolacija krova po kvadratu 16o-200 koja je cijena ,znaci materijal i ruke ...
partibrejker

#311 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by partibrejker »

Radim vanjsku fasadu od striopora 5 cm.
Kada nakon utapanja fasadne mrežice i 2. sloja ljepila preko te mrežice lijepo izgletujem sve to, da li bih mogao da nanesem grund masu pa boju, bez nanošenja dekorativne žbuke?

Radi se ne samo o uštedi na žbuci, nego i na jednostavnijem farbanju i izvedbi. Radim sam, pa se boim da ne uradim završnu žbuku kako treba, a i jeftinije je,
_ado_

#312 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by _ado_ »

Pa mislim da mozes to uraditi. Ono, stajat ce sve to. Samo jesi li razmisljao kako ce na sve to uticati kisa, snijeg i ostale vremenske neprilike kojih kod nas ima i previse. Ipak kad imas dodatni sloj zbuke, u mnogome je zasticenija fasada.
%tacno*

#313 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by %tacno* »

partibrejker wrote:Radim vanjsku fasadu od striopora 5 cm.
Kada nakon utapanja fasadne mrežice i 2. sloja ljepila preko te mrežice lijepo izgletujem sve to, da li bih mogao da nanesem grund masu pa boju, bez nanošenja dekorativne žbuke?

Radi se ne samo o uštedi na žbuci, nego i na jednostavnijem farbanju i izvedbi. Radim sam, pa se boim da ne uradim završnu žbuku kako treba, a i jeftinije je,
Shvatam situaciju. :-) Tanko se. Ok.

Za to ti nije potreban grund ako ti naneseno ljepilo nije dugo stojalo (vise mjeseci) ALI bolje je bilo da si grund uradio na zidove prije lijepljenja stiropora.
Na suho ljepilo slobodno farbaj ali sa farbama za vanjsku primjenu i kada bude u boljoj materijalnoj situaciji preko toga radi dekorativnu zbuku (ako to budes radio ne zaboravi prije toga uraditi grund :D ).
irfo_sa

#314 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by irfo_sa »

Flasteru,gdje ti zivis pa mislis da su Hadzici selendra i da ne bi ni psu tamo kucu napravio,ocigledno nisi nikad bio u Hadzicima i ne poznajes ljude koji su 10X manji seljaci nego svi u Sarajevu,ti ako si sin od nekog politicara i mozes napraviti kucu na bjelavama za 300 000,ne mogu svi zato ne vidim razlog zbog cega druge vrijedjas i omalovazavas...
anonimus0007

#315 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by anonimus0007 »

uradi najobičniji sloj fine malte, tj finiraj (one sive, 1mm granulacije, ili 2mm, kako ti već paše, vreća košta oko 7KM) i onda oboji i završio si fasadu.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#316 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Zviz »

Koliko god evo ja prodajem plac u Sarajevo u blizini Stupske petlje za 18.000€ [povoljno zbog sitnih problema sa papirima] cca. 1 dulum zemlje. Jedini problem jedan dio papirologije, mogao bi sudskim putem dokazt da je moje [imali adresu zadnjih 30 godina] i imam sve darovne ugovore ali onaj bivsi sitem ih nije sproveo kako treba, pa ko zeli nek mi pise na privatnu poruku.
CaneBos

#317 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by CaneBos »

Zviz wrote:Koliko god evo ja prodajem plac u Sarajevo u blizini Stupske petlje za 18.000€ [povoljno zbog sitnih problema sa papirima] cca. 1 dulum zemlje. Jedini problem jedan dio papirologije, mogao bi sudskim putem dokazt da je moje [imali adresu zadnjih 30 godina] i imam sve darovne ugovore ali onaj bivsi sitem ih nije sproveo kako treba, pa ko zeli nek mi pise na privatnu poruku.
Ako je ko sto kazes sitan problem, onda ti se ne isplati prodati dulum zemljista za 35 hilj., pogotovo ako se samo treba provesti procedura prenosa vlasnistva (ako je nacionalizovano ne bi trebao biti problem ukoliko u trenutnom planu nema nista predvidjeno na tom zemljistu)..bolje plati nesto da ti se to odradi kako treba pa onda prodaji zemlju.
Zviz

#318 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Zviz »

CaneBos wrote:
Zviz wrote:Koliko god evo ja prodajem plac u Sarajevo u blizini Stupske petlje za 18.000€ [povoljno zbog sitnih problema sa papirima] cca. 1 dulum zemlje. Jedini problem jedan dio papirologije, mogao bi sudskim putem dokazt da je moje [imali adresu zadnjih 30 godina] i imam sve darovne ugovore ali onaj bivsi sitem ih nije sproveo kako treba, pa ko zeli nek mi pise na privatnu poruku.
Ako je ko sto kazes sitan problem, onda ti se ne isplati prodati dulum zemljista za 35 hilj., pogotovo ako se samo treba provesti procedura prenosa vlasnistva (ako je nacionalizovano ne bi trebao biti problem ukoliko u trenutnom planu nema nista predvidjeno na tom zemljistu)..bolje plati nesto da ti se to odradi kako treba pa onda prodaji zemlju.
Imam dokumentaciju sve citso ko sunce, jedini mi zivili na adresi, samo nepitaj me iz kojeg razloga nije to za vrijeme SFRJ spovedeno kako treba a ugovori u to vrijeme sacinjeji kod advokata, placene takse, kuca dvije bile izgradjene (legalno - komplet dokumentacija od A do Z) zanci nije nista ono haj ho nego sve po pesu, niko nije trazio nista na toj zemlji ni do dana danas. Nema nikakvog projekta jer bi citav krvat kuca morali poravnati sa zemljom da bilo sta naprave. Dvoriste je malo heravo, znaci nije cistra kocka, mozes komotno kucu 8x12 izgraditi da se pridrzavas svih pravilai znaci odstojanje od ograde sa komsijama i da opet imas fino dvoriste. Mi licno nemamo nikakvog plana bilo sta tu da zapocnemo, nisam jednostavno htjeo da bilo sta diram dok je djed bio ziv 'mlad' vitalan, no on je sad posenilio a ima skoro 90 godina - pravno mrtav. Zakacijo se sa svim susjedima, oni opet nas terete da nesto ucinimo, jer znaju da smo mi tu zivili, pa misli da smo sa namjerom zapustili sve da bi njima islo na stetu. Jednostavno zelimo da se kutarisemo, a do novca nam nija nesto stalo zato tako budi posto, jer nisam u mogucnosti da ponudim kredit kupcu a 36.000KM nija ni mala suma za nekog' u Bosni ali opet ok je i neko ko zeli mog'o bi zapocet svoj zivot. Dok nadjem advokata pa jeli azuran ili ne, imali neke kontakre ili ne da sve to zarvsi u roku 100 dana ili da cekam 3 godine. Kad bi bio neki advokat da to rijesi u rekordnom vremenu, mi bi pisali nek nadje kupca za koliko god da placa mi bi uzeli tih 18.000€ a on nek sve sebi uzme preko. Pa sto se mene tice moce ako hoce i prodat za 35.000€
partibrejker

#319 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by partibrejker »

anonimus0007 wrote:

uradi najobičniji sloj fine malte, tj finiraj (one sive, 1mm granulacije, ili 2mm, kako ti već paše, vreća košta oko 7KM) i onda oboji i završio si fasadu.

Ima li neki jednostavniji način za nabacivanje tog finog maltera, pošto radim sam? Npr. valjkom ili na neki drugi način mimo zaribavanja, da ne moram tražiti pomoć nekog drugog.
ArtemisFowl

#320 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by ArtemisFowl »

Nera_22

#321 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Nera_22 »

partibrejker wrote: Ima li neki jednostavniji način za nabacivanje tog finog maltera, pošto radim sam? Npr. valjkom ili na neki drugi način mimo zaribavanja, da ne moram tražiti pomoć nekog drugog.
Ma ne boj se samo polahko i bice to kako treba. pogledaj par video klipova po youtube i vidi kako se radi. uzmi prvo uradi jeda dio fasade koji je manje upadljiv da se stelnes malo. danas imas toliko tih olaksica tipa ugaone sine, ljepilo itd tako da moze svako ko nema dvije lijeve ruke da uradi sve sam. Ili jos bolje ako se negdje u blizini radi fasada otidji malo pogledaj majstora kako radi i pitaj sve sto te zanima. sretno u svakom slucaju i posalji slike da vidimo kako je ispalo
Zviz

#322 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Zviz »

Evo
Last edited by Zviz on 29/05/2013 19:18, edited 1 time in total.
anonimus0007

#323 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by anonimus0007 »

partibrejker wrote:
anonimus0007 wrote:

Ima li neki jednostavniji način za nabacivanje tog finog maltera, pošto radim sam? Npr. valjkom ili na neki drugi način mimo zaribavanja, da ne moram tražiti pomoć nekog drugog.
neka ti neko pokaže, nije teško i brzo se uči. u svakom slučaju još neko ti treba. jedan da navlači a drugi rajba i ide to.......
da je u pitanju soba mogao bi sam navući pa izrajbati, ali pošto je fasada ipak ne možeš sam. ovo ti je najjeftiniji završni sloj, a dobar je.
novi.dan.nova.nafaka

#324 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Da se pritefterim...
Almir_

#325 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Almir_ »

Prijatelji moji, hmm koliko bi kostao sprat kuce oko nekih cca 60 m2 . . .
znaci samo materijal, maistor , gradjevinska. . .
otprilike . . .
Post Reply