lovacs wrote:slino wrote:
nema na cemu
a sto se tice opsirnijeg opisa, slobodno pitajte sta vas zanima. Jer je to i previse opsirno da bi sve ispocetka pisao po forumu.
Vezano za pasivnu kucu u Sarajevu, koliko sam ja upoznat tek se treba krenuti u realizaciju tog projekta u saradnji sa opsitnom Stari grad. Zato je jos rano govoriti, kao da vec postoji...
A za BL, jos nista nisam cuo.
Ali se i nadam da ce doci do promjene pa da ce se narod napokon okrenuti buducnosti. A ne takmiciti ko ce vise uglja i plina potrositi na manje kvadrata

Mozes li mi reci dali se kod nas ima kupiti ventialcioni sistem sa (wärmerückgewinnung) i gdje bi se to moglo pogledati jer koliko sam citao to je jako bitno kad se kuca dobro izoluje jer dosta se ustedi na provjetravanju i kvalitet zraka je savrsen.
To svakako stoji, i postoje jako dobri sistemi koji mogu nadoknaditi vecinu izgubljene toplote (kroz rekuperaciju oko 90%). Ali isto tako, daba ti je najbolji sistem ventilacije, ako ti kuca nije izgradena od temelja kako treba,tj ako sve ne dihtuje savrseno. I za to postoje testovi, kada su pasivne kuce u pitanju, kojim se provjerava zaptivenost kuce.
Poredenja radi, mozes imati najskuplje i najtoplije cipele, al ako pustaju vodu daba ti sve to kad ce ti se noge zimi smrznuti.
Pasivna kuca, ne samo da je idealna za hercegovinu, nego i za citavu BiH. To je ono cemu se tezi i ne samo u Njemackoj, nego cak i u hladnoj Svedskoj, koja takode vec ima nekoliko pasivnih kuca.
Sto se tice solanirh kolektora i solarnih elektrana, to je skupa oblast za pocetna ulaganja. Puno vise se moze dobiti na nekim drugim stvarima nego na kolektorima. Oni kod pasivnih kuca obicno imaju veoma mal uticaj,al bitan kada se zeli postici potrosnja ispod <15kW/m2godisnje (sto je uslov za pasivnu kucu).