Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post Reply
It_is_a_Leclerc

#301 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Banksy wrote:RTRS je televizija vladajuće srpske stranke u RS-u, FTV vladajuće bošnjačke u Federaciji, u tom smislu Hrvati imaju pravo što se bune jer nemaju ništa slično, a da je na zajedničkom budžetu.

S druge strane, treći, hrvatski kanal povukao bi mnoge druge stvari koje bi zaista vodile tihoj, a poslije i otvorenoj troentitetskoj podjeli.
Možda ovaj put uspije, pa da probam - Po čemu je FTV bošnjačka ?

Po tome što kritikuje negatore genocida i po tome što im je uređivačka politika za BiH ?
Banksy

#302 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by Banksy »

It_is_a_Leclerc wrote:
Banksy wrote:RTRS je televizija vladajuće srpske stranke u RS-u, FTV vladajuće bošnjačke u Federaciji, u tom smislu Hrvati imaju pravo što se bune jer nemaju ništa slično, a da je na zajedničkom budžetu.

S druge strane, treći, hrvatski kanal povukao bi mnoge druge stvari koje bi zaista vodile tihoj, a poslije i otvorenoj troentitetskoj podjeli.

Po tome što kritikuje negatore genocida i po tome što im je uređivačka politika za BiH ?
Nisam rekla bošnjačka, već vladajuće bošnjačke partije, drastična razlika.

Da je bogdo ... Niko nikog ne kritikuje. Negatori genocida su danas koalicioni partneri.
A ''za BiH'' je danas taman koliko su za i koalicioni partneri.
Last edited by Banksy on 13/01/2013 12:30, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#303 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by Alfons Kauders »

It_is_a_Leclerc wrote:

Po tome sto je pod kontrolom bosnjacke politike, s tim sto u zadnje vrijeme ni oni ne znaju koji dres nose (ne gledam to smece, pa nemam pojma ko im je sad dezurni jeb... ovaj sponzor)

Ali rjesenje naravno nije da se ukine politicka kontrola nad javnim servisom i da se insistira na profesionalizmu i kvalitetu... Vec da napravimo jos jedan krs kanal da se imaju gdje igradi mladi HDZ-ovci.
korisnik.1

#304 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by korisnik.1 »

Član 8.

Zastupljenost u skladu sa Ustavom

(1) RTVFBiH u obavljanju djelatnosti i u kadrovskoj strukturi provodi odgovarajuće ustavne odredbe u vezi sa jednakim pravima konstitutivnih naroda i ostalih u Bosni i Hercegovini.

sa rtvfbih.ba

Zašto će uopšte treći javni servis ? na federalnom je zastupljeno podjednako oba jezika, programska šema prilagođena, i za šta onda treći kanal ?
Dosta vas je ovdje napisalo, da se ubaci i taj treći kanal na hrv. jeziku pa kome smeta nek daljinski u ruke i prebacuje..
Dobro, jel neko razmotrio da kome smetaju ovi sadašnji kanali, može isto daljinski u ruke i prebacivati ?

ps. kad već i treći entitet spominjete, a za osnovu uzimate etničku strukturu entiteta, mislim da Evropa i EU (na koju ste se pozivali, vezano za formiranje tv kanala) ne podržava podjele na etničkoj, rasnoj .. osnovi ?
Last edited by korisnik.1 on 13/01/2013 12:34, edited 1 time in total.
It_is_a_Leclerc

#305 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Što prije svi ovdje skontaju da je FTV već dugo godina u ulozi tog kanala na hrvatskom jeziku, a da su se Bošnjaci davno dobrovoljno odrekli emitera na bosanskom jeziku, to ćemo prije doći do srži ove diskusije.
korisnik.1

#306 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by korisnik.1 »

ktlzi wrote:
It_is_a_Leclerc wrote: Možda ovaj put uspije, pa da probam - Po čemu je FTV bošnjačka ?
Konkretan primjer.

Bio sam u Sarajevu prije nekoliko godina par dana.

Gledao sam neke filmove i strane emisije na FTV. Prijevod u potpunosti bosanski. Nema hrvatskog prijevoda. Sve riječi koje se u ta dva jezika izgovaraju različito u prijevodu su prevedni na bosanski a ne hrvatski. To sam odmah primijetio i komentirao s prijateljima.
I ja skoro gledam utakmicu Lige Šampiona, komentator u potpunosti utakmicu komentira na hrvatskom jeziku (čak je i on Hrvat), ja i prijatelji to odmah primjetismo.
Alfons Kauders

#307 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by Alfons Kauders »

ktlzi wrote:
Alfons Kauders wrote:Pa kakva treba biti reakcija kada ne postoji nikakav prijedlog?
Prijedlog postoji. Prijedlog formiranja trećeg entiteta. Koji se kao apriori odbija čim se spomene. Čime ikakvo detaljnije obrazlaganje postaje deplasirano.
Alfons Kauders wrote:Hajde da sutra nas dvojica osnujemo firmu, i da nemamo pojma ni koji je vlasnicki udjel ni djelatnost iste?
Pa upravo ovo je dobar primjer.

Zamislimo da je tebi pristupim i kažem – Slušaj majstore, ja sam mislio da nas sva osnujemo firmu … a ti me odmah prekineš – Ma kakva firma s tobom, što je tebi? Ma ne dolazi u obzir. Nema šanse. To se nikada neće dogoditi, koliko god se ti nadao.

I što se tu dalje može pričati o bilo čemu?
Alfons Kauders wrote:Jebiga, to je neozbiljno kolega, zestoko neozbiljno.
Neozbiljno je ovo izvrtanje teza.

Kao, sada je problem Čović što ne obrazlaže detalje. A svi znamo da tom istom Čoviću nitko nikada nije ni ponudio da sjedne s njim pa da čuje detalje tog prijedloga nego se diže kuka i motika čim se spomen treći entitet.
Alfons Kauders wrote:I ne samo da ne postoji konkretan prijedlog, vec nema ni "principa" na koje se pozivas.
Princip postoji. On je treći entitet. Svi znamo da se HDZ-i zauzimaju za to. Ili ti kažeš da se ne zauzimaju?
Alfons Kauders wrote:I to nisu detalji, to je bit prijedloga. Jebiga ako je tebi "detalj" ustavni polozaj i teritorij buduce upravne jedinice, onda zaista ne znam sta da kazem.
Ne, bit prijedloga je entitet. Teritorijalna jedinica u skladu s etničkim stanjem na terenu. To je bit, temeljni okvir. Sve ostalo su detalji. Ne zato što su oni nevažni ili sporedni nego zato što se sve sastoji od detalja. Tvoja boja kose, očiju, težina, visina, broj cipela … jesu detalji. Ne zato što se nevažni za tebe kao osobu nego jednostavno zato što ti detalji čine svaku osobu.
Alfons Kauders wrote:Samo ne znam odakle ti ovo za ratovanje?
Pa upravo na ovom forumu sam masu puta pročitao kako Bošnjaci to nikada neće dozvoliti i kako se to samo oružjem može ostvariti pa neka Hrvati samo izvole ako žele.
Dakle ti ocekujes da neko nacelno prihvati nesto... Na osnovu nicega?

Princip za formiranje treceg entiteta je treci entitet... Ne znaju se ni granice, ni ustavni polozaj, ni "temeljni okvir"... To su ti sve nebitni detalji?

A za ratovanje... Pa ako neko krene u protuustavnu avanturu poput samouprave prije desetak godina, naravno da ce drzava odgovoriti silom. Ne vidim tu neko zveckanje oruzjem. Ko digne oruzanu pobunu i treba da ocekuje adekvatan odgovor.
It_is_a_Leclerc

#308 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

ktlzi wrote:
It_is_a_Leclerc wrote: Možda ovaj put uspije, pa da probam - Po čemu je FTV bošnjačka ?
Konkretan primjer.

Gledao sam neke filmove i strane emisije na FTV. Prijevod u potpunosti bosanski. Nema hrvatskog prijevoda. Sve riječi koje se u ta dva jezika izgovaraju različito u prijevodu su prevedni na bosanski a ne hrvatski. To sam odmah primijetio i komentirao s prijateljima.
A jel znaš da se svakog dana, u periodu od 15 - 18:30 emituje blok serija gdje jedinu riječ na bosanskom izgovori Šemso Dino Poplava, a osim toga su sve odreda hrvatski dijalekti - od kajkavskog do ćakavskog.
Evo baš jutros. Sve i jedan crtić je sinhronizovan na hrvatsk, a o dokumentarcima subotom poslijepodne koje čita Miljenko Kokot, da i ne govorim. Tu su i komentatori Boris Bilić i Dario Mehmedović, kod kojih je svaka druga "vratnica" i slično. Vlado Marić, Antonija Avram, uređuju centralnu informativnu emisiju i koriste potpuno neustavan termin "županija".

Dakle, FTV je hrvatski kanal. I jedini ko se ovdje ima pravo buniti su Bošnjaci.
Alfons Kauders

#309 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by Alfons Kauders »

It_is_a_Leclerc wrote:
ktlzi wrote:
Konkretan primjer.

A jel znaš da se svakog dana, u periodu od 15 - 18:30 emituje blok serija gdje jedinu riječ na bosanskom izgovori Šemso Dino Poplava, a osim toga su sve odreda hrvatski dijalekti - od kajkavskog do ćakavskog.
Evo baš jutros. Sve i jedan crtić je sinhronizovan na hrvatsk, a o dokumentarcima subotom poslijepodne koje čita Miljenko Kokot, da i ne govorim. Tu su i komentatori Boris Bilić i Dario Mehmedović, kod kojih je svaka druga "vratnica" i slično. Vlado Marić, Antonija Avram, uređuju centralnu informativnu emisiju i koriste potpuno neustavan termin "županija".

Dakle, FTV je hrvatski kanal. I jedini ko se ovdje ima pravo buniti su Bošnjaci.
Fulas poentu.

Ne trazi se novi kanal zato sto na FTV nema hrvatskog, vec zato sto ima bosanskog.

Novi kanal se predlaze upravo zato da bi bio iskljucivo na jednom jeziku.
Paranoid

#310 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by Paranoid »

Banksy wrote:
Paranoid wrote: PS: Nisam ja pomenuo Turke u Berlinu, u kontekstu javnog servisa nego ti..ili je "alzhaeimer" u pitanju??
U pitanju je tvoja laž ...
prođi me se ''magistre'' ...

http://www.klix.ba/forum/tzv-treci-kana ... 7s275.html
...idući put, pročitaj cijeli post...ili se prebaci na "kulinarstvo"...
Alfons Kauders

#311 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by Alfons Kauders »

ktlzi wrote: To nije jednakopravnost, to je slučajnost.

Dakle, kada je komentator slučajno Hrvat može se čuti hrvatski. Kada je komentator Bošnjak, čuje se bosanski.

Dakle, prijenos može biti i na jednom i drugom, zavisi koji komentator naleti.

Ali prijevod stranih filmova i serija uvijek na bosanskom.

Neravnopravnost.
I dakle radi prevoda serija treba ulupati desetine miliona u novi TV kanal...

Mada cemo uskoro morati digitalizirati signal, pa cemo tako moci ponuditi vise prevoda odjednom uz minimalan trosak.

Super argumentacija. Kao sto sam rekao, nismo djeca i mani se suplje. Trazi se novi kanal pod kontrolom jedne stranke, to je i budali jasno.

Btw, neku noc gledam hrvatske kraljeve na History... Sa srpskim titlom. Mozda da posaljem pismo kablovskom operateru ili kanalu, zato jer nema bosanskog. :-)
korisnik.1

#312 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by korisnik.1 »

ktlzi wrote:To nije jednakopravnost, to je slučajnost.

Dakle, kada je komentator slučajno Hrvat može se čuti hrvatski. Kada je komentator Bošnjak, čuje se bosanski.

Neravnopravnost.
Ma ja, što god je kontra hrvatstva to je slučajnost :lol:

Jel ti neravnopravnost gledat one starije ex-yu filmove ? Mislim, treba li ti prijevod ? Jel treba meni obezbijediti prijevod kad puste Nađu malu kliniku, ili Larin izvor ili neki ne znam srpski film ? Pa dajte malo logike, koja je sramota bila kad s jel ono na HRT1 titlovali srpski film (Tesna koža čini mi se).

Pustite bolan gluposti, ne treba hrvatima kanal zbog hrvatskog jezika, niti uopšte treba kanal, nego treba neka nakarad koja će sisat pare za političke manipulacije.
I baš bi volio da vidim te prijevode na hrvatski jezik :lol:
mO k3

#313 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by mO k3 »

ktlzi wrote:
It_is_a_Leclerc wrote: A jel znaš da se svakog dana, u periodu od 15 - 18:30 emituje blok serija gdje jedinu riječ na bosanskom izgovori Šemso Dino Poplava, a osim toga su sve odreda hrvatski dijalekti - od kajkavskog do ćakavskog.
I što s tim?

I u Hrvatskoj se prikazuju bosanske i srpske serije, filmovi, dokumentarci ... ali nitko zbog toga ne tvrdi da su na HRT-u srpski i bosanski jezik jednakopravni sa hrvatskim ili, još gore, da je HRT bosanski ili srpski kanal i da se Hrvati trebaju buniti.
sta se ti bunis ,sta hoces uopste ?
korisnik.1

#314 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by korisnik.1 »

ktlzi wrote:Ja nisam rekao da su nebitni detalji. Ali su detalji o kojima se raspravlja kada se uopće prihvati mogućnost razgovora o temeljnom principu. Ne mogu je tebi pričati o djelatnosti zajedničke tvrtke kada ti ni u ludilu ne želiš čuti za ikakvu zajedničku tvrtku sa mnom.
Pa normalno da ne želi čovjek zajedničku firmu s tobom. Nekad ste prije radili u istoj, međutim posvađate se, i sad jedan od vas govori da je proizvodnja samo njegova (i nikako od ovog drugog), a ovaj drugi govori suprotno, i plus da je njegova distribucija i marketing. I na kraju ste se nekako pomirili, i sad ovaj što misli da je proizvodnja njegova, govori kako je on u tu firmu od sebe unio proizvodnju ??? a zapravo je nije nikad ni iznio, niti je može iznijeti, niti bi proizvodnja mogla opstati bez distribucije i marketinga. I tu opet krene svađa.
Alfons Kauders

#315 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by Alfons Kauders »

ktlzi wrote:
Alfons Kauders wrote:Dakle ti ocekujes da neko nacelno prihvati nesto... Na osnovu nicega?
Ne na osnovi „ničega“ već na osnovi prijedloga za treći entitet.
I temeljna pretpostavka za bilo što jest da se uopće prihvati ta mogućnost. A ta mogućnost se ne prihvaća ni pod koju cijenu, ne želi se ni čuti za nju.
Alfons Kauders wrote:Princip za formiranje treceg entiteta je treci entitet...
Upravo tako. To je princip. BiH sa tri entiteta. To je princip, temeljni okvir.
Alfons Kauders wrote:Ne znaju se ni granice, ni ustavni polozaj, ni "temeljni okvir"... To su ti sve nebitni detalji?
Ja nisam rekao da su nebitni detalji. Ali su detalji o kojima se raspravlja kada se uopće prihvati mogućnost razgovora o temeljnom principu. Ne mogu je tebi pričati o djelatnosti zajedničke tvrtke kada ti ni u ludilu ne želiš čuti za ikakvu zajedničku tvrtku sa mnom.
Alfons Kauders wrote:A za ratovanje... Pa ako neko krene u protuustavnu avanturu poput samouprave prije desetak godina, naravno da ce drzava odgovoriti silom.
Ni onda država nije reagirala nego SFOR.

I o tome bi se trebale zamisliti sve one silne junačine koje, kao, jedva čekaju da ih Hrvati na oružje izazovu.
Ta mogucnost se ne prihvata jer nikad nije ni obznanjen nikakav konkretan prijedlog. Nikad. Nikakav. Dakle ne da nema detalja, vec nema nicega, od 1994 do danas... 19 godina... I nema nicega.

Sto se mene tice, HDZ moze koliko sutra napraviti treci entitet u kantonima sa dvotrecinskom hrvatskom vecinom. Nikakav problem, pa slobodno...

Nije reagirala drzava, zato da se izbjegnu sukobi. Danas bi morala reagirati jer vise nema SFOR-a. Da svako moze proglasavati kojekakve drzave kad mu se digne kurac, ja bi sutra proglasio svoju republiku i prestao placati porez. I siguran sam da ne bi bio jedini.
tvrtko69

#316 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by tvrtko69 »

Zasto vam smeta kanal na hrvatskom jeziku? U federalnoj tv radi 2000 ljudi a prave program na nivou tv vogosce gdje je zaposleno 5 ljudi sa srednjom skolom. I zato neka kanala na hrvatskom jeziku samo treba dati ljudima pravo da biraju za koji kanal da placaju preplatu.Ako ne bude valjo propasce sam od sebe a ako opstane zanaci da je trebo!
Alfons Kauders

#317 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by Alfons Kauders »

korisnik.1 wrote:
ktlzi wrote:To nije jednakopravnost, to je slučajnost.

Neravnopravnost.
Ma ja, što god je kontra hrvatstva to je slučajnost :lol:

Jel ti neravnopravnost gledat one starije ex-yu filmove ? Mislim, treba li ti prijevod ? Jel treba meni obezbijediti prijevod kad puste Nađu malu kliniku, ili Larin izvor ili neki ne znam srpski film ? Pa dajte malo logike, koja je sramota bila kad s jel ono na HRT1 titlovali srpski film (Tesna koža čini mi se).

Pustite bolan gluposti, ne treba hrvatima kanal zbog hrvatskog jezika, niti uopšte treba kanal, nego treba neka nakarad koja će sisat pare za političke manipulacije.
I baš bi volio da vidim te prijevode na hrvatski jezik :lol:
Evo ja predlazem da FTV titluje sve sadrzaje koje kupi u Hrvatskoj. Ako cemo ganjati jezicku jednakopravnost, onda se moramo drzati istih principa, zar ne?
It_is_a_Leclerc

#318 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

ktlzi wrote:
It_is_a_Leclerc wrote: A jel znaš da se svakog dana, u periodu od 15 - 18:30 emituje blok serija gdje jedinu riječ na bosanskom izgovori Šemso Dino Poplava, a osim toga su sve odreda hrvatski dijalekti - od kajkavskog do ćakavskog.
I što s tim?

I u Hrvatskoj se prikazuju bosanske i srpske serije, filmovi, dokumentarci ... ali nitko zbog toga ne tvrdi da su na HRT-u srpski i bosanski jezik jednakopravni sa hrvatskim ili, još gore, da je HRT bosanski ili srpski kanal i da se Hrvati trebaju buniti.
Boga mi, k'o da gluhih telefona igramo.

Ja ti dadoh dokaze da 85 % programa FTV je za hrvatsku publiku, na hrvatskom jeziku, a ti meni to uspoređuješ s činjenicom da se HTV-u omakne, pa prikažu jednom mjesečno neki filmić ?!
Alfons Kauders

#319 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by Alfons Kauders »

tvrtko69 wrote:Zasto vam smeta kanal na hrvatskom jeziku? U federalnoj tv radi 2000 ljudi a prave program na nivou tv vogosce gdje je zaposleno 5 ljudi sa srednjom skolom. I zato neka kanala na hrvatskom jeziku samo treba dati ljudima pravo da biraju za koji kanal da placaju preplatu.Ako ne bude valjo propasce sam od sebe a ako opstane zanaci da je trebo!
Nije problem, neka ga prave, ja nemam nista protiv. Ali necu da na taj novi kanal ide 20% prihoda od pretplate i marketinga.

Sta cemo poslije popisa? Ako ispadne da u drzavi ima otprilike isto "ostalih" kao Hrvata... Hocemo li napraviti jos jedan kanal?
Alfons Kauders

#320 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by Alfons Kauders »

ktlzi wrote:
Alfons Kauders wrote:Super argumentacija. Kao sto sam rekao, nismo djeca i mani se suplje. Trazi se novi kanal pod kontrolom jedne stranke, to je i budali jasno.
korisnik.1 wrote:Pustite bolan gluposti, ne treba hrvatima kanal zbog hrvatskog jezika, niti uopšte treba kanal, nego treba neka nakarad koja će sisat pare za političke manipulacije.
I još jedan kvaziargument kada se navedu konkretni primjeri neravnopravnosti hrvatskog jezika na FTV.

Kao, nećete dobiti kanal jer mi znamo da on vama ne treba zbog jezika nego zbog nečega što mi znamo i tvrdimo da ga želite.

:-)

Šuplje priče. Europska civilizacijska praksa o tom pitanju je jasna u svim višenacionalnim državama. I u tim zemljama su se mogli tražiti izgovori koji se u BiH danas mogu čuti, ali te zemlje nisu na toj šovinističkoj i nacionalističkoj razini. Retorika u BiH je na razini 19. stoljeća. Traže se svi mogući i nemogući izgovori da bi se onemogućila jezična (a preko nje kulturna i svaka druga) ravnopravnost.
Pa vidim nije te dojmila mogucnost da se sporni sadrzaj prevodi na dva jezika nakon digitalizacije, tako da ti ocito nije stalo do toga. Sta drugo da zakljucimo? :D
vee-jay

#321 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by vee-jay »

Banksy wrote:
vee-jay wrote: Prihvatljiv, neprivatljiv... nije moguc. Trend u BiH ide upravo u drugom smjeru. Hrvati se iseljavaju, Srbi se iseljavaju, Bosnjaka proporcionalno sve vise.

Btw. sve drzave su visenacionalne drzave. Berlin je drugi najveci turski grad na svijetu.
:roll:

Turci u Njemačkoj su nacionalna manjina, Hrvati u BiH konstitutivan narod.

Za reklamacije, pravac Titi u Kuću cvijeća i Aliji na Kovače ...
Kakve reklamacije? Ja ih nemam.

EU decenijama radi na ujedinjavanju evropskih drzava u jednu, tako da ce - ako im plan uspije - na svakom pedlju Evrope postojati konstutivnost evropskih naroda. Mi to naravno necemo dozivjeti.
korisnik.1

#322 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by korisnik.1 »

tvrtko69 wrote:Zasto vam smeta kanal na hrvatskom jeziku? U federalnoj tv radi 2000 ljudi a prave program na nivou tv vogosce gdje je zaposleno 5 ljudi sa srednjom skolom. I zato neka kanala na hrvatskom jeziku samo treba dati ljudima pravo da biraju za koji kanal da placaju preplatu.Ako ne bude valjo propasce sam od sebe a ako opstane zanaci da je trebo!
Ne smeta nikome, kanal već postoji. Nekom smeta što nije u potpunosti na hrvatskom jeziku.
Ni meni nevalja program FTV-a, ali po ovim statistikama je daleko najbolji program u Bosni i Hercegovini.

Ne valja ni BHT kanal, al' opet ne propada, jel znaš zašto ? Samo privatni kanali mogu propasti, a ovi ne.
Alfons Kauders wrote:Evo ja predlazem da FTV titluje sve sadrzaje koje kupi u Hrvatskoj. Ako cemo ganjati jezicku jednakopravnost, onda se moramo drzati istih principa, zar ne?
E paaa, tanak led :lol: tu se moramo konsolidovati sa bosanskim Hrvatima, da li govore istim jezikom kao Hrvati iz susjedne države.

ktlzi@ te višenacionalne države, koliko su ekonomski jače ? koliko su naprednije ? eto spomeni Švicarsku, znaš vjerovatno njeno uređenje ? slično bi se "možda" u nekim snovima moglo napraviti i ovdje. Jel znaš zašto oni tako dobro žive ?
Ja bih volio da se provede kakva propaganda prije ovog popisa stanovništva, da se svi Romi izjašnjavaju kao Romi. Da dođe do promjene Ustava, i da dobijemo novi konstitutivni narod. Eh kakve bi tek onda pobune bilo, a o TV kanalu da i ne pričamo :lol:
Alfons Kauders

#323 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by Alfons Kauders »

ktlzi wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ta mogucnost se ne prihvata jer nikad nije ni obznanjen nikakav konkretan prijedlog. Nikad. Nikakav. Dakle ne da nema detalja, vec nema nicega, od 1994 do danas... 19 godina... I nema nicega.
Možemo se mi natezati ali mislim da si ti sam svjestan da to nije istina.

Sam koncept, princip trećeg entiteta se apriori odbija. Čak sam i sam mogao čitati neke bošnjačke tekstove u kojima se tumači da je upravo problem u tom konceptu etnocentralizacije. Da državu treba spajati a ne dalje dijeliti novim entitetima i sve ostalo.

Dakle, sama ideja novog entiteta se odmah odbacuje pa nema smisla uopće konkretizirati išta.

Najbolji dokaz za to jest činjenica da nijedan bošnjački političar nikada nije rekao - ok ljudi, ako želite entitet idemo sjesti pa da vidimo što vi to konkretno predlažete. Sve njihove izjev su - treći entitet ne dolazi u obzir, nema šanse da Bošnaci pristanu na to.
Stvarno si nepopravljiv. :D

Dakle prijedloga nema iz inata, zato jer neki bosnjacki politicari kazu da uopste nece da raspravljaju na tu temu.

Znaci kad nesto trazis, umjesto da svoje prijedloge sto bolje pripremis i konkretizujes, bolje je ne govoriti nista? Mozda sacekati koju deceniju da bosnjacki politicari predloze rjesenje umjesto HDZa?

Zamisli situaciju da zeni predlozis kupovinu novog auta, i ona kaze nema sanse, slabi smo s parama... I ti se poklopis, ili fino prezentiras svoje razloge, jeftinije odrzavanje, stedljiviji motor, niza premija pri osiguranju itd. Jok, bolje biti uvrijedjena mlada i nabadati zeni sljedecih 20 godina sto niste kupili jebeni auto.

Mislim stvarno, vise nije ni smijesno kada pokusavas objasniti zasto nema prijedloga.
Alfons Kauders

#324 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by Alfons Kauders »

ktlzi wrote:
Alfons Kauders wrote:
Pa vidim nije te dojmila mogucnost da se sporni sadrzaj prevodi na dva jezika nakon digitalizacije, tako da ti ocito nije stalo do toga. Sta drugo da zakljucimo? :D
To rješava samo mali dio problema.

Sve ostalo je i dalje prepušteno slučajnošču, kao dosad.

Teletekst, recimo. I on je na bosanskom.

Dakle, čitav je niz problema koji se efikasno rješavaju upravo onako kako se rješavaju u svim multietničkim europskim zemljama. Nigdje se stvar ne krpi takvim zakrpama poput izbora prijevoda. Svudgje imamo javne servise na različitim jezicima.

E sad, valjda u Europi isto tako rade jer tamo imaju HDZ koji otvara svoje televizije. Ali u BiH su mudri pa to neće dozvoliti i neće koristiti tu nazadnu i lošu europsku praksu. Što Europ zna, BiH zna bolje.

:D
Rjesava problem koji si ti konkretno naveo kao zamjerku. Sad je dakle teletekst problem, valjda zato jer je njega nemoguce prevesti... :D Stoga hajde da napravimo novu televiziju, radi ekipe koja ga gleda po kladionicama. Logicno nema sta. Pitam se da li se tako razbacujes s parama u stvarnom zivotu. :D

A sto se tice javnih servisa na razlicitim jezicima... Daj mi molim te link da pogledam BBC Top Gear na irskom, skotskom ili velskom... :D
korisnik.1

#325 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by korisnik.1 »

ktlzi wrote:Te i takve zemlje su se upravo razvile zbog toga što su odavno riješile ove boljke s kojima se u BiH bore u 21. stoljeću. I u tim zemljama je bilo ambicija za nacionalnim nadjačavanjem i poklapanjem. Ali shvatili su ljudi da im je živjeti zajedno i da trebaju učiniti ama baš sve da budu što jednakiji. Na svakom polju gdje je to moguće. Kada se to postigne onda ljudi prihvaćaju jedni druge, prihvaćaju samu državu i ona može ići naprijed. Tamo gdje se kuka i motika diže zbog kanala na jednom službenom jeziku nema sreće.
Eh eh dobro si odgovorio, na to sam isto mislio i tako i jest. Samo pogriješio si redoslijed, tog dođaja ;-)
Prvo su shvatili da im je živjeti zajedno, pa su onda prihvatili svoju državu (i skontali da nemaju rezervne), pa su onda podijelili među sobom "komad hljeba" da budu što više izjednačeni u svakom pogledu.

Eh tad su krenuli naprijed. Nisu se okretali ka separatizmu niti nacionalizmu ;-)
Post Reply