Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
vatrogasac

#301 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

swanfilter wrote:
vatrogasac wrote:ali ako je on svemoguc, zasto postoji opcija da ces ti grijesit? zasto postoji shejtan, zasto postoje iskusenja? znaci nelogicno je sve sto vi pricate
Kakve veze ima bozije sveznanje i svemogucnost sa grijehom covjeka? Mislim, nelogicno je to sto ti pises, kolega ...

Možda nisi dobro editovao. Ovo nije moj citat.
cartman

#302 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by cartman »

vatrogasac wrote:
cartman wrote: Ali kakva je to slobodna volja ako se vec unaprijed zna sta ce se desit? po tvom, bog vec po tvom rodjenju zna sta ces ti uradit. nije bitno koji put ces uzet posto je to nebitno, bitno je sta ces uradit, a to se vec zna. znaci ti si osudjen automatski po svom rodjenju, i gdje je tu slobodna volja ?
Da, On zna sve, ali meni treba da se gradim. Ne tjeraj me da se ponavljam na tvoja preformulisana pitanja. Nisi znao hodati, pričati, pisati, plivati....nisi znao mnogo toga niti si bio sposoban. Treba li ti to ili ne treba? Bacanje ljudi lavovima u areni je bila zabava, a ljudi su mislili da to tako treba. Ljudima je Bog u Knjigama zabranio ubijanje, ali se ljudi ubijaju. Čak ga ne slušaju i kada im naređuje. Traži od tebe da Ga uzvjeruješ, a ti nećeš. E, to sve ima svoje posljedice jer je stvar tvog ili mog izbora. Ne možeš sutra reći da za to nisi kriv jer te Bog pustio da sve to uradiš što je On znao. On je od nas tražio bolje, ali svi nisu prihvatili. Zašto? Nisu imali izbora zato što je On znao kakvi smo?

Samim tim sto sam naucio sve nabrojane stvari, znaci da sam bio sposoban. Covjek ne moze uradit nesto sto nije sposoban da uradi, to sto ti imas malo vjere u covjeka i covjekove mogucnosti to je tvoje vjerovanje. ako ti hoces da vjerujes da si ti samo rob nekog velicanstvenog nevidljivog bica, hej, uredu prijatelju, bujrum, ali nemoj pokusat tjerat ljude da zive po tvojim pravilima.
ako je bog svemoguc i sveznajuc, zasto bi od nas nesto trazio? zasto jednostavno nebi stvorio nesto sto ce ga apsolutno postovat i pratit?
uzmi na primjer da si programer, ili arhitekta. hoces li trazit od svog programa da bude savrsen iako ga nisi savrseno napisao?
vatrogasac

#303 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

cartman wrote: uzmi na primjer da si programer, ili arhitekta. hoces li trazit od svog programa da bude savrsen iako ga nisi savrseno napisao?
Pokušajmo kraće. Da li bi volio da si melek bezgriješni koji može činiti samo dobro? Ništa svojim razumom odlučivati?
covjek1

#304 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by covjek1 »

cartman wrote: ako je bog svemoguc i sveznajuc, zasto bi od nas nesto trazio? zasto jednostavno nebi stvorio nesto sto ce ga apsolutno postovat i pratit?
Malo je glupo o ovome pricati, ko nece da vjeruje ne mora njegov izbor.
A da ti probam odgovoriti na ovo pitanje iako je glupo i pitanje i svaki odgovor na ovo al evo: Zato sto Bogu to ne treba, ne trebas mu ni ti ni ja, al dao je zivot i ljudima i napravio sve i dao uputsva (vjeru) i RAZUM da djelujes i prema tome odgovaras na vjecnom zivotu.
U ovoj temi se ne moze dati ni konacan odgovor ni konacan zakljucak tako da mozete ovdje razglabati u nedogled.
MyTao

#305 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

covjek1 wrote:
MyTao wrote:
covjek1 wrote:Nigdje, al nigdje ne pise da je sve tacno preodredjeno, nas zivot, svaki detalj i sve, nigdje. Al zato pise da nam je Bog dao razum da razmisljamo i djelujemo. I imamo vjeru kao uputstvo i svoj izbor da se drzimo dobrog ili loseg i prema tome odgovoramo kad dodje vrijeme za to.Svi imamo izbor, i svi biramo svoj put.
Znaci Bog nije sveznajuci? jer nezna sta cu ja izabrati? :):)
Kompleksne su to stvari za tvoj mozak, a i za moj. Nego drzi se ti svojih vjerovanja ja cu svojih. :)
Haha... ja nemam vjerovanja. Ja prihvatam ono za sto postoje dokazi, sve ostalo odbijam... vjerovanju tu nema mjesta...
cartman

#306 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by cartman »

vatrogasac wrote:
cartman wrote: uzmi na primjer da si programer, ili arhitekta. hoces li trazit od svog programa da bude savrsen iako ga nisi savrseno napisao?
Pokušajmo kraće. Da li bi volio da si melek bezgriješni koji može činiti samo dobro? Ništa svojim razumom odlučivati?

Da li bi ti volio da si supermen, da ti samo kriptonit moze naudit? nema logike to sto me pitas. ja vec sada svojim razumom odlucujem, zato odlucujem da ne vjerujem u boga. da li ti mozes ista odluciti bez boga?
cartman

#307 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by cartman »

covjek1 wrote:
cartman wrote: ako je bog svemoguc i sveznajuc, zasto bi od nas nesto trazio? zasto jednostavno nebi stvorio nesto sto ce ga apsolutno postovat i pratit?
A da ti probam odgovoriti na ovo pitanje iako je glupo i pitanje i svaki odgovor na ovo al evo: Zato sto Bogu to ne treba, ne trebas mu ni ti ni ja, al dao je zivot i ljudima i napravio sve i dao uputsva (vjeru) i RAZUM da djelujes i prema tome odgovaras na vjecnom zivotu.
U ovoj temi se ne moze dati ni konacan odgovor ni konacan zakljucak tako da mozete ovdje razglabati u nedogled.

ja vjerujem da je svako od nas bog na svoj nacin, svako od nas je odabrao svoj zivot i svoju realnost i svoj svemir. na kraju krajeva, iskustva svih nas formira jednu svjesnost koji neki zovu bog, neki allah neki brahman, sve zavisi od interpretacije. svemir je ogromno mjesto, ako ti mislis da postoje dzenet i dzehennem, postojat ce,ali samo za tebe.
vatrogasac

#308 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

cartman wrote:
vatrogasac wrote:

Da li bi ti volio da si supermen, da ti samo kriptonit moze naudit? nema logike to sto me pitas. ja vec sada svojim razumom odlucujem, zato odlucujem da ne vjerujem u boga. da li ti mozes ista odluciti bez boga?
Konačno si shvatio. :mrgreen:

Mogu ja činiti protivno Božijoj volji pa imaš ljude koji poštuju ramazan tako što ne poste, ali ne piju samo taj mjesec dana, a imaš ljude koji nikada ne piju i poste ramazan. Svako na svoj način pristupa Bogu. Uzima koliko misli da mu treba u čemu se i ogleda sloboda izbora.
MyTao

#309 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

covjek1 wrote:
Recimo da bog postoji, i mi ti svi znamo... On nama nije potreban, vec mi njemu... On nas je stvorio da bi mu zadovoljili neke potrebe... zato se i naljuti uvijek u Bibliji i Kur'anu kad ga ljudi zaborave, pa pobije sve zivo :-D

Razum ocigledno nije dao svakom... ako postoji onda je nije dao meni, jer ocigledno nemogu da svatim njegovo postojanje, pored svih tih paradoxa i kontradiktornosti koje se vezu za koncept boga... ako je tako, zar sam ja zasluzio da gorim u vatri samo zato sto mi on nije dao razum kao tebi, pa da i ja "svatim" da imam slobodnu volju, a da on zna moj izbor :-) :-)

Kako god okrenes, nema smisla... Religija je se jako dobro ogradila od mnogih pitanja, zato smo i proslo kroz tako velik broj vjera i bogova... ali kada nesto nije norma, kada nesto nije univerzalna istina onda to nikad nece biti savrseno...

Vec sam spomenuo zakone fizike, i matematiku... to su koncepti koji su univerzalni... 2+2=4 ovdje a i u Japanu... dok Kur'an se moze svatiti na hiljadu nekih nacina... sto znaci da nije savrsen.
vatrogasac

#310 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

MyTao wrote: Recimo da bog postoji, i mi ti svi znamo... On nama nije potreban, vec mi njemu... On nas je stvorio da bi mu zadovoljili neke potrebe...
Koje su to potrebe svojstvene Njegovom biću? Nemoj samo izvlačiti atribute iz svoje glave koji su kontradiktorni sa svim ostalim svojstvima.
MyTao

#311 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

vatrogasac wrote:
MyTao wrote: Recimo da bog postoji, i mi ti svi znamo... On nama nije potreban, vec mi njemu... On nas je stvorio da bi mu zadovoljili neke potrebe...
Koje su to potrebe svojstvene Njegovom biću? Nemoj samo izvlačiti atribute iz svoje glave koji su kontradiktorni sa svim ostalim svojstvima.
Ocigledno da je jako usamljen... zeli paznju (zato je i naredio da mu se klanjamo 5 puta dnevno)... jako je ljubomoran, napravio nas je da biramo dobro ili zlo, obecao kaznu ili nagradu... ali nekad ni to nije dovoljno pa zapali, ili potopi cijeli svijet kad vidi da se ljudi okrecu od njega... Jako je nesiguran u sebe, pa treba nekog da ga konstantno "dize" i velica... a u svojoj objavi oko 85% texta se govori kako je on "jak", "dobar" i tako to...
vatrogasac

#312 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

MyTao wrote:
vatrogasac wrote:
Ocigledno da je jako usamljen... zeli paznju (zato je i naredio da mu se klanjamo 5 puta dnevno)... jako je ljubomoran, napravio nas je da biramo dobro ili zlo, obecao kaznu ili nagradu... ali nekad ni to nije dovoljno pa zapali, ili potopi cijeli svijet kad vidi da se ljudi okrecu od njega... Jako je nesiguran u sebe, pa treba nekog da ga konstantno "dize" i velica... a u svojoj objavi oko 85% texta se govori kako je on "jak", "dobar" i tako to...
Opet prvo antropomorfizam pa psihijatrijski kauč. :mrgreen:

Jah....
Static-X

#313 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Static-X »

Mozda se previse opterecujemo pogledom na Njega, mjesto da razmisljamo o nama. Sta je nas razum sprem Bozijeg, dao nam je onoliko znanja koliko nam je potrebno da zivimo na ovom svijetu. Zamisljati kako On funkcionise je uzaludno jer mi to nikad necemo znati.
Vidim kvaka je tu jer kao nije logicno ako on zna sve, sve je odredjeno, cemu svrha pokusaja i truda ako se sve zna. Nekima nije jasno i nemogu da svate da nam je data volja da sami odlucujemo kojim cemo putem ici, i ne mora to biti raskrsnica na dvije strane nego na hiljade njih.

Mozda se ova sudbina o kojoj se govori moze postaviti na drugi nacin. Kao sto ima ona pitalica, moze li Bog stvoriti kamen koji ni sam ne moze podici. Po nasoj nekakvoj logici ova jednostavna pitalica stavlja Boga u poziciju da nije svomoguc. Medjutim pitalica je ipak totalna glupost, jer su to stvari ne vezane za uzvisenog. On je nesto sasvim drugo, ne uporedivo sa bilo cim.
E sad, sta ako je on sam svojom voljom dao nam razum, stovrio svijet, pravce i smijerove kroz koje cemo mi prolaziti u zivotu. Medjutim ostavio nam jer razum i volju, sa putokazima, a na nama ostavio da sami odlucimo sta cemo i kako cemo. Kao sto vec reko, mi smo niko i nista, na sprem njegovog znanja, nas razum obuhvata nista. Koliko mi uopste znamo. Sta se podrazumjeva da je sve zapisano uvezi nas? Na koji nacin to funkcionise. Sta ako On sam ostavio je na nama da odlucujemo do kraja, On iako moze da zna, ne tice ga se do sudnjeg dana. Tu su meleci i sejtani koji su nam ortaci u zivotu. Meleci koji zapisuju sve sto radimo. Sta ako je to nacin na koji On kontrolise nas?

Mislim, rijec je o necemu sto mi uopste i ne znamo, jer je nas um toliko ogranicen. Mi smo samo tvorevina, On je vise od toga...
MyTao

#314 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

vatrogasac wrote:
Opet prvo antropomorfizam pa psihijatrijski kauč. :mrgreen:

Jah....
Pa ja sam ga prestavio onako kako je opisan u svojoj knjizi... Kako drugacije da karakterizujem ako ne onako kako je to svojstveno nama?

Zasto se onda trudi da nam posalje obajavu, ako mi nisu u stanju da razumijemo njega? opet paradox jbg
burekdzijabezmesa

#315 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by burekdzijabezmesa »

Static-X wrote:Sta je nas razum sprem Bozijeg, dao nam je onoliko znanja koliko nam je potrebno da zivimo na ovom svijetu. Zamisljati kako On funkcionise je uzaludno jer mi to nikad necemo znati.
imaginarni za kojeg si uvjeren da ti daje znanje, očito nije imao namjeru da ti ostaneš na tom nivou, želim reći da je možda taj imaginarni htio od tebe stvoriti nekoga ko će sumnjati, istraživati, preispitivati (jer se nauka i naučni rad temelji na tim principima) , a ne sve uzimati zdravo za gotovo, tako je kako je, šta je tu je, itd. itd.

ovo me podsjeća na neka davna vremena kad su harale smrtonosne bolesti ovom napaćenom planetom, onda se našlo par ljudi koji su sumnjali, istraživali, preispitivali, i došli do lijekova/vakcina koje danas spriječavaju masovne smrtonosne epidemije, zamisli da su se takvi moralni i stručni giganti vodili tvojom idejom da nam je dato onoliko znanja koliko nam je potrebno ?
Static-X wrote: Mislim, rijec je o necemu sto mi uopste i ne znamo, jer je nas um toliko ogranicen.
a čemu pisanje u množini ? zar nije bilo ovdje jednostavnije napisati meni je um ograničen pa ne znam ništa o tome

vidiš, pitanje na kojem se temelji ova tema je kristalno jasno, a tvoj post nijednim svojim segmentom na to pitanje ne odgovara, nego praktično služi da ljudski mozak svede na amorfnu masu koja ne služi apsolutno ničemu, a to se jasno nazire ako se tvoj post pročita i razumije u cjelosti.
Static-X

#316 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Static-X »

burekdzijabezmesa wrote:
Static-X wrote:Sta je nas razum sprem Bozijeg, dao nam je onoliko znanja koliko nam je potrebno da zivimo na ovom svijetu. Zamisljati kako On funkcionise je uzaludno jer mi to nikad necemo znati.
imaginarni za kojeg si uvjeren da ti daje znanje, očito nije imao namjeru da ti ostaneš na tom nivou, želim reći da je možda taj imaginarni htio od tebe stvoriti nekoga ko će sumnjati, istraživati, preispitivati (jer se nauka i naučni rad temelji na tim principima) , a ne sve uzimati zdravo za gotovo, tako je kako je, šta je tu je, itd. itd.

ovo me podsjeća na neka davna vremena kad su harale smrtonosne bolesti ovom napaćenom planetom, onda se našlo par ljudi koji su sumnjali, istraživali, preispitivali, i došli do lijekova/vakcina koje danas spriječavaju masovne smrtonosne epidemije, zamisli da su se takvi moralni i stručni giganti vodili tvojom idejom da nam je dato onoliko znanja koliko nam je potrebno ?
Static-X wrote: Mislim, rijec je o necemu sto mi uopste i ne znamo, jer je nas um toliko ogranicen.
a čemu pisanje u množini ? zar nije bilo ovdje jednostavnije napisati meni je um ograničen pa ne znam ništa o tome

vidiš, pitanje na kojem se temelji ova tema je kristalno jasno, a tvoj post nijednim svojim segmentom na to pitanje ne odgovara, nego praktično služi da ljudski mozak svede na amorfnu masu koja ne služi apsolutno ničemu, a to se jasno nazire ako se tvoj post pročita i razumije u cjelosti.
Oh, izvinjajem se, nisam znao da ce se mudraci ukljuciti u razgovor. Gdje to ja rekoh da nas je On ogranicio na nacin na koji ti objasni? Govorim o nasem razumu i onome sto On zna. Zato prije nego sto nesto reknes bolje proctaj, nemoj ispadati pametan.
A ti sinko, posto mislis da imas neki zaheban razum, ostavi se ti ovog foruma, nego idi istrazuj i daj nam dokaze.
burekdzijabezmesa

#317 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Static-X wrote: Oh, izvinjajem se, nisam znao da ce se mudraci ukljuciti u razgovor. Gdje to ja rekoh da nas je On ogranicio na nacin na koji ti objasni?
evo ovdje:
eto vidiš, ja pročitao i tu nema mnogo pameti, prije će biti da si zaboravio šta si napisao.
Static-X wrote: A ti sinko, posto mislis da imas neki zaheban razum, ostavi se ti ovog foruma, nego idi istrazuj i daj nam dokaze.
zašto se vjernik odjednom prešalta u agresivca u svom obraćanju nekome u ko ne misli kao on, onog trenutka kad shvati da možda u tom trenutku nije u pravu ili griješi? zar nije lakše reći u pravu si ?

i na koji način ti zamišljaš da forum funkcioniše ako ti kažeš/napišeš šta imaš i onda lagano tjeraš ljude negdje drugo? ili sam i to izmislio pa ću morati ponovo da te citiram ?
Static-X

#318 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Static-X »

burekdzijabezmesa wrote:
evo ovdje:
eto vidiš, ja pročitao i tu nema mnogo pameti, prije će biti da si zaboravio šta si napisao.

Ovjede si to vidio? Sigurno se zazas?
Znaci ti se usporedjujes sa Njim koji te je stvorio (doduse ne znam u sta vjerujes, al vec ako pricamo o tom bicu ovako cu se izraziti) i mislis da je tvoj razum toliki da moze razumjeti samog Stvoritelja. Iako (bar po Islamu) Bog nicemu ravan nije.
burekdzijabezmesa

#319 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Static-X wrote:
burekdzijabezmesa wrote:
evo ovdje:

Ovjede si to vidio? Sigurno se zazas?
Znaci ti se usporedjujes sa Njim koji te je stvorio (doduse ne znam u sta vjerujes, al vec ako pricamo o tom bicu ovako cu se izraziti) i mislis da je tvoj razum toliki da moze razumjeti samog Stvoritelja. Iako (bar po Islamu) Bog nicemu ravan nije.
ovo sad ide u offtopic jer ti i dalje ne odgovaraš na pitanje ove teme nego započinješ priču o imaginarnom, tako da ja neću dalje s tobom o ovoj temi, a ti kako hoćeš :wink:

a odgovor na tvoje pitanje koje sam boldovao je vrlo jednostavan, nemam s kim da se poredim, živio ;-)
Static-X

#320 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Static-X »

burekdzijabezmesa wrote:
ovo sad ide u offtopic jer ti i dalje ne odgovaraš na pitanje ove teme nego započinješ priču o imaginarnom, tako da ja neću dalje s tobom o ovoj temi, a ti kako hoćeš :wink:

a odgovor na tvoje pitanje koje sam boldovao je vrlo jednostavan, nemam s kim da se poredim, živio ;-)
:-D A ocemu mi ovdje pricamo :lol: Bas o onom ne poznatom, cini mi se?
Al dobro ti si rekao svoje u bolidiranom. Zivio
MyTao

#321 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

burekdzijabezmesa wrote:

:thumbup:
_Belaj_Bager_

#322 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by _Belaj_Bager_ »

cartman wrote: ali ako je on svemoguc, zasto postoji opcija da ces ti grijesit? zasto postoji shejtan, zasto postoje iskusenja? znaci nelogicno je sve sto vi pricate
Kako nelogično? Data su pravila igre, svi su dobili iste resurse (razum) i priliku. Hoćemo li i kako ćemo iskoristiti ono što nam je dato je isključivo na nama. To što Bog zna kako će ko od nas igrati ne utiče ni na koji način na naš izbor. Svi mi mislimo da je naš izbor najbolji i svi smo samostalno to odlučili.
belfy

#323 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by belfy »

kako je moguce da neko ne vidi takvu nelogicnost uopste?

kad te stvarao, da li je znao da li ces zavrsiti u dzenetu ili dzehenemu? posto je sveznajuci morao bi znati, jel tako? ako je znao da ces u vatru, znaci on je svjesno napravio malo dodatne potpale i ti kroz citav svoj zivot to ne mozes promijeniti sta god cinio. ako bi, sa druge strane, uspio to odredjenje promijeniti onda bi znacilo da bog to nije znao kad te stvarao i on vise ne bi bio sveznajuci. kraj.
swanfilter

#324 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by swanfilter »

belfy wrote:kako je moguce da neko ne vidi takvu nelogicnost uopste?

kad te stvarao, da li je znao da li ces zavrsiti u dzenetu ili dzehenemu? posto je sveznajuci morao bi znati, jel tako? ako je znao da ces u vatru, znaci on je svjesno napravio malo dodatne potpale i ti kroz citav svoj zivot to ne mozes promijeniti sta god cinio. ako bi, sa druge strane, uspio to odredjenje promijeniti onda bi znacilo da bog to nije znao kad te stvarao i on vise ne bi bio sveznajuci. kraj.

Bog je rekao, da iskrena molitva zapisanu sudbinu mijenja. Naravno da se moze mijenjati ono sto nam je zapisano ... Znao je, ali je pustio da sami odlucujemo, vjerujemo, cinimo dobro ili grijesmo.
dustaban

#325 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by dustaban »

Mislio sam da se necu vracati na ovu pricu, ali moram.
I gledacu da budem sto kraci, mada nece biti lako.

Dakle, jesam ateista, ali nastojim cio ovaj problem tretirati kao da Bog postoji (evo mu dajem i veliko slovo, dakle respect!)

Problem koji je izbio u prvi plan u ovoj fazi diskusije je odnos COVJEK(pojedinac)-BOG.

Ja tvrdim da je takav odnos naprosto nemoguc i da se moze jedino shvatiti relacija BOG-LJUDI.
A jos vjerovatnije je da je ta relacija jos vise izvucena u makro plan pa je na nivou BOG-ZEMLJA, ili cak samo BOG-UNIVERZUM, odnosno BOG=UNIVERZUM.
Dakle, ne samo da Bog ne zna (ne moze znati, ne interesuje ga, nebitno mu je...) za svakog pojedinca, moguce je da on uopce ne zna za postojanje ljudi na dunjaluku, moguce je i da smo neka greska u procesu koju ce on uskoro ispraviti (ne mora bas danas! :mrgreen: )! Jer Bog sve drzi pod kontrolom i jedino mu je bitno da dunjaluk fercera. A moze fercerat i bez ljudi!

Kako, recite vi meni, kako mozete uopce govoriti o vezi Boga sa svakim pojedincem? Tvrditi da je Bog predodredio svaku nasu pojedinacnu sudbinu je pripisivanje VELIKE ODGOVORNOSTI iz koje se ni Bog ne moze izvuci!

Ako je tako onda je BOZJA PRAVDA NAJVECA NEPRAVDA U SVEMIRU!
Jer, u tom slucaju, bih volio da mi neko kaze zasto Bog ubija, pardon dopusta, da neko ubije dvadesetak nevine djecice u skoli? Zasto Bog ne pomogne gladnima i ne kazni kriminalce i ubice? Zasto Bog prikriva ratne zlocine?
Itd.
Otrcana pitanja na koja vjernici imaju samo otrcani odgovor - "Bog ce te nepravde ispraviti na onom svijetu !"
Kojesta. To bih mogao shvatiti da je svaki pojedinac izolovani entitet za sebe. Pa ce recimo, oni prerano ubijeni andjeli nastaviti svoj prerano prekinuti zivot na onom svijetu. Ali kakav to jebeni raj moze nadomjestiti ovozemaljsku patnju njihovih roditelja?
I tako dalje i tako dalje, nema insana na ovoj planeti bez licne patnje, ali nijednu ljudsku dramu i patnju ne mozes izolovati. Svi smo tako povezani da cak i pravedno kaznjavanje jednog od nas, nanosi bol nekome ko kaznu nije zasluzio.
DAKLE NEMOGUCE NAS JE RAZDVOJITI na "dobre i lose momke", jer jednostavno ne postoji PRAVEDAN NACIN RAZDVAJANJA.
A religija samo o tome govori. Znamo i zasto :wink:

I, opcenito kad se govori o fenomenu pojedinca cini se strasno pretjerivanje i strasna greska. Da li bi, da uprostim, ova planeta bitno drugacije izgledala da Gavrilo ne ubi Ferdinanda i da se nije pojavio Hitler... da li bi mi i danas bili bez struje da se nije desio Tesla?

Bog upravlja svijetom i kosmosom i to je posao koji se radi na makro planu.
DAkle, Bog definitvno ne vidi (bolje reci ne interesuje ga, nije mu bitno) svakog pojedinca ali moze vidjeti efekat onoga sta ljudi rade, kad se to odrazi na makro planu.
Bog tada reaguje, popravlja sistem, dakle cini "bozju pravdu" ali to nema veze sa nama i nasim molitvama!

Dakle, umjesto EGOCENTRICNO postavljenog pitanja "zasto moliti ako mi je Bog sve ionako predodredio", logicnije je postaviti pitanje - Zasto moliti, odnosno zasto se uopce obracati Bogu kad me on nit' vidi nit' primjecuje?

U svakom slucaju - zasto moliti ???

________
Post Scriptum: Dakle, drage moje, dragi moji, umjesto molitvene dangube okrenite se svijetu oko vas. Pokusajte uciniti NESTO KONKRETNO da bi ste popravili drustvo u kojem zivite. Mozda, tek tako i tek tada, ucinite djelo koje ce i Bog primjetiti.
Moliti se Bogu radi licnog problema je isto kao nazvati VIK kad nestane vode i traziti da TEBI puste vodu!
Post Reply