Mislio sam da se necu vracati na ovu pricu, ali moram.
I gledacu da budem sto kraci, mada nece biti lako.
Dakle, jesam ateista, ali nastojim cio ovaj problem tretirati kao da Bog postoji (evo mu dajem i veliko slovo, dakle respect!)
Problem koji je izbio u prvi plan u ovoj fazi diskusije je odnos COVJEK(pojedinac)-BOG.
Ja tvrdim da je takav odnos naprosto nemoguc i da se moze jedino shvatiti relacija BOG-LJUDI.
A jos vjerovatnije je da je ta relacija jos vise izvucena u makro plan pa je na nivou BOG-ZEMLJA, ili cak samo BOG-UNIVERZUM, odnosno BOG=UNIVERZUM.
Dakle, ne samo da Bog ne zna (ne moze znati, ne interesuje ga, nebitno mu je...) za svakog pojedinca, moguce je da on uopce ne zna za postojanje ljudi na dunjaluku, moguce je i da smo neka greska u procesu koju ce on uskoro ispraviti (ne mora bas danas!

)! Jer Bog sve drzi pod kontrolom i jedino mu je bitno da dunjaluk fercera. A moze fercerat i bez ljudi!
Kako, recite vi meni, kako mozete uopce govoriti o vezi Boga sa svakim pojedincem? Tvrditi da je Bog predodredio svaku nasu pojedinacnu sudbinu je pripisivanje VELIKE ODGOVORNOSTI iz koje se ni Bog ne moze izvuci!
Ako je tako onda je BOZJA PRAVDA NAJVECA NEPRAVDA U SVEMIRU!
Jer, u tom slucaju, bih volio da mi neko kaze zasto Bog ubija, pardon dopusta, da neko ubije dvadesetak nevine djecice u skoli? Zasto Bog ne pomogne gladnima i ne kazni kriminalce i ubice? Zasto Bog prikriva ratne zlocine?
Itd.
Otrcana pitanja na koja vjernici imaju samo otrcani odgovor - "Bog ce te nepravde ispraviti na onom svijetu !"
Kojesta. To bih mogao shvatiti da je svaki pojedinac izolovani entitet za sebe. Pa ce recimo, oni prerano ubijeni andjeli nastaviti svoj prerano prekinuti zivot na onom svijetu. Ali kakav to jebeni raj moze nadomjestiti ovozemaljsku patnju njihovih roditelja?
I tako dalje i tako dalje, nema insana na ovoj planeti bez licne patnje, ali nijednu ljudsku dramu i patnju ne mozes izolovati. Svi smo tako povezani da cak i pravedno kaznjavanje jednog od nas, nanosi bol nekome ko kaznu nije zasluzio.
DAKLE NEMOGUCE NAS JE RAZDVOJITI na "dobre i lose momke", jer jednostavno ne postoji PRAVEDAN NACIN RAZDVAJANJA.
A religija samo o tome govori. Znamo i zasto
I, opcenito kad se govori o fenomenu pojedinca cini se strasno pretjerivanje i strasna greska. Da li bi, da uprostim, ova planeta bitno drugacije izgledala da Gavrilo ne ubi Ferdinanda i da se nije pojavio Hitler... da li bi mi i danas bili bez struje da se nije desio Tesla?
Bog upravlja svijetom i kosmosom i to je posao koji se radi na makro planu.
DAkle, Bog definitvno ne vidi (bolje reci ne interesuje ga, nije mu bitno) svakog pojedinca ali moze vidjeti efekat onoga sta ljudi rade, kad se to odrazi na makro planu.
Bog tada reaguje, popravlja sistem, dakle cini "bozju pravdu" ali to nema veze sa nama i nasim molitvama!
Dakle, umjesto EGOCENTRICNO postavljenog pitanja "zasto moliti ako mi je Bog sve ionako predodredio", logicnije je postaviti pitanje - Zasto moliti, odnosno zasto se uopce obracati Bogu kad me on nit' vidi nit' primjecuje?
U svakom slucaju - zasto moliti ???
________
Post Scriptum: Dakle, drage moje, dragi moji, umjesto molitvene dangube okrenite se svijetu oko vas. Pokusajte uciniti NESTO KONKRETNO da bi ste popravili drustvo u kojem zivite. Mozda, tek tako i tek tada, ucinite djelo koje ce i Bog primjetiti.
Moliti se Bogu radi licnog problema je isto kao nazvati VIK kad nestane vode i traziti da TEBI puste vodu!