BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
- piupiu
#301 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
@iz zadnje klupe
Postoji razlog sto ti pises 'iz zadnje klupe'. Na ovakvu kolicinu uskogrudosti, pakosti i nezrelosti odavno nisam naisla. U cemu je problem? Sto je djevojka rekla svoje misljenje jer ju je neko za isto pitao? Ili je problem sto ljudi kao ti (da se pozabavimo malo i drugim psiholoskim profilima, ne samo Zlatinim), komentarisu iz dubine svoje duboko-sebi-okrenute duse slabo se osvrcuci na bilo sta drugo, jer se sve na svijetu vrti oko tri recenice koje Zlata razmijenila sa Daily Telegraph-om? Mmmm, standardna bosanska manipulacija stvarnoscu, bitnim i nebitnim.
Koga briga sta pise u nekom malom clanku u DailyTelegraphu? I koga je briga za Bosnu? Na ovom svijetu ima 7 milijardi ljudi i 7 miijardi problema. Taj mali clanak je kapljica u okeanu informacija koju je slabo ko registrovao .
Ocigledno,forum je pun onih koji su suvise dobri za Oxford-e, Cambridge-e i Harvard-e, sta ce to njima, oni su vec svu pamet svijeta popili, mislim, ima li bolje drzave od one u kojoj mesari, glumci u hohstapleri sjede u parlamentu i krce put ekonomskom napretku? Bez uvrede, ja zaista ne smatram da onaj ko se obrazovao na Univerzitetu u Travniku, na primjer, sa istoga izlazi sa superiornom kolicinom znanja, poznanstvima sa vrhunskim svjestkim strucnjacima i u poslovnom svijetu sirom planete, te da je za njih Zlata obicna 'papanka'. Fakat, selo veselo!
Evo, da se odmah izjasnim, i ja sam studirala u inostranstvu, a mozda nisam trebala traciti pare na to, bolje bi mi bilo da sam sve to poslala kao jednu veliku donaciju u Bosnu, ali, eto, nisam, iako volim Bosnu iz dubine duse, i takodje smatram da se nalazi u crnoj rupi. I, bas onako kako je i Zlata zavrsila svoj komentar - zao mi je sto mislim tako, ali imam pravo da mislim i kazem ono sto mislim.
Nije poanta u tome je li Oxford dovoljno dobar za Bosance (ocigledno nije, jer ga ovdje omalovazavaju, bitno je da Harvardu i Oxfordu dodjes ti kao, Bosanac, pokazes sta mozes i znas, pa ljudi u krugovima gdje se obrazuje poslovna i politicka elita svijeta, ne samo zapada, dobiju sliku o zemlji koja se ukljucuje u svjetske tokove, u kojoj zive ljudi sa istim zeljama i idejama kao i drugdje, gdje Bosanac i Hercegovac postane 'isti kao ja', a ne divljak iz price, na kraju balade, taj isti svijet u kojem mi slabo ferceramo se oblikuje po Oxfordima i Havardima, a ne u Bosni, pa, eto, hajmo malo logika iz prvog srednje). Nego je pitanje kad takvi ne trebaju Bosni, sto bi Bosna trebala njima, a napose zasto bi to oni imali obavezu da pomazu i ulazu u istu, ne bi li ih ekonomski i ini strucnjaci po forumima i van njih mogli docekati sa svojim hiperinteligentim, pozitivnim i super-produktivnim moraliziranjem o ljepotama domovine, naseg duga istoj itd?
Ja pomazem sebi i onima koji su meni bitni, a Bosna i ljudi u Bosni moraju pomoci sami sebi. Bosni vise niko nista ne duguje, aoni koji zive vani joj daju sasvim dovoljno, bez obzira sto vecini komentatora ovdje to izgleda kao nebitna cinjenica, slabo se ko zanima za strukturu sopstvene ekonomije, nego, daj da malo Zlatu rasclanimo, sram je bilo ... Zlato, Zlato, papanko jedna!
Mislim, covjek samo moze pedeset upitnika napisati na kraju ...
Postoji razlog sto ti pises 'iz zadnje klupe'. Na ovakvu kolicinu uskogrudosti, pakosti i nezrelosti odavno nisam naisla. U cemu je problem? Sto je djevojka rekla svoje misljenje jer ju je neko za isto pitao? Ili je problem sto ljudi kao ti (da se pozabavimo malo i drugim psiholoskim profilima, ne samo Zlatinim), komentarisu iz dubine svoje duboko-sebi-okrenute duse slabo se osvrcuci na bilo sta drugo, jer se sve na svijetu vrti oko tri recenice koje Zlata razmijenila sa Daily Telegraph-om? Mmmm, standardna bosanska manipulacija stvarnoscu, bitnim i nebitnim.
Koga briga sta pise u nekom malom clanku u DailyTelegraphu? I koga je briga za Bosnu? Na ovom svijetu ima 7 milijardi ljudi i 7 miijardi problema. Taj mali clanak je kapljica u okeanu informacija koju je slabo ko registrovao .
Ocigledno,forum je pun onih koji su suvise dobri za Oxford-e, Cambridge-e i Harvard-e, sta ce to njima, oni su vec svu pamet svijeta popili, mislim, ima li bolje drzave od one u kojoj mesari, glumci u hohstapleri sjede u parlamentu i krce put ekonomskom napretku? Bez uvrede, ja zaista ne smatram da onaj ko se obrazovao na Univerzitetu u Travniku, na primjer, sa istoga izlazi sa superiornom kolicinom znanja, poznanstvima sa vrhunskim svjestkim strucnjacima i u poslovnom svijetu sirom planete, te da je za njih Zlata obicna 'papanka'. Fakat, selo veselo!
Evo, da se odmah izjasnim, i ja sam studirala u inostranstvu, a mozda nisam trebala traciti pare na to, bolje bi mi bilo da sam sve to poslala kao jednu veliku donaciju u Bosnu, ali, eto, nisam, iako volim Bosnu iz dubine duse, i takodje smatram da se nalazi u crnoj rupi. I, bas onako kako je i Zlata zavrsila svoj komentar - zao mi je sto mislim tako, ali imam pravo da mislim i kazem ono sto mislim.
Nije poanta u tome je li Oxford dovoljno dobar za Bosance (ocigledno nije, jer ga ovdje omalovazavaju, bitno je da Harvardu i Oxfordu dodjes ti kao, Bosanac, pokazes sta mozes i znas, pa ljudi u krugovima gdje se obrazuje poslovna i politicka elita svijeta, ne samo zapada, dobiju sliku o zemlji koja se ukljucuje u svjetske tokove, u kojoj zive ljudi sa istim zeljama i idejama kao i drugdje, gdje Bosanac i Hercegovac postane 'isti kao ja', a ne divljak iz price, na kraju balade, taj isti svijet u kojem mi slabo ferceramo se oblikuje po Oxfordima i Havardima, a ne u Bosni, pa, eto, hajmo malo logika iz prvog srednje). Nego je pitanje kad takvi ne trebaju Bosni, sto bi Bosna trebala njima, a napose zasto bi to oni imali obavezu da pomazu i ulazu u istu, ne bi li ih ekonomski i ini strucnjaci po forumima i van njih mogli docekati sa svojim hiperinteligentim, pozitivnim i super-produktivnim moraliziranjem o ljepotama domovine, naseg duga istoj itd?
Ja pomazem sebi i onima koji su meni bitni, a Bosna i ljudi u Bosni moraju pomoci sami sebi. Bosni vise niko nista ne duguje, aoni koji zive vani joj daju sasvim dovoljno, bez obzira sto vecini komentatora ovdje to izgleda kao nebitna cinjenica, slabo se ko zanima za strukturu sopstvene ekonomije, nego, daj da malo Zlatu rasclanimo, sram je bilo ... Zlato, Zlato, papanko jedna!
Mislim, covjek samo moze pedeset upitnika napisati na kraju ...
-
iz zadnje klupe
#302 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Mislim da je Zlata nezasluzeno zaradila 11 strana ove teme, ali ovde nije riječ o Zlati već o jednom obrascu razmišljanja.
Da budem iskren, vjerovatno je bi i ja bio ogorcen da nemam posla, i smatrao bi da je bIH crna rupa, ali ne bi podrzavao Zlatu, jer je to izrekla čisto iz zakasnjelog ratnog profitersktva, ne bi nabacila koju donaciju za jos neki promaseni film (rediteljica dok,. filmova, halo ba, to to moze biti svako ko ima HD kameru, čak moze i DSLR foto aparat, Adobe premiere i dobru ideju, stalno su u svijetu festivali indi reditelja, sta je doticna relevatno ostvarila, pretpostavljan joj teme, Rat Bosna, Sudan, Sirija, de napravi nesto kvalitetno, recimo o problemima imigranata u UK, nece ni slucajno, zamjerice se sponzorima)
Jedan individua rece ovde sam zavistan, ako spadnem da to Zlata bude neko kome sam zavistan, uh, ne daj boze....
Zavrsicu sa onom, ne gledaj sta tvoja zemlja moze uraditi za tebe, vec sta mozes ti uraditi za nju
Da budem iskren, vjerovatno je bi i ja bio ogorcen da nemam posla, i smatrao bi da je bIH crna rupa, ali ne bi podrzavao Zlatu, jer je to izrekla čisto iz zakasnjelog ratnog profitersktva, ne bi nabacila koju donaciju za jos neki promaseni film (rediteljica dok,. filmova, halo ba, to to moze biti svako ko ima HD kameru, čak moze i DSLR foto aparat, Adobe premiere i dobru ideju, stalno su u svijetu festivali indi reditelja, sta je doticna relevatno ostvarila, pretpostavljan joj teme, Rat Bosna, Sudan, Sirija, de napravi nesto kvalitetno, recimo o problemima imigranata u UK, nece ni slucajno, zamjerice se sponzorima)
Jedan individua rece ovde sam zavistan, ako spadnem da to Zlata bude neko kome sam zavistan, uh, ne daj boze....
Zavrsicu sa onom, ne gledaj sta tvoja zemlja moze uraditi za tebe, vec sta mozes ti uraditi za nju
-
alanskoda
#303 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
iz zadnje klupe wrote:Mislim da je Zlata nezasluzeno zaradila 11 strana ove teme, ali ovde nije riječ o Zlati već o jednom obrascu razmišljanja.
Ma nisi ti zavistan. Cini nam se. Ja koje gluposti necu ovdje procitati. Ej Oxford je papanska skola.
-
iz zadnje klupe
#304 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Gdje sam to rekao, ja sam rekao da je zlata papak i ostajem pri tome, da sutra osvoji oskara. Zlatni globus i zavrsi Harvard pride, ona ostaje papak, ona je sebe ovim intervjuem etiketirala ko je i sta je, daleko joj moja kuca, a vi nastavite, ja se odjavljujem s ove temeEj Oxford je papanska skola
- luckylaka
#305 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Niti s tobom polemisem,niti me interesuje ko si i zaboli me chuna kada si izisao.P.S.Grzavu cine prirodne ljepote i svjetlost grada po danu-jeli takoalanskoda wrote:Meni je ovaj luckylaka legenda. E moj atife, ne znas ni ti s kim polemises. Ja sam izasao 96. Elem drzavu ne cine prirodne ljepote i svjetlost gradova po noci. S tobom se ne treba raspravljati .
- luckylaka
#306 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
iz zadnje klupe wrote:Gdje sam to rekao, ja sam rekao da je zlata papak i ostajem pri tome, da sutra osvoji oskara. Zlatni globus i zavrsi Harvard pride, ona ostaje papak, ona je sebe ovim intervjuem etiketirala ko je i sta je, daleko joj moja kuca, a vi nastavite, ja se odjavljujem s ove temeEj Oxford je papanska skola
- Sezam
#307 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Jebi ga, i ti si sebie etiketirao kad si rekao da se na Oxford ulazi iz sazaljenja, dakle preko stele. Zavist, nego sta.iz zadnje klupe wrote:Gdje sam to rekao, ja sam rekao da je zlata papak i ostajem pri tome, da sutra osvoji oskara. Zlatni globus i zavrsi Harvard pride, ona ostaje papak, ona je sebe ovim intervjuem etiketirala ko je i sta je, daleko joj moja kuca, a vi nastavite, ja se odjavljujem s ove temeEj Oxford je papanska skola
Dobro, nije Bosna crna rupa, niti najsiromasnija zemlja u Evropi, vjerovacu vama, a ne sve ostalim relevantnim statistikama.
Ovdje se ljudi ponasaju kao da je Zlata rekla ne znam sta, a ne samo ponovila sto vecina relevantnih svjetskih analiticara zna odavno.
- piupiu
#308 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Zasto si tako uvjeren da je ona rekla nesto sto se tebi ne svidja iz cistog profiterstva? Ja zaista ne vidim svrhu takvog povezivanja stvari, jer ne vidim nacin na koji ona moze profitirati iz jednog maleng i nebitnog intervjua. Ona je ono sto zapadni mediji zovu "human interest story", nista manje, i nista vise. Kao sto i dan danas mozes procitati clanke o onoj malenoj djevojcici iz Vijetnama, cija je fotografija (na kojoj ona gola bjezi od napalma), obisla svijet.iz zadnje klupe wrote:Mislim da je Zlata nezasluzeno zaradila 11 strana ove teme, ali ovde nije riječ o Zlati već o jednom obrascu razmišljanja ...
Da je, po tvom misljenju, Zlata uspjesnija nego sto jeste, da li bi imala vise prava da kaze sta misli o buducnosti mladih u BiH? A da je BiH uspjesnija u kreiranju buducnosti za svoju mladez (sto je joj je funkcija, jer ljudi ne postoje zbog drzave, vec drzava postoji zbog ljudi, ljudi tvore drzavu, ljudi daju legitimitet drzavi, drzava nije neki sampostojeci fenomen kojem se ljudi potcinjavaju iz misticnih i misterioznih razloga, vec tvorevina napravljena da bi se brinula o dobrobiti zajednice ljudi koja je cini), mozda bi i Zlata bila uspjesnija u pravljenju dokumentaraca i njihovom plasiranju van zemlje? Ovako ih ona pravi negdje drugdje, u nekoj drugoj zajednici, u nekoj drugoj zemlji, i, iz svoje perspektive, smatra da se nazalost vecini mladih iz BiH pise isto. Sta je tu tako strasno?
Ja sam vjerovatno malo starija od tebe, i ne kupujem kenedijevske fore tako lako ... da nisam pomogla sebi, vjerovatno bih sjedila besposlena pijuci kafe za koje ne bih imala para, a oni kojima pomazem bi sjedili bez moje pomoci u stvarima u kojima im po pravilima drustvenog ugovora treba pomoci drzava. Drzava ne postoji zbog sebe same, niti da bih joj ja pomagala, ona postoji zbog tebe i zbog mene, i ti joj placas porez da bi organizovala stvari koje drzava treba organizovati. Jedna od tih stvari je ekonomska buducnost za mlade. Sadasnja BiH se tim pitanjem ne bavi, ona samo usisava novac i energiju, kao crna rupa. Sta je tu netacno?
- amra67
#309 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
ko ne vjeruje u u ovu crnu rupu neka ulozi kapital u nju, nek proba otvoriti bilo koji privatni obrt pa ce mu odmah biti sve jasno..
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#310 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
davno sam ja rekao da dijasprcima treba zabraniti pisanje po forumu ovdje da nam vade mast
ja da odem vani prekinuo bih sve veze s ovom zemljom ne bih visio na forumu
i da... zlata... napisa li se šta od onog plagijata?
-
jefferson
#311 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Jel to tvoje poimanje demokratije?Black swan wrote:davno sam ja rekao da dijasprcima treba zabraniti pisanje po forumu ovdje da nam vade mast
- piupiu
#312 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Labude, znas sta je jedan problem BiH? Zatvorenost prema ideji da u globalnoj ekonomiji ljudi koji imaju bilo kakvo prakticno iskustvo ili znanje o novim ili jednostavno globalnim pravilima igre moraju biti moralno-politicki podobni da se njihovo misljenje saslusa u BiH, da se od njih nesto nauci, ili da to pravo trebaju zaraditi tako sto ce svoje znanje ili novac potopiti u sistemu koji prvo ne vrjednuje, a s drugim ne zna baratati, a ni jedno ni drugo ne zeli nauciti. To je u danasnjem svijetu donkihotovski posao, kad postoje zemlje koje otvorenih ruku docekuju svaku sansu da napreduju. Svijet ne ceka na Bosnu da skonta da su se pravila igre promijenila. Svijet ima svojih problema.Black swan wrote:davno sam ja rekao da dijasprcima treba zabraniti pisanje po forumu ovdje da nam vade mast
Drugi problem je sto u BiH dosta ljudi misli da se ljubav prema Bosni sastoji u tome da oni koji su nesto napravili imaju obavezu to sto su napravili dati Bosni, ciji ce visoko-obrazovani politicki kadar isto spickati u roku od dvije i po minute. Onaj koji pokusava podijeliti bilo s kim neko znanje i iskustvo to ne radi da bi bilo kome vadio mast, nego zato da bi pomogao onome koji nije imao priliku nauciti ili licno iskusiti nesto da se snadje u globalnom poretku stvari. A to sto pola Bosne misli da to nije pomoc, nego vadjenje masti, e, to je druga stvar.
Sto bi ti dijaspori zabranio da komentarise na forumu? Ja ove godine placam jednu osobu u Bosni da radi, drzava BiH toj osobi nije omogocila da radi, a ja jesam. Svake godine, ja u Bosni ostavim jos neciju BH godisnju platu na ovaj ili onaj nacin, i smatram da je to sto radim sasvim dovoljno za Bosnu 'kojoj vadim mast' time sto s njom dijelim ne samo svoj novac, nego i informacije o tome kako funkcionise svijet koji vecina Bosanaca nije imala priliku iskusiti na isti nacin? I time doprinosim Bosni vise nego glumac koji za svoj posao nema dovoljno mogucnosti, pa se uhljebi kao predstavniik u parlamentu da odlucuje o tome kako ce se najbolje potrositi novac koji on, inace, ne bi znao zaraditi, a kamo li produktivno uloziti da napravi koje radno mjesto. Ali u bosanskom sistemu vrijednosti, taj glumac ima vise prava da komentarise (jer drugo i ne radi) sjedeci na drzavnoj sisi, troseci novce (tvoj porez) na nesto za sta nije kvalifikovan i za sta nema iskustva.
Evo, proctaj nesto sto ti govori o tome koliko dijaspora Bosni vadi mast - 2008.e, bosanska dijaspora je poslala (ne potrosila u, nego poslala) 2.7 milijarde dolara u Bosnu, mahom kao pomoc porodici i prijateljima. Procentualno, ove 'donacije' cine izmedju 15 i 20 posto BDP-a, i stalno se povecavaju. U periodu izmedju 1998.e i 2000., niti jedna drzava na svijetu nije primila vise novca od svoje dijaspore od BiH.
http://books.google.com.au/books?id=vMA ... ia&f=false
A to koliko u Bosni svi se najbolje znaju se lijepo ocituje u napretku drzave i rastu ekonomije, i meni zbog toga nije drago, niti zelim zbog toga nekome vaditi mast, ja bih voljela da u toj Bsoni ima prilika i za tebe i za mene, i da ja svoj novac i trud mogu uloziti u buducnost, a ne u neproduktivnu bosansku sadasnjost. Jer, ko to jos nije shvatio, komunisticke ideje su proslost, nema vise 'svako daje prema mogucnostima, a uzima prema potrebama'. Lijepa utopija, ali ne fercera. Prema potrebama se daje samo onome ko je hendikepiran i ne moze, iz objektivnih razloga, upotrebljavati svoje dvije ruke ili svoju glavu da nesto napravi. Prema potrebama se ne daje nekome ko smatra da mu tvoj rad i trud pripada, eto 'nako, zato sto ste se i on i ti rodili u Bosni, i da mu ti 'vadis mast' tako sto mu zelis pomoci da pohvata konce i profercera u svijetu van njegovog sopstvenog iskustva.
Postavlja li iko pitanje sta ce se desiti kad ova generacija migranata vise ne bude u prilici slati novac, ko ce odrzavati socijani mir u Bosni? MMF? Jedini je problem sto MMF ne radi nista iz ljubavi prema Bosni i zato sto joj nesto duguje. Crna rupa, nego sta! I umjesto da svi kopaju rukama i nogama da iz crne rupe izadju, udri po Zlati!
Sto se Zlatinog plagijata tice, ne znam sta je to napisala, no danas slabo postoji bilo sta originalno, citav svijet je plagijat i replika, to je priroda ekonomije informacija. I, da, ja nisam Zlata, ja sam malo starija i ne zivim u Doublin-u,
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#313 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Nešto i ja mislim da je ovaj članak više napumpan od same Zlatine izjave.
Evo na primjer naslov, možda jeste izjavila da je BiH crna rupa, ali oni su to mapumpali sa "Grozna", pa sad zvuči malo pogrdno.
Evo na primjer naslov, možda jeste izjavila da je BiH crna rupa, ali oni su to mapumpali sa "Grozna", pa sad zvuči malo pogrdno.
-
iamia
#314 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
@piupiu,
vec se vidi manjak zainteresovanosti prema bosni kod djece od prve generacije imigranata.
djeca ciji su ocevi i mati dosli u svedsku, dansku, kanadu, vec imaju primarni cilj da idu letovati u bahame, hawaje, floridu,,, umjesto bosne.
ta djeca su vec odrasla,. stvorili su skolske prijatelje u toj drzavi gdje se nalaze i sve sto znaju o bosni je brabuljanje starih dosadnih roditelja o tamo nekom glupom vremenu i ljudima, cija kultura im je strana.
za 10 godina maks.,, vidjet ce se manjak zainteresovanosti dijaspore da cak i pise o bosni na ovakvim forumima.
vec se vidi manjak zainteresovanosti prema bosni kod djece od prve generacije imigranata.
djeca ciji su ocevi i mati dosli u svedsku, dansku, kanadu, vec imaju primarni cilj da idu letovati u bahame, hawaje, floridu,,, umjesto bosne.
ta djeca su vec odrasla,. stvorili su skolske prijatelje u toj drzavi gdje se nalaze i sve sto znaju o bosni je brabuljanje starih dosadnih roditelja o tamo nekom glupom vremenu i ljudima, cija kultura im je strana.
za 10 godina maks.,, vidjet ce se manjak zainteresovanosti dijaspore da cak i pise o bosni na ovakvim forumima.
- Truba
#315 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
smarate nas ba ovdjejefferson wrote:Jel to tvoje poimanje demokratije?Black swan wrote:davno sam ja rekao da dijasprcima treba zabraniti pisanje po forumu ovdje da nam vade mast
evo saće 10 godina da sam ovdje samo slušam kako ste sretni kako pokrećete biznise kako vam je super putujete kako su vaši političari omogućili lagodan život vašim sugrađanima kako smo mi debili koga biramo na izbore kako smo debili što nismo otišli kao vi
dosadni ste ba više eto vam sve što imate prestanite nas peglati s vašim savršenim društvima
- Truba
#316 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
@piupiu ako ne možeš nešto reći u nekoliko redova nemoj ni pokušavati odo čitati prusta a ne dugačke postove na forumu
Zlata... šta bi s teorijom da je dnevnik krivotvoren
i ja sam napisao jedan dnevnik 94. retroaktivno po sjećanju
nisam imao sreću da mi ga objave jer sam bio u izbjeglištvu u hercegovačkoj rupi
nisam imao sreću da mi ga objave jer sam bio u izbjeglištvu u hercegovačkoj rupi
-
iamia
#317 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
pa ima njih par farbaju sarene laze o svojoj novoj domovini.Black swan wrote:smarate nas ba ovdjejefferson wrote:Jel to tvoje poimanje demokratije?Black swan wrote:davno sam ja rekao da dijasprcima treba zabraniti pisanje po forumu ovdje da nam vade mast
evo saće 10 godina da sam ovdje samo slušam kako ste sretni kako pokrećete biznise kako vam je super putujete kako su vaši političari omogućili lagodan život vašim sugrađanima kako smo mi debili koga biramo na izbore kako smo debili što nismo otišli kao vi
dosadni ste ba više eto vam sve što imate prestanite nas peglati s vašim savršenim društvima
vjeruj mi da nije ni 30% tacno od onoga sto pisu.
- Sezam
#318 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Pa tako brate, sto odmah ne kazes sta te muci...Black swan wrote:@piupiu ako ne možeš nešto reći u nekoliko redova nemoj ni pokušavati odo čitati prusta a ne dugačke postove na forumu
- sinuhe
#319 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
@piupiu
Ne odrzavas ti socijalni mir u Bosni vec saljes pare roditeljima.Postavlja li iko pitanje sta ce se desiti kad ova generacija migranata vise ne bude u prilici slati novac, ko ce odrzavati socijani mir u Bosni? MMF? Jedini je problem sto MMF ne radi nista iz ljubavi prema Bosni i zato sto joj nesto duguje. Crna rupa, nego sta! I umjesto da svi kopaju rukama i nogama da iz crne rupe izadju, udri po Zlati!
-
iamia
#320 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
a gdje ce pare ici kada roditelji umru ?
-
detroit-mercy
#321 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Lacrosse wrote:detroit-mercy wrote:Za one sto vise po kladionicama i prate fudbal po vascio dan je svejedno dal Amerika, Bosna ili Svicaluckylaka wrote:![]()
Ali Amerika je preko bare tj.daleko pa neki mogu da petljaju,lazu i da im sve to stane u obraz.
. Jedina razlika je sto u BiH nema socijale da moze dostati za kladionice a u USA se moze i sjediti i na kladionici sta odigrati. Nego, ti vec par godina nikako da nam kazes konacan datum povratka ili je TBD
.
Dragi forumasu, ja se nisam crncima uguravao u supak da bih zavrsio na 5 milji nekakav privatni katolicki koledz u kojem nisam smjeo reci da su me istjerali iz Bosne jer sam musliman, samo da nebi platio skolarinu.
A onda kad sam to zavrsio, nisam mogao nigdje posao naci osim u Detroitu gdje priznaju to smece od diplome.
Onda kad je poceo auto-moto svijet da se rusi 2008-2009, kad se zatvorilo 50 hiljada fabrika, kad je svaki drugi posao u manufakturi Michigana bio outsourcovan, pa jebote ti radis za gore cetnike od cetnika samih, za korporaciju koja iz Amerike ispumpava pare, a drzi vas par hiljada u oficima, i znate da sutra ako se ne proda X hiljada automobila prvi ste da vas nogiraju, prvi, jer nije ostao vise jos niko.
Pali gradi iz kojek nesto kuckas, svaka plaza s propalim biznisma, 50% populusa nezaposleno ili na unemploymentu, tebi je bitno samo da si ti inzinjer u firmi koju su Kinezi, Korejanci i Japanci satrali, dokle god te plate debelo da sutis, i ne suosjecas, mislis da si polarni medo.
Nego, izmedju Detroita i Bosne, ja bih se uvijek vratio u Bosnu. U Bosni sam rodjen, i uvijek je posjecuje. Detroit je kurac krasni u koji su nas Amerikanci doveli da im mi stabiliziramo propali grad, pun huligana, pun nesrece, pun depre, pun siromastva, pun izigranih ljudi, pun budala koje su korporacije izjebale, pun unija koje ne mogu da se izbore za prava radnika, Kwame Kilpatrick gradonacelnik Detroita koji je na sudu, a danas zivi u Texasu kao milioner, i u Detroitu sam naucio da vise mrzim crnca od cetnika. A crnci mrze nas, tj. tebe, jer si dosao u njegov grad, i postao neko i nesto, i njegovom djetetu uskratio da zavrsi za inzinjera, i da ima dobro placen posao. Zbog toga i mrze emigrante. I u pravu su.
Ostaviti jedan konflikt, uci u drugi, ostaviti jednu propalu ekonomiju, biti uvezan u drugu, pa nisi u Miamiju, u Miamiju kad budes imao 5 miliona, onda e javi, dotle, nemoj molim te laznu sliku svijeta postavljati nama koji smo veterani i onog rata, i ove Amerike, u kojoj btw, nema socijale i nema kladionica. To barem ja i ti znamo, da ni u kasinu ne mozes se kladiti na sportske dogadaje, a socijale za one od 18-55 nema, osim ako to nije unemployment, ali unemployment
Na kraju, de ti meni reci da si ostao u BiH bil ti bio na kazanu domace kuhinje? Ili bi mozda imao za tri obroka dnevno?[/quote
Prijatelju dragi, jos jednom ti stvarno imas neki veliki problem ili te je neko dobro nagazio. Prvo tvoji postovi su puni latentnog rasizma, nacionalizma, nipodastavanja i cega jos sve ne. Crnacki koledzi, pusenje kuraca, uvlacenje u supak, cetnici i sta jos sve ne. Izvini ali, stvarno sta te muci.
Glede diploma, onoga dana kada budes ti agencija za certificiranje necega onda mozes reci nesto, do tada nije tvoje da pricas. Jer ako bogamu jednom Boschu (nadam se da znas ko je sta je Bosch) ne smeta moja diploma ne znam zbog cega tebi smeta. Ljudi sa kojima sam studirao rade za GM, Ford, Google, IBM, Webasto, VW, Toyotu i nesto ne vidim da svim tim propalim firmama smetaju te diplome, a sto je najinteresantnije ti se ovdje zalis kako
nisi mogao naci posao jer se moralo pusiti crncima. Ostalo ne bih komentarisao, posebno ko je za svoj nick name i avatar uzeo znak kako ti kazes propale firme
-
detroit-mercy
#322 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Ne bih da ti repliciram ali ako jedna i dvije osobe salju pare roditeljima pare onda to nema nikakvog uticaja na ekonomiju ili socijalni mir ili nemir. Medjutim, ako stotine hiljada gradjana iz BiH koji su vani salje lovu dolje i to prema podatcima Centralne Banke i Zavoda za Statistiku predstavlja nekih 15-20% BDPa onda to itekako ima uticaja na ekonomiju jedne zemlje i socijalna kretanja. Najbolje bi bilo da je taj uticaj zanemarljiv, da se uopste ne mora slati, da je stanje takvo da penzionisani roditelji mogu zivjeti od svoje penzije neki normalan zivot, ali na zalost nije tako. Sad, sto se cijela ova diskusija svodi na licni nivo je druga stvar.sinuhe wrote:@piupiuNe odrzavas ti socijalni mir u Bosni vec saljes pare roditeljima.Postavlja li iko pitanje sta ce se desiti kad ova generacija migranata vise ne bude u prilici slati novac, ko ce odrzavati socijani mir u Bosni? MMF? Jedini je problem sto MMF ne radi nista iz ljubavi prema Bosni i zato sto joj nesto duguje. Crna rupa, nego sta! I umjesto da svi kopaju rukama i nogama da iz crne rupe izadju, udri po Zlati!
-
iamia
#323 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
dobro,, znamo u BiH su penzije ni za sta.
nego, reci nam , prosvjetli nas, koliko su penzije u americi ?
auu,. kako njihovi penzioneri uzivaju ? opisi nam.
nego, reci nam , prosvjetli nas, koliko su penzije u americi ?
auu,. kako njihovi penzioneri uzivaju ? opisi nam.
- Ma ja ba
#324 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
wow, eto bas si joj ocitao lekciju, onako visoko moralisanim stilom kako samo mi to znamo.hAZNADAR wrote: Ocito ti nisi naucila lekciju ponosa i dostojanstva - jer iako jeste gadno i cemerno u BiH - to se ne laje okolo. Koja prezentacija nase zemlje i ujedno i nas - u p.m.
A sada mi molim te objasni gdje je Zlata tacno "olajala" i slagala kad je rekla "Istinski sam zabrinuta da će to ponovo izbiti. Još je mnogo etničke mržnje i netrpeljivosti. Većina mojih prijatelja odlazi ili je već otišla. Tamo nema posla, nema nade, nema budućnosti". Da je neka Zlata koja zivi u BiH dala ovu izjavu, svi bi se slozili i rekli da je to jedna realnost i svakodnevnica BiH drustva. Ali izgleda da je jedini problem sto ova Zlata zivi u Dublinu i sto je studirala na Oxford univerzitetu, pa smo zato malo potrcali da je psihoanaliziramo.
Zena je rekla istinu, a meni se cini da mi kao narod nismo u stanju svariti ikakvu kritiku koja dolazi sa "strane".
I kakve sve to skupa veze ima sa ponosom i dostojanstvom?
-
iamia
#325 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
isto tako da upitas nekog covjeka u irskoj sta misli o trenutnoj ekonomskoj situacijia u irskoj... odgovor bi bio kao zlatin.Ma ja ba wrote:[". Naravno, ima puno toga pozitivnog o BiH, ali ako te neko pita sta mislis o trenutnoj politickoj i ekonomskoj situaciji u BiH i odgovoris onako kako je Zlata odgovorila, ja cu znati da nisi nista slagao i da si dao objektivno misljenje.
ali kad bi matt damon (korjeni irac) rekao da je irska shupak evrope.. onda bi se citava irska obrusila na njega.
takodje govorimo o BiH. ima mnogo,, (enormno mnogo )problema.. ali nije crna rupa.
problemi su kao i u svakoj drugoj zemlji. nezaposlenost, letargija i lijenost.. plus neorganizovanost i manjak discipline.
ali sa malo morala i rada,, moze to sve mnogo bolje. nismo bez nade.