Bošnjak vs. Bosanac

Locked

Na popisu ću se izjasniti kao:

Bošnjak
91
51%
Bosanac
47
26%
Hercegovac
4
2%
Bosanac i Hercegovac
22
12%
Musliman
4
2%
ništa od ponuđenog
10
6%

Total votes: 178

palermo

#301 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by palermo »

Revoltage wrote:Roditelji se izjasnili kao Muslimani.

@palermo

Što je tebi problem, kada ja kazem ISKRENO da sam Bosanac? Možda zato što ću oteti glas Bošnjaku? Kako ću oteti, kad nikad Bosnjak nisam bio, nego su mi desetak ljudi na bosnjackome saboru 1993 to nametnuli. I sad se cudite otkud to mi!? Ne kontam to čuđenje.
Ja nemam nikakvih problema da se ti izjasniš kako hoćeš.

Samo dopusti da se i meni izjasnim onako kako hoću.
Kolt12

#302 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Kolt12 »

Image

BOSNJAK

AGNOSTIK

BOSANSKI JEZIK

Nego jeste primjetili, jer se malo ova tema aktivira, odmah procenat Bosnjaka poraste. Jutros je bilo 47%, sad je 50%. :mrgreen:
Last edited by Kolt12 on 19/11/2012 12:49, edited 3 times in total.
hAZNADAR

#303 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by hAZNADAR »

breuer wrote:
bolje je i nepoznavati historiju, nego poznavati izmisljenju i fabrikovanu, a sve iz razloga vjekovnog nepostojanja termina bosnjak...

...nego, zasto onda to pleme bosnjaka nije jezik nazvalo bosnjackim? :-)

ubit ce nas neprofesionalizam i mitovi :(
I ne sanjas koliko si u pravu,... samo upitno je ko ima koju ulogu.

Bosanski i bosnjacki je u principu isto.
The 51st State

#304 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by The 51st State »

hAZNADAR wrote:
breuer wrote:
bolje je i nepoznavati historiju, nego poznavati izmisljenju i fabrikovanu, a sve iz razloga vjekovnog nepostojanja termina bosnjak...

I ne sanjas koliko si u pravu,... samo upitno je ko ima koju ulogu.

Bosanski i bosnjacki je u principu isto.
:thumbup: , ovo ostalo su klasicna podmetanja nogu ili kompleksi.
Revoltage

#305 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Revoltage »

palermo wrote:

@palermo

Što je tebi problem, kada ja kazem ISKRENO da sam Bosanac? Možda zato što ću oteti glas Bošnjaku? Kako ću oteti, kad nikad Bosnjak nisam bio, nego su mi desetak ljudi na bosnjackome saboru 1993 to nametnuli. I sad se cudite otkud to mi!? Ne kontam to čuđenje.
Ja nemam nikakvih problema da se ti izjasniš kako hoćeš.

Samo dopusti da se i meni izjasnim onako kako hoću.
Odlično. To je to. Zar je toliko teško bilo doći do tog zaključka.
Prpa.ba

#306 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Prpa.ba »

Nikad ne treba potcjenjivati zelju ovdasnjeg naroda za samounistenjem i njegovu mrznju prema svemu vlastitom. Narod ovdje se gadi samom sebi i narod ovdje mrzi samog sebe, s pravom.

Izgubljeni u prostoru i vremenu, bez drzavotvorne inteligencije uslijed genocida koje su cinili turci, pa pravoslavni turci, i na kraju mi sami nad sobom nepostojanjem ikakvog cilja i opcenarodnog konsenzusa osim protokapitalistickog grabljenja "u se, na se i poda se", nije ni cudo sto niko ne osjeca povezanost sa ovom krvavom zemljom, a kamoli jedni sa drugima. Ovdje se identificiras sa besciljnosti i opcom propalosti drustva u cjelini, a ne postoji ni makar izmisljena pozitivna historijska licnost, dogadjaj, nista sto bi nas skupilo u kompaktnu cjelinu. Najveci historijski uspjeh nam je to sto postojimo, ponajvise zahvaljujuci povijanju ledja kako je koji okupator dolazio. Nije ni cudo sto nas narod daje izuzetno kvalitetne poltrone. Ponekad se stvarno cudim kako smo opstali u proteklom ratu, a onda dodje i spoznaja da Bosnjaci mrze i svoju obranu protiv agresije. Od jedinog historijskog uspjeha ovog naroda, napravili smo prostituciju od dodjeljivanja sadake besposlenim demobiliziranim borcima i sakupljanje jeftinih politickih poena. Kradju donacija i nepostojanje povratka necu ni spominjati, a neodgovaranje nikoga iz Armije za sve bespotrebne gubitke koje smo imali spada u posebnu kategoriju.

Zato, kakvi smo, jos nam je i dobro. Ja sam Bosnjak, agnostik i taman nas bilo 1%, ne dam Bosnjastvo SDA ublehasima i poltronima koji su od borbe za nasu drzavu napravili veresiju. A vas ostalih 99% dzedaja cete za par godina ili desetljeca opet biti u rovu, braneci se skupa sa nama od vanzemaljaca iznad ovo gradova sto nam je ostalo, i to zahvaljujuci vasoj besciljnosti, neznanju i samodestruktivnosti. I opet cete se ibretiti kako i zasto cudni ljudi sa cudnim oznakama razaraju mir i idilu u a(v)lijistanu.
palermo

#307 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by palermo »

Revoltage wrote:
To meni kažeš ? :D
moke_31

#308 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by moke_31 »

breuer wrote:
crusader wrote:Bosanski jezik je nastao kad su svi stanovnici Bosne bili Bošnjaci, a Hercegovina nije ni postojala. Drzava se zvala BOSNA !!! Tvoj je problem sto ne poznajes historiju svoje drzave i naroda, a hoces da diskutujes u ovakvim temama. :bih:

Ne moraš se toliko truditi da pokažeš ko si. Skontali smo i na osnovu prethodnih postova da si ubačeni element :mrgreen:

A možda si samo nadprosječno nepismen i neobrazovan :lol: :lol: Ko će ga znati!!!! :bih:
asurbanipal

#309 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by asurbanipal »

@palermo

Kako će ti neko nešto nametnuti, ako to nikad nisi bio, nikad se nisi tako osjećao, niti izjašnjavao ? I nije "nametnuto", nego VRAĆENO.
Revoltage

#310 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Revoltage »

palermo wrote:
Revoltage wrote:
To meni kažeš ? :D
Tebi i drugima.
udrch

#311 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by udrch »

menstruacija wrote:pošto vam se i sam alija deklariso kao srbin jasno vam je kako da se pišete,ali vidim ima još ovih FIRGOŠA iz srebrenice i ŠIPTARA koji nemaju pojma ko su opet da vam rečem MRTVI STE
idi četnik vidi gdje ti je sestra..da je nijee uzjaho hodža u Srebrenici..
breuer

#312 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by breuer »

moke_31 wrote:Ne moraš se toliko truditi da pokažeš ko si. Skontali smo i na osnovu prethodnih postova da si ubačeni element :mrgreen:

A možda si samo nadprosječno nepismen i neobrazovan :lol: :lol: Ko će ga znati!!!! :bih:
jah :oops: skontali ko sam ja, a pola naroda ne moze skontati sta je :D
Revoltage

#313 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Revoltage »

asurbanipal wrote:

@palermo

Kako će ti neko nešto nametnuti, ako to nikad nisi bio, nikad se nisi tako osjećao, niti izjašnjavao ? I nije "nametnuto", nego VRAĆENO.
Nista ja nisam bio, niti sam se mogao izjasniti. Kada budem i pismeno Bosanac biću kao novo rođen.
sase.ba

#314 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by sase.ba »

madner wrote:
sase.ba wrote:Pitanje za ove zagovorace opcije "bosanac", "bosanac i hercegovac", "musliman" i sl...evo da se svi bošnjaci na predstojecem popisu izjasne kao "Bosanci", kakvog bi to političkog uticaja imalo na stanje u državi. Odgovor je nikakvog, jer u domovima naroda u svim Parlamentima sjedi po pet Bosnjaka, Srba i Hrvata, a ni jedan Bosanac, ni jedan ostali. Ko to bez Srba i Hrvata u BiH može promjeniti Ustav (Daytonski sporazum) u ovom dijelu.Znate li kad će oni pristati da daju mogućnost "Bosancima" da uđu u Ustav kao kategorija. Odgovor pretpostavljam da znate...
Dobro ako je tako, sta je onda opasnost? Ako je tako i tako stanje zabetonirano?

Ti jaro neznaš odgovor na ovo gore postavljeno pitanje, zato i postavljaš ovakva pitanja tipa "šta je onda opasnost". Opasnost je forsirati ideju "Bosanstva", koju neće prihvatiti Srbi i Hrvati, a kako stvari stoje ni Bošnjaci, tj. ideju koja nema perspektive i koja slabi probosanske snage jer te glasove/kvotu "ostalih" u parlamentima dijele i Srbi i Hrvati, a stvarni "ostali" nikakve koristi od toga nemaju. Treba li da ti i dalje pojednostavljujem stvari ili ....
zambaklija

#315 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by zambaklija »

Bosnolog wrote:Latic je katastrofalno vodio ovu emisiju, nekulturno upadao i prekiado goste. Posebno me odusevio predstavnik Bosnjaka Kosova Arsim Tarik Saliji, kao i predsjednik Bosnjaka iz Hrvatske,.....
ako sam imao dilemu ovaj snimak mi je pomogao da se 100% odlučim BOSANAC,jer ovdje se i suviše jasno implicira da je Bošnjak musliman a niti sam to niti hrvat ili srbin :zoka:
menstruacija

#316 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by menstruacija »

Crni su moji cigani iz geta Crna je moja 32jka bereta Belo Ciganceee ZLOOOOOOOO :)))))))),Crne Cak Tejlor
mi dobro stoje,kasika na dnu mi je crne
boje.Kad drukaru roknem,svi nose crno,
crno je pancirno,zapaljivo mi zrno.U Beloj kuci,usred bela dana,u belom odelu,
sedi beli BVANA!NA stolu bela lajna,pod stolom
bela rava,guta svo belo,koje ja izbacam!Bela
kola vozam,oko vrata belo tozla,moja domovina,
bela Srbija,Beograd.
menstruacija

#317 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by menstruacija »

Crni su moji cigani iz geta Crna je moja 32jka bereta Belo Ciganceee ZLOOOOOOOO :)))))))),Crne Cak Tejlor
bela Srbija,Beograd.
crusader

#318 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by crusader »

breuer wrote:
crusader wrote:Bosanski jezik je nastao kad su svi stanovnici Bosne bili Bošnjaci, a Hercegovina nije ni postojala. Drzava se zvala BOSNA !!! Tvoj je problem sto ne poznajes historiju svoje drzave i naroda, a hoces da diskutujes u ovakvim temama. :bih:

Izmisljena i fabrikovana historija je ona koja se nametala od Kraljevine Jugoslavije pa sve do samostalnosti RBiH. Njen cilj je bio asimiliranje Bošnjaka u Srbe i Hrvate. Nazalost stogodisnja represija je djelimicno urodila plodom, a ti si najbolji primjer za takvo nesto. Bosanski jezik je jezik drzave Bosne, ime jezika i jeste definirano imenom tadasnje drzave koja se zvala BOSNA. Stanovnici te srednjovjekovne Bosne bili su dobri bosnjani ili ti ga bosnjani, medjutim dolaskom osmanlija rijec bosnjanin zamjenjuje termin bosnjAK (kao npr. PoljAK, SlovAK itd.) U "Nacertaniju" Ilije Garasanina (program nacionalne politike srpske kneževine) decidno pise da u Bosni zive Bosnjaci pravoslavne, katolicke i muhamedanske vjere, te da ce najlakse asimilirati pravoslavne. Ne znam zasto ti objasnjavam cinjenice koje bi svaki obrazovan covjek trebo znati, ali eto nadam se da mi je makar sevap :bih:
udrch

#319 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by udrch »

zambaklija wrote:
Bosnolog wrote:Latic je katastrofalno vodio ovu emisiju, nekulturno upadao i prekiado goste. Posebno me odusevio predstavnik Bosnjaka Kosova Arsim Tarik Saliji, kao i predsjednik Bosnjaka iz Hrvatske,.....
ako sam imao dilemu ovaj snimak mi je pomogao da se 100% odlučim BOSANAC,jer ovdje se i suviše jasno implicira da je Bošnjak musliman a niti sam to niti hrvat ili srbin :zoka:
ako te je ovaj skup diletanata na čelu sa voditeljom diletantom opredjelio ko si i šta si, onda se drug ubij..ja sam uspio odgledati ukupno 5,6 minuta, iz jedno 13 pokušaja koje sam moroa prekidati kad neko od njih nešto izvali, pogotovo Latić..
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#320 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Admir_1984 »

bosanac
islamska
bosanski

:roll:
udrch

#321 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by udrch »

menstruacija wrote:Crni su moji cigani iz geta Crna je moja 32jka bereta Belo Ciganceee ZLOOOOOOOO :)))))))),Crne Cak Tejlor
bela Srbija,Beograd.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
seljačina u sred beograda..
zambaklija

#322 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by zambaklija »

udrch wrote:
zambaklija wrote:
ako te je ovaj skup diletanata na čelu sa voditeljom diletantom opredjelio ko si i šta si, onda se drug ubij..ja sam uspio odgledati ukupno 5,6 minuta, iz jedno 13 pokušaja koje sam moroa prekidati kad neko od njih nešto izvali, pogotovo Latić..
tja,oni su predstavnici Bošnjaka pa ti sada budi Bošnjak :-)
Kolt12

#323 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Kolt12 »

Restart wrote:
Dobro ali kad su srpski politicari trazili da Bosnjaci svoj jezik nazovu bosnjackim a ne bosanskim iz Sarajeva se digla kuka i motika.
Normalno da je dio bosnjackog naroda tada pomislio kako je bosnjastvo nesto lose cim bosnjacki politicari ne zele svoj jezik nazvati bosnjackim. Mnogo toga je uticalo na podjelu naroda koji se 1991. izjasnio Muslimanima. Bosanski jezik izmedju ostalog.
Ti mjesas neke stvari, dosta vas mjesa neke stvari.

Bosanski jezik je onaj jezik kojim je vecina zitelja Bosne govorila stoljecima unazad, ukljucujuci tu Bosnjake Katolike koji se danas izjasnjavaju kao Hrvati, Vlahe sa podrucja Bosne, koji se danas izjasnjavaju kao Srbi, koji su krajem 19 stoljeca se asimilirali u Hrvate odnosno Srbe iskljucivo po liniji istih religija.

Sto znaci, "Bosanski jezik" historijski nije samo jezik Bosnjaka, nego jezik svih iz Bosne, znaci i Vlaha i Bosnjaka Katolika, koji se danas izjasnjavaju kao Srbi iz BiH, odnosno Hrvati iz BiH. Druga je stvar sto su se oni asimilirali u Srbe odnosno Hrvate, sto su se odrekli vlastitog jezika, nacionalnasti i sto su fakticki sami od sebe napravili manjine, jer oni to fakticki i jesu i ako imaju prava konstitutivnih naroda.

Bosnjaci su govorili zajednickim jezikom, bosanskim jezikom, prije i danas, nisu ga se odrekli i to je to. Zato bosanski jezik kao historijska cinjenica postoji, zato nacionaloidi "Bosanci" ne postoje. Pogotovo se to moze reci za nacionaloide Hercegovce, jer je opste poznata stvar da je Hercegovina produkt Omer Pase Latasa i osmanlija kako bi razjedinili Bosnu i s njom lakse vladali, nakon bosnjacke pobune koje je trajala vise od 30 godina i genocida nad Bosnjacima, posebno intelektualcima i vlastelom Bosnjaka.
menstruacija

#324 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by menstruacija »

Crnja iz huda,u oku mi je trn,Robin je saren
al je Batman crn!Crni su moji cigani iz geta.Crna je
moja 32jka bereta.Crna ovca pobegla uspavanom
pastiru,crni biber,crne dirke na klaviru.Na crno iz
zemlje izvozi se struja,black adder Crni Djordje i Gruja.
Na karnevalu crnje,djuska se samba,otrovnica ljuta,
kurava crna mamba!Crna su govna u crnoj bulji,crnesu
boje slova u citulji.Crne dlake na bicurinoj mindzi,crna
je boja americkih nindzi!Crna rupa,crna udovica,crni pojas
karate,dziudzica!

Belo roblje,beli pajdo i bela tehnika,belo djubre,beli
crnci,zamisljenog getoa.Gledam belu buxnu,zajebanog
precnika,beli dim kulja odavde pa do Resnika.Beli dvor,p
princ na belom konju,na saci beli puder,kad samaram drolju!
Pisam belog rusa u belu wc solju,beli toalet papir,rasut je po podu.
U belim tikama,ulicama hodam,nisam rodjen donela me bela roda.
Beli mantili,mi pisu bele upute,kazu imaju bele ludacke kosulje!
Elvis beo,Everles beo,Majkl Dzekson beo,kurt kobejn beo,Dzon Vejn beo,
Leri ptica beo,Beri Vajt beo u gipsu kad je ceo!?
breuer

#325 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by breuer »

crusader wrote:Izmisljena i fabrikovana historija je ona koja se nametala od Kraljevine Jugoslavije pa sve do samostalnosti RBiH. Njen cilj je bio asimiliranje Bošnjaka u Srbe i Hrvate. Nazalost stogodisnja represija je djelimicno urodila plodom, a ti si najbolji primjer za takvo nesto. Bosanski jezik je jezik drzave Bosne, ime jezika i jeste definirano imenom tadasnje drzave koja se zvala BOSNA. Stanovnici te srednjovjekovne Bosne bili su dobri bosnjani ili ti ga bosnjani, medjutim dolaskom osmanlija rijec bosnjanin zamjenjuje termin bosnjAK (kao npr. PoljAK, SlovAK itd.) U "Nacertaniju" Ilije Garasanina (program nacionalne politike srpske kneževine) decidno pise da u Bosni zive Bosnjaci pravoslavne, katolicke i muhamedanske vjere, te da ce najlakse asimilirati pravoslavne. Ne znam zasto ti objasnjavam cinjenice koje bi svaki obrazovan covjek trebo znati, ali eto nadam se da mi je makar sevap :bih:
braco Poljaci, braco Slovaci :lol:

ti tvrdis da je represija, ja tvrdim da se muslimansko zivlje u bosni nije na pocetku 20. stoljeca osjecalo bosnjackim :)

i srbi su 500 godina bili pod represijama, pa su zauvijek ostali to sto jesu...kod nas, kako je ko govorio tako su ljudi sutke prihvatali...

p.s. sad ces ti meni podastrijet nesumljive argumente u vidu par pjesnika, ali mene pjesnici ne zanimaju jbg :D mene zanima kako se iskreno osjeca narod, ne da mu neko mora pjevati i recitovati o tome sta je i ko je...pogotovo ne na pocetku 21. vijeka :-)
Last edited by breuer on 19/11/2012 13:07, edited 1 time in total.
Locked