Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
preludezalude

#301 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
BISCANIN2 wrote:GORANE
Kao što sam ti rekao Jeep je način života , jeep se ne vozi jeep se živi , ti to ne razumijes i to niko i ne ocekuje od tebeb ,ko vaze ,broji mjeri ne vozi jeepa .Za takve ljude su konfekcijska vozila i konfekcijski koncerni.
Ja sam prosli vikend bio u Valjevu ,kod Koceljevaca ,to ti je od Bihaća 600 km u jednom pravcu ,zbog jeepa ,da pokupim savjete,upoznam ljude ,razmjenim iskustva .
Wrangler je u svijetu terenaca ikona off-a ,pred njim svi stoje mirno , aksiom off voznje ,ne mjeri se sa defenderima ,g klasama i slicno.
Sad u Valjevu vidio sam jednog unlimited i maksuz stao ,vrh nema dalje bilo me sram da slikam gazda bio unutra .
Stavi jednog unlimiteda ili liberty -ja na parking i 5 najnovijih audija od tt pa nadalje ,vidjecemo oko kojeg se slikati i zagledati i okupljati .

Compas se i ne vodi ko pravi jeep .I stil nije iskljucivo dizajn ,stil je namjena,izgled ,nacin voznje itd.

ako sa sta primjetio - primjetio sam da GC u velikom broju slucajeva voze glavonje u trenerkama koji od para iz sljedece "transakcije" prelaze u X5, Q7 ili kakav drugi brend za gedze, tako da strpati stil i Jeep u istoj recenici hm...
Bravo ,evo i sam kažeš pa gdje ce gedže neg u q7 i slično,vidis da je jeep uz alfu antigedza brand ,inace jeeper i nisi ako nemas barem dva jeepa , ja za sad imam jednog i dogodine imam velika poslovna investiranja ,ali ako bog da 2014 xj dolazi u ergelu po svaku cijenu .

Ja vec 10 godina slušam od lokalnih majstora kako smeće od alfe propada ,kako je fiat 0 bodova i slicno,međutim alfa i fiat sve bolji i bolji a auta sve atraktivnija i mocnija i sve ih je više.A 159 je posebna prica ,dragulj automobilizma ,mislim da nema više za isto para .
Jok eto ti zivis i ti razumijes. Sto ne mogu ove na rende kora i supe na viljusku price, k'o da im najmanje 3 generacije u familiji voze Jeepa pa njima vladaju emocije nego ih u zadnjih nekoliko god pojeftino pokupovali iz US (pocesto natopljene modele posliej Katrine, havarija itd) ipa sad postali veci katolici od pape.
Mimo Wranglera koji je prica za sebe Jeepovi su konefkcija ko iz citanke, Cherokee, GC, Liberty, Cimmander, Compass sve ko jaje jajetu bez ikakve osobitnosti. Vodio ti njega pod sta hoces ali na Compassu pise Jeep.
Slabo si skontao za GC, ja sam u GC-ima vidjao najcesnje celave glave i gedze "u pokusaju", ne off road entuzujaste, nego manje uspjesne gedze koje cekaju da uspiju tako da slobodno batali tu pricu da gedze ne voze Jeep.
Alfa i fiat sve bolji i bolji a auta sve atraktivnija i mocnija i sve ih je više?????? Ama jesi li bas siguran da znas o cemu pises. Koliko ja vidim AR su spala na svega 2 modela, Fiat na 3 svoja + lijepe svoje znakove na tudja auta Fiatu ove godine prodaja pala za 17%, a AR za 31%!!!!!! Da se razumijemo meni se AR svidja ali ovo sto si ti napisao nema veze sa zivotom. Ako si tako isto objektivan i po pitanju strasti onda nemamo o cemu pricati...
Ja ni jednog celavca ni gedzu ne vidjeh u Jeep-u. U glavnom su u bmw stara 5-ica (pocetnici) i u audi 8, bmw x5, audi Q7.

Sto se tice alfe, mozda im jeste opala proizvodnja, mozda imaju malo modela u ponudi, ali ih je sve vise na cesti i to ja licno smatram veeeelikim uspjehom kad se uzme u obzir da samo imaju dva modela u ponudi. Zamisli da vw ima samo dva modela u ponudi...!!!
racionalista

#302 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by racionalista »

ljetos nekad na nedzaricima meni se cini sam vidio posljedice sudara golfa 2 i alfe. golf je bio udaren, u biti nista strasno, ali zato alfe nije bilo pola. jes ona lijepa i sve al kad ono vidis kazes neka hvala
goran16v

#303 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

preludezalude wrote: Ja ni jednog celavca ni gedzu ne vidjeh u Jeep-u. U glavnom su u bmw stara 5-ica (pocetnici) i u audi 8, bmw x5, audi Q7.

Sto se tice alfe, mozda im jeste opala proizvodnja, mozda imaju malo modela u ponudi, ali ih je sve vise na cesti i to ja licno smatram veeeelikim uspjehom kad se uzme u obzir da samo imaju dva modela u ponudi. Zamisli da vw ima samo dva modela u ponudi...!!!
Posto si u TZL situacija je mozda drugacija ali u SRJ je upravo onavka kakvu sam opisao, posto nemaju para za skupog terenca tipa Q7, X5, ML itd i sl da bi bili glavodnje i gedze u punom formatu ovi u razvoju alternativu traze u CG jeftino uvezenim iz US.
Zavisi iz koje perspektive posmatras veliki broj na cesti. Bio sam nedavno u IT i nisam bas stekao utisak da ih je puno na cesti, cak sta vise. Ako mislis na nase ceste ja mislim da je glavni razlog za to je cijena. Cak se i ovdje u argumentaciji pro i kontra alfa, pa cak i ovdje dodje do toga bolje novija alfa nego stariji svabo, sto znaci da na nasim cestama veci broj nazalost nije uspjeh alfe nego neuspjeh nase drzave i ekonomije. U to zasto je odnos cijena takav ne bih jer cemo opet doci do jos uvijek nerazjasnjene misjerije, ako je bolje opremljena, dizajnirana, sa boljim motorima, otkud razlika u cijeni.
citroen xm

#304 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by citroen xm »

Kad smo već kod Ceed-a, dobar je i svidio mi se. Ali Kia je Kia, a Alafa je Alfa. Taman da fuliran Ceed košta manje od osnovne Đuluijete ima razloga

http://www.b92.net/automobili/vesti.php ... _id=662754

A ima onaj čuveni snimak šta AR159 radi konkurenciji na testu izbjegavanja prepreka na klizavom. Nije sve u plastici.
johntra

#305 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

racionalista wrote:ljetos nekad na nedzaricima meni se cini sam vidio posljedice sudara golfa 2 i alfe. golf je bio udaren, u biti nista strasno, ali zato alfe nije bilo pola. jes ona lijepa i sve al kad ono vidis kazes neka hvala

haj sad racionalno pregledaj ovaj video, pa onda donesi neke racionalne zaključke...klasičan primjer posta, odnosno priče, rekla-kazala, kako je Alfa samo šminka i ništa više...
ChipyChips

#306 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by ChipyChips »

Ja koliko vidim to je samo fino upakovana hrpa lima koja i pri najmanjem sudaru pretvori se u zguzvanu konzervu kojoj nema pomoci,a o sigurnosti putnika bi se dalo raspravljati
johntra

#307 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

nemaš ti pojma, a to je činjenica....tako, da oko toga nema rasprave...
technoGeek

#308 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by technoGeek »

Znaci covjek bi volio vise biti u dvici i udariti u drugo auto, te potom zavrsiti u ovom stubu, oboriti semafor ili sta je vec bilo, sto se jasno vidi po guzvanjima Alfe. Pitao bih te ja sta bi bilo s dvice da je bila na mjestu Afe.
Don Zivconi

#309 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by Don Zivconi »

Joj sto ovdje ima isfrustriranih likova i mrzitelja Alfe pa to je za nepovjerovati . Sta li je vas Alfa nakacila u zivotu pa ste tako negativno nastrojenih mora da je neko ostao bez trebe :-) odvezla se sa vozacem Alfe :D pa joj je bilo na zadnjem sjedistu :dance: , nemaju vozaci Alfe kockaste i izbrijane glave ali zato imaju šljemdžiju i to švabskog :lol: . Ipak je svabo na kraju najbolji, isla sa talijanom a primila svabu :lol:

Ljudi po cio dan guglaju nebi li nasli kakvih anomalija, ganjaju po netu nekakve statistike i lupaju po forumu :-) , boze dragi pitam se imate li pametnija posla ko vas hrani i placa vam internet.
Better Man

#310 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by Better Man »

Poenta sigurnosti današnjih automobila je da sva šteta bude na samom autu,a da vozač i putnici ostanu čitavi. Danas imate često priliku vidjeti skrhano auto,a vozač bez ogrebotine i putnici ako ih ima, što i jeste cilj, a ne kao prije auto pretrpi minimalna oštećenja, ali vozač pogine. iili poginu putnici.
Don Zivconi

#311 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by Don Zivconi »

Better Man wrote:Poenta sigurnosti današnjih automobila je da sva šteta bude na samom autu,a da vozač i putnici ostanu čitavi. Danas imate često priliku vidjeti skrhano auto,a vozač bez ogrebotine i putnici ako ih ima, što i jeste cilj, a ne kao prije auto pretrpi minimalna oštećenja, ali vozač pogine. iili poginu putnici.
:thumbup: al hajde ti to klocevima objasni :-)
Better Man

#312 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by Better Man »

Ovo su najnepouzdaniji automobili u posljednjih 15 godina

Datum objave:
26.11.2012 14:29
Autor: I. Ć.
Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova
Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu

6
Automobili se kvare kao i bilo koji drugi stroj, no neki svojim vlasnicima otkazuju poslušnost češće od drugih
Povodom 15-godišnje obljetnice postojanja, britanska osiguravajuća kuća Warranty Direct odlučila je iz svoje baze podataka izvući popis od deset najnepouzdanijih automobila, no sama učestalost kvarenja odigrala je tek jednu polovicu uloge u konačnom rezultatu.

Britanci su, naime, zaključili kako i nije neka sreća ako vam se automobil kvari rjeđe no uz paprenu cijenu popravka.

Upravo se stoga pri vrhu našla krema automobilske ponude. Mercedes SL, primjerice, gotovo se nikad ne pokvari, ali kad vam se dogodi peh - bolje vam je da imate poveću svotu na računu.

Osiguravajuća kuća u obzir je uzela čak 450 modela kroz čak 200.000 polica u razdoblju od 1997. do 2012. Rezultate možete pronaći u nastavku, najnepouzdaniji automobil je Audi RS6.

10: Citroen XM 1994-2000: (438)
9. Land Rover Range Rover 2002- : (440)
8. Porsche 911 2001-2006: (442)
7. Bentley Continental GT 2003- : (490)
6. Audi A6 Allroad 2002-2005: (502)
5. Mercedes-Benz CL 2000-2007: (512)
4. Mercedes-Benz V-klasa 1996-2004: (547)
3. Mercedes-Benz SL: 2002- : (555)
2. BMW M5 2004-2011: (717)
1. Audi RS6 2002-2011 - (1282)
BISCANIN2

#313 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by BISCANIN2 »

ALFA, KRALJICA ZAVOJA I CESTE ,NEMA DALJE ,na putu kakvom Bosanskom njeno lezanje dolazi di izrazaja i ostali mogu da joj gledaju u zadnju tablicu jos koji zavoj a poslije toga ne mogu i to .
P.S. Na osnovu nekih prijasnjih iskustava, odnosno predrasuda, 159 je neopravdano okaljana i popljuvana... Bez ikakvih argumenata. Kompletna ova prica je validna kao i prica zena u brijacnici.
Nisi u pravu nije alfa popljuvana svi su popljuvani ,samo se svabe a pogotovo vw favorizira , uszmi samo od pokretaca teme riječi mehanicara koji je usput pjesnik i mudrac "alfa ima dva trenutka kad je kupis i kad prodas "i navodi letvu volana ,kao da je problem zamjeniti letvu volana , a onaj nadje rucke na vratima kako si izlizane , a sto audi izgleda ko da ga je tesar od bukvica teso nikom nista ,sto skup ko dragi kamen i na zadnjoj klupi kao da si u cekaoni ,da ne pricamo o 2.0 motorima ,diznama , mser ventilima itd. .
I veliki problem je sto u bosni je probelm naci bilo kakvog majstora ili servis koji nij vw ,samo vw servisi rade e egzistiraju a ostali su na velikkim mukama.Sve zbog price svabe su vrh ostalo je smeće .Njima je najednostavnije drndavce rastaviti i ćapat lovu .Ja moram u srbiju i cro ici da bi pokupio prava iskustva ,i pričao sa pravim majstorima koji jeepa imaju u malom prstu .
Fuj .

Evo malo :
http://www.youtube.com/watch?v=zON4bWsl2Ek

i jos malo :

http://www.youtube.com/watch?v=CLEfQTEj ... re=related

Gdje je audi i golf ovdje ?????

Nece da izliže ručke ili čuva letvu volana :D :D :D .
htcxone

#314 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by htcxone »

e to sam odavno htio napisati
Ni jedan servis niti i jedan jedini majstor koji radi WV pa makar bio i obični dunđer ne kaze da nema posla :))
znaci kanal je redovno pun, uvijek se nešto čeprka, al to su "jeftini" dijelovi, nije to ništa da vidis Alfe kako se kvari :D to nit mozes dijelova kupiti, kad ode dio mozes je parkirati jer su skupii dijelovi pravo... ja znam za dva lika u sarajevu koji rade alfe,i sad nije da nemaju posla, al u mene jaran radi u ASA i taj lik ne izlazi iz kanala... :roll: al nema veze, alfi ne valja letva volana 8-)
Don Zivconi

#315 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by Don Zivconi »

htcxone wrote:e to sam odavno htio napisati
Ni jedan servis niti i jedan jedini majstor koji radi WV pa makar bio i obični dunđer ne kaze da nema posla :))
znaci kanal je redovno pun, uvijek se nešto čeprka, al to su "jeftini" dijelovi, nije to ništa da vidis Alfe kako se kvari :D to nit mozes dijelova kupiti, kad ode dio mozes je parkirati jer su skupii dijelovi pravo... ja znam za dva lika u sarajevu koji rade alfe,i sad nije da nemaju posla, al u mene jaran radi u ASA i taj lik ne izlazi iz kanala... :roll: al nema veze, alfi ne valja letva volana 8-)
A ovi iz ASA auta su strucnjaci pravi, sluzbeno auto kupljeno 2006 ili 2007 godine audi A6 tdi 3.0 jos uvjek mu nisu nasli razlog konstantog izgaranja sijalice zadnjeg stop svijetla :-) a treba im hefta da ga zamjene :lol: , dok ovi drugi iz mercedesa vec 20 dana (bukvalno 20) auto stoji kod njih ima problem sa motorom ne znaju otkloniti kvar :shock: tek kupljen E klasa 350 presao 12.000 :lol: a ML isto tek kupljen presao mozda 30.000 trosi ulja vise nego goriva :sad: zali boze para, dok nova laguna tek kupljena nema niti jednu jedinu manu a rauba se konstantno isto kao i nove ford fieste i nisan qashqai :D . pa mi pocnu pricati o autima a ovi ako nisu u garazi radi lopova onda su na servisu.

Ima kod nas jedna izreka stavi "stavi na garazu forda da cuva audia" :lol:
htcxone

#316 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by htcxone »

sto se tiče svjetla vrlo je moguce da moraju instalacije cijele pregedati da nema spoj ili je voda došla ---- :D
a to je ono sto pricam, idealizuje se auto koje ima NAJVISE SERVISA u evropi... pa normalno kad su puni, isplati im se, i ja bih sad otvorio servis za audi škodu i wv prije nego za mazdu, jer mi je to garan ta necu imati posla sto zbog manjeg pbroja auta sto zbog nekvarljivosti, isto vrijedi i za nova vozila alfe 159,brera,giulietta, tako da samo dobra reklama, lijep glas vozaca itd skrivaju nedostatke audija i ostalih a bgm ih ima, podosta
Don Zivconi

#317 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by Don Zivconi »

htcxone wrote:sto se tiče svjetla vrlo je moguce da moraju instalacije cijele pregedati da nema spoj ili je voda došla ---- :D
a to je ono sto pricam, idealizuje se auto koje ima NAJVISE SERVISA u evropi... pa normalno kad su puni, isplati im se, i ja bih sad otvorio servis za audi škodu i wv prije nego za mazdu, jer mi je to garan ta necu imati posla sto zbog manjeg pbroja auta sto zbog nekvarljivosti, isto vrijedi i za nova vozila alfe 159,brera,giulietta, tako da samo dobra reklama, lijep glas vozaca itd skrivaju nedostatke audija i ostalih a bgm ih ima, podosta
Pa mogli su promijeniti komplet instalacije od 2006 godine a ne ih pregledati :lol: svako malo zovi rezervisi termin za servis, sad mi bas novi kolega prica kako mu je ujak kupio q7 i na 90.000 mu zvekne motor stavili mu novi motor sa kilometrzom 0 pod uslovom (potpisao) da ne prica sta je bilo :-) radnja se odvija u RS-u, kontam zar nije u garanciji motor hebem ga ja da ti ga zamjene onako glat bez bilo kakvih peglanja :?
htcxone

#318 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by htcxone »

Don Zivconi wrote:
htcxone wrote:sto se tiče svjetla vrlo je moguce da moraju instalacije cijele pregedati da nema spoj ili je voda došla ---- :D
Pa mogli su promijeniti komplet instalacije od 2006 godine a ne ih pregledati :lol: svako malo zovi rezervisi termin za servis, sad mi bas novi kolega prica kako mu je ujak kupio q7 i na 90.000 mu zvekne motor stavili mu novi motor sa kilometrzom 0 pod uslovom (potpisao) da ne prica sta je bilo :-) radnja se odvija u RS-u, kontam zar nije u garanciji motor hebem ga ja da ti ga zamjene onako glat bez bilo kakvih peglanja :?
e jarane ne smijes tako :D sad si ti javno to rekao , nećeš dobiti garanciju :evil:
a ne , ne kazem ja da nije kvalitet, ali nemoj mi zakivati u zvijezde a drugo pljuvati, nije fer ni malo, jer je ralnost da je svako auto kvarljivo i ima mane, samo sto neka na osnovu brenda i stare slave imaju mnogo veće cijene...i ponavljam uvijek ali uvijek cu uzeti alfu 2008 godinu sa touch screen navigacijom i kozom za nekih 18 000 (otprilike) nego uzeti audija a3 a standard opremmom 2006 godinu za iste pare
goran16v

#319 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

johntra wrote:Po pitanju traženja viška para za taj auto, sve je utemeljeno na relativno dobroj reputaciji Alfe 147, koja je nakon A3 bila drugi premium kompakt...ljudi su jednostavno napravili dobro auto, a vidim da sa njom još nema većih problema, auto koje nasljeđuje sve dobre stvari 147 i daje još više...nije problem dati takvu cijenu, jer kupaca uvijek ima, problem je što se ta cijena treba održati, a Alfa nikad nije bila dobra u tome, zato i jeste best buy kad je polovna...
po pitanju poređenja Giluette i A3, Alfa ne zaostaje u ničemu, osim što nema top verziju tipa S3...naravno, sad je novi A3 u prednosti, jer se radi o novom modelu...
159 je odlično zamišljen auto kojeg je ubila težina i vozne karakteristike koje su bile daleko od 156, iako je odlična za vožnju...mislim da je to auto uništilo ugledanje na sveti trojac, a to je ono što vlasnici Alfe ne vole, mada ima i takvih...zato se pravo malo onih 700.000 kupaca 156 vratilo 159, jer jednostavno, to nije bilo to..
Posten tekst uz jednu primjedbu i pitanje:
1. Alfa Romeo nije premium brend tako da njen kompakt tj 147 ne moze biti premium kompakt. Moze biti preium kompakt u okviru Fiat grupe, ali govoreci generalno o brendovima ne moze.
2. Zasto Alfa nije dobra u odrzavanju cijena? Jednostavno je nemoguce da svi razlozi za to budu nevezani za auto tj. za njegove karakteristike i kvalitet.
johntra

#320 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

1. Alfa je oduvijek imala veće cijene od konkurencije, koje su nekada čak i bile u ravni sa tim premium brendovima, jer Alfa je ipak postojala i prije nego je kupio FIAT...Znači, nije to krenulo od 147, koja je bila samo logičan nastavak takve filozofije...Tih godina su se po kvaliteti od kompakta, a i po ostalom, izdvajali samo 147 i A3, a ako ćeš mi, recimo, reći, da je Golf 4 iste kvalitete i završne obrade kao 147, onda je i Golf 4 isto kao i Audi A3, te nema nikakve razlike između ova dva modela.
2. Ja zaista ne mogu naći drugog razloga za pad cijena, osim toga da će Alfa još dugo za sobom vući epitet nekvalitetnog auta, koja potiče od modela koji su zaista imali problema sa kvalitetom, a to se sve veže za 90-e godine prošlog vijeka...modeli iz novog vijeka, uključujući 147, 156, 166, te 159, MiTo i Giulietta su značajno kvalitetniji automobili, a vjerujem da će se taj kvalitet i u budućnosti popraviti
goran16v

#321 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

johntra wrote:1. Alfa je oduvijek imala veće cijene od konkurencije, koje su nekada čak i bile u ravni sa tim premium brendovima, jer Alfa je ipak postojala i prije nego je kupio FIAT...Znači, nije to krenulo od 147, koja je bila samo logičan nastavak takve filozofije...Tih godina su se po kvaliteti od kompakta, a i po ostalom, izdvajali samo 147 i A3, a ako ćeš mi, recimo, reći, da je Golf 4 iste kvalitete i završne obrade kao 147, onda je i Golf 4 isto kao i Audi A3, te nema nikakve razlike između ova dva modela.
2. Ja zaista ne mogu naći drugog razloga za pad cijena, osim toga da će Alfa još dugo za sobom vući epitet nekvalitetnog auta, koja potiče od modela koji su zaista imali problema sa kvalitetom, a to se sve veže za 90-e godine prošlog vijeka...modeli iz novog vijeka, uključujući 147, 156, 166, te 159, MiTo i Giulietta su značajno kvalitetniji automobili, a vjerujem da će se taj kvalitet i u budućnosti popraviti
Mozda je nekad imala vece cijene, ja fakat ne znam te detalje niti do kad je bilo tako i kad je krenuo pad cijena, ali trenutno i nema bas vece cijene. Upravo sam briznski pogledao cjenovnik u IT, osnovna Giulietta 1,4t je 18,7k EUR, osnovni Golf VII 1,2 TSI je 17,8k EUR, osnovni Golf 1,4TSI je vec 20,5k EUR, osnovna Astra 1,4 16,5k EUR, osnovna Astra 1,4t je 19,25k EUR itd. Istovremeno osnovni Volvo V40 je vec 23,45k EUR, A3 23.05k EUR, A3 Sportback 23.9k EUR, A klasa 22,9k EUR. Slozices se da je razlika u cijeni evidentna. Upravo ono sto pominjes iz 90-ih, a da budemo iskreni i 80-ih (ja se sjecam katastrofalnih kritika na racun kvalitete 33-ice, korozija i elektronika), je drzi izvan premiuma bez obzira sto su neki modeli iskakali cijenom. Premium brend naravno moze dozvoliti neuspjesan model i to de desava, ali pad kvalitete, pogotovo tako drastican koji ga prati narednih 20-30 god ne moze. Naravno da Golf i Audi nemaju isti kvalitet i zavrsnu obradu. Da je 147 jednako kvaliteten kao A3 da bi zajedno odskalali kvalitetom je tvoje misljenje, ja ne mislim tako ali ga postujem. U vrijeme pojave 147-ice BMW je vec 5-6 god imao svog kompakta na osnovi E36, pa E46, a zatim i seriju 1, istovremeno sa 147-icom krece i C klasa Sport Coupe, kasnije CLC, doduse na osovi auta vise klase, ali bez obzira na to kompakt, a tvrditi da Audi, a pogotovo AR odskacu kvalitetom u odnosu na BMW i MB je ipak malo pretjerano.
Da budemo objektivni, mimo epiteta o nekvalitetnom autu koji vuce, AR jos uvijek spocitavaju nizi kvalitet zavrsne obrade u odnosnu na njemacku i ostalu konkurenciju (ne kazem da je los, ali takvi su komentari u usporedbi). Takodjer, kako uz auto od subjektivnih stvari kupujes pozitivne tipa dizajn, osjecaj u voznji itd, tako kupujes i negativne narusena tradicija, rizik sa kvalitetom itd.
romeomoraprezivjeti

#322 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by romeomoraprezivjeti »

Sta je za tebe Gorane zavrsna obrada??????? Je li to kod audia nema onih cvrcaka plastike,ponegdje i dobrog lufta???
goran16v

#323 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

romeomoraprezivjeti wrote:Sta je za tebe Gorane zavrsna obrada??????? Je li to kod audia nema onih cvrcaka plastike,ponegdje i dobrog lufta???
Izmedju ostalog i to, ali i ispadanje prekidaca, pucanje kvaka i sl, vitoperenje na suncu, odljepljivanje tapecirunga, ispadanje kedera, guljenje boje itd itd. Vjerovatno ima i kod Audia, samo je pitanje kod koga ima vise. Za Audia sve recenzije kazu da ima vrhunsku zavrsnu obradu pa sta god to znacilo...
johntra

#324 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

@goran...Prvo, da ti odgovorim za to kako su Alfa i A3 prvi premium kompakti...svi modeli Merca i BMW-a koje si nabrojao su modeli koji su nastali skraćivanjem platformi i modela, a ne na platformama specijalno razvijanim za kompaktne modele...tako, da se osim po veličini ne mogu nikako porediti sa kompaktima, a da je tako BMW bi i dalje pravio kompakte na skraćenoj platformi trice i ne bi razvio novu za keca...isto tako, CLC je samo kupe verzija C klase i nema ništa sa kompaktnim modelom...to je ono kad ja pričam o platformama i klasama...BMW 1 je pravi kompkatni model i prvi konkurent A3 i 147, da bi kasnije došli ovi ostali...
Kad pričamo o premium modelima, nije baš ni da BMW, Audi i ostali nisu imali flopove u kvaliteti i nepopularne modele, tako da su i tu u ravni sa Alfom...naravno, sve je to manje u odnosu na Alfu, ali Alfa barem nije gasila modele nakon prodaje od dvije ili tri godine...
Po pitanju cijena, izabrao si loše tržište, jer se radi o italijanskom domaćem tržištu..recimo, isto tako je Golf značajno jeftiniji u Njemačkoj, nego u Italiji...ali opet, po tim cijenama Alfa (na EU tržištima) dolazi sa početnim, slabijim motorom i vanjskom i unutrašnjom opremom, a kad se to sve doda, vrlo lako se može doći do približne cijene početnih A3 ili Merca...Što se tiče Volva (Njemačka, a skoro i sva ostala tržišta), njegove cijene su smiješne jer je ovo auto skuplje i od BMW, Audija i Merca u početnim cijenama...što se tiče niže kvalitete materijala u Alfi 147 ili Giulietta, u odnosu na Audi A3 prve i druge/treće generacije, to prvi put čujem od tebe, jer ja takve komentare nisam našao, pogotovo jer materijale većine današnjih automobila prave iste fabrike, po specifikacijama za istu klasu...naravno, ni to ne mora ništa značiti, jer, recimo, u BMW 1 i 3 hrđaju sjedišta, a pravi ih njemačka kompanija, dok fušerski Francuzi prave sjedišta koja ne hrđaju za 5 i 7 seriju...
goran16v

#325 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

@johntra
Tacno je po cemu su A3 i 147 kompakti, a drugi nisu, mada drugi imaju koncept, pa i ime kmpakt. Sto se tice tvrdnje da je 147-ica premium kompakt, da se ne vracamo na prezvakano, brend koji nije premium jednostavno ne moze praviti premium model bez obzira na sve, pa tako AR koja svakako nije (vise) premium brend ne moze praviti 147-icu koja bi bila premium. Skoda ili Dacia sutra mogu izbaciti high tech super napucani, opremljeni, kvalitetni i skupi kompakt, ali to nece biti premium kompakt, moze biti high tech super napucani, opremljeni, kvalitetni i skupi Skoda ili Dacia kompakt ali ne premium kompakt.
Tacno je da su i BMW i Audi i Merc imali nepopularne modele i padove kvaliteta, ali nijedan od pomenutih, pa ni mnogi drugi nisu imali toliki pad kvalitete da posljedice tog pada tripe jos 20-30 god i to tome ni u ludilu ne mogu biti ravni sa Alfom kao tvrdis. Zapravo, nazalost tu malo ko moze biti ravan sa AR i talijanima uopste.
Ajd ako ti ne odgovara IT jer je AR domaci auto ajmo onda u D gdje su svi ostali osim Volva domaci: najjeftijiji AR Giulietta je 1,4t 18,95k EUR, Golf 1,2TSI 16,97k EUR, 1,4 TSI, 20,40 EUR,Astra 1,4t 18,19k EUR, A klasa 23,97k EUR, V40 24,68k EUR, A3 22,5k EUR, A3 Sportback 23,4k EUR, BMW 1 3vr 21,9k EUR 5 vr 22,66k EUR. Kao sto mozes da vidis, trziste pravi male oscilacije cijena, ali nimalo ne utice na potvrdu tvrdnje da AR nema cijene u rangu premium brendova. Dokle cijena seze je irelevantna stvar. Uzmi Octaviu za primjer, u DE taj auto u najskupljoj varijanti kosta 28k EUR, RS sa 2,0 TSI motorom kosta i L&K opcija 31k EUR, RS sa 2,0TDI motorom 32k EUR, dakle u svim slucajevima bitno skuplje od navedenih cijena premium kompakta pa je to ne cini premium kompaktom. Sto se tice cijena Volva, ti si inace poznat po tome sto tvrdis nesto na osnovu predvidjanja, ja cu se ograniciti da ce prodaja pokazati opravdanost cijene.
Sto se kvalitete materijala tice, nazalost upravo kao i ti i ja sam osudjen na citanje rezencija u kojem se za skoro pa svaki Audi, bez obzira na klasu i model navodi vrhunska zavrsna obrada i materijali, a u testovima i recenzijama AR, koje sve govore o koraku od 7 milja u kvaliteti, jednostavno nisam procitao nijedan koji nije pomenuo, da citiram "tradicionalnu mediteransku slampavost", sto se 147-ice tice pogotovo za one do 2004.
Post Reply