Be|smrt

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Vaš stav?

Smrt
30
38%
Besmrtnost
34
44%
Ne zanima me
14
18%

Total votes: 78

Kroksica

#301 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

miskin wrote: Ma nisam ja tako ostario, kazu ovo su najbolje godine, vidim ja da vas je krenulo nocas ova blaza varijanta onih "brezobraznih" filmova
Ja se ogradjujem od svih varijenti spomenutog filma.
miskin

#302 Re: Be|smrt

Post by miskin »

jel ovo onaj iz Kuvajta za knjigu rekorda http://www.avaz.ba/showbiz/kiosk/vatrom ... gu-rekorda
Kroksica

#303 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

miskin wrote:jel ovo onaj iz Kuvajta za knjigu rekorda http://www.avaz.ba/showbiz/kiosk/vatrom ... gu-rekorda
Jasta, ta necemo tebi svakakav. :D Nije svaki dan rodjendan.
nasa

#304 Re: Be|smrt

Post by nasa »

kojeime wrote:
nasa wrote:Cinio je i Mojsije cuda...
Pa dobro,to je razlicito vidjenje nekih stvari,vjerujem da vec znas da Islam na to gleda drugcije...
Interesovalo me kako gledas na to jer vjerovao ili ne pravo malo krscana s kojima sam pricala zna zasto vjeruje da je Isus Boziji sin vec eto tako samo vjeruje !
Hajde, molim te. Eto samo tako vjeruje. Ne vjeruje samo tako, vec vjeruje jer je to dogma njihove religije.

A ti hoces reci da si o svakoj tvrdnji u Kur'anu prvo dobro razmislila, pa si na osnovu toga odlucila u koje ces vjerovati a u koje ne, i sasvim slucajno je ispalo da si poslije razmisljanja o sve i jednoj tvrdnji u Kur'anu zakljucila da je bas sve i jedna ispravna, pa u njih vjerujes. Nije se moglo ni slucajno desiti da vjerujes u tvrdnje iz Kur'ana samo zato jer tu pise, dakle jer su dogma tvoje religije, a da ni sama ne znas zasto u njih vjerujes, jer nisi bas o svakoj razmisljalja.

Je li i ti znas zasto vjerujes da su zene inferiorne u odnosu na muskarce? Neko ranije spomenu, nisam siguran da li je to bilo na ovoj ili na drugoj temi, da u islamu za ono sto moze posvjedociti jedan muskarac za to isto moraju posvjedociti dvije zene. Ne moze jedna, jer jedna zena ne moze biti jednaka jednom muskarcu, dakle muskarac vrijedi kao dvije zene. Ako si muslimanka u to bi trebala vjerovati, a ako vjerujes onda znas zasto u to vjerujes? Ili vjerujes jer je to dogma, a ne pitas se zasto?

Ako ne vjerujes da je to tako, nisi onda muslimanka.

I sta sad?
Nije to oko Isusa dogma,imaju oni objasnjenje,samo vecina krscana jednostavno ne zna :D i ne mislim nista lose jer ima koliko hoces i muslimana koji ne znaju ni osnovne stvari o Islamu.
Ustvari ja sam samo htjela da objasnim zasto me to pitanje interesuje i da je interesantno...jer to i jos neka pitanja predstavlja sustinsku razliku izmedju Islama i krscanstva.
Ne znam kako ti je @Kroskica oprostila ovo za zene :roll: :D mora da joj je promaklo!
Zene nisu inferiorne u odnosu na muskarce ni u Kur'anu,a ni u praksi(dobro,mozda jesu malo u praksi ali za to su krivi muskarci,a ne Kur'an)!
Primjer koji si naveo se odnosi na svjedocenje i ima objasnjenje,a nikako to nije Kur'ansko pravilo!
Zene i muskarci su razliciti i u skladu s tim svaki spol ima svoje prednosti odnosno ravnopravni su u svojoj razlicitosti!
staradis

#305 Re: Be|smrt

Post by staradis »

Imam pitanje ako bi zivjeli vjecno kako provesti vjecnost zar nam nakon nekog vremena nece sve dosaditi?
Great Cornholio

#306 Re: Be|smrt

Post by Great Cornholio »

staradis wrote:Imam pitanje ako bi zivjeli vjecno kako provesti vjecnost zar nam nakon nekog vremena nece sve dosaditi?
Neće, pogotovo onima koji završe u džehenemu :evil: :lol:
harač

#307 Re: Be|smrt

Post by harač »

staradis wrote:Imam pitanje ako bi zivjeli vjecno kako provesti vjecnost zar nam nakon nekog vremena nece sve dosaditi?
ovo je pitanje koje su ozbiljno razmatrali savremeni filozofi (npr. bernard williams). odgovor je općenito da je besmrtnost kao takva nepoželjna, jer će čovjeku samo postojanje dosaditi kada iscrpi sve tzv. kategoričke žudnje (završetak obrazovanja, osnivanje porodice, briga za djecu, ostvarenje drugih zadatih - netrivijalnih - ciljeva itd.). poseban je problem što u svijetu gdje su svi besmrtni čovjek teško može sebe ostvariti na bilo koji način što vodi u frustracije različite vrste.

ovo sve je pod pretpostavskom da smo besmrtni u ovom svijetu. besmrtnost u paralelnom svijetu raja - sa svim njegovim voćem i povrćem, rijekama meda i vina, djevicama i sl. - djeluje (be)smrtno dosadna (nije čudo što se ističe da ono što se ustvari obećava u vjerskim knjigama uopće nije tačno, da je bila tek navlakuša za pustinjske ljude, te da je "aluzija" za nešto puno zanimljivije i sadržajnije... neki teoretišu o pristupu internetu, ali ništa nije sigurno)
kojeime

#308 Re: Be|smrt

Post by kojeime »

"ovo je pitanje koje su ozbiljno razmatrali savremeni filozofi (npr. bernard williams). odgovor je općenito da je besmrtnost kao takva nepoželjna, jer će čovjeku samo postojanje dosaditi kada iscrpi sve tzv. kategoričke žudnje (završetak obrazovanja, osnivanje porodice, briga za djecu, ostvarenje drugih zadatih - netrivijalnih - ciljeva itd.). poseban je problem što u svijetu gdje su svi besmrtni čovjek teško može sebe ostvariti na bilo koji način što vodi u frustracije različite vrste."

Sa druge strane covjek bi mogao da je besmrtan "resetovati se" pa pokusati kako je kada si dobar, kada si zao, kada uradis ovo, ono, pokusati razne varijante bitstva. U jednom zivotu koji je ogranicen vremenski ne mozes pokusati razne varijante kakav ces biti da bi odabrao onu koja ti najvise odgovara. I to je problem sa smrtnosti, ta prokleta "E da sam samo... E da sam tada drugacije odabrao, E da mi je jos vremena da probam i ovo i ono..."

A, naravno, problem je i to sto je smrt kraj zvota koji nam se svidi, a toliko je kratak da nema vremena da nam dosadi.

I jedno je biti besmrtan da vjecno zivis kao da ti je izmedju 20, 25 i 30 godina, a drugo je besmrtnost u kojoj stalno "staris" to onda i ne bi bio dobar besmrtan zivot, imato 1535035325457645236... godina, i imati tijelo, duh, i sve ostalo u skladu sa godinama. Dok sa druge strane, imati 30 i tada prestati stariti i uci u besmrtan zivot bi moglo biti veoma veselo i zanimljivo.

Medjutim, dzaba pricamo o ovome kada je sve jasno.
nasa

#309 Re: Be|smrt

Post by nasa »

harač wrote:
ovo je pitanje koje su ozbiljno razmatrali savremeni filozofi (npr. bernard williams). odgovor je općenito da je besmrtnost kao takva nepoželjna, jer će čovjeku samo postojanje dosaditi kada iscrpi sve tzv. kategoričke žudnje (završetak obrazovanja, osnivanje porodice, briga za djecu, ostvarenje drugih zadatih - netrivijalnih - ciljeva itd.). poseban je problem što u svijetu gdje su svi besmrtni čovjek teško može sebe ostvariti na bilo koji način što vodi u frustracije različite vrste.

ovo sve je pod pretpostavskom da smo besmrtni u ovom svijetu. besmrtnost u paralelnom svijetu raja - sa svim njegovim voćem i povrćem, rijekama meda i vina, djevicama i sl. - djeluje (be)smrtno dosadna (nije čudo što se ističe da ono što se ustvari obećava u vjerskim knjigama uopće nije tačno, da je bila tek navlakuša za pustinjske ljude, te da je "aluzija" za nešto puno zanimljivije i sadržajnije... neki teoretišu o pristupu internetu, ali ništa nije sigurno)
Nije da je bas besmrtno dosadno pa,u ovom zivotu nemas ni pola od toga sto se obecava u raju,a ipak nije dosadno vec bi svi da prozivimo sto je vise moguce... :D
Kroksica

#310 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

Cuj dosadno...
nasa

#311 Re: Be|smrt

Post by nasa »

Kroksica wrote:Cuj dosadno...
A eto ,sad ne valja ni raj...hajde mozda im se svidi dzehenem :D
harač

#312 Re: Be|smrt

Post by harač »

kojeime wrote:Sa druge strane covjek bi mogao da je besmrtan "resetovati se" pa pokusati kako je kada si dobar, kada si zao, kada uradis ovo, ono, pokusati razne varijante bitstva. U jednom zivotu koji je ogranicen vremenski ne mozes pokusati razne varijante kakav ces biti da bi odabrao onu koja ti najvise odgovara. I to je problem sa smrtnosti, ta prokleta "E da sam samo... E da sam tada drugacije odabrao, E da mi je jos vremena da probam i ovo i ono..."
taj argument "restartovanja" je već iznošen protiv williamsa, odnosno tvrdnje da čovjek može iscrpiti sve kategoričke žudnje. međutim, argument nije uspješan, prije svega jer ovdje govorimo o besmrtnosti, a ne tek jako dugom životu

m. nussbaum iznosi drugi problem: jedini (ili jedan od glavnih) razloga zašto nam se naša djela čine značajnim jeste temporalno ograničenje našeg života, činjenica da nemamo milion izbora i šansi da pokušamo nešto novo kad god nam se prohtije. u besmrtnom životu sva djelovanja bi izgubila značaj (odnosno, došlo bi do općeg pada motivacije), jer uvijek možemo bilo šta početi, prekinuti, nastaviti, promijeniti...
kojeime wrote:I jedno je biti besmrtan da vjecno zivis kao da ti je izmedju 20, 25 i 30 godina, a drugo je besmrtnost u kojoj stalno "staris" to onda i ne bi bio dobar besmrtan zivot, imato 1535035325457645236... godina, i imati tijelo, duh, i sve ostalo u skladu sa godinama. Dok sa druge strane, imati 30 i tada prestati stariti i uci u besmrtan zivot bi moglo biti veoma veselo i zanimljivo.
pretpostavka ovih umnih eksperimenata jeste da se ne stari progresivno, već da se ostaje besmrtan u "cvijetu mladosti" :D zaključak je upravo tragičan iz razloga što ukazuje na nepoželjnost besmrtnosti čak i pod tim uslovom
fatamorgana

#313 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

Ma gdje može bit' dosadno s 'nolkim hurijama, bolje i od modne revije sa top modelima, :wink:
harač

#314 Re: Be|smrt

Post by harač »

fatamorgana wrote:
Ma gdje može bit' dosadno s 'nolkim hurijama, bolje i od modne revije sa top modelima, :wink:
sulejmanu je trebalo samo dvije sezone da mu pozli više od harema. mi ovdje govorimo o beskonačnom vremenu, koliko god ideja o neprestanim orgijama bila privlačna :D
fatamorgana

#315 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

harač wrote:
fatamorgana wrote:
sulejmanu je trebalo samo dvije sezone da mu pozli više od harema. mi ovdje govorimo o beskonačnom vremenu, koliko god ideja o neprestanim orgijama bila privlačna :D
Ma isto ti je i sa tulumbama, sve jednom dosadi, :D
Kroksica

#316 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

Meni je samo cudno pitanje. Od tolikih pitanja koja mi padaju na um, nikad se ne bih sjetila ovoga.
harač

#317 Re: Be|smrt

Post by harač »

Kroksica wrote:Meni je samo cudno pitanje. Od tolikih pitanja koja mi padaju na um, nikad se ne bih sjetila ovoga.
kojeg pitanja?
miskin

#318 Re: Be|smrt

Post by miskin »

Zemljotres jačine 4.0 stepena po Richteru nedaleko od Podgorice, osjetio se i u većem Djelu Hercegovine....
@kroksice, jel sve uredu :D
nasa

#319 Re: Be|smrt

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
harač wrote:
fatamorgana wrote:
Ma isto ti je i sa tulumbama, sve jednom dosadi, :D
Pa se prebacis na hurmasice i nije dosadno.... :wink:
Kroksica

#320 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

harač wrote:
Kroksica wrote:Meni je samo cudno pitanje. Od tolikih pitanja koja mi padaju na um, nikad se ne bih sjetila ovoga.
kojeg pitanja?
Hoce li biti dosadno citavu vjecnost u Dzennetu.
Kroksica

#321 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

miskin wrote:
Zemljotres jačine 4.0 stepena po Richteru nedaleko od Podgorice, osjetio se i u većem Djelu Hercegovine....
@kroksice, jel sve uredu :D
Ja ga nisam osjetila. Spavala. :D
harač

#322 Re: Be|smrt

Post by harač »

nasa wrote:
vidiš, dobra ideja. napraviti neki raspored :D imamo na raspolaganju [1000 milijardi godina - koliko god se trudio zamisliti vječnost, nešto me vuće da to ograničim]. prvi dan orgije, drugi hurmašice, treći čitav dan samo baklava, četvrti ponovo orgije, sljedećih pet dana samo facebook (iako mi djeluje neuvjerljivo da će u raju biti tehnologije :D ), nakon toga tufahije, jedanaesti dan...
nasa

#323 Re: Be|smrt

Post by nasa »

harač wrote:
nasa wrote:
vidiš, dobra ideja. napraviti neki raspored :D imamo na raspolaganju [1000 milijardi godina - koliko god se trudio zamisliti vječnost, nešto me vuće da to ograničim]. prvi dan orgije, drugi hurmašice, treći čitav dan samo baklava, četvrti ponovo orgije, peti...
Eto vidis da se moze,kada prodju te milijarde godina onda sve ispocetka,samo se nadaj da ces na drugom svijetu imati bolji zeludac da sve to svaris.... :mrgreen:
fatamorgana

#324 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

nasa wrote: Pa se prebacis na hurmasice i nije dosadno.... :wink:
Jao, ne spominji, :wink:
fatamorgana

#325 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

harač wrote:
nasa wrote:
vidiš, dobra ideja. napraviti neki raspored :D imamo na raspolaganju [1000 milijardi godina - koliko god se trudio zamisliti vječnost, nešto me vuće da to ograničim]. prvi dan orgije, drugi hurmašice, treći čitav dan samo baklava, četvrti ponovo orgije, sljedećih pet dana samo facebook (iako mi djeluje neuvjerljivo da će u raju biti tehnologije :D ), nakon toga tufahije, jedanaesti dan...
i na kraju završiš na ne ljuti se čovječe, domine, šah .... za vječnost, :D
Post Reply