dobro, zelim da mi das ajete gdje se to spominje za sabah, podne, ikindiju, aksam, jaciju, i jos kada nastaje namasko vrijem i kada zavrsava za svaki od namaza, cekam sadJa cu ti reci da nema potrebe za ovim hadisom jer se namaska vremena spominju u Kur'anu.
Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
- miskin
#301 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
- Kroksica
#302 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Postavila sam link koji sadrzi sve ajete vezane za namaz. Izvoli pa trazi. Malo ne nefer traziti od mene bilo sta da ti dokazem kad ti nisi u stanju odraditi to sto se od tebe trazi.miskin wrote:dobro, zelim da mi das ajete gdje se to spominje za sabah, podne, ikindiju, aksam, jaciju, i jos kada nastaje namasko vrijem i kada zavrsava za svaki od namaza, cekam sadJa cu ti reci da nema potrebe za ovim hadisom jer se namaska vremena spominju u Kur'anu.
Da se razumijemo, ja ovdje nisam duzna pravdati sebe i svoje vjerovanje, to sto argumentovano zastupam svoje stavove je moja dobra volja i previse slobodnog vremena i zivci koji me dobro sluze.
- miskin
#303 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
sto se tice tvog prvog pasusa, tako ti Allaha, zar to nije isto kad sam ja postavio link od one knjige i rekao bujrum, tebi se ne sviđa, i hajde ja krenem s hadisim, a ti meni ovakoPostavila sam link koji sadrzi sve ajete vezane za namaz. Izvoli pa trazi. Malo ne nefer traziti od mene bilo sta da ti dokazem kad ti nisi u stanju odraditi to sto se od tebe trazi.
Da se razumijemo, ja ovdje nisam duzna pravdati sebe i svoje vjerovanje, to sto argumentovano zastupam svoje stavove je moja dobra volja i previse slobodnog vremena i zivci koji me dobro sluze.
da se razumijemo ni ja nisam duzan pravdati sovje stavove, ali to cinim iz sebi poznatih razloga
Želim te ajete, posebno ne ovako mogla si mi reci evo ti Kur'an i trazi, ako sam ja ispao covjek ocekujem to isto zauzvrat
- Kroksica
#304 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Ja sam tebi dala link za koji ti treba maksimalno 10 minuta citanja, ti si meni dao knjigu od 300 stranica.miskin wrote:sto se tice tvog prvog pasusa, tako ti Allaha, zar to nije isto kad sam ja postavio link od one knjige i rekao bujrum, tebi se ne sviđa, i hajde ja krenem s hadisim, a ti meni ovakoPostavila sam link koji sadrzi sve ajete vezane za namaz. Izvoli pa trazi. Malo ne nefer traziti od mene bilo sta da ti dokazem kad ti nisi u stanju odraditi to sto se od tebe trazi.
da se razumijemo ni ja nisam duzan pravdati sovje stavove, ali to cinim iz sebi poznatih razloga
Želim te ajete, posebno ne ovako mogla si mi reci evo ti Kur'an i trazi, ako sam ja ispao covjek ocekujem to isto zauzvrat
Vi ste od mene trazili da vam objasnim kako klanjam oslanjajuci se samo na Kur'an, ja objasnila i zauzvrat trazila od vas da isto to odradite sa hadisima. Medjutim, niste. Ni ti ni jahh, mada je on obecao da ce to sutra ako Bog da odraditi. Iako ti trazeno nisi postavio, opet trazis od mene da ti dokazem da je namaz vremenski objasnjen u Kur'anu. Sto pokazujue da ne citas Kur'an dovoljno a tvrdis da ti je primarni izvor vjere. Da si ti mene uputio na Kur'an, ja bih to sa zadovoljstvom odradila.
Sad mi pade na pamet sura Nur na koju si me sinoc uputio. Procitala sam je, pa mi nije jasno zbog cega si to trazio od mene.
- miskin
#305 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
ne znam koji je to link, ako je to onaj na engleskom, nema smisla onda da mi to dajes, ne mogu ti ja to objasnit s hadisim kao ti Kur'anom zbog obimnosti sadrzajaJa sam tebi dala link za koji ti treba maksimalno 10 minuta citanja, ti si meni dao knjigu od 300 stranica.
Vi ste od mene trazili da vam objasnim kako klanjam oslanjajuci se samo na Kur'an, ja objasnila i zauzvrat trazila od vas da isto to odradite sa hadisima. Medjutim, niste. Ni ti ni jahh, mada je on obecao da ce to sutra ako Bog da odraditi. Iako ti trazeno nisi postavio, opet trazis od mene da ti dokazem da je namaz vremenski objasnjen u Kur'anu. Sto pokazujue da ne citas Kur'an dovoljno a tvrdis da ti je primarni izvor vjere. Da si ti mene uputio na Kur'an, ja bih to sa zadovoljstvom odradila.
Sad mi pade na pamet sura Nur na koju si me sinoc uputio. Procitala sam je, pa mi nije jasno zbog cega si to trazio od mene.
Cuj, ne citam Kur'an dovoljno
sto se tice sure nur, nisam ti dao cijelu nego od ajeta 24 pa do kraja citata gore, zato sto me zanima o kojoj se osobi radim i ko je bio potvoren za taj blud,
ja sam svoj dio odradio, pitat cemo @nase da nam presudi pa cemo vidjeti
- Kroksica
#306 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Dobro, cekacemo dok Nasa dodje, pa nek presudi.miskin wrote:ne znam koji je to link, ako je to onaj na engleskom, nema smisla onda da mi to dajes, ne mogu ti ja to objasnit s hadisim kao ti Kur'anom zbog obimnosti sadrzajaJa sam tebi dala link za koji ti treba maksimalno 10 minuta citanja, ti si meni dao knjigu od 300 stranica.
Cuj, ne citam Kur'an dovoljnoda li ti je dovoljno svaki dan jedan dzuz (20str.)
sto se tice sure nur, nisam ti dao cijelu nego od ajeta 24 pa do kraja citata gore, zato sto me zanima o kojoj se osobi radim i ko je bio potvoren za taj blud,
Sto se tice sure Nur i te bludnice, pojma nemam ko je optuzen za blud i ne vidim da je bitno. Bitno je da neko jeste, pa je Allah swt rekao sta ceka one koji potvaraju na cestite vjernice.
- fatamorgana
#307 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Meni se kao laiku čini da je dosad neriješeno 1:1,Kroksica wrote: Dobro, cekacemo dok Nasa dodje, pa nek presudi.
- miskin
#308 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
ja mislim da ti razumijes itekako sta sam htio dokazati tim ajetima sure Nur gdje se opisuje događaj kada je Aisa potovrena za blud, koji je zabiljezen u hadisu, pa ju je ALlah ocistio ovima ajetima
nemam vise volje za ovo, radi sta hoces, vjeruj u sta hoces, klanjaj kako hoces, svaki za sebe sije i svak se poznjeti ono sto je posijao, idem spavati
nemam vise volje za ovo, radi sta hoces, vjeruj u sta hoces, klanjaj kako hoces, svaki za sebe sije i svak se poznjeti ono sto je posijao, idem spavati
- Kroksica
#309 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Kako kad mi nisu objasnili niti postavili hadise koji govore kako oni klanjaju?fatamorgana wrote:Meni se kao laiku čini da je dosad neriješeno 1:1,Kroksica wrote: Dobro, cekacemo dok Nasa dodje, pa nek presudi.
- fatamorgana
#310 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Možda im je nezgodno ....Kroksica wrote:Kako kad mi nisu objasnili niti postavili hadise koji govore kako oni klanjaju?fatamorgana wrote:Meni se kao laiku čini da je dosad neriješeno 1:1,Kroksica wrote: Dobro, cekacemo dok Nasa dodje, pa nek presudi.
- Kroksica
#311 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Ne valja mlatiti praznu slamu. Selam.miskin wrote:ja mislim da ti razumijes itekako sta sam htio dokazati tim ajetima sure Nur gdje se opisuje događaj kada je Aisa potovrena za blud, koji je zabiljezen u hadisu, pa ju je ALlah ocistio ovima ajetima
- Kroksica
#312 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Hahahah! A zbog cega bi im bilo nezgodno?fatamorgana wrote:Možda im je nezgodno ....Kroksica wrote:Kako kad mi nisu objasnili niti postavili hadise koji govore kako oni klanjaju?fatamorgana wrote: Meni se kao laiku čini da je dosad neriješeno 1:1,
- fatamorgana
#313 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Pa 'nako .... stidni,Kroksica wrote: Hahahah! A zbog cega bi im bilo nezgodno?
- nasa
#314 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Svi znamo koje potvoren za bludKroksica wrote:Dobro, cekacemo dok Nasa dodje, pa nek presudi.miskin wrote:ne znam koji je to link, ako je to onaj na engleskom, nema smisla onda da mi to dajes, ne mogu ti ja to objasnit s hadisim kao ti Kur'anom zbog obimnosti sadrzajaJa sam tebi dala link za koji ti treba maksimalno 10 minuta citanja, ti si meni dao knjigu od 300 stranica.
Sto se tice sure Nur i te bludnice, pojma nemam ko je optuzen za blud i ne vidim da je bitno. Bitno je da neko jeste, pa je Allah swt rekao sta ceka one koji potvaraju na cestite vjernice.
pretpostavljam @miske da si ti htio da na primjeru ovih ajeta sure Nur pokazes kako se Hadisima tumaci Kur'an ,
a s druge strane @Kroskica hoce da kaze da je nevazan povod ili konkretan dogadjej koji je prethodio objavi ovih ajeta jer ajeti su za sva vremena.
Tako da se i ti @miske sigurna sam slazes da ajeti nisu samo i iskljucivo vezani za dogadjaj oko Ajse vec da njima opcenito zabranjena kleveta,a dogadjaj oko Ajse je samo jedan primjer kako neytemeljena kleveta moze nanijeti stetu neduznoj osobi.
Sto se tice namaza;
pocetni stav je bio,ne moze se obaviti namaz bez Hadisa dok je @Kroskica rekla moze i onda postavila ajete kojim tvrdi da su dovoljni da neka npr. x osoba koja cita samo Kur'an zakljuci
da je namaz obavezan,kako treba uzeti abdest prije namaza,koiko puta dnevno obavljati namaz,i otprilike kako taj namaz treba da izgleda,
ono sto je sad pitanje @miske i za tebe i za mene,za jahha ili bilo koga drugog je da li je dovoljno samo to sto se nalazi u Kur'anu da bi se obavio namaz ili nam trebaju i Hadisi,tako da ne moramo tabiriti sve Hadise vec samo one za koje se smatra da dopunjuju propise iz Kur'ana vezano za namaz.
Tesko je sad bilo kome od nas odgovoriti jer vjerovatno niko nije razmisljao ranije u tom pravcu,tako i ja sama sam
Nema nista lose u tome,meni je drago da je ona ovo stavila jer niko od nas, daleko bilo .nije protiv Kur'ana za koji svi smatramo da je potpuna objava,
ipak ostaje pitanje da li je on sam dovoljan za namaz ili su nam potrebni i Hadisi?
Zato @miske nemoj to uzimati licno,pa i ja obavljam namaz kao i ti ,ne mislim da je lose sto smo se oslonili na Hadise da bi dosli do namaza ovakvog kakav je danas ,ali eto i mene interesuje sta ti mislis i ostali vjernici da li je ovo sto je@kroskica postavila oko namaza dovoljno za obavljanje istog,ako nije zasto?
Vjerovatno da nekim slucajem nema hadisa o namazu muslimani bi svakako nasli nacin da dodju do namaza koji je jedinstven iz prakticnih razloga kao sto je npr.namaz u dzematu .
-
fiza
#315 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Ok sestro to razumijem, ali ne razumijem kako neko moze npr ciniti svasta od bluda itd, eno ima ona zagrebcanka stavila nikab pa pise knjigu kako je radila kao kurva, kako je u to upala itd (licno mislim da svako razuman nebi tako nesta radio), i danas se javlja ono sto ja hocu da kazem znas ko je sta radio, ne moze niko nista negirati i nedo Bog da ti za nekog kaze da nije cist, da kako onaj lik rece jasarevic je na uzvisenijem stepenu itd, mozda misle da je ta kurva na uzvisenijem mjestu. Ali pak ja licno mislim da je bliza Allahu ona koja nikad nije pocinila blud nego neko ko ga je cinio pa stavio nikab i hop nedo Bog da neko nesta protiv njih kaze. Naravno ne smije se na osnovu jedne osobe suditi ali 90% njih je isto. Ne znam nekako previse se prica o temi POTVARANJE kada niko nikog nije potvarao vec je svako kriv za svoju sudbinu. Muskarci po zatvoru, zene bludkinje bile, mislim nije ni cudo sto takve osobe ne vole osobe koje nisu radile ono sto su one.Kroksica wrote:Dobro, cekacemo dok Nasa dodje, pa nek presudi.miskin wrote:ne znam koji je to link, ako je to onaj na engleskom, nema smisla onda da mi to dajes, ne mogu ti ja to objasnit s hadisim kao ti Kur'anom zbog obimnosti sadrzajaJa sam tebi dala link za koji ti treba maksimalno 10 minuta citanja, ti si meni dao knjigu od 300 stranica.
-
fiza
#316 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
@nasa imas knjigu namaz u islamu pa ce ti sve biti jasno -gratis se dobije tako da ne sikiraj se ni markicu nece3s potrositi da bi dobila odgovor 
- nasa
#317 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Ja se stvarno pitam @fizza jesi li ti dosla ovdje da nas sve zezas jer ne mogu da dokucim koji problem imas,fiza wrote:@nasa imas knjigu namaz u islamu pa ce ti sve biti jasno -gratis se dobije tako da ne sikiraj se ni markicu nece3s potrositi da bi dobila odgovor
ne trazim ja nikakav odgovor o namazu,ne mogu da vjerujem da ne kontas o cemu pisemo.....
-
fiza
#318 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Zasto bih zezala? Ako s eoko gluposti raspravljate bolje da vam insan da materijala da se raspravljate.nasa wrote:Ja se stvarno pitam @fizza jesi li ti dosla ovdje da nas sve zezas jer ne mogu da dokucim koji problem imas,fiza wrote:@nasa imas knjigu namaz u islamu pa ce ti sve biti jasno -gratis se dobije tako da ne sikiraj se ni markicu nece3s potrositi da bi dobila odgovor
ne trazim ja nikakav odgovor o namazu,ne mogu da vjerujem da ne kontas o cemu pisemo.....
Ovdje je tema muzika, rodjendan i HIZDAB HIDZABBBB VI SE RASPRAVLJATE O NAMAZU-PA CE NEKO TRECI BITI OSOBA KOJA SKRECE SA GLAVNE TEME.
- nasa
#319 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Skrenuli smo s teme s opravdanim razlogom jer i hidzab i zabrana muzike duboko posezu za Hadisom pa je jedna forumasica postavila pitanje da li je potreban Hadis ili je dovoljan samo Kur'an te se dalje uzeo primjer namaza da se pokaze jeste ili nije potreban Hadis.fiza wrote:Zasto bih zezala? Ako s eoko gluposti raspravljate bolje da vam insan da materijala da se raspravljate.nasa wrote:Ja se stvarno pitam @fizza jesi li ti dosla ovdje da nas sve zezas jer ne mogu da dokucim koji problem imas,fiza wrote:@nasa imas knjigu namaz u islamu pa ce ti sve biti jasno -gratis se dobije tako da ne sikiraj se ni markicu nece3s potrositi da bi dobila odgovor
ne trazim ja nikakav odgovor o namazu,ne mogu da vjerujem da ne kontas o cemu pisemo.....![]()
Ovdje je tema muzika, rodjendan i HIZDAB HIDZABBBB VI SE RASPRAVLJATE O NAMAZU-PA CE NEKO TRECI BITI OSOBA KOJA SKRECE SA GLAVNE TEME.
Eto objasnila sam ti ukratko ono sto bi sama zakljucila da si citala cijelu raspravu.....
Ti meni preporucujes "neku" ????????????????knjigu ,ja tebi preporucujem Kur'an narocito prve ajete objavljenje Poslaniku!
-
jahh
#320 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Ja se nadam kako shvataš da je poglavlje o namazu jedno od najvećih hadiskih poglavlja, tako da smatram "mukotrpni," da ti napišem deset hadisa na istu tematiku, već da će biti dovoljno samo po jedan. Svejedno smatram irelevantim da ti postavljam samo hadise iz dve razloga, prvi što ja ne odbijam Kur'an, drugi što ih ti smatraš "nebitnim". Ali sam obećao pa evo:
Abdest: (vezan uz namaz, ne kako se uzima)
Od Ibn-Omera se prenosi da je Poslanik , sallalahu alejhi ve sellem ., rekao :"Ne prima se namaz bez abdesta ." (Muslim , Nesai , Ebu-Davud , Ibn - Međze ,Darini , Ibn-Ebi-Šejbe ) .
Ibn Abbas kaže da je Vjerovjesnik , sallalahu alejhi ve sellem .,rekao "Naređeno mi je da se abdestim prije obavljanja namaza ." (Nesai , Tirmizi , Ebu-Davud , Imam Tirmizi ,Nevevi , Albani ovaj hahis smatraju vjerodostojnim )
Ebu-hurejre prenosi hadis u kome Poslanik , sallalahu alejhi ve sellem ., kaže :"Ne prima se namaz onoga ko izgubi abdest dok se ponovo ne abdesti ." (Buhari i Muslim )
Početni tekbir:
Alija b .Ebi-Talib prenosi da je Poslanik , sallalahu alejhi ve sellem ., rekao :"Ključ namaza je abdest , početak mu je tekbir , a završetak selam ." (Ebu-Davud , Tirmizi , Ibn-Međze , Hakim . Hakim i Zejbeki tvrde da ovaj hadis ispunjava Muslimove kriterijume .Imam Nevevi i hafiz Ibn-Hadžer ga ocjenjuju Autentičnim .Ovaj hadis se prenosi takođzer i kod Bjehekija ali kao reči Ibn Mesuda , Šejhul Islam Ibn Tejjmije ga smatra vjerodostojnim )
Poslanik,sallallahualejhive sellem počinjao je svoj namaz tekbirom. (Muslim)
Alija b .Ebi-Talib je rekao kada bi poslanik sallallahualejhive sellem ustao na namaz, rekao bi "Allahu Ekber." (Bezzar 2/168/536)
Položaj ruku u namazu
Ibn-Abbas prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Nama poslanicima je naređeno da požurimo sa iftarom, da odgodimo sehur (do zadnjeg vremena) i da u namazu stavljamo desnu ruku po lijevoj". (Taberani)
Od Vaila b. Hudžra se prenosi da je rekao: "Klanjao sam sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve selem, pa je stavio svoju desnu ruku preko lijeve na prsa." (Bejheki)
Učenje Kur'ana:
Unimu-Selemc, r.a., pitana je o Poslanikovom. sallallaliu alcjhi ve sellem učenju u namazu, pa je odgovorila: "Učio je ajet po ajet." U drugoj predaji stoji: "Učiu bi ajet po ajet - u ime Allaha Milostivog Samilosnog, pa bi zastao: Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, pa bi zastao: Milostivom Samilosnom, pa bi zastao... i tako do kraja sure."* Onaj ko, nakon svih uloženih napora, nije u stanju naučiii ovu kratku ali najvredniju suru (El-Fatihu), dužan je umjesto nje proučiti:
"Slavljen neka je Allah. Sva hvala Njemu pripada. Nema boga osim niega. Allah je najveći. Nema snage ni moći bez Allaha." (Nesai, Ebu Davud)
Namaz:
"Jedne večeri sam klanjao sa Poslanikom. sallallahu alejhi ve sellem. Počeo je sa surom El-Bekare. Pomislio sam da će stati kod stotog ajeta te sure. ali je nastavio. Nakon toga pomislih da će stati kod dvjestotog ajeta. ali je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nastavio učiti više od toga. Pomislio sam da će završiti suru El-Bekare na prvom rekatu. Poslanik sallallahu alejhi ve sellem međutim nastavio je učiti cijelu suru En-Nisa, potom se vratio na suru Ali-Imran koju je, također. završio.
Učio je lagahno, razmišljajući o porukama ajeta. Kada bi učio ajete u kojima se slavi Uzvišeni Allah, slavio bi Ga. Kada bi učio ajele čiji kunteksti sadrže dovu, uputio bi Allaliu dovu. Kada bi učio ajete u kojima se traži zaštita od Allaha, tražio bi je. Potom je učinio ruku i rekao 'Subhane Rubbijel-Azim' pa je odužio sa pregibom (rukuom) kao i sa stajanjem (kijamom). Potom se ispravio i rekao: 'Semiallahu li men hamideh/ pa je u tom položaju ostao skoro onoliko koliko je ostao na ruku'u. Potom je učinio sedždu i izgovarao: 'Subhane Rabbijel-Eala' i na sedždi ie ostao skoro koliko i na ruku'u." (Muslim, Nesai)
Ja sam ovdje isključivo uzimao hadise iz knjige koju sam naveo prije "Svojstva Poslanikovog Sallallahu Alejhi ve Selam namaza, od abdesta do zikra." Knjiga je mnogo, zaista mnogo opširnija. Nisam navodio sve one koji su zabilježili hadis jer bi to iziskvalo još vremena. Svakako savjetujem ti da pročitaš navedenu knjigu. Ima i još detaljnija, od šejha Albanija rhm. "Namaz Poslanika s.a.v.s."
Abdest: (vezan uz namaz, ne kako se uzima)
Od Ibn-Omera se prenosi da je Poslanik , sallalahu alejhi ve sellem ., rekao :"Ne prima se namaz bez abdesta ." (Muslim , Nesai , Ebu-Davud , Ibn - Međze ,Darini , Ibn-Ebi-Šejbe ) .
Ibn Abbas kaže da je Vjerovjesnik , sallalahu alejhi ve sellem .,rekao "Naređeno mi je da se abdestim prije obavljanja namaza ." (Nesai , Tirmizi , Ebu-Davud , Imam Tirmizi ,Nevevi , Albani ovaj hahis smatraju vjerodostojnim )
Ebu-hurejre prenosi hadis u kome Poslanik , sallalahu alejhi ve sellem ., kaže :"Ne prima se namaz onoga ko izgubi abdest dok se ponovo ne abdesti ." (Buhari i Muslim )
Početni tekbir:
Alija b .Ebi-Talib prenosi da je Poslanik , sallalahu alejhi ve sellem ., rekao :"Ključ namaza je abdest , početak mu je tekbir , a završetak selam ." (Ebu-Davud , Tirmizi , Ibn-Međze , Hakim . Hakim i Zejbeki tvrde da ovaj hadis ispunjava Muslimove kriterijume .Imam Nevevi i hafiz Ibn-Hadžer ga ocjenjuju Autentičnim .Ovaj hadis se prenosi takođzer i kod Bjehekija ali kao reči Ibn Mesuda , Šejhul Islam Ibn Tejjmije ga smatra vjerodostojnim )
Poslanik,sallallahualejhive sellem počinjao je svoj namaz tekbirom. (Muslim)
Alija b .Ebi-Talib je rekao kada bi poslanik sallallahualejhive sellem ustao na namaz, rekao bi "Allahu Ekber." (Bezzar 2/168/536)
Položaj ruku u namazu
Ibn-Abbas prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Nama poslanicima je naređeno da požurimo sa iftarom, da odgodimo sehur (do zadnjeg vremena) i da u namazu stavljamo desnu ruku po lijevoj". (Taberani)
Od Vaila b. Hudžra se prenosi da je rekao: "Klanjao sam sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve selem, pa je stavio svoju desnu ruku preko lijeve na prsa." (Bejheki)
Učenje Kur'ana:
Unimu-Selemc, r.a., pitana je o Poslanikovom. sallallaliu alcjhi ve sellem učenju u namazu, pa je odgovorila: "Učio je ajet po ajet." U drugoj predaji stoji: "Učiu bi ajet po ajet - u ime Allaha Milostivog Samilosnog, pa bi zastao: Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, pa bi zastao: Milostivom Samilosnom, pa bi zastao... i tako do kraja sure."* Onaj ko, nakon svih uloženih napora, nije u stanju naučiii ovu kratku ali najvredniju suru (El-Fatihu), dužan je umjesto nje proučiti:
"Slavljen neka je Allah. Sva hvala Njemu pripada. Nema boga osim niega. Allah je najveći. Nema snage ni moći bez Allaha." (Nesai, Ebu Davud)
Namaz:
"Jedne večeri sam klanjao sa Poslanikom. sallallahu alejhi ve sellem. Počeo je sa surom El-Bekare. Pomislio sam da će stati kod stotog ajeta te sure. ali je nastavio. Nakon toga pomislih da će stati kod dvjestotog ajeta. ali je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nastavio učiti više od toga. Pomislio sam da će završiti suru El-Bekare na prvom rekatu. Poslanik sallallahu alejhi ve sellem međutim nastavio je učiti cijelu suru En-Nisa, potom se vratio na suru Ali-Imran koju je, također. završio.
Učio je lagahno, razmišljajući o porukama ajeta. Kada bi učio ajete u kojima se slavi Uzvišeni Allah, slavio bi Ga. Kada bi učio ajele čiji kunteksti sadrže dovu, uputio bi Allaliu dovu. Kada bi učio ajete u kojima se traži zaštita od Allaha, tražio bi je. Potom je učinio ruku i rekao 'Subhane Rubbijel-Azim' pa je odužio sa pregibom (rukuom) kao i sa stajanjem (kijamom). Potom se ispravio i rekao: 'Semiallahu li men hamideh/ pa je u tom položaju ostao skoro onoliko koliko je ostao na ruku'u. Potom je učinio sedždu i izgovarao: 'Subhane Rabbijel-Eala' i na sedždi ie ostao skoro koliko i na ruku'u." (Muslim, Nesai)
Ja sam ovdje isključivo uzimao hadise iz knjige koju sam naveo prije "Svojstva Poslanikovog Sallallahu Alejhi ve Selam namaza, od abdesta do zikra." Knjiga je mnogo, zaista mnogo opširnija. Nisam navodio sve one koji su zabilježili hadis jer bi to iziskvalo još vremena. Svakako savjetujem ti da pročitaš navedenu knjigu. Ima i još detaljnija, od šejha Albanija rhm. "Namaz Poslanika s.a.v.s."
-
jahh
#321 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Šta si napisala, da je broj rekata nebitan? To sam i prije pitao da li klanjaš 2 ili 22, al eto ne dobih odgovor.Kroksica wrote:Ti ocito nisi procit'o sta sam napisala, dva puta, na ovoj temi i to nije moj problem nego tvoj.jahh wrote:Nije problem, napisem sutra kad stignem. Da te pitam usput, da imaš u čemu pisati i ti dok ja ne napišem. Većina tih ajeta nije rječju povezana sa namazom, već se spominje da je poslanik Muhammed s.a.v.s. činio ruku. Dakle ne spominje se direktno "čini sedzdu na namazu".
Da li na stajanju "velicas Allaha" i to uvijek drugim rjecima, ne samo "subhane rabbiel 'ala i azim"? Kako znaš kad da "veličaš" a kad da učiš dio Kur'ana?
Ako je nebitno koliko se rekata klanja, da li ikad klanjas jedan rekat? Ili tri rekata podne namaza? Ili recimo devet? Onako me interesuje, pošto je to nebitno vjerovatno nekad klanjaš 1 nekad 10.
I još nešto, ti dakle uzmeš abdest (nisam siguran, ali pretpostavit ću da u Kur'anu ima ajet koji govori da se uzme abdest prije namaza), okreneš se prema ... i samo počneš učiti Kur'an? Ne donosiš početni tekbir, ne vežeš ruke nigdje?
Ja znam da je ljudima potrebno crtati neke stvari i da bez obzira koliko se neko trudio da objasni stvari ljudi ce uvijek imati dodatnih pitanja. Ti ovdje ne stavljas u pitanje moj post, nego Kur'anske ajete a to nimalo nije dobro.
Ne znam što smatraš negativnim da te neko pita pitanja o akidi i fikhu, kad mene neko pita takva pitanja (uživo, ne preko foruma jer mi je "mrsko" kucati) odgovaram sa velikom radošću, pogotovo onima koji namaz ne obavljaju, jer je to vid da've, a nismo svi dovoljno hrabri da je činimo javno.
I možeš li mi molim te navesti gdje je dovodim u pitanje Kur'anske ajete (odnosno prevod značenja istih), nakon što napišeš koliko klanjaš rekata inače i zbog čega baš toliko, jer je to teška osuda.
- nasa
#322 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
@jahh
eto sad bar imamo otprilike sliku kako se propis iz Kur'ana dopunjuje Hadisom!
Nemam sad vremena protabiricu kasnije jos jednom ovo od @Kroskice ,zanimljivo ona to posmatra,
ali me zanima da li neko uopce zna kakav je zvanicni stav uleme prema nekom ko odbija da slijedi Hadis,ili ne uzima ih kao vjerodostojne ako se isti ne mogu dokazati s Kur'anom.
Nemam sad vremena protabiricu kasnije jos jednom ovo od @Kroskice ,zanimljivo ona to posmatra,
ali me zanima da li neko uopce zna kakav je zvanicni stav uleme prema nekom ko odbija da slijedi Hadis,ili ne uzima ih kao vjerodostojne ako se isti ne mogu dokazati s Kur'anom.
-
fiza
#323 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Poslanik s.a.w.s. je rekao drzite se Kur ana i mog sunneta i necete skrenuti s pravog puta, Ovdje neko iznese ajet 5 stranica rasprava o tom ajetu. Nije niko budala. Svi mi znamo istinu. Problem je prihvatit je ili ne. Kuzis.nasa wrote: Skrenuli smo s teme s opravdanim razlogom jer i hidzab i zabrana muzike duboko posezu za Hadisom pa je jedna forumasica postavila pitanje da li je potreban Hadis ili je dovoljan samo Kur'an te se dalje uzeo primjer namaza da se pokaze jeste ili nije potreban Hadis.
Eto objasnila sam ti ukratko ono sto bi sama zakljucila da si citala cijelu raspravu.....
Ti meni preporucujes "neku" ????????????????knjigu ,ja tebi preporucujem Kur'an narocito prve ajete objavljenje Poslaniku!Citaj,pa onda komentarisi.......
Cudno mi je da vecu prednost dajete hadisima nad Kur anom!
-
fiza
#324 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
dragi brate Allah d ate nagradi na znanju, ali djabe se nerviras i odgovaras. Allah je onaj koji upucuje tako da mozes ti pisati i romane a protivnik u tvojoj diskusiji raspravljat ce o necemu drugom, pa trecem misleci da te uganja u cosak da nemas odgovor. Svi znamo jednu divnu knjigu NAMAZ U ISLAMU, GRATIS JE, BESPLATNA, NE VJERUJEM DA AKO BI IKO IKOG PITAO ZA TU KNJIGU DA MU JE NEBI DAO/LA. Tacno je opisan nacin klanjanja, da ne treba lkezati kao ker (pas). samo je pitanje ko ce istinu prihvatiti. Mislim da je to manji problem, nego sto su nam djamije pustije i pustije. Pokusajmo se potruditi vratiti dzemmat pa onda rasprava o namazu.jahh wrote:Šta si napisala, da je broj rekata nebitan? To sam i prije pitao da li klanjaš 2 ili 22, al eto ne dobih odgovor.Kroksica wrote:Ti ocito nisi procit'o sta sam napisala, dva puta, na ovoj temi i to nije moj problem nego tvoj.jahh wrote:Nije problem, napisem sutra kad stignem. Da te pitam usput, da imaš u čemu pisati i ti dok ja ne napišem. Većina tih ajeta nije rječju povezana sa namazom, već se spominje da je poslanik Muhammed s.a.v.s. činio ruku. Dakle ne spominje se direktno "čini sedzdu na namazu".
Da li na stajanju "velicas Allaha" i to uvijek drugim rjecima, ne samo "subhane rabbiel 'ala i azim"? Kako znaš kad da "veličaš" a kad da učiš dio Kur'ana?
Ako je nebitno koliko se rekata klanja, da li ikad klanjas jedan rekat? Ili tri rekata podne namaza? Ili recimo devet? Onako me interesuje, pošto je to nebitno vjerovatno nekad klanjaš 1 nekad 10.
I još nešto, ti dakle uzmeš abdest (nisam siguran, ali pretpostavit ću da u Kur'anu ima ajet koji govori da se uzme abdest prije namaza), okreneš se prema ... i samo počneš učiti Kur'an? Ne donosiš početni tekbir, ne vežeš ruke nigdje?
Ja znam da je ljudima potrebno crtati neke stvari i da bez obzira koliko se neko trudio da objasni stvari ljudi ce uvijek imati dodatnih pitanja. Ti ovdje ne stavljas u pitanje moj post, nego Kur'anske ajete a to nimalo nije dobro.
Ne znam što smatraš negativnim da te neko pita pitanja o akidi i fikhu, kad mene neko pita takva pitanja (uživo, ne preko foruma jer mi je "mrsko" kucati) odgovaram sa velikom radošću, pogotovo onima koji namaz ne obavljaju, jer je to vid da've, a nismo svi dovoljno hrabri da je činimo javno.
I možeš li mi molim te navesti gdje je dovodim u pitanje Kur'anske ajete (odnosno prevod značenja istih), nakon što napišeš koliko klanjaš rekata inače i zbog čega baš toliko, jer je to teška osuda.
- nasa
#325 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Znaci ti se slazes s @Kroskicom da nam Hadis nije potreban da bi ispravno obavili namaz vec je dovoljan Kur'an!fiza wrote:Poslanik s.a.w.s. je rekao drzite se Kur ana i mog sunneta i necete skrenuti s pravog puta, Ovdje neko iznese ajet 5 stranica rasprava o tom ajetu. Nije niko budala. Svi mi znamo istinu. Problem je prihvatit je ili ne. Kuzis.nasa wrote: Skrenuli smo s teme s opravdanim razlogom jer i hidzab i zabrana muzike duboko posezu za Hadisom pa je jedna forumasica postavila pitanje da li je potreban Hadis ili je dovoljan samo Kur'an te se dalje uzeo primjer namaza da se pokaze jeste ili nije potreban Hadis.
Ti meni preporucujes "neku" ????????????????knjigu ,ja tebi preporucujem Kur'an narocito prve ajete objavljenje Poslaniku!Citaj,pa onda komentarisi.......
Cudno mi je da vecu prednost dajete hadisima nad Kur anom!
Odakle ti da ja dajem prednost hadisima,pa zar te nisam uputila na Kur'an....