Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Locked

Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu stanovnistva u BiH

Poll ended at 12/11/2012 18:08

Hrvat
8
4%
Srbin
8
4%
Bosnjak
106
52%
Bosanac
74
36%
Ostali
8
4%

Total votes: 204

ArthurSpooner

#301 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by ArthurSpooner »

odesveuhonduras wrote:a eto ti nastavi živjeti u Alisinom svijetu i kontaj da bi broj bio masivan da postoji ta odrednica.. :run:

izgoriše od bosanstva silnog :-)

Lažete ba sami sebe, nemojte nas ;-)
:thumbup:
sistematski pregled

#302 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by sistematski pregled »

pino silvestre wrote:
sistematski pregled wrote:Griješite. Objavit će se koliko ima Bosanaca u statistici popisa. Uostalom kao i koliko ima svih ostalih koji se ne izjasne kao B/H/S.
Al ce ih na kraju sve strpat u ostale, kao sto strpaju glasacki listic u nevazeci kad neko na njemu napise ekrem jevric. Ako se malo potrudite pa proucite ustavni sistem i zakone na nivou bih vidjet cete koliko ce bosnjaci izgubiti ako se podjele, sve ambasadorske pozicije, komisije odbori, se djele prema popisu iz 90te. Djeljenjem bosnjackog nacionalnog tkiva otvarate prostor rusiteljskim snagama bih, koje ce imati vecu kvotu u broju ambasadora-lobista i drugog administrativnog osoblja.
Pročitaj šta sam napisao. Govorio sam o statistici izbora. Ona će tačno reći i objaviti koliko je to brojem i procentualno.
Nisam napisao kako ih Ustav tretira. To vrlo dobro znam.
Gray

#303 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by Gray »

bogumila wrote:bosanac je drzavljanstvo, dakle svi smo bosanci (htjeli ne htjeli). ali pitanje na popisu je nacija. dakle bosnjak.
Nacionalnost jeste u svim normalnim državama jednako državljanstvu. A ovdje se radi o eetničkim grupama, a dosta ljudi ne pripada ili ne želi da pripada ni jednoj (uključujući i mene) i ja ću se izjasniti kao Bosanac i Hercegovac, jer ja nisam Bošnjak
Tayyip

#304 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by Tayyip »

Mr.Penguin wrote:Image
naravno
ovim sva priča postaje smiješna jer bosanci nisu ustavna kategorija, ukoliko nisu ostali ili se ne izjašnjavaju.
ustvari nije smiješno nego prelazi u patologiju, ljudi se satraše oko nečega što ne postoji osim u pasošu svakog insana koji je rođen ovdje i u glavama romantičara.
u zemlji bosni biti bosanac ili pink panter je otprilike isto. (na žalost onih koji žele biti samo bosancima)
Last edited by Tayyip on 29/09/2012 01:07, edited 1 time in total.
pino silvestre

#305 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by pino silvestre »

MuaDib wrote:
pino silvestre wrote:
sistematski pregled wrote:Griješite. Objavit će se koliko ima Bosanaca u statistici popisa. Uostalom kao i koliko ima svih ostalih koji se ne izjasne kao B/H/S.
Al ce ih na kraju sve strpat u ostale, kao sto strpaju glasacki listic u nevazeci kad neko na njemu napise ekrem jevric. Ako se malo potrudite pa proucite ustavni sistem i zakone na nivou bih vidjet cete koliko ce bosnjaci izgubiti ako se podjele, sve ambasadorske pozicije, komisije odbori, se djele prema popisu iz 90te. Djeljenjem bosnjackog nacionalnog tkiva otvarate prostor rusiteljskim snagama bih, koje ce imati vecu kvotu u broju ambasadora-lobista i drugog administrativnog osoblja.
Dok Bosanci ne tuže državu za diskriminaciju u Strazburu. 8)
Mozete vi da tuzite dokle hocete, al evo vidi kako ide sa sejdicem i fincijem, dok se to sve zavrsi, hrvati i srbi ce zauzet 70% kvote u relevantnim bh tijelima, a znamo kako oni sinkronizovano rade na preglasavanju bosnjackih ministara i rusenju bih. Kad kazu ostalih 30% u BiH ima da odhebe, jedino su bosnjaci konstitutivan narod a njih ima 20%, toliko im i pripada ucesca u vlasti. Ne dozvolite da potvrdite glupost iz viceva o glupim bosancima, mujama i hasama.
bonkla

#306 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by bonkla »

"Hej zapadni covjece. Ja sam stanovnik Bosne i Hercegovine i Bosanac sam, ali mozes me zvati Bosnjak jer se tako izjasnjavaju muslimani ( a ja imam muslimansko ime ). Da napomenem ja nisam musliman nego ateista/agnostik."

lel

Poserem se na drzavu lel
vonSchtigliz

#307 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by vonSchtigliz »

sgunited wrote:Izjasnicu se kao Bosanac jer sam ponosan na to sto sam Bosanac i Hercegovac, a ne kao bosnjak, srbin ili hrvat jer me zaboli neka stvar za statistiku, jer vama je samo to bitno, zbog vas ja ni dan danas ne mogu zivjeti normalno jer bi se samo djelili, malo vam je ratova pa hocete jos, glumite neke patriote a ustvari ultranacionalisti i jedni i drugi i treci, zivite i dalje u svojoj mrznji samo se klonite normalnih ljudi koji hoce da uzivaju u ovoj lijepoj Zemlji
Trebalo je jos 45-te da budemo Bosanci cak je pokusano ponovo 60-tih godina ali nam za vrijeme srbo-komunistiskog rezima Jugo fashisti nisu dozvoljavali . Sto se nisi 91-ve izjasnio kao Bosanac nego ste svi po direktivi Alije ( a on po naredbi Karadzica ) pisali kao Muslimani :-) . Sada je kasno da se izjasnis kao Bosanac jer takav narod nepostoji i to samo dovodi do podjele Bosnjackog nacionalnog korpusa . Kako trebaju da se izjasne Bosnjaci u HR, SR, Sandjaku, CG i Kosovu ako ne Bosnjaci mozda Bosanci :-) ili Hercegovci . Dovoljan ti je primjer popisa u Crnoj Gori gdje su se jedni izjasnili kao Bosnjaci, drugi kao Muslimani a ima i onih koji su se pisali kao Crnogorci muslimanske vjeroispovijesti :-) . Sad nije vrijeme da se glupiramo i djelimo neko treba svako od nas da ucini vlastite korake ( ako ima pameti ) ka jedinstvu naroda . Nema ni jednog Srbina koji ce se izjasniti kao Srbijanac , a ti ako se stidis Bosnjastava bolje da se pises kao Jugosloven ili SrBalija nego da se krijes iza Bosanstava .
Thq

#308 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by Thq »

jedna tamo wrote:pa po prezimenima
a ne možeš pobjeći od fudbala kad je neka utakmica svi samo pričaju o tome o džeki i tak to

joj kako me nanerviras ..sto si retardirana .. rodjena si u sarajevu, kazes volis sarajevo, ono je tvoje .. ali ne osjecas pripadnost ..sta pricas bolan ..

ne pratis fudbal i mrzis ga ..ali znas da su muslimani sve u timu ..kakve veze i da su muslimani sve u timu ..nisu muslimani nego bosanci ..i navijas za bosnu ..ne igra muslimani protiv katolika ..nego bosna protiv grcke il ne bitno ..i da malo pogledas fudbal vidjela bi da nisu samo muslimani ..evo ti ko igra par koji nisu muslimani..bar mislim da nisu..
Boris Pandža, Darko Maletić, Ognjen Vranješ ..i sta bi ti da hrvati igraju kod nas ..pa ne mogu hrvati igrati u bosni ..hrvati igraju u hrvatskoj ..i nigdje nisam nasao da pise Edin Dzeko -muslimanski- clan bosanskohercegovačke reprezentacije, pise fino Edin Džeko je bosanskohercegovački nogometaš i član bosanskohercegovačke reprezentacije
Boris Pandža (rođen 15. decembra 1986. godine u Mostaru, Bosna i Hercegovina) je bosanskohercegovački fudbaler
Darko Maletić (rođen 20. oktobra 1980. godine u Banja Luci, Bosna i Hercegovina) je bosanskohercegovački fudbaler i povremeni član bosanskohercegovačke fudbalske reprezentacije.
i prica se o dzeki ..zato sto je dzeko napadac i covjek daje golove i dobar je igrac ..sta ti smeta dzeko, sto nije hrvat? ..ili sto je musliman? ..ti ako si hrvatica idi u hrvatsku ili bi ti mozda hrvatsku u bosni pa da se onda osjecas kao na svome, i kako ces osjecat pripadnost u bosni i hercegovini kad pises da si hrvatica ..aaaaaa da mi je otic iz ove drzave negdje, moze i u zambiju samo da nema vakvih
jooooj sto te ne rodi matera u hrvatskoj pa da tamo budes
Last edited by Thq on 29/09/2012 01:23, edited 2 times in total.
Bodkin

#309 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by Bodkin »

pino silvestre wrote:Zamislimo recimo popis stanovnistva u prijedoru, zvorniku, srebrenici, tamo gdje se dogodio kakav-takav povratak, i oni se bosnjaci izjasne kao bosanci,muslimani, komunisti, jugosloveni. Centralna komisija ih naravno ugura u ostale, nakon slijedecih izbora kvota za ucesce u vlasti koja bi pripala bosnjacima drasticno se smanji i pripadne ostalim koje ce naravno imenovati srbi iz reda crnogoraca, slovaka itd. I znaci ono malo uticaja sto smo imali u tim lokalnim zajednicama gubimo, kroz neke glupave ideje o izmisljenim hibridnim "bosanac" nacijama.
:shock: :shock: :lol: :lol: :lol:
Hodidid

#310 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by Hodidid »

A sto se ne bi uvela nacionalna odrednica hercegbosanac. Kako ce onaj iz Pocitelja ili Stoca reci da je bosanac kad je hercegovac. Ili da ukidamo Hercegovinu kao termin.
Bodkin

#311 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by Bodkin »

Tayyip wrote:
Mr.Penguin wrote:Image
naravno
ovim sva priča postaje smiješna jer bosanci nisu ustavna kategorija, ukoliko nisu ostali ili se ne izjašnjavaju.
ustvari nije smiješno nego prelazi u patologiju, ljudi se satraše oko nečega što ne postoji osim u pasošu svakog insana koji je rođen ovdje i u glavama romantičara.
u zemlji bosni biti bosanac ili pink panter je otprilike isto. (na žalost onih koji žele biti samo bosancima)
tuzno..biti ostali u sopstvenoj drzavi :-) zato ako bude 20% bosanaca mozda se i pokrene pitanje ove najvece nebuloze na planeti
ArthurSpooner

#312 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by ArthurSpooner »

bonkla wrote: Poserem se jos jednom pro-bosnjacki-ultra-1337-muslimancino na tvoju drzavu.
A inace kako si :lol: Cini mi se da je neko dobio 2sedmicni ban zbog rijeci "balvan". Da vidimo sta ce biti sa ovim.
sistematski pregled

#313 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by sistematski pregled »

bonkla wrote:"Hej zapadni covjece. Ja sam stanovnik Bosne i Hercegovine i Bosanac sam, ali mozes me zvati Bosnjak jer se tako izjasnjavaju muslimani ( a ja imam muslimansko ime ). Da napomenem ja nisam musliman nego ateista/agnostik."

lel

Poserem se na drzavu lel
Ma hajde šta ima veze. I na popisu 1991 se jako mali broj ljudi (zanemariv) izjasnio kao Bosanac pa su svejedno svi iz Bosne u ex YU nazivani Bosancima. Isto tako se mali broj izjasnio kao Jugosloven ali su ih svi van granica bivše države zvali Jugoslovenima.
pemanapemani

#314 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by pemanapemani »

vonSchtigliz wrote:
sgunited wrote:Izjasnicu se kao Bosanac jer sam ponosan na to sto sam Bosanac i Hercegovac, a ne kao bosnjak, srbin ili hrvat jer me zaboli neka stvar za statistiku, jer vama je samo to bitno, zbog vas ja ni dan danas ne mogu zivjeti normalno jer bi se samo djelili, malo vam je ratova pa hocete jos, glumite neke patriote a ustvari ultranacionalisti i jedni i drugi i treci, zivite i dalje u svojoj mrznji samo se klonite normalnih ljudi koji hoce da uzivaju u ovoj lijepoj Zemlji
Trebalo je jos 45-te da budemo Bosanci cak je pokusano ponovo 60-tih godina ali nam za vrijeme srbo-komunistiskog rezima Jugo fashisti nisu dozvoljavali . Sto se nisi 91-ve izjasnio kao Bosanac nego ste svi po direktivi Alije ( a on po naredbi Karadzica ) pisali kao Muslimani :-) . Sada je kasno da se izjasnis kao Bosanac jer takav narod nepostoji i to samo dovodi do podjele Bosnjackog nacionalnog korpusa . Kako trebaju da se izjasne Bosnjaci u HR, SR, Sandjaku, CG i Kosovu ako ne Bosnjaci mozda Bosanci :-) ili Hercegovci . Dovoljan ti je primjer popisa u Crnoj Gori gdje su se jedni izjasnili kao Bosnjaci, drugi kao Muslimani a ima i onih koji su se pisali kao Crnogorci muslimanske vjeroispovijesti :-) . Sad nije vrijeme da se glupiramo i djelimo neko treba svako od nas da ucini vlastite korake ( ako ima pameti ) ka jedinstvu naroda . Nema ni jednog Srbina koji ce se izjasniti kao Srbijanac , a ti ako se stidis Bosnjastava bolje da se pises kao Jugosloven ili SrBalija nego da se krijes iza Bosanstava .

Kasniš, kasniš. Ovaj put nisu krivi srbo komunisti i jugo fašisti, kako ti navodiš.

Proces je trebao početi u 19. stoljeću, kada su se formirale moderne nacije. Jebi ga, tada nekome nije odgvaralo da svi budemo Bošnjani ili Bošnjaci.

Neka se Bošnjaci u Srbiji, Hrvatskoj, CG, itd. izjašnjavaju kao narod Bošnjaci, što oni i jesu i to niko ne spori.

Fazon je u tome što ti i slični inputirate ljudima koji se identificiraju sa BiH da praktički mrze državu sa kojom se identificiraju i perfidno propagiraju njen nestanak. Izvini, ali to je bolesno.
jOFLA

#315 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by jOFLA »

bogumila wrote:bosanac je drzavljanstvo, dakle svi smo bosanci (htjeli ne htjeli). ali pitanje na popisu je nacija. dakle bosnjak.

Narodna odrednica Bosanac/Bosanka ne bi se danas uopšte spominjala kao takva, da 1990-e Alija Izetbegović nije poništio prijedlog Tunje Filipovića da se narodna odrednica Bošnjak nastavi kao nekada za sve građane BiH bez obzira na vjeru. Time bi ponovo imali Bošnjake ateiste, Bošnjake muslimane, Bošnjake pravoslavne, Bošnjake agnostike, Bošnjake katolike, i Bošnjake "ostalih" vjeroispovjesti, uz Hrvate i Srbe.

Bošnjaci su ranije bili svi takvi, a prvi je službeno narodnu odrednicu Bošnjak ozvaničio za vrijeme Austrougarske guverner BiH Benjamin von Kàllay (1839-1903), jer i prije njega Bošnjaci su bili svi različitih religija, kao i kaurini i kjafiri, pa je čovjek za dokumente samo zapisao ono što je već bilo.

I trajalo je to sve do otprilike sredine Drugog svjetskog srušena ta narodna odrednica Bošnjak. reanimacija narodne odrednice Bošnjak zappočeo je tunjo Filipović 1990-e, ali ovaj put po odluci Alije Izetbegovića Bošnjak je u BiH postalo narodna odrednica samo za ljude islamske vjere.

Danas se Bosanac i Bosanka kao narodne odrednice ne bi razmatrale kao takve da je ostalo to Bošnjak za sve ljude u BiH koji se ne osjećaju Srbima ni Hrvatima ili nisu vjernici muslimani, jer poznaju istoriju i nisu nasjeli na nacionalističke varijante istorije koje su se širile od osamdesetih godina, i osjećaju se zato samo i i jedino Bošnjacima (nažalost ukinuto), a onda u nedostatku drugog izbora - Bosancima (još nije priznato i ne znamo hoće li biti).
Last edited by jOFLA on 29/09/2012 01:23, edited 2 times in total.
Akadi

#316 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by Akadi »

Bodkin wrote:tuzno..biti ostali u sopstvenoj drzavi :-) zato ako bude 20% bosanaca mozda se i pokrene pitanje ove najvece nebuloze na planeti
Eto možda i vi dobijete svoj "tor" i budete zadovoljni... :roll:

Koliko god da bude Bosanaca za toliko će biti manje Bošnjaka.

I poslije toga mi se žalimo na četnike, ustaše ove one... pa mi smo sami sebi najveći neprijatelji.
Mr.Penguin

#317 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by Mr.Penguin »

Ovo koristite kao trenutni primjer za glasanje iako ce mozda biti jos promjena na listicu...

Image
Bodkin

#318 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by Bodkin »

Akadi wrote:
Bodkin wrote:tuzno..biti ostali u sopstvenoj drzavi :-) zato ako bude 20% bosanaca mozda se i pokrene pitanje ove najvece nebuloze na planeti

I poslije toga mi se žalimo na četnike, ustaše ove one... pa mi smo sami sebi najveći neprijatelji.
jebo tor ali necu kad na faksu ostavim prazno, da mi sami upisu bosnjak :-) ako to nisam. necu da nemam ista prava kao ostala 3 tora iako se jedini ja izjasnjavam po nazivu jezika :-) i po nazivu drzave :-) i ja da budem ostali. sta kao i japanac i dzedaj? daj ba
Gray

#319 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by Gray »

Akadi wrote:

Nije tačno, da ne mogu napisati Bosanac ii Hercegovac ja se sigurno ne bih izjasnio lado bošnjak nego bih samo stavio ostali.
sgunited

#320 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by sgunited »

vonSchtigliz wrote:
91. nisam mogao jer sam bio klinac
u Sandzaku npr. se trebaju izjasniti kao Srbi muslimani (osim ako su rodjeni ovdje ili su im roditelji rodjeni ovdje) bas kao sto bi svi koji su rodjeni u Bosni i H. i ciji su roditelji tu rodjeni trebali izjasniti kao Bosanci i H. kao sto je normalno ali ocigledno su vama nesto pomutili pa ste odjednom svi katolici postali hrvati, svi pravoslavci srbi a svi muslimani bosnjaci, za mene to ne postoji

ja ne znam zasto vi stalno potencirate da mi bosanci nesto dijelimo, pa valjda smo mi ti koji smo za jednu opciju a vi ste ti koje imate tri i koji djelite ovu Zemlju, je li mozete to shvatiti?

i kao osnovno vi konstantno navdite druge, onaj u onom gradu ce izjasniti tako, ovaj ce se izjasniti ovako, 35% ovih, 15 % onih, NE INTERESUJU ME DRUGI NI JEB..A STATISTIKA, izjasnicu se kako se osjecam zato prestanite smarati ovdje i pustite ljude da se izjasne kako hoce a vase misljenje zadrzite za sebe
Klavikula

#321 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by Klavikula »

tuzna je ta drzava, nazalost :sad:
MaxPayne88

#322 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by MaxPayne88 »

Nacija:Bošnjak
Jezik:Bosanski
Religija:pravoslavac.

Eh Jugoslavijo sta nam uradi ? Sto nam nametnu ovo glupo "bosanac" i sto ucini da narod zaboravi svoje pradjedove i ono najljepse sto ide uz nasu domovinu! BOSNJAK !
Akadi

#323 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by Akadi »

sgunited wrote:u Sandzaku npr. se trebaju izjasniti kao Srbi muslimani (osim ako su rodjeni ovdje ili su im roditelji rodjeni ovdje) bas kao sto bi svi koji su rodjeni u Bosni i H. i ciji su roditelji tu rodjeni trebali izjasniti kao Bosanci i H. kao sto je normalno ali ocigledno su vama nesto pomutili pa ste odjednom svi katolici postali hrvati, svi pravoslavci srbi a svi muslimani bosnjaci, za mene to ne postoji
:roll:

Ma nema svrhe raspravljati sa vama...
jOFLA

#324 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by jOFLA »

ArthurSpooner wrote:
jOFLA wrote:Slaba ti je mreža prijatelja u domovini BiH. Da imaš rašireniju mrežu prijatelja u Bosni Hercegovini znao bi da Bosanki i Bosanaca koji se tako osjećaju po narodnosti ima na svim stranama, među onima koji nisu imali drugog službenog izbora nego se upisati kao Hrvati, Bošnjaci, Srbi.
Ako ti na osnovu grupe prijatelja zakljucujes da je "Bosanac" opsteprihvacen termin na svim stranama onda mi to dovoljno govori o tvojoj naivnosti.

Ne rekoh nigdje da je opšteprihvaćen, već da ih ima na svim stranama. Ne iskrivljuj. To da ima ljudi među sadašnjim Srbima, Hrvatima i Bošnjacima - ne znači opšteprihvaćen.
Last edited by jOFLA on 29/09/2012 01:39, edited 1 time in total.
ArthurSpooner

#325 Re: Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu....

Post by ArthurSpooner »

jOFLA wrote: Ne rekoh nigdje da je opšteprihvaćen, već da ih ima na svim stranama. Ne iskrivljuj. To da ih ima ljudi među sadašnjim Srbima, Hrvatima i Bošnjacima - ne znači opšteprihvaćen.
Ima i Jevreja neonacista, pa sta
Locked