Ovo sto si kopiro sa Minbera o Ibn Arebiju. CCCC!miskin wrote:o cemu ti da nisi pogrijeslia temuCuj ozenio dzinkinju i rodila mu tri sina. Jesam li ja pogresno shvatila, radi li se o zeni dzinu ili ima neko pleme/nacija pa se njene pripadnice tako nazivaju?
Samo za Sufije
- Kroksica
#301 Re: Samo za Sufije
- miskin
#302 Re: Samo za Sufije
pa stavio sam link na tu stranicu , zasto
- fatamorgana
#303 Re: Samo za Sufije
Ma glavna mana Ibn Arabija je da nije nikoga mrzio ....
- miskin
#304 Re: Samo za Sufije
nemoj pusti to sad ozbiljno pricamoMa glavna mana Ibn Arabija je da nije nikoga mrzio ....
- Kroksica
#305 Re: Samo za Sufije
Pa procitah u tome sto si kopiro, pa mi nije jasno sta je dzinkinja. Jel zena dzin ili pripadnica nekog ljudskog plemena/nacije.miskin wrote:pa stavio sam link na tu stranicu , zasto
- miskin
#306 Re: Samo za Sufije
Sufije smatraju da nema nikakve razlike između Allaha i stvorenja, osim što je Allah sve, a stvorenja su dio, Allah se nalazi u svemu što postoji, čak u psu i svinji, sve je Njegov izgled, ne postoji ništa osim Allaha.
Kaže Ibn Arebi: “On (Allah) nema drugog izgleda osim nas, niti mi imamo drugo prikazivanje osim preko Njega, Njime smo upoznali sebe i upoznali smo Njega“. (Futuhati Mekije, Ibn Arebi 2/44)
Uzvišen neka je Allah od onoga što oni govore. Tako oni vjeruju da je čitav svijet Allahova sjenka i odraz Njegovog bića subhaneh, pa ne postoji na svijetu ništa osim Allaha. Ljudi, džini, drveće, kamenje, crvi, životinje, ptice, sve to su ustvari različite slike i izgledi Allaha subhaneh. Tako je za sufije sve na svijetu božanstvo.
Kaže Ibn Arebi: “On (Allah) nema drugog izgleda osim nas, niti mi imamo drugo prikazivanje osim preko Njega, Njime smo upoznali sebe i upoznali smo Njega“. (Futuhati Mekije, Ibn Arebi 2/44)
Uzvišen neka je Allah od onoga što oni govore. Tako oni vjeruju da je čitav svijet Allahova sjenka i odraz Njegovog bića subhaneh, pa ne postoji na svijetu ništa osim Allaha. Ljudi, džini, drveće, kamenje, crvi, životinje, ptice, sve to su ustvari različite slike i izgledi Allaha subhaneh. Tako je za sufije sve na svijetu božanstvo.
- miskin
#307 Re: Samo za Sufije
pa zena dzin, poznato ti je da kod njih ima ta podjela kao kod nas na muske i zenske, da se rađaju i umire sem Iblisa koji je dobio Allahovo obecanje da ce ostati ziv do SUdnjeg danaPa procitah u tome sto si kopiro, pa mi nije jasno sta je dzinkinja. Jel zena dzin ili pripadnica nekog ljudskog plemena/nacije.
- Kroksica
#308 Re: Samo za Sufije
Pogresno tumacenje ajeta koji sam ja ranije postala. Mislim da je to.miskin wrote:Sufije smatraju da nema nikakve razlike između Allaha i stvorenja, osim što je Allah sve, a stvorenja su dio, Allah se nalazi u svemu što postoji, čak u psu i svinji, sve je Njegov izgled, ne postoji ništa osim Allaha.
- fatamorgana
#309 Re: Samo za Sufije
Naravno, što više voliš Boga to sve više mrziš one koji ne misle slično kao ti ....miskin wrote:nemoj pusti to sad ozbiljno pricamoMa glavna mana Ibn Arabija je da nije nikoga mrzio ....
- miskin
#310 Re: Samo za Sufije
koji ajet to bjesePogresno tumacenje ajeta koji sam ja ranije postala. Mislim da je to.
- Kroksica
#311 Re: Samo za Sufije
Sad mi je jos smjesnije, cuj lik ozenio dzinkinju i rodila mu troje djece.miskin wrote:pa zena dzin, poznato ti je da kod njih ima ta podjela kao kod nas na muske i zenske, da se rađaju i umire sem Iblisa koji je dobio Allahovo obecanje da ce ostati ziv do SUdnjeg danaPa procitah u tome sto si kopiro, pa mi nije jasno sta je dzinkinja. Jel zena dzin ili pripadnica nekog ljudskog plemena/nacije.
- miskin
#312 Re: Samo za Sufije
a odakle ti ta misao, objasni nemoj samo tako izvalit bez argumenataNaravno, što više voliš Boga to sve više mrziš one koji ne misle slično kao ti ....
- miskin
#313 Re: Samo za Sufije
pazi da ne padnes sa stoliceSad mi je jos smjesnije, cuj lik ozenio dzinkinju i rodila mu troje djece.![]()
![]()
![]()
- fatamorgana
#314 Re: Samo za Sufije
nemoj pusti to sad ozbiljno pričamomiskin wrote:a odakle ti ta misao, objasni nemoj samo tako izvalit bez argumenataNaravno, što više voliš Boga to sve više mrziš one koji ne misle slično kao ti ....
- Kroksica
#315 Re: Samo za Sufije
A Allahov je istok i zapad. Pa kud god se okrenete, pa tamo je lice Allahovo. Uistinu! Allah je Sveobuhvatni, Znalac. [2:115]miskin wrote:koji ajet to bjesePogresno tumacenje ajeta koji sam ja ranije postala. Mislim da je to.
Ima i onaj sa ruhom, ne mogu se sad sjetit tacno sure i broja ajeta uglavnom radi se o stvaranju Adema i kaze nesto kao, parafraziram: Udahnuo sam mu od svog ruha.
- nasa
#316 Re: Samo za Sufije
Ma nije to mrznja ,bar mene sto se tice,vec cudjenje....cudno mi je kako toliko daleko ode tumacenje Kur'ana da na kraju imamo par gotovo razlicitih vjerovanja,suniti,sije,sufije....fatamorgana wrote:Naravno, što više voliš Boga to sve više mrziš one koji ne misle slično kao ti ....miskin wrote:nemoj pusti to sad ozbiljno pricamoMa glavna mana Ibn Arabija je da nije nikoga mrzio ....
- Kroksica
#317 Re: Samo za Sufije
Pa haj reci da nije smijesno? Znas li ti ikog ko je ozenio dzinkinju?miskin wrote:pazi da ne padnes sa stoliceSad mi je jos smjesnije, cuj lik ozenio dzinkinju i rodila mu troje djece.![]()
![]()
![]()
- miskin
#318 Re: Samo za Sufije
ja mogu samo napisati slijedece
hvala Allahu pa me uputio na pravi put jedini kojeg on priznaje, da nisam skrenuo ni lijevo ni desno , da nisam poput onih koji se bicuju i tako oplakuju covjeka kojeg su ustvari sami ubili, da nisam od onih koji govore da je Allah na svakom jestu i svemu, da nisam od onih koji smatraju da covjeku nijedan grijeh ne moze naskoditi da je moj iman i iman Dzibrila isti, hvala mu sto nisam od onih koji kazu da me svaki grijeh pa i mali izvodi iz vjere, da nisam od onih koji popustaju tamo gdje nema popustanja i da ne pretjerujem, hvala mu da nisam od onih koji su vjeru razumili samo da je za dzamije, da nisam od onih koji se opsavaju bombama i ranose, nego me uputio na srendnji put, koji je lahak za praktikovat i nije opterecenje ni u jednom aspektu, a ostalo je na meni da li cu radit po onome sto znam, kaze jedan insan u vjeri nema lahkoce, vjera trazi od covjeka odricanje da bi dobio nesto, ne nesto nego Dzennet cija je sirina poput nebesa i zemlje, a o duzini nismo obavjesteni
Elhamdulillah
hvala Allahu pa me uputio na pravi put jedini kojeg on priznaje, da nisam skrenuo ni lijevo ni desno , da nisam poput onih koji se bicuju i tako oplakuju covjeka kojeg su ustvari sami ubili, da nisam od onih koji govore da je Allah na svakom jestu i svemu, da nisam od onih koji smatraju da covjeku nijedan grijeh ne moze naskoditi da je moj iman i iman Dzibrila isti, hvala mu sto nisam od onih koji kazu da me svaki grijeh pa i mali izvodi iz vjere, da nisam od onih koji popustaju tamo gdje nema popustanja i da ne pretjerujem, hvala mu da nisam od onih koji su vjeru razumili samo da je za dzamije, da nisam od onih koji se opsavaju bombama i ranose, nego me uputio na srendnji put, koji je lahak za praktikovat i nije opterecenje ni u jednom aspektu, a ostalo je na meni da li cu radit po onome sto znam, kaze jedan insan u vjeri nema lahkoce, vjera trazi od covjeka odricanje da bi dobio nesto, ne nesto nego Dzennet cija je sirina poput nebesa i zemlje, a o duzini nismo obavjesteni
Elhamdulillah
- fatamorgana
#319 Re: Samo za Sufije
Mislim da je ljubav od Boga a mržnja od šejtana, uslovno rečeno, nije moje da sudim ali ako ne mrziš nikoga na dobrom si putunasa wrote: Ma nije to mrznja ,bar mene sto se tice,vec cudjenje....cudno mi je kako toliko daleko ode tumacenje Kur'ana da na kraju imamo par gotovo razlicitih vjerovanja,suniti,sije,sufije....
Ovo drugo što pišeš se desilo u svim religijama, udaljavanje od izvora ....
- Kroksica
#320 Re: Samo za Sufije
Zato je sam Kur'an dovoljan.nasa wrote: Ma nije to mrznja ,bar mene sto se tice,vec cudjenje....cudno mi je kako toliko daleko ode tumacenje Kur'ana da na kraju imamo par gotovo razlicitih vjerovanja,suniti,sije,sufije....
- miskin
#321 Re: Samo za Sufije
u tom svijetu ima svega u svijetu dzina, znas da je kod nas to ovdje rasireno taj sihr, ima raznih pricaPa haj reci da nije smijesno? Znas li ti ikog ko je ozenio dzinkinju?
- fatamorgana
#322 Re: Samo za Sufije
Čuj nje, pa meni komšiluk pun, vriska i galama po cijeli danKroksica wrote: Pa haj reci da nije smijesno? Znas li ti ikog ko je ozenio dzinkinju?
- miskin
#323 Re: Samo za Sufije
zaboravih napisati hvala Mu sto nisam od ovakvih isto, koj ne priznaju hadis u tumacenju Kur'anaZato je sam Kur'an dovoljan.
- miskin
#324 Re: Samo za Sufije
nesto lijepo od mene nesto sto slusam dok pisema ovdje sa vama http://www.youtube.com/watch?v=ERf_RK1IG7c&feature=plcp
- Kroksica
#325 Re: Samo za Sufije
Svijet dzina spada u gajb, ti ne moRes ozenit nesto sto ne vidis, a pogotovo, da se ne izrazavam sad, i dobit troje djece.miskin wrote:u tom svijetu ima svega u svijetu dzina, znas da je kod nas to ovdje rasireno taj sihr, ima raznih pricaPa haj reci da nije smijesno? Znas li ti ikog ko je ozenio dzinkinju?