Samo za Sufije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Kroksica

#301 Re: Samo za Sufije

Post by Kroksica »

miskin wrote:
Cuj ozenio dzinkinju i rodila mu tri sina. Jesam li ja pogresno shvatila, radi li se o zeni dzinu ili ima neko pleme/nacija pa se njene pripadnice tako nazivaju?
o cemu ti da nisi pogrijeslia temu
Ovo sto si kopiro sa Minbera o Ibn Arebiju. CCCC!
miskin

#302 Re: Samo za Sufije

Post by miskin »

pa stavio sam link na tu stranicu , zasto
fatamorgana

#303 Re: Samo za Sufije

Post by fatamorgana »

Ma glavna mana Ibn Arabija je da nije nikoga mrzio ....
miskin

#304 Re: Samo za Sufije

Post by miskin »

nemoj pusti to sad ozbiljno pricamo
Kroksica

#305 Re: Samo za Sufije

Post by Kroksica »

miskin wrote:pa stavio sam link na tu stranicu , zasto
Pa procitah u tome sto si kopiro, pa mi nije jasno sta je dzinkinja. Jel zena dzin ili pripadnica nekog ljudskog plemena/nacije.
miskin

#306 Re: Samo za Sufije

Post by miskin »

Sufije smatraju da nema nikakve razlike između Allaha i stvorenja, osim što je Allah sve, a stvorenja su dio, Allah se nalazi u svemu što postoji, čak u psu i svinji, sve je Njegov izgled, ne postoji ništa osim Allaha.

Kaže Ibn Arebi: “On (Allah) nema drugog izgleda osim nas, niti mi imamo drugo prikazivanje osim preko Njega, Njime smo upoznali sebe i upoznali smo Njega“. (Futuhati Mekije, Ibn Arebi 2/44)

Uzvišen neka je Allah od onoga što oni govore. Tako oni vjeruju da je čitav svijet Allahova sjenka i odraz Njegovog bića subhaneh, pa ne postoji na svijetu ništa osim Allaha. Ljudi, džini, drveće, kamenje, crvi, životinje, ptice, sve to su ustvari različite slike i izgledi Allaha subhaneh. Tako je za sufije sve na svijetu božanstvo.
miskin

#307 Re: Samo za Sufije

Post by miskin »

Pa procitah u tome sto si kopiro, pa mi nije jasno sta je dzinkinja. Jel zena dzin ili pripadnica nekog ljudskog plemena/nacije.
pa zena dzin, poznato ti je da kod njih ima ta podjela kao kod nas na muske i zenske, da se rađaju i umire sem Iblisa koji je dobio Allahovo obecanje da ce ostati ziv do SUdnjeg dana :thumbup:
Kroksica

#308 Re: Samo za Sufije

Post by Kroksica »

miskin wrote:Sufije smatraju da nema nikakve razlike između Allaha i stvorenja, osim što je Allah sve, a stvorenja su dio, Allah se nalazi u svemu što postoji, čak u psu i svinji, sve je Njegov izgled, ne postoji ništa osim Allaha.

Kaže Ibn Arebi: “On (Allah) nema drugog izgleda osim nas, niti mi imamo drugo prikazivanje osim preko Njega, Njime smo upoznali sebe i upoznali smo Njega“. (Futuhati Mekije, Ibn Arebi 2/44)

Uzvišen neka je Allah od onoga što oni govore. Tako oni vjeruju da je čitav svijet Allahova sjenka i odraz Njegovog bića subhaneh, pa ne postoji na svijetu ništa osim Allaha. Ljudi, džini, drveće, kamenje, crvi, životinje, ptice, sve to su ustvari različite slike i izgledi Allaha subhaneh. Tako je za sufije sve na svijetu božanstvo.
Pogresno tumacenje ajeta koji sam ja ranije postala. Mislim da je to.
fatamorgana

#309 Re: Samo za Sufije

Post by fatamorgana »

miskin wrote:
Naravno, što više voliš Boga to sve više mrziš one koji ne misle slično kao ti ....
miskin

#310 Re: Samo za Sufije

Post by miskin »

koji ajet to bjese
Kroksica

#311 Re: Samo za Sufije

Post by Kroksica »

miskin wrote:
pa zena dzin, poznato ti je da kod njih ima ta podjela kao kod nas na muske i zenske, da se rađaju i umire sem Iblisa koji je dobio Allahovo obecanje da ce ostati ziv do SUdnjeg dana :thumbup:
Sad mi je jos smjesnije, cuj lik ozenio dzinkinju i rodila mu troje djece. :lol: :lol: :lol: :lol:
miskin

#312 Re: Samo za Sufije

Post by miskin »

Naravno, što više voliš Boga to sve više mrziš one koji ne misle slično kao ti ....
a odakle ti ta misao, objasni nemoj samo tako izvalit bez argumenata
miskin

#313 Re: Samo za Sufije

Post by miskin »

Sad mi je jos smjesnije, cuj lik ozenio dzinkinju i rodila mu troje djece. :lol: :lol: :lol: :lol:
pazi da ne padnes sa stolice
fatamorgana

#314 Re: Samo za Sufije

Post by fatamorgana »

miskin wrote:
a odakle ti ta misao, objasni nemoj samo tako izvalit bez argumenata
nemoj pusti to sad ozbiljno pričamo
Kroksica

#315 Re: Samo za Sufije

Post by Kroksica »

miskin wrote:
koji ajet to bjese
A Allahov je istok i zapad. Pa kud god se okrenete, pa tamo je lice Allahovo. Uistinu! Allah je Sveobuhvatni, Znalac. [2:115]

Ima i onaj sa ruhom, ne mogu se sad sjetit tacno sure i broja ajeta uglavnom radi se o stvaranju Adema i kaze nesto kao, parafraziram: Udahnuo sam mu od svog ruha.
nasa

#316 Re: Samo za Sufije

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
miskin wrote:
Ma nije to mrznja ,bar mene sto se tice,vec cudjenje....cudno mi je kako toliko daleko ode tumacenje Kur'ana da na kraju imamo par gotovo razlicitih vjerovanja,suniti,sije,sufije....
Kroksica

#317 Re: Samo za Sufije

Post by Kroksica »

miskin wrote:
pazi da ne padnes sa stolice
Pa haj reci da nije smijesno? Znas li ti ikog ko je ozenio dzinkinju?
miskin

#318 Re: Samo za Sufije

Post by miskin »

ja mogu samo napisati slijedece

hvala Allahu pa me uputio na pravi put jedini kojeg on priznaje, da nisam skrenuo ni lijevo ni desno , da nisam poput onih koji se bicuju i tako oplakuju covjeka kojeg su ustvari sami ubili, da nisam od onih koji govore da je Allah na svakom jestu i svemu, da nisam od onih koji smatraju da covjeku nijedan grijeh ne moze naskoditi da je moj iman i iman Dzibrila isti, hvala mu sto nisam od onih koji kazu da me svaki grijeh pa i mali izvodi iz vjere, da nisam od onih koji popustaju tamo gdje nema popustanja i da ne pretjerujem, hvala mu da nisam od onih koji su vjeru razumili samo da je za dzamije, da nisam od onih koji se opsavaju bombama i ranose, nego me uputio na srendnji put, koji je lahak za praktikovat i nije opterecenje ni u jednom aspektu, a ostalo je na meni da li cu radit po onome sto znam, kaze jedan insan u vjeri nema lahkoce, vjera trazi od covjeka odricanje da bi dobio nesto, ne nesto nego Dzennet cija je sirina poput nebesa i zemlje, a o duzini nismo obavjesteni

Elhamdulillah :thumbup:
fatamorgana

#319 Re: Samo za Sufije

Post by fatamorgana »

nasa wrote: Ma nije to mrznja ,bar mene sto se tice,vec cudjenje....cudno mi je kako toliko daleko ode tumacenje Kur'ana da na kraju imamo par gotovo razlicitih vjerovanja,suniti,sije,sufije....
Mislim da je ljubav od Boga a mržnja od šejtana, uslovno rečeno, nije moje da sudim ali ako ne mrziš nikoga na dobrom si putu :)

Ovo drugo što pišeš se desilo u svim religijama, udaljavanje od izvora ....
Kroksica

#320 Re: Samo za Sufije

Post by Kroksica »

nasa wrote: Ma nije to mrznja ,bar mene sto se tice,vec cudjenje....cudno mi je kako toliko daleko ode tumacenje Kur'ana da na kraju imamo par gotovo razlicitih vjerovanja,suniti,sije,sufije....
Zato je sam Kur'an dovoljan. :D
miskin

#321 Re: Samo za Sufije

Post by miskin »

u tom svijetu ima svega u svijetu dzina, znas da je kod nas to ovdje rasireno taj sihr, ima raznih prica :D
fatamorgana

#322 Re: Samo za Sufije

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote: Pa haj reci da nije smijesno? Znas li ti ikog ko je ozenio dzinkinju?
Čuj nje, pa meni komšiluk pun, vriska i galama po cijeli dan :lol:
miskin

#323 Re: Samo za Sufije

Post by miskin »

Zato je sam Kur'an dovoljan. :D
zaboravih napisati hvala Mu sto nisam od ovakvih isto, koj ne priznaju hadis u tumacenju Kur'ana
miskin

#324 Re: Samo za Sufije

Post by miskin »

nesto lijepo od mene nesto sto slusam dok pisema ovdje sa vama http://www.youtube.com/watch?v=ERf_RK1IG7c&feature=plcp
Kroksica

#325 Re: Samo za Sufije

Post by Kroksica »

miskin wrote:
u tom svijetu ima svega u svijetu dzina, znas da je kod nas to ovdje rasireno taj sihr, ima raznih prica :D
Svijet dzina spada u gajb, ti ne moRes ozenit nesto sto ne vidis, a pogotovo, da se ne izrazavam sad, i dobit troje djece.
Post Reply