Moze li rock preziviti kod nas ?

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
dezurni_ucenik

#301 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by dezurni_ucenik »

nivri ev' jedna za tebe... :D

dezurni_ucenik

#302 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by dezurni_ucenik »

Iskreno ti zavidim, jer skoro da nijedan snimak tog benda više ne postoji osim naravno albuma. Također i od Neon Knightsa, najboljeg benda kojeg je Tuzla, pa možda i cijela BiH dala isto tako ostao je samo album. Nigdje ni jednog snimka, intervjua i sl.

Cak sam i upoznao Emira Hota u tom periodu nekad .... :-)

Ne bih stavljao Avenged i 30 seconds u isti kos,ovi ko da se loze Gunse a 30 Seconds na Smithse(Jared Leto se bas ofirno fura na Moriseya).30 Seconds to mars imaju odlican prvi album ,ovi ostali manje vise,poceli su da se preseravaju sa emo glupostima.
So What!

#303 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by So What! »

CVIKERASH wrote:
Iskreno ti zavidim, jer skoro da nijedan snimak tog benda više ne postoji osim naravno albuma. Također i od Neon Knightsa, najboljeg benda kojeg je Tuzla, pa možda i cijela BiH dala isto tako ostao je samo album. Nigdje ni jednog snimka, intervjua i sl.

Cak sam i upoznao Emira Hota u tom periodu nekad .... :-)

Ne bih stavljao Avenged i 30 seconds u isti kos,ovi ko da se loze Gunse a 30 Seconds na Smithse(Jared Leto se bas ofirno fura na Moriseya).30 Seconds to mars imaju odlican prvi album ,ovi ostali manje vise,poceli su da se preseravaju sa emo glupostima.
To je bilo navođenje primjera, 30 Seconds to Mars su postali nešto kao rock boy bend, a gitarista im je rođeni sarajlija Tomo Miličević.

Lično i ne slušam Avenged, ali evo ja ne znam zašto je ovo loše:

Prije par dan se ovo pojavilo na 9gagu:

Image

A raja ispod je komentarisala u većini da je totalno bezveze Nickelback uzet na zub te da se uopšte ne radi o lošem bendu koliko ga pljuju.
dezurni_ucenik

#304 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by dezurni_ucenik »

Ne slusam ni ja Avenged,ali mogu proci.Malo me i nerviraju zbog bad boys furke.Citao sam u Metal Hammeru prije par godina intervju sa Shadowsom gdje on govorio ,prijeti kako ce svakoga nalupati i prebiti ko mu kaze da ne valja njegova muzika,kako su oni hard core Republikanci.Mah,cisto preseravanje ali eto ujedno i dobar marketinski trik za popularizaciju banda....

Kad vec spominjem Republikance, ono sto mi je zanimljivo je pojava juznjackih bandova odnosno iz republikanskih drzava nakon dolaska George Busha na vlast 2000.godine.Odjednom reperi sa juga,southern rap se poceo furati,onda gomila bandova sa krcanskim tekstovim tipa Evanescence,FlyLeaf,12 Stones,naravno svi iz Texasa....
Mr. Brightside

#305 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Mr. Brightside »

i indie rock je rock jelda' :roll: :D

Mrtvac Krvnik

#306 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Mrtvac Krvnik »

Mr. Brightside wrote:i indie rock je rock jelda' :roll: :D

nego šta :thumbup:
dezurni_ucenik

#307 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by dezurni_ucenik »

Mrtvac Krvnik wrote:
Mr. Brightside wrote:i indie rock je rock jelda' :roll: :D

nego šta :thumbup:

dale cooper

#308 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by dale cooper »

:thumbup: za The National i The Drums. Indie rock je jedna od glavnih i zdravijih uzdanica
rock muzike zadnjih 20-tak godina.

Kad smo već na temi južnjačkih bendova evo jednog koji pokazuje da ne morate nužno biti
republikanac i konzervativac ako dolazite sa Juga. Najbolji southern rock bend današnjice:

Ubitačan koktel rocka, countrya i bluesa spojen sa pričama o običnim ljudima koji se
često nađu u sjebanim okolnostima i sa one strane zakona. Nešto poput knjiga Raymonda
Carvera.
Mr. Brightside

#309 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Mr. Brightside »

na trenutke zvuči ko Bryan Adams :skoljka:
dale cooper

#310 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by dale cooper »

:lol: Not really.
So What!

#311 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by So What! »

Mene je iznenadilo također pojava ovakvog benda u BiH, sarajevski Topheth je zaista nešto inovativno na ovim prostorima i jako dobro zvuče.

dale cooper

#312 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by dale cooper »

So What! wrote:Mene je iznenadilo također pojava ovakvog benda u BiH, sarajevski Topheth je zaista nešto inovativno na ovim prostorima i jako dobro zvuče.

E ovo mi već zvuči interesantno, kao neki ambient doom metal. Vidim imaju i svoju
fino organizovanu bandcamp stranicu. Lijepo, lijepo. :thumbup:
Verocious

#313 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Verocious »

Dale Cooper

poslusao sam ove Drive by Truckerse definitivno nisu losi ali mi ovo zvuci presiromasno u poredjenju s onim sto su southern rock bandovi nudili prije :-? Znam da ce mi reci da je moj muzicki izbor arhaican ali uopredi ovu pjesmu Puttin' People on the Moon i npr ovu slicne liricke tematike

Meni Blackfoot zvuci x puta bolje, ozbiljnije i konkretnije.
dale cooper

#314 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by dale cooper »

Verocious wrote:Dale Cooper

poslusao sam ove Drive by Truckerse definitivno nisu losi ali mi ovo zvuci presiromasno u poredjenju s onim sto su southern rock bandovi nudili prije :-? Znam da ce mi reci da je moj muzicki izbor arhaican ali uopredi ovu pjesmu Puttin' People on the Moon i npr ovu slicne liricke tematike

Meni Blackfoot zvuci x puta bolje, ozbiljnije i konkretnije.
Blackfoot jesu počeli kao neka vrsta southern rock benda, međutim najveće uspjehe su
doživjeli kada su se prebacili na hard rock zvuk. I ova pjesma meni zvuči više
kao Free, Bad Company ili rani Whitesnake, ne vidim neke sličnosti sa Truckersima.

Drive By Truckers pripadaju nasljedstvu i liniji bendova kao što su The Band, Allman
Brothers, Lynyrd Skynyrd ili Little Feat, bendova koji su bili kao uskomešani lonac
različitih vrsta tradicionalne Američke muzike. Danas se to zove i Americana.
Trebaš poslušati neki od njihovih albuma u cijelosti da bi dobio pravi osjećaj onoga
što oni mogu pokazati. Preporučujem albume Southern Rock Opera, The Dirty South i
Brighter Than Creation's Dark za početak.
Verocious

#315 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Verocious »

Ja se sjetih ove pjesme zbog tematike pa spomenu Blackfoot. Mada mi Drive by Truckersi ne zvuce definitivno slicno kao Lynyrd Skynyrd ni novi ni stari, kao ni Allman Brothersi sa ili bez Duanea :) i na prvu ne bih rekao da se radi o southern rock bandu jer mi nema taj neki njihov karakteristicni prizvuk, mada mozda je neozbiljno suditi na osnovu par poslusanih pjesama :)
dale cooper

#316 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by dale cooper »

Verocious wrote:Ja se sjetih ove pjesme zbog tematike pa spomenu Blackfoot. Mada mi Drive by Truckersi ne zvuce definitivno slicno kao Lynyrd Skynyrd ni novi ni stari, kao ni Allman Brothersi sa ili bez Duanea :) i na prvu ne bih rekao da se radi o southern rock bandu jer mi nema taj neki njihov karakteristicni prizvuk, mada mozda je neozbiljno suditi na osnovu par poslusanih pjesama :)
Ne, oni nisu kopija ni jednih, ni drugih, ali pripadaju istoj tradiciji. Samo što su Truckerski bend
osnovan 90-tih, pa su osim ovih bendova 70-tih slušali još gomilu druge muzike koja se kasnije pojavila
i koja je na ovaj ili na onaj način uticala na formiranje njihovog zvuka.
Ali se prepoznaje taj južnjački duh i tradicija koju se gajili i njihovi prethodnici.
U čemu bi bila poenta da zvuče isto kao Allmani ili Skynyrd?
gulanfer_

#317 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by gulanfer_ »

Tesko ce ista prezivljavati kad postene svirke domaceg nekog benda nema ni na mapi... Prije su se makar neki anonimusi znali znojiti po onom Gongu, sad ni toga.
nego... :D :D

Verocious

#318 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Verocious »

dale cooper wrote:
Verocious wrote:Ja se sjetih ove pjesme zbog tematike pa spomenu Blackfoot. Mada mi Drive by Truckersi ne zvuce definitivno slicno kao Lynyrd Skynyrd ni novi ni stari, kao ni Allman Brothersi sa ili bez Duanea :) i na prvu ne bih rekao da se radi o southern rock bandu jer mi nema taj neki njihov karakteristicni prizvuk, mada mozda je neozbiljno suditi na osnovu par poslusanih pjesama :)
Ne, oni nisu kopija ni jednih, ni drugih, ali pripadaju istoj tradiciji. Samo što su Truckerski bend
osnovan 90-tih, pa su osim ovih bendova 70-tih slušali još gomilu druge muzike koja se kasnije pojavila
i koja je na ovaj ili na onaj način uticala na formiranje njihovog zvuka.
Ali se prepoznaje taj južnjački duh i tradicija koju se gajili i njihovi prethodnici.
U čemu bi bila poenta da zvuče isto kao Allmani ili Skynyrd?
Pa ja to nisam ni spominjao niti trebaju da zvuce, nego sam se osvrnuo na tvoju konstataciju da nastavljaju tradiciju. A i u prvom postu sam rekao da oni zvuce dosta siromasnije u odnosu na southern rock bandove. To je to.
Verocious

#319 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Verocious »

gulanfer_ wrote:Tesko ce ista prezivljavati kad postene svirke domaceg nekog benda nema ni na mapi... Prije su se makar neki anonimusi znali znojiti po onom Gongu, sad ni toga.
nego... :D :D

Prvi put cujem ovaj Psychotic Waltz i ova stvar im je odlicna :thumbup: meni je ovo kilometrima bolje od Mastadona ili Avenged Sevenfold ili kako vec, sa prethodnih stranica.
dale cooper

#320 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by dale cooper »

Verocious wrote:
Pa ja to nisam ni spominjao niti trebaju da zvuce, nego sam se osvrnuo na tvoju konstataciju da nastavljaju tradiciju. A i u prvom postu sam rekao da oni zvuce dosta siromasnije u odnosu na southern rock bandove. To je to.
Ne razumijem na koji način zvuče siromašnije? Sigurno je da zvuče drugačije u odnosu na
prvi talas iz 70-tih, što je dobro i nije neko iznenađenje sa obzirom da su kao bend odrasli
u drugačijim okolnostima i sa više muzičke istorije koja je vršila uticaj na njih. Rani albumi
Truckersa su bili sa snažnim punk rock naglaskom. Dio toga je i danas ostao sa tim što se to
više osjeća u tekstovima nego možda muzički.
overdrive

#321 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by overdrive »

E drago mi je da vidim da ima još fanova southern rocka!
So What!

#322 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by So What! »

Ima i ovdje dobrih southern/stoner/sludge bendova. Ja volim faliti ovaj bend jer ga zaista slušam, a gistarista je naš kolega DaySlepeer, a evo moja najdraža pjesma od njih, strašna stvar :evil: , 5 Years:

shin

#323 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by shin »

Indie rock je pojam uveden da se možeš pojaviti u japankama na koncertu.
So What!

#324 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by So What! »

dale cooper wrote:
So What! wrote:Mene je iznenadilo također pojava ovakvog benda u BiH, sarajevski Topheth je zaista nešto inovativno na ovim prostorima i jako dobro zvuče.

E ovo mi već zvuči interesantno, kao neki ambient doom metal. Vidim imaju i svoju
Drone, ambient, doom različito bi se moglo definisati, a tematika su američki indijanci. Uglavnom ovaj bend izgleda da uopšte nije zainteresovan da se promoviše po BiH, nego malo dalje gdje će to ljudi razumjeti. A ima ovakvih bendova po BiH, samo ovdje se oni rijetko spominju pa i u underground krugovima.
dale cooper

#325 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by dale cooper »

So What! wrote:
dale cooper wrote:

Drone, ambient, doom različito bi se moglo definisati, a tematika su američki indijanci. Uglavnom ovaj bend izgleda da uopšte nije zainteresovan da se promoviše po BiH, nego malo dalje gdje će to ljudi razumjeti. A ima ovakvih bendova po BiH, samo ovdje se oni rijetko spominju pa i u underground krugovima.
Pa vjerujem da su više u pitanju problemi finansijske prirode. Teško je danas sebe promovisati
ako nemaš love za to, niti imaš prilike da sviraš bilo gdje. Ovo plasiranje muzike preko bandcampa
je jako dobar način da te čuje mnogo više ljudi (i brže) i drago mi je što su se izvođači iz BiH
počeli da koriste blagodetima interneta da bi približili svoju muziku drugima.
A ima ljudi koji itekako razumiju ovakvu muziku i u BiH samo nisu među glasnom većinom.
Post Reply